Jump to content

Predvodnici


Popularni sadržaj

Prikazan je najviše praćeni sadržaj od 18.06.2019 u svim područjima

 1. 4 bodova
  Smatram da vas poslodavac ni na koji način, pa tako niti pravilnikom, ne može natjerati da sklopite ikakav ugovor kojim biste privatno preuzeli ikakve obveze prema trećoj osobi. Dodatno, smatram da je pitanje ''poslovnih'' i ''privatnih'' troškova nešto što poslodavac mora regulirati s vama, a ne vi s pružateljem usluga mobilne telefonije s kojim je poslodavac zaključio ugovor. Dakle, trebali biste odbiti potpisati taj ''privatni'' ugovor s teleoperaterom uz obrazloženje da službeni mobitel koristite isključivo za poslovne svrhe, da imate aktivan ugovor kod drugog teleoperatera za privatni mobitel (iako ih se ovo ni na koji način ne tiče) te da nemate namjeru uspostaviti ikakav potrošački odnos s teleoperaterom kojeg je vaš poslodavac izabrao. Poslodavac može pravilnikom ili na neki drugi način propisati limit troškova mobitela svojih radnika koji će snositi, ali vas ne može natjerati da potpišete ikakav ugovor s trećom osobom.
 2. 3 bodova
  Dakle, vi Borbena7 vrlo romantično gledate na problem. Broj protuovrha od strane ovršenika se zapravo broji doslovno u promilima i to iz dva razloga. Prvi je neukost ovršenika a drugi trošak pravne pomoći kod tog postupka budući da se uglavnom radi o financijski uništenim građanima! Ovrhovoditelji to znaju i debelo koriste takvu situaciju! Činjenica je da ovrhovoditelji računaju dvostruku kamatu i kamatu na kamatu i da pokušavaju naplatiti nezakonite dugove a za to postoje i sudske presude! Postoji i kolektivna presuda u "slučaju Franak" u kojem su banke PRAVOMOĆNO osuđene za nezakonito i jednostrano povećavanje kamatnih stopa i korištenje nepoštene valutne klauzule CHF pa su na taj način nezakonito stekle (opljačkale) potrošače za barem 10 milijardi kuna! Da li im je sad u interesu da se suočavaju sa potencijalnih 200 000 sudskih postupaka i pripadajućim sudskim troškovima a da ne govorim o gubitku reputacije! Mima77 takav postupak ovrhovoditelja i jednog i drugog nije legalan, ali radi se o situaciji u kojoj ovršenik sam mora reagirati da zaštiti svoj materijalni interes pred sudom! Prodajom (cesijom) banka je izgubila aktivnu legitimaciju za nastavak ovrhe i samim tim je trebala obustaviti ovrhu na Fini! Da ste platili bilo koji iznos, to bi i banka i EOS knjižili kao izvanredni prihod ili vašu dobrovoljnu uplatu. Takva prevara se može ustanoviti samo knjigovodstvenim vještačenjem dokumentacije jednog i drugog "vjerovnika"! Bez namjere potcjenjivanja, državna uprava je potkapacitirana i kadrovski i tehnološki za takve postupke!
 3. 3 bodova
  Ne bih ulazio u procjenu troška, jer bih vam vjerojatno nešto pogrešno rekao. U svakom slučaju će biti potrebno sudjelovanje vještaka geodetske struke jer sud ne može sam, po svojem nahođenju, ''povući crtu''. Poanta razvrgnuća i jest da se formiraju zasebne čestice na kojima će dotadašnji suvlasnici biti upisani kao isključivi vlasnici. Kada se razvrgnuće provodi na tri čestice istovremeno ne moraju se sve cijepati, tako da će najvjerojatnije doći do cijepanja samo najveće čestice da bi svatko dobio površinu koja mu pripada. Što se tiče kuće, sve što ste napisali nije relevantno za postupak razvrgnuća, budući da udjeli nisu sporni. Dakle, brat je upisan na 3/5, a vi i drugi brat na po 1/5. Svaki suvlasnik ima pravo predlaganja razvrgnuća suvlasništva. Dakle, vi kao suvlasnik 1/5 možete predložiti civilno razvrgnuće suvlasništva (prodajom i podjelom iznosa dobivenog prodajom). Braća se mogu protiviti tome, ali to u konačnici postupak može samo oduljiti, a ne i spriječiti. Svaki suvlasnik ima pravo na razvrgnuće suvlasničke zajednice, pa tako i vi, bez obzira koliko mali suvlasnički udio imate.
 4. 3 bodova
  Mario137

  Rad iz HR za Američku tvrtku

  Klasična priča iz Silicijske doline. Ako se odlučite na manju plaću i equity, to je stjecanje udjela bez naknade i smatra se dohotkom u naravi iz inozemstva. Ukoliko dobijete taj equity i prodate ga po većoj cijeni u roku kraćem od dvije godine, to se smatra porezom na dohodak od kapitalne dobiti i oporezuje po 12% kod nas. Što se tiče plaćanje poreza na obje strane, već nekoliko godina je taj ugovor 'pred potpisivanjem', pa se možda u međuvremenu i potpiše. Po meni, veliki je grijeh naše vanjske politike da to nije uspjela učiniti do sada, ipak je SAD najjača ekonomija svijeta. Otvaranje i zatvaranje firme, te samo poslovanje nije tako strašno kompleksno kako se to kod nas popularno prikazuje, bitno je samo naći najpovoljniji poslovni model za ovaj pothvat. Nije ni zamišljeno da firma traje vječno. Konkretno, logično je da ćete vi kao osoba biti nositelj equitya, a ne firma. Firma bi eventualno služila kao optimalniji način oporezivanja brutto iznosa koji će vam biti isplaćen, barem dugoročno gledano. Autorsko djelo za vas nije dobra opcija dugoročno, odnosno 2 godine ili koliko već prognozirate da će startup trajati prije prodaje. Naime, već poslije nekoliko isplaćenih plaća ući ćete u sustav PDV-a (limit ukupno 300.000 kn) i onda ste dužni voditi poslovne knjige kao samostalna djelatnost i biti u PDV-u, a sve to možete i kao firma i to nešto povoljnije. Možete početi s autorskim iz inozemstva, ali morate paziti na limit. Isto tako postoji i opcija otvaranja paušalnog obrta koji je kratkoročno vjerojatno najpovoljniji oblik, ali i tu vrijedi da biste brzo 'probili' limit. Kada jednom pređete 300.000 kn brutto, onda je tretman sličan u svakoj opciji. Pokušajte izvući osnovne podatke i napraviti orijentacijski izračun što vam je povoljnije dugoročno i kolika je razlika u pitanju, imam dojam da nije zanemariva. Treba ispitati opcije paušalnog obrta, autorskog honorara i firme. Kada je u pitanju SAD mnogi koriste legalne, ali 'sive' metode 'rotacije' kako bi postigli što bolju poreznu optimizaciju.
 5. 3 bodova
  Budući da se radi o suvlasništvu, nitko nikome ne može braniti korištenje cijele ili dijela bilo koje nekretnine. Dakle, ne možete zaključati kat kuće ili mu zabraniti korištenje dijela dvorišta ili korištenje dijela zemlje. Ukoliko to napravite, on Vas može tužiti za smetanje posjeda i u tom postupku će uspjeti. Trebali biste predložiti sudsko razvrgnuće suvlasništva i to sa dva odvojena prijedloga. U prvom prijedlogu predlažete razvrgnuće tri čestice ukupne površine 18000 m2, pa će se u tom postupku te nekretnine fizički podijeliti između vas i brata na način da ćete vi biti vlasnik točno određenih 15000m2, a brat točno određenih 3000m2. U drugom prijedlogu ćete zatražiti razvrgnuće suvlasništva na čestici na kojoj je sagrađena kuća i to civilnom diobom - prodajom na dražbi i podjelom iznosa dobivenog prodajom. Pokretanjem tog postupka se možda promijeni i stav Vašeg brata oko toga da neće otkupiti vaše udjele, budući da će postojati velika šansa da ostane bez kuće u kojoj živi. Također, ako ste potpuno isključeni iz korištenja te kuće i tamo živi isključivo vaš brat, imate pravo brata tužiti za plaćanje naknade za korištenje vašeg dijela kuće.
 6. 3 bodova
  Policija ce podnijet prekršajni nalog i kazna je MISLIM 1500kn +200 kn skica +110kn sudski troškovi. Za iznad 1,5 promila, zakon određuje globu od 5000 do 15.000 kuna, uz zabranu upravljanja vozilom, prijedlog zatvorske kazne do godinu dana te tri prekršajna boda. E sada imaš ove dvije stavke,ako je dobar s nekim u PU to se sve da izgladiti,no ako nikog ne zna i oni su morali ispuniti kvotu sve to ide na sud i moze ocekivat plavu kovertu. Mislim budimo realni,stari moj sletis s ceste,napiris 1.6 i da sve prodje bez problema? Prvo i osnovno pijan si vozio prometno vozilo koje je moglo zavrsit frontalnim sudarom i nekoga ubiti.. Sad ce se nauciti pameti i ne piti dok vozis,necije dijete je na cesti..A samim time je ugrozio svoj život.Dok voziš ne pij! uzmi taksi !
 7. 3 bodova
  Borbena7

  Nesvjesnost odvjetnika

  Ovrhovoditelj može pokušati pokrenuti novi ovršni postupak i to preko suda, bilo na automobilu ili nekretnini. Međutim, sud mu ovakav prijedlog ne bi smio odobriti. Razlog je taj što se dugovanje redovno namiruje na prethodnom sredstvu ovrhe, te ovrhovoditelj sukladno čl. 5. Ovršnog zakona ne može dokazati nemogućnost provedbe koja je nužna da bi se odobrila ovrha na novom predmetu ovrhe.
 8. 3 bodova
  Ne postoji zimski i ljetni nego godišnji odmor za 2018. i 2019. godinu. Poslodavac Vam je dužan ili omogućiti korištenje godišnjeg odmora ili isplatiti onoliko dana koliko je ostalo iz obe godine, s time da za 2019. imate pravo isključivo na razmjerni godišnji odmor za 7 mjeseci rada jer Vam prestaje ugovor o radu.
 9. 3 bodova
  1. U predugovoru trebaju biti definirani svi bitni sastojci kupoprodaje (predmet i cijena), a dobro je da odmah definirate i sve ostalo, pa bi u tom smislu trebao biti sto slicniji glavnom ugovoru, naravno uz iznimku da se predugovorom tek preuzima obveza sklapanja glavnog ugovora 2. Barem novi vlasnicki list da vidite da je nekretnina "cista", ali to moze kupac i sam ishoditi 3. Specijalna punomoc koja mora biti ovjerena kod biljeznika ili u veleposlanstvu i koja mora biti podobna da se na temelju nje izvrsi upis (dakle tocan opis nekretnine i ovlastenje da punomocnik nekretninu proda za odredenu cijenu) 4. Na temelju predugovora nije moguce izvrsiti predbiljezbu jer stvara obveznopravni (sklapanje glavnog ugovora), a ne stvarnopravni (prijenos vlasnistva) ucinak
 10. 3 bodova
  drot13

  Dali je KD ?

  I čisto preventivno, ne se više baviti takvim stvarima, jer postoji pristojna šansa izvući najgore iz osobe s kojom se komunicira, a ponekad se možda i omakne nešto što bi joj pomoglo u identifikaciji...
 11. 3 bodova
  G-man

  Dali je KD ?

