Jump to content

Sve aktivnosti

Sadržaj se automatski ažurira     

 1. protekli sat
 2. Ugovor na neodređeno u privatnoj firmi

  Nisu to >ovi< Kolektivni Ugovori, ,pa - u slučaju Otkaza,- Otpremnina - po godinama radnog staža. To je praksa, u Hrvatskoj - u Javnim Ustanovama i Firmama. Vi, ako imate radnika za stalni posao -kad mu dajete otkaz, - upisujete stvarno stanje Otkaza. Manjak posla - ne izvršava obaveze..itd.. u,Americi, u ugovoru o radu imaju 3 -članka. - Kod koga radi te - koliko sati tjedno i koliko je cijena sata rada. Ništa više -Sve ostalo, riješavate, kad napusti te tvornički krug.
 3. Prijava na Poreznu upravu

  Da - čim ima te promet po Računu, smatra se da ,radi te. To, da >ne< Privređujete, a imate promet po Računu,če te >objasniti < u Poreznoj Prijavi., drugačije i ne bi moglo -sve se mora dokazati, na kraju godine. Možete tu prvu godinu,kao i večina, raditi sa Gubitkom, jer vam je veči rashod od prihoda, radi nabave - Strojeva ili Opreme. Kako če biti veči Rashod, kad nema -Prihoda..? -Pozajmica - Vas ili neke druge firme, ali to se mora vrati ti, to nije >zarađeno< Postoji >tzv< Neaktivna Firma , u prijevodu -sve imate,od papira,ali ništa ne radite. Podnosite - 3-mjesečni izvještaj - za poreznu, -a na kraju Godine,na običnom A-4 Papiru napiše te izjavu, da firma za protklu poslovnu godinu nije imala prometa po Računu. To je zamjena za - Poreznu prijavu, i sve tako, dok ne počnete raditi.
 4. Razvrgnuće suvlasničke zajednice OPCIJE

  Ovo je stvarno nezahvalno za prognozirati jer ovisi o načinu, je li potreban vještak, hoće li jedna strana opstruirati postupak, hoće li sud čekati završetak postupka izdavanja rješenja o izvedenom stanju pa okvirno može trajati od 6 mj do par godina. Uglavnom sud zajedničke toškove dijeli razmjerno. Tako da nužne troškove predstavljaju troškovi pristojbi, očevida i vještačenja dok trošak odvjetnika ne predstavlja nužan trošak i on spada na zastupanoga. Kako je razvrgnuće postupak diobe, troškovi samog postupka obračunavaju se prema tarifnom broju 6 Zakona o sudskim tarifama koji je bio na snazi do 01.01.2019 jer Uredba o tarifama po novom zakonu još nije donešena, (1) Za prijedlog za diobu suvlasništva i zajedničke imovine, plaća se pristojba prema vrijednosti imovine i to: iznad do kuna kuna 0 20.000,00 100,00 20.000,00 30.000,00 150,00 30.000,00 50.000,00 200,00 Ako vrijednost imovine prelazi iznos od 50.000,00 kuna plaća se pored pristojbe od 200,00 kuna i još 100,00 kuna na svakih započetih 10.000,00 kuna, ali ne više od 3.000,00 kuna. (2) Za odluku suda i za žalbu protiv odluke suda, plaća se pristojba iz stavka 1. ovoga Tar. br.
 5. HRVI i rad na pola radnog vremena

  Raznosi poštovani ntpr, Kad je Ugovor o djelu može bez problema u vezi isplate mirovine. Lijep pozdrav
 6. nakon smrti djeda, na ostavinskoj će trebati podjeliti kuću između bake i njegove vanbračne kćeri. po zakonu djele pola-pola. baka će tražiti bračnu stečevinu. obzirom da je 1/3 kuće bila njegovo osobno nasljedstvo, a dvije trećine su zajedno otkupili(postoje svjedoci)/stekli od njegovog brata i sestre te zajedno ulagali u uređenje, da li se baka može nadat pozitivnom rješenju, odnosno priznavanju bračne stečevine?
 7. Dobar odvjetnik za radno pravo-Zagreb

  Molim vas preporuku odvjetnika za radno pravo (Zagreb). Hvala.
 8. Danas
 9. Briga o roditeljima

  … slična situacija a šta ako drugo dvoje (2 brata) neće ni čuti da se brinu za majku jednostavno ignoriraju i osobu (sestru) koja se brine o majci i pozive od centra za soc.skrb da dođu na razgovor
 10. Kuća za odmor i gospodarska zgrada, porez na is

