Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Najaktivniji članovi


Popularni sadržaj

Prikazan je najviše praćeni sadržaj o 12.01.2019 u svim područjima

 1. 3 bodova
  drot13

  Pomoc plizzz

  Napišeš prigovor u kojem opišeš sve to i zamoliš da te oslobode kazne, tj. izreknu opomenu. Imaš na ovom linku o prigovorima, pa vidi i pitaj što treba pojasniti.
 2. 2 bodova
  Borbena7

  Dogovor sa eos matrixom

  U tom slučaju uplaćujte po dogovoru, potvrde o uplati čuvajte i to je to. Ukoliko bi se oni pokušali ponovno namiriti preko te iste ovršne isprave, Vi ćete posjedovati dokaze da je dug podmiren i postupak će bit obustavljen. Mada govoreći iz iskustva, nitko se ne upušta u to, nema smisla.
 3. 2 bodova
  Ovo je pogrešno, jer ako je danas ovršna isprava isknjižena iz Fininog očevidnika, doslovno sutra ovrhovoditelj može pokušati ponovno naplatu preko novčanih sredstava. Upravo ih to većina i radi, jer je Fina postupila po čl. 12. Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, potom su ovrhovoditelji ponudili ovršenicima da dobrovoljno podmire dug i svi koji su se na ovu ponudu oglušili su ponovno blokirani na Fini.
 4. 2 bodova
  Zadužnica ima učinak pravomoćnog rješenja o ovrsi i kako takva zastarijeva za deset godina i to računajući od dana pravomoćnosti. Promjenom predmeta i sredstva ovrhe mogu pokušavati naplatu, bar recimo na novčanim sredstvima. Ukoliko Vas nasljednik naslijedi, onda nasljeđuje i Vaš dug, te za dugovanje odgovara do vrijednosti naslijeđene imovine, osim ako je Vaš dug u zastari. Kako navodite da nemate sredstava, mišljenja sam da su u Fini trebali postupiti po čl. 12. Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, a koji kaže da ako se tražbina iz osnove za plaćanje ne naplati od ovršenika fizičke osobe u cijelosti u roku od tri godine od primitka u Agenciju, nakon što po toj osnovi za plaćanje nije bilo nikakvih naplata posljednjih šest mjeseci uzastopno s računa tog ovršenika, Agencija prestaje s izvršavanjem te osnove za plaćanje za ovršenika iz osnove za plaćanje za kojeg su zadovoljeni navedeni uvjeti. Promjenom sredstva ovrhe može se prekinuti zastara, tako da ovu opciju ovrhovoditelj uvijek ima na raspolaganju i vjerujem da će na ovaj način i prekidati zastaru. To što nemate imovinu nije zapreka da oni ne bi pokušali naplatu, npr. na novčanim sredstvima, jer prije pokretanja nisu dužni dokazivati da li imate sredstva ili ne, pa ime je ovakava radnja dovoljna za prekid zastare.
 5. 2 bodova
  drot13

  Pomoc plizzz

  Ako imaš kakve papire kao dokaz, priloži kopije.
 6. 2 bodova
  Tako je, obratite pozornost na čl. 415. ZTD-a, za obveze prednika stjecatelja i stjecatelja prema društvu, prema pravnoj osobi, stjecatelj i prednik stjecatelja odgovaraju solidarno, eventualni takav zahtjev zastarijeva za pet godina od stjecanja, a inače stjecatelj stupa u pravni položaj prijašnjeg imatelja poslovnog udjela i sve obveze koje iz društva proizlaze prema njemu, prelaze na stjecatelja. Za samo društvo i obveze društva prema trećima tu se ništa ne mijenja, društvo samo odgovara za svoje obveze cijelom svojom imovinom, pa je u tom smislu svejedno je li danas vlasnik tog društva Marko, a sutra Pero.
 7. 1 bod
  ana_c

  Dogovor sa eos matrixom

  Pozdrav svima! Trebala bih savjet oko dogovora sa eos matrixom i otplatom duga na rate. Danas sam u Fini tražila očevidnik na što mi je gospođa rekla da imam samo 1000 kn duga prema Tele2 jer je Eos Matrix povukao ovrhu. Tih 1000 kn mogu podmiriti odmah da se napokon riješim svih ovrha, ali me strah da Eos Matrix ponovno ne ovrši račun. Zvala sam eos matrix i rekli su mi da i dalje postoji dugovanje i da se možemo dogovoriti za obročnu otplatu. Koliko je Eos Matrix siguran da im vjerujem na riječ da neće ponovno slati sve na ovrhu ako im budem uplaćivala po dogovoru i da nakon što otplatim dug neće pronaći još nešto da moram platit? Da tražim nešto napismeno- što točno? Nadam se da ste shvatili što me zanima i da će netko znati odgovor na moje pitanje.
 8. 1 bod
  Željac047

  ODO

  Poštovani, ODO kad zaprimi kaznenu prijavu, vrši istražne radnje, koje je dužno provesti u roku od 30 dana, s mogućnosti produženja istih, ako je predmet kompliciran i opširan, te sukladno utvrđenom, podiže optužnicu protiv okrivljenika (osumnjičenika) ili odbacuje prijavu... Za sve ćete na vrijeme saznati, ODO će Vas, kao podnositelja kaznene prijave, izvjestiti po dovršetku istražnih radnji... Ako odbaci Vašu kaznenu prijavu, uputiti će Vas na mogućnost pokretanja privatnog progona okrivljenika, u Vašem slučaju okrivljenice, podizanjem privatne tužbe za počinjena KD.... Dakle, strpite se, biti ćete, od strane ODO-a, na vrijeme izvješteni što je učinjeno po pitanju Vaše kaznene prijave...
 9. 1 bod
  Wanksta

  zastara ovrhe na osnovu zaduznice

  U teoriji ju mogu prekidati desecima godina (što se zove "iz objesti"). Koja svrha ako se u praksi ne naplate.
 10. 1 bod
  Matrix

  Postoji li nuzni dio?

