Jump to content

Predvodnici


Popularni sadržaj

Prikazan je najviše praćeni sadržaj o 05.11.2018 u svim područjima

 1. 3 bodova
  Spitfire

  Darivanje stana maloljetnoj osobi

  Sve to stoji do ovoga iznad. Naime, založno pravo (hipoteka) prati nekretninu a ne vlasnika iste tako da tu nema banka što odobravati ili ne. Nadalje, prijedlozi za upis ne mogu biti na čekanju, mogu biti kao takovi usvojeni, odbijeni ili pretvoreni u predbilježbu ili zabilježbu. Nužni dio je stvar ostavinskog postupka iz Zakona o nasljeđivanju a ne način podjele bračne stečevine nakon razvoda braka.
 2. 2 bodova
  Matrix

  Društveno vlasništvo zemljišta

  Po vas bi bila nezahvalna situacija,budući da bi u tom slučaju umrlog u jednakim nasljednim dijelovima nasljedili svi njegovi zakoniti nasljednici. Po pitanju konkretne imovine,nasljeđivala bi se po stanju koje odražava katastar,odnosno po opsegu prava koje je imao ostavitelj do svoje smrti,a po pravomoćnosti rješenja o nasljeđivanju,nasljednici kao pravni sljednici umrlog su ovlašteni pokrenuti postupke radi sređivanja zemljišno knjižnog stanja nasljeđene imovine.
 3. 2 bodova
  Željac047

  Djeca i alimentacija

  Poštovana, da li je prilikom postupka razvoda braka donešena kakva sudska odluka o uzdržavanju kćeri? Ako nije, bez obzira na sve što navodite, ima pravo pokrenuti tužbu i u tužbenom zahtijevu tražiti uzdržavanje unatrag pet godine (opći zastarni rok) i od Vas i od oca sukladno odrednicima ObZ, bez obzira na stipendiju i sve ostalo.... Možda sam Vas povrijedio, vidim da nije u redu to što radi, ali joj to zakon omogućava, no čisto sumnjam da bi ona to i učinila, možda Vas s time malo "cima", pa bi bilo dobro, ako je ikako moguće, da svi zajedno sjednete i da se ljudski dogovorite.... Po zakonu, dužni ste ju uzdržavati i Vi i Vaš bivši suprug, sve dok studira i uredno ispunjava svoje obveze na studiju, s time što se roditelju s kojim stanuje (živi) u iznos uzdržavanja uračunavaju troškovi stanovanja, a najduže do 26. godine života, ali i ona je, ako ostvaruje neka primanja, dužna učestvati u svom uzdržavanju...
 4. 2 bodova
  prof

  Darivanje stana maloljetnoj osobi

  Poštovani ruffball, Niste dobro planirali, nema predavanje pod Z darovnog Ugovora, kad još niste vlasnik a ni suvlasnik. To što Vi želite darovati, trenutno nije Vaše a Vi dodatno još želite bilo kakvo raspolaganje sa istom nekretninom ? Lijep pozdrav
 5. 2 bodova
  mutavi

  pomoćni objekt

  Pretpostavljam da se suvalasnik idelanog dijela? Da skratim, na parceli može graditi vlasnik i onaj kome vlasnik dozvoli (vidi dio Zog, dokaz pravnog interesa). Nadalje, što se tiče akata za gradnu, shodno Vašem upitu, ukoliko na parceli postoji postojeći/legalan glavni objekt, nije potrebna Građevinska dozvola već glavni projekt sukladno Pravilniku o jednostavnim građevinama i radovima.
 6. 2 bodova
  Borbena7

  Članovi obitelji

  U tom slučaju, u prijavi trebate naznačiti i svog oca.
 7. 1 bod
  CherylBlossom

  Krađa

  Hvala puno, sad cu lakse spavat, naucila sam se pameti, lijep pozdrav i hvala
 8. 1 bod
  G-man

  Krađa

  Ma nema šanse, kao što sam rekao to bi trebalo odbaciti.
 9. 1 bod
  G-man

  Krađa

  Slažem se da je najbolje otići do DORH-a i izvršiti uvid u spis te vidjeti o čemu se tu radi, iako osobno, da ja odlučujem o ovom predmetu, riješio bih ga primjenom načela svrhovitosti (nema progona, jer nema ni smisla), jer su ostvarene sve pretpostavke za isto. Moguće da je ovaj razgovor kod CSS-a korak u tom smjeru, da se prikupe podaci o vama, koji će onda poslužiti zamjeniku da to riješi na taj način. Povlačenja kaznene prijave kod nas nema, a kako je jedini ovlašteni tužitelj za maloljetnike DORH, postupak će se provesti i riješiti.
 10. 1 bod
  Atom32

