Jump to content

Predvodnici


Popularni sadržaj

Prikazan je najviše praćeni sadržaj o 13.09.2018 u svim područjima

 1. 2 bodova
  Nida

  Nemam nasljednika

  Kod nas nije moguce ostaviti nasljedtvo zivotinji, ali mozete udruzi ili zakladi
 2. 2 bodova
  G-man

  Obavijest o prekoračenju brzine

  Ako platite kaznu u roku 3 dana (odnosno privilegiju od 1/2 kazne), neće ni doći do pokretanja prekršajnog postupka, kao što i u obavijesti stoji. Plaćanjem faktički priznajete prekršaj, a kako je državi ionako bitno da puni proračun, ujedno time i štedite vrijeme i rad suda (što sve košta) - svi sretni i zadovoljni. Jasno, ako vam financije dozvoljavaju plaćanje spomenute svote u roku. Ako pošaljete podatke, ide prekršajni postupak protiv osobe koju ćete navesti (pretpostavljam sebe) za brzinu, a ukoliko ne pošaljete podatke, ide postupak protiv vas za nedavanje podataka. Ovdje na Legalisu apsolutno svi (barem koliko ja pamtim) su dobili bar neko smanjenje (neki čak i 2/3), a teoretski je moguće i dobiti puni iznos, ali bih to ipak suzio na slučaj istovrsnih i inih opetovanih kršenja prometnih propisa, tako da ukoliko vam je ovo prvi susret s prekršajem, šanse za smanjenjem su i više nego dobre. Kolikim točno - zavisi. E, tu vam garancije nema. Bilo je korisnika, koji su od početne 2.000,00 dobili 667,00 kn, ali i onih koji su dobili po 1.500,00 kn. Također morate uračunati i troškove postupka, za koje možete tražiti oslobođenje zbog loše financijeske situacije, ali opet nema garancije da će sudac to uvažiti. Određeni rizik postoji, a odlučiti morate sami - ili 1.000,00 kn odmah ili ići u rizik, gdje teoretski možete proći bolje (iako doista ne mnogo bolje, par sto kuna), a možete proći i gore ili biti na istom. Eto, ja ću vam reći što bih ja napravio - ako sam doista vozio i napravio prekršaj, platio bih ovu 1.000,00 kn i završio s tim. Ma koje isprike, nema beda.
 3. 2 bodova
  Nida

  Mobing na poslu

  S obzirom da niste sluzbeno potpisali promjenu ugovora, po mom, trebali biste na radni sud. Tamo bi dokazivali da ste u zadnjih godinu i pol radili posao viseg koeficojanta od onog koji Vam je na papiru. To bi teoretski bilo to, po mom. Ako ste iz Zg, predlazem Vam da se obratite i udruga koje se bave mobbingom. Upisite to u google trebalo bi se izlistati.
 4. 1 bod
  Sve da se citirano i dogodi,to nikako ne umanjuje učinke koje proizvodi ugovor o doživotnom uzdržavanju,obzirom da se punoljetnom štićeniku lišenom poslovne sposobnosti skrbništvom osigurava isključivo zaštita onih prava i interesa koji su mu odlukom o lišenju poslovne sposobnosti ograničeni. Zakonski je nedopustivo da se skrbnikom imenuje osoba koja sa štićenikom ima sklopljen ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju. Izvršavati ugovorom preuzete obveze.
 5. 1 bod
  gala385

  OTKAZ UGOVORA O RADU POD BOLOVANJEM

  Ugovor Vam prestaje s danom prestanka korištenja roditeljskog dopusta osobe koju mijenjate. To može biti dan naznačen na rješenju o priznanju prava na korištenje roditeljkog dopusta ili može biti da je ta djelatnica zatražila prekid roditeljskog dopusta. U svakom slučaju ugovor Vam mora prestati dan prije povratka osobe koju mijenjate. Imate pravo na isplatu naknade za razmjerni dio god. odmora.
 6. 1 bod
  Borbena7

  Kredit

  Stanje u Očevidniku ne mora uvijek biti mjerodavno za stvarno stanje, a s obzirom na prethodna zbivanja, pošaljite dopis banci i tražite da Vam se očituju sukladno čl. 82. st. 1. Zakona o obveznim odnosima, ukoliko su Vaš dug ustupili nekome trećem, a ukoliko nisu navedite da tražite da Vam se očituju o sveukupnom stanju duga, jer Vas zanima njihova naplata preko CO.
 7. 1 bod
  Naravno, Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima nudi mogučnost sporazuma suvlasnika, no kao što napisah takav sporazum bi samo određivao način korištenja predmetne čestice, ne bi služio za eventualnu parcelaciju. Isto tako i za drugi dio odgovora sa Ugovorom o diobi vlasništva, jer u biti koliko se i kako može parcelirati određuju prostorni planovi podredno izvedeni iz Zakona o prostornom uređenju i čl.160. No, isto tako Zakon o prostornom uređenju nudi i mogučnost parcelacije neizgrađenog građevinskog zemljišta (recimo da je čestica dvorišta takova, znaći u građevinskom područuju određenim pp) na osnovu sudske odluke. Pa bi tako mogli u izvanparničnom postupku tražiti razvrgnuće suvlasništva geometrijskom diobom. Ako se u tome postupku utvrdi da je takova dioba moguća, donosi se odluka o tome. Doduše takova odluka je neprovediva u zemljišnm knjigama ali je osnov za izradu pracelacijskog elaborata i prijavnog lista koji bi služili za formiranje novih čestica u katastru i upisu u zemljišne knjige. Ovaj dio odgovora, je i išao u tome smjeru, gdje je u izvanparaničnom postupku sporazum moguć i dopušten, u kojem slučaju bi već postojao Ugovor o diobi i parcelacijski elaborat te bi sudu bilo jednostavnije i brže donijeti odluku. Ali kao što rekoh uglavnom natezanje sa suvlasnicima oko suglasnosti ne urodi plodom. Pa bi se tu radilo o drugom dijelu sudske prakse koja dopušta da se suvlasnička zajednica razvrgne i bez Ugovora, elaborata i prijavnog lista, na osnovu mišljenja geodetskog vještaka na način da se u nalazu istoga označe dvije ili više površina slovima te različitim bojama te se shodno tome donese odluka kome što pripada. Kao što na pomenuh, takova odluka je neprovediva u ZK ali služi kao osnova za izradu parcelacije temeljem čl.161 st.1 tč.3 Zakona o prostornom uređenju.
 8. 1 bod
  malicovjek

  Mirovina i novi zakon

  Prema sadasnjem mirovinskom zakonu ZOMO-u i prijelaznom periodu za zene imate uvijete za momentalni odlazak u punu starosnu mirovinu, vam je sasvim svejedno dali ce to biti prvi ili zadnji dan u mjesecu, ako odete prvi dan onda cete zadnju placu u firmi u kojoj radite dobiti za cijeli mjesec, ako odete zadnji dan ili bilo koji dan u mjesecu placu cete dobiti za toliko dana koliko ste radili a ostalo ce biti isplata kroz mirovinu. Nadalje plaća ostvarena u godini u kojoj se ostvaruje pravo na mirovinu ne uzima se za utvrđivanje vrijednosnih bodova. Stoga, ako je dan priznanja prava na mirovinu 31. prosinca ili neki raniji datum u toj godini, plaća ostvarena za tu godinu kao i otpremnina neće se uzeti za izračun visine mirovine. Ali postoji jedna stvar o kojoj treba voditi racuna, Vi sa navrsenjem 62 godine zivota i sa najmanje 35 godina radnog staza imate pravo za svaki mjesec daljnjeg rada nakon tih navrsenih 62 godine na povecanje mirovina koja se povećava 0,15% za svaki mjesec koji je protekao od navršene starosne dobi za starosnu mirovinu iz prijelaznog razdoblja. Znaci ako ste npr. 20.08. navrsili 62 godine zivota i radite do 30.12.2018.god. za ta puna 4 mjeseca daljnjeg rada dobit cete povecanje mirovine od (4 x 0,15% = 0,6 %) 0,6%, znaci na mirovinu od cca 3500 kn to bi bilo dodatno 21 kn dozivotno. Iznjenama zakona koji bi trebao stupiti na snagu od 01.01.2019.god a najavljuje se povecanje zivotne dobi u prijelaznom periodu na 6 mjeseci godisnje (sad po postojecem ZOMO-u je 3 mjeseca godisnje), pa bi u 2019.god zeni trebalo za odlazak u punu starosnu mirovinu umjesto sadasnjih 62 godine i tri mjeseca, po buducem 62 godine i 6 mjeseci zivota. Vama to nebi trebao biti problem jer cete napuniti tih 62 godine i 6 mjeseci tijekom mjeseca veljace 2019.god. Ako bi radili do kraja 2019.god. uvecanje od 0,15% dobili bi za punih 16 mjeseci pa bi onda povecanje izracuna mirovine bilo za (16 x 0,15% = 2,4%) sto bi na osnovicu od 3500 kn bilo 84 kn dozivotno. Ako ste relativno zdravi i jos mozete raditi i redovno primate placu, razmislite kad bi htjeli u mirovinu.
 9. 1 bod
  Ruby_Danderfluff