  Ne vidim tu nikakvog kaznenog djela.
 12. 3 bodova
  LjuboZG

  GDPR

  GDPR obrasce (odnosno privole za obradu osobnih podataka) ne morate nikome dostavljati dok se to od vas eventualno ne zatraži. Oni služe tome da imate dokaz da je osoba čije podatke obrađujete dala privolu za obradu tih svojih podataka.
 13. 3 bodova
  esigente

  Istekla registracija

  Odes na najblizi tehnicki i sve obavis kao i obicno. Ako te usput zaustavi policija placas kaznu (koja je puno manja u prvih 15 dana od isteka registracije), mozes otici u STP bez auta (drugim autom, skuterom, biciklom, prijatelj te odveze, itd...) i traziti probne plocice da dodjes na tehnicki legalno, a ne da strahujes da li ce te policija zaustaviti. Ne trebas nista dodatno placati zbog toga sto kasnis na tehnicki.
 14. 3 bodova
  OSMRTNICA S tugom u srcu vam javljam, da je 4.4.2019 nakon duge i teške bolesti premunuo DAD Deutscher Adressdienst GmbH Hamburg Ostaješ vječno u našim srcima i mislima! Ožalošćeni: Daniela Kunst i Adrian Wittmer. Šalu nastranu: Savezni službeni list Njemačke je objavio stečaj odnosno izbris tvrtke DAD iz Hamburga. Informacija se nalazi na stranicama Bundesanzeigera, ovdje: https://www.bundesanzeiger.de/ebanzwww/wexsservlet?session.sessionid=fbb7e663f69a183e967efd2ff25ba356&page.navid=detailsearchlisttodetailsearchdetail&fts_search_list.selected=fa11c18a16bfaaf7&fts_search_list.destHistoryId=69071
 15. 3 bodova
  G-man

