Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Sve aktivnosti

Sadržaj se automatski ažurira     

 1. protekli sat
 2. Prekovremeni rad

  Pa jel zna itko jel 50 sati maks tjedno?! I kako funkcionira točno taj tjedni odmor. Ima sto ugovora i pravilnika, tko se može tu snaći.
 3. Zračna puška - nasljeđe

  Tek ste ju sad pronašli negdje na tavanu / u podrumu, niste znali za nju.
 4. Danas
 5. Zračna puška - nasljeđe

  Da li će biti kakve kazne,kasnim 4 godine ?
 6. Naime unuka od dana rodjena zivi na adresi u vlasništvu svog djeda to je 25g ima maloljetnju djecu od 7 i 3god dali djeda ima pravo istjerati unuku iz nekretnine u ciljem je vlasništvu on i baka
 7. smije li malu bebu odvesti na cijeli dan bez majke

  Ovakvim postupanjem se najviše ugrožavaju prava djeteta. Najbolje bi bilo da se majka obrati nadležnom Centru za socijalnu skrb i da zatraži njihovi stručnu pomoć u rješavanju ovakve situacije. Naime, oba roditelja imaju ne samo prava, nego i dužnosti prema svom djetetu. A s druge strane, dijete ima pravo na oba roditelja. Moguće je da je tati za sada potrebna i stručna pomoć da se snalazi u ovakvim situacijama, a zasigurno će ih biti još tj. susrete i viđanja roditelja s djecom je nužno uredno održavati, i to ponajprije radi psihofizičkog razvoja djeteta.
 8. Prijedlog za ovrhu - VIP/A1

  Prigovor šaljete JB poštom, ali preporučeno i s povratnicom. Ili ga osobno odnesete JB i tražite od njega da na jednom primjerku (ostaje trajno kod Vas) stavi prijamni pečat kao dokaz zaprimanja.
 9. Problem s poslovnim prostorom u vlasništvu Grada Zagreba

  Da, upravo u tome je problem. Koristili ste taj prostor za skladištenje svojih stvari.
 10. Problem s poslovnim prostorom u vlasništvu Grada Zagreba

  Hvala na brzom odgovoru. Ja ustvari nisam koristio taj prostor. Rekli su mi da moram imati dokaz za to, a pošto nije bilo primopredaje ne znam kako bih to dokazao. Koliki je problem to što su stvari od obrta ostale unutra? Može li to biti njihov dokaz ili nema veze?
 11. Možda čl.107 https://www.zakon.hr/z/307/Zakon-o-radu
 12. loši suvlasnički odnosi

  Gledajući na osnovu ovoga što ste opisali za zaustavljanje radova u biti ne bi bilo osnova. Njih zanima da li se sve radi prema propisima o gradnji a suvlasnički odnosi ne.
 13. Kniiga položenih ugovora i katastar

  Ne mora ili bolje rečeno to je u večini slučajeva i nemoguće jer ako se nešto upisuje u knjigu položenih ugovora radi se o tome da građevina u katastru niti ne postoji nego se čestica vodi kao livada i sl.
 14. Rušenje zida na međi

  A što piše u ZK? Uglavnom, ako je na međi onda je u suvlasništvu susjeda s obje strane međe i može se koristiti sa svoje strane do polovine njezine širine aza sve ostalo je potrebna suglasnost. Da li je stvarno na međi ili ipak na jednoj strani međe čime bi postala vlastita ograda na jednoj nekretnini te bi s njom vlasnik mogao raditi što ga je volja bez suglasnosti, utvrdio bi ovl.geodet.
 15. dobrovoljni mirovinski stup

  Novac ne možete dobiti prije 55. rođendana. Dobra vijest da se novac kapitalizira tako da ne bi trebali sa 55. rođendanom dobiti 10.000 kn već glavnicu uvećanu za kamate plus državni poticaji.
 16. Sticanje prava služnosti putem dosjelosti

  Postupak se pokreće pred sudom. Nepoznatu osobu ne možete tužiti tako da bi se oko zadnje poznate adrese boravišta ili prebivališta morali sami potruditi. Čak i da vam je poznato ime i prezime sud će vas vjerovatno pozvati na dopunu zahtjeva sa adresom.
 17. kako dokazati vlasništvo?