  Ovo svakako, jer bez obzira ako bi našli ovakav službeni dokument JLS prema kojem je objašnjeno što se računa i u kojem iznosu, ukolik ste propustili rok iz upute o pravnom lijeku ne pomaže vam to nešto posebno.
 11. Pozdrav! Kako to ide u privatnoj firmi s ugovorima o radu - npr ako netko ima ugovor na neodređeno, a vlasnik mu želi otkazati taj ugovor? Da li ugovor na neodređeno znači da nema šanse da se taj ugovor bez muke raskine ili? Hvala!
 12. Prijava na Poreznu upravu

  Zanimljivo je to sve skupa... A što ako zaista u praksi još ne radim, ništa ne privređujem, a želim uplatiti neku fakturu nekome za nešto, npr. za namještaj jer tek opremam prostor da bi uopće mogao poslovati. Da li se to smatra da radim?
 13. Izračun radnog staža

  10 mjeseci i cca 25 dana
 14. Nepuno radno vrijeme-preraspodjela

  Da li radnik na nepunom radnom vremenu koji radi manje od 3,5 sata dnevno ima pravo na preraspodjelu i prekovremeni rad.
 15. izvan sudska nagodba

  Je li ta osoba hrvatski ili bosanski državljanin?
 16. Tražim odvjetnika za naplatu alimentacije

  Možete i Vi povući ovršnu ispravu s FINE i ići direktno na Mirovinsko, tada će Vaša ovršna isprava imati prednost (s obzirom da se radi o alimentaciji) pred bankom, po mom mišljenju.
 17. Značenje u postupku

  Na što je utrošio sredstva kredita, to mene zanima.
 18. Pravna osoba kupuje od fizičke

  Vi,predmet uzmete u komisionu prodaju - prodavatelj, odredi cijenu, ,u cijeni je vaša >marža<, i nakon 40 dana, ako se ne proda, skida se cijena - u dogovoru,sa prodavateljem. To, vam sve Knjigovođa zna.
 19. Pravna osoba kupuje od fizičke

  Kako onda “teče” taj odnos trgovine i onog čiji predmet prodaješ?
 20. Loš odrađen popravak automobila, šteta na vozilu

  Da, tu je problem, , takav kvar, da se riješi je u Servisu ,pa skoro, trečinu vrijednosti vozila. Bar, da su ,rekli, o čemu se radi,jer vi plača te popravak - ovako je ispalo, još gore.
 21. Upis vlasništva u posjedovni list

  Čisto da obavijestim, rasprava o PIP-u odrađena, nema roka već je nakon plaćanja sudske pristojbe, predložena uknjižba prava vlasništva. Pozz i hvala na info
 22. HRVI i rad na pola radnog vremena

  Poštovani Kompa; U invalidskoj sam mirovini,opća nesposobnost za rad na osnovu ptsp-a,pitanje je ako se zaposlim u jednoj tvrtki koja se bavi raznošenjem letaka (prospekti) ne na ugovor o radu već nekakav "ugovor o djelu"dali ću imati problema sa isplatom mirovine.Radi se 2 dana u tjednu po par sati. Unaprijed hvala.
 23. Izračun radnog staža

  Pozz..mozete mi izracunati radni staz? Zaposlena sam na pola radnog vremena od 01.04.2017 sve do danas.?
 24. HRVI i rad na pola radnog vremena

  Da li ja kao radnik na nepuno radno vrijeme (3 h i 29 min) imam ista prava kao i radnik na puno radno vrijeme ? članak 63 zakona o radu govori da imam međutim pošto knjigovođa nije pravnik nije mi znala precizno odgovoriti. Ona mi kaže da ako po članku 63. imam ista prava kao radnik na punom radnom vremenu tj. da imam pravo na preraspodjelu rada koja za P.R.V. iznosi 60 sati tjedno iako u ugovoru stoji da je dnevni rad 8 sati. Dakle DA LI IMAM PRAVO NA PRERASPODJELU RADNOG vremena i da li mogu dva dana u tjednu raditi duže od navedenih 3h i 29 min ?
 25. Raskid ugovora o posredovanju u prodaji nekretnine

  Pozdrav Da ne otvaram novu temu, pitao bih ovdje. Da li mogu raskinuti ovaj ugovor o iskljucivom posredovanju sa jednom agencijom za nekretnine? U tekstu ugovora navedeno je da vrijedi godinu dana.
 26. Prijava kod 2 poslodavca

