Jump to content

Najaktivniji članovi


Popularni sadržaj

Prikazan je najviše praćeni sadržaj od 23.12.2019 u svim područjima

 1. 6 bodova
  Željac047

  SRETNA NOVA 2020.

  Svim administratorima, moderatorima i njihovim bližnjima, svim korisnicima ovog divnog portala i njihovim obiteljima želim sve najbolje u Novoj 2020. godini...!!!
 2. 4 bodova
  Spitfire

  Darovni ugovor

  2 (dvije) godine, Zakon o porezu na dohodak čl.58
 3. 3 bodova
  drot13

  Držanje životinja

  Sve to napisati u obliku dopisa i poslati ga svima (komunalci, veterinarska, policija), ali i udrugama koje se bave zaštitom životinja (jer se on očito ni prema svojoj životinji ne odnosi kako treba). Svatko od njih ne nešto napraviti, ali će i jedni druge odmah obavještavati o tome i tražiti odgovor što je poduzeto. Iako komunalci i policija (prekršaj je iz nadležnosti komunalnog redara, ali o njemu ga može obavijestiti i policija) mogu podnositi samo prijave za držanje psa bez nadzora, gdje kazne ovise o lokalnim propisima, komunalno redarstvo i veterinarska inspekcija mogu napraviti i nadzor na njim da se vidi u kakvim uvjetima drži životinju, je li zlostavljana, je li socijalizirana i sl., za što ne treba nikakva posljedica (posljedica je već i ovo što se sada događa, tj. držanje psa bez nadzora).
 4. 3 bodova
  Očito je da pokušavaju naplatiti nepostojeći dug generiran iz njihove knjigovodstvene evidencije u kojoj su računali zatezne kamate i na dio koji ste ovrhom na Fini otplatili pa tako pokušavaju dva puta naplatiti isti dug. Dakle, ja bih na vašem mjestu ustrajao na činjenici da je dug otplaćen i da ne postoji, ni glavnični dio a ni zatezne kamate. Razgovarajte što kraće kako ne biste nehotice priznali takav nepostojeći dug i uputite ih da svoje potraživanje pokušaju naplatiti prisilnim putem što će rezultirati sudskim postupkom kad prigovorite na eventualno JB rješenje. Recite im i da će zbog svoje tvrdoglavosti imati i znatne sudske troškove. Dokumentaciju koju imate a spomenuli ste obavijesti od banke ne morate im dostavljati, ali kažite da ćete im rado to predočiti na sudu ako ustraju u nezakonitoj naplati! Realno, radi se o sistemu APP (ako prođe, prođe) i do pokušaja prisilne naplate vjerojatno neće doći, ali budite oprezni!
 5. 3 bodova
  Spitfire

  darovni ugovor i kupnja nekretnine

  Kao i u prethodnom postu moram reagirati čisto da budemo točni. Dakle, radi se o 2 (dvije) godine i stopa je 24%.
 6. 3 bodova
  Vi za caffe bar imate stručne spreme i previše, jer za kafić je dovoljan poslužitelj jela i pića, a vi imate završeno više od toga8čl. 10. zakona o obrtu): (1) Vezane obrte mogu obavljati i osobe s odgovarajućim visokim obrazovanjem, odnosno osobe s obrazovanjem višim od propisanog Pravilnikom iz članka 6. stavka 2. ovoga Zakona.
 7. 3 bodova
  BRKICA00

  Osnivanje d.o.o.

  1. Ne morate plaćati dodate doprinose ukoliko vam je plaća kod drugog poslodavca veća od minimalne direktorske osnovice. Ne morate se prijavljivati u svoj d.o.o. niti d.o.o. mora imati zaposlene (odluka Vrhovnog suda). 2. Sustav ima nekih sitnih manjkavosti u pogledu funkcionalnosti ali općenito imam dobar dojam. Svakako preporučam start jer je daleko bolje to nego da hodate po uredima jsl i nadležnih tijela. Ne vidim zašto biste radili to na klasičan način osim eventualno što vama paše da se osnivanje razduži zbog vremena do početka rada. Što se tiče banke ne znam taj dio kako je riješen ali znam da možete kasnije prebaciti u drugu banku (treba pitati da li može se samo uplatiti temeljni kapital u PBZ-u, a da kasnije oni prebace novce sa prolaznog njihovog računa na račun u drugoj banci. Vodite računa o jednoj sitnici; morate imati vjerodajnicu 4 razine (osobna) tako da ako nemate nabavite čitač kartica (50 kn u pošti), kodove za aktivaciju (meni je prošlo s kodovima koji su stari 2 godine ali tek iz 4. puta) i naravno osobnu sa čipom ako nemate. 3. Proći će to ime vrlo vjerojatno jer prvo nije isti pravni oblik, drugo to vam ovisi o volji sudca da li hoće ili neće odobrit, treće ime je postalo slobodno kad je ugašen subjekt (makar nije to ni bitno jer svaka firma ima drugi oib i mbs) 4. Nema nikakvoga utjecaja vrijeme osnivanja tako da možete i dan prije isplate otvoriti firmu. Makar uzmite jedno 4 dana prije ako nešto zapne da imate vremena odraditi ako će te ići preko starta. Ukoliko će te ići klasično komotno računajte na dva tjedna vremenskog okvira da obavite sve što trebate. D.O.O. nema mogućnost stavljanja u mirovanje kao obrt. Jedino od troškova što imate i što morate plaćati sebi jest najam prostora (ne pokušavajte dati besplatno prosotr na korištenje ili za kunu jer će te morati plaćati porez od najma po procjeni PU), oslobođeni ste plaćanja naknade HGK, možda naknadi TZ ovisno o djelatnosti koju će te registrirati, knjigovođu jer se njemu plaća na mjesečnoj bazi osim ako nije drugačije dogovoreno. 5. Treba imati MTU jer je riječ o skladištenju. Jedini način da to zaobiđete i to spada u kategoriju app da registiriate veletrgovinu u tranzitu.
 8. 3 bodova
  Od ove godine porez na promet nekretnina je 3 %.
 9. 3 bodova
  drot13

  Stupici za parking

  Nema elemenata kaznenog djela, samo prijaviti komunalcima da uklone (oni to mogu prekršajno sankcionirati, treba vidjeti u lokalnoj odluci o komunalnom redu).
 10. 2 bodova
  Matrix

  Osnovanost zahtjeva za nužni dio

  Tako je ( čl. 70 st. 3 ZN)
 11. 2 bodova
  Matrix

  Osnovanost zahtjeva za nužni dio

  Prema opisanom činjeničnom stanju javni bilježnik griješi, naime ako oporuka udovoljava uvjetima za pravnu valjanost a ostali nasljednici istiću prigovor radi povrijede prava na nužni dio kojemu se oporučni nasljednik protivi, to je izvjesno da ostavinski postupak treba prekinuti i nasljednike koji potražuju nužni dio uputiti u parnicu.
 12. 2 bodova
  vodovod1

  paušalni obrt

  1. to je slobodni obrt, ne treba nikakva škola 2. slobodni obrt građevina: 42 Gradnja građevina niskogradnje 43.11 Uklanjanje građevina 43.12 Pripremni radovi na gradilištu 4331 miontaža suhe gradnje 43.32 Ugradnja stolarije 43.39 Ostali završni građevinski radovi 43.99 Ostale specijalizirane građevinske djelatnosti, d. n. (bez armiračkih, izolacijskih, montaže skela) 43.29 Ostali građevinski instalacijski radovi(bez dizala, pokretnih stepenica i izolacijskh)
 13. 2 bodova
  Borbena7

  Nasljedstvo i hipoteka

  Hipoteka prati stan, a ne vlasnika, tako da svoje učinke ima u odnosu na tog novog vlasnika.
 14. 2 bodova
  Borbena7

  dugogdišnje ovrhe na fini

  Mislim da možete preskočiti pokušaj da napravite uvid u spis, jer su odavno protekli rokovi za čuvanje spisa. Možete direktno sudu dostaviti prigovor izvan roka u odnosu na to ovršnu ispravu i pri tome se pozovite na čl. 50. st. 1. toč. 7. Ovršnog zakona.
 15. 2 bodova
  Spitfire

  Kupovina nekretnine od potomka

  Može sa punomoći. Mora biti poslovno sposoban, a sama punomoć (ili punomoći) bi valjalo da bude baš za taj posao, dakle otuđenje tog (ili tih) dijelova suvlasništva. Potpisi opunomoćenika (suvlasnika) moraju biti ovjerovljeni kod JB, kao i opunomoćenika na ugovoru.
 16. 2 bodova
  Svakako napravite provjeru u MUP-u, te odjavite koga već želite odjaviti. Pri ovome Vam je dovoljan vlasnički list kao dokaz vlasništva na nekretnini. Zatim svim pošiljateljima te neželjene pošte pošaljite dopis da su te osobe odjavljene s Vaše adrese i da ne želite da Vas se više uznemirava s njihovom poštom, odnosno da imaju pravni interes da pri MUP-u utvrde stvarnu adresu tih osoba. Naravno, tom prigodom vratite im zaprimljenu poštu.
 17. 2 bodova
  Poštovani, ako se parnični postupak prekine zbog prethodnog pitanja (npr. dok se ne rješi neki drugi predmet) navedeno određuje sud koji vodi postupak rješenjem protiv koje je moguća žalba. Znači u vašem predmetu je potrebno da parnični sud koji vodi postupak donese takvo rješenje i time odlučuje o zahtjevu protustranke o prekidu postupka. Ako nebi udovoljilo se zahtjevu protustranke, sud bi odbio takav prijedlog. Lp!
 18. 2 bodova
  Poštovani, da bi navedeno vrijedilo, poslodavac je obvezan plaćati ugovorenu nagnadu za vrijeme ugovorne zabrane natjecanja. U protivnom ne vrijedi. Također, plaća radnika mora biti viša od prosjeće plaće u RH da bi se moglo primjenjivati na radnika. Lp!
 19. 2 bodova
  Matrix

  Darovni ugovor

  Citirali ste drugi odgovor u temi pod linkom, no glede pitanja roka od dvije godine je pisano u prvom.
 20. 2 bodova
  I samo da ne bi bilo zabune, ne odričete se nasljedstva u korist brata, nego se odričete (tj. ne prihvaćate) i točka.
 21. 2 bodova
  Zagabria

  Kome se obratiti?

  Obratila sam se Vladi RH putem maila, i rekla da sam nezadovoljna tumačenjem pravilnika od strane Ministarstva Turizma, jer je mišljenje koje daju pravno neutemeljeno i nebulozno, te pitala kojoj se višoj instanci mogu obratiti za tumačenje zakona. Moj mail su proslijedili ministarstvu pravosuđa i zatražili od njih da mi odgovore a Vladu RH da stave u kopiju odgovora.
 22. 2 bodova
  Obzirom da vi niste suduznici kredita, banka od vas ne moze traziti placanje istog, a u slucaju smrti supruga, samo ako vas sin prihvati nasljedstvo (bilo pokretnine ili nekretnine oca), tada nasljedjuje i dugove. S druge strane, ukoliko se razvodite, obzirom da je u pitanju vanbracna zajednica, vi necete imati formalni postupak razvoda, medjutim vas dvoje kao supruznici mozete pokrenuti parnicu podjele imovine kao bracne stecevine u kojoj moze biti postavljen i zahtjev za diobom dugovanja po kreditu. Ukoliko u takvoj parnici sud presudi da ste solidarni duznici po kreditu, tada mozete ocekivati i da banka postavi svoj zahtjev prema vama.
 23. 2 bodova
  Ne valja ti niti ne dati podatke niti ne platiti kaznu. Ja nisam imao situaciju da sam klisao od njih, ali me snimila kamera i bez obzira što sam platio kaznu morao sam dostaviti i podatke o vozaču. Ako nemaš prekršaja od prije, oni ti ne mogu prišiti nešto drugo da je bilo, napiši svoje podatke da si vozio. Kada ti dođe rješenje sa kaznom piši na njega prigovor na sud i tamo navedi da je situacija bila takva da nisi na vrijeme primjetio policijske službenike. Oni prečesto znaju biti zaklonjeni iza drugih vozila, iza razno raznih ograda, živica, zgrada da se ne vide pa i to navedeni da nisu bili dovoljno uočljivi u to doba noći bez obzira na reflektirajuće prsluke koje nose. Navedi da nisu išli za tobom te da nisi mogao znati u datom trenutku da žele baš tebe zaustaviti. Napiši da nisi kažnjavan ako nisi, navedi da radiš za skromnu plaću, da prehranjuješ obitelj. Sve to da li je istina ili nije ti nitko najvjerovatnije neće provjeravati i ako ti je prvi puta možda prođeš uz pola kazne od 3000 kuna i bez da ti uzmu vozačku. U žalbi nemoj pisati da ti je žao i te spike, to ostavi za sud. Velika šansa ti je da će policijski službenik ako se i pojavi na sudu doći nakon pitaj Boga koliko vremena, a u međuvremenu će zaustaviti još podosta razno raznih vozača i vozačica i neće se baš najbolje sjećati XY noći i auta koji je prošao a nije stao. Dakako da će on to imati evidentirano da je tvoj auto bio i ti logički kad će tako pisati u podacima danima MUP-u ali neće moći preuvjerljivo svjedočiti na sudu protiv tebe. Na sudu budi pokoran, drži se priče da ih nisi mogao primjetiti na vrijeme, da nisu bili dovoljno uočljivi po mraku unatoč reflektirajućim prslucima, da ti nije bila namjera bježati, da nisu išli za tobom i to ponavljaj mala plaća, prehranjuješ obitelj, plaćaš kredit za školovanje, stvori o sebi sliku kao o savjesnom građaninu koji poštuje zakone i koji nije imao namjeru već je bio splet okolnosti. Uglavnom sretno.
 24. 2 bodova
  Piše se ona presuda kojom je izrečena kazna čije se objedinjavanje traži, u ovom slučaju to je presuda suda prvog stupnja, a onda se u zagradu može staviti "koja presuda je potvrđena presudom višeg suda broj K-XY/201X od datuma tog i tog".
 25. 2 bodova
  Primjenjuje se br. 1. Vama nije prestao radni odnos kod sadašnjeg poslodavca. Razmjerni dio se daje u 2 slučaja, prestanak radnog odnosa i rad kraći od 6 mjeseci. Bez ulaženja u razna tumačenja jer su odredbe namjerno napisane retardirano.....ako Vas buni ovo drugo, novi poslodavac nema veze s GO koji ste ostvarili kod bivšeg poslodavca. Tako da realno možete imati razmjerni dio kod bivšeg i puni kod novog za ISTU godinu. Ministarstvo rada. Iako imate tone tumačenja kada upišete "pravo na puni godišnji odmor".
 26. 2 bodova
  G-man

  Ugriz psa

  Bojim se da će doprinos ovdje biti vrlo visok što posljedično smanjuje visinu odštete, pa imajući na umu da ozljeda nije teške naravi, postavlja se pitanje isplativosti. Jasno, odluka je samo vaša.
 27. 2 bodova
  Borbena7

  Ugriz psa

  Možete privatnom tužbom ići prema vlasniku pasa kao vlasniku opasne stvari. Svakako ne savjetujem da se sami upuštate u sastavljanje iste, osim ako raspolažete sa pravnim znanjem. Uspjeh u sporu tj. visina odštete bi ovisila o procjeni sudskog vještak (medicinske struke), odnosno o tome koliko bi on utvrdio da ste pretrpjeli štete. Ne bih rekla da ste krivi, ali ste bili poprilično neoprezni. Bez obzira da li se bojite životinja ili ne, nikada se sa tuđim i nepoznatim psom ne stupa u kontakt bez prethodnog odobrenja vlasnika. Znači, trebali ste pitati, da li ga smijete pomaziti, a tek po odobrenju to i napraviti.
 28. 2 bodova
  sivko

  Vožnja mopeda bez vozačke

  Zavisi od suca.
 29. 2 bodova
  Da se to dogodi prvo biste morali nostrificirati/prevesti diplomu, pa nakon toga biste se mogli prijaviti na HZZ. Ukoliko imate hrv. svjedodžbu iz osnovne škole možete se s njim prijaviti ali će vam onda nuditi nkv poslovne.
 30. 2 bodova
  Ruby_Danderfluff

  SRETNA NOVA 2020.

