Jump to content

Predvodnici


Popularni sadržaj

Prikazan je najviše praćeni sadržaj o 13.06.2018 u svim područjima

 1. 4 bodova
  mutavi

  Ugovor o najmu stana

  Vlasnik zgrade za koju se izdaje energetski certifikat, odnosno njezina posebnog dijela dužan je: 1. prije prodaje, iznajmljivanja, davanja u zakup ili davanja na leasing zgrade ili njezinoga posebnog dijela pribaviti energetski certifikat 2. kupcu, najmoprimcu, zakupcu, odnosno primatelju leasinga predati energetski certifikat ili njegovu fotokopiju 3. energetski certifikat predočiti mogućem kupcu, najmoprimcu, zakupcu, odnosno primatelju leasinga Znači može i kopija. Nadalje: Poslati će ga JB automatski u poreznu. Vaša stvar dogovora. Najmodavac je dužan prijaviti svoje stanare. Uz ostalo, za prijavu prebivališta, odnosno boravišta u unajmljenom stanu Mupu je potrebno priložiti ovjerenu izjavu najmodavca kojom on daje suglasnost za prijavu prebivališta ili boravišta na adresi stana najmodavca.
 2. 3 bodova
  Vi se morate uključiti u postupak i tražiti naknadu za umanjenu vrijednost zmljišta u skladu sa zakonom kao uvjet za taj upis služnosti (djelomično izvlaštenje). :https://www.zakon.hr/z/726/Zakon-o-izvlaštenju-i-određivanju-naknade Poželjno bi bilo da angažirate odvjetnika verziranog u takvim predmetima.
 3. 2 bodova
  miroslav6

  osobni odbitak-novosti

  Osobni odbitak je 3800 kn mjesecno. Od bruto place se oduzme 3 800 kn i onda se na preostali iznos naplacuje porez ovisno o visini place u iznosima od 12, 24 i 36%. Buduci da niste radili cijeli mjesec, bivsi poslodavac po zakonu mora obracunati porez na cijeli bruto iznos, a ne na umanjeni iznos kao sto bi napravio da ste radili cijeli mjesec. Da ste poceli raditi kod drugog poslodavca, on bi obracunao osobni odbitak i ako razlika u placama nije velika (ako ne prodete porezni razred), za taj mjesec bi dobili vise-manje istu placu kao i inace. To je napravljeno da ne bi oba poslodavca obracunala 2 odbitka u mjesecu, jer bi ste morali sljedece godine doplatiti taj dio poreza. Buduci da je osobni odbitak ustvari definiran godisnje (samo se obracunava mjesecno), vi na cjelokupnu bruto godisnju placu imate pravo na 45 600 kn odbitka, bez obzira koliko mjeseci radili, tako da za one koji nisu dio godine radili ili su promjenili poslodavca usred mjeseca, porezna sljedece godine sve preracunava i salje porezno rjesenje. Primjer sa izmisljenim brojevima i pojednostavljenim izracunom: Recimo da radite cijelu godinu za bruto 200 000 kn i recimo da je odbitak 80 000 kn, a recimo da je porez 10%, platili bi ste (200 000 - 80 000) x 10% = 12 000 kn poreza, odnosno mjesecno 1 000 kn. Ako ste isti posao radili 6 mj., a 6 mj. ste bili nezaposleni, zaradili bi bruto 100 000kn. Za vrijeme rada bi mjesecno placali porez 1 000 kn, tj. sveukupno 6 000kn. Ali buduci da je obracun godisnji, 100 000 kn bruto - 80 000 kn daje poreznu osnovicu od 20 000 kn i ustvari trebate platiti samo 20 000 x 10% = 2 000 kn poreza. To znaci da ste porez preplatili, porezna negdje u 6. mj. 2019. posalje rjesenje da mora vratiti 4 000 kn i u 8. mj. 2019. se mozete nadati povratu tih 4 000 kn. Dug je period cekanja, ali bankariti s drzavom nije lako, uzima odmah, vraca kasno, ali vrati. Bez kamata. I da, poslodavac tu nije nista kriv, on je isplatio ugovorom odredenu placu.
 4. 2 bodova
  Borbena7

  Eos matrix

  Ne može se Diners više povlačiti kada je prodao tražbinu Eos Matrixu, jednostavno nije ovlašten povlačiti se za nešto što je prodao. Kako je kod Vas prijedlog za ovrhu podnesen prije izmjene Ovršnog zakona 2014. g., tako je potreban Vaš pristanak za preinačenje na strani ovrhovoditelja. Ako ga Vi ne bi dali, postupak se mora obustaviti. A Eos Matrix može pokrenuti novi ovršni postupak u kojemu traži glavnicu i kamate, ali za razliku od sadašnje situacije nema pravo potraživati troškove koji su nastali u postupku koji je vodio prijašnji ovrhovoditelj. Napišite prijedlog za obustavu, pozivom na broj rješenja o ovrsi i pošaljite ga sudu. Pozovite se na čl. 192. st. 3. Zakona o parničnom postupku, kojim je propisano, da nakon što se ovršenik upustio u raspravljanje o glavnoj stvari umjesto ovrhovoditelja može u ovršni postupak stupiti novi ovrhovoditelj samo ako ovršenik izričito na to pristane. Navedite da ne pristajete da umjesto prijašnjeg ovrhovoditelja kao novi ovrhovoditelj stupi Eos Matrix i da tražite obustavu tog ovršnog postupka. Obavezno uz prijedlog priložite kopiju dokumentacije da sud ima uvid u pravnu stvar.
 5. 2 bodova
  miroslav6

  nasljedstvo ili podjela

  Ako ste kucu kupili prije braka, ili ste ju naslijedili (nebitno kad), onda prilikom razvoda nema pravo na kucu. Pogotovo sto nije ulagano nista. U slucaju smrti, dijeli kucu sa sinom. Na oporuku ima pravo traziti nuzni dio, dobio bi 1/4. Mozete sa sinom potpisati ugovor o dozivotnom uzdrzavanju, onda ne dobiva nista. Zanimljivo pitanje za strucnjake, moze li se potpisati ugovor o dozivotnom uzdrzavanju s maloljetnim djetetom? Dijete bi trebalo skrbnika na tom ugovoru do punoljetnosti, ali mu majka ne moze biti skrbnik.
 6. 2 bodova
  drot13

  Ugovor o najmu stana

  Što se tiče MUP-a, dovoljan je i ovjereni ugovor za prebivalište (ako postoji ugovor, ne treba posebna izjava), a ne pitaju za Poreznu i dr.
 7. 1 bod
  Borbena7

  Objasnjenje

  Fina po tom sporazumu ne može pratiti Vaše uplate i ne može ažurirati stanje duga, tako da stanje u Očevidniku nije mjerodavno. Zato u njihovom dopisu piše da su dužni postupiti po dopisu ovrhovoditelja o povlačenju ovrhe bez obzira na navedeni iznos duga koji u tom trenu bude zaveden u Očevidniku.
 8. 1 bod
  Matrix

  nasljedstvo ili podjela

  Nedopušteno,ovo iz razloga što u konkretnom slučaju ispunjenje ugovornih obveza nebi preuzela stranka koja je u ugovoru navedena kao davatelj uzdržavanja (maloljetni), nego zakonski skrbnik kao treća osoba koja nije ugovorna stranka, uslijed čega ugovor stječe obilježja prividnosti i nema učinaka (čl. 66. st. 1. Zakona o obveznim odnosima) jer obvezu ne preuzima ugovorna stranka, dok s druge strane maloljetnik nemože preuzeti obvezu uzdržavanja,obzirom da se u pravnom smislu nemože starati o samom sebi a kamo li o nekom drugom. Samo po sebi preuzimanje ispunjenja moguće je ugovoriti prema odredbi iz čl. 453 Zakona o obveznim odnosima, no bitno istaknuti da je to onda ugovor između dužnika i trećega kao njihov zasebni pravni posao, a ne kao sastavni dio ugovora o doživotnom uzdržavanju,što u bitnom gubi pravnu bit odredaba čl.579 Zakona o obveznim odnosima. Općenito na pitanje da li skrbnik u ime svog štićenika može sklopiti navedeni vid ugovora sa trećom osobom daju odredbe čl.261 st.6 Obiteljskog zakona,čije odredbe daju pozitivan odgovor uz napomenu nužnog odobrenja CZSS,no analizirajući članak 261 u cjelosti ,može se zaključiti da se u tom slučaju maloljetnik uz svog skrbnika u takvom ugovoru može pojaviti samo na strani primatelja uzdržavanja,obzirom da se odredbe istog članka odnose isključivo na zaštitu imovine maloljetnika.
 9. 1 bod
  Borbena7

