Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Sve aktivnosti

Sadržaj se automatski ažurira     

 1. protekli sat
 2. Poštovani, 2016 godine sam poslan u mirovinu ( opću invalidsku , mirovina iznosi y1870 ,kuna), zbog bolesti sa 23 godine radnog staža. U to vrijeme nisam imao riješen status branitelja, da bih ga sada ostvario, a gdje mi se priznao status dragovoljca Domovinskog rata s nekih 258 dana borbenog sektora ( status je bio problem dokazati iz razloga sto je za nas 50tak izgubljena dokumentacija navodno). Dali ja imam pravo na minimalnu braniteljsku mirovinu ili bar na dane provedene u obrani domovine da mi se računaju u mirovinu.
 3. Poštovani forumaši, i meni najviše odgovara ova tema , onom što želim pitati. Interesira me sto napraviti u slučaju: Prodajem komadić zemlje vlasništvo 1/1, upisan kao oranica. Kupac je zainteresiran za kupnju; usmeni dogovor je ovakav: isplata na 4 rate prva rata odmah, ostale svakih 30 dana, kod plaćanja posljednje rate prijenos prava vlasništva. Kupac nakon plaćanja prve rate, želi odmah koristiti oranicu i zasaditi kulturu. Da li ja kao prodavatelj u ovom slučaju mogu imati problema...? Na što treba obratiti pažnju u ugovoru (predugovoru) . Unaprijed hvala na savjetima
 4. priznavanje hrvi

  Pravo na invalidsku mirovinu PITANJE Imam priznat status HRVI 40% izvršnim rješenjem privremeno do 30. lipnja 2019. Mogu li ostvariti pravo na invalidsku mirovinu prema ZOHBDR-u? ODGOVOR Ne možete. Da bi ostvarili pravo na invalidsku mirovinu prema ZOHBDR-u, izvršnim rješenjem status HRVI-a treba biti trajno utvrđen. ...što znači prema uredbi o metodologijama vještačenja da nakon treće komisije trebate dobiti trajno rješenje a od komisije do rješenje prođe između 4-6 mjeseci te se računa od dana donošenja rješenja, što znači kad se zbroji protok vremena između 4-6 godina.
 5. VRKI

  Poštovani, imam pitanje glede raspodjele poreza na dohodak. Sin student, koji je prijavljen kao muževa porezna olakšica, radi sezonu na moru i već sada je prešao iznos od 15.000,00 kuna. U lipnju prije odlaska na rad kontaktirala sam Poreznu upravu s upitom da ga odjavimo kao poreznu olakšicu, tada su mi rekli da u tom slučaju gubimo 6 mjeseci olakšicu za njega, a u slučaju prelaska cenzusa svejedno ćemo platiti porez, referentica je spomenula mogućnost prijave preko nekog obrasca, nisam baš polovila kojeg, a odnosio bi se na preraspodjelu poreza. Postoji li takva mogućnost podnošenja neke prijave sada u svrhu eventualno plaćanja po nekoj nižoj stopi ili. Molim savjetujte me. Hvala
 6. Danas
 7. Poštovani, redovito čitam i pratim iskustva u našem pravosuđu, kao i zakone.Imam specifičan slučaj i molio bih pomoć. Kako je obiteljski zakon jasan da je podjela bračne stečevine sve ono što je stečeno u braku, tako su i sva kreditna zaduženja sa kojima se stekla bračna stečevina, jednako djeljiva na oba bivša supružnika. Shodno tome sam podnio rastavu braka, sud je bez parnice o podjeli bračne stečevine ili prava stanovanja u obiteljskom domu, u brakorazvodnoj parnici dodijelio presudom bivšoj supruzi, da će ona živjeti u mojoj imovini koju sam imao prije braka, a da su krediti isključivo moja volja sa kojima sam stekao bračnu stečevinu. Obzirom da je presuda kao takva nelogična, išao sam iskoristiti pravne institute i podigao sam niz tužbi, a da se ne razvodne tužbe i da opet ne budem oštećen. Tako sam podnio zasebnu tužbu za solidarno podmirenje duga Zagrebačke banke. Zasebnu tužbu za isplatu na ime ovrhe za režije koje tužena ne plaća, a na moje su ime i ja sam ovršen, pa zasebnu tužbu za isplatu za osobni automobil koji nije bračna stečevina, a tužena ga je prodala, kao i za prekršajnu kaznu koju je počinila tužena, a obzirom da je vozilo bilo na moje ime i oslobođen sam prekršajno, ipak sam ovršen mada to nisam počinio.....klasika, parkira sa mojim reg. pločicama gdje stigne, a kazne podere, a ja tek saznam kada dobijem na FINA-e ovrhu..... Međutim u svim sporovima, doslovno u svim sporovima protiv tužene, njezina odvjetnica i opunomoćenica, iznosi prekršajne osude protiv mene koje su odavno rehabilitirane, čak i neke na koje sam uložio žalbe i nisu pravomoćne, kleveće me neistinito, a u zadnjem podnesku dostavlja sudu podnesak kako sam ja citiram "očigledno psihički poremećen i sud me ne smatra normalnim, te me zato ne kažnjava", pa kako, citiram " kao invalid ne plaća pristojbe i zloupotrebljava zakon, a ima besplatnu pravnu pomoć"....... Tako očitovanje sa predbacivanjem nečega i što je dobila iz PE (prekršajne evidencije), a nastupila je silom zakona rehabilitacija, jer se radi o 2011. god. a želi me ocrniti, kao što me prikazuje kao "luđaka" koji nisam "normalan", a ne osvrčući se u niti jednom dijelu na odgovor na tužbu sa bilo kojim dokazom, bilo kakvim dokumentom, osim prikazivanja mene kao čudovišta, ona želi pridobiti naklonost suda..... Što učiniti protiv takve odvjetnice? Hvala na odgovoru
 8. dobrovoljni mirovinski stup

