Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Najaktivniji članovi


Popularni sadržaj

Prikazan je najviše praćeni sadržaj od 22.08.2019 u svim područjima

 1. 3 bodova
  Nećete ništa postići dopisima niti odvjetnikom radi 1.250 kn. Niste fizički koristitili godišnji odmor sukladno GKU i regres vam je isplaćen greškom te ćete ga morati vratiti. Članci na koji se pozivate u prvom postu nemaju veze s Vašim slučajem jer Vas nitko nije prislio da se odričete godišnjeg niti Vam isti omogućio. Prva stvar je što o korištenju godišnjeg odmora odlučuje isključivo ravnatelj odnosno poslodavac, a ne Vi. Druga stvar, rješenje o godišnjem niste dobili do 30.06. jer Vam poslodavac nije namjeravao omogućiti godišnji odmor, iz razloga jer vam s 15.07. prestaje ugovor o radu i poslodavac Vam je mislio isplatiti razmjerni dio godišnjeg odmora, a ne ga fizički omogućiti. Obećanja ravnateljice nemaju veze s vezom jer FIZIČKI morate koristiti makar jedan dan godišnjeg. Isto tako rješenje nite morali dobiti do 30.06. niti se Vaš raspored godišnjeg odmora stavlja u plan korištenja god. odmora jer Vam poslodavac nije omogućio niti namjeravao dati god. odmor, već ga isplatiti. S odjavama ste jedino trebali dobiti Odluku o razmjernom godišnjem odnosno tj. isplati istog. Kao ravnatelj bih Vam dao dan godišnjeg kao i svima radi regresa, ali očito je nešto drugo u igri. Nemate apsolutno nikakve osnove. Vratite regres.
 2. 2 bodova
  mutavi

  Etaziranje i raspodjela stanova

  Glavnim projektom odnosno građevinskom dozvolom te kasnije uporabnom, bi trebalo predvidjeti da je zgrada izgrađena sukladno planu posebnih dijelova nekretnine, odnosno da ti dijelovi/stanovi predstavljaju samostalnu uporabnu cjelinu. Nakon ishođenja takve uporabne dozvole iz koje su razvidni posebni dijelovi, bilo bi potrebno sklopiti "međuvlasnički ugovor" te bi se sva četvorica upisali kao vlasnici posebnog dijela nekretnine.
 3. 2 bodova
  malicovjek

  Obiteljska mirovina

  Djeca imaju pravo, ali iscitavajuci ZOMO vi prilikom smrti supruga niste imali 45 godia zivota pa po meni necete imati ni pravo na obiteljsku mirovinu. Ali kao sto vam je napisao postovani Mod, otidjite u najblizi podrucni ured HZMO-a, i u pravnoj sluzbi potraziti odgovor na vase pitanje.
 4. 2 bodova
  Jedno s drugim nema veze, čini mi se. Pravo na isplatu regresa po čl. 59. KU za javne službe (koji ima prednost u primjeni pred ZOR, koji pitanje regresa uopće niti ne regulira) zaista kaže da pravo na regres ima svaki zaposlenik koji u tekućoj godini koristi makar i razmjerni dio godišnjeg odmora, kao što ste citirali. Dakle, regres biste morali vratiti. Ali, teoretski biste mogli tužiti školu za naknadu štete u visini regresa što ste izgubili pravo na regres time što Vam nisu dali koristiti godišnji odmor iako ste tražili i iako su trebali donijeti odluku o korištenju godišnjeg odmora do 30.06. i u odnosu na Vas, već su Vas primorali sklopiti sporazum o isplati naknade umjesto korištenja godišnjeg odmora. Po meni, zaobilaznim putem biste mogli doći do toga da ne morate vratiti regres. Meni ovo zvuči logično, a za podebljavanje Vašeg stava prema školi, ja bih angažirala odvjetnika da odgovori školi dopisom u tom smislu.
 5. 2 bodova
  23.41-proizvodnja keramičkih proizvoda za kućanstvo i ukrasnih predmeta 32.99-proizvodnja raznovsrsnih predmeta: izrada predmeta za uspomenu i suvenira
 6. 2 bodova
  Mario137

  drugostupanjsko rješenje - rok

  Svakako pokušajte s upravnim sporom, jer sud uvijek gleda bit stvari, dok tijela državne uprave prvenstveno vodi računa o formi, a manje o sadržaju. Ako imate dobro dokumentirano o stanje nekretnine prije/poslije renoviranja, gotovo sam siguran da će vam sud uvažiti tužbu i vratiti predmet prvom stupnju na ponovno rješavanje. Naime, prvostupanjsko tijelo je prvu procjenu donijelo nakon 6 mj, a predmet je morao biti riješen unutar 60 dana, dakle, da je rješavano po zakonu, cijena bi zasigurno bila manja. Sud će cijeniti te argumente, ukoliko ih imate čime potkrijepiti.
 7. 2 bodova
  marona5