  Članovi obitelji

  Da, hvala vam puno na pomoći.
 11. 1 bod
  frenki zg

  Prodaja robe

  Kupovina od fizičke osobe,,i nije zakonom dozvoljena,,trgovačkim društvima,, koja nisu registrirana - za tu djelatnost. Kupovinu od fizičke osobe,ne može te..pravdati..- kako isplati ti novac ,kad ne dobije te račun. Nađi te firmu - koja se bavi komisionom prodajom - neka bude posrednik. uz neku minimalnu ,naknadu. Trgovako društvo koje nije registrirano - za komisionu prodaju,,nove ili rabljene robe ne može ništa na taj način kupi ti. Ne možete pravdati..novac iz blagajne ili sa računa - i prodavatelj vamne može izdati račun. Samo na - gore opisani način.
 12. 1 bod
  Hvala na informaciji, dobro je znati. Istjerat ću to do kraja, mada izgleda da neće ići glatko.
 13. 1 bod
  prof

  PRIJEDLOG MIROVINSKE REFORME

  Poštovani Aden, Vi ste svoje napravili u radnom vijeku ali sada je pitanje nadnevka odlaska u starosnu mirovinu: -do 31.12.2018.g. u iznosu od 4.447 kn ili -od 01.01.2019.g. u iznosu od 4.131 kn ili -raditi do kraja a mirovina kolika bude da bude ? Lijep pozdrav Zanemarite ostale iznose mirovina u prikazanoj tablici.
 14. 1 bod
  mutavi

  Parcelacija poljoprivrednog sa OPGom

  Pomalo nespretno pitanje. Vrlo jednostavno, poštivajući odredbe Prostornog plana (ako je to moguće) zemljište se može parcelirati pravomoćnom Građevinskom dozvolom. Tako da ovo otvaranje / zatvaranje OPG-a baš i ne razumijem.
 15. 1 bod
  mutavi

  Građevinska dozvola i katastar

  Da se nadovežem samo, radi upisa pozitivne zabilježbe u zemljišne knjige i katastar, biti će potrebno ishoditi Uporabnu dozvolu za građevine izgrađene na temelju akta izdanog do 01.10.2007. godine. Vikendica mora biti izgrađena u skladu sa izdanom Građevinskom dozvolom.
 16. 1 bod
  Zakoni se mjenjaju..često..a i halapljivost CSS. Naj bolja varijanta je ta,ako ju može te izvesti sa bratom..i ocem. Da, napravi te ugovor sa Ocem,,o Dosmrtnom uzdržavanju,,i da vam on daruje dio koji glasi na njega. Sa bratom,. napravi te Izjavu u kojoj če pisati da je on od vas financijski isplačen, za svoj nasljedni dio i po majci i po ocu i da od vas nema nikakvih financijskih potraživanja. Možete u toj izjavi uglavi ti i članak da se to odnosi na to što ste ga godinama njegovali,financirali,hranili,to jest vodili kompletnu brigu o njemu jer je bolestan. U pravilu,centar nebi imao ni ovako pravo potraživati od vas bilo što za smještaj brata,to se odnosi na -liniji djete - roditelj i obratno,ali..što je sigurno sigurno je.
 17. 1 bod
  frenki zg