  puno hvala na odgovoru...
 9. POVRAT POREZA

  To bi vam najbolje odgovrio financijski savjetnik, no ovako općenito vjerovatno niste jer se radi dohotku od nesamostalnog rada za koji niste obvezni podnijeti poreznu prijavu te ne vjerujem da ste imali kakav osobni odbitak koji nije korištan a naosnovu kojega bi bilo povrata poreza. Također, rok za predaju prijave je bio do kraja veljače ove godine.
 10. Plaćanje poreza na dohodak

  Po kojem to osnovu? Govorite o stanu u tom stambenom objektu?
 11. Da, novi Zakon o porezu na dohodak je stupio na snagu sa 01.01.2017 te je u istome promjenjeno na 2 godine. Ono što u navedenom zakonu stoji u prijelaznim i završnim odredbama je da će se dohodak ostvaren do stupanja na snagu toga zakona oporezivati prema propisima koji su vrijedili prije njega. Shodno tome ako bi se dohodak ostvario nakon stupanja na snagu novog zakona oporezivao bi se prema propisima istoga što će reči da bi vrijedio rok od 2 godine. No to je svakako najbolje provjeriti u poreznoj.
 12. Nepoštivanje ugovora o radu HITNO!!!

  Da li mi može dati otkaz za vrijeme probnog roka, ako odem na bolovanje?
 13. Starosna dob za subvenciju APN

  Pozdrav, prema čl.7. Zakona o subv. stambenih kredita, subvencija se odobrava osobi koja nije starija od 45 godina. Ako osoba ima navršenih 45 godina, da li je prešla dobnu granicu ili je prelazi sa 46. rođendanom?
 14. Nakon očeve smrti u ostavinskom postupku dobio sam neurbanizirano zemljište,na kojem sam vlasnik 1/2 sa čovjekom koji je preminuo,nema OIBa,neznam dali uopće ima nasljednika. Pošto se radi o 3 kat.čestice koja su jedna do druge,mene zanima kako bi se to moglo podijeliti? Ja zemlju ne obrađujem ali bih htio prodat svoj udio. Dali moram angažirat odvjetnika ili mogu sam predati nekakav prijedlog na sudu? Hvala,LP
 15. Prekovremeni rad

  Pa jel zna itko jel 50 sati maks tjedno?! I kako funkcionira točno taj tjedni odmor. Ima sto ugovora i pravilnika, tko se može tu snaći.
 16. Zračna puška - nasljeđe

  Tek ste ju sad pronašli negdje na tavanu / u podrumu, niste znali za nju.
 17. Zračna puška - nasljeđe