  Zahtjevati nešto se uvijek može, samo s kojim smislom jer bi to vrlo vjerovatno završilo u parnici, te sam njihov uspjeh u njoj ovisi o onome što su potpisali na tome "papiru". Ako im sadašnji vlasnik prešuti dio oko potpisivanja suglasnosti da taj dio pripadne vama a kupovali su s povjerenjem u istinitost podataka u ZK, podredno je moguće jer bi nekakova parnica u tome slučaju bila usmjerena prema njima.
 18. jučer
 19. Prijedlog za ovrhu - VIP/A1

  Hvala vam puno na odgovoru, ne mogu izraziti dovoljno zahvale. Zadnje pitanje, mogu li prigovor uručiti osobno u ured javnog bilježnika ili moram slati poštom? Ukoliko uručim osobno, moram li dobiti nekakvu potvrdu da je prigovor uručen? Kako se mogu zaštitit da ne uzmu prigovor i ne bace ga u smeće kad izađem iz ureda?
 20. Zračna puška - nasljeđe

  Kod javnog bilježnika kod kojeg ste imali ostavinsku prijaviti naknadno pronađenu imovinu i provesti postupak nasljeđivanja. Do tada, najbolje je pušku predati u područnu policijsku postaju na pohranu do okončanja ostavinske rasprave (odnesete ju i kažete da je naknadno pronađena, pa će ju skladištiti dok ju netko ne naslijedi).
 21. priznavanje hrvi

  Prije se moglo. Prije cca 7-8 godina,,možda i 10, na osnovu privremenog rješenja hrvi min 20%, tražiti novi izračun mirovine na osnovu istog privremenog statusa. Postupak je bio takav da se u nadležni hzmo pošalje ovjerena kopija istog rješenja i pisanim zahtjevom zatraži novi izračun mirovine. Ne znam kako je danas s obzirom da su se zakoni mjenjali. Mislim ( no nisam siguran ) da danas za isto traže trajno rješenje. Najbolje je da se informiraš putem telefona, maila ili odeš direkt u nadležni hzmo i postaviš im to pitanje 😉 ili se jednostavno napraviš " grbav " i pošalješ im Zahtjev za novim izračunom mirovine na osnovu tog privremenog riješenja o hrvi statusu, čiju ovjerenu kopiju obavezno pošalji uz taj pisani zahtjev koji šalješ preporučeno sa povratnicom. Ništa te ne košta ( dobro platiš pošti cca 12 kn ) da pošalješ, pa češ vidjeti kaj će ti iz hzmoa odgovoriti. 👍✌😉 Sretno
 22. Nepoštivanje ugovora o radu HITNO!!!

  Što se tiče zakidanja za plaću, prijaviti inspektoratu i podnijeti zahtjev za zaštitu prava. Što se tiče aneksa, ako ti odgovara, potpišeš, a ako ne, ne potpišeš.On svakako može reći da nisi zadovoljio na probnom roku i to je onda to.
 23. smije li malu bebu odvesti na cijeli dan bez majke

  Svakako ima prava, a s obzirom da vas samo zeza, najbolje bi bilo i formalno dogovoriti što i kako, da ne dolazite u problem.
 24. Imam zračnu pušku koja mi je ostala od pokojnog oca,koja je prijavljena na njegovo ime, a nisam je spomenuo u ostavinskoj raspravi.Što da učinim ,hvala.
 25. posudba novca

  Sestri sam za kupnju štednjaka posudio 2600 kn. Usmeni dogovor je bio da mi mjesečno vraća po 200 kn, međutim evo prošle su dvije godine a nije mi vratila ni kune. Ona je nezaposlena a živi s mužem koi je u mirovini. Molim Vaš pravni savjet. Hvala.
 26. smije li malu bebu odvesti na cijeli dan bez majke

  nemoguće je kršiti njegova prava, jer do sada uopće nije posjećivao dijete, a kamo li da ju uzme na nekoliko sati kod sebe došao je sa ženom po dijete i dogovor je bio da će vratiti dijete majci u 20 sati , no oćito mu je bila preveliki teret pa je vratio dijete već u 16 sati a uzeo ju je oko 13 sati popodne. pretpostavljamo da više neće tražiti da ju uzima k sebi jer je rekao majci djeteta da ako išta dijetetu treba neka mu se javi i dat će što treba, ali da je malena jako naporna i razmažena
 27. Pozdrav, Molim savjet, potpisao sam ugovor o radu sa probnim rokom od 6mj u kojem je definirana brutto plaća. Nakon 5 mjeseci poslodavac se sjeti da sam mu ipak preskup i smanji mi plaću za 30% iako se ja nisam složio s time. Sad mi gura aneks ugovora jer zna da ja nemam vremena pronaći novi posao u mjesec dana, a on će mi bez ikakvih poslijedica dati otkaz nakon isteka probnog roka. Također isplatio mi je umanjenu plaću, ali mi nije dao platnu listu. Da ne kažem da mi je dio novca dao u gotovini. Što da radim? Koje su mi pravne mogućnosti LP M
 28. Provizija agencije za nekretnine

  Hvala na info
 1. Učitaj više aktivnosti


×