  Oduzimanje oruzja

  Slažem se s Vama (moram priznati da mi je taj dio promaknuo), jedino što ne raspolažem s nikakvom praksom u ovakvim slučajevima kao što je korisnikov (ako je netko prošao štogod slično, neka se javi). A da se netko želi inatiti, može ovaj njegov komentar definirati kao verbalno nasilje, pa je formalno opet pokriveno, no to bi bilo tendenciozno tumačenje, po meni. Zahvaljujem na uočenome.
 16. 2 bodova
  Dodao bih samo da ako primate i/ili pružate usluge iz EU morate se upisati kao mali obveznik PDV-a, a to će kod vas biti slučaj, jer se namjeravate oglašavati, kupovati softver i druge stvari koje su oporezive PDV-om prema mjestu sjedišta primatelja usluge. Prag stjecanja za vas nema baš veze, jer ćete daleko prije dočekati upis u VIES po ovoj drugoj osnovi primanja/obavljanja usluga u EU. Ako kupujete softver od neke firme u EU oni vam ne mogu zaračunati svoj PDV ako ste u VIES bazi, a morate biti. Kad vam netko izda račun sa klauzulom 'reverse charge' to znači da na vas prebacuje obvezu prijavljivanja i plaćanja PDV-a i da nisu zaračunali PDV svoje zemlje. Za treće zemlje (netko bi se mogao uvrijediti na 'zemlje trećeg svijeta ) vrijedi isto kao i u EU, samo što nema korištenja PDV-ID broja odnosno VIES baze.
 17. 2 bodova
  Državljanstvo odmah neće dobit a boravak hoće ali u RH a i to je upitno jer si van RH.Nakon "odobrenog" boravka u RH može te posjetit ali ne može tamo živjet.
 18. 2 bodova
  Konačan update i službeni odgovor Studentskog Centra u Zagrebu: Spomenuti članak i stavak odnose se samo na studenta prve godine. Dakle, tko redovito polaže ispite i upisuje godine, bez obzira na to koji studijski program po redu studira, ne mora brinuti o ovome. Vama, Borbena, hvala! Može lock.
 19. 2 bodova
  Otiđite na sud prema mjestu vašeg prijavljenog prebivališta ili boravišta i pitajte u pisarnici (parničnoj i ovršnoj) vodi li se protiv vas ikakav postupak. Oni mogu pretraživati po imenu i OIB-u, pa će vam onda oni dati broj predmeta ako se protiv vas vodi neki postupak. Tada ćete ih tražiti da izvršite uvid u spis i vidjeti što se točno protiv vas vodi. Inače, ako ne preuzimate poštu na prijavljenoj adresi, dostava će vam se izvršiti isticanjem pismena na oglasnoj ploči suda, tako da nećete ni znati da se protiv vas vodi postupak, pa nećete imati niti mogućnost sudjelovati u tom postupku i žaliti se na odluke suda. Dakle, obavezno provjeriti vodi li se neki postupak protiv vas, obavezno obavijestiti sud o adresi na kojoj vam se mogu dostavljati pismena i čim prije prijaviti stvarnu adresu prebivališta/boravišta.
 20. 2 bodova
  U pravilu u svim izmjenama Ovršnog zakona, izmjene koje su bile u korist ovrhovoditelja imale su retroaktivnu snagu, a sve one koje su bile u korist ovršenika vrijedile su za nove ovrhe a ne ovrhe u tijeku! Pretpostavljam da je to zbog servilnog karaktera vlasti i zakonodavca prema kapitalu, ali to je činjenica! Pravna sigurnost je izgleda važna samo za jake! Uz male izuzetke moram pohvaliti Borbenu7 za odlično poznavanje teme i vrlo dobre savjete!
 21. 2 bodova
  Ako je prvotnom sudskom odlukom, odlukom koja je još važeća, a sastavnica je Presude o razvodu braka, sin bio dodijeljen na daljnju skrb i suživot majci, morate tražiti izmjenu postojeće odluke na način da se ista izmjeni u smislu da se sin dodijeli Vama na daljnju skrb, a majci da se odredi način i vrijeme provođenja osobnih kontakata sa sinom, kao i plaćanje uzdržavanja temeljem čl. 310. ObZ No, iz Vašeg posta se da zaključiti da ste sastavili Plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi nad mlt, djetetom sukladno čl. 106. ObZ, pa ako je tome tako plan se može mijenjati u skladu s dobi i zrelošću djeteta ili ako to zahtijevaju bitno promijenjene okolnosti. Plan se revidira na isti način kako je i donesen, a što znači da CZSS potvrđuje da su izmijenjene odredbe Plana u najboljem interesu djeteta, a potom sud u izvanparničnom postupku potvrđuje sadržaj Plana i odobrava ga.
 22. 2 bodova
  To je jedna od najvjerojatnijih opcija kako će sve na kraju ispasti. Pitanje je samo koliki rizik nosi equity, ali ako je to ekipa koji rutinski diže i prodaje startupe u takvom okružju kao što je Silicijska dolina, onda nije pitanje hoće li biti nešto od toga, nego samo koliko će biti. Možemo reći da equity ide privatnim kanalima, odnosno da se ne oporezuje kroz obrt - to je točnije reći. Idemo malo s tim dijelom. Recimo da idete na opciju da vam preko paušalnog obrta ide cca 25 k mjesečno, a ostatak ide tako da stječete poslovne udjele u firmi bez nakande. To je prvi korak, oporezivanje stjecanje tog udjela (equitya). Ne znam kakav je tu porez u SAD, ali u RH je to drugi dohodak iz inozemstva, a osnovica je nominalni iznos udjela koji stječete. https://www.rrif.hr/Porezni_tretman_dodjele_dionica_iz_inozemstva-3436-misljenje.html Dakle, ravnajte se prema nominalnom udjelu - to je osnovica za obračun drugog dohotka iz inozemstva: http://www.ekonos.hr/porezi/drugi-dohodak-ostvaren-u-inozemstvu-i-dio/ Što se tiče oporezivanja po 12%, to je samo ako vam oni u te dvije godine ili koliko već startup traje za vas, budu isplaćivali dobit ili ako budete prodavali udjele prije isteka roka od dvije godine. Ukoliko ne bude isplate dobiti (a ne vjerujem da hoće, jer se to kod ovakvih pothvata ne radi), onda je samo bitno da poslovne udjele držite duže od 2 godine i kod prodaje ne plaćate nikakav porez u RH, a koliko se sjećam niti u SAD. Tu će vjerojatno kolege iz SAD isto čekati 2 godine, tako da vam to odgovara. Primate sve u dolarima na devizni žiro račun, ali primitak vam se u poslovnim knjigama obrta računa prema sredenjem tečaju HNB na dan isplate, odnosno tako ga banka preko središnjeg registra računa prikazuje Poreznoj upravi. Dakle, budite oprezni, pogledajte povijesno kretanje tečaja, uzmite u obzir da je predsjednik SAD Donald Trump (faktor nestabilnosti) i napravite dovoljno konzervativnu procjenu da slučajno ne probijete limit od 300k kn. Naravno, uvijek na zadnjem računu u godini možete fakturirati manje i time sve kompenzirati.
 23. 2 bodova