  Ugovor o najmu s obrtom?

  Forma je: IME I PREZIME, KAO VLASNIK OBRTA TOG I TOG, jer obrt sam za sebe nema pravnu osobnost, nema OIB, obrtnik odgovara za obveze obrta cijelom svojom imovinom.
 10. 1 bod
  Iskustvo sutkinje Zorke Ćaćić Zagrajski govori tome u prilog: LINK
 11. 1 bod
  Po mom mišljenju, ako stan u zemljišnoj knjizi bude glasio samo na Vas, teško će ga ovršiti za obvezu tuđeg uzdržavanja, jer bi prvo ta osoba trebala ići u utvrđivanje da je ta nekretnina izvanbračna stečevina Vašeg izvanbračnog supruga, tražiti da se upiše njegovo suvlasništvo u polovici, a zatim ići u ovrhu na tu polovicu, što je vrlo neizgledan scenarij. Što se tiče ostaloga, on je trebao već prije 6 godina pokrenuti postupak radi promjene odluke s kojim će roditeljem dijete živjeti, je li to učinio? (tom odlukom bi bila obustavljena njegova obveza uzdržavanja i uspostavljena majčina) Ako nije, to bi bilo jako dobro da sad učini, makar i za ubuduće, za naredne tri godine djetetova života, odnosno ako se i dalje bude redovito školovalo, i dalje do 26-te godine djetetova života. Bilo bi dobro da oni kao roditelji sjednu i porazgovaraju, da odu u centar za socijalnu skrb i naprave novi plan zajedničke skrbi za dijete, kojim će to sve utanačiti i koji će na kraju potvrditi sud, tako da se u što većoj mjeri osigura da bivša supruga neće pokrenuti ovrhu radi neplaćene alimentacije, jer u sadašnjem trenutku ona to može bilo kad učiniti.
 12. 1 bod
  Ruby_Danderfluff

  Isplata place

  Čemu dvije tužbe, zašto nije u istoj tužbi istaknuo i zahtjev za isplatu plaća od nezakonitog otkaza do povratka na radno mjesto? Obično, poslodavac je dužan izdati obračun neisplaćene plaće do zadnjeg dana u mjesecu u kojem je plaća trebala biti isplaćena (čl. 93. ZOR). Ta isprava je ovršna isprava na temelju koje je moguće izvršiti neposredno ovrhu, pa nije potrebno ići u parnični postupak. Ja bih išla tim putem da natjeram poslodavca, pa makar i inspekcijom rada, da mi izda te obračune, pa bih s njima odmah na FINU.
 13. 1 bod
  Ruby_Danderfluff

