Jump to content

Sve aktivnosti

Sadržaj se automatski ažurira     

 1. protekli sat
 2. Od 1. travnja, vecina opcina na rijeckom podrucju je odabrala KD ViK kao koncesionara za praznjenje septickih jama. Praznjenje je "besplatno" kada se naruci, ali ViK na racun toga ciscenja svim korisnicima naplacuje na svakom racunu troskove odvodnje, prema m3 potrosene vode, kao da smo prikljuceni na kanalizaciju. Praznjenje septicke jame je usluga koja meni nije potrebna, koju nisam trazio niti narucio, koja mi nikada nije bila izvrsena, a svaki mjesec mi se naplacuje. Da li je moguce da je to zaista legalno? Imam li pravo reklamirati racun i zahtijevati da se ukloni dio koji se odnosi na nenarucenu i neisporucenu uslugu odvodnje?
 3. Čovjek nas optužuje da nismo platili učešće za vodovod i traži da to uplatimo. Tvrdili smo da jesmo ali da je bilo davno i nemamo dokaze. On tvrdi da bi znao da jesmo, jer on radi već dugo, a nema nas uvedene. Kopajući po papirima, pronašla sam ugovor iz 80-ih. Dakle, imaju li pravo potraživati nešto što se dogodilo prije 10, 20 ili 30 godina i što je čista slučajnost da sam pronašla papire?
 4. Danas
 5. Mirovina

  postovani Josipe, ponovno iscitavajuci vase mirovinsko rjesenje nemogu se oteti dojmu da su se djelatnici iz vaseg podrucnog ureda HZMO-a striktno (slijepo) drzali onoga sto ste vi oznacili na "obrascu za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja" a to je da ste zatrazili-oznacili kucicu ispred " STAROSNU MIROVINU ZA DUGOGODIŠNJEG OSIGURANIKA ", sto je i vasa obveza kod ispunjavanja obrasca. Kako ste vi granicni slucaj, falilo vam je malo vremena za stjecanje prava na 41 godinu efektivnog staza za priznanje prava na "starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika" po opcem mirovinskom zakonu ZOMO-u, nije mi jasno zasto vam nisu dodjelili "prijevremenu starosnu mirovinu" po ZOMO-u koja je za vas povoljnija - novcano veca, nego su se bas morali drzati onog oznacenog i napisanog na predanom obrascu "starosne mirovine za dugogodisnjeg osiguranika". Po ovome napisanom moram se sloziti sa postovanim profom (koji se zalaze za ispunjenje i podnasanje vise obrazaca za umirovljenje po vise osnova) i kod ovakvih granicnih slucajeva ocito je trebalo predati ispunjena dva obrazac i za "prijevremenu i za starosne mirovine za dugogodisnjeg osiguranika", a vi bi onda prihvatili onaj izracun i ono mirovinsko rjesenje koji bi vama u trenutku izracuna bilo povoljnije. Na ovaj nacin doveli su vas pred gotov cin i dodjelili ono sto je u ovom trenutku za vas novcano nepovoljnije.
 6. Pravilnik o korištenju službenih mobilnih uređaja

  Smatram da vas poslodavac ni na koji način, pa tako niti pravilnikom, ne može natjerati da sklopite ikakav ugovor kojim biste privatno preuzeli ikakve obveze prema trećoj osobi. Dodatno, smatram da je pitanje ''poslovnih'' i ''privatnih'' troškova nešto što poslodavac mora regulirati s vama, a ne vi s pružateljem usluga mobilne telefonije s kojim je poslodavac zaključio ugovor. Dakle, trebali biste odbiti potpisati taj ''privatni'' ugovor s teleoperaterom uz obrazloženje da službeni mobitel koristite isključivo za poslovne svrhe, da imate aktivan ugovor kod drugog teleoperatera za privatni mobitel (iako ih se ovo ni na koji način ne tiče) te da nemate namjeru uspostaviti ikakav potrošački odnos s teleoperaterom kojeg je vaš poslodavac izabrao. Poslodavac može pravilnikom ili na neki drugi način propisati limit troškova mobitela svojih radnika koji će snositi, ali vas ne može natjerati da potpišete ikakav ugovor s trećom osobom.
 7. GDPR

