Jump to content

Spitfire

  • članaka
    14
  • komentara
    0
  • čitanja članka
    5846

Ulaganje bračnog druga u nekretninu koja je vlastita imovina drugoga


Spitfire

3292 puta pročitano

Kada je jedan supružnik prije početka bračne zajednice bio vlasnik neke nekretnine, a potom su u istu nekretninu supružnici tijekom bračne zajednice nastavili ulagati sredstva bračne stečevine i time povećali njenu vrijednost, dosljedno stajalište sudske prakse jest da onom drugom supružniku pripada pravo na stvarnopravni zahtjev, dakle da se ustvrdi suvlasnikom, samo ako je takvim ulaganjima bitno izmjenjen identitet nekretnine. U suprotnom, supružniku pripada samo pravo na obveznopravni zahtjev, tj. na isplatu novčanog iznosa koji odgovara njegovom ulaganju. Gdje je granica između stvarnopravnog i obveznopravnog zahtjeva, već je odavno odredila sudska praksa u sporovima s kvazikontraktnim zahtjevima općeg civila. Ona je negdje između 1/6 do 1/10 suvlasničkog dijela te nekretnine. Ako ulaganje premašuje tih od 1/6 do 1/10 dijela, onda će ono rezultirati pravom na stvarnopravni zahtjev, a u suprotnom tek na obveznopravni.

Sudska praksa.

 

"Pravilan je i zaključak suda prvog stupnja da je tužiteljica ulažući u nekretnine tuženika povećala imovinu tuženika te nakon toga što je brak tazveden za takva ulaganja otpala pravna osnova, dakle da se ovdje radi o stjecanju bez osnove na strani tuženika. Posljedično navedenom da tužiteljica ima pravo na povrat uloženih sredstava bez osnove po pravilima vraćanja iz čl.210 st.1 ZOO-a." Žs u Zg, Gž-5686/12 od 19. veljače 2013.

 

"S obzirom na sadržaj odgovarajućih odredbi ZBPO-a koji je bio na snazi u vrijeme stjecanja predmetne nekretnine, odnosno prirodu zajedničke imovine, treba reći da bračni drug koji ulaže u imovinu drugog bračnog druga nema pravo na stvarnopravni, već na obveznopravni zahtjev. Uzevši u obzir da tužiteljica stvarnopravni zahtjev temelji na osnovi ulaganja u nekretninu tuženika koja se sastoji od uplata za izdavanje suglasnosti za uređenje prostora, za izgradnju skloništa, za pripremu građevinskog zemljišta i uplate TK centru radi uvođenja telefonskog priključka, prema mišljenju ovoga suda time nije bitno izmjenjen identitet posebne imovine tuženika, niti je nastala nova stvar, pa navedeno, s obzirom na prirodu ulaganja ne daje osnovu za stvarnopravni zahtjev." Žs u Zg, Gž-7205/09 od 10 rujna 2013.

 

"Nadalje, sud prvog stupnja nalazi da su stranke uložile u nekretninu u G., koja je posebna imovina tuženika, zajednička sredstva koja su ostvarili radom tijekom izvanbračne zajednice u ukupnom iznosu od 18.440,00 DEM, te da su stranke tijekom izvanbračne zajednice ostvarile podjednaka primanja tako da na tužiteljicu otpada 9.220,00 DEM, odnosno sad iznos od 4.714,19 EUR, i kako je općepoznata činjenica da zamjenski stan u S. ne može vrijediti manje od 80.000,00 EUR, to je doprinos tužiteljice u stjecanju predmetnog stana manji od 1/10 njegove vrijednosti, koji doprinos, sukladno ustaljenoj sudskoj praksi ne može rezultirati suvlasničkim omjerom na toj nekretnini, slijedom čega se odbija tužbeni zahtjev tužiteljice radi utvrđivanja da je suvlasnica predmetnog stana u 1/2 dijela..." Žs u Zg, Gž-7205/09-3 od 10. rujna 2013.

 

"U dokaznom postupku je utvrđeno da obiteljska kuća u K. N., ne čini zajedničku imovinu bračnih drugova, jer je bila izgrađena i osposobljena za stanovanje sredstvima tuženice prije zasnivanja bračne zajednice, a u tijeku braka bračni drugovi su samo napravili na kući određena poboljšanja i uređenja. Građevinskim vještačenjem je utvrđeno da ta zajednička ulaganja nisu bila u tolikom obimu da bi izmijenila prijašnji oblik i obim kuće, pa je pravilan zaključak suda prvog stupnja da time tužitelj nije stekao pravo suvlasništva na predmetnoj kući, već prema tuženici može imati samo obveznopravna potraživanja. Kako obveznopravna potraživanja nisu predmet ovog spora, sud prvog stupnja o njima nije mogao raspravljati a niti odlučivati, jer bi time išao preko granica postavljenog tužbenog zahtjeva." Žs u Zg, Gž-8291/97-2 od 17. ožujka 1998. 

 

 

0 komentara


Preporučeni komentari

Još nema komentara.

Posjetitelj
Dodaj komentar...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija