Jump to content

Predvodnici


Popularni sadržaj

Prikazan je najviše praćeni sadržaj od 17.12.2018 u svim područjima

 1. 6 bodova
  Svim administratorima, moderatorima i njihovim obiteljima, kao i svim korisnicima ovog divnog portala, od srca, iz bolničkog kreveta, želim Čestit Božić i blagoslovljene božićne blagdane, kao i sve najbolje u nadolazećoj Novoj 2019. godini, administratorima i moderatorima što manje posla i potrebe pružanja pomoći koju nesebično pružaju, a korisnicima što manje potrebe za korištenjem iste i puno uspjeha u rješavanju svojih problema, a svim zajedno puno zdravlja, jer kad je zdravlje, svaki problem se lako riješi..!
 2. 4 bodova
  Spitfire

  Valjana forma ugovora

  Je, doslovno gnjusno. Borbena vam je već navela zakonske propise što bi pojednostavljeno značilo da ste isti ugovor mogli čak i sami sastaviti ili doći ovdje pa ga preuzeti iz predložaka, te solemnizirati kod JB ili ovjeriti kod suca nadležnog suda. E sad, zašto je gnjusno. Zato jer za sastavljanje JB akta, JB nagrada nije ista kao i kod potvrde (solemnizacije). Pa recimo da vrijednost predmeta te službene radnje iznosi više od 300 000 kn. Tada je osnovna JB nagrada 250 bodova ili preračunato 2500 kn. Da je samo potvrdio (solemnizirao) već sačinjen ugovor tada je nagrada upola manja, tj. 1250 kn.
 3. 4 bodova
  Postoji teoretska mogućnost da bi Porezna uprava ovakvu kombinaciju radnji (darovanje 40.000,00 EUR, pa darovanje dijela stana) mogla tumačiti kao prikrivanje kupoprodaje (na koju se plaća porez). Ja bih u toj situaciji možda rađe išao na opciju da se stan prvo daruje djeci, a da se nakon toga svi obratite banci koja je založni vjerovnik, kažete da je stan sada u vašem vlasništvu i da biste željeli zatvoriti kredit, potpišete ugovor o pristupanju dugu s bankom i isplatite kredit direktno banci.
 4. 4 bodova
  Banci je samo bitno da se kredit otplati. Hoće li uplata biti primljena neposredno od vas ili od roditelja, to je sasvim svejedno dok god je na uplati upisan točan poziv na broj i dok god je jasno koja obveza se otplaćuje. Dakle, što se toga tiče, možete neposredno uplatiti novac banci, a možete poslati novac roditeljima da oni otplate kredit. Nećete platiti nikakav porez jer vi takvom otplatom kredita vaših roditelja ništa ne stječete. Vaši roditelji također neće platiti nikakav dodatan porez jer se u biti radi o darovanju, na koje se između roditelja i djece ne plaća porez. S pozicije sprječavanja pranja novca također nemate nikakvih problema - vi kao fizička osoba niste ni na koji način obveznik provedbe mjera po tom zakonu, a dodatno ste i sami napisali da biste kredit platili ili neposredno ili biste roditeljima uplatili novac za otplatu tog kredita na račun. Dakle, vi nećete podići 40.000,00 EUR i predati ih roditeljima u gotovini, već će se sva plaćanja vršiti preko računa, pa je vrlo lako moguće dokazati podrijetlo sredstava i svrhu uplate (bilo banci bilo roditeljima na račun). Kada u svojoj banci budete davali nalog za plaćanje tog iznosa na račun banke kod koje je kredit podignut ili na račun vaših roditelja, vrlo vjerojatno ćete od banke dobiti upitnik u vezi sprječavanja pranja novca koji morate ispuniti, ali vas to ne mora brinuti. Ne radite ništa pogrešno ili nedopušteno, već roditeljima darujete novac koji im je potreban u svrhu zatvaranja kredita koji ne mogu sami otplatiti.
 5. 4 bodova
  Sukladno Zakonu o zaštiti na radu, poslodavac je za ozljede na radu objektivno odgovoran, što predstavlja veći stupanj odgovornosti. Drugim riječima, veoma mala je vjerojatnost da bi se poslodavac u sudskom postupku uspio izvući od plaćanja naknade štete. Što se tiče same svote koju bi mogli očekivati, veoma je teško dati procjenu. Postoje orijentacijski kriteriji Vrhovnog suda RH u kojima se spominju iznosi za pojedine slučajeve i intenzitetu povrede. Njima se služe medicinski u sudskim postupcima. Što je najbolje, upravo gledam Zakon o zaštiti na radu i ne vidim da je propisana prekršajna kazna za neispunjavanje obveza iz osposobljavanja na rad na siguran način. Molio bih kolege da me isprave. Osobno, prijavio bih inspekciji kako se ne bi nekom drugom ista stvar dogodila, ali preporučam da angažirate odvjetnika pa da s njim prodiskutirate sljedeće akcije.
 6. 4 bodova
  LjuboZG