  Slažem se, sudska presuda (koja je sada pravomoćna) obvezuje sve, a izvansudska nagodba je privatna isprava koja obvezuje samo one koji su je potpisali i ne bi trebala proizvoditi učinke niti obvezivati treće koji nisu stranka te izvansudske nagodbe. Što bi bilo s njihovim stavom da ih niste upoznali sa sadržajem izvansudske nagodbe, što Vam nije niti bila obveza? Ja znam što HZMO sad kaže - pa što, cijelo vrijeme ste imali otvoren obrt, staž Vam je ionako tekao, doprinosi su uplaćivani, što sada hoćete? No poanta je da se svi oporezivi primici uzimaju u obzir za izračun vrijednosnih bodova za izračun mirovine, pa će Vam u konačnici njihovo odbijanje da Vam priznaju te uplate utjecati na visinu mirovine. No što se Vas tiče što oni odbijaju, ako poslodavac uplati doprinose za taj period, oni imaju upisati i taj dio radnog staža, kako će inače pravdati te uplate?
 24. 2 bodova
  Potraživanje je vrlo sumnjivo! Ovrhom se prema Zakonu o obveznim odnosima prvo naplaćuju troškovi, pa zatezna kamata i na kraju glavnica! Budući da je vaša glavnica 6000 kn a prosječna kamata zadnjih deset godina otprilike 10% godišnje (trenutno je 6,54) jednostavno je izračunati da je to zatezna kamata na taj iznos za 20 i više godina neplaćanja, a pretpostavljam da to nikako nije slučaj budući da ste plaćali zateznu kamatu cijelo vrijeme ovrhom! Dakle, u komunikaciji sa EOS-om budite oprezni! Tvrdite da je dug podmiren i da vam pošalju knjigovodstvenu karticu originalnog vjerovnika (banke) uključivo i obračun kamata na kojem je vidljiv i iznos koji su prisilno naplatili a sve u skladu sa člankom 84 stavak 1 Zakona o obveznim odnosima! Ne razgovarajte puno sa njima da ne priznate nehotice dug ili da se ne odreknete zastare. Uglavnom ukoliko ne žele poslati traženu dokumentaciju recite im da potraživanje naplate zakonskim putem, ovršnim postupkom! Budući da ovršnu ispravu nemaju morati će to napraviti JB ovrhom na koju možete prigovoriti! U prigovoru osporavajte dug i tvrdite da je naplaćen ovrhom a tražite i spomenutu knjigovodstvenu karticu originalnog vjerovnika (banke) kako bi se utvrdilo da je dug otplaćen! Bitno je što manje komunicirati s njima i ne nasjestii na njihovo zastrašivanje. Da mogu legalno naplatiti dug u cijelosti sigurno ne bi pregovarali s vama! Nemojte ih ni zvati, neka oni zovu vas. U pravilu kod traženja konkretne dokumentacije odustaju od sudskog postupka!
 25. 2 bodova
  Navodite sasvim razumne sumnje, pokušat ćemo malo detaljnije analizirati. 1. Kada se pređe 300 000 kn počinju problemi i prava porezna presija. Dat ću vam konkretne izračune, ali recimo za sada da to jednostavno nije dobra opcija, iako sam uvijek za to da sve svi porezi plate, ova opcija je zapravo prženje kapitala 2. Paušalni obrt se lako zatvara, u 1-2 radna dana i za par stotina kuna. Firma se nešto sporije i skuplje likvidira, ali to je olakšano novim izmjenama ZTD-a 3. Preostali kapital vraća se vlasniku firme. Konkretno, kako su vas već savjetovali, paušalni obrt je daleko najbolja opcija. Koliko znam, to je jedan od najpovoljnijih i najjednostavnijih oblika oporezivanja samostalnih djelatnosti van poreznih oaza. Recimo, ako ostvarujete tek nešto manje od 300 000 kn, ukupni porezi, doprinosi i ostali nameti vam dođu negdje oko 22 000 kn, što je efektivno oporezivanje od oko 7.3%. Nadam se da dobro računam napamet, radi se o cca 500 kn mjesečno poreza i 1250 kn doprinosa mjesečno, plus poneka parafiskalna beznačajna sitnica. Od knjiga vodite samo KPR, a to je jednostavna tablica u excelu i podnosite samo 1 obrazac godišnje. I daleko najvažnije, novcem raspolažete odmah, da parafraziram, obrt - to ste vi. Nema podjele na imovinu firme i vašu kao kod drugih oblika. De facto, kada god naplatite nešto možete novac uzeti i trošiti. Naravno, postoji ograničenje jer to sve vrijedi do 25000 kn mjesečno, odnosno 300000 kn godišnje. Taj limit ne smijete nikako preći. Dakle, paušalni obrt svakako, "samo" treba naći model kako tretirati razliku između cca 25000 kn i ostatka koji iznosi još toliko ili više. Za to postoji jako puno metoda koje se koriste u praksi i koje prolaze u praksi, radi se o nekoj vrsti zakonite porezne evazije odnosno rupa u zakonu i postupovnim poreznim odredbama. Konkretno, ne volim savjetovati takve stvari, ali ovdje zaista postoji nerazmjer između opcije objedinjenog vođenja firme ili fiziče osobe u sustavu PDV-a (prženje kapitala i bacanje novca) i ove druge opcije koja je izrazito povoljna, ali samo do 300 000 kn godišnje. Ne znam koliko možete razumjeti ovo moje "skakanje" između pojedinih vrsta poreznog planiranja, pa slobodno pitajte dalje. Jedna moja starija kolegica je govorila da čovjek i magarac (u ovom slučaju ja) znaju zajedno više nego samo čovjek pa ćemo valjda razmišljajući doći do nečega. Mislim, vama bi se isplatilo da vam neki porezni savjetnik napravi sve opcije i kompletnu strategiju čak i da vam to papreno naplati, ali ne znam na koga bi vas uputio, jer će na kraju ispasti sa ste platili a da niste dobili što ste tražili. Porezni savjetnici vole dobro naplatiti samo svoje suhoparno mišljenje koje se sastoji ponajviše od citiranja zakona i mišljenja porezne uprave, krajnje općenito. Nisam baš viđao jasne elaborate sa brojevima, simulacijama, izračunima koji usput sadrže i porezne propise i njihova tumačenja. Na drugom forumu sam nedavno vidio da porezni savjetnik za odgovor na 2 elementarna pitanja o paušalnim obrtima traži cca 2000 kn, a osoba isto može naći na internetu za 5 min i u popularnom obliku i u samim zakonima. Što bi tek bilo sa poreznim i financijskim planiranjem za poslovni pothvat s kolegama iz Silicijske doline, neću ni razmišljati
 26. 2 bodova
  Borbena7, podmirivanje duga prisilnim putem (ovrhom) iako za to nemate aktivnu legitimaciju (jer ste cesijom ustupili dug) je u najmanju ruku stjecanje bez osnove! Pretpostavljam da ste pravnica i da znate što je aktivna legitimacija! Dakle vi tvrdite da originalni ovrhovoditelj ima pravo nastaviti ovrhu iako je prodajom (cesijom) duga ustupio i aktivnu legitimaciju za naplatu duga? Spominjanje slučaja franak ima veze sa modusom operandi banaka i povezanih satelita. SVE ovrhe koje se odnose na potraživanja banaka prije 2013. godine koje se odnose na kredite, kreditne kartice i račune provode se na osnovi neodredivih i ništetnih odredaba o kamatama u ugovorima pa čak i odredbama o zateznim kamatama PO ODLUCI BANKE a ne po zakonu! Zbog toga je velika većina tih dugova prodana naplatnim "agencijama" jer su sa pravnog stanovišta nepostojeći i neodredivi!
 27. 2 bodova
  Ako ne plati kaznu stečeni su uvjeti da mu ne dozvole ulazak u RH (dok je je plati).Nema žalbe nakon 8 dana.Zbog samog posjedovanja trave ne uzima se vozačka (možda se odbio testirat?).
 28. 2 bodova
  LjuboZG

