Jump to content

Sve aktivnosti

Sadržaj se automatski ažurira     

 1. protekli sat
 2. Danas
 3. Dosjedanje nije spomenuto u tužbi. Ali su pretpostavke za promjenu pravne osnove postavljene tako da mogu očekivati tijekom postupka da će iskrsnuti. Ukoliko tužba za priznanje prava vlasništva građenjem ne uspije. Ovaj zakon ne pomaže baš previše, jer zakonodavac nije predvidio situaciju kad dođe do promjene vlasnika zemljišta. Potpuno je nejasno što zakon propisuje u tom slučaju... Pogotovo u slučajevima kad je vlasniku zemljište oduzeto (konfiscirano) pa onda vraćeno nakon dosta godina. Vraćeno sa barakom/građevinom za koju se vlasnik (RH) u času postavljanja nije uopće brinuo niti je bilo što poduzimao, dok je budući vlasnik (tj ja, temeljem dekonfiskacije) nije bio u pravnoj situaciji da bilo što poduzme. Bit će tu parničnih natezanja sve u 16 a sve radi 20 m2. U svakom slučaju hvala na odgovoru.
 4. nije uklonjeno ništa.. imaju pozivi za očitovanja vjerovnika na pripremno ročište,pa dopisi tih očitovanja vjerovnika,pa zaključak o predujmu i na kraju ima i rješenje o povlaćenju prijeloga sa nagodbom.... on je čak zatražio brisanje,ali mu je samo odgovoreno da je objavito u skladu zakona i više manje to je to...objavljeno je po zakonu jer tada kad je to bilo to je bilo i potrebno,ali sad nema svrhe da to više itko gleda..
 5. Darovni / diobeni ugovor

  Isto da ništa niste uradili, jer je takav ugovor nemoguće provesti u zemljišnim knjigama i katastru, a da stvar bude gora porezna uprava bi utvrdila porez na takav ugovor, neovisno o njegovoj manjkavosti.
 6. Zagrebparking me ovršio

  Nešto ovdje ne štima. Prekratak je vremenski rok za izravnu naplatu putem Fine. Trebali bi tražiti uvid u spis pod poslovnim brojem rješenja pod kojim ste ovršeni.
 7. Nakon što se objavljeno pismeno dostavi putem oglasne ploče, trebalo bi se ukloniti s nje.
 8. Zagrebparking me ovršio

  Zagrebparking je 19.04. naravno preko Fine poslao ovrhu na 250kn, a uz to se je i Fina naplatila a i banka tako da je ukupan iznos ovrhe preko 1100kn. Ja ovrhu nisam uopće ni vidio a kamoli zaprimio, samo vidiš na bankovnim izvodima kako nedostaje novac
 9. da li itko zna kako je regulirano i da li je uoče regulirano oko objavljenih osobnih podataka sa e oglasnih ploča ono što je jasno je da je pojednim zakonima propisano objavljivanje svih podataka i dokumenata,odluka suda itd u svezi stečajeva potrošaća i tu pomoći nema oko zaštite privatnosti... međutim do kada to bude na tim stranicama.... znam jedan slučaj gdje je osoba pokrenula i završila stečaj potrošača na način da je sklopljena nagodba i povučen prijedlog za stečajem,sve je to završilo,spis je arhiviran . objavljeni pozivi na ročišta,objavljenja očitovanja,i na kraju objavljena nagodba i rješenje o povlaćenju postupka i sve skupa to više nije nikome bitno niti ima potrebe više da bude na internetskim stranicama... e sad, da li je propisano kojim zakonom /pravilnikom ili bilo čim dokad to treba biti na oglasnoj ploči ?...on je zatražio brisanje od min.pravosuda ali umu je odgovoreno tipa da je to objavljeno u skladu sa zakonima ,a to što je to više nebitno ili dokad ce to biti objavito su preskočili u odgovoru... jel moguče da to nije regulirano i da to sad može biti 49 godina ili postoji neki pravilnik ili slično oko toga?
 10. Po ovome se njegov tužbeni zahtjev temelji na institutu građenja na tuđem, a ne dosjedanju. Niste razumjeli, rečeno je da potrebno vrijeme dosjedanja mora biti ispunjeno u vrijeme podnošenja tužbe, što će reći da se ne broji vrijeme nakon podnošenja tužbe. Kako mislite zatvorena, ZV kao i svi zakoni koji su mu prethodili do OGZ-a (paragraf 418) imaju odredbe o stjecanju prava vlasništva građenjem na tuđem.
 11. Uručenje pismene

  Možete i pismeno obavijestiti nadležni sud o drugoj adresi u inozemstvu na koju Vam mogu slati poštu.
 12. Inventura za vrijeme godišnjeg odmora