  Kupnja stana - nakon ovrhe

  Ovdje je drugačije prvenstveno iz razloga što se radi o nekretnini te se ova situacija ne može poistovjetiti s krađom pokretne stvari, a dodatno i iz razloga jer sadašnji vlasnik nekretninu nije kupio od prijašnjeg vlasnika, nego ju je kupio u ovršnom postupku na javnoj dražbi i pravo vlasništva je stekao pravomoćnošću rješenja o dosudi izvornim stjecanjem. Kod klasične kupoprodaje vlasništvo se stječe derivativno, odnosno kupčevo pravo vlasništva proizlazi iz ranijeg prava vlasništva prodavatelja. Kod kupnje na dražbi toga nema, već je temelj stjecanja prava vlasništva kupca sudska odluka (rješenje o dosudi). Dakle, kupac koji je nekretninu kupio na dražbi s ovršenikom nema nikakve veze i njegovo pravo vlasništva ne proizlazi iz ranijeg prava vlasništva ovršenika. Što se tiče pitanja vezanog za slučaj da se ispostavi da ovrha nije niti smjela biti provedena, prvenstveno treba imati na umu da je od donošenja rješenja o ovrsi do prodaje na dražbi vrlo vjerojatno prošlo i više od godinu dana, da je ovršenik imao pravo žalbe na rješenje o ovrsi, da je imao pravo predlagati odgodu ovrhe te da je vrlo vjerojatno sva ta prava neuspješno koristio. Ukoliko bi se slučajno ispostavilo da je ovrha nezakonito provedena, bilo bi potrebno utvrditi koji je razlog nezakonite provedbe ovrhe te bi za štetu odgovarali ovrhovoditelj i/ili Republika Hrvatska (ukoliko se radi o pogrešci suda, što je malo vjerojatno). Stava sam da bi u tom slučaju ovršenik imao pravo na naknadu štete u visini tržišne vrijednosti nekretnine, budući da je to šteta koja mu je uistinu nastala. Moram napomenuti da pravo žalbe postoji i protiv rješenja o dosudi te da je i to rješenje moralo postati pravomoćno prije nego se sadašnji vlasnik upisao u zemljišnu knjigu. Ukoliko u ovom trenutku u gruntovnici nema na tom izvatku evidentiranih nikakvih plombi, zabilježbi spora, zabilježbi postupaka ili sl, dakle ako je sada zemljišnoknjižni izvadak ''čist'' i ako je sadašnji vlasnik (prodavatelj) u posjedu tog stana koji prodaje, za kupca ne postoji nikakva opasnost zbog toga što je sadašnji vlasnik nekretninu prije više od dvije godine kupio na javnoj dražbi u ovršnom postupku.
 7. 4 bodova
  https://gov.hr/moja-uprava/financije-i-porezi/porezi-i-prijava-poreza/porez-na-promet-nekretnina/427 Ako ste kupili, naslijedili ili na bilo koji drugi način stekli nekretninu (građevinu ili zemljište) kad se na takvo stjecanje ne plaća porez na dodanu vrijednost (PDV) obveznik ste poreza na promet nekretnina. Stopa poreza iznosi četiri posto od tržišne vrijednosti nekretnine u trenutku njezina stjecanja. Znači: ukoliko vam u ugovoru stoji da je u cijenu uključen PDV (koji naravno vi plaćate investitoru, a investitor državi) onda ne plaćate 4% poreza na promet nekretninama
 8. 3 bodova
  Prema Pravilniku o načinu obračuna površine i obujma u projektima zgrada (NN 90/10, 110/10, 55/12) NN 90/10, 110/10, 55/12. prema prikazanom, da. Cijelo vrijeme baratate sa građevinskom bruto površinom, a mislim da je porezna osnovica kuće za odmor 1 četvorni metar odnosno metar kvadratni korisne površine (koja je uvijek manja od bruto) pa si i to provjerite.
 9. 3 bodova
  Borbena7

  Dogovor sa eos matrixom

  U tom slučaju uplaćujte po dogovoru, potvrde o uplati čuvajte i to je to. Ukoliko bi se oni pokušali ponovno namiriti preko te iste ovršne isprave, Vi ćete posjedovati dokaze da je dug podmiren i postupak će bit obustavljen. Mada govoreći iz iskustva, nitko se ne upušta u to, nema smisla.
 10. 3 bodova
  Da, jer se, presumpcijom (čl. 61. st. 1. ObZ), djetetovim ocem smatra majčin muž ako je dijete rođeno za vrijeme trajanja braka ili u razdoblju do tristo dana od prestanka braka.... No, primjenom istog čl. 61. u st. 3. se navodi da muškarac koji se smatra ocem djeteta rođenog za vrijeme trajanja braka ili u razdoblju do tristo dana od prestanka braka razvodom ili poništajem može, uz pristanak majke i majčina muža, priznati dijete. dakle možda bi bilo dobro da idete na tu varijantu, naravno, ako se supruga i taj čovjek s kojim ona živi, slože, i da on prizna dijete, a to možete učiniti i dok dijete nije rođeno, jer priznanje očinstva još nerođenog djeteta ima sve pravne učinke kada se dijete rodi... No ako ona ipak Vas navede kao oca, primjenom čl. 61. st. 2., morati ćete, sudskim putem (primjenom čl. 79. i čl. 401.st. 1. ObZ), osporavati očinstvo i to, najkasnije, do sedam godina starosti djeteta, kako je i propisano u čl. 401. st. 1. Obiteljskog zakona... Inače, sam postupak utvrđivanja, priznavanja ili osporavanja očinstva nebi smio trajati dugo, jer se u takvim postupcima ne primjenjuju odredbe posebnog zakona kojim se uređuje parnični postupak, a koje se odnose na odgovor na tužbu i pripremno ročište.. Što se tiče koštanja procedure (postupka) iskreno, što god bi Vam napisao, lagao bi, iskreno neznam, možda netko drugi zna pa se neka nadoveže..
 11. 3 bodova
  drot13