  GDPR obrasce (odnosno privole za obradu osobnih podataka) ne morate nikome dostavljati dok se to od vas eventualno ne zatraži. Oni služe tome da imate dokaz da je osoba čije podatke obrađujete dala privolu za obradu tih svojih podataka.
 8. Fizičko i verbalno nasilje

  Upravo imamo svježi slični slučaj u kojem je policija uhitila počinitelja prijetnje (počinitelj suprug, žrtva supruga, žive zajedno), Do je tražio istražni zatvor, počinitelj ga je dobio, ali je nakon par tjedana pušten na slobodu, bez da su mu izrečene mjere opreza. Vratio se doma, budući da mu to nije zabranjeno, a žrtva je par dana zvala policiju po par puta dnevno, iako on nije ništa radio, nego se bojala da bi mogao napraviti, nakon čega je žrtva otišla od kuće kod nekog od obitelji. I tako se sad čeka suđenje, žrtva se skriva, a počinitelj je doma...
 9. usporedni izračun mirovina

  Poštovani Josipe, odgovore na pitanja koja ste postavili i dobili na Legalisu ne znaju ni odgovorne osobe u HZMO, pravni savjetnici. Probajte njih pitati koja mi je veća NETO mirovina po: - ZOMO - opći propis ili - Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata ? Lijep pozdrav
 10. usporedni izračun mirovina

  postovano Josipe, zato smo postovani prof i moja malenkost tu da pomognemo (ako znamo) kao sto kazete "prosjecnom covjeku" da stekne predodzbu i lakse donese svoju odluku kad otici u mirovinu i koja bi mirovina za takvog "prosjecnog covjeka" bila povoljnija. Najvaznij potrebni podaci su nam: - datum rodjenja - njegov PVB (za sve godine rada) - radni staz (efektivni) - staz proveden u DR (dragovoljac ili ne)
 11. Pravo na socijalnu naknadu

  Za odraslog člana kućanstva iznosi 480,00 kn. Možda majka ispunjava uvjete da je se liši poslovne sposobnosti, pa da joj netko od vas bude skrbnik i za to prima naknadu od 500,00 kn. Postoji kao oblik pomoći i jednokratna naknada, a priznaje se samcu ili kućanstvu koje zbog trenutačnih materijalnih teškoća nije u mogućnosti podmiriti osnovne životne potrebe. U svakom slučaju, ukupan iznos priznatih jednokratnih naknada u jednoj kalendarskoj godini ne može iznositi više od 3.500,00 kuna za kućanstvo. Također, i gradovi daju jednokratnu naknadu, pa treba vidjeti kakvo je stanje u Vašem gradu.
 12. usporedni izračun mirovina

  Sve ovo oko izračuna mirovine za prosječnog čovjeka je malo previše (tamo dobiješ 27% ali izgubiš 3%, a tu nemaš pravo na 27% ali dobiješ 38% ali ti se smanji za 10% i oslobođen si 3%). Hvala Profesoru i Malomčovjeku na pomoći. LP Josip
 13. Pravo na socijalnu naknadu

  Od svega navedeno jedino što je sporno jest činjenica da otac ima auto, doduše neku staru krntiju koja je starija od 20 godina. Takoder i sestra vozi automobil koji je takoder u poluraspadu, starosti veće od barem 13 godina. I majka nije prijavljena burzu, jer nam to uopce nema smisla, kad je zena mentalno oboljela i nije sposobna raditi. Moze li se tu sto vise uciniti? koliko uopce iznosi ta naknada?
 14. Pravo na socijalnu naknadu

