Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Sve aktivnosti

Sadržaj se automatski ažurira     

 1. protekli sat
 2. Doneseš njemačku pa ti je zamjene.
 3. Udaja djevojke iz Sudana

  Zakoni i procedure ako nisu isti su slični kao i u RH.U matičnom uredu provjeriš koje sve ona dokumente treba,gdje će te dokumente moći prevestii to ti je pola posla.Pošto vjerovatno treba ulaznu vizu to će riješit u nekoj ambasadi BiH (ili u sudanu ili okolnoj zemlji).A na stranicama BiH policije ćeš provjerit koji su sve uvjeti za dozvolu boravka na osnovu braka. Ili skočiš na kakav BH forum pa pitaš.
 4. jučer
 5. Udaja djevojke iz Sudana

  Prvenstveno Pozdrav ekipi sa foruma! Ovako imam malo težak slučaj koji ćemo nadam se riješiti... Moja djevojka živi u Sudan (Afrika) duže vrijeme se već poznajemo i odlučili smo da svoju vezu pretvorimo u brak u biti planiramo da se ona doseli ovdje u Bosnu Mene interesu je procedura toga svega tjedan Šta je moj a Šta njezin zadatak da ovaj slučaj bude riješen.
 6. otvaranje j.d.o.o. par informacija

  Dobro, ne mora biti zaposlenog. Ali kako izvlaciti novce iz poslovnog racuna onda?
 7. Dobar dan! Evo ovako, imam vise pitanja u vezi ovoga. Dakle, ono sto bih ja radio je davanje usluga za vlasnike apartmana/stanova. Te usluge bi bile ciscenje, docekivanje gostiju, oglasavanje. Sto se tice poreza vezanih uz tu nekretninu, sve placa vlasnik, kao i rezije i ostale slicne potrebe. Na meni je da dovodim goste, ocistim i primim ih. Nebi bio zaposlenik, nego samo bi odradivao usluge koje su navedene dok bi se prihod od nocenja dijelio u odredenom prije dogovorenom omjeru. E sad, mogu li ja ovo raditi kao fizicka osoba uz potpis obostranog ugovora gdje je ovo dogovoreno u detalje? Ako netko zna vise, slobodno neka ostavi neki kontakt pa da popricamo uzivo, mogu ujedno i pokazati ugovor na koji mislim. Za ovo pretpostavljam da ako uopce mogu kao fizicka osoba raditi, da tu spadaju samo nekretnine koje su kategorizirane poput apartmana. Sljedece pitanje, ako moram otvoriti nesto je li bolje otvoriti j.d.o.o. ili obrt? Kako se placa porez, koja je procedura? Molim vas da navedete razloge koji su po vama bitni! Zna li netko trebam li mozda polagati ispit za posredovanje nekretninama? Iako mislim da to nije potrebno ako cu raditi sam za sebe, ako moram otvoriti tvrtku onda je vjerojatno potrebno. Ne vidim zasto se ovo nebi moglo dogovoriti bez ikakve firme, ja radim po nekakvom dogovoru za nekoga tko mi za to plaća. Imam jos nekoliko pitanja ali to mozemo kroz raspravu razraditi! LP
 8. Popis poziva

  Postovani zanima me dobivanje popisa dolaznih poziva, ali iz 2017.g. Da li je moguce dobiti unatrag dvije godine takav popis. Nama je receno da teleoperateri cuvaju godinu dana, sad da li je to istina, nama bi to trebalo u svrhu dokaza u parnicnom sporu. Hvala..
 9. Kazneno pravo istrazni zatvor

  Pozz,molim odg Ukoliko ne sud istrage izrekao kaznu istraz zatv u trajanju 1 mjesecs, a najkasnije na dan isteka (nakon isteka mjes.) Kako zamjenik drz odvjet sa.o 2 dana nakon sto ne u trajanju mjesec dana dobivenog istrazn zatvora od suca istrage Dr odvj zamjenik produlji kaznu na sve do presude Zatvoren nije dobio obavijest Sada se i raspravs otkazuje i molim do kada i kako je ovaj scenario moguc jer djelo koje mu se stavlja je samo rijec odnosno laz 1 osobe a sve se vidi kod laznog iskaza Poz molim odgovor najljepse hvala
 10. neplaćanje alimentacije i pokretnine

  Dali je moguce da nitko nekomentira ili se nije nasao u situaciji
 11. Promjena korisnika u katastru

