Jump to content

Predvodnici


Popularni sadržaj

Prikazan je najviše praćeni sadržaj o 07.01.2019 u svim područjima

 1. 2 bodova
  Poštovani forumaši evo da vas izvijestim. Od policije sam dobio zaključak da u roku od 6 mjeseci od dostave tog zaključka , policiji moram dostaviti dokaz o položenom stručnom ispitu za zaštitara te dokaz o posebnoj zdravstvenoj sposobnosti. Hvala svima na savjetima i na podršci!
 2. 2 bodova
  Banci je samo bitno da se kredit otplati. Hoće li uplata biti primljena neposredno od vas ili od roditelja, to je sasvim svejedno dok god je na uplati upisan točan poziv na broj i dok god je jasno koja obveza se otplaćuje. Dakle, što se toga tiče, možete neposredno uplatiti novac banci, a možete poslati novac roditeljima da oni otplate kredit. Nećete platiti nikakav porez jer vi takvom otplatom kredita vaših roditelja ništa ne stječete. Vaši roditelji također neće platiti nikakav dodatan porez jer se u biti radi o darovanju, na koje se između roditelja i djece ne plaća porez. S pozicije sprječavanja pranja novca također nemate nikakvih problema - vi kao fizička osoba niste ni na koji način obveznik provedbe mjera po tom zakonu, a dodatno ste i sami napisali da biste kredit platili ili neposredno ili biste roditeljima uplatili novac za otplatu tog kredita na račun. Dakle, vi nećete podići 40.000,00 EUR i predati ih roditeljima u gotovini, već će se sva plaćanja vršiti preko računa, pa je vrlo lako moguće dokazati podrijetlo sredstava i svrhu uplate (bilo banci bilo roditeljima na račun). Kada u svojoj banci budete davali nalog za plaćanje tog iznosa na račun banke kod koje je kredit podignut ili na račun vaših roditelja, vrlo vjerojatno ćete od banke dobiti upitnik u vezi sprječavanja pranja novca koji morate ispuniti, ali vas to ne mora brinuti. Ne radite ništa pogrešno ili nedopušteno, već roditeljima darujete novac koji im je potreban u svrhu zatvaranja kredita koji ne mogu sami otplatiti.
 3. 1 bod
  prof

  braniteljske mirovine

  Dragi malicovjek, Sklon sam predviđanju promišljanja odgovornih osoba u HZMO u svezi priznavanja prava na starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika za poštovanog teaipetra po Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata da mu se ista priznaje za otprilike 1.g. Starosna mirovina po općem propisu ZOMO bi mu se priznala za otprilike 2,5.g. Poštovani teaipetar ako se ipak odluči umiroviti za 1.g. imao bi pravo na: -starosnu mirovinu po Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata – poseban propis i -prijevremenu starosnu mirovinu (penalizacija 0,30 x 18 mjeseci) po Zakonu o mirovinskom osiguranju – opći propis. Lijep pozdrav
 4. 1 bod
  Ovako kako ste postavili tih par rečenica može se učiniti kontradiktoran i upitati se kako je to moguće, no za protumačiti zakon je potrebno malo više rečenica pa ne ispada kontradiktoran. Dakle, čl.56 kojim je zakonodavac propisao i naveo u kojim slučajevima je davatelj poštanskih usluga odgovoran i na koji način nadoknađuje štetu. (1) U međunarodnom prometu davatelj poštanskih usluga odgovara u granicama utvrđenima aktima Svjetske poštanske unije i međunarodnim ugovorima. (2) U unutarnjem prometu davatelj poštanskih usluga odgovara: 1. za gubitak ili oštećenje poštanske pošiljke ili umanjenje njezina sadržaja, 2. za prekoračenje roka za prijenos i uručenje poštanske pošiljke, 3. u slučaju kada nije obavio uslugu ili uslugu nije obavio u cijelosti. Na isto se odnosi čl.57 prema kojemu je davatelj odgovoran i nadoknađuje štetu pod pretpostavkama iz čl.54 st.4, 5 i 7, u iznosima propisanima isti člankom. Nadalje, (4) Davatelj poštanskih usluga ne odgovara za izmaklu korist, niti za stvarnu štetu koja može nastati zbog gubitka, oštećenja ili umanjenja sadržaja poštanske pošiljke, prekoračenja roka za prijenos i uručenje poštanske pošiljke, te u slučaju kada davatelj poštanskih usluga nije obavio uslugu ili je nije obavio u cijelosti. Prema odredbama ovog stavka zakonodavac propisuje za što davatelj nije odgovoran, dakle za izmaklu korist i stvarnu štetu. Pa da pojednostavimo, temeljem st.4, a poradi toga što sluga nije obavljena davatelj poštanskih usluga ne odgovara za izmaklu korist ili stvarnu štetu, no prema st.2 tč.3 dužan je vratiti cijenu naplaćene usluge. Isto se odnosi na sve tri točke (u različitim visinama usluge ili vrijednosti), a ne samo na ovu koju ste izdvojili.
 5. 1 bod
  drot13

  ZET kazna

  Nikako. Ako ne platiš, ovršit će te i to je to.
 6. 1 bod
  malicovjek

  braniteljske mirovine

  Postovani prof, nisam bio doma pa vam nisam mogao odmah odgovoriti ali, U medjuvremenu ste naveli oba zakona i po novom ZOMO-u i po novom ZOHBDR vezano za priznavanje vremena provedenog u DR kao dupli staz potreban za odredjenih 41 godine za "starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika" kao sto bi i ja vama naveo. U starom dosadasnjem ZOMO-u, vrijeme provedeno u DR nije se racunalo u potrebnih 41 godinu staza za dugogodisnjeg osiguranika. Da bi tome doskocili i ublazili uvjete za odlazak branitelja u mirovinu, zakonodavac je u novi braniteljski zakon ZOHBDR ubacio u clanak 28. stavak 2. taj dio da se za digogodisnjeg osiguranika taj dupli staz racuna u tih potrebnih 41 godinu staza. Dok i ako zakonodavac to ne promjeni po meni taj clanak 28., stavak 2. ZOHBDR-a je relevantan i vrijedi za branitelje i kod izracuna po ZOMO-u i za izracun po ZOHBDR-u.
 7. 1 bod
  prof

  braniteljske mirovine

  Poštovani teaipetar, To je taj naš bajni mirovinski sustav: Pravo na starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika ima osiguranik kada navrši 60 godina života i 41 godinu staža osiguranja u efektivnom trajanju (članak 35. ZOMO). U 41 godinu staža osiguranja uračunava se staž osiguranja u efektivnom, stvarnom trajanju. http://www.mirovinsko.hr/default.aspx?ID=71
 8. 1 bod
  Samo pazite da u ugovoru bude izričito navedeno da davatelj uzdržavanja stječe nekretninu u trenutku smrti vlasnika nekretnine (a ne oba primatelja uzdržavanja), jer je bilo situacija da je vlasnik nekretnine prvi preminuo, pa se davatelj uzdržavanja nije mogao upisati u gruntovnicu do smrti drugog primatelja uzdržavanja koji uopće nije vlasnik nekretnine.
 9. 1 bod
  frenki zg

  firma kao osnivač

  Hvala Vama, korisnicima Portala LEGALIS Hr. Meni, Osobno, nagrada u ovome što radim je kad ste Vi zadovoljni Odgovorom. Zato, svima poručujem, -kad postavljate pitanje, budi te što opširniji,, ne brini te - niko se ne ljuti na opširno pitanje sa što više podataka - jer kako pitanje postavite,, takav odgovor i dobije te. Slova se ne naplačuju, ovdje je sve besplatno, , čista ljudska volja da se svoje iskustvo prenese na na onoga tko ima pitanje ili po svom mišljenju - ne riješiv problem. Poz.
 10. 1 bod
  Firma je još uvjek Aktivna. Ali, od 2015.g nije predavano financijsko izvješče. S obzirom, da nema te fin. sredstava,, po mome mišljenju je naj bolje da još ništa ne poduzima te, i da se nadate da če ove godine ista biti - brisana. Sud inače to radi, - u paketu - pokupi sve firme koje nisu 3.g. podnjele financijski izvještaj i donese riješenje o brisanju iz sud. registra. Riješenje - ne dobivate več isto bude objavljeno na Web - stranici trgovačkog suda. poz.
 11. 1 bod
  mutavi

  uknjižba u katastar_pitanje

  Jest, ali izgrađenog građevinskog zemljišta. Za detaljniji i precizniji odgovor, trebalo bi imati uvid u UPU. U čemu je problem napraviti prijedlog parcelacije, i na osnovu ROUČG provesti parcelaciju? Ako misilite da možete, napravite elaborat, pa nam javite ishod istoga.
 12. 1 bod
  Ruby_Danderfluff