  Možda bi mogli ostvariti pravo na zajamčenu minimalnu naknadu. E sada, treba ispuniti uvjete, tako da pravo na zajamčenu minimalnu naknadu samcu ili kućanstvu se ne priznaje, ako: -samac ili član kućanstva ima u vlasništvu drugi stan ili kuću, osim stana ili kuće koju koristi za stanovanje, a koji može otuđiti ili iznajmiti i time osigurati sredstva za podmirenje osnovnih životnih potreba, - je samac ili član kućanstva vlasnik imovine koju bi mogao koristiti ili prodati bez ugrožavanja osnovnih životnih potreba - je samac ili član kućanstva vlasnik registriranog osobnog vozila, osim registriranog osobnog vozila koje služi za prijevoz samca ili člana kućanstva korisnika prava po osnovi invaliditeta, starije i nemoćne teško pokretne osobe ili je prema procjeni stručnog radnika centra za socijalnu skrb registrirano osobno vozilo nužno radi prometne izoliranosti - samac ili član kućanstva koristi registrirano osobno vozilo u vlasništvu druge pravne ili fizičke osobe - je samac sklopio ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja - radno sposobni samac nije evidentiran kao nezaposlena osoba pri nadležnoj službi za zapošljavanje, - može osigurati uzdržavanje po drugoj osnovi - korisnik usluge smještaja ili organiziranog stanovanja sukladno odredbama Zakona ili posebnih propisa (OSIM beskućnika koji je korisnik usluge smještaja u prenočištu).
 15. Trošak i kamata

  Ne možete to tako tumačiti, jer Vam nije dužan odgovarati.
 16. otplata kredita

  Svakako trebate otvoriti zaštićeni račun. U Vašem slučaju od ovrhe je izuzeto 3/4 plaće.
 17. Trošak i kamata

  može još samo jedno pitanje napisala sam tužitelju da kamate plaćam u cijelosti i ako se slaže glavnice troška u ratama kamate su plaćene -odgovora nema da li je to prešutno odobravanje s obzirom da više ne javlja hvala lp
 18. Snimka - nezakoniti dokaz

  Moguće da je to i učinjeno.
 19. Fizičko i verbalno nasilje

  Po meni, obzirom na sve što se desilo (prijetnja ubojstvom uz fizički nasrtaj i hvatanje za vrat s ponavljanjem prijetnje), on je morao biti uhićen, a onda bi DO odlučio bi li ili ne tražio istražni zatvor. Nažalost, poznavajući princip rada i nevoljkost frekventnog određivanja istražnog zatvora, sudac istrage bi ga, u najboljem slučaju, supstituirao sa mjerama opreza, a iste je mogao odrediti i sam DO. No, bez podnošenja odgovarajuće prijave od strane policije, sad ispada da sve što se desilo tamo je neka bezvezna svađa susjeda generirana sukobom njihove male djece. Dakle, ispada kao neka benigna glupost.
 20. Uhvaćen s jointom

  Propisana kazna je od 5.000,00-20.000,00 kuna. Obavezno prigovarati na nalog (ako stigne), i to principom priznanja, kajanja, mladosti te navođenja loše materijalne situacije (ako jeste takva), šzo bi moglo sniziti kaznu i do 500,00 kuna (jedan naš korisnik je dobio takvu kaznu). Teoretski, može se proći i bez kazne, ali u tom slučaju vam slijedi zaštitna mjera obveznog liječenja od ovisnosti.
 21. Pravo na socijalnu naknadu

  Pozdrav, Imam u obitelji sljedeću situaciju: Živim u zajedničkom kućanstvu s majkom, ocem i sestrom (koja je trenutno jedina zaposlena u kućanstvu.) Otac ima 59 godina, završena 4 razreda Oš i cijeli je život uglavnom radio po bauštelama i to na crno. Nešto sitno kratko je radio i u nekim građevinskim firmama, ali možda ima evidentirane 3-4 godine staža. Majka ima 58 godina, isto 4 razreda Oš i bila je cijeli život domaćica i radila na polju. Sa negdje 30ak godina oboljela je od kronične depresije i od tada do dana današnjeg je na terapiji, pije lijekove i liječi se, osuđena je na doživotno pijenje lijekova. Po mojoj procjeni, majku lijekovi dosta onako umrtve sto utjece na smanjenje nekih njenih motoričkih sposbnosti, primjerice nije u stanju nešto brzinski u hići odraditi, slabo se dosta snalazi u nekim nepoznatim situacijama i teško uči, po meni možda i nešto smanjenih intelektualnih sposbnosti. Majka jednostavno u ovakvom stanju i sa ovoliko godina koliko ima, nije sposobna za tržište rada. Čak i kada ide doktoru ili nekako ako treba otići, uvijek netko od nas djece ( ja ili sestra) idemo s njom. Kao da zamjenja uloga odnosa roditelja i djeteta. Na neki način, ja sam roditelj svojoj majci, ja je upućem, usmjeravam i obavljam sve stvari za nju. E sad, s obzirom na takvo stanje, mene zanima mogu li barem za majku ( ili ako se moze i za oca) zatražiti kakav oblik socijalne pomoći, neke vrste mjesečne nakande koje bi primali majka i/ili otac? i ako me mozete malo uputiti, sto trebam napraviti, sto prikupiti, koju dokumentaciju i kako ide procedura?
 22. otplata kredita