  Prodaja robe

  Može te. Na,način da prije osnivanja Društva - navedenu robu unese te - kao Temeljni kapital Društva. Ali, tu se treba pažljivo >odigra ti <. Jer - prodajom iste - umanjuje te temeljni kapital.( unosite ju po računima koje mora te imati - ako nema te račune - mora iči na procijenu - sudskog vještaka - iz struke..o kojoj se robi radi ) Ali - idemo ovako. Osniva te - J.do.o. - tu vam je potreban - minimalni tem- kapital..npr. - 100.kn. Roba vam vrijedi - npr. - 50.000.kn. - priliko osnivanja društva - temeljni kapital upiše te iznos - 50.100.kn. Kad firma počne radi ti - radi te - umanjenje temeljnog kapitala za iznos - 50.000.kn. Robu tad prebaciva te u - Imovinu. (ne dugotrajnu ) I.dalje je stvar - knjigovođe,,da vam uradi - UF-e..- doda maržu - kalkulacija + PDV. Sad..ovaj način..je malo..kompliciran..-a, pogotovo - je problem - PDV. jer ga u startu niste mogli prikazati - pa če vam na kraju..PDV - biti velik..jer nema te - osnovicu ulaza sa PDV-on. npr. - atikl u prodaji - MPC = 100.Kn - PDV. = 25.Kn..i to sve ide Državi..- jer nema te .- pred porez. Tu je sad..pitanje i poreza - na dobit - na kraju godine..- sve u svemu..dosta - komplicirano. Da se radi - o nekoj opremi..-strojevima..itd...koje bi koristili kao - dugotrajnu imovinu - to je - puno jednostavnije. Koliko če vam se to u konačni ci i isplati ti..to vi znate.. Ali..postoji jedan >menađerski < način..puno..puno jednostavniji,,- lakši..i..gdje ima te i pred porez, i gdje vam se dobit ne povečava - drastično..- a,odradi se ,,za - 15.minuta. i..ne mora te to unosi ti kao - tem. kapital..ali..to je dugo za pisati..pa..ako vas to zanima.. ostavi te neki kontakt u moj pretinac. - pošte. Sve ovisi - o kojem se iznosu radi..jer nekome je - i - 10.000.kn. velik novac. Ovo što vam - ne mogu - opisati -a ,odradi se - za - 15.min..je jednostavno..radilo se o - 5.000. kn ili - 500.000.kn vrijednosti. Napominjem- pre dugo za pisat - cijela knjiga , a u praksi - 15.min, posla. poz.
 18. 1 bod
  Mister-X

  Amex

  ako imaš mogučnosti,probaj se s njima dogovoriti....znam slučajeve gdje se po par mjeseci "razvlačilo"...i nije dolazilo do "prisilnih" naplata...jedino kod njih se zna dogoditi ,pošto znaju biti vezaane za pbz da skidaju sa pbz tekučeg koliko mogu do dozvoljenog minusa..
 19. 1 bod
  G-man

  Načelo ne bis in idem

  Koliko ja shvaćam rezon ŽS, problem leži u činjenici da je policija optužnim prijedlogom u činjeničnom opisu prekršaja optuženike teretila i za riječi prijetnje (iako doista ne znam zašto budući nemaju apsolutno nikakve veze sa prekršajem protiv JRM-a, a i slučaj Maresti je već odavno poznat i jako se pazi na te stvari), ali kako prekršajni sud nije utvrdio da bi riječi prijetnje bile izrečene (pa ih je zato i maknuo iz činjeničnog opisa i obrazložio zašto), tom odlukom je indirektno meritorno odlučivao i o samoj prijetnji, pa se taj dio obrazloženja njegove odluke (iako u suštini osuđujuće glede prekršaja) može percipirati kao oslobađajuća odluka glede prijetnje. Jasno, ovo je samo moje mišljenje, moguće da griješim. Smatram da, policija nije uopće uključivala riječi prijetnje u činjenični opis prekršaja, do svega ovoga ne bi moglo doći (naravno, u odnosu na ishod kaznenog postupka, ne ukidanje mjera opreza, što je vrlo jasno zašto se učinilo).
 20. 1 bod
  malicovjek

  PRIJEDLOG MIROVINSKE REFORME

  Samo da dopunim, datum 30.12.2018.god.koji navodi postovani prof je iz razloga: Momentalno imate pravo na "starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika" i ako odete u starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika do 30.12. 2018.god. sa osnove duzeg rada od navrsenih 60 godina dobili bi dodatno bonus povecanje mirovine za 59 mjeseci. (59 mjesec x 0,15% = 8,85%) znaci povecanje polaznog faktora kod izracuna mirovine za 8,85 %. Ako bi ostali u svijetu rada nakon 01.01.2019. nemate pravo na povecanje-bonus sa osnove dugogodisnjeg osiguranika - ukida se, a nakon 65 godina zivota ako ostanete dalje raditi pocinje vam teci novi ciklus bonusa ali od 0.
 21. 1 bod
  Po zakonu ne gubite ništa ako vam poslodavac izda potvrdu da radite pola radnog vremena. Mirovinu ne gubite, ona se samo obustavlja tako dugo dok radite puno radno vrijeme. Pošto ste u Hrvatskoj već u mirovini, radom u Njemačkoj kod njemačkog poslodavca uplate se vrše u njihov altersvorsorge pa bi kasnije dobivali mirovinu iz njihovog sustava, sad pitanje dali bi to tko provjeravao u našem mirovinskom, ovisno i dali ste prijavljivali odlazak iz HR. Da, vašu odluku možete izjaviti i pismeno/preporučeno na mirovinsko osiguranje Zagreb, Mihanovićeva ili se telefonom raspitati o detaljima.
 22. 1 bod
  malicovjek