  Kupnja kuće

  Ako ništa posebno ne ugovorite, primjenjuju se zakonske odredbe. Dakle, ako ste se ovako dogovorili s drugom ugovornom stranom, onda napišite u predugovoru da u slučaju odustanka kupca prodavatelj zadržava kaparu, a da je u slučaju odustanka prodavatelja isti kupcu dužan vratiti dvostruku kaparu. Ako ništa ne definirate i ne ugovorite kaparu kao odustatninu, onda ugovorna strana koja nije odustala od ugovora ima pravo izbora hoće li inzistirati na sklapanju ugovora, tražiti naknadu štete ili zadržati kaparu/potraživati povrat dvostruke kapare.
 29. 2 bodova
  Svaki supružnik samostalno može raspoloagati svojim suvlasničkim udjelom u bračnoj stečevini, ne i udjelom drugog supružnika (odnosno može uz njegovu izričitu suglasnost). No, u ovom slučaju, nešto će se pitati i kćerku, koja je sasvim sigurno bila upoznata sa situacijom, pa zna je li otac pristao na aranžman kojeg opisujete ili ne. Glede drugog upita, zavisi na što je suprug trošio te novce. Ukoliko ih je trošio na tekuće potrebe bračne i obiteljske zajednice, ne možete ništa. Ukoliko nije, onda imate jednako pravo koje on želi ostvaiti od vas iz prvog upita.
 30. 2 bodova
  1) Ako se sjeća kod kojeg javnog bilježnika je ovjeren potpis prodavatelja, može probati nazvati bilježnika i vidjeti ima li on slučajno i dalje taj ugovor (gotovo sigurno nema, jer se spisi ovjere potpisa ne čuvaju toliko dugo, ali neki bilježnici propuste u roku izlučiti arhivsku građu i uništiti spise koje ne moraju više čuvati); 2) Ako je podnesena porezna prijava (a trebala je biti) možete se obratiti poreznoj upravi i vidjeti imaju li oni taj ugovor i mogu li vam pomoći; 3) Ako je upisana u katastar, ugovor je vjerojatno dostavljen katastru, pa se možete obratiti i njima da pronađu ugovor; 4) Ako je prodavatelj još živ i dostupan, možete se obratiti prodavatelju s molbom da vam pomogne s upisom. Možda on još uvijek ima primjerak ugovora. 5) Ako je prodavatelj još živ i dostupan, ali više nema primjerak ugovora, mogli biste sastaviti sporazum/izvansudsku nagodbu koja bi zapravo zamijenila kupoprodajni ugovor, odnosno u istoj bi bilo navedeno da je ugovor sklopljen, da je kupoprodajna cijena plaćena, da je plaćen porez, da je kupac upisan u katastar, ali da se kupoprodajni ugovor izgubio i da kupac ne može izvršiti uknjižbu te bi u takvom sporazumu prodavatelj ponovno dao tabularnu izjavu za uknjižbu. 6) Budući da je kupac upisan u katastar, moguće je pokrenuti i pojedinačni zemljišnoknjižni ispravni postupak u kojemu će se predložiti uknjižba prava vlasništva u zemljišnoj knjizi, ali takvi postupci traju i po nekoliko godina
 31. 2 bodova
  Ako misli platit u zadanom roku svaka rata (6) iznosi 722,22 kn i to je ukupno 2/3 kazne.
 32. 2 bodova
  Borbena7

  Skidanje s plaće

  Ako ste odradili posao prema ugovoru o radu, tada imate pravo na punu ugovorenu plaću i kao takvu je trebate i dobiti. Poslodavac ne smije bez Vašeg pristanka umanjivati ugovorenu plaću. Ovim činom poslodavac je počinio teži prekršaj sukladno odredbama Zakona o radu (čl. 228. st. 1. toč. 17.). Možete tražiti od poslodavca povrat uskraćenih sredstava, a možete ga prijaviti inspekciji rada za počinjeni prekršaj i tužbom u sudskom postupku tražiti povrat sredstava.
 33. 2 bodova
  Ako ne živite zajedno, odnosno ne postoji bračna zajednica, možete i neće se tretirati kao bračna stečevina bez obzira što brak još uvijek formalno-pravno postoji, za bračnu stečevinu (zajedničku imovinu) bitno je postojanje bračne zajednice ne braka prilikom stjecanja iste... No, moj savjet Vam je da se ipak strpite do rastave braka kako kasnije nebi bilo "peripetija" i dokazivanja o ne/postojanja bračne zajednice prilikom kupovine kuće, odnosno dokazivanja da se ista ne tretira kao bračna stečevina i samim tim dijelila po pola (50:50) Oprezno i Sretno Vam..!
 34. 2 bodova
  S vlasnikom nekretnine sklopite ugovor o najmu poslovne adrese i poštanskog sandučića. Mi smo za naš d.o.o. stavili da je najamnina 100,00 kn mjesečno. Nije nužna ovjera potpisa na ugovoru kod javnog bilježnika. Ugovor je potrebno prijaviti Poreznoj upravi, vlasnik nekretnine ili netko u njegovo ime. Porezna pošalje rješenje o porezu, ne više od 10,00 kn mjesečno (za najamninu od 100,00 kn) koje će vlasnik trebati platiti.
 35. 2 bodova
  mava

  European business number - prijevara

  Dva zanimljiva linka. Zašto je posao naplate preseljen u Češku, o njihovom stečaju i naravno takvi ne miruju, pa opet smišljaju nove stvari. https://blog.hqcodeshop.fi/archives/372-EBN-European-Business-Number-scam-Part-2-Do-not-pay!.html https://blog.hqcodeshop.fi/archives/446-EBN-European-Business-Number-scam-Part-4-Epic-win!!.html
 36. 2 bodova
  Naknada je u iznosu kao da ste radili toliko dana koliko ima neiskorištenog odmora. Ukoliko Vam poslodavac odluči isplatiti neiskorišteni godišnji, imate pravo na stari i RAZMJERNI DIO godišnjeg odmora za ovu godinu, sukladno čl. 78. st. 2. ZOR. Nemate nikakvu prednost, ponovno ide čitava procedura, no uobičajeno je da stara zamjena nastavlja radi djece. Samo da pitam, kako Vam je sročen ugovor, "do povratka xxx s rodiljnog/roditeljskog dopusta" ili do "povratka xxx na rad"? Vrlo bitno
 37. 2 bodova
  Poslije 01.07. MZO ne financira godišnje odmore zamjenama. Prevedeno, ako osoba koju mijenjate ide tada na godišnji, Vama prestaje ugovor jer se osoba praktički vratila na posao. Imate pravo na isplatu neiskorištenog dijela god odmora ili Vam mogu dati par dana prije nego se druga osoba vrati, kako biste uzeli regres.
 38. 2 bodova
  Ako je u pitanju da se dio zemljišta JLS spaja radi formiranja nove kat.čest., da. KAko se radi prethodna parcelacija, da.
 39. 2 bodova
  Borbena7

  Dali je KD ?