  Neisplata place iz jdoo

  Kao što kaže Frenki, od firme biste trebali ishoditi isplatne liste za neisplaćene plaće i njima stati u red na FINI, ili tražiti isplatu minimalnih plaća od Agencije za osiguranje radničkih potraživanja za slučaj stečaja poslodavca (vidite: AORT, međutim, tu se traži da poslodavac surađuje), ili sami kao radnici pokrenuti stečaj poslodavca i tada se namirivati u stečaju.
 13. 1 bod
  Pa, registriraj te OBRT. - Trgovinu- Servis za komisionu prodaju i otkup informatičke opreme . To, bi bilo po meni naj bolje - prodavatelj - prodaje,, vi kupi te ,, ugovoreni iznos napiše te na Otkupni Račun .- Blok. Popravi te, isti, i stavlja te ga u prodaju. A, usput, može te - uslužno kao komisiona trgovina prodavati , i tuđe uređaje. To je dobro iz razloga,, što se neče te moči sa svakim prodavateljem dogovoriti oko cijene,, a da ga ne izgubite , ponudite mu komisionu prodaju - vi imate svoju maržu, i to je .ok.
 14. 1 bod
  frenki zg

  doo i R1 - kupovina

  Sve što kupi te za potrebe firme ,obavezno traži te R 1 - Račun. To vam ide u kumulativni rashod. Refundacija troškova osnivanja društva,, je normalna stvar., ali da se ne dira temeljni kapital. Troškove osnivanja, , svi računi od Bilježnika isto vam idu u rashod. Sam Temeljni kapital, je - Vaša privatna Imovina, i tu treba te biti oprezni,, jer,, pođi te od pretpostavke,, da vama ,, vaša firma na neki način isplati temeljni kapital koji ste unjeli prilikom osnivanja,, firme - tko je onda Vlasnik Temeljnog Kapitala..??- Vi ili onaj tko vam je isti Isplatio... Mnogi privatnici,,kad osnuju firmu,, >povuku< uplačeni iznos za temeljni kapital,, a dobro znamo,, tko je vlasnik temeljnog kapitala,, taj je vasnik i firme. Temelni Kapital bi trebao ostati , na računu, i koristiti ga u normalnom poslovanju. poz.
 15. 1 bod
  Wanksta

  Amex

  Iz VŽ do ZG je sat vremena vožnje. Baš iz razloga bi trebali otići po njihovom pozivu i dogovoriti se.
 16. 1 bod
  Ruby_Danderfluff

  Krada novca

  250,00 kn Vam je samo sudska pristojba na privatnu tužbu, ako ćete angažirati odvjetnika, sastav privatne tužbe je 500,00 kn, a svako ročište na kojemu ste zastupani po odvjetniku u takvom predmetu je 1.000,00 kn, može biti dva do tri ročišta. Dakle, ukupni trošak bi bio oko 3.000,00 - 4.000,00 kn.
 17. 1 bod
  Dakle, pozvati policiju da napravi zapisnik i utvrdi nastanak štetnog događaja, odštetni zahtjev podnijeti pravnoj osobi koja je odgovorna za održavanje ceste.
 18. 1 bod
  drot13

  Primitak veće svote od roditelja

  Na onom linku piše da porezna mora biti obaviještena, makar nema obveze plaćanja poreza. S obzirom da ne pišete ugovor, pa im nemaš što dostaviti, nazoveš ih i pitaš što i kako onda.
 19. 1 bod
  Umjesto "sjednica" sam nekako registrirala "skupština".
 20. 1 bod
  Wanksta

  Amex

  Otiđite do njihovog ureda i dogovorite se.
 21. 1 bod
  sivko

  Šteta na vozilu od grana nad cestom.

