Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Sve aktivnosti

Sadržaj se automatski ažurira     

 1. protekli sat
 2. Poštovani, prije 15-tak godina dozvolili smo odvodnju otpadnih voda dvijema susjednim kućama preko našeg zemljišta. U to vrijeme kanalizacija nije prošla njihovom ulicom pa smo im izašli u susret i dozvolili postavljanje kanalizacijskih cijevi duž cijelog našeg posjeda. Danas sa odmakom svijesni smo koliko je taj čin bio nepromišljen. Od vlasnika smo tražili da se spoje na kanalizaciju u svojoj ulici koja je već duži niz godina dostupna al oni to odbijaju. Ovim putem vas molim za savjet što učiniti, koja su naša prava te dali im možemo zabraniti odvodnju i primorati ih na izmještaj cijevi sa čestice. Tko podnosi zahtjev za izmještajem i dali se novčano tereti osobu koja je zahtjev podnijela. Unaprijed hvala.
 3. Može kakav link, da vidim o čemu se radi?
 4. Divno naše pravosuđe...i pravda. Rješenje sam dobio danas, a kao pisano je u ožujku, jer bi s 01.04. otišlo u zastaru. Nema kazne osim troškova suda. Što je sud htio s tim? Da mi pošalju poruku? Ako sam kriv, zašto nisam dobio i propisanu kaznu?
 5. Granica sa susjedom

  imali smo javni poziv istina , ali iz dokumentacije se nije moglo vidjet da je došlo do promjene . U zemljišno knjižnom piše da nema promjene na čestici što sam dobro i pročitao teren nije kod nove izmjere obilježen. Ja i dalje parkiram , nikad nisam dobio prigovor da sada parkiram na sada njihovom terenu jednom prilikom sam tražio da dođe geometar ne znajući da je granica maknuta i kako možeš vidjet na nacrtu da je granica maknuta -( jedino ako usporediš staru i novu izmjeru ) tko je uopće mogao posumjat u tu malverzaciju To je mali teren nemoguće je bilo i posumnjat na te radnje zato jer je to moja šogorica . Ako me netko u ovoj boli može shvatit onda promjena je došla samo na papiru. Kad bi oni bili došli u posjed ja bi reagirao to je izvrsno odradjen posao u suradnji s katastrom sto posto Logički kad nešto otudjiš stupiš u posjed , pa zašto si ga onda ukrao, ako ga ne koristiš tu je kvaka koju treba odgonetnut MOLIM BILO KAKAV SAVJET KOME SE OBRATIT KAKO IZAĆ IZ OVOG PAKLA , da li smijem dat broj mobitela POMOZITEEEEE AKO SMIJEM ĆU GA napisat U DRUGOM JAVLJANJU hvala
 6. Ovršno pravo

  Molio bih savjet, 2006 godine Porezna uprava podnijela je Ovršni prijedlog Općinskom sudu o uknjižbi prava zaloga radi osiguranja poreznog duga na mojoj nekretnini. 2017 god. otplaćen je dug sa kamatama ( dug se otplaćivao 11 god ). Iste godine, 2017 Porezna uprava izdala je potvrdu o naplaćenom dugu i da više nema nikakvih potraživanja , te proslijedila DOO-u da daju nalog za brisanje. DOO-o mi je poslalo dopis da sam im dužan platiti troškove osiguranja, te da će mi nakon toga brisati uknjižbu. Smatram da to nije u redu jer sam oslobođen svih sudskih troškova, a i prošao je rok od 5 odnosno 10 god nakon kojeg troškovi odlaze u zastaru nakon pravomoćnosti. Unaprijed zahvaljujem
 7. Povrat poreza nakon 5 mjeseci

  Tek iduće godine.
 8. Danas
 9. Vjencanje sa filipinkom

  1.to ćeš naći na stranicama filipinske vlade.Cura ne može to provjerit tamo ili ti u Filipinskom konzulatu u ZG? 2.pošto joj treba viza za ulaz i RH dokumentaciju za privremeni boravak daje u veleposlanstvu na Filipinima.
 10. Pozdrav Kako imam dvojno drzavljanstvo BiH i RH,pa nisam dobro upoznat sa mnogim stvarima u RH. Zanima me mogu li nakon 5 mjeseci rada dobiti povrat poreza. S radom sam krenio 1.5 a ugovor mi je do 30.9
 11. Sudski spor, nesuglasje oko etažiranja