  S ovakvim rješenjem o godišnjem odmoru niste dužni doći na radno mjesto radi zakazane inventure. Ukoliko bi došli, poslodavac čini teški prekršaj po čl. 228 Zakona o radu.
 13. Pravo na nuzni dio iz darovnog ugovora

  Pod osporavanjem koji vam savjetuje Ruby se ne misli da osporavate valjanost ugovora, već da iz imovine koju je obuhvatio ugovor tražite nužni dio, no sasvim izvjesno da to možete ishoditi samo tužbom. Ne znam da li možete shvatiti sljedeće, sve i da postoje okolnosti zbog kojih bi se održala ostavinska rasprava u kojoj bi istaknuli prigovor radi povrijede prava na nužni dio, a suprotna strana se usprotivi vašim zahtjevima, to dovodi do nove pravne situacije(postojanje spora) zbog koje se postupak prekida i vas se upućuje u parnicu, odnosno da pokrenete tužbu, a koje pravno shvaćanje je zauzeo i Vrhovni sud RH izraženo u odluci broj Rev 252/1994-2 od 29. svibnja 1997
 14. Imate pravo na naknadu putnih troškova, jer ste za vrijeme vježbeništva službenik. Inače se ovakva pitanja uređuju kolektivnim ugovorom.
 15. Darovni ugovor

  U kojem smislu odricanje, obzirom da se u vašem slučaju ne radi o nasljeđivanju, no neovisno od toga sam vjerovanja da dugovi za režije nisu veći od vrijednosti nekretnine, glede čega isti stan možete prodati za umanjenu cijenu u visini dugova i uprkos tome da vam ostane dio novca.
 16. Pravo na nuzni dio iz darovnog ugovora

  Gledajte,ja ne zelim osporavat iako bi mogla jer je ugovor jako sumnjiv ,ali ja želim svoj nuzni dio dal' me razumijete ,stan je vec prodala,sve je brzinski napravila ,ne znam dal' ima mirovine ako je bilo imala je punomoć i pokupila
 17. Izmjene u zemljišnoj knjizi

  U vašem konkretnom slučaju činjenice i dokaze iz kojih je nedvojbeno da ste u samostalnom, neprekinutom i zakonitom posjedu nekretnine 10 + godina, sa tužbenim zahtjevom kojim se utvrđuje da ste na temelju dosjelosti stekli pravo vlasništva nekretnine označene kao.... (prepisati iz z.k.izvadka)
 18. Rekonstrukcija stambene građevine

  Ako postoji kuca di je 50 kvadrata stambeni prostor i 30 kvadrata poslovni prostor-kafic i sad ako se želi rekonstruirati odnosno da se kafic poveca dodatnih 20 kvadrata da li je potrebno osigurati parkirna mjesta?I da li u tom slučaju se gleda cjelina i stan i kafic ili se samo uvjetuju parkirna mjesta za predmet rekonstrukcije to jest kafic za tih dodatnih 20 kvadrata ili se gleda kafic u cjelini za parkirna mjesta?
 19. Tako sam nekako i sam zaključio. Hvala puno na brzim odgovorima i pomoći.
 20. Hvala na odgovoru. Kažeš da vrijeme za dosjelost nije isteklo dok je postupak još u tijeku... koji postupak sprječava da dosjelost teče ? Sudski ili upravni ? Ili oba. Taj dio mi nije jasan. Logično bi bilo da od momenta kad je stavljena zabilježba o pokrenutom postupku denacionalizacije, svako pravo koje dospijeva prestaje teći. Inače se može dogoditi da upravni postupak traje 20 godina, da se bivšem vlasniku prizna vlasništvo a da uzurpator (da li u međuvremenu ili nakon dovršenog upravnog postupka) jednostavnim sudskim postupkom pozivajući se na dosjelost preotme vlasništvo. Koliko je to sukladno sa ustavom RH? U kojem je vlasništvo navedeno kao nepovrediva kategorija. Ne mogu naći sudske odluke u takvim situacijama pa je sve skupa malo neodređeno. I drugo pitanje. Dotična osoba se prvenstveno poziva na stjecanje vlasništva građenjem pa je stoga naveo da je navedeno to 'nešto' kao baraku sagradio točno 1991. Naime tada je postojala zakonska rupa koja je omogućavala stjecanje vlasništva zemljišta pod određenim pretpostavkama. Ta rupa je zatvorena, ali ne prije 1993. Da li ima netko da mi citira ili dostavi na pm članke 24 - 26 čuvenog ZOVO? U tužbi navodi sljedeće: Građenjem je tužitelj stekao vlasništvo izgrađene pomoćne zgrade i zemljišta na kojem je građevina izgrađena... To nije bilo moguće prije 8/10/1991 a ni poslije kad je ZV stupio na snagu. Postoji li sudska praksa glede ove situacije ? Hvala unaprijed
 21. Boravište, prebivalište i isplata prijeoza

  Radim u Zagrebu
 22. Izračun radnog staža

  Molim Vas info - ukoliko imam 2 god roditeljskog I imam pravo 4 godine raditi na pola radnog vremena, kako se računa staž? Dobija li 4 godine staža ili dvije? Hvala Vam unaprijed
 23. odlazak u mirovinu

  Poštovani grky, pravo na starosnu mirovinu po općem propisu ZOMO i Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata ostvarujete 17.02.2022.g., kad napunite 59.g. života. Rad na dužnostima sa beneficiranim stažom smanjio Vam je odlazak u starosnu mirovinu za 6.g. Hvala na povjerenju. Lijep pozdrav
 24. Zastara tuzbe za uvredu

  DDan, namjeravam podnijeti tuzbu za uvredu i nanosenje dusevne boli za dogadjaj koji se dogodio prije vise od godinu dana. U kojem roku je potrebno podnijeti navedenu tuzbu prije nastupanja zastare. Hvala
 25. Darovni / diobeni ugovor

  Hvala na odgovoru. Zanima me da li se može napraviti diobeni ili darovni ugovor bez upisivanja k.čestica već samo prema nazivima koji se koriste ( Jozina ograda i sl. ). I što se dešava nakon toga, da li se treba prijaviti na poreznu upravu i da li se plaća porez?
 26. Uvjetna osuda

  Trebam pomoć,znaci po opozivu uvjetne osude,koji bi bili opravdani razlozi za nemogucnost placanja stete,osteceniku,dali u to spada ovrha,malodobna djeca nezaposlena zena hvala vam
 27. Prigovor na oduzimanje vozacke dozvole

  Moze li se dogoditi da mi sud poveca kaznu, vidio sam u nekim prethodnim komentarima da vecinom smanji ako se pokajes i priznas krivnju. Samo ne znam kako to ide u mom slucaju jer sam mladi vozac i vec mi je drugi put u 2 godine kazna vezana za alkohol. Sad kad sam napisao prigovor volio bi da me zovnu na sud da porazgovaram sa sudcem a ne da mi samo posalju pismo odluke jer mislim da bi dobio manju mjeru opreza kad bi porazgovarao sa sudcem i ispricao se.
 1. Učitaj više aktivnosti


 • Tko je sad tu? (vidi sve)