  Da li će biti kakve kazne,kasnim 4 godine ?
 18. Naime unuka od dana rodjena zivi na adresi u vlasništvu svog djeda to je 25g ima maloljetnju djecu od 7 i 3god dali djeda ima pravo istjerati unuku iz nekretnine u ciljem je vlasništvu on i baka
 19. smije li malu bebu odvesti na cijeli dan bez majke

  Ovakvim postupanjem se najviše ugrožavaju prava djeteta. Najbolje bi bilo da se majka obrati nadležnom Centru za socijalnu skrb i da zatraži njihovi stručnu pomoć u rješavanju ovakve situacije. Naime, oba roditelja imaju ne samo prava, nego i dužnosti prema svom djetetu. A s druge strane, dijete ima pravo na oba roditelja. Moguće je da je tati za sada potrebna i stručna pomoć da se snalazi u ovakvim situacijama, a zasigurno će ih biti još tj. susrete i viđanja roditelja s djecom je nužno uredno održavati, i to ponajprije radi psihofizičkog razvoja djeteta.
 20. Prijedlog za ovrhu - VIP/A1

  Prigovor šaljete JB poštom, ali preporučeno i s povratnicom. Ili ga osobno odnesete JB i tražite od njega da na jednom primjerku (ostaje trajno kod Vas) stavi prijamni pečat kao dokaz zaprimanja.
 21. Problem s poslovnim prostorom u vlasništvu Grada Zagreba

  Da, upravo u tome je problem. Koristili ste taj prostor za skladištenje svojih stvari.
 22. Problem s poslovnim prostorom u vlasništvu Grada Zagreba

  Hvala na brzom odgovoru. Ja ustvari nisam koristio taj prostor. Rekli su mi da moram imati dokaz za to, a pošto nije bilo primopredaje ne znam kako bih to dokazao. Koliki je problem to što su stvari od obrta ostale unutra? Može li to biti njihov dokaz ili nema veze?
 23. Možda čl.107 https://www.zakon.hr/z/307/Zakon-o-radu
 24. loši suvlasnički odnosi

  Gledajući na osnovu ovoga što ste opisali za zaustavljanje radova u biti ne bi bilo osnova. Njih zanima da li se sve radi prema propisima o gradnji a suvlasnički odnosi ne.
 25. Kniiga položenih ugovora i katastar

  Ne mora ili bolje rečeno to je u večini slučajeva i nemoguće jer ako se nešto upisuje u knjigu položenih ugovora radi se o tome da građevina u katastru niti ne postoji nego se čestica vodi kao livada i sl.
 26. Rušenje zida na međi

  A što piše u ZK? Uglavnom, ako je na međi onda je u suvlasništvu susjeda s obje strane međe i može se koristiti sa svoje strane do polovine njezine širine aza sve ostalo je potrebna suglasnost. Da li je stvarno na međi ili ipak na jednoj strani međe čime bi postala vlastita ograda na jednoj nekretnini te bi s njom vlasnik mogao raditi što ga je volja bez suglasnosti, utvrdio bi ovl.geodet.
 27. dobrovoljni mirovinski stup

  Novac ne možete dobiti prije 55. rođendana. Dobra vijest da se novac kapitalizira tako da ne bi trebali sa 55. rođendanom dobiti 10.000 kn već glavnicu uvećanu za kamate plus državni poticaji.
 1. Učitaj više aktivnosti


 • Tko je sad tu? (vidi sve)