  Tu je policija trebala obavit svoje da se lakše dođe do odštete.Grane podrezuje onaj koji održava cestu.
 22. 1 bod
  frenki zg

  Neisplata place iz jdoo

  Ima te Ugovor o radu. Na osnovu ugovora i nepodmirenih obaveza, pokrenite ovrhu . Ili , čekaj te pokretanje stečaja,, pa u stečaju sa ostalim djelatnicima, prijavi te svoje potraživanje. Ali, možda firma i proradi,, nije Badnjak,, davno bio,, prije 15.- dana,, možda vlasnik namakne potrebna sredstva,, i firma opet počne radi ti. Sad je vrijeme ,, naplate proizvoda koji je isporučene , tokom ljeta i jeseni. Malo ste podataka napisali, - koliko je radnika - dali firma ima određenu imovinu - koliko je vlasnika,,itd.
 23. 1 bod
  malicovjek

  braniteljske mirovine

  Ovo vam je simulacija izracuna mirovine na bazi toga da vam je PVB 1,0 (bruto placa prosjeka bruto place u RH), a na dan 27.07.2020.god kad navrsavate potrebnih 60 godina zivota (ako ste jos u radnom odnosu) imali bi 41 godinu, 6 mjeseci i 27 dana radnog staza (u to su uracunata 540 dana u DR):
 24. 1 bod
  prof

  braniteljske mirovine

  Poštovani teaipetar, Jeste li dragovoljac ? Privitak prikazuje vrijeme odlaska u starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika. Izračun mirovine je simulacija kao da Vam je PVB iznosi 1,0001, to jest kao da ste cijeli radni vijek primali prosječnu plaću u državi. Iznos minimalnih mirovina Vam pokazuje ispod kojeg iznosa neće biti Vaše starosne mirovine po oba zakona. Lijep pozdrav
 25. 1 bod
  Kao, prvo - mora te u zakonskom roku podnjeti - poreznu prijavu. Ako firma nije ništa radila - dovoljno je da na običnom papiru - A4 - napišete izjavu, da firma u prošloj poslovnoj godini nije imala prometa po računu - stavi te - pečat - potpis, i to predate - to je zamjena za poreznu prijavu. Mora te redovito godišnje podnjeti financijsko izvješče - jer po novom - zakonu, za ne podnošenje slijedi kazna i firmi i odgovornoj osobi. Niste napisali,, dali je vaš otac ili vi - odgovorna osoba. Postoji i mogučnost - da vam je firma i brisana iz sudskog registra, po zakonu o radu trg. sudova čl.70. st.- 2 - zbog ne podnošenja financijskog izvještaja,, 3, godine uzastopno. Po, toj matematici - od 012 , do 018.g. je prošlo - 6.g. Naj jednostavnije je da preko e-registra to provjeri te. Ako je firma brisana - Svi vaši problemi vezani uz firmu su riješeni. Ako nezna te,,sami to provjeri ti - ostavi te u moj pretinac osobne pošte, naziv firme i u kojem gradu je sjedište iste,, pa ču ja provjeri ti i napisati vam ovdje - kakva je trenutna situacija. poz.
 26. 1 bod
  Neće ti nitko gledati pod haubu jer se broj motora nigdje ne vodi.Mjenjaj,šuti i vozi dalje.
 27. 1 bod
  Poštovana, oprostite, mislim da se skupština Udruge ipak ne može održati telefonskim putem, sastanak IO da, ali sama Skupština (izvještajna, izborna, konstituirajuća) mislim da ne, možda griješim, ali ipak mislim da ne.
 28. 1 bod
  JoleneJW