 • Najutjecajniji članovi

 • Korisnici

  • Registriranih
   89646
  • Najviše online
   122

  Najnoviji korisnik
  u problemima
  Registrirao se
 • Forum

  • Ukupno tema
   98688
  • Ukupno objava
   518880
 • Nove objave

  • Dosjedanje nije spomenuto u tužbi. Ali su pretpostavke za promjenu pravne osnove postavljene tako da mogu očekivati tijekom postupka da će iskrsnuti. Ukoliko tužba za priznanje prava vlasništva građenjem ne uspije. Ovaj zakon ne pomaže baš previše, jer zakonodavac nije predvidio situaciju kad dođe do promjene vlasnika zemljišta. Potpuno je nejasno što zakon propisuje u tom slučaju... Pogotovo u slučajevima kad je vlasniku zemljište oduzeto (konfiscirano) pa onda vraćeno nakon dosta godina. Vraćeno sa barakom/građevinom za koju se vlasnik (RH) u času postavljanja nije uopće brinuo niti je bilo što poduzimao, dok je budući vlasnik (tj ja, temeljem dekonfiskacije) nije bio u pravnoj situaciji da bilo što poduzme. Bit će tu parničnih natezanja sve u 16 a sve radi 20 m2.  U svakom slučaju hvala na odgovoru.
  • nije uklonjeno ništa.. imaju pozivi za očitovanja vjerovnika na pripremno ročište,pa dopisi tih očitovanja vjerovnika,pa zaključak o predujmu i na kraju ima i rješenje o povlaćenju prijeloga sa nagodbom.... on je čak zatražio brisanje,ali mu je samo odgovoreno da je objavito u skladu zakona i više manje to je to...objavljeno je po zakonu jer tada kad je to bilo to je bilo i potrebno,ali sad nema svrhe da to više itko gleda..
  • Isto da ništa niste uradili, jer je takav ugovor nemoguće provesti u zemljišnim knjigama i katastru, a da stvar bude gora porezna uprava bi utvrdila porez na takav ugovor, neovisno o njegovoj manjkavosti. 
  • Nešto ovdje ne štima. Prekratak je vremenski rok za izravnu naplatu putem Fine. Trebali bi tražiti uvid u spis pod poslovnim brojem rješenja pod kojim ste ovršeni.
  • Nakon što se objavljeno pismeno dostavi putem oglasne ploče, trebalo bi se ukloniti s nje.
  • Zagrebparking je 19.04. naravno preko Fine poslao ovrhu na 250kn, a uz to se je i Fina naplatila a i banka tako da je ukupan iznos ovrhe preko 1100kn. Ja ovrhu nisam uopće ni vidio a kamoli zaprimio, samo vidiš na bankovnim izvodima kako nedostaje novac
  • da li itko zna kako je regulirano i da li je uoče regulirano oko objavljenih osobnih podataka sa e oglasnih ploča ono što je jasno je da je pojednim zakonima propisano objavljivanje svih podataka i dokumenata,odluka suda itd u svezi stečajeva potrošaća i tu pomoći nema oko zaštite privatnosti... međutim do kada to bude na tim stranicama.... znam jedan slučaj gdje je osoba pokrenula i završila stečaj potrošača na način da je sklopljena nagodba i povučen prijedlog za stečajem,sve je to završilo,spis je arhiviran . objavljeni pozivi na ročišta,objavljenja očitovanja,i na kraju objavljena nagodba i rješenje o povlaćenju postupka i sve skupa to više nije nikome bitno niti ima potrebe više da bude na internetskim stranicama... e sad, da li je propisano kojim zakonom /pravilnikom ili bilo čim dokad to treba biti na oglasnoj ploči ?...on je zatražio brisanje od min.pravosuda ali umu je odgovoreno tipa da je to objavljeno u skladu sa zakonima ,a to što je to više nebitno ili dokad ce to biti objavito su preskočili u odgovoru... jel moguče da to nije regulirano i da to sad može biti 49 godina ili postoji neki pravilnik ili slično oko toga?  
  • Po ovome se njegov tužbeni zahtjev temelji na institutu građenja na tuđem, a ne dosjedanju.    Niste razumjeli, rečeno je da potrebno vrijeme dosjedanja mora biti ispunjeno u vrijeme podnošenja tužbe, što će reći da se ne broji vrijeme nakon podnošenja tužbe.    Kako mislite zatvorena, ZV kao i svi zakoni koji su mu prethodili do OGZ-a (paragraf 418) imaju odredbe o stjecanju prava vlasništva građenjem na tuđem.     
  • Možete i pismeno obavijestiti nadležni sud o drugoj adresi u inozemstvu na koju Vam mogu slati poštu.
  • S ovakvim rješenjem o godišnjem odmoru niste dužni doći na radno mjesto radi zakazane inventure. Ukoliko bi došli, poslodavac čini teški prekršaj po čl. 228 Zakona o radu.
  • Pod osporavanjem koji vam savjetuje Ruby se ne misli da osporavate valjanost ugovora, već da iz imovine koju je obuhvatio ugovor tražite nužni dio, no sasvim izvjesno da to možete ishoditi samo tužbom.  Ne znam da li možete shvatiti sljedeće, sve i da postoje okolnosti zbog kojih bi se održala ostavinska rasprava u kojoj bi istaknuli prigovor radi povrijede prava na nužni dio, a suprotna strana se usprotivi vašim zahtjevima, to dovodi do nove pravne situacije(postojanje spora) zbog koje se postupak prekida i vas se upućuje u parnicu, odnosno da pokrenete tužbu, a koje pravno shvaćanje je zauzeo i Vrhovni sud RH izraženo u odluci broj Rev 252/1994-2 od 29. svibnja 1997
  • Imate pravo na naknadu putnih troškova, jer ste za vrijeme vježbeništva službenik. Inače se ovakva pitanja uređuju kolektivnim ugovorom.
  • U kojem smislu odricanje, obzirom da se u vašem slučaju ne radi o nasljeđivanju, no neovisno od toga sam vjerovanja da dugovi za režije nisu veći od vrijednosti nekretnine, glede čega isti stan možete prodati za umanjenu cijenu u visini dugova i uprkos tome da vam ostane dio novca. 
  • Gledajte,ja ne zelim osporavat iako bi mogla jer je ugovor jako sumnjiv ,ali ja želim svoj nuzni dio dal' me razumijete ,stan je vec prodala,sve je brzinski napravila ,ne znam dal' ima mirovine ako je bilo imala je punomoć i pokupila    Dal' ja dobivam nuzni dio ,mislim da po zakonu dobivam,ona kazeda neda,pa zasto bi ja propustila ono što mi po zakonu pripada
 • Novi statusi

×