  Skoro da ih ni nema jer Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima jasno određuje način uspostave vlasništva posebnih dijelova nekretnine (etažno vlasništvo) i nažalost su iste odredbe dovele do toga da se ne može provesti etažiranje zbog neimanja suglasnosti svih suvlasnika. Navodno je jedan korisnik uspio u to riješiti u sudskom postupku no nažalost nikada nije s povratnom informacijom objasnio na koji način i u kojoj vrsti tužbe.
 12. Nikome.Postoje samo izvanredni pravni lijekovi za koje treba ispunit uvjete.
 13. Uvjeti za uvođenje pričuve

  Oni koji se vode u ZK.
 14. Granica sa susjedom

  To ni nije njegov posao. Zato ste imali javni poziv da se označe granice čestice, što ste mogli i trebali sami napraviti. No, što se sve kod vas događalo i kako ja ne mogu predmnjevat samo iz vaših navoda jer uvijek postoje dvije strane priče te prema ovome kako ste vi opisali bojim se da bi bilo kakav spor izgubili, posebno ako bi ste se sami branili. Za ovakove vrste spora oko vlasništva bi vam bio potreban pravni zastupnik a što vam mi sa Legalisa ne možemo biti, no uvijek ga možete potražiti, kao što navedoh, u podforumu Tražim odvjetnika.
 15. Neosnovan otkaz

  Nisam propustio rokove. Poslao sam zahtjev 06.09.2019 od dana saznanja za otkaz. Takodje cu da posaljem jedan zahtjev danas od dana prijema otkaza pismenim putem. Od kad se racuna 15 dana za odgovor od prvog ili drugog zahtjeva ? Trebam li advokata za tuzbu ?
 16. Pravo gradnje

  Da. Jedino što ćete morati urediti odnos sa najmoprimcem ukoliko bi pri izvođenju radova smetali redovnom korištenju najma.
 17. Dobar dan, zanima me kako se racuna porez u sljedecoj situaciji, mozda je negdje i odgovoreno, ali mozda bolje da postavim konkretno pitanje sa konkretnim podacima. Znaci zanima me kako ide porez, radnik radi u HR, ali je zaposlen u ceskoj firmi gdje na racun u ceskoj banci dobiva neto placu, ali zivi i radi od doma u Zagrebu. Placa je 60000 eura bruto, zanima me koliko nakon poreza u Ceskoj i HR bi ostalo, bio sam na poreznoj i svuda ali nigdje ne mogu dobiti ni neki okvirni odgovor, tipa ukoliko stavim u neki kalkulaor place ovaj bruto za HR da li bih ga mogao uzeti kao prilicno tocnu referencu. Mozda je glupo pitanje nespretno sroceno, ali u velikoj sam stisci sa vremenom i trebao bih neki tocan odgovor. Kako se uopce prijavljuje porez u HR, na godisnjoj ili mjesecnoj bazi ? Hvala!
 18. Nazalost nakon 6mj mi je kasno zaposliti nekog,jer sam i sama u 4mjesecu trudnoce,i pitanje je do kad cu moci tim tempom jer se radi o frizerskoj struci(8-9satno stajanje) 20.9 joj istice rodiljni dopust,nakon koliko dana od nepojavljivanja joj mogu dati izvanredni otkaz? I dali se racunaju neradni dani, posto to pada blizu vikenda. I dali time krsim odredbu u kojoj pise da se nemoze dati otkaz nakon rodiljnog dopusta u trajanju od 15dana. I sto sa godisnjim na koji ima pravo u slucaju izvanrednog otkaza?
 19. Molim jedan kratki odgovor. Imam 13 godina staža i trenutno radim na određeno radno vrijeme. Pročitao sam na stranicama HZZO - a, da nakon prestanka radnog odnosa na određeno radno vrijeme,kao nezaposlena osoba, mogu uplaćivati produženo mirovinsko osiguranje. Moje pitanje je da li ću ako to produženo osiguranje nastavim plaćati do ukupno 15 godina radnog staža, ostvariti pravo na starosnu mirovinu (kad napunim 65 god i par mjeseci). Što bi značilo da te dvije godine nisam proveo u stvarnom radnom odnosu a da mi se računaju kao tkz "radni staž" za ispunjenje min. uvjeta za starosnu mirovinu.Tako bih imao 13 stvarnih godina radnog staža i te dvije stečene kroz produženo plaćanje mirovinskog staža. Da li je to moguće ? Hvala
 20. Zalba na rad suca