  Nema na čemu i štitite svoje podatke općenito na net-u, pa makar Vam se ovako prijetilo. Radije ih zadržite tajnim, nego olako dijeliti informacije o sebi. I naravno, pri tome ne koristiti tuđe osobne podatke kao svoje.
 40. 2 bodova
  Borbena7

  Dali je KD ?

  Nema kaznenog djela, nije korišten ničiji osobni podatak...i pametno da osoba nije odala svoj identitet unatoč pritisku i prijetnjama.
 41. 2 bodova
  Od 2018 godine (prva prijava za godinu 2017) vise se ne predaju porezne prijave (za redovan rad i redovne mirovine) osim za posebne slucajeve koji moraju, porezna uprava ima sve dostupne podatke (vase uplate po osnovama poreza) i automatski vam obracunava godisnji porez i prirez i izdaje privremeno porezno rjesenje.
 42. 2 bodova
  Poštovani da probam odgovoriti na Vaše upite: Naravno, za svaki razgovor vođen u prostorijama CZSS sastavlja se Zapisnik koji potpisuje osoba koja je vodila razgovor, zaposlenik/ca CZSS, kao i osoba s kojim je razgovor vođen To procjenu vrši CZSS i ako nađe da je shodno izvršiti nadzor, isti izvrši, ili po nekoj, možebitnoj, prijavi....naravno da roditelj koji je zz djece ima pravo uvida u to izvješće, jer štiti interese djece, on je zz djece i uvijek mora znati što se sa djecom događa i adekvatno reagirati Malo nejasno postavljeno pitanje, ali ću probati odgovoriti na njega, nema nikakva prava, pravo viđanja, druženja i osobnih kontakata odnose se, striktno, na roditelja na kojeg su ona određena i s kojim dijete ne živi, naravno da će i supružnik roditelja na kojeg se odnose ta prava, konzumirati ista kada su djeca kod tog roditelja ako to nije protivno dobrobiti djece
 43. 2 bodova
  atomic95

  Fizičko i verbalno nasilje

  I baš zbog takvih iskustava, događa se bijes javnosti, medijska histerija, a u takvim uvjetima najčešće se prebacuje odgovornost s jedne strane na drugu, ali događa se i po meni još gora stvar od prebacivanja odgovornosti, odnosno da u budućim slučajevima dolazi do totalnog nesrazmjera, pa se razbacuje i sa kaznenim prijavama za nešto što možda j ne zaslužuje kazneni progon. Puno toga sam pročitao u zadnje vrijeme i mogu samo reći da su vidljive velike nedorečenosti i pukotine, te da su famozne reforme nužno potrebne.
 44. 2 bodova
  Poštovana, pošto imate mlt. dijete, dužni ste se, prije razvoda braka, obratiti nadležnom CZSS i pokrenuti postupak obveznog savjetovanja prije razvoda braka, kao i postupak obiteljske medijacije, u kojim postupcima se upoznajete sa posljedicama razvoda braka, te Vas se pokušava privoljeti na sastavljanje Plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi nad mlt. djetetom (čl. 106. ObZ), no ako se ne dogovorite i ne sastavite plan, od strane CZSS dobivate Zapisnike o provedenim, navedenim, postupcima koji su Vam temelj da u roku od šest mjeseci, nadležnom Općinskom sudu, podnesete Tužbu za razvod braka uz koju prilažete naprijed navedene Zapisnike, i dalje se sve rješava u sudskom postupku, Niko Vam decidirano ne može reći koliko će sudski postupak trajati, ali zasigurno neće kratko ukoliko ne sastavite Plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi nad mlt. djetetom, To sve ovisi tko će od vas dobiti skrbništvo nad djetetom, kao i o postupku radi utvrđenja i podjele bračne stečevine, koji postupak je odvojen od postupka za razvod braka, isti možete pokrenuti prije razvoda braka, za vrijeme trajanja postupka za razvod braka, kao i po završetku i za pokretanje istog nema zastare Nakon toga možete sudski zatražiti njegovo iseljenje Ako je automobil stečen za vrijeme trajanja bračne zajednice, predstavlja bračnu stečevinu i isti je predmet postupka utvrđenja i podjele bračne stečevine bez obzira što glasi samo na supruga Uzdržavanje (alimentaciju) će odrediti sud ako se drugačije ne dogovorite, imate tablicu po kojoj možete vidjeti koliki bi bio minimalni iznos uzdržavanja za dijete uzrasta Vašeg djeteta, napominjem da je to minimalni iznos, a sud će odrediti stvarni iznos uzdržavanja kada utvrdi sve činjenice Ne postoji takva mogućnost, jer je uzdržavanje izričito pravo djeteta Ništa nemožete učiniti prije završetka postupka radi utvrđenja i podjele bračne stečevine, naravno, ako se nemožete dogovoriti što bih Vam, iskreno, sugerirao ako je ikako moguće, jer sami postupak za utvrđenje i podjelu bračne stečevine nije nimalo jednostavan i kratkotrajan, dapače.. Kakvi dokazi.? Sve što imate od dokaza dostaviti ćete sudu u postupku radi utvrđenja i podjele bračne stečevine, a koji postupak, ponavljam, nije nimalo jednostavan i kratkotrajan, zato, opetovano, sugeriram dogovor ako je ikako moguće.. Ako Vam je još nešto nejasno u odgovorima, slobodno napišite, pojasniti ćemo.. Sretno Vam..!
 45. 2 bodova
  Pozdrav, nakon razgovora s odvjetnikom, ovako je zaključak. Kada dobivate novi ugovor, a s tim novim ugovorm nije uručen otkaz s novim ugovorom, pravno gledano, novi ugovor ispada kao prazan papir tj. ugovor ne vrijedi. Inače, kod primopredaja novih ugovora i pritom ako dobivate otkaz s novim, treba se potpisati nekakva evidencija preuzimanja. Od tada imate 8 dana za odlučiti se, a nakon isteka 8. dana, vi ste službeno dobili otkaz, a poslodavac mora sve pripremiti vama papire. Ako ste dobili novi ugovor, a niste dobili i papire o otkazu, kod takvog ugovora je poanta ne potpisati već se dogovoriti ili čekati dobiti otkat s novim ugovor, a onda imate pravo na otpremninu i naknadu burze. Ja sam svoje osobno odradio tako da sam prenzentirao poslodavcu što mi je rekao odvjetnik radnog prava i u tom trenutku "the bullshit stops", a ako im vi kao djelatnik trebate, onda će složiti nešto razumno. Isto tako, meni je ugovorna kazna bila 25 bruto plaća, ali nisu definirali što oni meni zauzvrat daju kroz tih 6 mjeseci. To MORA biti navedeno i mora biti sumjerljivo, ne može biti 50% bruto plaće (kao što je meni bilo). NIKAKO se ne dovoditi u situaciju kao što je kolega NutCoco napisao i potpisati takve ugovore, stavljate si omču oko vrata. Sada ste si možda s nekim "dobri" na poslu, a sutra kada vama šef kaže "ne trebaš mi", to je onda to. Zapamtiti treba kako je to i dalje posao, vi njima prodajete svoje usluge rada, oni vas "kupuju/plaćaju" i sve dalje je nebitno.
 46. 2 bodova
  Borbena7