  Ugovor o djelu

  Po mom mišljenju, ovo je istinski strašno.
 14. 1 bod
  sivko

  Obavijest o prekoračenju brzine

  Ako platiš pola kazne moraš dostavit samo uplatnicu o plaćanju da znaju da je plaćeno da ne pišu PN za nedostavu podataka.
 15. 1 bod
  Hvala puno. Obozavam ovaj forum. :*
 16. 1 bod
  G-man

  Obavijest o prekoračenju brzine

  Realno je očekivati da će sud, u slučaju priznanja, kajanja i svih ovih okolnosti koje ističete, kaznu ublažiti, pa će i na tu kaznu još ići mogućnost plaćanja 2/3, a moći ćete tražiti i obročno plaćanje zbog nezavidne financijske situacije. Također, možete zatražiti i oslobođenje od plaćanja troškova postupka. Za nedavanje podataka kazna je 2.000,00 kn, pa ste manje više na istom, a jedan korisnik ovdje čak je tvrdio da su u tom slučaju protiv njega pokrenuta dva postupka, i za brzinu i za nedavanje, što se u praksi dosad nije dešavalo. Treća opcija je platiti 1.000,00 kn i priča završena.
 17. 1 bod
  Ruby_Danderfluff

  Ugovor o najmu s obrtom?

  Porez na najam je za Vas isti, njemu je ugovor, pretpostavljam, potreban da bi mogao knjigovodstveno pravdati poslovni trošak i to je to. Jedino što dodatno mogu savjetovati je da Vam dostavi bjanko zadužnicu na određeni iznos (recimo, 5.000,00 kn) radi osiguranja dugovanja za najamninu i režije, ako Vam je pozicija takva da to možete učiniti bez gubitka ugovora. Sretno!
 18. 1 bod
  Spitfire

  Ugovor o najmu s obrtom?

  Svejedno je, za najam ili zakup obračunava se porez po stopi od 12% od ugovorene ili procjenjene najamnine ili zakupnine od strane PU, s time da se od ukupnih primitaka odbiju izdaci u visini 30%.
 19. 1 bod
  gala385

  Isplata godišnjeg odmora

  Razlog je zato što se ugovori sklapaju do kraja nastavne godine, odnosno u pravilu do 15.06.2018. godine, jer prestaje osnova Vašeg zaposlenja. Pravo na regres imaju radnici koji koriste makar 1 dan godišnjeg dakle ovisi jeste li u ovoj godini isti i fizički koristili. Na koje vremensko razdoblje je sklopljen ugovor?
 20. 1 bod
  gala385

  Odluka o godisnjem

  Poslodavac određuje kada ćete koristiti godišnji i to sukladno planu godišnjih odmora, osim 1 dana koji možete koristiti kada želite sukladno ZOR-u. Iznimke o dužini ovog zadnjeg su ako je drugačije ugovoreno npr. kolektivnim ugovorima.
 21. 1 bod
  Željac047, puuuno hvala na brzom odgovoru! I ja sam bila uvjerena da je to tako, dok nije prijateljici odvjetnica rekla drugačije za isti slučaj.
 22. 1 bod
  Borbena7

  nenaplativost ovrhe

  Ako mislite da je ovršna isprava u zastari zato što je izdana još 2000. godine, to ne mora nužno biti točno. Za zastaru treba proteći rok od deset godina računajući od pravomoćnosti ovršne isprave, s tim da se sa radnjama u postupku ova zastara prekida i ponovno teče ispočetka. Na vjerovniku je da se pokuša naplatiti putem istog ili nekog drugog predmeta i sredstva ovrhe, a Vaš opcija je da možete dobrovoljno podmiriti dug.
 23. 1 bod
  Nida

  Ugovor o djelu

  Nije istina. Vecinom se sklapa ugovor o djelu ili studentski. Nemaju odobrenje osnivaca za otvaranje novog radnog mjrsta u 90% slucajeva Iako bi za ovakav posao trebao osnovati ugovor o radu, osniva se igovor o djelu, a prosvjetna inspekcija i osnivaci to i preporucuju.
 24. 1 bod
  Matrix