  Nadležnom katastru uz zahtjev dostaviti na provedbu pravomoćno rješenje o nasljeđivanju.
 12. Ugovor o kupoprodaji kuće

  Naravno da prolazi, nebitno da li se nalazi u ugovoru ili kao zasebna isprava. Ako su zapeli, nije vam problem navesti i takav podatak.
 13. Što napraviti ako je racun u zastari

  Ako ja prigovaram mobilnom operateru jel moram preko javnog bilježnika podnosit prigovor kojeg on ovjeri ili je dovoljno samo napisat im mail Postovani ulažem prigovor na opomenu od datuma tog i tog jer je taj racun u zastari s postovanjem! I potpis ili kako bi najbolje bilo im progovaratprigovarat
 14. Dioba djeci

  Nepotrebno je da unosite takav uglavak u ugovor kad je iz opisanog činjeničnog stanja sasvim izvjesno da bi takvu imovinu nasljedili, naravno pod uvjetom pozitivnog ishoda u sporu.
 15. Ugovor o kupoprodaji kuće

  U dogovoru sa prodavateljem, tabularnu mogu stavit u ugovor.. Rečeno mi je da tabularna u ugovoru prolazi u gruntovnici (katastru) ... da li treba šta posebno dodati ili se "klasična" samo doda kao zasebni članak?
 16. Datum odlaska u mirovinu

  Kao sto vam je i napisao postovani sivko, nece. Novcana primanja u godini u kojoj se odlazi u mirovinu ne uzimaju se za obracun mirovine vec se ta godina racuna ko prosjecni PVB za sve ostale godine rada. Npr. ako vam je PVB 1,5 i ta zadnja godina rada biti ce vam racunana kao 1,5 mozda zeru manje jer ce vam faliti 15 dana da bi vam se racunala za cijelu godinu. Ovdje se pretpostavljam radi o Drzavnim sluzbenicima i namjestenicima koji moraju donjeti odluku do 01.10. dali ce sa 15.12.2019.god uzeti otpremninu i otici u mirovinu.
 17. Zakonom o cestama clankom 51. stavak 1 se kaže da raskrižje javnih cesta međusobno te raskrižje javnih i nerazvrstanih cesta ne smatra se, u smislu ovog zakona, priključkom i prilazom na javnu cestu. Moze dodatno pravno pojašnjenje ovog clanka? Da li se tu moze izvuci iz toga da se misli da se kolni prilaz građevine ne može izvesti u zoni raskrizja? Ili se to smatra samo da gdje se u zakonu spominje prikljucak i prilaz ne misli se na raskrižje? Hvala
 18. Zivim trenutno u Njemackoj gdje mi je oduzeta vozacka na godinu dana!Godina dana je istekla ali vozacku nisam dobio jer nemogu proci neki njihov psiho test!!Vracam se u Hr pa me zanima dali mogu dobiti u Hr svoju vozacku nazad!Hvala na odgovoru!
 19. Javni put upisan u katastar i gruntovnicu

  Hvala
 20. Osoba je od majke naslijedila kuću u Zagrebu te je u gruntovnici upisana kao vlasnik prije više od 10 ili 15 godina, ali u katastru je pod korisnikom i dalje upisana baka. Što učiniti da se podaci ažuriraju?
 21. KRAĐA DRVA

  Točno, samo što policija ne utvrđuje granice čestica.
 22. Nema tu šta tražit Ustavni sud. Ide čl.214 st.1 a podnosi se tijelu iz čl.215 st.3 uz napisano u st.4 PZ-a.
 23. Priznanje diplome BiH

  Zašto se ne bi priznala ... Veći problem su takozvana osposobljavanja čije diplome se lako kupe u Bosni. Bilo je dosta takvih slučajeva. Ako znaš znanje nemaš se što brinuti.
 24. Datum odlaska u mirovinu

  Otpremnina ne ulazi a bolje je ići sa 1.1.2020 -te.
 25. Izracun tlocrtne povrsine nadstresnice

  Sa napustom jer ponavljam, tlocrtna površina nadstrešnice je pokrivena površina projicirana na teren.
 26. Pozdrav Zanima me ako odem u mirovinu 15.12.2019. godine da li će mi otpremnina i 2019. godina ući u obračun mirovine.
 27. KRAĐA DRVA