  Sve najbolje, svima svega!
 31. 2 bodova
  BRKICA00

  Prijava poreza

  Za vas je poslodavac obavio prijavu poreza na dohodak kroz JOPPD obrazac tako vi ne morate ništa prijavljivati.
 32. 2 bodova
  Antonio144

  PKK - tumačenje

  Zvao sam ih. Rekli su mi da moram uplatiti 495.09 kn (ne znam od kuda 0.09 lipa). To sam uplatio i miran sam valjda. Radio sam u Zagrebu i tih 635,38 kn je povrat poreza što su mi isplatiti početkom godine. Sada mi je jasnije (Mada ne znam od kuda 9 lipa haha). Zahvaljujem.
 33. 2 bodova
  Trebali biste Vi imati prisutnog vještaka i mjeriti razinu buke u trenutku kada se ona događa, te utvrditi to vještačenjem, a onda nalaz vještaka predati bilo uz prijavu, odnosno uz tužbu. To je jedini način, po mom mišljenju, a taj dokaz je, iako se radi o vještaku koji je plaćen od jedne strane, teško opovrgnuti. Svjedoci isto tako, ako ih imate.
 34. 2 bodova
  tonybaraba

  Rasprava iznova

  Hvala g- man.Nedostajali ste.
 35. 2 bodova
  Spitfire

  PRODAJA STANA

  Zakon o obveznim odnosima navodi da prodavatelj ne odgovara za nedostatke ako su u trenutku sklapanja ugovora bili poznati kupcu ili mu nisu mogli ostati nepoznati. Prema tome odredbe čl.402 navedenog zakona uređuju pitanje nedostataka za koje prodavatelj ne odgovara sa stajališta znanja kupca. Neznanje pozornog kupca je pretpostavka prodavateljeve odgovornosti za nedostatke, dok su kupčevo znanje za nedostatke ili njegova nepozornost okolnosti koje isključuju prodavateljevu odgovornost. Neznanje mora postojati u trenutku sklapanja ugovora, a ako bi kupac saznao za nedostatke poslije perfekcije ugovora prodavatelj bi za njih odgovarao i to je ono prema čemu bi eventualno mogao tražiti smanjenje cijene a isto bi kupac morao dokazati u eventualnoj parnici. Tako prema navedenome u vašim objavama ja baš i ne vidim uspjeh u tome.
 36. 2 bodova
  Matejko231

  vjestacenje djeteta

  Ako Vam majka brani vidjanje sa djetetom i ne da Vam dijete kada po pravomocnoj sudskoj presudi imate pravo na to, mozete prijaviti majku za kazneno djelo "nepostivanje sudske odluke na stetu djeteta", gdje vjerojatno ako se niste razisli u dobrim odnosima se moze prepoznati jos neko kazneno djelo ili prekrsaj, obzirom da je obiteljski zakon i kazneni zakon koji se u nekim djelima veze na obiteljski vrlo osjetljivi u tom smjeru gledajuci sa strane ostecenog. Uz nekog boljeg odvjetnika koji bih Vas zastupao u postupku ako slucajno krenete u postupak, velika je vjerojatnost da bih Vam drzavni odvjetnik mogao dati nalog za vjestacenje djeteta kod ovlastenog sudskog vjestaka koji bi eventualno utvrdio izmanipuliranost djeteta od strane majke pa onda ako slucajno se iz te Vase prijave rodi neka pravomocna sudska presuda u Vasu korist, imate osnovu za ponovno pokretanje obaveznog savjetovanja pri CZSS, a nakon toga i tuzbu pred gradjanskim sudom oko promjene sudske odluke oko roditeljske skrbi. Mozda malo dug proces, znam iz iskustva jer meni bliska osoba isto trenutno prokali, samo u njenom slucaju otac djeteta je taj koji stvara probleme, ali bitno je krenuti od negdje. Sretno.
 37. 1 bod
  sivko