  Pomoc plizzz

  Napišeš prigovor u kojem opišeš sve to i zamoliš da te oslobode kazne, tj. izreknu opomenu. Imaš na ovom linku o prigovorima, pa vidi i pitaj što treba pojasniti.
 12. 3 bodova
  Borbena7

  Valjana forma ugovora

  Ugovori o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju moraju biti: 1. sklopljeni u pisanom obliku, 2. ovjereni od suca nadležnog suda ili potvrđeni kod javnog bilježnika (solemnizirani) ili sastavljeni u obliku javnobilježničkog akta
 13. 3 bodova
  Odgovor na ovo vam ovisi o tome koliko je cestica, tko je upisan u katastru, a tko u gruntovnici, imate li uopce osnovu da cestice budu upisane na vas 1/1 ili trebate ici na razvrgnuce suvlasnistva, jesu li u gruntovnici osim vas upisane i neke preminule osobe,.. Dakle, bez nekakvih detalja vam je tesko napraviti procjenu troska i nacin rjesavanja..
 14. 3 bodova
  Sretna nova 2019 uz sreću i zdravlje sa što manje pitanja i problema.
 15. 3 bodova
  Druga inspekcija je očito znala za postojanje presude Upravnog suda, ali nije imala tu presudu. U tom slučaju je ovlaštena zatražiti od prve inspekcije dostavu presude koja je od utjecaja na rješavanje predmeta druge inspekcije. Štoviše, druga inspekcija je to mogla zatražiti i od Upravnog suda. Očito se radi o povezanim predmetima, pa je ta presuda od utjecaja na rješavanje predmeta druge inspekcije. Po zahtjevu druge inspekcije, prva im je dostavila presudu, tako da smatram da je sve učinjeno ispravno. Štoviše, druga inspekcija je, budući da očito ima pravni interes za uvid u presudu Upravnog suda, dostavu te presude mogla zatražiti i neposredno od Upravnog suda.
 16. 3 bodova
  iako je stari post iz mirovinskog su vam dobro rekli..ako je došlo do naknadnog sporazuma u kojem je regulitano da se radnik neće vratiti kod tog poslodavca, tada ide odjava s prvom odlukom o neplaćenom dopustu iz logično razloga jer se radnik nije vratio na rad a što je i potvrđeno sporazumom...kada bi odjava išla s datumom iz sporazuma, ispalo bi da je radnik cijelo vrijeme radio te bi poslopresavac bio u obvezi nadokanaditi uplatu doprinosa itd... ovdje je sporazum samo kao činjenica da prestaje radni odnos, dok je odjava s datumom kada ste ga prvi puta stavili na mirovanje,,jer od tada više ne radi, neovisno o činjenici što se imao ili ima do isteka vratiti na posao... lp
 17. 3 bodova
  ŠumećiMagnezij

  Otkaz nakon porodiljnog

  Jedino što mi pada na pamet da morate potpisati je da vam je odluka dostavljena. Pazite da ne potpišete "sporazum o prestanku ugovora o radu" jer onda nemate gore navedena prava ili ju imate u umanjenom obliku. Što se tiče otpremnine, stvarno ju je jednostavno izračunati pa ne bi trebalo biti nesporazuma. No, ako imate radničko vijeće/sindikat u tvrtci vjerujem kako bi vam pomogli, a i uvijek možete pričekati s potpisivanjem te angažirati odvjetnika da vam provjeri. Sretno!
 18. 3 bodova
  ŠumećiMagnezij

  Otkaz nakon porodiljnog

  1. GO Pod pretpostavkom da ćete se vratiti na posao ili da će vam teći otkazni rok u 2019., onda bi ste sukladno članku 84. stavku 5. Zakona o radu (dalje: ZOR) imali pravo samo na GO iz 2018. g. Iako bi se prema načinu kako je odredba napisana moglo zaključiti kako imate pravo na GO iz 2016. i 2017. g. to nije tako jer se neiskorišteni GO može prenositi samo na sljedeću godinu ali ne i na godine koje iza nje slijede (npr. ne može se u 2018. g. koristiti GO iz 2016. g.). Poslodavac vam mora omogućiti korištenje GO-a iz 2018.g. ili isplatiti naknadu za neiskorišteni GO sukladno članku 82. ZOR-a (ova naknada bi se isplatila pored otpremnine). 2. Otkazni rok Ukoliko vam se sprema poslovno uvjetovani otkaz i imate 10 godina radnog staža onda imate pravo na otkazni rok od 2 mjeseca i 2 tjedna, sukladno čl. 122. ZOR-a. Za vrijeme trajanja otkaznog roka morate dobivati plaću. Za vrijeme tog perioda imate pravo biti odsutni 4 sata u tjednu radi traženja novog posla. 3. Otpremnina S obzirom da ste radili tamo 10 godina onda imate pravo na otpremninu u iznosu opisanom u članku 126. st. 2. ZOR-a. 4. Pravo na novčanu naknadu S obzirom da vas čeka poslovno uvjetovani otkaz i imate ispunjene uvjete za staž, nakon prestanka radnog odnosa imate pravo na novčanu naknadu od HZZ-a (ukoliko ne nađete novi posao). Morate podnijeti zahtjev za novčanu naknadu u roku od 30 dana od prestanka radnog odnosa. Ukoliko se ne varam vi bi ste trebali primati naknadu nekih godinu dana, ali najveći iznos će vam biti prvih 90 dana a kasnije će biti manji. Predlažem da pregledate Zakon o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti.
 19. 3 bodova
  Da, dostavite osiguranju vjenčani list i račun za kupnju njegovog vozila i u dopisu napišite da je iz toga jasno da se ne radi o bračnoj stečevini te da je vaš suprug isključivi vlasnik vozila. Dodatno, ako ste i vi svoje vozilo stekli prije sklapanja braka, a nemate ugovor/račun kojim to dokazujete, dostavite osiguranju presliku prometne dozvole koja je na vaše ime i na kojoj se vidi da ste vozilo stekli prije sklapanja braka te istaknite da ste vi isključivi vlasnik tog drugog vozila.
 20. 2 bodova
  sivko

  Joint- 0.9g

  Jesi dobio obavijest da će ići optužni prijedlog?Mogu ići s njim ili poslat prekršajni nalog.Putovat možeš bez problema a i potvrda će bit čista.Ne nadaj se zastari jer je rok da dođeš do suda 4 godine.
 21. 2 bodova
  drot13

  dimnjačar

  Mora se, a određeno je aktima lokalne samouprave, pa vidi na službenim stranicama Orahovice i Slatine.
 22. 2 bodova
  Željac047

  ODO

  Poštovani, ODO kad zaprimi kaznenu prijavu, vrši istražne radnje, koje je dužno provesti u roku od 30 dana, s mogućnosti produženja istih, ako je predmet kompliciran i opširan, te sukladno utvrđenom, podiže optužnicu protiv okrivljenika (osumnjičenika) ili odbacuje prijavu... Za sve ćete na vrijeme saznati, ODO će Vas, kao podnositelja kaznene prijave, izvjestiti po dovršetku istražnih radnji... Ako odbaci Vašu kaznenu prijavu, uputiti će Vas na mogućnost pokretanja privatnog progona okrivljenika, u Vašem slučaju okrivljenice, podizanjem privatne tužbe za počinjena KD.... Dakle, strpite se, biti ćete, od strane ODO-a, na vrijeme izvješteni što je učinjeno po pitanju Vaše kaznene prijave...
 23. 2 bodova
  Matrix

  Postoji li nuzni dio?

  Iz citiranog se može zaključiti da će oporuka biti sastavljena u obliku javne oporuke uređene odredbama čl.32 Zakona o nasljeđivanju, glede čega je nejasno zbog čega navodite svjedoke. U konkretnom slučaju ne, ovo iz razloga što isti nisu njeni nužni nasljednici. Pravni interes za pobijanje imaju, što će reći da bi nakon smrti oporučiteljice mogli napasti oporuku iz razloga ništavosti.
 24. 2 bodova
  Ovo je pogrešno, jer ako je danas ovršna isprava isknjižena iz Fininog očevidnika, doslovno sutra ovrhovoditelj može pokušati ponovno naplatu preko novčanih sredstava. Upravo ih to većina i radi, jer je Fina postupila po čl. 12. Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, potom su ovrhovoditelji ponudili ovršenicima da dobrovoljno podmire dug i svi koji su se na ovu ponudu oglušili su ponovno blokirani na Fini.
 25. 2 bodova
  Probajte stupiti u kontakt sa njom, naravno, ako je to ikako moguće i dogovroriti se da postupite sukladno navedenom čl. 61. st. 2., tj. da taj čovjek, uz njezinu i Vašu suglasnost, prizna očinstvo, pa to bi trebalo biti i njoj u interesu kad već, u sudskoj presudi koju navodite, ona priznaje da Vi niste otac djeteta, to bi bilo najbolje i najbezbolnije riješenje za sve Vas.. Sretno Vam i držite se..!
 26. 2 bodova
  Željac047