  Eos matrix

  Nadležan je sud na čijem području imate prijavljeno prebivalište, ako nemate prijavljeno prebivalište onda onaj na čijem području imate prijavljeno boravište.
 10. 1 bod
  Borbena7

  Objasnjenje

  U pismu Vam kažu da je umjesto PBZ stupio B2 Kapital, te da im je isti dostavio Sporazum o plaćanju duga. Zatim da se bilo kakve prisilne naplate putem Fine neće smatrati kao Vaše otplaćivanje duga po tom Sporazumu (da ne bi došlo do dvostruke naplate). Da se B2 Kapital obvezao dostaviti Fini zahtjev za obustavu ovrhe na Fini kada prema Vašim uplatama stanje duga bude podmireno, a da je u tom momentu Fina dužna postupiti bez obzira kakvo stanje dugovanja piše prema njenim evidencijama (koje se ne ažuriraju jer nema podataka o uplatama). Znači Fina nema evidenciju koliko ste Vi po tom Sporazumu otplatili duga, tako da ona nema ovlast smanjivati potraživanje u Očevidniku dok je B2 Kapital ne obavijesti da povlači ovrhu.
 11. 1 bod
  Borbena7

  Eos matrix

  Možete tražiti obustavu postupka (svakog zasebno) temeljem čl.72. st. 2. Ovršnog zakona, jer ovrha nije provediva, a što je dokazano činjenicom da na Vašem računu nema sredstava i da takvo stanje traje gotovo deset godina, a što je dovoljno za obustavu jer se po čl. 5. st. 5. OZ ima smatrati da se ovrha ne može provesti ako na računu nema dovoljno sredstava potrebnih za naplatu ovrhovoditelja.
 12. 1 bod
  virtalni

  Ugovor o najmu stana

  1. niko vas isti nigdje nece pitati niti isti ima smisla igdje upisivati 2. ovjera od porezne vam ne znaci nista u vidu "sigurnosti", a bome ni ovjera kod javnog biljeznika 3. mogu ako je ugovor ovjeren kod javnog biljeznika, ako nije ovjeren onda ce te vi morati ici s njima ih prijaviti... 4. po zakonu ste istu duzni primati na ziro racun
 13. 1 bod
  drot13

  Objasnjenje

  S obzirom da su i brojevi identifikacijski podaci, obrisani su ti u ovom tekstu.
 14. 1 bod
  atomic95

  nevijo

  Voziti trijezan je svakako najbolje rjesenje za buducnost.
 15. 1 bod
  miroslav6

  Darovanje stana jednom djetetu

  Ugovorom o dozivotnom uzdrzavanju, tada prelazi stan na vase ime tek nakon smrti, ali brat ne moze traziti nuzni dio. http://klinika.pravo.unizg.hr/content/pravo-na-nuzni-nasljedni-dio "Naplatni pravni poslovi kao što su ugovor o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju ne mogu se pobijati radi povrede nužnog dijela nasljedstva."
 16. 1 bod
  Potočnica

