Jump to content

Predvodnici


Popularni sadržaj

Prikazan je najviše praćeni sadržaj od 21.02.2019 u svim područjima

 1. 4 bodova
  atomic95

  Remetinec, posjete djevojaka

  Ne mora biti Pula, ali je izgledna. Svakako neće dobiti zatvor gdje su okorjeli kriminalci. Možda bude i Turopolje. To su vam zatvori poluotvorenog tipa i drukčija je priča. Sitniji prijestupnici, droge, promet, neplaćene alimentacije i slično. Ponekad se dogodi da u takvim zatvorima borave i osuđenici koji se postepeno puštaju na slobodu i privikavaju na vanjski život pa dolaze iz kaznionica zatvorenog tipa. Svakako, te kaznionice su OK i nisu ništa strašno. Govorim iz iskustva (nisam bio zatvorenik ) i tamo vlada relativno zdrava i prihvatljiva atmosfera. Radi se, druži se, priča se, posjećuje se. Nemojte da vas Remetinec prestraši, procedura je takva. U Remetinec isključivo najbliža rodbina. Preko stakla i kratko. Zvati vas može, također kratko. I pitanje je kada će mu dopustiti. Remetinec je najgori put u cijeloj priči. Uvjeti loši, puno ljudi u sobi, cijeli taj put kroz Remetinec je vjerojatno stresan. I osuđeniku i posjetitelju, ali to brzo prođe kada se dobije raspored za kaznionicu. No, takva je procedura. Proći će Remetinec pa će biti bolje. Čekajte informacije, zovite zatvor, tražite odgovore - slobodno.
 2. 4 bodova
  U potpunosti se slažem sa Vama, trebali bi se roditelji, o tim i takvim stvarima, dogovarati, što im je i dužnost, s time da se, koliko je to moguće, poštuje mišljenje djeteta, a sve radi dobrobiti djeteta, u "takvim stvarima" sud nema što raditi, jedino bi se moglo obratiti djelatnicima CZSS kako bi oni, možebitno, posredovali između roditelja, no i to je upitno....dakle dužnost roditelja u takvim stvarima je da se dogovaraju, a i dogovore, cijeneći pri tome mišljenje djeteta, a sve na dobrobit djeteta..
 3. 4 bodova
  Hvala vam na savjetima i pomoći! Naša žalba je prihvaćena!
 4. 4 bodova
  Željac047

  Alimentacija zaostaci

  Poštovana, oprostite što ću ovo napisati, malo mi je nejasno Vaše postupanje u ostvarivanju prava djeteta na uzdržavanje ne Vaših prava, jer je alimentacija pravo djeteta, a nije Vaše osobno pravo.. Rečeno Vam je da možete tražiti povećanje alimentacije, što zasigurno možete, no Vi to ne želite...ovdje Vam je sugerirano da radi naplate zaostataka uzdržavanja možete ići izravnom naplatom u FINI temeljem ovršne isprave ili pokrenuti Ovršni postupak, Vi to ne želite...rečeno Vam je da možete tražiti buduću naplatu uzdržavanja od strane bake i djeda djeteta, Vi to ne želite, a to su Vam sve zakonske mogućnosti koje Vam stoje na raspolaganju, a Vi ih ne želite koristiti kako bi ostvarili redovitu buduću uplatu uzdržavanja za dijete i naplatu zaostataka, a što je pravo djeteta.. Navodite da želite to dogovorno riješiti, što je za svaku pohvalu, ali je za dogovor potrebno dvoje i dobra volja obadvoje.. Na drugu stranu navodite da sva briga oko osiguravanja potreba djeteta "stoji' na Vama, a nećete to riješiti zakonskim mogućnostima, dok je dogovor, kako navodite, nemoguć (ne poštuje se),meni onda stvarno nije jasno na koji drugi način bi se to sve moglo riješiti i kako ostvariti pravo djeteta na redovito uzdržavanje i naplatu duga djetetu temeljem njegovog prava na uzdržavanje... Ovo što navodite oko kontakata djeteta i oca je za svaku pohvalu.. Poštovana, ja Vam se još jednom ispričavam, pobrojane su Vam sve mogućnosti kako to riješiti, a na Vama je da odlučite koju ćete odabrati i na koji način sve to riješiti.. Sretno..!
 5. 3 bodova
  Nažalost, ne postoji niti jedno niti drugo, jer je prvo ročište pripremno u kojem stranke daju osobne podatke, te trebaju i usmeno obrazložiti navode u Tužbi i tužbenom zahtijevu, kao i u Odgovoru na tužbu, te predložiti dokaze, Vi možete naknadno uzeti odvjetnika, ali se morate osobno pojaviti, jer morate biti saslušana u postupku, zato Vam je moj savjet da se, a pošto navodite da Vas je strah od nekog "ekscesa" od strane tuženika, da se prije održavanja parnice, javite pravosudnom policajcu ili sucu u postupku, iznesete takve mogućnosti i zatražite prisustvo i osigurdavanja Vas od strane pravosudnog policajca, međutim, mišljenja sam da Vam to nije potrebno, jer da i dođe do nečega, vrlo brzo bi se reagiralo i spriječile neželjene posljedice, ali to je Vašo pravo i možete ga koristiti, Što se tiče završetka postupka u jednoj parnici, čisto sumnjam, gotovo sam siguran, da je nemoguće, jer postupak počinje pripremnim ročištem, nastavlja se glavnom raspravom u kojoj se izvode dokazi, da bi se, prije okončanja glavne rasprave, zakazala parnica za objavu presude, tako da je nemoguće da postupak završi u jednoj parnici..
 6. 3 bodova
  Ruby_Danderfluff