  Prijevremena starosna mirovina

  To je po sadasnjem ZOPHBDR-u koji stupa na snagu od 01.01.2019.god, ali ce se vjerojatno uskladiti sa prijedlogom novog ZOMO-a koji bi trebao stupiti na snagu od 01.01.2019.god. Ako se ZOPHBDR uskladi sa tim novim ZOMO-u, u prijevremenu starosnu mirovinu cete moci tek 2025. godini – sa navrsenih 59 godina i 4 mjeseca života i morate imati 34 godine i 4 mjeseca mirovinskog staža.
 23. 1 bod
  Željac047

  Članovi obitelji

  Iz toga možete i sami zaključiti...
 24. 1 bod
  prof

  Prijevremena starosna mirovina

  Poštovana towanda, Daleko ste još od prava na priznavanje prijevremene starosne mirovine. Pravo na priznavanje prijevremene mirovine po sadašnjem ZOMO ostvarujete tek 2024.g. ako tada budete imali 33.g.6.mj. ukupnog mirovinskog staža. Lijep pozdrav
 25. 1 bod
  drot13

  Žalba na presudu - da ili ne?

  Piše ti u presudi imaš li pravo žalbe. Ako imaš, pravomoćna je protekom roka za žalbu (koji počinje od dana uručenja) ako se nitko nije žalio (niti ti niti policija). Ako nemaš pravo na žalbu, pravomoćna je kad bude uručena svima kojima treba biti uručena (policiji, tebi...). Nazoveš sud i provjeriš s kojim datumom je pravomoćna, a od idućeg dana brojiš tih 30 dana.
 26. 1 bod
  Matrix

  Građevinska dozvola i katastar

  Nikakav problem Iz razloga da se evidentira stvarno stanje,radi pravne sigurnosti,radi lakšeg eventualnog pravnog raspolaganja nekretninom. Uvijek je vrijednija upisana građevina.
 27. 1 bod
  Da, možete predložiti da se donese privremena mjera o skrbništvu nad djecom do okončanja postupka, no privremenu mjeru skrbništva nad djecom donosi sud, ne CZSS, a na zahtijev jednog od roditelja... U CZSS, u postupku obveznog savjetovanja prije razvoda braka, Vas samo upoznavaju sa posljedicama razvoda braka, te možete sastaviti zajednički plan o roditeljskoj skrbi, a ako to ne uspijete, provodi se tzv. medijacija gdje medijator (zato stručna osoba) pokušava posredovati između Vas kako bi se, možebitno, dogovorili oko potpisivanja plana o zajedničkom skrbništva nad djecom i isti potpisali (čl. 106. ObZ)... To nikako, kakvo udomljenje, za to moraju postojati zakonski osnovi i kada to interesi djeteta zahtijevaju CZSS dužan je osigurati usluge smještaja u dom: - djeci i maloljetnicima bez roditelja, - djeci i maloljetnicima bez odgovarajuće roditeljske skrbi, koju roditelji zanemaruju ili zlorabe svoje roditeljske dužnosti, - djeci i maloljetnicima s teškoćama u razvoju, - djeci i maloljetnicima s poteškoćama u ponašanju, - djeci koja se zateknu u skitnji bez nadzora roditelja, - djeci i mladima žrtvama trgovanja ljudima, - djeci o kojoj roditelji nisu u mogućnosti privremeno brinuti zbog bolesti, neriješenog stambenog pitanja ili drugih životnih nedaća. Nadalje, moraju biti ispunjeni sljedeći uvjeti za određivanjem smještaja u udomiteljsku obitelj ili kod udomitelja (fizičku osobu) za sljedeću djecu: - djecu čiji roditelji zbog siromaštva, neriješenog stambenog pitanja ili drugih životnih nedaća nisu u mogućnosti adekvatno se brinuti o njima, - djecu koja su doživjela ozbiljno traumatsko iskustvo gubitka roditelja, bilo da su im roditelji umrli, napustili ih ili su zbog bolesti spriječeni adekvatno se brinuti o njima, - djecu koja su dugo zanemarivana i za koju se roditelji ne mogu ili ne znaju brinuti kako treba - djecu koja su bila izložena nasilju (obiteljsko nasilje, žrtve trgovanja ljudima isl.) - djecu s poremećajem u ponašanju - djecu s tjelesnim ili mentalnim oštećenjem Određuje se udomiteljska obitelj ili udomitelj (fizička osoba), koja mogu dobiti dozvolu za udomiteljstvo......to su malo ozbiljnije stvari od ovih koje Vi navodite.... Iimate i privremeno udomiteljstvo na koje najvjerojatnije i aludirate, a određuje se u sljedećim slučajevima: - tijekom pripreme za stalni smještaj u udomiteljsku obitelj, a koje je nа duljem smještаju u domu socijalne skrbi, radi njegove prilagodbe na obiteljski način životа i pripreme zа sаmostаlаn život, - zа dijete s rаzvojnim ili zdrаvstvenim teškoćаmа koji živi u vlastitoj ili udomiteljskoj obitelji, pa se upućuju na smještaj u drugu udomiteljsku obitelj nа kraće vrijeme (vikend, praznike) radi predаhа i očuvаnjа kаpаcitetа.... Povremeno udomiteljstvo, osim u iznimnim slučajevima, može trajati najdulje do tri mjeseca u neprekidnom trajanju... Koliko vidim, kod Vas i Vaše djece ne postoje niti jedan uvijet (osnov) temeljem kojeg bi se djeca udomila, bilo u dom CZSS, bilo u udomiteljsku obitelj ili kod udomitelja (fizičke osobe) licencirane za pružanje udomiteljske usluge za djecu... Imate sva prava i obveze kao i drugi roditelj (otac), tj. kao i svi roditelji naspram svoje djece, sve ovisi kakvu će odluku donijeti sud, kome će povjeriti djecu na daljnju skrb i suživot (s kime će dalje živjeti), a kome odrediti viđanje i plaćanje uzdržavanja, naravno, kao što je navela i poštovana Ruby, jako puno ovisi i o želji djece, tj. pita se, a u većini slučaja, i prihvaća mišljenje djeteta s kojim roditeljem želi dalje nastaviti živjeti..
 28. 1 bod
  Borbena7