  Razvod braka tuzbom

  Ma nemate se što zahvaljivati Još samo da Vam malo pojasnim ovo poboldano, što se tiče presude i ročišta za objavu presude, dakle, sudac je dužan na zadnjem ročištu (na ročištu kada je zaključena glavna rasprava) objaviti datum održavanja ročište za objavu presude, ako neka stranka u postupku nije prisutna tom ročištu (kada je objavljen datum ročište za objavu presude), ona će se o održavanju iste obavjestiti pismenim putem. Ročište na kojem se presuda objavljuje održati će se neovisno jesu li stranke uredno obavještene i bile prisutne istom, a stranci koja je pristupila ročištu uručiti će se ovjereni prijepis presude, dok će se stranci koja nije bila prisutna, a uredno je obavještena o održavanju istog, smatrati da joj je presuda dostavljena na dan održavanja ročišta i neće joj se dostavljati prijepis presude, tj. isti može osobno preuzeti u prostorijama suda, ali joj rok za žalbu počinje teći sa danom održavanja ročišta za objavu presude, sud će presudu istaknuti na internetskoj stranici e-oglasnoj ploči sudova i mora biti istaknuta osam dana od dana održavanja ročišta za objavu presude, kako bi je stranka koja nije bila prisutna ročištu za objavu presude, i na taj način mogla preuzeti. Stranki koja nije bilo uredno obavještena o datumu održavanja ročišta za objavu presude, sud će presudu dostaviti sukladno ZPP, Zakona o dotavi pismena, dakle pismenim putem, a ako je ne primi (odbija isl.) ista se stavlja na oglasnu ploču suda, te protekom određenog vremena, ista postaje pravomoćna. Sve Vam je ovo opisano u čl. 335. Zakona o parničnom postupku (ZPP-a) Sretno i držite se...!
 27. 2 bodova
  Poštovani, skrbnik može otuđiti (prodati, darovati) ili opteretiti štićenikove nekretnine, otuđiti njegove pokretnine ili raspolagati njegovim imovinskim pravima, međutim, skrbnik u pravilu ne može opteretiti ili otuđiti više od dvije trećine ukupne štićenikove imovine. Iznimke su moguće samo ukoliko doista ne postoje alternative i svakako uz prethodno odobrenje CZSS. Dakle, Vi kao sadašnji skrbnik svog oca, imate pravo znati s čime raspolaže Vaš otac (Vaš štićenik) i s time su Vas bili dužni upoznati djelatnici CZSS prilikom donošenja rješenja s kojim ste Vi određeni kao (novi) skrbnik, a ako nisu, svakako ih pismenim putem zatražite da Vam to dostave... Ako nešto primjetite da je rađeno van naprijed navedenog (neke nezakonite radnje na štetu skrbnika, tj. Vašeg oca), protivno njegovim interesima, imate pravo zatražiti očitovanje od CZSS, pa i podnijeti kaznenu prijavu protiv bivše skrbnice radi nezakonitog raspolaganja i upravljanja imovinom Vašeg oca, jer se, među svim skrbničkim odlukama, najviše donose odluke vezane uz raspolaganje imovinom štićenika, a koje često nisu u skladu sa interesima štićenika (zlouporabe se) i često pripadaju području kaznenog prava.. Što se tiče uzimanja, kako navodite, toga što je preostalo, niko to ne može uzeti bez Vas kao skrbnika, naravno, ako ste rješenjem imenovani skrbniikom.. Dakle, pismenim putem zatražite njihovo očitovanje (naravno preporučeno sa povratnicom), a ako ne postupe po vašem pisanom zahtjevu, obratite se nadležnom Ministarstvu... Sretno..!
 28. 2 bodova
  Često se nađete u nedoumici, kad čujete, da je netko Prodao Trg. Društvo, koje je u Blokadi. Trenutna , ili Duža Financijska Blokada nekog Trg. Društva, za Dobrog poznavatelja, Trgovačkog i Financijskog Prava, ne znači da to Društvo nije dobro. Da,pače - može se radi ti o vrlo kvalitetnom Društvu, pa i uz to i da nema ni Materijalne Imovine - Nekretnina. Blokada jednog Društva, na iznos od.npr. - 1.mil. Kuna, u trajanju od preko 1 ili 2 Godine, ako se o tom Društvu redovito Knjigovodstveno vodi računa, a to Društvo, ima Sudsko Potraživanje, bar - 50%-Veče od , trenutnog Dugovanja, Dugoročno može postati, Likvidno i Solventno Društvo. Osnovno je, da Vi , ili Vaš Knjigovodstveni servis, budete u toku sa Finom i Trg. Sudom, da vam Firmu ne >brišu<, jer je - Blokirana duže od - 120. - Dana. Na svako Riješenje - Trg. Suda, koje ne dobivate na Vašu Kućnu Adresu niti na Adresu Sjedišta Firme, več ono bude objavljeno na Stranicama Vašeg - Trg. Suda., svaka >Zainteresirana< Strana ima pravo Žalbe. Tko je i tko može biti >Zaineresirana < Strana..? Svi Vjerovnici, i Vi kao Osnivač. - U, to se ubraja i Ministarstvo Financija.- Ako ste Dužni, a imaju saznanja da imate Sudski postupak u kojem potraživate iznos koji zadovoljava pokrivanja Duga, i saznanje, da če te Sudski Spor i dobiti. Samo, tu Osnivač ili >zainteresirana< strana, mora biti svjesna Dugotrajnosti Sudskih postupaka. Kad, dobije te Prvostupanjsku Presudu, u velikom broju, Suprotna Strana če uložiti Žalbu na VTS (Viši Trgovački Sud ), a kod nas je jedan Veliki problem. Trgovački Sudovi postoje, u večini Večih Gradova, a VTS - je jedan, i čekanje odluke, po Žalbi, u prosjeku je oko 5 Godina. Kad dobije te Prvostupanjsku Presudu, od tog dana, vam teku i Kamate na Dosuđeni iznos - troškovi postupka, i kamate na trošak postupka, do naplate. Rijetko, u nekim slučajevima, Sudovi Dosuđuju - Vrijeme, kad je Dug i nastao., pa po tome spomente, kamate teku od, dana nana nastanka Duga, a Troškovi od dana Presude. Evo, da malo razbijemo >Famu<, oko toga, zašto je netko, Kupio ili Preuzeo Trg. Društvo u Blokadi, a sami znate, da to Društvo nema nikakvu - Nekretninu, Strojeve, Hale, itd. - Kupio je zato, jer je i POTRAŽIVANJE Imovina, a Bivšem Vlasniku se nije dalo, godinama Sudovati, ili nije za to imao Financijskih Sredstava. Samo, kad se u ton >upušta te< ,, mora te biti >dalekovid<,, da vam se ne desi, da imate i Drugostupanjsku Presudu,, Ali ju nema te od koga Naplatiti. Ili je Društvo -Dužnik, u međuvremenu - >Propalo< ili je Stvarno, Propalo, jer ima više načina >PROPADANJA< Pozdrav. Frenki
 29. 2 bodova
  prof

  usporedni izračun mirovina

  Poštovani Sky, Namjerno sam ostavio sve iznose mirovina za bolju usporedbu, Vi gledajte samo one koje su Vam realno dostižne. Znači odbacujete minimalne mirovine, starosne mirovine osim po članku 6. kao i invalidske mirovine - opća nesposobnost. Lijep pozdrav
 30. 2 bodova
  Ne šalju niti ugovorom o zajmu nastaje porezna obveza.
 31. 2 bodova
  Wanksta

  Amex

  Da nazovete sutra javio bi se drugi djelatnik/ca i vjerojatno rekao nešto drugačije. Najbolje da tražite sve napismeno ili kako su vam javili da dođete osobno.
 32. 2 bodova
  Ovdje je potrebno razlučiti dvije osnove po koje se traži osigurnina: - prvo, imate policu autoodgovornosti, ili AO, koju je svaki vozač dužan sklopiti za svoje vozilo, radi podmirenja štete po osnovi odgovornosti za štete koje on počini trećima u prometu (dakle, u ovom slučaju, osiguranik Croatia osiguranja je prouzročio štetu vozilima i putnicima u drugom vozilu) - po toj osnovi ide odšteta zbog smrti bliske osobe (inače, tko su nasljednici, i tko im je bila bliska osoba?), po orijentacijskim kriterijima Vrhovnog suda, isplaćuje se odšteta od minimalno 75.000,00 kn - 220.000,00 kn (vidite orijentacijske kriterije) - drugo, svaka polica AO ima na sebi jednu rečenicu koja se zove AN (auto-nezgoda), kojom se dodatno osiguravaju vozač i putnici u vlastitom vozilu, gdje su određene maksimalne visine po osiguranom slučaju. To se može ostvarivati kod vlastitog osiguranja, Euroherc osiguranja. Euroherc bi sasvim sigurno odbio naknadu štete po autoodgovornosti, jer njihov vozač nije prouzročio štetu, pa njihova odgovornost ne postoji.
 33. 2 bodova
  Procitajte si ovaj tekst - brosuru: http://www.mirovinsko.hr/UserDocsImages/publikacije/brosure/2019/Rad_i_koristenje_mirovine2019.pdf
 34. 2 bodova
  drot13

  Razvod braka tuzbom

  S obzirom da se spomenuto kazneno djelo goni po privatnoj tužbi (kad se radi o odnosu kćerka-otac), policiji se nema što prijavljivati. Međutim, radi se i o prekršaju ekonomskog nasilja u obitelji (čl. 10. st. 1. toč. 5. Zakona), koji se progoni po službenoj dužnosti i postupak je vrlo brz i učinkovit, pa se možda možete i na to odlučiti...
 35. 2 bodova
  Juraj, držite se.. i ja sam dobio tužbu od bivšeg poslodavca, a uopće nisam imao odredbu o ugovornoj zabrani natjecanja.. Problem s tim ljudima je što ih izjeda ljubomora, zavist i žele vam napakostiti, to je jednostavno njihova zloća. Ne postoje logična objašnjenja. Ustrajte i držite se, nađite dobrog odvjetnika i vjerujte u najbolje. Sretno!
 36. 2 bodova
  Stavite gore: UGOVORNE STRANE (imena, prezimena, adrese, oibovi) kao bračni drugovi dana tog i tog, tamo i tamo, sklapaju sljedeći UGOVOR O DIOBI BRAČNE STEČEVINE Članak 1. Ugovorne strane suglasno utvrđuju da su sklopile brak tada i tada, pod brojem tim i tim. To i to (pobliže odredite nekretnine i pokretnine) predstavlja bračnu stečevinu ugovornih strana. Članak 2. Radi uređenja imovinskih odnosa bračnih drugova nakon predviđenog razvoda braka, ugovorne strane utvrđuju da će podijeliti bračnu stečevinu na način da: - to i to pripadne njoj, - to i to pripadne njemu. Ona njemu ili on njoj se obvezuje izdati tabularnu ispravu podobnu za upis prava vlasništva (darovanje, izjava u smislu čl. 36. Obiteljskog zakona... itd.) Članak 3. Dugove bračne zajednice razriješit će na način... Članak 4. Nakon prijenosa imovine na način predviđen čl. 2. ovog ugovora, ugovorne strane izjavljuju da nemaju jedna prema drugoj nikakvih daljnjih potraživanja po pitanju bračne stečevine. Članak 5. Troškove sastava i provedbe ovog ugovora snosi on ili ona, ili oboje na jednake dijelove. Članak 6. U slučaju spora nadležnost kojeg suda - ako želite. Članak 7. Ugovor se sklapa u kojem broju primjeraka, od kojih svakoj ugovornoj strani pripada po određeni broj. Potpisi i to je to. Dakle, kao što vidite iz predloška, formulacije su u cijelosti Vaše, ovisno o stanju bračne stečevine i obvezama bračnih drugova koje proizlaze iz nje. Dodatno uz ugovor o diobi, ako ima nekretnina koje se prenose, ili daruju, za te će nekretnine biti potrebno sklopiti ugovor o darovanju ili dati izjavu.
 37. 2 bodova
  frenki zg