  Naslijeđe

  Možete za supruga izvaditi posjedovni list u katastru (nadam se da još uvijek možete ako je pokojni), kao i za sebe i za dijete, pa ćete vidjeti na kojim ste česticama upisani kao posjednici, a onda možete izvaditi i zemljišne izvatke za te čestice, pa možete vidjeti je li to nešto vrijedi, ili možete nekome prodati.
 7. 3 bodova
  Krenuti od vlasništva tih čestica, odnosno provjeriti u čijem se u vlasništvu čestice na kojima leži zgrada. Nadalje, promjena u gruntovnici moći će se izvršiti uz prijavni list, koji će izraditi ovlašteni geodet uz elaborat. Ovisno o situaciji, treba vidjeti da li je nužno utvrditi zemljište za redovnu upotrebu zgrade (koje će se formirati kao zemljište ispod zgrada sa neposrednim pristupom). Kako je zgrada izgrađena 1998. morate imati dokaz legalnosti za istu (Uporabnu dozvolu ili drugi akt s kojim je izjednačena). Slijedi izrada etažnog elaborata, ishođenje potvrde o etažnim cijelinama te sklapanje međuvlasničkog ugovora za provedbu u zemljišnim knjigama kako bi se svi stanovi upisali kao posebni dijelovi nekretnine.
 8. 3 bodova
  Izmjenama čl. 114. Zooosš, ravnatelj može samostalno zaposliti radnika do 60 dana, unutar kojih natječaj mora biti dovršen. Za daljnje zapošljavanje treba suglasnost šk. odbora odnosno odlučuju po natječaju. Ravnatelj ne smije sklopiti novi ugovor do 60 dana, osim ako mijenjate radno mjesto. Naravno, kao i sve u ovoj zemlji, to se masovno ne poštuje.
 9. 3 bodova
  Gringo

  Vještaćenje roditeljskih kompentencija

  Iz vašeg posta, između redova, točno isčitavam u kakvoj ste dilemi. Vezano uz to moram vam reći sljedeće: za provedbu multidisciplinarnog vještačenja mora biti trenutak i okolnosti takve da ono ima pravi efekat, a to ćete postići u dogovoru sa svojim odvjetnikom s kojim morate imati razrađenu strategiju postupanja. Provoditi ovakvo skupo multidisciplinarno vještačenje koje u ozbiljnim institucijama košta 15000 - 20000 kn sa svrhom da pokažete da očevi nisu roditelji drugog reda, nisam siguran da ćete postići željeni efekat. Multidisciplinarno vještačenje provodi se u suradnji stručnjaka raznih profila: socijalni radnik, klinički psiholog, psihijatar, a po potrebi mogu im se priključiti i drugi profili. Oni će obaviti razgovore sa svakim od roditelja, obaviti razgovore sa djetetom i vidjeti odnos djeteta sa svakim od roditelja. U institucijama koje ozbiljnije pristupaju toj problematici već samim ulaskom u zgradu započinje obrada, a da nećete toga biti niti svjesni. Npr. pozvat će vas na razgovor sa djetetom, ući ćete u dugačak hodnik gdje već čeka nekolicina roditelja povodom nekih drugih obrada. Hodnik je prepun igračaka. Zamolit će vas da nakratko ostavite dijete samo u hodniku da se igra, a vas će pozvati u ured da obave razgovor sa vama. U trenutku kad su vas zamolili da nakratko ostavite dijete u hodniku započela je obrada. Roditelji vrlo često uopće nisu niti svjesni toga. Koliko to traje? Morate računati da ćete doći 3-4 puta po nekoliko sati. Da li je postupak stresan za dijete? Načelno govoreći ako je postupak proveden po pravilima struke koja se bavi mentalnim zdravljem djece, rizik od stresa sveden je na minimum. Ali rizik za stres se povećava ako vještačenje provode tzv. stručnjaci koji nemaju dovoljno kompetencija u radu sa djecom. Npr. nije vam isto ako vam dijete vještači psihijatar koji radi sa odraslima i eto sad je dobio priliku vještačiti dijete, ogromna je razlika. Da li sama ta vještačenja imaju dovoljnu jačinu da se na sudu dokaže da mi očevi nismo roditelji drugog reda? Na dio ovoga već sam odgovorio u prvom odlomku. Ali dodat ću i sljedeće: nakon što se provede vještačenje vi ćete dobiti vještačko mišljenje koje može, ali i ne mora imati utjecaja na konačnu sudsku odluku. Također, u sudskom postupku uvijek se može zatražiti nadvještačenje koje raspravna sutkinja može i ne mora prihvatiti. Isto tako morate znati da su i pojedini vještački timovi samo dio ovog sustava i vrlo često se dešava da nisu spremni u svom nalazu propitivati puno više od onoga što je nadležni centar za socijalnu skrb napisao u svome mišljenju. Dakle, na vama je i vašem odvjetniku da procijenite kada je pravi trenutak da predložite provedbu vještačenja i da saznate što više informacija o institucijama koje provode ta vještačenja npr. da li rade sa djecom?, da li osobe iz vještačkog tima imaju kakve stručne radove iza sebe? da li se nalaze na popisu licenciranih vještaka županijskog suda? itd itd
 10. 3 bodova
  Ruby_Danderfluff