  Potvrda o nekažnjavanju

  Potvrda će bit čista. Smiješ razgovarat s njom.
 38. 1 bod
  Po meni, ne bi mogli, jer kad ima više istorodnih obveza između dužnika i vjerovnika, pa ono što vjerovnik ispuni nije dovoljno da bi se mogle namiriti sve obveze, a ne postoji o tome sporazum dužnika i vjerovnika, uračunavanje će se obaviti onim redom koji odredi dužnik najkasnije prilikom ispunjenja (čl. 171. ZOO-a). Plaćanjem točno određene uplatnice na kojoj stoji točno određeni poziv na broj i opis plaćanja koji glasi: plaćanje po računu broj taj i taj (kako na uplatnicama A1 obično stoji), meni se čini da je dužnik odredio što ispunjava (međutim, nije mi poznata praksa suda o tome i znam da vjerovnici često zatvaraju najstarije obveze tako da bi time doskočili zastari...)
 39. 1 bod
  Nažalost, ovo je još jedna od situacija u Hrvatskoj u kojoj načelno imate pravo, ali kad dođete do provedbe, to pravo ni na koji način ili teškom mukom možete ostvariti. Pretpostavljam da ste dobili, bilo od grada, bilo od vrtića, rješenje o upisu u vrtić ili ugovor. Predlažem da ga tretirate kao upravni akt i da protiv njega uložite pisani prigovor, tražeći da se program uskladi s djetetovim potrebama i preporukama. Ako odgovore negativno, ili ne odgovore uopće, da uložite žalbu drugoj instanci: ministarstvu obrazovanja. Također možete prijaviti vrtić prosvjetnoj inspekciji. Možda to pomogne.
 40. 1 bod
  Vjerujem da ovaj link odgovara na Vaš upit.
 41. 1 bod
  sivko

  Istek prometne dozvole

  Za vozača je 700 kn (do 15 dana). I odgovorna osoba će pisat prigovor i tražit smanjenje kazne. Naravno da se plaća i izdavanje naloga ali to će pisat u presudi.
 42. 1 bod
  Matrix

  Darovni ugovor

  Kako je več rečeno, rok od dvije godine, no vrlo bitno je tumačenje od kad se računa rok, u jednoj od tema se pisalo o konkretnoj stvari.
 43. 1 bod
  pinko

  grobno mjesto - ovrha

  Sutra predajem podnesak, javim kad bude što novoga. Ugodna večer.
 44. 1 bod
  sivko

  Krivo navedeni članak zakona

  Možeš tu "grešku" koristit na sudu koji će dati nalog na se to ispravi pa će nalog bit valjan.
 45. 1 bod
  Dajte prevesti svoju svjedodžbu iz Njemačke kod sudskog tumača, možda im to bude dovoljno s ovjerenim prijevodom. Imajte to za svaki slučaj.
 46. 1 bod
  Spitfire