  ne znam o čemu se radi baš, ali ja san imao problem služnosti za koju nisam nikad znao niti je bila upisana Radilo se o 29 g da ja nisam znao za tu služnost dva suda sam izgubio a treći dobio. Kad čitam presude dođem do saznanja da sudac mora stjeć POVJERENJE u Vaš slučaj znači po mom mišljenju trebat dobro i sadržajno predočit Vaš problem, a ne kao ja površno odgovorit na predmet jer sam bio siguran da sam u pravu što je bilo vidljivo iz aviona Preduda je glasila : SUD DAJE VJERU DRUGOJ STRANI . Da izludiš . još što je najveća tragedija moj odvjetnik se dogovarao sa drugom stranom Na sudu sam ga poslao u m.....erinu i nisam mu platio 2000 kn , interesantno nije ni tražio mailom ili na tel. noac vjerojatno je skužio da sam i ja skužo da ne smije pristat na neke ustupke što smo se bili dogovorili pozdrav
 21. Sudski spor, nesuglasje oko etažiranja

  Na žalost nisam dobio odgovor na ovu temu, pa molim barem uputu kome s tim pitanjem obratiti. Očito da tema sudskog spora, oko etažiranja nije baš interesirana, ili ima jako malo sudskih sporova na tu temu.
 22. Pozdrav! Kome se žaliti nakon presude Visokog prekršajnog suda? Postupak je zavšio presudom protiv mene, bez kazne, sa troškovima od 500 kn, za događaj iz 4/2015... Nisam kriv i ne slažem se sa presudom jer bi to bilo priznanje za nešto što nisam učinio. Vjerujem da mora biti neka viša instanca kojoj se mogu obratiti, jer ne mislim stati dok ne maknem tu ljagu sa sebe.
 23. Možete zaposliti nekoga drugoga u roku od 6 mjeseci od otpuštanja te radnice, samo je morate zaposliti na drugim, a ne na istim poslovima (dakle, na svojim, ne na njezinim), možete njezino radno mjesto i drugačije nazvati, i svakako se osigurajte da Vam ta radnica prethodno potpiše da u slučaju da se prije isteka šest mjeseci pojavi potreba za zapošljavanjem na poslovim njenog radnog mjesta, ona nije zainteresirana za to radno mjesto. Ja bih tako napravila da vuk bude sit i koza cijela, ionako ta radnica ne želi više raditi kod Vas, izašli ste joj u susret, a sebi ostavljate prostor da nekoga zaposlite. Druga opcija je da joj promijenite ugovor na određeno vrijeme na tri mjeseca, pa kada joj istekne, imat će pravo na biro. Opet vuk sit i koza cijela. Treća opcija je da joj date otkaz nakon što se ne pojavi na radnom mjestu nakon isteka porodiljnog dopusta, i da ona snosi posljedice svoje nesuradljivosti.
 24. Uvjeti za uvođenje pričuve

  I još zadnje pitanje. Moraju li na međuvalsničkom ugovoru biti navedeni samo oni koji su upisani kao vlasnici nekretnine? Ne znam kako je rješeno vlasništvo kod susjeda imaju li pola pola ili kao mi pa da znam kod sastavljanja međuvlasničkog ugovora?
 25. Dakle, drugostupanjski sud je potvrdio prvostupanjsku presudu i odbio žalbu tužitelja, ali odluku o trošku nije donio u svojoj presudi. Treba li čekati naknadnu odluku o trošku ili...?
 26. Poštovani molim Vas da mi preporučite odvjetnika za pravno-imovinske odnosena području Rijeke- Opatije kome bi se mogao obratit za savjet ili eventualno započet spor hvala
 27. Pozdrav. Ozenio sam se prije dvije godine u Danskoj za Kolumbijsku drzavljanku. S obzirom da sam Hrvatski gradjanin nisam siguran jel Hrvatska najbolje mjesto za razvod iako ne zivimo u Hrvatskoj. Ako bi to zellio pokrenuti u Hrvatskoj, kako bi to funkcioniralo? Trazim na webu odvjetnika koji bi se time bavio ali ne nalazim bas. Razvod bi bio jednostavan i sporazuman, samo me zanima kako to najlakse napraviti bez da zivim u Hrvatskoj. Hvala. Ako znate odvjetnicku firmu koja se time bavi, jako bi to cjenio. Cini se banalno no tesko je naci informacije na hrvatskom webu o ovome.
 1. Učitaj više aktivnosti