  Kazneno djelo - prijetnja

  Evo mali update; bila sam na policiji, oko 17h, di mi je policajac rekao da dođem u ponedjeljak kod službenika koji je zadužen za taj kvart. Mene je zanimalo može li se samo zabilježiti da sam bila za slučaj da se ponove prijatnje ili da me udari, međutim mora bit napravljen baš zapisnik, oni će ga potražiti i dalje će tužba valjda ići na sud i tad ću svjedočiti i on će biti tu prisutan, morat ću biti u istoj prostoriji s njim. To mi nije nikakav problem niti mi to izaziva nelagodu. Ja ne kršim zakon, i više puta sam prešutila napade od nepoznatih muškaraca, iskorištavanja prilike gužve u javnom prometu i činjenice da sam tad bila maloljetna, znači diranje međunožja, jedan je sjeo pored mene i ispod novine masturbirao, jedan je dok sam čekala bus također masturbirao iza staklene stjenke, pa tiha dobacivanja "pi.kica" u prolazu, gađanje loptom dok prolazim... Sad imam 34 godine i neću šutiti. Mala digresija, ali eto.
 29. 1 bod
  Nisi se normalno ponašala ako si razbijala, a mogao te je i izvesti van i uzeti ti podatke (teško da su se bez ikakve veze okomili baš na tebe). Mogli su te i prijaviti policiji za oštećenje i podnijeti prijedlog za kazneni progon. Da je policija došla, mogla si i prespavati kod njih, s obzirom da si bila pijana... Uglavnom, moglo je biti svašta, a s obzirom na to kako je završilo, najvjerojatnije neće biti ništa (da su oni mislili prijaviti, zvali bi policiju), osim što nemoj neko vrijeme ići u taj klub.
 30. 1 bod
  Vidiš li ti te kamere na njegovoj kući i kuda su okrenute? Ako snimaju javnu površinu, onda je to u redu. Ako snimaju direktno tvoj posjed, onda nije. U tom slučaju bi prvi korak bio da mu pošalješ pismeno upozorenje da ukloni/rekonfigurira kamere u nekom kraćem roku ili ćeš ga prijaviti Agenciji za zaštitu osobnih podataka te ćeš podnijeti kaznenu prijavu i privatnu tužbu. Ako ne reagira, sve to i napraviš.
 31. 1 bod
  Borbena7

  Zastara od kud krenut

  I od tada je na provedbi ovrhe i zato nema zastare. Ovo je pogrešno. Kad je u pitanju zastara u ovršnom postupku ovdje se primjenjuje čl. 233. Zakona o obveznim odnosima, a koji kaže da tražbine koje su utvrđene pravomoćnom sudskom odlukom ili odlukom drugoga nadležnog tijela javne vlasti, ili nagodbom pred sudom ili drugim nadležnim tijelom, odnosno javnobilježničkim aktom, zastarijevaju za deset godina, pa i one za koja zakon inače predviđa kraći rok zastare. S tim da zastarni rokovi nisu apsolutni i na njihove prekide utječu radnje vjerovnika.
 32. 1 bod
  frenki zg

  firma kao osnivač

  Da. To vam se sad >popularno< zove - firma - čerka. Samo, mora te regulirati , u kojoj firmi kao direktor prima te plaču, a u drugoj , ne. S obzirom da mora u firmi biti bar jedan uposlenik, u obadvije ne može te biti - uposlenici., u tu novu firmu morate zaposli ti bar jednog djelatnika. Kod osnivanja je sve isto,, samo što je - Osnivač te nove firme - Pravna osoba- vaša firma.
 33. 1 bod
  Mister-X

  Crna lista nakon deblokade

  -banke ne smiju koristiti "crnu listu",ali banka kod koje je osoba bila dužna/blokirana imaju podatke da je osoba bila blokirana i to će korisititi kao informaciju prilikom odlućivanja o kreditu ,minusu itd....tako da toj banci ne treba informacija od hroka -prilikom podnošenja zahtjeva za kredit ,pojedine banke sad traže potvrdu fine da nije račun bio blokiran 6 mj. -uz sve to banke traže potpisivanje izjave da nemate dugovanja,da niste bili blokirani u zadnje vrijeme itd...iako se radi o "samo potpisu" u slučajevima da dođe do problema ili banka sazna i "zapili" može takva izjava biti i kažnjiva... sve u svemu lakše je dobiti minus/kredit,ali i dalje pod otežavajućim okolnostima......
 34. 1 bod
  Borbena7

