Jump to content

Zex

  • članaka
    4
  • komentara
    11
  • čitanja članka
    1732

Zastara naplate režijskih troškova


Zex

19278 puta pročitano

 

Zakon o obveznim odnosima u članku 232. propisuje rok od jedne godine za zastaru potraživanja za naknade za isporučenu električnu i toplinsku energiju, vodu, plin i dimnjačarske usluge za potrebe kućanstva. Isti članak za sve korisnike propisuje jednogodišnji rok zastare za pretplatu za uporabu TV i radio prijemnika (HRT pretplata), telefonskih i poštanskih usluga, kao i novinskih pretplata. 

Važno je napomenuti da se korisnici usluga u postupcima za prisilnu naplatu ovih potraživanja na zastaru moraju sami pozvati, iz razloga što sud na zastaru ne pazi po službenoj dužnosti. Stoga, na zastaru morate paziti sami, i na nju se kao korisnik usluga morate pozvati, jer ako platite potraživanje koje je zastarjelo, nećete imati pravo zahtijevati povrat onoga što ste platili, čak i ako niste znali za zastaru.

Izvadak relevantnih odredbi iz Zakona o obveznim odnosima:

(1) Zastarijevaju za jednu godinu:

1) tražbina naknade za isporučenu električnu i toplinsku energiju, plin, vodu, za dimnjačarske uslugei za održavanje čistoće, kad je isporuka, odnosno usluga obavljena za potrebe kućanstva,

2) tražbina radiopostaje i radiotelevizijske postaje za uporabu radioprijamnika i televizijskog prijamnika,

3) tražbina pošte,telegrafa i telefona za uporabu telefona i poštanskih pretinaca te druge njihove tražbine koje se naplaćuju u tromjesečnim ili kraćim rokovima,

4) tražbina pretplate na povremene tiskovine, računajući od isteka vremena za koje je tiskovina naručena.

(2) Zastara teče iako su isporuke ili usluge produljene.</span></p>

 

Članak 221.

Ako dužnik ispuni zastarjelu obvezu, nema pravo zahtijevati da mu se vrati ono što je dao, čak i ako nije znao da je obveza zastarjela.

9 komentara


Preporučeni komentari

 

Da li se zastara HRT pretplate odnosi iako je isto preuzeo advokatski ured -radizob

Koliko sam ja upoznat baš s time ,zastara nastupa ako prije proteka 1 godine ovrhovoditelj (u ovom slučaju HRT) ne pokrene postupak.

 

Link to comment

Koliko sam ja upoznat baš s time ,zastara nastupa ako prije proteka 1 godine ovrhovoditelj (u ovom slučaju HRT) ne pokrene postupak.

Da... tako je jedan poznanik nedavno dobio ovrhu od odvjetnickog ureda za telefonski racun iz 2002, ako uzmemo u obzir da je postupak pokrenut kroz 2003, moze stvarno biti da rokovi zastarjevanja nisu protekli, buduci da ovrsna isprava zastarijeva nakon 10g.

 

Link to comment

 

Osobno imam situaciju gdje je postupak pokrenut (dugovanje prema t-mobilu od 75 kn) u roku od jedne godine, ali 7. mjesecu 2008. Za isto mi nije dostavljen ovršni prijedlog do dana današnjeg (bio pokušaj jedan u 8. mjesecu 2008, ali nije preuzet - vjerojatno neki godišnji u to vrijeme. Dakle čekali su preko 5 godina da mi ga dostave. Po tome se ja zapravo ne mogu pozvati na zastaru? Što je s institutom zaštite prava na suđenje u razumnom roku?

FYI, ja naravno nisam uopće bila svjesna tog dugovanja, a uplatnicu iz 11. mjeseca 2007. naravno više nemam.

 

Link to comment

 

Imam pitanje na koje nikako ne mogu naci odgovor. Dakle, radi se o slucaju da imamo dug za plin iz 2007 godine. Buduci da smo smatrali da dug nije napravljen, trazili smo ispis racuna iz sustava plinare koji nikad nismo dobili. Ove godine je brojilo za plin uklonjeno, te smo u postupku spora sa komunalnim poduzecem. Ono sto me zanima je iduce:

Nakon duga 2007, mi smo nastavili uplacivati mjesecno rate za plin (ali ne i dug) no u plinari su te rate koristili za zatvaranje duga, te su tako prenosili dug iz mjeseca u mjesec i na taj nacin izbjegli zastaru. Da li je to legalno? Da li ima negdje primjer iz sudske prakse sa takvim sporom?

Hvala,

 

Link to comment

Pozdrav...slican spor ja imam sa vodovodom....da neduljim puno,nemogu vam zakonski prenositi dug niti placenim obrokom za recimo 12 mjesec pokrivati dug iz 9.mjeseca,buduci da je ispostavljeni racun obveza za tekuci ili prosli mjesec,i ako ju niste podmirili,mogo vas teretiti samo za taj mjesec,nikako pokrivati dug buducim placenim ratama.....slobodno im to pojasnite,mada i oni to znaju,samo ignoriraju slijed naplate...

Link to comment
Posjetitelj
Dodaj komentar...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija