Jump to content

Predvodnici


Popularni sadržaj

Prikazan je najviše praćeni sadržaj o 05.10.2018 u svim područjima

 1. 3 bodova
  virtalni

  Reklama preko pola posta

  Instalirajte ovaj addon za firefox, (isti postoji i za chrome...) - i nigdje više nema reklama... https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/adblock-plus/ i nema više reklama... - također nakon instalacije istoga u postavkama addona isključite i "Allow Acceptable Ads"
 2. 3 bodova
  Razlika između ugovora o radu i o djelu se procjenjuje od slučaja do slučaja. No, postoje neke smjernice koje upućuju o kojoj vrsti ugovora se radi. Inače, smatrat će se da je sklopljen ugovor o radu, a ne o djelu, ako su kumulativno ispunjeni sljedeći uvjeti: 1. predmet sklopljenog ugovora je kontinuirano obavljanje posla 2. riječ je o poslu za koji je trebalo sklopiti ugovor o radu zbog naravi ugovorenog posla s obzirom na a) narav rada b) vrstu rada i c) ovlasti poslodavca iz ugovora. Konkretnije, proučavaju se okolnosti kao što su npr. radite li u prostoru poslodavca, koristite li njegove resurse ili koristite vlastite resurse, da li imate slobodu prilikom izvršavanja posla ili morate raditi po uputi poslodavca, postoji li to mjesto u sistematizaciji posla, kako je napisan sam ugovor, izvršavate li taj posao kontinuirano (svakodnevno) ili samo povremeno, primate li regres, božićnicu i ostala materijalna/nematerijalna prava, dnevnice, je li vam se doprinosi plaćaju po stopama za ugovor o radu ili ugovor o djelu itd. E sad, ako su ispunjeni navedeni uvjeti iz odredbe čl. 10. ZR-a, smatrat će se da nije sklopljen ugovor o djelu nego ugovor o radu te će se na sva prava i obveze iz ugovora retroaktivno (od trenutka sklapanja ugovora) primijeniti odredbe ZR-a. Posredno, ako ste radili u takvom odnosu više od 3 godine onda bi se to smatralo ugovorom na neodređeno vrijeme (pretpostavljam da ste na to mislili kada ste spomenuli 3 godine). No, čak i da je takav ugovor sklopljen na godinu dana, a nastavili ste raditi kod poslodavca istekom ugovora onda bi se isto smatrao ugovorom na neodređeno jer ZR (čl. 12. st. 7.) koristi terminologiju „ako radnik nastavi raditi kod poslodavca i nakon isteka vremena za koje je ugovor sklopljen…“ Ovako kako ste opisali svoje okolnosti rekao bih da se radi o ugovoru o radu, a ne ugovoru o djelu.
 3. 2 bodova
  Mister-X

  Snimanje telefonskog poziva

  sam si sve rekao...osoba A zna da sama sebe snima...ali nezna da ju druga osoba snima (osoba B)...zakon govori da osobi koja ce biti snimana od Vas morate to reči...što u ovom slučaju nije......usput rečeno da Vi snimite nekoga gdje on kaže da Vas snima,po logici stvari bi značilo da ste Vi njega počeli snimati prije nego on vas ,a niste ga obavijestili...tako da je teško očekivati da će se prihvatiti argument da imate pravo snimati osobu koja vas snima,a da joj niste rekli...
 4. 2 bodova
 5. 1 bod
  drot13

  Fizički napad, prekršaj!

  Neće ti dozvoliti niti imaš na to pravo, tako da bolje nemoj. Nisi stranka u postupku i možeš samo gledati i šutjeti, a sutkinja/sudac ti u protivnom može odrediti i novčanu kaznu. A da ne spominjem da bi tih "par riječi" moglo postati i zasebno kazneno djelo (npr. prijetnje)... Jasno mi je da mu imaš svašta za reći, ali niti će to pomoći tvom sinu niti postupku, a vjeruj, nećeš se niti osjećati bolje nakon toga...
 6. 1 bod
  G-man

  Razvrgnuće suvlasništva

  Nasljednici, među inim, nasljeđuju i (su)posjed ostavitelja. Ukoliko ste međutim, vi u trenutku smrti bili jedini faktični posjednik, i ukoliko osoba X nema ključ, kojim bi ušla u kuću, jasno da to neće moći učiniti, ali bi u sudskom postupku s uspjehom ishodila predaju kuće u (su)posjed.
 7. 1 bod
  G-man

  Snimanje telefonskog poziva

  OK, tu sad idemo već lagano u filozofiju. Po meni, treba ga obavijestiti, jer što ako osoba A negira svoje snimanje? Kako će osoba B dokazati da je A snimala? (ne računam ovdje teleoperatere)
 8. 1 bod
  to što vide ništa Vama ne znači posebno.....niti možete niti bi trebali imati zbog toga problema....problem može imati samo osoba koje recimo nešto napravi i to dalje radi ,pa policija to lakše uoči jer na to malo više obrati pažnju.....inaće budi bez brige....
 9. 1 bod
  Matrix

  Razvod posjed i stečevina

  Netočno,mirni posjed prestane istekom roka u kojem je osoba od koje je posjed oduzet mogla zatražiti posjedovnu zaštitu. U posljednjem mirnom SUPOSJEDU.
 10. 1 bod
  prof

  Mirovinska reforma 2018.

  Poštovani sivko, Nažalost nema povećanja polaznog faktora za korisnike mirovine po Zakonu o mirovinskom osiguranju DVO i PS. Međutim ako taj korisnik ima uvjete za mirovinu i po općem propisu ZOMO (vi to još nemate) onda se ima pravo na povećanje polaznog faktora za izračun mirovine po općem propisu, ako takav izračun bude veći od mirovine po rečenom posebnom propisu ima se pravo izabrati povoljnija mirovina. Lijep pozdrav
 11. 1 bod
  Željac047

  Pravo nad krov nad glavom

  U potpunosti se slažem, takvi postupci su dosta dugotrajni i, da ne rečem, dosta komplicirani, bio bi najbolji dogovor ako je, naravno, moguć, jer na kraju ćete oboje biti "gubitnici" s obzirom na troškove, dugotrajnost postupka i sve ostalo...
 12. 1 bod
  Poštovani, a što Vam savjetovati, nastavite kao do sada, naravno, ako i koliko ste u mogućnosti, da se kojim slučajem nebi stvorilo veće dugovanje, a ako sud donese drugačiju odluku (da djeca žive sa Vama), potraživati ćete od bivše ono što ste uplatili temeljem uzdržavanja djece... Ovo ostalo što navodite da ste trošili na djecu Vam ulazi u dar djeci, znači, samo uplate koje ste naslovili da su uplate temeljem uzdržavanja djece će Vam priznati, sve ostalo je dar djeci i neće se uzimati u obzir...
 13. 1 bod
  Borbena7

  Predškolski vrtić

  Evo jedan koristan link https://www.google.com/amp/s/dnevnik.hr/amp/vijesti/hrvatska/unatoc-zakonu-djeca-koja-nisu-cijepljena-upisana-u-vrtice-sve-ranjive-skupine-su-ugrozene---520278.html
 14. 1 bod
  Postovana, nazalost novi braniteljski zakon ciji ce clanci u dijelu odredjivanja novih braniteljskih mirovina stupiti na snagu sa 01.01.2019.god. ne odnose se na one koji vec imaju odredjenu mirovinu po mirovinskom zakonu ZOMO-u, a takvo je i tumacenje ministarstva branitelja:
 15. 1 bod
 16. 1 bod
  sivko

  Zabrana ulaska u zemlje eu

  Ne,zaobilazit ćeš At.
 17. 1 bod
  Ruby_Danderfluff

  Zaposleni student/direktor

  Zasad HZMO i HZZO, koliko mi je poznato, ne primaju obavijest od sveučilišta tko ima status redovnog studenta. Zdravstveno koristite temeljem zaposlenja. Vjerujem da se na ovo žmiri zato što i kad se prebiju studentske povlastice i pogodnosti sa doprinosima koje uplaćujete kao zaposlenik, država je još uvijek u plusu. Ako ste mirovinsko osigurani po drugoj osnovi, tada kao direktor trgovačkog društva možete imati funkciju nezaposlenog direktora, da.
 18. 1 bod
  Prijavljujete na adre4sdi gdje imate službeni boravak,može na adresi podstanarstva ako imate ugovor i prijavljen boravak.Otac nije član kućanstva.
 19. 1 bod
  Zahtjev za produženje se podnosi 60 dana prije isteka boravka. 5 godina neprekidnog boravka, a računa se samo polovica vremena (5 godina studiranja=2.5 godina boravka).
 20. 1 bod
  joekifla

  Zastara kazne zatvora

  Sve super dok ne dođe do EUN-a. Za sada nisam imao problema. Zapravo me čudi da do sada nije došlo do toga. G-man hvala na odgovorima. ???
 21. 1 bod
  Remetili ste mir na raspravi, pa su vas "drapnuli" po džepu? To je gotovo pa nemoguće osporiti, jedino možda visinu ili vrstu sankcije, ali sve zavisi što je u zapisniku.
 22. 1 bod
  Ruby_Danderfluff

  Pravo nad krov nad glavom

  Dijete nema veze s podjelom bračne stečevine bračnih drugova (pretpostavljam da su obje kuće stečene u braku radom bračnih drugova), a postupak podjele nije hitan, pa ovisno o dokazima, potrebi vještačenja, držanju stranaka (odugovlačenju, protivljenju, ulaganju žalbi), do pravomoćnog okončanja postupka može proći i nekoliko godina. Da, i ažurnost, odnosno zatrpanost suda igra ulogu.
 23. 1 bod
  Strawinsky

  video zapis kao dokaz u postupku

  O čemu je ovdje riječ? O video ili o audio snimanju? Ako se radi o video snimanju, ono je dopušteno na javnom mjestu odnosno na svakom mjestu koje nije posebno zaštićeno u smislu ostvarivanja privatnosti. Ako se radi o video snimanju na javnom mjestu nije potrebno niti upoznatost osobe koje se snima, niti njezino dopuštenje za snimanje. Ispunjavanje tih uvjeta se tražilo u nekadašnjoj verziji Kaznenog zakona. Da nije tako, majka zajedničkog djeteta nikada ne bi bila osuđena za nasilje u obitelji jer je određena djelatnica u CZSS, ne znajući za neoborivi dokaz u obliku video snimka na javnom mjestu, u zatraženom izvješću lažno prikazivala situaciju ne bi li sud oslobodio njezinu štićenicu. Što se tiče možebitnih provokacija, na sudu je da razmotri okolnosti i procjeni što se odigralo, kako i zašto pa da shodno tomu donosi svoje konačne odluke. Jednako tako kao što odlučuje o vjerodostojnosti svjedoka u postupku. U tom smislu smatram da više snimaka iz raznih situacija ne mogu biti na odmet, dapače, mogu dati bolju, cjelovitiju sliku odnosa među strankama.
Ovaj popis predvodnika je postavljen na Zagreb/GMT+02:00
×