  Hvala!
 1. Učitaj više aktivnosti


 • Tko je sad tu? (vidi sve)

 • Najutjecajniji članovi

 • Korisnici

  • Registriranih
   91327
  • Najviše online
   122

  Najnoviji korisnik
  Katarina2612
  Registrirao se
 • Forum

  • Ukupno tema
   100651
  • Ukupno objava
   530025
 • Popularne teme

 • Nove objave

  • Doneseš njemačku pa ti je zamjene.
  • Zakoni i procedure ako nisu isti su slični kao i u RH.U matičnom uredu provjeriš koje sve ona dokumente treba,gdje će te dokumente moći prevestii to ti je pola posla.Pošto vjerovatno treba ulaznu vizu to će riješit u nekoj ambasadi BiH (ili u sudanu ili okolnoj zemlji).A na stranicama BiH policije ćeš provjerit koji su sve uvjeti za dozvolu boravka na osnovu braka. Ili skočiš na kakav BH forum pa pitaš.
  • Prvenstveno Pozdrav ekipi sa foruma!  Ovako imam malo težak slučaj koji ćemo nadam se riješiti... Moja djevojka živi u Sudan (Afrika) duže vrijeme se već poznajemo i odlučili smo da svoju vezu pretvorimo u brak u biti planiramo da se ona doseli ovdje u Bosnu Mene interesu je procedura toga svega tjedan Šta je moj a Šta njezin zadatak da ovaj slučaj bude riješen.
  • Dobro, ne mora biti zaposlenog. Ali kako izvlaciti novce iz poslovnog racuna onda? 
  • Dobar dan! 

   Evo ovako, imam vise pitanja u vezi ovoga. Dakle, ono sto bih ja radio je davanje usluga za vlasnike apartmana/stanova. Te usluge bi bile ciscenje, docekivanje gostiju, oglasavanje. Sto se tice poreza vezanih uz tu nekretninu, sve placa vlasnik, kao i rezije i ostale slicne potrebe. Na meni je da dovodim goste, ocistim i primim ih. Nebi bio zaposlenik, nego samo bi odradivao usluge koje su navedene dok bi se prihod od nocenja dijelio u odredenom prije dogovorenom omjeru. 

   E sad, mogu li ja ovo raditi kao fizicka osoba uz potpis obostranog ugovora gdje je ovo dogovoreno u detalje? Ako netko zna vise, slobodno neka ostavi neki kontakt pa da popricamo uzivo, mogu ujedno i pokazati ugovor na koji mislim. Za ovo pretpostavljam da ako uopce mogu kao fizicka osoba raditi, da tu spadaju samo nekretnine koje su kategorizirane poput apartmana. 

   Sljedece pitanje, ako moram otvoriti nesto je li bolje otvoriti j.d.o.o. ili obrt? Kako se placa porez,  koja je procedura? Molim vas da navedete razloge koji su po vama bitni!

   Zna li netko trebam li mozda polagati ispit za posredovanje nekretninama? Iako mislim da to nije potrebno ako cu raditi sam za sebe, ako moram otvoriti tvrtku onda je vjerojatno potrebno. 