  Darovni ugovor

  Nema veze, njena imovina je i suvlasništvo u nekretninama. Ili ovjeren od suca nadležnog suda što je "samo" 500 kn. Ako vas ja dobro razumijem, prema ovome nema prave predaje u posjed darovnim ugovorom pa bi ga također trebalo solemnizirati ili ovjeriti kod suda.
 47. 1 bod
  Drugim riječima, izdan vam je kazneni nalog sa uvjetnom osudom od 8 mjeseci, ne bezuvjetan zatvor od 8 mjeseci. Ili griješim? Naime, na nalog postoji pravo prigovora u roku 8 dana, rok za žalbu protiv presude je 15 dana (osim ako ste maloljetnik, a što niste). Jedino na što ovdje možete ukazivati, po meni, je smanjena ubrojivost (možda bitna, možda ne, to je stvar vještačenja). Sve drugo je sasvim jasno. Čak i da se vještačenjem utvrdi bitno smanjena ubrojivost, time nećete puno dobiti, budući je ista osnova za fakultativno ublažavanje kazne, što znači da je sud može, ali nije obvezan primijeniti je, jer zavisi o više faktora, među inim i vašem prijašnjem životu - primjerice, ako ste već bili osuđivani, nema šanse da bi sud išao ublažavati. Na kraju krajeva, opet biste bili osuđeni na uvjetnu osudu ili možda čak i rad za opće dobro (što vam je moguće gora opcija) plus što biste bili dužni snositi i troškove vještačenja, a koji će se kretati oko 3-5.000,00 kuna. Također, moguća je i opcija sigurnosne mjere obveznog liječenja od ovisnosti o alkoholu ako se utvrdi postojanje osnova za istu. Dakle, potencijalno ovo može biti puno, puno gore po vas u vidu krajnjih konzekvenci (pretpostavljam da vam se baš i ne da zezati s doktorima i testovima trijeznosti). Osobno, mišljenja sam da vam se prigovor ne isplati, ako se odlučite na njega onda ga koncipirajte na način da osporavate ubrojivost zbog visoke intoksikacije alkoholom, iako vam to neće proći, ali možda se utvrdi bitno smanjena ubrojivost, no ne sa nekim signifikantnim učinkom na krajnji rezultat u usporedbi sa ovim sadašnjim. Više osnova bi, po meni, imao vaš prijatelj, koji je možda ni kriv ni dužan upleten u sve to bez svog znanja. Nema veze, jer vještačenjem krvi lako se utvrdi točna količina alkohola u vrijeme počinjenja djela kroz tzv. period razgradnje alkohola u organizmu. To su napravili da spriječe dogovaranje s vaše strane. Ovo je neprofesionalno ponašanje i podloga za stegovni postupak protiv dotičnog policajca, moguće i teže posljedice, no vaš kredibilitet kao svjedoka ozbiljno je kompromitiran visinom intoksikacije alkoholom, a znate i sami kome se u takvoj situaciji vjeruje. Uz to, bilo bi malo licemjerno od vas da se pozivate na neubrojivost/smanjenu ubrojivost u kaznenom postupku, a u isto vrijeme tvrdite da ste bili potpuno pri sebi i da se točno sjećate svega što vam je policajac rekao nešto malo nakon počinjenja djela - nema logike. Ponavljam kako smatram da se radi o nalogu sa uvjetnom osudom, ne bezuvjetnim zatvorom. Možete li napisati izreku presude koju ste dobili? To vam je onaj dio koji ide nakon "kriv je".
 48. 1 bod
  Ne krše Zakon o radu, jer je primarni pravni izvor za Vas Vaš ugovor o radu (zakon se primjenjuje samo ako neko pravo ne uređuje ugovor o radu). Pitanje je krše li ugovor. Ako Vam se isplaćuje plaća u valjanom bruto iznosu, ona se primarno gleda u slučaju spora (jer se plaća ugovara u bruto iznosu, ne u neto iznosu), tako da ako se ne isplaćuje u valjanom neto iznosu, po mom mišljenju nećete uspjeti u slučaju spora. Nije to jeftinija opcija samo poslodavcu, jeftinija je i Vama, jer Vi na ovaj način dobivate van nešto što biste inače davali za poreze i doprinose.
 49. 1 bod
  sivko

  Kleveta određene javne grupe ljudi

  Mogu ga tužit i pri tome moraju dokazat da nisu lopovi. Da su htjeli tužili bi ga.Čim je štampao majice pomogao je hrvatskom gospodarstvu.
 50. 1 bod
  Ruby_Danderfluff

  lažno svjedočenje

  I tuženik isto, ova iznimka se odnosi samo na okrivljenike u kaznenom postupku.
Ovaj popis predvodnika je postavljen na Zagreb/GMT+01:00
×