  Izvanbračni problemi

  Slažem se sa Željcem, ako možete, pokušajte razriješiti nesuglasice u interesu djeteta. Ako ne možete, sve ovo ide u smjeru da se Vaša supruga prikaže kao bolji, podobniji roditelj, a šanse da joj se dodijeli ovakvo malo dijete kakvo vi imate su također prilično velike, nažalost. Tako da, odmah se aktivirajte u smjeru da plaćate nekakvu alimentaciju, opovrgnite sve prijave, uspostavite viđanja s djetetom, tako da Vam se ništa ne može prigovoriti, pa ako u tijeku postupka kod majke zaškripi što se tiče imovinskog stanja, mjesta za život, primanja i sličnog, da možete odmah uskočiti kao jednako podoban roditelj.
 11. 3 bodova
  Željac047

  Sretan Dan žena

  Svim moderatoricama i ostalim korisnicama ovog divnog portala Sretan njihov dan...SRETAN DAN ŽENA..!
 12. 3 bodova
  gala385

  Prednost zapošljavanja u školi

  Ako imate formalne uvjete po Pravilniku o stručnoj spremi, vi niste nestručni. Nestručan bi bio npr. prof. poviejsti na mjestu uč. matematike. Ali kao što sam već napomenuo ranije, ravnatelj ne smije šk. odboru predložiti Vas ukoliko se javi osoba koja ima kompetencije. E sad, ako raspodijeli mjesto na 2 dvoje, a ima još kandidata s kompetencijama, svakako otpadate.
 13. 3 bodova
  Sa djetetom se treba, a i mora, razgovarati (zavisi od uzrasta djeteta o čemu se sve može razgovarati), ali se ne dogovarati sa drugim roditeljem preko djeteta, nego "direktno" roditelj sa roditeljem, a sve u interesu i dobrobiti zajedničkog djeteta. Lp
 14. 3 bodova
  gala385

  Prednost zapošljavanja u školi

  Ravnatelj je mogao temeljem kolektivnog ugovora nastavniku koji ispunjava uvjete tog radnog mjesta ponuditi dopunu satnice do punog radnog vremena bez natječaja, a za ostatak raspisati natječaj. Obzirom da to nije učinio već raspisao natječaj, pretpostavljam da misli uzeti novog čovjeka. Može i dio satnice dati njemu i dio Vama, ali to ravnatelji rijetko rade radi nepotrebnih komplikacija u organizaciji nastave. Dakle sve se može. No ponavljam ono od prijašnjeg posta, ako se javi neka druga osoba s kompetencijama, ravnatelj ne smije predložiti osobu bez kompetencija odnosno Vas.
 15. 3 bodova
  Željac047