  Nemam nasljednika

  Sukladno odredbama čl.8 st.1 Zakona o nasljeđivanju,citirane osobe spadaju u krug nasljednika. Oporukom prvenstveno određujete svog nasljednika,a podredno se može unijeti uglavak o isključenju iz nasljeđivanja određenih nasljednika. Obzirom da pomenute osobe nisu vaši nužni nasljednici,posredno bi bili isključeni iz nasljeđivanja ukoliko bi vi oporukom odredili svog nasljednika.
 25. 1 bod
  Držite se šprance koju ste dobili i viziju svoga poslovanja pokušajte uklopiti u tu šprancu, jer poslovni plan i nije ništa drugo nego pogled na Vaše buduće poslovanje. Ukoliko smatrate da niste u mogućnosti samostalno napraviti ovaj plan, uvijek imate opciju angažirati neku od tvrtki koje nude baš ovakve usluge tj. izrade poslovnog plana za nove poduzetnike.
 26. 1 bod
  Nazovite ili otiđite do suda i tamo zatražite podatke (neki čak znaju dati i uplatnicu).
 27. 1 bod
  drot13

  Nasljedno pravo

  Da, čim je baka umrla, prestaju sve punomoći. Ako nitko nije obavijestio banku, onda će to i dalje moći dizati ako želi (iako ne bi smjela). Banku možete obavijestiti i vi da se novci prestanu trošiti do okončanja ostavinske rasprave.
 28. 1 bod
  malicovjek

  mirovina_novi zakon

  Postovana, prema napisanom, po sadasnjem ZOMO-u i prijelaznom periodu za zene imate vec pravo na prijevremenu starosnu mirovinu ali uz penalizaciju od 0,34% po mjesecu prijevremenog umirovljenja, kako vam do godina za punu starosnu mirovinu nedostaje jos 4 godine (u 2018.god za punu starosnu zena treba 62 godine zivota), 48 mjeseci x 0,34% = 16,32% umanjenja mirovine Prema najavljenom kod izmjena mirovinskog zakona penalizacija ce se postroziti pa ce postotak ostati 0,34% po mjesecu prijevremenog umirovljenja ali se nece smanjivati kako vam se povecavaju godine radnog staza. Druga promjena ce se odnositi na potrebno vrijeme prema povoljnijim uvjetima , po sadasnjem ZOMO-u uvjet starosne dobi povećava se za tri mjeseca svake godine po najavljenom to bi se diglo na 6 mjeseci. Sto znaci da bi vas ako bi ostalo po sadasnjem ZOMO-u u 9. mjesecu 2019 penalizirali sa 0,32% zbog 34 godine i 6 mjeseci radnog staza (39 mjeseci x 0,32% = 12,48% penalizacije). Po najavljenom u izmjeni zakona penalizacija u 2019 godini bi izgledala ovako, znaci ostaje 0,34% po mjesecu prijevremenog umirovljenja, za uvjeta godina ide 6 mjeseci pa je to 62 god. i 6 mjeseci pa bi to u 9 mjesecu 2019.god. izgleda ovako (42 mjeseci x 0,34% = 14,28% penalizacije). Vidljivo je da bi po najavljenim izmjenama u novom zakonu penalizacija u daljnim godinama rada bila malo veca nego po sadasnjem mirovinskm zakonu. Najpovoljnije vrijeme za odlazak je kad navrsite godine za odlazak u punu starosnu mirovinu, znaci mirovinu bez penalizacije.
 29. 1 bod
  Da, moraš doći, jer sud može naložiti dovođenje ili se može za tobom raspisati potraga, a može ti izreći i novčanu kaznu (5000 - 20000 kn). Preuzmeš poziv, odeš, kažeš što želiš, ostalog se ne sjećaš i to je to.
 30. 1 bod
  G-man

  Kz kradja

  Zar prijatelj nije dobio nikakvu obavijest ili poziv niti od DORH-a niti suda?
Ovaj popis predvodnika je postavljen na Zagreb/GMT+02:00
×