  Priznavanje HRVI

  Vaš liječnik treba popuniti potrebne obrasce i uputiti Vas na zdravstvenu komisiju MUP-a, putem Vaše PU. Kad Vas komisija MUP-a proglasi nesposobnim za poslove policajca, stavlja Vas na skrb (primate plaću prosjek zadnjih tri mjeseca dok ste radili) a Vaš predmet se šalje na invalidsku komisiju Mirovinskog. Tamo nećete dobiti opću nesposobnost zbog PTSP-a na što ćete se žaliti. Sve do drugostupanjskog rješenja invalidske komisije mirovinskog Vi ste i dalje na skrbi i imate prava kao da radite (plaća, staž). Prije nego drugostupanjsko rješenje postane pravomoćno Vi napišete dopis PU i zatražite odlazak u mirovinu po čl.6, ujedno na broj predmeta po invalidskoj koji se vodi u mirovinskom napišete dopis da se odričete prava na invalidsku mirovinu i da tražite priznanje prava na i isplatu mirovine po čl.6. Mirovina po čl.6 bit će Vam oko 20% veća od profesionalne invalidske mirovine. Jedino ukoliko dobijete opću invalidnost imat ćete 100-tinjak kuna veću invalidsku mirovinu od policijske. Što se tiče HRVI vidite moju prethodnu objavu, dakle u velikom broju slučajeva najpovoljnija mirovina je ona po čl.6 Zakona o mirovinskim pravima DVO i PS. Teško da će i kod Vas taj odnos biti drugačiji. Polako i strpljivo, koštat će Vas puno živaca. Sretno!
 8. 2 bodova
  To što niste osobno obaviješteni je propust vašeg poslodavca, ali ništa strašno. Porezna je od poslodavca zatražila vašu PK i promijenila je po službenoj dužnosti, prema zahtjevu supruge i to je u redu. Sve ove priče o naknadnoj podjeli bivših osobnih odbitaka ne drže vodu u poreznom smislu. Po meni, vi se čak niti ne možete odreći porezne olakšice za prošla razdoblja čak ni da to izričito tražite. Možete jedino privatno dati novac supruzi, ali što se poreza tiče, nema mijenjanja prošlih razdoblja ni po čijim željama. To nije razlog za obnove postupka. Uzmite sa rezervom što vam govore u Poreznoj, a tek nešto ozbiljnije shvaćajte njihove pismene upute. Sami ste se uvjerili da te priče nerijetko nemaju smisla i da nemaju podloge u zakonu i logici, a to je problem negativne selekcije u ministarstvu i općeniti problem loše javne usluge u RH.
 9. 2 bodova
  Harambašica