  Izvanbračni problemi

  Poštovani idemo malo zajednički analizirati Vaš post i navode u njemu i na taj način doći do određenih zaključaka kako slijedi: Da li ste Vi prije znali za ove činjenice i da li ste dragovoljno pristali na njih, a sada Vam, kao, smetaju, da li je ona kriva što dolazi iz takve obitelji, a Vi ste ju takvu prihvatili i normalno živjeli, čemu u prilog govori sljedeći navod u Vašem postu: E sada između vas dvoje dolazi velika prekretnica od trenutka kojih dalje, u svom postu, navodite, a koje citiram kako slijedi: Nadalje, malo previše ističete zasluge svojih roditelja, koje ću Vam citirati iz Vašeg posta, dok u prvo citiranom postu "bacate drvlje i kamenje" po njezinim roditeljima, a koji, usput rečeno, ne žive s Vama i ne utječu previše na Vaše odnose, dok je kod Vas obrnuta situacija pa dalje citiram Vaše navode kao dokaz tome: Postupajući tako Vi se previše bazirate kako bi udovoljili, ponajprije, svojim riditeljina, ne mareći pri tome da bi trebali pokušati smiriti situaciju i staviti se, ponajprije, u zaštitu svoje izvanbračne partnerice, a što bi Vam trebala biti i dužnost s obzirom da sa njom imate prekrasnu curicu, a i dužnost Vam je da je Vas dvoje, a ne Vaši ili njezini roditelji, izvedete na pravi put i osigurate joj normalnu i bezbrižnu budućnost, pa citiram navod koji govori tome u prilog: A ovaj Vaš navod, kojeg u nastavku citiram, je izuzetno poniženje za Vašu izvanbračnu partnericu, pa, pomalo i diskriminirajući, jer smo svi pred Zakonom i pred Ustavon jednakopravni bez obzira na boju kože, naobrazbu, vjeroispovjest,......(čl. 14. Ustava RH), citiram ga: Kao rezultat svega naprijed navedenog, slijedi reakcija, da ne rečem, samoobrana povrijeđene i omalovažene osobe, koju citiram, ali naglašavam, da istu reakciju nikako ne podržavam.. Eto, sad "smo" došli do kraja detaljne analize Vašeg posta, a zaključak se nameće sam po sebi, ja Vam se iskreno izvinjavam ako sam Vas, u bilo kojem segmentu, povrijedio ili, nedaj Bože, da se stavio u zaštitu Vaše izvanbračne partnerice, samo sam Vam htio, po mom mišljenju, da i sami uvidite da su Vaše nesuglasice rezultat obostranih grešaka i lako riješive, a sve na dobrobit Vašeg zajedničkog djeteta... Moj dobronamjerni savjet Vam je da zajednički sjednete, otvoreno popričate, ali bez "upetljavanja" roditelja sa bilo koje i bilo čije strane, da u svakom momentu budete "zaštitnik" jedno drugom i, naravno ako mislite i dalje ostati zajedno, pustite prošlost i okrenete se zajedničkoj budućnosti bez "kategirizacije" i prebacivanja tko je koliko vrijedan, a sve na dobrobit Vašeg zajedničkog djeteta, jer ste Vi obadvoje roditelji tog djeteta bez obzira na sve i bez obzira na to ko koliko od vas vriiedi, ili da se, jednostavno, raziđete, jer ovo što se događa između vas nikako ne ide u prilog dobrobiti zajedničkig vam djeteta.. Sretno i oprostite još jednom na mojoj "direktnosti" i ako sam Vas na taj način povrijedio. Lp
 16. 3 bodova
  Pravomoćnost i ovršnosti nisu isti pojmovi. Ako ta presuda nije ovršna tada temeljem nje ne može tražiti naplatu u ovršnom postupku. Presuda postaje ovršna po proteku paricijskog roka (rok koji je ostavljen za dobrovoljno ispunjenje obveze). Ukoliko je presuda već pravomoćna i ovršna, a Vi još niste otplatili cijeli dug, tada se može temeljem nje pokrenuti ovrha za nepodmireni dio. U slučaju da se pokrene za cijelokupni dug, a dio je već podmiren, tada imate pravo u protuovršnom postupku tražiti povrat pretplaćenih sredstava. Ne postoji način da bi spriječili ovrhovoditelja da pokuša dvostruku naplatu, jedino postoji način da ako do toga već i dođe, da tražite povrat ovakvih sredstava zajedno sa pripadajućim kamatama.
 17. 3 bodova
  Bit ćeš ti, svjedoci (barem ovaj kojeg si udario) i predstavnik policije. Kad dobiješ poziv i optužni prijedlog, imat ćeš pravo na sudu napraviti uvid u spis, pa ćeš vidjeti kakvim dokazima raspolažu, pa ćeš sukladno tome isplanirati obranu. Ako ti je potrebna medicinska pomoć, svakako ju potraži, i radi sebe i radi drugih. P.S.: Prethodni komentar o bahatosti ti je obrisan jer nema nikakve veze s onim o čemu tu pričamo.
 18. 3 bodova
  U nekim slučajevima postoji, Naime i ovdje je riječ o različitim oznakama, u zemlljišnim knjigama su slovčane. Pa tako kada unosite česticu za pregled PL, obratite pozornost ako Vam pokaže broj ZK uloška koji je povezan sa PL i "pašu" prema površini ali će biti različitih oznaka.
 19. 3 bodova
  čudo

  Prijedlog za upis nekretnine

  Moje iskustvo. Mislio sam, da za provesti ugovor o DU jednostavno dođe na z.k. odjel, priloži se ugovor, 250kn biljega i gotovco...ali vraga nije, samo je malo kompliciranije, naime, ovaj "moj" službenik, tražio me da lijepo na jedan prijedlog popišem sve čestice i z.k.uloške koje iz ugovora želim uknjižiti, tako sam i napravio. Znači, na jedan prijedlog, zatražena uknjižba više čestica u različitim z,k. ulošcima, 250kn pristojbe, uz priložen ugovor o DU, smrtni list primatelja uzdržavanja i sve prošlo, bar meni, ne vjerujem da je zakon različit za razne dijelove RH...ili možda...?
 20. 3 bodova
  G-man

  Mogucnosti otkaza

  Ukratko - Radnik ne ispunjava svoje obveze iz radnog odnosa - duže vrijeme nekvalitetno radi, ne ispunjava normu, pravi štetu poslodavcu, ne dolazi na posao na vrijeme ili odlazi ranije s posla, neopravdano izostaje s posla i sl. Radnik je počinio osobito tešku povredu obveze iz radnog odnosa - počinio kazneno djelo pronevjere, uzrokovao požar, koji je progutao čitav poslovni prostor, fizički se sukobio i ubio ili teško tjelesno ozlijedio drugog radnika ili više njih i sl. Poslodavac je pogođen određenim razlozima gospodarske, tehnološke ili organizacijske naravi uslijed kojih više ne može zadržati radnika, pa je primoran otpustiti ga, jer je prestala potreba za obavljanjem poslova koje je radnik obavljao - poslodavca je pogodila recesija i primoran je raditi rezove da opstane, uveo je robotiziran rad, koji zamjenjuje rad nekoliko radnika, ukida ili spaja poslovnice i sl.
 21. 2 bodova
  Spitfire

  Izračun omjera suvlasništva

  U biti vam je vrlo jednostavno. To vam govore i sami postotci. Dakle iz njih je vidljivo da bi se primjenom jednostavnog razlomka a da bi se dobila jedna cjelina, potrebno je pretvoriti u trečine. Prema tome u ZK bi bili upisani suvlanički udio suvlasniku 1 kao 2/3, a suvlasniku 2 1/3. Isve to iznosi 3/3 što predstavlja jednu cjelinu nekretnine.
 22. 2 bodova
  gala385

  Naknada za prijevoz u školama

  Kao tajnik bih Vam isplaćivao cijenu dnevne karte puta broj dana...barem je takvo bilo tumačenje po starom kol. ugovoru....
 23. 2 bodova
  sivko

  vožnja auta sa stranom vozačkom

  Kod nas može vozit bez problema a za van je bolje da ima punomoć.
 24. 2 bodova
  Nemojte tako gledati stvari, niko Vam neće, a i ne smije, oduzeti pravo na Vašie djete, jer bi se time uzelo i pravo djeteta na kontaktiranje s obadva roditelja i na pravo djeteta na obadva roditelja, doduše, zbog starosti djeteta, vjerojatno će biti dodjeljeno majci na odgoj i suživot, a Vama određeni kontakti, no to Vas ne treba brinuti, dijete raste, a kao što navodi i poštovani Mister-X, ništa nije isključeno, niko Vama Vaše dijete i Vaše pravo na njega, kao i njegovo pravo na Vas, kao oca, ne može ]uzeti.. Sretno..!
 25. 2 bodova
  On se ima pravo braniti kako god misli da je najbolje, pa i negirati prekršaj. Dobro je da ima više svjedoka, tako da pretpostavljam da će presuda biti osuđujuća, a kolika, ovisi o više stvari od samog prekršaja, a možda najviše je li ranije imao sličnih prekršaja. Ako će do kraja negirati, neće imati uvjete za ublažavanje kazne.
 26. 2 bodova
  U svakom slučaju se morate protiviti tome i tražiti da se RH uputi u parnicu radi utvrđenja prava vlasništva. Ako RH izgubi taj spor, i ZK ispravni postupak se neće provoditi, odnosno izgubiti smisao. Što se tiče procjene ishoda, bilo što je s našim sudovima teško prognozirati.
 27. 2 bodova
  Pozitivnim propisima nije dopušteno etažiranje zgrade u kojoj se nalaze nezakoniti posebni dijelovi. Iznimke jesu posebni dijelovi u zgradama, ako je zgrada bila evidentirana u katastru do 25.07.2006. (kada stupa na snagu ZVDSP). Potvrda upravnog tijela trebala je sadržavati napomenu o tome koje je posebni dio izgrađen bez dozvole, a isto tako i Zk sud po službenoj dužnosti navedeno treba zabilježiti uz tako upisani posebni dio zgrade. Postoji li takva zabilježba u zemljišnim knjigama?
 28. 2 bodova
  vodovod1

  Obrt

  Sportske aktivnosti ne mogu biti obrt dok god se ne promijeni Zakon o sportu. Što smatrate pod održavanjem kuća?
 29. 2 bodova
  G-man

  Maksimalni rad uz ugovor o radu

  Ukoliko govorimo o ugovoru o radu - maksimalno još 8 sati tjedno, a 180 sati godišnje (i trenutni poslodavac mora dati pisani pristanak na to). Ostalo, kako nije podložno regulativi radnog prava, ispada da je svaki čovjek slobodan sam planirati, uz uvjet da mu to neće utjecati na obavljanje drugog posla (poslova).
 30. 2 bodova
  Borbena7

  od kredita do ovrhe

  U pravilu oni međusobno surađuju. Tako da vjerujem da HPB doznačena novčana sredstva prebaci u korist B2 Kapitala. Nije ni njima u interesu dvostruka naplata, jer tada imate pravo u protuovršnom postupku potraživati sve što je protuzakonito naplaćeno, te imate pravo potraživati i zatezne kamate.
 31. 2 bodova
  Imala sam upit glede situacije iste kao što je Vaša, gdje je FINA imala informaciju da je osoba bila blokirana, osnove su bile isknjižene iz blokade na računima, a ta osoba je potom zatvorila račun te u vrijeme kad je dobila poziv od FINE više nije imala otvorenih računa. Ipak, FINA je imala popis njezinih isknjiženih ovrha, te je osobu pozvala da se izjasni je li suglasna da se protiv nje provede postupak jednostavnog stečaja potrošača. Tako da, sudeći po iskustvu te osobe, bez obzira na to što niste u blokadi, trebali biste biti pozvani kad budu ispunjeni uvjeti.
 32. 2 bodova
  Ruby_Danderfluff

  Pravo dosjelosti

  Pretpostavljam da biste trebali tužiti susjedu za smetanje posjeda. Možete guglanjem naći prikladne primjere, samo morate voditi računa o tome da tužbu podnesete u roku od 30 dana od učinjenog smetanja, jer istekom roka gubite pravo na posjedovnu zaštitu.
 33. 2 bodova
  Gdje to piše? A ovo je ionako pravni forum gdje se tumače zakoni odnosno narod koji ne poznaje zakone traži savjet a ne razgovara se ( u pravilu) da li je zakon dobar,da li bi trebao bit drugačiji i zašto nije drugačiji i kad će ga nadležni promjenit da bi bio drugačiji. A ovaj se nije izvukao jer će platit (za nešto drugo).
 34. 2 bodova
  gala385

  Prednost zapošljavanja u školi

  Ne, Vaša prijava je u tom slučaju potpuna te se mora razmatrati, no ravnatelj Vas NE SMIJE predložiti odboru ukoliko se javila osoba višeg ranga. Druga stvar, tajnica bi morala znati da se natječajem ne smije tražiti dokaz o hrvatskom državljanstvu jer se mogu javiti i građani EU. Za Vas nebitno...
 35. 2 bodova
  Osobno bih odgovorio da sam spreman dati sve od sebe na radnom mjestu i pridonijeti boljitku poslodavca, no definitivno ne kršiti zakon ili neki moralni svjetonazor. Ako traže nekog takvog, onda definitivno nisam za njih, ali uza dužan respekt, niti su oni poslodavac za mene.
 36. 2 bodova
  Napišite pismenu Predstavku nadležnom Ministarstvu na rad (dosadašnji i sadašnji) tog CZSS, navedite sve u što sumnjate da je, u konkretnom slučaju, rađeno protuzakonito, zatražite njihove izvide i postupanje temeljem utvrđenog, te da se Vas, kao sadašnjeg skrbnika, izvjesti o nađenom i poduzetom temeljem njihovog nalaza
 37. 2 bodova
  Uh..odgovorit cu kao amater..pa lijepo molim i ispravak..ako treba.. Smatram da nikakav sud..nikakvom odlukom ne moze odrediti, takoreci zapovjediti drugom roditelju..da mora slaviti djecji rođendan u restoranu..određenog vikenda..uz prisustvo drugih određenih odraslih osoba..cije prisustvo ocito taj roditelj ne zeli, te se zato i protivi zajednickoj proslavi... Roditelj mora dijete uzdrzavati, mora provoditi vrijeme sa djetetom i ostvarivati osobni kontakt..ali sve ove druge stvari..eto npr hoce li se slavit rođendan, kad, gdje i s kim..to nisu stvari koje se moraju i koje bi zakon kao takve propisao.. Slazem se da bi proslava kakvu dijete prizeljkuje bila za dijete od veceg interesa nego situacija u kojoj dogovora i komunikacije nema..ali neke stvari se ipak me mogu propisati..jer ulaze u domenu ljudskih prava odraslih osoba (roditelja)..i kao takve ostaju na razini dobre volje svakog pojedinca-roditelja.
 38. 2 bodova
  gala385