  Da razumijem, bilo koji račun, ali ukoliko je to zaista minimalac od 3.000 da li ga treba staviti pod zaštićeni račun ili svejedno mogu skidati rate. Koliko zakon propisuje da je potrebno za život ???. Hvala.
 23. Poslovni ziroracun, da ili ne

  PU je svejedno, nije svejedno banci.
 24. Ugovor o poslovnoj suradnji

  Po mom mišljenju, možete.
 25. Otplata kredita !

  Osim ako Vas netko ne prijavi, vjerojatno neće. Naime, PU ima mogućnost vidjeti od Vaše poslovne banke uplate i transakcije putem Vaših računa (tekućeg, žiro-računa), ali ne uplate u korist kredita koje su išle mimo Vaših bankovnih računa. Vi možete reći u slučaju nekog nadzora reći da se uzdržavate povremenim radom na crno, da Vam je dio darovala majka, dio otac, ali ne preko računa, tako da nekakva opravdanja ipak imate. Međutim, postupci nadzora PU radi utvrđivanja porijekla imovine su po mom iskustvu rijetki, i rezervirani su za zaista ekstremne slučajeve nesrazmjera između prijavljenih prihoda i stečene imovine, a Vaš to nije, po mom mišljenju.
 26. stručna procjena hrvi

  Pozdrav! imam 30% na PTSP na prvostupanjskoj komisiji u Osijeku su mi znatno povečali invalidnost zbog jedne opake bolesti gdje ne može doči do poboljšanja da li zbog drugih bolesti mora biti 3 puta izlazak naravno ako mi Zagreb ne skine puno ili sve osim tih 30% na PTSP.
 27. usporedni izračun mirovina

  Citajuci navedeni clanak. 134.a, b. i c. "Zakona o doprinosima", branitelji koji su mirovinu dobili na osnovu ZOHBDR-a nisu oslobođeni placanja 3% doprinosa, vec mu taj iznos placa HZMO a njemu se taj iznos ne oduzima od njegovog bruto iznosa mirovine. Branitelju dragovoljcu na osnovi navedenih podataka (1400 dana provedena u DR) povoljnija bi bila mirovina po ZOHBDR-u, ali cime se taj iznos dana provedenih u DR (ili nema status dragovoljca) spusti na cca 1300 dana prevaga prelazi na stranu mirovine po opcem mirovinskom zakonu ZOMO-u. Evo izracuna takve mirovine u tablici:
 1. Učitaj više aktivnosti


 • Tko je sad tu? (vidi sve)