   Ne vidim zasto se ovo nebi moglo dogovoriti bez ikakve firme, ja radim po nekakvom dogovoru za nekoga tko mi za to plaća. Imam jos nekoliko pitanja ali to mozemo kroz raspravu razraditi! LP
  • Postovani zanima me dobivanje popisa dolaznih poziva, ali iz 2017.g. Da li je moguce dobiti unatrag  dvije godine takav popis. Nama je receno da teleoperateri cuvaju godinu dana, sad da li je to istina, nama bi to trebalo u svrhu dokaza u parnicnom sporu. Hvala.. 
  • Pozz,molim odg Ukoliko ne sud istrage izrekao kaznu istraz zatv u trajanju 1 mjesecs, a najkasnije na dan isteka (nakon isteka mjes.) Kako zamjenik drz odvjet sa.o 2 dana nakon sto ne u trajanju mjesec dana dobivenog istrazn zatvora od suca istrage Dr odvj zamjenik produlji kaznu na sve do presude Zatvoren nije dobio obavijest Sada se i raspravs otkazuje i molim do kada i kako je ovaj scenario moguc jer djelo koje mu se stavlja je samo rijec odnosno laz 1 osobe a sve se vidi kod laznog iskaza  Poz molim odgovor najljepse hvala  
  • Dali je moguce da nitko nekomentira ili se nije nasao u situaciji
  • Nadležnom katastru uz zahtjev dostaviti na provedbu pravomoćno rješenje o nasljeđivanju. 
  • Naravno da prolazi, nebitno da li se nalazi u ugovoru ili kao zasebna isprava.    Ako su zapeli, nije vam problem navesti i takav podatak. 
  • Ako ja prigovaram mobilnom operateru jel moram preko javnog bilježnika podnosit prigovor kojeg on ovjeri ili je dovoljno samo napisat im mail Postovani ulažem prigovor na opomenu od datuma tog i tog jer je taj racun u zastari s postovanjem! I potpis ili kako bi najbolje bilo im progovaratprigovarat
  •     Nepotrebno je da unosite takav uglavak u ugovor kad je iz opisanog činjeničnog stanja sasvim izvjesno da bi takvu imovinu nasljedili, naravno pod uvjetom pozitivnog ishoda u sporu. 
  • U dogovoru sa prodavateljem, tabularnu mogu stavit u ugovor.. Rečeno mi je da tabularna u ugovoru prolazi u gruntovnici (katastru) ... da li treba šta posebno dodati ili se "klasična" samo doda kao zasebni članak?
  • Kao sto vam je i napisao postovani sivko, nece. Novcana primanja u godini u kojoj se odlazi u mirovinu ne uzimaju se za obracun mirovine vec se ta godina racuna ko prosjecni PVB za sve ostale godine rada. Npr. ako vam je PVB 1,5 i ta zadnja godina rada biti ce vam racunana kao 1,5 mozda zeru manje jer ce vam faliti 15 dana da bi vam se racunala za cijelu godinu. Ovdje se pretpostavljam radi o Drzavnim sluzbenicima i namjestenicima koji moraju donjeti odluku do 01.10. dali ce sa 15.12.2019.god uzeti otpremninu i otici u mirovinu.
 • Novi statusi

  • Sosten

   Ne razumjem kako su najbogatiji zupani,načelnici župnici u najsiromašnijim i pasivnim krajevima.
   Kako to ili varaju narod ili im narod daje od svoje sirotinje
   · 2 odgovora
  • Karolina1234

   Dobar dan,
   dijelim vlasništvo nekretnine sa bratom. On ne živi u toj nekretnini, ima svoj stan, živi kao samac, bez djece. Ja živim s obitelji, mužem i malodobnim sinom u tom stanu i plaćam kredit za stan, koji ću uskoro skroz isplatiti. Imam dva pitanja:
   1. kakva je procedura ako bi brat htio darovnim ugovorom prepisati svoju polovicu vlasništva na svog malodobnog nećaka? Plaća li se puni iznos poreza od 5 posto? Postoji li neka varijanta gdje se taj porez ne mora platiti (nismo u financijskoj mogućnosti)? Što se točno mora poduzeti kod darovanja? (sigurno se o tom već govorilo ovdje, pa se ispričavam ako ponavljam)
   2. kad bi se izveo taj prijenos brata na mog sina, i mi bismo prodavali stan, otežava li na ikakav način prodaju to što je vlasništvo pola moja, pola mog petogodišnjeg sina? Tj. koja je procedura kod prodaje, ako je pedesetpostotni vlasnik vrtićko dijete?
   srdačan pozdrav!
   · 1 odgovor
  • Vkadimireagle

   Korisnicko ime pogrešno odtipkano ummjesto Vkadimireagle mora biti Vladimireagle
   · 1 odgovor
  • Zlatko55

   Poštovani, 
   potrebna mi je jedna informacija, radi se o plaćanju poreza na promet nekretnina. Radi se o slijedećem, kupio sam stan ali ga još nisam prenio u svoje vlasništvo niti sam platio porez na promet nekretnina, a darovao bih ga svome djetetu, dali ja ili dijete mora platiti taj porez?
   Hvala na odgovoru, Zlatko
   · 2 odgovora
  • Nina1202  »  G-man

   Vecer,muž mi je na izdržavanju kazne zatvora,za par dana ce mu biti 5 mjeseci,dobio je 6 za odguliti,u petak mi izlazi probacija na uvidaj,koliko dugo treba probaciji da to posalju nadleznom sudu kako bi ga se pustilo na uvjetni otpust?
   · 0 odgovora
×