  Jubilarna nagrada

  Članak 48. Temeljnog kolektivnog ugovora za JAVNE SLUŽBE 1. Kao staž kod istog poslodavca računa se neprekidni staž u javnim službama, bez obzira na promjenu poslodavca. Članak 68. 1. Zaposleniku se isplaćuje jubilarna nagrada za rad pod uvjetima utvrđenim člankom 48. ovoga Ugovora ukoliko navrši..... Zdravstvo je javna služba...dakle...
 39. 2 bodova
  sevo

  Nevažeći ugovor i vraćanje kapare ?

  Poštovana, Točno je da imam poteškoća razumijeti Vas. Neovisno o tome, sastavite dopis naslova "prigovor" u smislu Vaše prethodne objave, te u njemu spomenite Vaša potrošačka prava i jasno napišite koji je Vaš zahtjev. Neka to ide u službenu proceduru rješavanja kod trgovca, a ne preko telefona o čemu nemate nikakav dokaz, već samo suvišne, pravno potpuno irelevantne, rekla-kazala priče. Ovisno o pisanom odgovoru trgovca, ovisiti će Vaši danji postupci. Mišljenja sam da je u ovoj situaciji najbolje postupiti na navedeni način. Lp.
 40. 2 bodova
  sivko

  Zabrana ulaska u eu

  U pravilu bi trebalo bit obustavljeno automatizmom. Za provjeru vidi pod Uvid u podatke...http://www.sarajevo.veleposlanistvo.si/index.php?id=4158 i pronađi takvog za Švicarsku.To je jeftinija varijanta od dolaska na schengensku granicu. Po ovome slovenci ne primaju mailove tj.neće odgovorit.
 41. 2 bodova
  Mislim da se ne može "prelaziti" sa jednog doplatka na drugi. Ne možeš podnijeti zahtjev za invalidninu ako imaš pomoć i njegu. Ako "otkažeš" pomoć i njegu, teško će ti odobriti invalidninu kada vide da si prekinuo pomoć i njegu (smatrati će da ti ne treba onda invalidnina kada ne trebaš ni pomoć i njegu).
 42. 2 bodova
  Željac047

  alimentacija nakon 7 godina

  Poštovana, ako nije donesena nikakva odluka o uzdržavanju (alimentaciji), a razvidno je da nije, Vi kao zz djeteta možete potraživati plaćanje uzdržavanja za period od pet godina unatrag (retroaktivno) od dana podnošenja tužbe (čl. 289. st. 3. Obiteljskog zakona)... Podnošenjem Tužbe za plaćanjem uskraćenog uzdržavanja... U čl. 289. st. 1. Obiteljskog zakona stoji da je roditelj koji ne stanuje s maloljetnim djetetom i nije plaćao uzdržavanje za svoje maloljetno dijete dužan je isplatiti naknadu za uskraćeno uzdržavanje od nastanka tog prava pa do podnošenja tužbe, no u čl. 289. st. 3. istog Zakona se navodi da tražbina djeteta iz stavka 1. ovoga članka prema roditelju koji ga nije uzdržavao zastarijeva za vrijeme od pet godina od dana nastanka obveze Dakle, kao zz djeteta, u ime djeteta, podnesete Tužbu protiv oca djeteta, kao obveznika plaćanja uzdržavanja, u kojoj predložite da sud donese odluku (presudu) kojom će se istog obvezati na isplatu uskraćenog uzdržavanja za dijete unazad pet godina od dana podnošenja Tužbe... Sretno...!
 43. 2 bodova
  mutavi

  Upis rješenja o izvedenom stanju

  Nakon što ozakonite objekt, prilikom podnošenja zahtjeva za građevinsku dozvolu, Zakon o gradnji niti u jednom trenutku ne propisuje da objekt mora biti evidentiran u katastru. Poželjno jest i također sam negdje načuo tako, npr radi izračuna koeficijenata iskoristivosti odnosno izgrađenosti, situacije i sl, ali isti su vidljivi i lako će biti izračunati jer će se svejedno raditi geodetski projekt pa će se tako prikaziti cijeli bojekt (sadašnji i budući) te će se evidentirati u katastru.
 44. 2 bodova
  Poštovani, Od kad primate mirovinu, koje godine ste umirovljeni ? Izračun najniže starosne mirovine po sadašnjem općem propisu ZOMO: AVM x pune godine mirovinskog staža 65.60 x 26 = 1.700 kn Toliko bi trebala iznositi Vaša minimalna mirovina po sadašnjem zakonu. Provjerite u HZMO zašto je tolika razlika. Lijep pozdrav
 45. 2 bodova
  sivko