  Te stvari ne pisu na stranicama GOV.hr, a mozda se ja nisam dobro izjasnio sto trebam... Dakle, ako dam otkaza, naravno da NEMAM pravo na naknadu. No, nekada se tome "doskakalo" prijavama kod 2 poslodavca na 1 dan (ugovor na odredjeno zbog povecanja obima posla). Zadnji primjer prije par mjeseci koji sam cuo. Ono sto me zanima - da li se to jos uvijek moze? Hvala
 27. izvan sudska nagodba

  U mojem slučaju, došlo je do vrijeđanja na facebuku, gospodin koji me je omalovažavao i vrijeđao prema KZ glava XV, članci 147, stavak 2 148 i 149 stavak 2, molim Vas da mi odgovorite, kako riješiti problem, jer navedena osoba radi u Njemački, a rodom je iz BIH, Kupres, Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.
 1. Učitaj više aktivnosti


 • Tko je sad tu? (vidi sve)

 • Najutjecajniji članovi

 • Korisnici

  • Registriranih
   88196
  • Najviše online
   122

  Najnoviji korisnik
  Mrcabdriver
  Registrirao se
 • Forum

  • Ukupno tema
   97092
  • Ukupno objava
   508556
 • Popularne teme

 • Nove objave

  • Nisu to >ovi< Kolektivni Ugovori, ,pa - u slučaju Otkaza,- Otpremnina - po godinama radnog staža. To je praksa, u Hrvatskoj - u Javnim Ustanovama i Firmama. Vi, ako imate radnika za stalni posao -kad mu dajete otkaz, - upisujete stvarno stanje Otkaza. Manjak posla - ne izvršava obaveze..itd.. u,Americi, u ugovoru o radu imaju 3 -članka. - Kod koga radi te - koliko sati tjedno i koliko je cijena sata rada. Ništa više -Sve ostalo, riješavate, kad napusti te tvornički krug.
  • Da - čim ima te promet po Računu, smatra se da ,radi te. To, da >ne< Privređujete, a imate promet po Računu,če te >objasniti < u Poreznoj Prijavi., drugačije i ne bi moglo -sve se mora dokazati, na kraju godine. Možete tu prvu godinu,kao i večina, raditi sa Gubitkom, jer vam je veči rashod od prihoda, radi nabave - Strojeva ili Opreme. Kako če biti veči Rashod, kad nema -Prihoda..? -Pozajmica - Vas ili neke druge firme, ali to se mora vrati ti, to nije >zarađeno< Postoji >tzv<  Neaktivna Firma , u prijevodu -sve imate,od papira,ali ništa ne radite. Podnosite - 3-mjesečni izvještaj - za poreznu, -a na kraju Godine,na običnom A-4 Papiru napiše te izjavu, da firma za protklu poslovnu godinu nije imala prometa po Računu. To je zamjena za - Poreznu prijavu, i sve tako, dok ne počnete raditi.
  • Ovo je stvarno nezahvalno za prognozirati jer ovisi o načinu, je li potreban vještak, hoće li jedna strana opstruirati postupak, hoće li sud čekati završetak postupka izdavanja rješenja o izvedenom stanju pa okvirno može trajati od 6 mj do par godina. Uglavnom sud zajedničke toškove dijeli razmjerno. Tako da nužne troškove predstavljaju troškovi pristojbi, očevida i vještačenja dok trošak odvjetnika ne predstavlja nužan trošak i on spada na zastupanoga. Kako je razvrgnuće postupak diobe, troškovi samog postupka obračunavaju se prema tarifnom broju 6 Zakona o sudskim tarifama koji je bio na snazi do 01.01.2019 jer Uredba o tarifama po novom zakonu još nije donešena, (1) Za prijedlog za diobu suvlasništva i zajedničke imovine, plaća se pristojba prema vrijednosti imovine i to: iznad do kuna kuna 0 20.000,00 100,00 20.000,00 30.000,00 150,00 30.000,00 50.000,00 200,00 Ako vrijednost imovine prelazi iznos od 50.000,00 kuna plaća se pored pristojbe od 200,00 kuna i još 100,00 kuna na svakih započetih 10.000,00 kuna, ali ne više od 3.000,00 kuna. (2) Za odluku suda i za žalbu protiv odluke suda, plaća se pristojba iz stavka 1. ovoga Tar. br. 
  • Raznosi poštovani ntpr, Kad je Ugovor o djelu može bez problema u vezi isplate mirovine. Lijep pozdrav
  • nakon smrti djeda, na ostavinskoj će trebati podjeliti kuću između bake i njegove vanbračne kćeri. po zakonu djele pola-pola. baka će tražiti bračnu stečevinu. obzirom da je 1/3 kuće bila njegovo osobno nasljedstvo, a dvije trećine su zajedno otkupili(postoje svjedoci)/stekli od njegovog brata i sestre te zajedno ulagali u uređenje, da li se baka može nadat pozitivnom rješenju, odnosno priznavanju bračne stečevine?
  • Molim vas preporuku odvjetnika za radno pravo (Zagreb). Hvala.
  • … slična situacija a šta ako drugo dvoje (2 brata) neće ni čuti da se brinu za majku jednostavno ignoriraju i osobu (sestru) koja se brine o majci i pozive od centra za soc.skrb da dođu na razgovor
  • Ovo svakako, jer bez obzira ako bi našli ovakav službeni dokument JLS prema kojem je objašnjeno što se računa i u kojem iznosu, ukolik ste propustili rok iz upute o pravnom lijeku ne pomaže vam to nešto posebno. 
  • Pozdrav! Kako to ide u privatnoj firmi s ugovorima o radu - npr ako netko ima ugovor na neodređeno, a vlasnik mu želi otkazati taj ugovor? Da li ugovor na neodređeno znači da nema šanse da se taj ugovor bez muke raskine ili? Hvala!
  • Zanimljivo je to sve skupa... A što ako zaista u praksi još ne radim, ništa ne privređujem, a želim uplatiti neku fakturu nekome za nešto, npr. za namještaj jer tek opremam prostor da bi uopće mogao poslovati. Da li se to smatra da radim?
  • 10 mjeseci i cca 25 dana
  • Da li radnik na nepunom radnom vremenu koji radi manje od 3,5 sata dnevno ima pravo na preraspodjelu i prekovremeni rad.
  • Je li ta osoba hrvatski ili bosanski državljanin?
  • Možete i Vi povući ovršnu ispravu s FINE i ići direktno na Mirovinsko, tada će Vaša ovršna isprava imati prednost (s obzirom da se radi o alimentaciji) pred bankom, po mom mišljenju.
 • Novi statusi