  Crna lista nakon deblokade

  Hrvatski registar obveza po kreditima je zastao sa radom za građane. Ovaj sustav razmjene informacija između banaka tzv.˝crna lista˝ više se ne smije koristiti. Naime, od 25. svibnja 2018. počela je primjena Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR) te je Hrvatski registar obveza po kreditima morao zastati sa razmjenom podataka za građane, obrtnike i slobodna zanimanja.
 35. 1 bod
  Postoji teoretska mogućnost da bi Porezna uprava ovakvu kombinaciju radnji (darovanje 40.000,00 EUR, pa darovanje dijela stana) mogla tumačiti kao prikrivanje kupoprodaje (na koju se plaća porez). Ja bih u toj situaciji možda rađe išao na opciju da se stan prvo daruje djeci, a da se nakon toga svi obratite banci koja je založni vjerovnik, kažete da je stan sada u vašem vlasništvu i da biste željeli zatvoriti kredit, potpišete ugovor o pristupanju dugu s bankom i isplatite kredit direktno banci.
 36. 1 bod
  Da si ti podnio sudu optužni prijedlog protiv počinitelja bio bi pozvan i imao bi pravo žalbe a za ovaj slučaj pravo žalbe imaju mup i optuženi.Pošto je optuženi najvjerovatnije priznao prekršaj sud nije imao potrebe zvat svjedoke i odredio je minimalnu kaznu.
 37. 1 bod
  G-man

  Zloupotreba OIB-a

  U kontaktu sa AZOP-om nema štete, iako nisam siguran koliko će Vam oni biti od pomoći. Nešto drugo mi ne pada na pamet, osim da redovito zaprimate poštu i kontrolirate bankovne račune, zlu ne trebalo. Svako dobro i Vama u Novoj godini... Lp
 38. 1 bod
  Mister-X

  Amex

  mislim da ne....to morate sami plaćati u zabi ne treba....ako osoba dobije prijedlog za ovrhom i napravi prigovor....to ide na sud...i osoba ništa ne plaća (osim svojih troškova,npr putovaanje,slanje dokumenata)....ako dobije sud,pogotovo ništa ne plaća...ali ako izgubi ,e onda je u problemima jer mora i suprotnoj strani platiti troškove...i zato joj sugeriramo da ne ide na prigovor ,ako nije sigurna u uspjeh... ma nema na tom sudu nagodbe...ili je ovrha dopuštena ili nije...da ona ima sklopljen dogovor o uplatama na rate ,onda bi imalo smisla prigovor......ona može nastavti plaćati i bez suda,tako da joj sud koji će trajati godinu dana njoj ništa ne pomaže,pa čak i da ga dobije...dotad ce isplatiti i sama.. ako je itko na ovom forumu ne podržan to sam ja ti si iznio jedan mali dio tog postupka...tako je teško išta komentirati.....
 39. 1 bod
  Borbena7

  Amex

  U ovom slučaju nije bit u tome da zakon kao takav sve definira, jer naprosto zakoni za to i postoje. Ovdje je ključno da su strogo propisani uvjeti pod kojima se to pravo ostvaruje ili ne ostvaruje. Također, samo smatram da je pogrešno navoditi ljude da pišu prigovore koji ih vode u nepotrebne dodatne troškove, a sve jer jednostavno takvi prigovor ne ispunjavaju nijedan propisani zakonski razlog zbog kojega bi se rješenje o ovrsi stavilo izvan snage. Također, samo smatram da je pogrešno olako ljude upućivati na traženje oslobađanja od naprijed nepotrebno prouzročenih troškova, a sve opet, jer su jednostavno strogo propisani zakonski uvjeti kada se ovakvim zahtjevima udovoljava. Pa ti isti ljudi uz prvotno rješenje o ovrsi zbog kojega su se upustili u nepotrebne troškove, po nezadovoljavanju uvjeta za oslobađanje od troškova imaju nove ovršne isprave u vidu rješenja o troškovima, a do tada su cijelo vrijeme lakovjerno vjerovali da će biti oslobođeni svih tih troškova... I ne možete ništa postići iako kao odgovorna osoba imate tolerantno stajalište, jer nemate uporište u zakonu.
Ovaj popis predvodnika je postavljen na Zagreb/GMT+02:00
×