  0.6 grama marihuane dobrovoljno

  Zavisi od suca,može te zvat a i ne mora.Uz navedeno možeš u prigovoru tražit i da te sasluša sud.
 46. 2 bodova
  Citirana činjenica nije od utjecaja na pravnu valjanost ugovora. " Oporuka je opozvana kada je ostavitelj pravno valjanim ugovorom raspolagao imovinom koja je bila predmet oporuke u korist treće osobe ili osoba u čiju je korist izvršio raspolaganje oporukom" (VS RH Rev-1081/1999-2) Smatra se da je oporučitelj koji je zaključio ugovor o uzdržavanju nekoliko dana nakon sastava oporuke, opozvao namjenu stvari koju je nekome namijenio. (ŽS Varaždin Gž.1360/06-2) Iz Zakona o nasljeđivanju
 47. 2 bodova
  malicovjek

  Pravo na otpremninu

  Prema navedenim podacima pokust cu vam prikazati izracuhn Vase mirovine iz I stupa. Iizracun iz I i II stupa tek se uvodi u praksu prema novom ZOMO-u pa jos nije tocno poznat sistem i formula za izracun takve mirovine. Prema tome: - pretpostavimo kako jos niste dobili pomenuti otkaz i kako ce vam vjerojatno otkazni rok biti 4 mjeseca da cete u mirovinu najranije sa datumom 01.07.2019.god. - dodatak polaznom faktoru za vas dulji rad od uvjeta za starosnu mirovinu za zene po prijelaznom periodu koji je u 2019.god., 62 godine i 4 mjeseca, vama iznosi 43 mjeseca (43 x 0,34% = 14,62%), polazni fakror povecat ce se za 14,62% - znaci da bi vas radni staz sa 01.07.2019.god iznosio (42 godine i nesto sitno ? na danasnji dan) + (4 mjeseca otkaznog roka + to nesto sitno nepoznato pa cemo okruziti na 5 mjeseci) + (6 mjeseci dodatka za rodjenje 1 djeteta) = ukupno cca 42 godine i 11 mjeseci radnog staza. Iz svega gore navedenog mirovina iz I stupa (kad se stednja iz II stupa prebaci u I stup) iznosila bi 9503,91 kn:
 48. 2 bodova
  prof

  Minimalna braniteljska mirovima

  Suglasan sam poštovani malicovjek . Invalidska mirovina se može promijeniti u prijevremenu starosnu mirovinu samo uz ostvarivanje 1.g. mirovinskog staža nakon umirovljenja, uz sve prethodno navedeno. Nakon takvog rada od 1 ili 2.g. rezultat je slijedeći, sadašnji: -iznos minimalne braniteljske invalidske mirovine -opća nesposobnost od cca 2.560 kn + dani borbenog sektora x 0,50 koji zamjenjujete sa -iznosom minimalne braniteljske prijevremene starosne mirovine od 2.099,20 kn + dani borbenog sektora x 0,41 kn. Jeste li sigurni da Vam je to konačni cilj ?
 49. 2 bodova
  drot13

  Histerični pas

  Za prekršaj je dovoljan i nehaj, nije bitna namjera, a možeš ga počiniti i glasnim TV-om, ne samo zvučnicima linije. Rečeno ti je što možeš, ali ako bi se ti radije svađao, inatio i slično, slobodno, ti tamo živiš. U kakvim ste odnosima sa susjedima? Ako su korektni, probaj se sprijateljiti sa psom, da ne laje kad mu se javiš.
 50. 2 bodova
  drot13

  Histerični pas

  Pas laje kad netko prolazi i prestane, a to je baš ono što psi rade. Ako misliš da je time narušen javni red i mir, možeš protiv vlasnika podnijeti optužni prijedlog prekršajnom sudu (čak imamo jedan svježi primjer iz prakse, psa Medu), a ako misliš da ti se time nanosi šteta, možeš vlasnika i privatno tužiti za naknadu štete. Bez obzira na to, glasnim puštanjem glazbe ili dr. zvuka možeš narušiti javni red i mir i dobiti svoju prijavu, a tu bi se radilo i o objektivno počinjenom prekršaju jer bi ti to radio s namjerom. Zakon ti može zabraniti, a u slučaju javnog reda i mira i brani.
Ovaj popis predvodnika je postavljen na Zagreb/GMT+01:00
×