  ocajna

  Djelujete kao preosjetljiva osoba u nekom toksičnom odnosu u kojem oboje manipulirate. Nepromišljeno ste otišli, izgleda, nadam se bar da znate engleski dovoljno da sve možete sami, i pisati i raspravljati s irskim tijelima. Previše se fokusirate na djecu i izglednu rastavu, a premalo na sebe. Čisto pravno, osim što je protuzakonito i kažnjivo, na sudu nikad nije pametno lagati, sve i da nemate posljedica, a možete ih imati. Inat Vam tu neće pomoći. Nije sudnica ring gdje protivnika treba nokautirati, uvijek je bolje naći kompromis. Promislite o svemu, mirno, dovoljno ste propatili s kockom da bi Vam još trebala konfliktna rastava. Možete svoje poteškoće iznijeti na nekom drugom portalu, Vaši problemi nisu nužno pravni. Ako već imate mogućnost, guglajte, u Irskoj postoji institucionalna pomoći, i sigurno se možete obratiti nekom tijelu. Neće Vam to netko drugi raditi, Vi ste tamo, sve je na Vama. Ne očajavajte, nego tražite posao, makar na par sati. Sretno!
 10. 2 bodova
  Neovisno o tome hoćete li se odlučiti isplatiti bivšoj supruzi taj novac ili ne, odgovor koji ste dobili u Poreznoj upravi je smiješan. Takva rješenja ne postoje, kao ni takva praksa pa ako se odluče za takvo rješenje, svakako ga ovdje objavite, naravno, bez osobnih podataka. U principu, po zahtjevu se osobni odbitak u ovakvim slučajevima raspodjeljuje samo na PK, nikako po rješenjima unatrag za godine koje su prošle.
 11. 2 bodova
  Realno, suprug Vam je zaposlen na neodređeno puno radno vrijeme i po mom mišljenju ne postoji obveza iz predmetnog članka iako je diskutabilno. Svrha samog članka je da se puni satnica osobama zaposlenim na neodređeno nepuno radno vrijeme. Napomenuo bih da je ravnateljica mogla ponuditi radno mjesto suprugu temeljem ovog članka, ali da nije obavezna. Inače se na oglasnu ploču stavi obavijest gdje se ponudi prelazak na mjesto, a zainteresirani podnesu pismene zamolbe. Čak i u tom slučaju ravnatelj nije obvezan tu osobu i zaposliti.
 12. 2 bodova
  malicovjek

  Pitanje mirovina

  Ispravak tablice i djela teksta: Sa tim datumom imate pravo na prijevremenu starosnu mirovinu koja vam se penalizira - umanjuje za 3%, zbog nedostajucih 10 mjeseci potrebnih za starosnu mirovinu u 2019.god (62 godine i 4 mjeseca zivota).
 13. 2 bodova
  Mario137

  Porezi i davanja

  Bojim se da je ovo savjetovanje trebalo ići ranije, sada je šteta već nastala. Iz ovog što ste napisali slijedi da ste se dobrovoljno prijavili u registar poreznih obveznika (RPO) kao OPG, što po zakonu niste morali učiniti. Nositelji OPGa se javljaju u RPO po sili zakona, ako prijeđu primitke od 80 500 kn ili ako primaju značajnije poticaje, tj ako se javljaju na natječaj za poticaje iznad nekog iznosa (cca +40 k kn). Vama je dug nastao po osnovi obveze doprinosa po tzv drugoj samostalnoj djelatnosti. Nažalost, to je zakonito još tamo od 2002. godine, doprinosi se plaćaju po osnovi obrta ili druge djelatnosti bez obzira na radni odnos. Isto tako je zakonito da povrat poreza ide na dugove ako isti postoje. Pogledajte malo kada i zašto ste se uopće javili na poreznu upravu i pogledajte rješenja o utvrđivanju obveze poreza i doprinosa po OPG. Isto tako provjerite jeste li se slučajno prijavljivali na HZMO po osnovi poljoprivrede.
 14. 2 bodova
  ne. vi ste zakupili domenu na određeno vrijeme, ne i sadržaj prethodnog zakupnika domene. nije "domena" polagala pravo na autorska prava i ino što se nalazilo na serveru već prethodni zakupnik domene. hoster domene vam zasigurno nije predao na korištenje sadržaj prethodnog zakupnika domene, a ukoliko je to napravio greškom, dužan je odmah sve to izbrisati sa servera, (mada čisto sumnjam da imate istog hostera kao i prethodni zakupnik domene), osim ukoliko imate ugovor s prethodnim zakupnikom domene iz kojeg je razvidno da vam dopušta korištenje sadržaja koji se nalazio na serveru u vrijeme kada je isti bio zakupnik domene.
 15. 2 bodova
  malicovjek

  Obiteljska mirovina

  Evo pa si prouci: http://www.mirovinsko.hr/default.aspx?ID=73
 16. 2 bodova
  Borbena7

  Ništetnost ugovora

  Za ništetnost je bitna stvarna poslovna nesposobnost, a ne samo poslovna sposobnost koja je oduzeta sudskom odlukom. Svi ugovori koje je sklopila ograničeno poslovno sposobna osoba su pobojni, a kasnije mogu biti odobreni od strane zakonskog zastupnika.
 17. 2 bodova
  Službenim vozilima policije,označenim i neoznačenim.
 18. 2 bodova
  Harambašica

  ocajna

  Ovisnost je bolest iz spektra opsesivno-kompulzivnih poremećaja. U Hrvatskoj se uglavnom liječi izvaninstitucionalno, u tzv. grupama samopomoći. Hospitalizira se iznimno rijetko i to gotovo isključivo ukoliko je povezano s još nekom ovisnošću, najčešće alkoholizmom. Još rjeđe, najteži slučajevi, se upućuju u komunu, primjerice u Vrbicu kod Đakova. Ovisnika ima puno i liječenje nije lako, ali drugog puta nema. Te grupe samopomoći se plaćaju, ne previše, mislim sto kuna tjedno. U dosta slučajeva psihijatar preporuči i neki lijek, iz spektra antidepresiva, bar godinu-dvije. Dakle, ako s uputnicom HZZO-a odete primjerice, u jedan od centara za liječenje ovisnosti, psihijatar će vas primiti, ispitati, otvoriti karton, preporučiti terapiju i pohađanje grupa samopomoći. Dolazit ćete, najbolje u pratnji s nekim, jednom tjedno, dvije do četiri godine. Vaš karton ostaje u bolnici i na zahtjev suda uvijek se može izvući, ali doktori su pošteni profesionalci i u više navrata su, svjedočili na sudu da je netko dobro, popravlja se, i slično. To može ljudima puno pomoći, jer sud iskreno kajanje uvijek uvažava. Više ovisnika je završilo na sudu, najčešće zbog pronevjere sredstava poslodavaca ili obiteljskih problema. To Vam mogu savjetovati i preporučiti, jer ne vidim drugi način ako još imate problema, a kockari često sebe lažu da su dobro i ne žele prelomiti u sebi, kapitulirati. Često se ponavlja i tzv. recidiv ponašanja i kad se ograniči kocka. Puno je lakše kad bi muž bio s Vama u tim poteškoćama. To sve naravno vrijedi u slučaju da se vratite i probate složiti svoj život od "nule". Kako god odlučili Vi trebate na liječenje radi sebe. Onda je sve lakše. Sretno!
 19. 2 bodova
  Mario137

  Darovanje kuće i porez

  Ne postoji druga osnova za oslobođenje u vašem slučaju. Što se tiče procjene Porezne uprave, u trenutku izrade rješenje aplikacija referentu ponudi nekoliko usporednih podataka, tj. 'procjena' nije prava, nego se radi o usporedbi cijena ostalih nekretnina s tog užeg područja koje su bile prodavane u zadnjih nekoliko godina. Ukoliko tih podataka nema ili vi imate neke podatke (npr elaborat o procjeni ovlaštenog sudskog vještaka) može biti prihvaćena i ta vrijednost. Isto tako, ako se vi ne slažete s procjenom, slobodni ste dostaviti dokaze o stanju nekretnine (npr slike), a službenici imaju mogućnost zajedno sa vanjskim suradnikom - vještakom izaći na teren i procijeniti nekretninu. Sve što navodite kao osnovu za oslobođenje više ne postoji u Zakonu, a i prije je vrlo teško bilo biti oslobođen poreza zbog lošeg imovnog stanja. Sjećam se jednog slučaja beskućnika - koji nije bio oslobođen po imovnom stanju, toliko o tome. Doduše postoji institut upravnog ugovora, gdje po dospijeću obveze možete dug podmiriti u najviše 24 obroka.
 20. 2 bodova
  Mario137

  Najam stana pravnoj osobi

  Da. Ako su bruto primici veći od 300 000 kn ulazite u sustav PDV-a. Obrt ne morate otvoriti, ali poslovne knjige vodite kao da imate obrt.
 21. 2 bodova
  Borbena7

  Darovni ugovor-molim pomoć

  Po sili zakona dolazi do promjene na strani dužnika, jer teret prati nekretninu, a ne vlasnika. Ništa ne treba posebno navoditi, jer su zk javne i smatra se da su svi upoznati sa stanjem u njima. Ne treba, ali može osporavati ovaj pravni posao zbog prava na svoj dio.
 22. 2 bodova
  sivko

  usporedni izračun mirovina

  Poštovani prof što reći osim svaka čast majstore.👍🍺 Od 1.4. u mirovini ( kraj radnog odnosa),jučer pismo od hzmo-a. Izračun 5787- po či.9a--kosoričinih 10% (dugo nam poživila jaco),bruto za isplatu 4779 kn. Inače (po zahtjevu za mirovinu) 53 g 7 mj života, radni staž 33 g 3 mj, mirovinski szaž 48 g 3 mj.,vrijednosni bod 1.2463.
 23. 1 bod
  Mario137