 • Najutjecajniji članovi

 • Korisnici

  • Registriranih
   90970
  • Najviše online
   122

  Najnoviji korisnik
  Dadoo2404
  Registrirao se
 • Forum

  • Ukupno tema
   100244
  • Ukupno objava
   527862
 • Nove objave

  • Poštovani forumaši, i meni najviše odgovara ova tema , onom što želim pitati. Interesira me sto napraviti u slučaju: Prodajem komadić zemlje vlasništvo 1/1, upisan kao oranica. Kupac je zainteresiran za kupnju; usmeni dogovor je ovakav: isplata na 4 rate prva rata odmah, ostale svakih 30 dana, kod plaćanja posljednje rate prijenos prava vlasništva. Kupac nakon plaćanja prve rate, želi odmah koristiti oranicu i zasaditi kulturu.  Da li ja kao prodavatelj u ovom slučaju mogu imati problema...? Na što treba obratiti pažnju u ugovoru (predugovoru) . Unaprijed hvala na savjetima      
  • Pravo na invalidsku mirovinu
   PITANJE
   Imam priznat status HRVI 40% izvršnim rješenjem privremeno do 30. lipnja 2019. Mogu li ostvariti pravo na invalidsku mirovinu prema ZOHBDR-u?
   ODGOVOR
   Ne možete. Da bi ostvarili pravo na invalidsku mirovinu prema ZOHBDR-u, izvršnim rješenjem status HRVI-a treba biti trajno utvrđen. ...što znači prema uredbi o metodologijama vještačenja da nakon treće komisije trebate dobiti trajno rješenje a od komisije do rješenje prođe između 4-6 mjeseci te se računa od dana donošenja rješenja, što znači kad se zbroji protok vremena između 4-6 godina.
  • Poštovani, imam pitanje glede raspodjele poreza na dohodak. Sin student, koji je prijavljen kao  muževa porezna olakšica, radi sezonu na moru i već sada je prešao iznos od 15.000,00 kuna. U lipnju prije odlaska na rad kontaktirala sam Poreznu upravu s upitom da ga odjavimo kao poreznu olakšicu, tada su mi rekli da u tom slučaju gubimo 6 mjeseci olakšicu za njega, a u slučaju prelaska cenzusa svejedno ćemo platiti porez, referentica je spomenula mogućnost prijave preko nekog obrasca, nisam baš polovila kojeg, a odnosio bi se na preraspodjelu poreza. Postoji li takva mogućnost podnošenja neke prijave sada u svrhu eventualno plaćanja po nekoj nižoj stopi ili. Molim savjetujte me. Hvala
  • Poštovani, redovito čitam i pratim iskustva u našem pravosuđu, kao i zakone.Imam specifičan slučaj i molio bih pomoć.

   Kako je obiteljski zakon jasan da je podjela bračne stečevine sve ono što je stečeno u braku, tako su i sva kreditna zaduženja sa kojima se stekla bračna stečevina, jednako djeljiva na oba bivša supružnika.
   Shodno tome sam podnio rastavu braka, sud je bez parnice o podjeli bračne stečevine ili prava stanovanja u obiteljskom domu, u brakorazvodnoj parnici dodijelio presudom bivšoj supruzi, da će ona živjeti u mojoj imovini koju sam imao prije braka, a da su krediti isključivo moja volja sa kojima sam stekao bračnu stečevinu.

   Obzirom da je presuda kao takva nelogična, išao sam iskoristiti pravne institute i podigao sam niz tužbi, a da se ne razvodne tužbe i da opet ne budem oštećen.
   Tako sam podnio zasebnu tužbu za solidarno podmirenje duga Zagrebačke banke. Zasebnu tužbu za isplatu na ime ovrhe za režije koje tužena ne plaća, a na moje su ime i ja sam ovršen, pa zasebnu tužbu za isplatu za osobni automobil koji nije bračna stečevina, a tužena ga je prodala, kao i za prekršajnu kaznu koju je počinila tužena, a obzirom da je vozilo bilo na moje ime i oslobođen sam prekršajno, ipak sam ovršen mada to nisam počinio.....klasika, parkira sa mojim reg. pločicama gdje stigne, a kazne podere, a ja tek saznam kada dobijem na FINA-e ovrhu.....
   Međutim u svim sporovima, doslovno u svim sporovima protiv tužene, njezina odvjetnica i opunomoćenica, iznosi prekršajne osude protiv mene koje su odavno rehabilitirane, čak i neke na koje sam uložio žalbe i nisu pravomoćne, kleveće me neistinito, a u zadnjem podnesku dostavlja sudu podnesak kako sam ja citiram "očigledno psihički poremećen i sud me ne smatra normalnim, te me zato ne kažnjava", pa kako, citiram " kao invalid ne plaća pristojbe i zloupotrebljava zakon, a ima besplatnu pravnu pomoć".......