  firma kao osnivač

  Hvala Vama, korisnicima Portala LEGALIS Hr. Meni, Osobno, nagrada u ovome što radim je kad ste Vi zadovoljni Odgovorom. Zato, svima poručujem, -kad postavljate pitanje, budi te što opširniji,, ne brini te - niko se ne ljuti na opširno pitanje sa što više podataka - jer kako pitanje postavite,, takav odgovor i dobije te. Slova se ne naplačuju, ovdje je sve besplatno, , čista ljudska volja da se svoje iskustvo prenese na na onoga tko ima pitanje ili po svom mišljenju - ne riješiv problem. Poz.
 38. 2 bodova
  Poštovani forumaši evo da vas izvijestim. Od policije sam dobio zaključak da u roku od 6 mjeseci od dostave tog zaključka , policiji moram dostaviti dokaz o položenom stručnom ispitu za zaštitara te dokaz o posebnoj zdravstvenoj sposobnosti. Hvala svima na savjetima i na podršci!
 39. 2 bodova
  prof

  braniteljske mirovine

  Poštovani teaipetar, Jeste li dragovoljac ? Privitak prikazuje vrijeme odlaska u starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika. Izračun mirovine je simulacija kao da Vam je PVB iznosi 1,0001, to jest kao da ste cijeli radni vijek primali prosječnu plaću u državi. Iznos minimalnih mirovina Vam pokazuje ispod kojeg iznosa neće biti Vaše starosne mirovine po oba zakona. Lijep pozdrav
 40. 2 bodova
  malicovjek

  Otkazni rok

  U ZOR-u stoji citiram: Članak 122. (1) U slučaju redovitog otkaza otkazni rok je najmanje: 1) dva tjedna, ako je radnik u radnom odnosu kod istog poslodavca proveo neprekidno manje od jedne godine 2) mjesec dana, ako je radnik u radnom odnosu kod istog poslodavca proveo neprekidno jednu godinu 3) mjesec dana i dva tjedna, ako je radnik u radnom odnosu kod istog poslodavca proveo neprekidno dvije godine
 41. 2 bodova
  frenki zg

  Garancija na auto

  Evo, to je to. Kvar - na Zamašnjaku, - potisnom (druk) ležaju, to jest na cijeloj Korpi kvačila se ne dešava, u >jednom momentu< - kao kod elektronike. Sami ste spomenuli da ste čuli,, strani šum u ,,u - leru,, naravno u leru se čuje, jer je u slobodnom hodu čim vozilo krene, dođe do naprezanja i taj šum ne čujete. Ovaj kvar, nije nastao na dan kad ste zvali servis,, to je vrsta kvara koja ima svoj ciklus,, dok na kraju dođe da ne može te ubaciti u brzinu..ili slično. To sve znaju i u servisu,,i sudski vještak za motorna vozila. Na kraju, jedino što vam mogu reči,, budi te ustrajni,,ako je potrebno ,angažiraj te sudskog vještaka da da stručno obrazloženje,, kad je kvar nastao,,,opisao sam još u prvom odgovoru,,kako nastaje kvar na kugličnom ležaju,, slično je ovom kvaru - to nisu kvarovi ,, koji se dese onog trena kad više ne može te ubaciti ručicu mjenjača u položaj za kretanje.- to je počelo..par tisuča km.. prije,,i sad je - izašlo na vidjelo.
 42. 2 bodova
  Borbena7

  Zastara od kud krenut

  I od tada je na provedbi ovrhe i zato nema zastare. Ovo je pogrešno. Kad je u pitanju zastara u ovršnom postupku ovdje se primjenjuje čl. 233. Zakona o obveznim odnosima, a koji kaže da tražbine koje su utvrđene pravomoćnom sudskom odlukom ili odlukom drugoga nadležnog tijela javne vlasti, ili nagodbom pred sudom ili drugim nadležnim tijelom, odnosno javnobilježničkim aktom, zastarijevaju za deset godina, pa i one za koja zakon inače predviđa kraći rok zastare. S tim da zastarni rokovi nisu apsolutni i na njihove prekide utječu radnje vjerovnika.
 43. 2 bodova
  Spitfire

  Etaziranje?

  Što bi značilo da je stan već etažiran. Je li i površina galerije uračunata u korisnu površinu stana ili je ista rađena kasnije, bez uvida u mjere stana i raspored prostorija, etažni elaborat ili bilo što drugo mogao bigh samo nagađati. No, dobra stvar u tome što je već etažiran je ta što bi trebao postojati nekakav elaborat po kojem je to odrađeno, pa u slučaju kad bi i trebali novi izračun korisnih vrijednosti, sve bi to trebalo izaći dosta povoljnije. Za takovo što valjalo bi vam se obratiti ovl.arh uredu ili (ako elaborat nije rađen nešto davno) onome tko ga je prvi put izradio. A oportuno bi bilo prije toga da vam netko tko bi se razumio u takovo što premjeri sve, te vidi je li upisana površina stana sa ili bez galerije. Jer kao što rekoh, tih 20-tak m2 je u stvari 15-tak, kao i kvadrati balkona, pošto se umanjuju za određene koeficijente.
 44. 2 bodova
  LjuboZG

  Darovni ugovor

  Ako sami sastavljate ugovor, nemojte zaboraviti odredbu da se već nalazite u posjedu/suposjedu nekretnine koja vam se daruje ili da će vam darovateljica predati posjed neposredno nakon sklapanja ugovora. Ovo je bitno, jer u slučaju darovanja bez predaje u posjed ugovor mora biti solemniziran, što je skuplje. Ovjera potpisa darovateljice na ugovoru je 47,50 kn. Pristojba na prijedlog za uknjižbu i uknjižbu prava vlasništva je ukupno 250,00 kn. Prijedlog za uknjižbu podnosite zemljišnoknjižnom odjelu (gruntovnici) suda nadležnom za mjesto u kojem se nalazi nekretnina. Ako niste sigurni koji je to odjel, u gornjem lijevom kutu svakog izvatka iz zemljišne knjige vam piše npr. ''Općinski građanski sud u Zagrebu, Zemljišnoknjižni odjel Zagreb''.
 45. 2 bodova
  LjuboZG