  • Mikinena  »  Ruby_Danderfluff

   Djelo je počinjeno 08.06.2013. čl.139 st.2 objedinjena kazna 4*3mjeseca=1.2godine. 
   U svezi čl. 51 st.2  kz da li je mogla biti manja kazna.
   Zanima me kad nastupa zastara i da li tu vrijedi Zastara izvršenja mjera-kad protekne dvostruko vrijeme na koje su izrečene kazne. Postupak nije imao ni prvostupanjski presudu a ide opet ispočetka.  Hvala!
   · 1 odgovor
  • frenki zg

   POSLOVNO SAVJETOVANJE IZ PODRUČJA - TRGOVAČKOG PRAVA.
   · 0 odgovora
  • rsirocic

   poštovani,
   u banci su mi objasnili da je račun zatvoren jer nisu plaćani troškovi održavanja računa.
   račun je u blokadi tri godine , radi se o Caffe baru i ja sam funkcionirao na naći koji ste Vi naveli, plaćao sam robu gotovinom (R-1) i sve troškove  i sve to funkcionira.
   međutim isplata plaće za djelatnika je trebala ići preko ŽR. i to je tako isplaćivano , naravno sada je to nemoguće.
   i još postoji jedan problem, znala mi je doći Porezna i uzeti gotovinu iz kase i položiti na ŽR za naplatu duga.
   upoznat sam s time da se sav dug vodi na moj oib,međutim nije mi jasno zašto ne mogu otvoriti ŽR u drugoj banci(baš zbog toga što se dug vodi na OIB)
   dali Vi znate u kojoj banci mogu otvoriti ŽR.
   hvala, lp
   · 1 odgovor
  • jasmina55  »  Ruby_Danderfluff

   Poštovani, odgovorili ste mi na pitanje u vezi ugovora o doživotnom uzdržavanju ali Vas molim još jedno objašnjenje. Ako je kao primatelj uzdržavanja mene kao vlasnika nekretnine i moj suprug kao treća osoba za koju će davatelji uzdržavanja skrbiti, može li on u slučaju da ja umrem prije, tražiti razvrgnuće ugovora ili je svojim potpisom na ugovoru samo pristao na uzdržavanje?
   · 15 odgovora
  • jasmina55  »  LjuboZG

   Molim Vas za još jednu informaciju. Ako ja kao vlasnik nekretnine sklopim ugovor o doživotnom uzdržavanju sa svojim kćerima u kojem ih obvezujem da osim mene, doživotno uzdržavaju i mog supruga, može li moj suprug kao treća strana tražiti razvrgnuće tog ugovora ili je on samo strana koja potpisom prihvaća ugovor.
   · 5 odgovora
×