 • Najutjecajniji članovi

 • Korisnici

  • Registriranih
   90365
  • Najviše online
   122

  Najnoviji korisnik
  zutko
  Registrirao se
 • Forum

  • Ukupno tema
   99510
  • Ukupno objava
   523583
 • Popularne teme

 • Nove objave

  • Od 1. travnja, vecina opcina na rijeckom podrucju je odabrala KD ViK kao koncesionara za praznjenje septickih jama. Praznjenje je "besplatno" kada se naruci, ali ViK na racun toga ciscenja svim korisnicima naplacuje na svakom racunu troskove odvodnje, prema m3 potrosene vode, kao da smo prikljuceni na kanalizaciju. Praznjenje septicke jame je usluga koja meni nije potrebna, koju nisam trazio niti narucio, koja mi nikada nije bila izvrsena, a svaki mjesec mi se naplacuje. Da li je moguce da je to zaista legalno? Imam li pravo reklamirati racun i zahtijevati da se ukloni dio koji se odnosi na nenarucenu i neisporucenu uslugu odvodnje?  
  • Čovjek nas optužuje da nismo platili učešće za vodovod i traži da to uplatimo. Tvrdili smo da jesmo ali da je bilo davno i nemamo dokaze. On tvrdi da bi znao da jesmo, jer on radi već dugo, a nema nas uvedene. Kopajući po papirima, pronašla sam ugovor iz 80-ih. Dakle, imaju li pravo potraživati nešto što se dogodilo prije 10, 20 ili 30 godina i što je čista slučajnost da sam pronašla papire?
  • postovani Josipe, ponovno iscitavajuci vase mirovinsko rjesenje nemogu se oteti dojmu da su se djelatnici iz vaseg podrucnog ureda HZMO-a striktno (slijepo) drzali onoga sto ste vi oznacili na "obrascu za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja" a to je da ste zatrazili-oznacili kucicu ispred " STAROSNU MIROVINU ZA DUGOGODIŠNJEG OSIGURANIKA ", sto je i vasa obveza kod ispunjavanja obrasca. Kako ste vi granicni slucaj, falilo vam je malo vremena za stjecanje prava na 41 godinu efektivnog staza za priznanje prava na "starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika" po opcem mirovinskom zakonu ZOMO-u, nije mi jasno zasto vam nisu dodjelili "prijevremenu starosnu mirovinu" po ZOMO-u koja je za vas povoljnija - novcano veca, nego su se bas morali drzati onog oznacenog i napisanog na predanom obrascu  "starosne mirovine za dugogodisnjeg osiguranika". Po ovome napisanom moram se sloziti sa postovanim profom (koji se zalaze za ispunjenje i podnasanje vise obrazaca za umirovljenje po vise osnova) i kod ovakvih granicnih slucajeva ocito je trebalo predati ispunjena dva obrazac i za "prijevremenu i za starosne mirovine za dugogodisnjeg osiguranika", a vi bi onda prihvatili onaj izracun i ono mirovinsko rjesenje koji bi vama u trenutku izracuna bilo povoljnije. Na ovaj nacin doveli su vas pred gotov cin i dodjelili ono sto je u ovom trenutku za vas novcano nepovoljnije.  
  • Smatram da vas poslodavac ni na koji način, pa tako niti pravilnikom, ne može natjerati da sklopite ikakav ugovor kojim biste privatno preuzeli ikakve obveze prema trećoj osobi. Dodatno, smatram da je pitanje ''poslovnih'' i ''privatnih'' troškova nešto što poslodavac mora regulirati s vama, a ne vi s pružateljem usluga mobilne telefonije s kojim je poslodavac zaključio ugovor.  Dakle, trebali biste odbiti potpisati taj ''privatni'' ugovor s teleoperaterom uz obrazloženje da službeni mobitel koristite isključivo za poslovne svrhe, da imate aktivan ugovor kod drugog teleoperatera za privatni mobitel (iako ih se ovo ni na koji način ne tiče) te da nemate namjeru uspostaviti ikakav potrošački odnos s teleoperaterom kojeg je vaš poslodavac izabrao. Poslodavac može pravilnikom ili na neki drugi način propisati limit troškova mobitela svojih radnika koji će snositi, ali vas ne može natjerati da potpišete ikakav ugovor s trećom osobom.  
  • GDPR obrasce (odnosno privole za obradu osobnih podataka) ne morate nikome dostavljati dok se to od vas eventualno ne zatraži. Oni služe tome da imate dokaz da je osoba čije podatke obrađujete dala privolu za obradu tih svojih podataka.