  Članovi obitelji

  Iako adresa prebivališta nije na istoj adresi, vrlo je bitno da li otac doprinosi Vašem uzdržavanju?
 29. 1 bod
  Željac047

  Sporazumni razvod

  Brak nije razveden dok ga sud ne razvede (rastavi).... Potpisali ste Prijedlog za zajednički razvod braka, ne zahtijev, pa što niste pročitali navode o zajedničkoj stečevini u prijedlogu prije potpisivanja, jer ako je stvarno to napisano u prijedlogu, sud može sve riješiti u jednom postupku? Sve Vam je to od slučaja do slučaja, sve ovisi o zauzetosti suca kojem predmet dođe na rješavanje, mada sam mišljenja da u tih šest mjeseci neće doći do ročišta, a i da dođe, zatražite odgodu temeljem Vašeg liječenja i, kao dokaz, dostavite medicinsku dokumentaciju...
 30. 1 bod
  Bez obzira što se radi o samo 8 m2, bio bi vam potreban glavni projekt i mogli bi ga graditi prema odredbama prostornog plana o udaljenosti pomoćnog objekta od međe. Morali bi prijaviti početak gradnje, ali vam po završetku ne treba uporabna za njega niti bi ga morali evidentirati u katastru. Uz poštivanje navedenog, susjed se više nema što buniti.
 31. 1 bod
  Matrix

  Nužni dio

  Završena stvar,ustupio je svoj nasljedni dio koji obuhvaća i onaj nužni.
 32. 1 bod
  Borbena7

  Članovi obitelji

  Prema MZOS-u, pod članovima obitelji se podrazumijeva zajednica koju čine bračni ili izvanbračni drugovi, djeca i drugi srodnici koji zajedno žive na istom prebivalištu, privređuju, ostvaruju prihod na drugi način i troše ga zajedno. Tako se članom obitelji smatra i dijete koje ne živi na istom prebivalištu s obitelji, a nalazi se na školovanju do završetka redovitog školovanja, a najkasnije do navršene 26. godine života. Ovo bi se odnosilo na situaciju da taj član sa svojim primanjima koja ima doprinosi uzdržavanju cijele obitelji.
 33. 1 bod
  Dostava broja pod kojim se predmet vodi (K-658/18) je dovoljna. Onaj tko vam tvrdi suprotno, laže.
 34. 1 bod
  Hvala Vam lijepa poštovani Totalna Parezija...
 35. 1 bod
  Pošalješ mailom prigovor na rad policije (na bilo koji mail na stranicama MUP-a, svi se zavode i prosljeđuju gdje treba),to bi trebalo požuriti stvar.
 36. 1 bod
  čudo

  Moram nešto lijepo napisati

  Sretno svima u Novoj, s "Legalisom" u "nove pobjede", odmah, bez odlaganja i čekanja, da se što ne propusti, a važno je
Ovaj popis predvodnika je postavljen na Zagreb/GMT+02:00
×