  Pravo prvokupa

  Pravo prvokupa temeljem zakona u određenim slučajevima može postojati samo u korist Republike Hrvatske i jedinica lokalne samouprave, a u korist svih ostalih samo ako je pravo prvokupa osnovano nekim pravnim poslom. Dakle, ako nema pravnog posla kojim je u korist neke osobe (vlasnika 2. dijela) osnovano pravo prvokupa, tada nema nikakve prednosti pri kupoprodaji. Naravno, može se prodati samo ono što je u vlasništvu vlasnika 3. dijela, tako da sam odgovor dao isključivo u odnosu na postojanje prava prvokupa, ne ulazeći u ovo što ste pisali da drugi dio ulazi u polovicu parcele.
 46. 2 bodova
  LjuboZG

  Kupnja stana - nakon ovrhe

  Što se toga tiče. nemate straha. Ako je sadašnji vlasnik stan kupio u ovrsi, stan je stekao izvornim stjecanjem (da sad ne ulazim u pravno teoretiziranje, to u biti znači da se ne može postaviti pitanje svega što je bilo prije nego je on stekao stan). Dakle, ako je sadašnje stanje u gruntovnici ''čisto'', to je jedino što je vama bitno. Ako bi se naknadno i postavilo pitanje zakonitosti te ovrhe, to ni na koji način ne dira niti vas, niti sadašnjeg vlasnika stana (prodavatelja).
 47. 2 bodova
  Postovani, tesko ces tu naci iskonske pravnike sa poznavanjem mirovinskog prava, ali dobro, biti cemo ti i mi dobri. Niko ti ne osporava da taj benificirani staz kojeg navodis imas ostvaren i on ce ti biti priznat u redovan radni staz, ali... Kako u 2019.god navrsavas 60 godina zivota i pretpostavljam da mislis da imas navrsenih 41 godinu mirovinskog osiguranja, nazalost u HZMO-u su ti dobro rekli, po clanku 12., stavak 1., "Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju", koji stupa na snagu od 01.01.2019.god., nazalost "staz osiguranja sa povecanim trajanjem (benificirani staz)" ne racuna se u potreban staz za 41 godinu efektivnog staza kao uvjet za "starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika". Znaci da kad navrsis u 2019.god. 60 godina zivota imas samo pravo na "prijevremenu starosnu mirovinu" uz penalizaciju od 0,30% po mjesecu prijevremenog umirovljenja prije navrsenih godina potrebnih za "starosnu mirovinu" (65 godina). Sto bi znacilo da ces uvjet od 41 godinu efektivnog radnog staza za "starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika" steci radeci jos ravno tri godine.
 48. 2 bodova
  Spitfire

  Prodavatelji

  Trebate biti navedeni oboje u onim omjerima kako je navedeno u ZK. U slučaju da se navodi jedno od vas smatralo bi se da samo taj prodaje svoj udio u suvlasništvu.
 49. 2 bodova
  Spitfire

  uknjižba u katastar_pitanje

  Znači da su samo pomoćne građevine na drugoj čestici? Zakon o prostornom uređenju dopušta spajanje cijelih čestica na kojima je postojeća zgrada, no u ovom slučaju dvojim da bi se moglo pošto je zgrada (sada legalna, dakle postojeća) na jednoj a pomoćni objekti na drugoj, pa čak i da je dio zgrade na obje dvojim i iz razloga drugačije namjene druge čestice određene prostornim planom. Prema svemu bi mišljenje nadležnog ureda o Rješenju o utvrđivanju građevne čestice imalo smisla, s time da bi se mogli mogli pozvati, što se tiče ovih 5 m na odredbu čl.159 st.1 koja kaže da se građevna čestica određuje u skladu s prostornim planom, a ako to nije moguće tada u skladu s pravilima struke, vodeći računa da se građevna čestica utvrdi tako da oblikom i veličinom omogućava redovitu uporabu građevine.
 50. 2 bodova
  NutCoco

  Porez na dobit doo

  Da si smanjite dobit, možete si povećati troškove tako što ćete iskoristiti neoporezive stvari: - isplatiti prigodne nagrade (božićnica, naknada za godišnji odmor i sl.) - sveukupno godišnje do 2500 kuna - isplatiti nagradu za radne rezultate i druge oblike nagrađivanja radnika - sveukupno godišnje do 5000 kuna - isplatiti dar djetetu - do 600 kuna (mislim da za svako dijete može po 600 kuna) - do 15 godina starosti (koje je do 31. prosinca tekuće godine navršilo 15 godina) - darovi radniku u naravi - do 600,00 kn godišnje s PDV-om (npr. kupite na firmu poklon bonove za 600 kuna u bilo kojem dućanu) - isplatite troškove prijevoza na posao i s posla u visini stvarnih izdataka prema cijeni mjesečne karte javnog prijevoza ako ne živite i radite na istoj adresi
Ovaj popis predvodnika je postavljen na Zagreb/GMT+01:00
×