 • Tko je sad tu? (vidi sve)

 • Najutjecajniji članovi

 • Korisnici

  • Registriranih
   91296
  • Najviše online
   122

  Najnoviji korisnik
  Lina83
  Registrirao se
 • Forum

  • Ukupno tema
   100608
  • Ukupno objava
   529782
 • Popularne teme

 • Nove objave

  • Poštovani, prije 15-tak godina dozvolili smo odvodnju otpadnih voda dvijema susjednim kućama preko našeg zemljišta. U to vrijeme kanalizacija nije prošla njihovom ulicom pa smo im izašli u susret i dozvolili postavljanje kanalizacijskih cijevi duž cijelog našeg posjeda. Danas sa odmakom svijesni smo koliko je taj čin bio nepromišljen.  Od vlasnika smo tražili da se spoje na kanalizaciju u svojoj ulici koja je već duži niz godina dostupna al oni to odbijaju. Ovim putem vas molim za savjet što učiniti, koja su naša prava te dali im možemo zabraniti odvodnju i primorati ih na izmještaj cijevi sa čestice. Tko podnosi zahtjev za izmještajem i dali se novčano tereti osobu koja je zahtjev podnijela. Unaprijed hvala.
  • Može kakav link, da vidim o čemu se radi?
  • Divno naše pravosuđe...i pravda. Rješenje sam dobio danas, a kao pisano je u ožujku, jer bi s 01.04. otišlo u zastaru. Nema kazne osim troškova suda. Što je sud htio s tim? Da mi pošalju poruku? Ako sam kriv, zašto nisam dobio i propisanu kaznu? 
  • imali smo javni poziv istina , ali iz dokumentacije se nije moglo  vidjet da je došlo do promjene . U zemljišno knjižnom  piše da nema promjene na čestici  što sam dobro i pročitao teren nije kod nove izmjere obilježen. Ja i dalje parkiram , nikad nisam dobio prigovor da sada parkiram na sada njihovom terenu jednom prilikom sam tražio da dođe geometar ne znajući da je granica  maknuta i kako možeš vidjet na nacrtu da je granica maknuta -( jedino ako usporediš staru i novu izmjeru ) tko je uopće mogao posumjat u tu malverzaciju To je mali teren nemoguće je bilo i posumnjat na te radnje zato jer je to moja šogorica . Ako me netko u ovoj boli može shvatit onda promjena je došla samo na papiru.  Kad bi oni bili došli u posjed ja bi reagirao to je izvrsno odradjen posao u suradnji s katastrom  sto posto Logički kad nešto otudjiš stupiš u posjed  , pa zašto si ga onda ukrao, ako ga ne koristiš tu je kvaka koju treba odgonetnut MOLIM BILO KAKAV SAVJET KOME SE OBRATIT KAKO IZAĆ IZ OVOG PAKLA ,  da li smijem dat broj mobitela  POMOZITEEEEE  AKO SMIJEM ĆU GA  napisat U DRUGOM JAVLJANJU  hvala    
  • Molio bih savjet, 2006 godine Porezna uprava podnijela  je Ovršni prijedlog Općinskom  sudu o uknjižbi prava zaloga radi osiguranja poreznog duga na mojoj nekretnini. 2017 god. otplaćen je dug sa kamatama ( dug se otplaćivao 11 god ). Iste godine, 2017 Porezna uprava izdala je potvrdu o naplaćenom dugu i da više nema nikakvih potraživanja , te proslijedila DOO-u da daju nalog za  brisanje. DOO-o mi je poslalo dopis da sam im dužan platiti troškove osiguranja, te da će mi nakon toga brisati uknjižbu. Smatram da to nije u redu jer sam oslobođen svih sudskih troškova, a i prošao je rok od 5 odnosno 10 god nakon kojeg troškovi odlaze u zastaru nakon pravomoćnosti.   Unaprijed zahvaljujem 
  • 1.to ćeš naći na stranicama filipinske vlade.Cura ne može to provjerit tamo ili ti u Filipinskom konzulatu u ZG? 2.pošto joj treba viza za ulaz i RH dokumentaciju za privremeni boravak daje u veleposlanstvu na Filipinima.  
  • Pozdrav Kako imam dvojno drzavljanstvo BiH i RH,pa nisam dobro upoznat sa mnogim stvarima u RH. Zanima me mogu li nakon 5 mjeseci rada dobiti povrat poreza. S radom sam krenio 1.5 a ugovor mi je do 30.9  
  • Skoro da ih ni nema jer Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima jasno određuje način uspostave vlasništva posebnih dijelova nekretnine (etažno vlasništvo) i nažalost su iste odredbe dovele do toga da se ne može provesti etažiranje zbog neimanja suglasnosti svih suvlasnika. Navodno je jedan korisnik uspio u to riješiti u sudskom postupku no nažalost nikada nije s povratnom informacijom objasnio na koji način i u kojoj vrsti tužbe.
  • Nikome.Postoje samo izvanredni pravni lijekovi za koje treba ispunit uvjete.
  • To ni nije njegov posao. Zato ste imali javni poziv da se označe granice čestice, što ste mogli i trebali sami napraviti.   No, što se sve kod vas događalo i kako ja ne mogu predmnjevat samo iz vaših navoda jer uvijek postoje dvije strane priče te prema ovome kako ste vi opisali bojim se da bi bilo kakav spor izgubili, posebno ako bi ste se sami branili. Za ovakove vrste spora oko vlasništva bi vam bio potreban pravni zastupnik a što vam mi sa Legalisa ne možemo biti, no uvijek ga možete potražiti, kao što navedoh, u podforumu Tražim odvjetnika.
  • Nisam propustio rokove. Poslao sam zahtjev 06.09.2019 od dana saznanja za otkaz. Takodje cu da posaljem jedan zahtjev danas od dana prijema otkaza pismenim putem.  Od kad se racuna  15 dana za odgovor od prvog ili drugog zahtjeva ? Trebam li advokata za tuzbu ?
  • Da. Jedino što ćete morati urediti odnos sa najmoprimcem ukoliko bi pri izvođenju radova smetali redovnom korištenju najma.
 • Novi statusi