  Povrat poreza

  Neće. Na e-poreznoj pogledajte koji je datum valute povrata, na knjigovodstvenoj kartici, račun 1619. To je datum povrata. Dan nakon toga provjerite račun. Ukoliko imate obrt i podnijeli ste godišnju prijavu po toj osnovi morate zatražiti pobrat pismeno ili putem ePorezne, neće doći automatizmom.
 24. 1 bod
  Mislim da trebate registirati i zakup pokretnina, to nije agencijska usluga i to ne morate registrirati. Možete uvesti mobilnu kućicu u dugotrajnu imovinu, ako želite koristiti izdatke za amortizaciju, inače ne morate. Kako je riječ o zakupu, moje je mišljenje da nema potrebe za registraciju izdvojenog pogona.
 25. 1 bod
  Ako je prošlo više od 30 godina od uknjižbe hipotekarne tražbine te je upisana nakon 1. rujna 1980. briše se u posebnom postupku amortizacije i brisanja starih hipotekarnih tražbina. Isti se pokreće na prijedlog stranke kod zemljišnoknjižnog odjela nadležnog općinskog suda. Podnositelj prijedloga kao temelj na tome zahtjevu navodi čl.162 st.1 Zakona o zemljišnim knjigama.
 26. 1 bod
  Pogledajte imate li upisan kakav teret u vlasničkom listu. Također, prije izdavanja građevinske dozvole, elektra je dala potvrdu na glavni projekt pa pogledajte šta u piše u potvrdi/posebnim uvjetima.
 27. 1 bod
  Spitfire

  Pravo gradnje

  Da. Jedino što ćete morati urediti odnos sa najmoprimcem ukoliko bi pri izvođenju radova smetali redovnom korištenju najma.
 28. 1 bod
  Svi nasljednici neovisno o adresi gdje trenutačno žive i od kada, s 1/4, s tim da majka može tražiti 1/2,(bračna stečevina) i u drugoj da sudjeluje u podjeli s djecom, dobiti ćete upute kod JB, Moj odgovor je utemeljen na sličnom iskustvu a ne pravnom znanju, !!?, eksperti u ovom forumu sigurno će reći svoje,
 29. 1 bod
  Ruby_Danderfluff

  Prezentacije

  PPT-ovi su autorska djela, zaštićeni su kao književna ili likovna djela, samim činom stvaranja, ove agencije koje postoje, uploadaju Vaša djela samo kao registrar koji će zabilježiti da je Vaše djelo ranije od nekog drugog istog djela, pa time potvrditi autorstvo. Nije loša opcija ako se bojite da će višestrukim preuzimanjem doći u pitanje tko je prvi autor. Kod autora, ja bih na hrvatskom jeziku rekla: uz dopuštenje autora i ime autora, odnosno na engleskom: with the permission of the author XY.
 30. 1 bod
  Hvala na pomoci!
 31. 1 bod
  Anoniman1

  Zabrana upravljanja vozilom

  Mislim da je jedini način da ovdje provjeravate jel počela teći zabrana https://mup.gov.hr/status-vozacke-dozvole/283633
 32. 1 bod
  U svakom slucaju, mozete se pozvati na odredbu HAKOM-a, a ukoliko su uporni, mozete ih i prijaviti HAKOM-u. Ujedno mozete im zaprijetiti i tuzbom te se pozvati upravo na snimak koji su priznali da imaju u posjedu i zatraziti vjestacenje glasa. Bilo bi puno korisnije da kontaktirate njihovu pravnu sluzbu, a ne korisnicku podrsku te svakako uputite prigovor i trazite pismeno ocitovanje po kojoj osnovi su vam napravili ugovor bez da su utvrdili tocno i nedvojbeno s kime razgovaraju, a potom i tko je potpisao produljenje ugovora (pa vjestacenje rukopisa). S pismenim ocitovanjem, dobiti cete materijal za tuzbu, bilo HAKOM-u i/ili sudu.
 33. 1 bod
  Kompa

  Povećanje invalidnine HRVI-a

  Da povećaju 100% , s obzirom na to da je 153 kn sada, povećanjem od 100% bi bila 306 kn😂. Po meni to tu nema ekonomske računice za traženjem istog povećanja jer se isto neće dogoditi bez povećavanja one famozne osnovice na koju se veže sve. Ako bi i došlo do povečanja kojim čudom to bi bilo max 10 do 20 % , a to je neisplativo se nervirati natezajući se sa njima.
 34. 1 bod
  Ruby_Danderfluff

  Dug ili ne?