  • Upravo imamo svježi slični slučaj u kojem je policija uhitila počinitelja prijetnje (počinitelj suprug, žrtva supruga, žive zajedno), Do je tražio istražni zatvor, počinitelj ga je dobio, ali je nakon par tjedana pušten na slobodu, bez da su mu izrečene mjere opreza. Vratio se doma, budući da mu to nije zabranjeno, a žrtva je par dana zvala policiju po par puta dnevno, iako on nije ništa radio, nego se bojala da bi mogao napraviti, nakon čega je žrtva otišla od kuće kod nekog od obitelji. I tako se sad čeka suđenje, žrtva se skriva, a počinitelj je doma...
  • Poštovani Josipe, odgovore na pitanja koja ste postavili  i dobili na Legalisu ne znaju ni odgovorne osobe u HZMO, pravni savjetnici. Probajte njih pitati koja mi je veća NETO mirovina po: - ZOMO - opći propis  ili  - Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata ? Lijep pozdrav  
  • postovano Josipe, zato smo postovani prof i moja malenkost tu da pomognemo (ako znamo) kao sto kazete "prosjecnom covjeku" da stekne predodzbu i lakse donese svoju odluku kad otici u mirovinu i koja bi mirovina za takvog "prosjecnog covjeka" bila povoljnija. Najvaznij potrebni podaci su nam: - datum rodjenja - njegov PVB (za sve godine rada) - radni staz (efektivni) - staz proveden u DR (dragovoljac ili ne)
  • Za odraslog člana kućanstva iznosi 480,00 kn. Možda majka ispunjava uvjete da je se liši poslovne sposobnosti, pa da joj netko od vas bude skrbnik i za to prima naknadu od 500,00 kn. Postoji kao oblik pomoći i jednokratna naknada, a priznaje se samcu ili kućanstvu koje zbog trenutačnih materijalnih teškoća nije u mogućnosti podmiriti osnovne životne potrebe. U svakom slučaju, ukupan iznos priznatih jednokratnih naknada u jednoj kalendarskoj godini ne može iznositi više od 3.500,00 kuna za kućanstvo. Također, i gradovi daju jednokratnu naknadu, pa treba vidjeti kakvo je stanje u Vašem gradu.
  • Sve ovo oko izračuna mirovine za prosječnog čovjeka je malo previše (tamo dobiješ 27% ali izgubiš 3%, a tu nemaš pravo na 27% ali dobiješ 38% ali ti se smanji za 10% i oslobođen si 3%). Hvala Profesoru i Malomčovjeku na pomoći. LP Josip 
  • Od svega navedeno jedino što je sporno jest činjenica da otac ima auto, doduše neku staru krntiju koja je starija od 20 godina. Takoder i sestra vozi automobil koji je takoder u poluraspadu, starosti veće od barem 13 godina.   I majka nije prijavljena burzu, jer nam to uopce nema smisla, kad je zena mentalno oboljela i nije sposobna raditi.   Moze li se tu sto vise uciniti? koliko uopce iznosi ta naknada?
  • Možda bi mogli ostvariti pravo na zajamčenu minimalnu naknadu. E sada, treba ispuniti uvjete, tako da pravo na zajamčenu minimalnu naknadu samcu ili kućanstvu se ne priznaje, ako:  -samac ili član kućanstva ima u vlasništvu drugi stan ili kuću, osim stana ili kuće koju koristi za stanovanje, a koji može otuđiti ili iznajmiti i time osigurati sredstva za podmirenje osnovnih životnih potreba, - je samac ili član kućanstva vlasnik imovine koju bi mogao koristiti ili prodati bez ugrožavanja osnovnih životnih potreba - je samac ili član kućanstva vlasnik registriranog osobnog vozila, osim registriranog osobnog vozila koje služi za prijevoz samca ili člana kućanstva korisnika prava po osnovi invaliditeta, starije i nemoćne teško pokretne osobe ili je prema procjeni stručnog radnika centra za socijalnu skrb registrirano osobno vozilo nužno radi prometne izoliranosti - samac ili član kućanstva koristi registrirano osobno vozilo u vlasništvu druge pravne ili fizičke osobe - je samac sklopio ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja - radno sposobni samac nije evidentiran kao nezaposlena osoba pri nadležnoj službi za zapošljavanje, - može osigurati uzdržavanje po drugoj osnovi - korisnik usluge smještaja ili organiziranog stanovanja sukladno odredbama Zakona ili posebnih propisa (OSIM beskućnika koji je korisnik usluge smještaja u prenočištu).
  • Ne možete to tako tumačiti, jer Vam nije dužan odgovarati.
  • Svakako trebate otvoriti zaštićeni račun. U Vašem slučaju od ovrhe je izuzeto 3/4 plaće.
 • Novi statusi