  Odjava automobila

  Ne možete odjaviti nešto što nije u Vašem vlasništvu tj. ne možete raspolagati s tim autom dok se u ostavinskom postupku ne utvrdi nasljednik odnosno u čije vlasništvo prelazi.
 47. 2 bodova
  Spitfire

  Rekontrukcija štale

  Možda bi ste najbolju informaciju u svezi toga dobili u upravnom odjelu za prost. uređenje i gradnju vaše JLS, ako ništa drugo tražeći Lokacijsku informaciju. Ovako, bez uvida u stanje na terenu, prostorni plan i njegove odredbe za provođenje, ne može se dati nekakav kvalitetan odgovor.
 48. 2 bodova
  LjuboZG

  Kupnja kuće

  Ako postoji pravomoćno rješenje o izvedenom stanju, tražite od sadašnjeg vlasnika da to rješenje provede u zemljišnoj knjizi prije kupnje nekretnine. Time će se postojeća zabilježba da nije priložena građevinska i uporabna zamijeniti zabilježbom da je priloženo pravomoćno rješenje o izvedenom stanju. U svakom slučaju tražite od sadašnjeg vlasnika da to provede prije kupoprodaje, budući da će vrlo vjerojatno trebati izrađivati novi geodetski elaborat radi provedbe (ako je došlo do promjene površine zgrade koja je upisana), dakle moguće da će biti troškova. Dakle, ne morate izbjegavati kupnju te nekretnine, samo neka sadašnji vlasnik do kraja sredi papire prije nego potpisujete kupoprodajni ugovor.
 49. 2 bodova
  Ruby_Danderfluff

  zaštita osobnih podataka

  Slažem se, međutim, sve se provodi u povodu Vaše prijave, a radi objašnjenja zašto je cijena usluge veća (dakle, postupak upravnih tijela radi provedbe zakona). Praktički tjeraju Vas da priznate da ste imali neprijavljene goste (ili to insinuiraju), ili da im dokazujete i vadite podatke o drugim mjesecima, što ćete zacijelo morati učiniti. Nažalost, mislim da tu neće biti mjesta primjeni zaštite osobnih podataka, jer evo što AZOP kaže što jesu ili nisu osobni podaci: Osobni podaci su primjerice: Ime i prezime Adresa fizičke osobe E-mail adresa Podaci o zdravlju Identifikacijska oznaka građana Podaci o plaći Ocjena đaka u školi, ponašanje Bankovni računi Porezne prijave Podaci o posudbi Biometrički podaci (npr. otisak prsta) Broj putovnice, broj osobne iskaznice i sl. Posebne kategorije osobnih podataka: Osobni podaci koji se odnose na rasno ili etičko podrijetlo Politička stajališta Vjerska ili druga uvjerenja Sindikalno članstvo Zdravlje ili spolni život Osobni podaci o kaznenom i prekršajnom postupku Osobni podaci nisu: matični broj pravne osobe, naziv pravne osobe, poštanska adresa pravne osobe, e-mail pravne osobe, financijski podaci pravne osobe, podaci o umrlima i sl.
 50. 2 bodova
  Iustitia_ZD

  Oduzimanje oruzja

  Zanima me Vaš komentar na sljedeće: Po odredbama prijašnjeg Zakona o oružju koji je bio na snazi do 31.10.2018., mogli ste biti kažnjeni za prekršaj po JRM i dalje zadržati oružje ako počinjeni prekršaj nije sadržavao u sebi elemente nasilja. Ja nisam pravnik pa možda i krivo shvaćam, ali mislim da je namjera zakonodavca u novom zakonu također bila ta da onemogući posjedovanje oružja onim ljudima koji su počinili prekršaje s elementima naselja, posebice onih iz ZPPJRM. (Pažljivo pročitajte odredbu zakona, ja sam zaista ovako shvatio) Osobno sam vlasnik oružja, pa možda sam i zbog toga osjetljiv na ovakva pitanja. Jednostavno nema smisla da se svaki prekršaj iz ZPPJRM može smatrati neispunjavanjem uvjeta za posjedovanje oružja. Npr. u sili se popišate negdje u parku (vrijeđanje moralnih osjećaja građana čl. 14), ili npr. izvjesite na kući zastavu neke strane države bez odobrenja nadležnog organa (čl. 26), i eto ga više ne ispunjavate uvjete i može vam se oduzeti oružje. Ako je to sve stvarno tako, onda se ne čudim svima onima koji doma drže kojekakve pištolje i drugo oružje B kategorije bez odobrenja nadležnog tijela. Ne moraju na liječnički, ne moraju plaćati pristojbe i produžavati oružni list, a ako su normalni ljudi šansa da ih se ulovi u nelegalnom posjedu je minimalna pa možda čak i nikakva.
Ovaj popis predvodnika je postavljen na Zagreb/GMT+02:00
×