  Po mom mišljenju, dužan je platiti iznos, makar zaobilaznim putem. Dakle, on je dogovorio da ona njima naruči ljetovanje za tri osobe. Pošto on odustaje, njoj je prouzročio štetu u visini svog dijela uplate ljetovanja. Ona može potraživati naknadu štete i vjerujem da bi dobila, jer on nije ispoštovao svoju ugovornu obvezu.
 35. 1 bod
  Njih zanima tko je parkirao vozilo i te podatke treba poslat. Da li je bilo prekršaja to se rješava nakon što kazna vozaču dođe.Ništa sporno i veoma jednostavno.
 36. 1 bod
  Ne ovisi li to o visini bruto plaće koju ima kod trenutnog poslodavca? Neće li imati obavezu podmiriti doprinose ako joj je bruto plaća manja od 5.491,20 kn?
 37. 1 bod
  Evo, ja sam ovu subotu, 31.8.polagala posebni dio DSIa iz područja financije. Inače sam VSS. Na pismenom dijelu smo dobili pisati o nečem vezano za konkretne poslove koje obavljamo, tj. koji su vam navedeni u opisu poslova u prijavi za DSI. Može se koristiti apsolutno sva literatura koju uzmete sa sobom, čak i mobitel budući da nas nitko nije nadzirao. Doduše, u drugim grupama se možda nadzire pa korištenje mobitela uzmite sa rezervom. Imali smo 1 sat za pisanje. nakon toga usmeni, jedan po jedan smo odgovarali, fakat bezbolno, prvo malo opišete što konkretno radite, zatim malo o proračunu-koji dijelovi, tko ga donosi, predlaže. Malo o porezima-doslovno samo nabrojati, koji su lokalni, koji županijski, državni. Stvarno osnove osnova. Pregled poreza imate sve lijepo sistematizirano na web stranici od porezne uprave i to je više nego dovoljno, o proračunu iz Zakona o proračunu pročitate osnovne stvari. Ja sam skinula neke skripte ovdje u grupi DSI-korisni savjeti, doduše su zastarjele, pa treba malo pogledati izmjene, ali ima ukratko u njima o bankama, HNB-u, carinama i sl, za svaki slučaj da vam ne dođe tako neko pitanje pa da ne znate. Sretno svima i bez straha!
 38. 1 bod
  Da, tako je. Kako ste već sve usvojili, dat ću samo još jedan link na detaljni članak sa mnogim primjerima za obračun poreza na kapitalnu dobit, ako vas budu zanimali detalji u drugim situacijama: https://www.ijf.hr/upload/files/file/PV/2016/12/lonza.pdf
 39. 1 bod
  sivko

  Boravišna/radna dozvola - poništenje

  U putovnici ulazni pečat,prijava kratkotrajnog boravka na adresi gdje ćeš boravit i poslodavac će dat zahtjev za radnom dozvolom.
 40. 1 bod
  Da, je. No u čl.3 bi valjalo dodati (ili ga izmjeniti na slijedeći način): Istodobno s javnobilježničkom ovjerom potpisa na ugovoru o kupoprodaji, prodavatelji će kod javnog bilježnika deponirati tabularnu ispravu podobnu za uknjižbu prava vlasništva na predmetnoj nekretnini u korist kupca, te ovlastiti kupca XY d.o.o. za preuzimanje iste uz predočenje dokaza o isplati cjelokupnog iznosa kupoprodajne cijene kako je to ugovoreno.
 41. 1 bod
  sivko

  Zabrana ulaska u zemlje eu

  U pravilu za zabranu si trebao dobit nekakav dokument. Ne moraš imat zabranu da bi ti odbili ulaz u RH jer si ispunio bonus od 90 dana boravka u schengenu.
 42. 1 bod
  Borbena7