  • OS365  »  Željac047

   Poštovani,
   pratim malo postove na ovom portalu i primjećujem da ste vrlo iskusan u obiteljskom pravu i voljni dati savjet i pomoći drugima.
   Sukladno tome, zamolio bih vas da pogledate post koji sam danas poslao. Bio bih vam jako zahvalan kad bih čuo i vaše mišljenje.
    
   Lijep pozdrav,
   Igor
   · 0 odgovora
  • Nikad robom  »  prof

   Poštovani, 
   Moj je otac otišao u punu mirovinu kao stariji zastavnik JNA u srpnju 1991. 
   Sredinom rujna 1991 se javio u HV i radio je na istom radnom mjestu kao u JNA, i obavljao voditeljsku dužnost, tj. zapovjedio je logistikom u opskrbi goriva,  i obučavao vojnike,   do 31.listopada 1992.
   Tijekom tog razdoblje je unaprijeđen u čin stožerskog narednika.
   Dakle, radio je  svaki dan, više od 8 sati dnevno, u kontinuitetu 13 mjeseci. 
   U njegovoj tadašnjoj vojarni, u personalnom su mu rekli da nema potrebe da se reaktivira i prelazi u djelatno osoblje jer je već ostvari punu mirovinu, već da samo prestankom rada priloži ratni put i dokaze o činu i radu u Mirovinsko i da će mu se mirovina obračunavati kao da je umirovljen u HV.

   Međutim, u Mirovinskom mu nisu priznali za osnovicu čin stožerskog narednika s obrazloženjem da je  u HV nije bio vođen kao djelatna, već kao pričuvna osoba. Na to se rješenje žalio nekoliko puta , ali uvijek su mu odbijali uz obrazloženje da nemaju temeljem čega mu obračunati novu osnovicu.  U  MORHU su mu na pismeno potvrdili u rujnu 1994.  da je došlo do administrativne pogreške i da ima pravo na reviziju mirovine. Međutim, u sustavu su ga i dalje vodili kao pričuvnu i opet nije mogao u mirovinskom ostvariti navedeno pravo. 
   Zadnji put je tražio reviziju mirovine u ožujku 2016, i opet su ga odbili.
   Dakle od 1991. do danas on dobiva mirovinu temeljem rada u JNA, nije mu se priznao niti jedan dan staža u HV, niti čin. 

   Zamolila bih vas za pomoć:
   1) Kojom formulom mogu točno izračunati kolika bi mu bila mirovina u siječnju 1993, da su mu priznali kao osnovicu puni radni staž i čin stožerskog narednika? On je rođen 1941. 
   2) Kako ostvariti reviziju mirovine , tj. temeljem kojeg Zakona je jasno razlučena razlika između radnih zadataka DVO i pričuvnih (primjerice može li se kao dokaz da je došlo do pogreške podnijeti opis radnih zadataka ,  uloga zapovjednika, dužina rad it..)

   Hvala  na pomoći

    
    
    
   · 0 odgovora
  • Kristina Antal  »  Ruby_Danderfluff

   Probala sam vas kontaktirat porukom ali ne mogu pa vas molim da mi se javite vazno je
   · 0 odgovora
  • Kristina Antal  »  drot13

   Molila bi vas da mi se javite porukom jako mi je hitno probala sam vam poslat poruku ali ne mogu
   · 0 odgovora
  • Kristina Antal  »  G-man

   Molim vas da mi se javite porukom jako mi je hitno probala sam vas kontaktirat ali ne mogu
   · 2 odgovora
×