Jump to content

Sign in to follow this  
  • članaka
    3
  • komentara
    0
  • otvaranja
    761

Zaustavljanje vozila

Sign in to follow this  
petpetica

7372 otvaranja

 

U ovom članku osvrnut ću se na sve službene osobe koje možemo susresti u prometu na cestama i koji imaju zakonsko pravo dati znak da se vozilo zaustavi i po čijim zapovijedima je vozač dužan i nije dužan postupati.

-Policijski službenici MUP-a RH

Prilikom nadzora prometa na cestama policijski službenici u pravilu obavljaju u odori i su dužni nositi reflektirajući prsluk sa natpisom „POLICIJA“, osim policijskog službenika koji službu obavlja na motociklu. Policijski službenici mogu iznimno vršiti nadzor prometa na cestama i u civilnoj odjeći, ali u tom slučaju su dužni nositi reflektirajući prsluk sa natpisom „POLICIJA“.

-Pripadnici prometnog redarstva

Tijela lokalne samouprave mogu imati vlastite djelatnike za poslove nadzora nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila, upravljanja prometom te premještanja nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila, a moraju nositi odoru koju im je propisala lokalna samouprava, uz suglasnost tijela nadležnog za nadzor rada tijela lokalne samouprave.

-Odgajatelj ili nastavnik

Odgajatelj ili nastavnik koji vodi djecu u organiziranoj povorci je ovlašten za nadzor prometa na cestama radi osiguranja prijelaza djece preko kolnika.

-Pripadnici prometnih jedinica mladeži

Upravljanje prometom na raskrižjima i drugim mjestima te nadzor parkiranja vozila i određene druge poslove nadzora vozila i vozača, mogu obavljati i pripadnici prometnih jedinica mladeži u propisanoj odori.

-Pripadnici školskih prometnih jedinica

Na području ili u neposrednoj blizini osnovnih škola, osiguranje prijelaza djece preko kolnika ili obilježenog pješačkog prijelaza, mogu obavljati pripadnici školskih prometnih jedinica u propisanoj odori.

-Pripadnici vojne policije

Na području gdje se nalaze vojni objekti, pri kretanju vojnih postrojbi i vozila, prometom vozila na cestama upravljaju i nadzor vojnih vozila obavljaju pripadnici vojne policije, a dužni su nositi propisanu odoru.

-Carinski službenici

Prilikom obavljanja poslova carinskog nadzora, mogu zaustavljati i kontrolirati vozila u prometu na cestama, a dužni su nositi propisanu odoru.

-Djelatnici željeznica

Na prijelazima ceste preko željezničke pruge u istoj razini za vrijeme nailaska vlaka, zaustavljanje prometa mogu na propisani način i u propisanoj odori obavljati željeznički djelatnici.

-Kazne-

Zakon o sigurnosti prometa na cestama je za vozača predvidio novčanu kaznu od 3.000 do 7.000 kuna i 3 negativna prekršajna boda, a za ostale sudionike u prometu novčanu kaznu od 300 kuna ukoliko ne postupe po znakovima gore navedenih ovlaštenih osoba.

-Strani policajci i pripadnici stranih službi sigurnosti

Za napomenuti je da znak za zaustavljanje vozila mogu dati i inozemni policijski službenici ili službenici međunarodnih tijela koji mogu obavljati policijske poslove u Republici Hrvatskoj samo u prisustvu domaćih policijskih službenika, te tjelesna zaštita stranih izaslanstva koji svoju službu obavljaju bez domaćih policajaca, ali niti jednim propisom nije kažnjivo odbijanje postupanja po znakovima koje te osobe daju u prometu.

 

Sign in to follow this  


0 komentara


Preporučeni komentari

Još nema komentara.

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

×