  • Sosten

   Ne razumjem kako su najbogatiji zupani,načelnici župnici u najsiromašnijim i pasivnim krajevima.
   Kako to ili varaju narod ili im narod daje od svoje sirotinje
   · 2 odgovora
  • Karolina1234

   Dobar dan,
   dijelim vlasništvo nekretnine sa bratom. On ne živi u toj nekretnini, ima svoj stan, živi kao samac, bez djece. Ja živim s obitelji, mužem i malodobnim sinom u tom stanu i plaćam kredit za stan, koji ću uskoro skroz isplatiti. Imam dva pitanja:
   1. kakva je procedura ako bi brat htio darovnim ugovorom prepisati svoju polovicu vlasništva na svog malodobnog nećaka? Plaća li se puni iznos poreza od 5 posto? Postoji li neka varijanta gdje se taj porez ne mora platiti (nismo u financijskoj mogućnosti)? Što se točno mora poduzeti kod darovanja? (sigurno se o tom već govorilo ovdje, pa se ispričavam ako ponavljam)
   2. kad bi se izveo taj prijenos brata na mog sina, i mi bismo prodavali stan, otežava li na ikakav način prodaju to što je vlasništvo pola moja, pola mog petogodišnjeg sina? Tj. koja je procedura kod prodaje, ako je pedesetpostotni vlasnik vrtićko dijete?
   srdačan pozdrav!
   · 1 odgovor
  • Vkadimireagle

   Korisnicko ime pogrešno odtipkano ummjesto Vkadimireagle mora biti Vladimireagle
   · 1 odgovor
  • Zlatko55

   Poštovani, 
   potrebna mi je jedna informacija, radi se o plaćanju poreza na promet nekretnina. Radi se o slijedećem, kupio sam stan ali ga još nisam prenio u svoje vlasništvo niti sam platio porez na promet nekretnina, a darovao bih ga svome djetetu, dali ja ili dijete mora platiti taj porez?
   Hvala na odgovoru, Zlatko
   · 2 odgovora
  • Nina1202  »  G-man

   Vecer,muž mi je na izdržavanju kazne zatvora,za par dana ce mu biti 5 mjeseci,dobio je 6 za odguliti,u petak mi izlazi probacija na uvidaj,koliko dugo treba probaciji da to posalju nadleznom sudu kako bi ga se pustilo na uvjetni otpust?
   · 0 odgovora
×