  Gubitak godišnjeg odmora

  I OIB firme je ostao isti? Ako je OIB ostao isti, onda je to i dalje ista firma, nema prekida radnog odnosa, i do daljnjega imate pravo na puni GO (do daljnjega -> pod pretpostavkom da u ovoj godini neće doći do prekida radnog odnosa). Ako se OIB mijenjao, to je druga firma, znači da vas je poslodavac trebao odjaviti s jedne i prijaviti na drugu firmu. Provjerite na mirovinskom. Kako bilo, u ovom ste slučaju u prvoj firmi trebali ostvariti pravo na razmjeni GO (to je puni go : 12 X mjeseci rada za tu firmu (3?). Puni GO je 20dana ako radite 5 dana u tjednu, odnosno 24 dana ako radite 6 dana u tjednu). Ono što od toga niste iskoristili, stara firma vam je trebala isplatiti kao neiskorišteni GO. U novoj firmi bi trebali imati pravo opet na razmjerni dio GO. Moja pretpostavka je da bi vam ovih 6 dana što su rekli trebalo biti baš taj razmjerni GO za staru firmu, dok vam za GO u novoj firmi još nisu rekli? A ovo 2 tjedna za 2018-u, što su vam prvo rekli, možda dolazi od toga što vam 2 tjedna mora omogućiti koristiti u ovoj godini, a ostatak može i u idućoj? Kako god, imajte na umu da za punu godinu rada imate pravo na najmanje 4 tjedna godišnjeg (što se može razmjerno raspodijeliti na više firmi), pa pratite i budite oprezni. A moja preporuka je da od tog poslodavca odete što prije.
 17. 1 bod
  Potočnica

  uručenje ugovora o radu

  Ako se poslodavac obvezao uručiti im ugovore, neka ih onda i uruči. Imate opciju osobno ih loviti po firmi, imate opciju poslati preporučeno na kućnu adresu. A da si ne komplicirate, u buduće nek poslodavac prvi potpiše, pa radniku uručite ugovor pri potpisivanju s njegove strane.
 18. 1 bod
  Potočnica

  osobni odbitak-novosti

  Prvo, plaća bi se trebala ugovarati u bruto iznosu, tako da bilo kakav odgovor na vaše pitanje jednostavno ne može imati pravnu osnovu. Al onak, kak se to već kod nas radi - poslodavac je prema netu računao bruto, pa nek tako računa i taj zadnji mjesec.
 19. 1 bod
  bobo3

  Visina naknade za ovršni postupak

  Trebali su dostaviti rješenje o ovrsi, to radi javni bilježnik... Ne znam možete li plaćati.... neka primanja su izuzeta, a u Fini možete otvoriti i zaštićeni račun "na koji se isplaćuju primanja, naknade i iznosi izuzeti od ovrhe (primjerice, dio plaće, dio mirovine, primanja po osnovi socijalne skrbi, primanja po osnovi privremene nezaposlenosti, doplatak za djecu i dr.)"
 20. 1 bod
  Borbena7

  Dugovi nakon moje smrti

  Poštovani, ukoliko nemate baš nikakve imovine koja bi se iza Vas jednog dana mogla naslijediti, tada Vaša supruga i djeca nemaju razloga za brigu, jer nasljednici odgovaraju za duge ostavitelja samo do visine vrijednosti naslijeđene imovine. Ukoliko bi bilo nekakve imovine, npr.auto koje ste kupili na kredit, tada je dovoljno da se nasljednici na ostavinskoj raspravi odreknu te imovine i na taj način ih nitko ne može teretiti za dug ostavitelja, jer i u ovom slučaju ne bi ništa naslijedili. I svakako, samo nastavite nadmašivati doktorske prognoze.
 21. 1 bod
  Koliko i ja znam, svake dvije godine imate pravo na jedan besplatni sistematski pregled (i državni službenici također), je li to po kolektivnom ugovoru ili po čemu, ne znam. Druga škola nije u pravu, s obzirom da znam za više srednjih škola kod kojih se pregledi obavljaju. Što se tiče medicinskih informacija od obiteljskog liječnika, na to nemaju pravo bez Vaše privole.
 22. 1 bod
  felixx

  Eos matrix

  Ni slučajno ne uplaćivati! To je navlakuša! Uplatom priznaješ dug. Neka predoče ugovor o otkupu duga i dokaz da je dug stvarno otkupljen. Dužan si podmiriti samo iznos za koji su oni otkupili dug. Najbolje je s njima ne komunicirati previše. Pogrešnim izborim riječi u nekom dopisu mogao bi nehotice priznati dug. Poruka njima treba biti ako ne predoče tražene dokaze da te prestanu uznemiravati .
Ovaj popis predvodnika je postavljen na Zagreb/GMT+02:00
×