  Ovrha

  Tako je, novac se ne vraća ukoliko je ovrhovoditelj brisan iz registra. A ova Vaš ovrhovoditelj je i dalje aktivan, evo linka https://sudreg.pravosudje.hr/registar/f?p=150:28:0::NO:28:P28_SBT_MBS:081097334
 43. 1 bod
  Borbena7

  stečaj potrošača

  Mišljenja sam, da bi trebali provjeriti na e-oglasnoj ploči, da li su pozvani vjerovnici potrošača da u roku od 45 dana od objave oglasa obavijeste sud o imovini potrošača koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa u slučaju da jednostavni postupak stečaja potrošača bude otvoren. Ukoliko ovaj oglas još nije objavljen, tada bi trebalo napisati sudu požurnicu za postupanje u predmetnom spisu. Ukoliko na ovaj oglas vjerovnici potrošača ne obavijeste sud o postojanju imovine koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa, a s obzirom na to ispunjene zakonske pretpostavke za otvaranje jednostavnog postupka stečaja nad imovinom potrošača, te da je na ovakav način utvrđena vrijednost imovine potrošača koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa manja od 10.000,00 kn, utvrđuje se da postoje uvjeti za otvaranje i istovremeno zaključenje jednostavnog stečajnog postupka nad imovinom potrošača. I nakon toga sud oslobađa potrošača od preostalih obveza.
 44. 1 bod
  Borbena7

  stečaj potrošača

  Zato što kada potrošač ima stalna novčana primanja može očekivati da će mu sud naložiti da u roku od 12. mjeseci (računa se od pravomoćnosti rješenja o otvaranju jednostavnog postupka stečaja potrošača) uplaćuje na račun suda određeni iznos tog svog stalnog novčanog primanja, a sve radi namirenja vjerovnika.
 45. 1 bod
  Domaća radinost može prodavati svoje proizvode samo kod kuće.
 46. 1 bod
  > treba postojati pisana sulasnost vlasnika (ugovor) za postavljanje stupa (tuđe imovine)..iz vremena kada se stup postavljao > ukoliko navedeno postoji onda treba sudjelovati u trošku premještanja, no ukoliko ne postoji onda je to nešto drugo, povoljnije, koje se može riješiti sporazumom
 47. 1 bod
  sivko

  vožnja auta sa stranom vozačkom

  I moraš imat RH vozačku.I moraš vozit vozilo RH tablica.
 48. 1 bod
  Pa di si ti legendo Mrljavac ? Već sam se zabrinuo da te nema ovdje. Baš je lijepo ponovo vidjeti tvoj post. Kako si ono " rekao ", stisnem enter i kaj onda 😂 ? ( vrlo blizu si bio sa izračunom, vrlo blizu 😉, imam zericu koju kn više ). Živ i zdrav ti meni legendo bio i 100 godina još poživio. Kada si nađem ženu , zovem te u svatove. Do tada sam slobodan strelac. A kaj se tiče cuge i vožnje, znaš kako se kaže : " Ako sam lud, nisam glup ." Još jednom Mrljo, legendo pozdrav ! 🙂
 49. 1 bod
  Mario137

  Doo

  Izvedivo je da svi programiraju iz vlastitog doma. Za tu djelatnost ne morate imati fizički prostor, ali morate imati adresu sjedišta firme. Upravo za takve svrhe može se za par stotina kuna mjesečno iznajmiti tzv virtualni ured, gdje dobijete fizičku adresu sjedišta, odnosno adresu rada firme, telefonski broj, poštanski sandučić itd. Međutim, nije loše razmotriti opciju registracije firme na Vašu adresu. Tu je potreban ugovor o zakupu između Vas kao fizičke osobe i (j)doo-a. Prednost toga je što firma plaća Vama, tj. to je jedan od najjeftnijih zakonitih načina da novac iz firme završava u Vašem džepu (i Vaših partnera, naravno). Drugi načini su isplata plaće (što kod vas ispočetka neće biti) i isplata dobiti (čega će, nadamo se, biti). Nema zapreke da sve 3 osobe rade programiranje za svoju firmu bez obzira što su drugdje zaposleni na puno radno vrijeme. Vaša firma ne mora imati zaposlene. Ovo je neko vrijeme bilo sporno, ali Ustavni sud je negdje oko 2000. godine odlučio da se firme ne može 'prisiliti' da imaju zaposlenike.
 50. 1 bod
  Prijavi policiji ili državnom odvjetništvu.
Ovaj popis predvodnika je postavljen na Zagreb/GMT+02:00
×