   Tako očitovanje sa predbacivanjem nečega i što je dobila iz PE (prekršajne evidencije), a nastupila je silom zakona rehabilitacija, jer se radi o 2011. god. a želi me ocrniti, kao što me prikazuje kao "luđaka" koji nisam "normalan", a ne osvrčući se u niti jednom dijelu na odgovor na tužbu sa bilo kojim dokazom, bilo kakvim dokumentom, osim prikazivanja mene kao čudovišta, ona želi pridobiti naklonost suda.....
   Što učiniti protiv takve odvjetnice?
   Hvala na odgovoru
  • puno hvala na odgovoru...
  • To bi vam najbolje odgovrio financijski savjetnik, no ovako općenito vjerovatno niste jer se radi dohotku od nesamostalnog rada za koji niste obvezni podnijeti poreznu prijavu te ne vjerujem da ste imali kakav osobni odbitak koji nije korištan a naosnovu kojega bi bilo povrata poreza. Također, rok za predaju prijave je bio do kraja veljače ove godine.
  • Po kojem to osnovu? Govorite o stanu u tom stambenom objektu?
  • Da, novi Zakon o porezu na dohodak je stupio na snagu sa 01.01.2017 te je u istome promjenjeno na 2 godine. Ono što u navedenom zakonu stoji u prijelaznim i završnim odredbama je da će se dohodak ostvaren do stupanja na snagu toga zakona oporezivati prema propisima koji su vrijedili prije njega. Shodno tome ako bi se dohodak ostvario nakon stupanja na snagu novog zakona oporezivao bi se prema propisima istoga što će reči da bi vrijedio rok od 2 godine. No to je svakako najbolje provjeriti u poreznoj.
  • Da li mi može dati otkaz za vrijeme probnog roka, ako odem na bolovanje?
  • Pozdrav, prema čl.7. Zakona o subv. stambenih kredita, subvencija se odobrava osobi koja nije starija od 45 godina.  Ako osoba ima navršenih 45 godina, da li je prešla dobnu granicu ili je prelazi sa 46. rođendanom? 
  • Nakon očeve smrti u ostavinskom postupku dobio sam neurbanizirano zemljište,na kojem sam vlasnik 1/2 sa čovjekom koji je preminuo,nema OIBa,neznam dali uopće ima nasljednika. Pošto se radi o 3 kat.čestice koja su jedna do druge,mene zanima kako bi se to moglo podijeliti? Ja zemlju ne obrađujem ali bih htio prodat svoj udio. Dali moram angažirat odvjetnika ili mogu sam predati nekakav prijedlog na sudu? Hvala,LP
  • Pa jel zna itko jel 50 sati maks tjedno?! I kako funkcionira točno taj tjedni odmor. Ima sto ugovora i pravilnika, tko se može tu snaći. 
  • Tek ste ju sad pronašli negdje na tavanu / u podrumu, niste znali za nju.
  • Da li će biti kakve kazne,kasnim 4 godine ?
 • Novi statusi

  • Vkadimireagle

   Korisnicko ime pogrešno odtipkano ummjesto Vkadimireagle mora biti Vladimireagle
   · 1 odgovor
  • Zlatko55

   Poštovani, 
   potrebna mi je jedna informacija, radi se o plaćanju poreza na promet nekretnina. Radi se o slijedećem, kupio sam stan ali ga još nisam prenio u svoje vlasništvo niti sam platio porez na promet nekretnina, a darovao bih ga svome djetetu, dali ja ili dijete mora platiti taj porez?
   Hvala na odgovoru, Zlatko
   · 2 odgovora
  • Nina1202  »  G-man

   Vecer,muž mi je na izdržavanju kazne zatvora,za par dana ce mu biti 5 mjeseci,dobio je 6 za odguliti,u petak mi izlazi probacija na uvidaj,koliko dugo treba probaciji da to posalju nadleznom sudu kako bi ga se pustilo na uvjetni otpust?
   · 0 odgovora
  • Janka

   Jučer sam i ja mailom dobila "opomenu pred tužbu" iz Praga od neke Ksenije Vesel.
   · 4 odgovora
  • OS365  »  Željac047

   Poštovani,
   pratim malo postove na ovom portalu i primjećujem da ste vrlo iskusan u obiteljskom pravu i voljni dati savjet i pomoći drugima.
   Sukladno tome, zamolio bih vas da pogledate post koji sam danas poslao. Bio bih vam jako zahvalan kad bih čuo i vaše mišljenje.
    
   Lijep pozdrav,
   Igor
   · 0 odgovora
×