Jump to content

Sign in to follow this  
  • članaka
    3
  • komentara
    0
  • otvaranja
    742

Zastara u prekršajnom postupku

Sign in to follow this  
petpetica

5141 otvaranja

 

Prekršajni zakon navodi da se prekršajni progon ne može pokrenuti ako su protekle dvije godine od počinjenja prekršaja, odnosno tri godine određeno posebnim zakonom (neke odredbe Zakona o strancima i Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima).

Ukoliko predmet "stoji u ladici" duže od tog roka (dvije godine za prometne kazne) nastupila je "relativna" zastara, ali je nije lako dokazati bez uvida u spis.

Ukoliko protekne dvostruki rok od ranije navedenog roka najčešće četiri godine ako se radi o prometnim kaznama, a presuda nije pravomoćna, nastupila je zastara za vođenje prekršajnog postupka koju poznajemo i kao "apsolutna" zastara. Za napomenuti je da za presude Visokog prekršajnog suda pravomoćnost nastupa danom donošenja, a taj datum može biti značajno različit od datuma zaprimanja od strane okrivljenika.

Dalje postoji i dodatni trogodišnji rok u kojem zastarjeva rok za izvršenje prekršajne sankcije koji započinje od datuma pravomoćnosti, ali i desetogodišnji rok u kojem zastarjevaju troškovi koji su nastali u prekršajnom postupku (troškovi vještačenja i sl.).

Postoje razne iznimke po kojima rokovi zastara ne teku, tako da se ne možemo osloniti na jednostavnu računicu po godinama, već je poželjno detaljno proučiti svaki pojedini prekršajni spis.

 

Sign in to follow this  


0 komentara


Preporučeni komentari

Još nema komentara.

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

×