  Pod pretpostavkom da dokažu ništavost oporuke,sva imovina umrle osobe ulazi u ostavinu,odnosno oporuka kao da nikad nije ni postojala.
 11. 1 bod
  Borbena7

  zastara ovrhe na osnovu zaduznice

  I prekidaju zastaru...
 12. 1 bod
  Wanksta

  zastara ovrhe na osnovu zaduznice

  Naplaćuje nenaplativo.
 13. 1 bod
  Matrix

  Valjana forma ugovora

  Svi odgovori koje ste dobili su bili glede sljedećeg citiranog obrazloženja javnog bilježnika
 14. 1 bod
  Matrix

  Postoji li nuzni dio?

  Iz citiranog se može zaključiti da će oporuka biti sastavljena u obliku javne oporuke uređene odredbama čl.32 Zakona o nasljeđivanju, glede čega je nejasno zbog čega navodite svjedoke. U konkretnom slučaju ne, ovo iz razloga što isti nisu njeni nužni nasljednici. Pravni interes za pobijanje imaju, što će reći da bi nakon smrti oporučiteljice mogli napasti oporuku iz razloga ništavosti.
 15. 1 bod
  Wanksta

  zastara ovrhe na osnovu zaduznice

  Na novčanim sredstvima je već bila ovrha pa bi promjenu trebalo dokazati na sredstvu imovine koje nema.
 16. 1 bod
  Probajte stupiti u kontakt sa njom, naravno, ako je to ikako moguće i dogovroriti se da postupite sukladno navedenom čl. 61. st. 2., tj. da taj čovjek, uz njezinu i Vašu suglasnost, prizna očinstvo, pa to bi trebalo biti i njoj u interesu kad već, u sudskoj presudi koju navodite, ona priznaje da Vi niste otac djeteta, to bi bilo najbolje i najbezbolnije riješenje za sve Vas.. Sretno Vam i držite se..!
 17. 1 bod
  Da, jer se, presumpcijom (čl. 61. st. 1. ObZ), djetetovim ocem smatra majčin muž ako je dijete rođeno za vrijeme trajanja braka ili u razdoblju do tristo dana od prestanka braka.... No, primjenom istog čl. 61. u st. 3. se navodi da muškarac koji se smatra ocem djeteta rođenog za vrijeme trajanja braka ili u razdoblju do tristo dana od prestanka braka razvodom ili poništajem može, uz pristanak majke i majčina muža, priznati dijete. dakle možda bi bilo dobro da idete na tu varijantu, naravno, ako se supruga i taj čovjek s kojim ona živi, slože, i da on prizna dijete, a to možete učiniti i dok dijete nije rođeno, jer priznanje očinstva još nerođenog djeteta ima sve pravne učinke kada se dijete rodi... No ako ona ipak Vas navede kao oca, primjenom čl. 61. st. 2., morati ćete, sudskim putem (primjenom čl. 79. i čl. 401.st. 1. ObZ), osporavati očinstvo i to, najkasnije, do sedam godina starosti djeteta, kako je i propisano u čl. 401. st. 1. Obiteljskog zakona... Inače, sam postupak utvrđivanja, priznavanja ili osporavanja očinstva nebi smio trajati dugo, jer se u takvim postupcima ne primjenjuju odredbe posebnog zakona kojim se uređuje parnični postupak, a koje se odnose na odgovor na tužbu i pripremno ročište.. Što se tiče koštanja procedure (postupka) iskreno, što god bi Vam napisao, lagao bi, iskreno neznam, možda netko drugi zna pa se neka nadoveže..
 18. 1 bod
  Borbena7

  Dogovor sa eos matrixom

  Najbolje da ih nazovete i Vidite što nude, znači koliko rata i u kojim iznosima, te s čim Vam jamče da je nakon toga dug po ovršnoj ispravi podmiren. Ukoliko ćete otplatiti cijeli dug, ali će Vam oni izaći u susret s obročnim plaćanjem, tada otplata nije sporna jer imate dokaz da ste dug podmirili. Međutim, ako Vam uz ovo navedeno umanje potraživanje, tada bi bilo dobro da potpišete nekakva sporazum ili da bar komunicirate s njima mailom, pa da imate pisani trag, da se taj otplaćeni iznos ima smatrati podmirenjem duga u cijelosti.
 19. 1 bod
  Željac047

  Czss

  Poštovana, ako je CZSS podnesena prijava za neadekvatnu brigu o djeci, djelatnici Centra su dužni Vas pozvati i s Vama popričati vezanu za tu prijavu i navode u njoj, tj. utvrditi da li je istinita ili nije, da li je ista osnovana, lako moguće (najvjerojatnije) da će izvršiti i izvide u Vašem domu i odlučiti što i kako dalje, može Vas staviti pod nadzor isl., a može, jednostavno, odbaciti istu... Moj savjet Vam je da se odazovete, što ste i dužni, pozivu, da surađujete sa djelatnicima, demantirate i kategorički odbijete navode iz prijave... Dalje njihovo postupanje, kako sam naprijed naveo, ovist će o tome što će utvrditi, može biti svašta, a ne mora biti ništa.. Dakle, nemojte paničariti, skoncentrirajte se, odazovite se pozivu, surađujte sa djelatnicima CZSS i demantirajte navode u, možebitno, podnesoj prijavi.. Sretno...!
 20. 1 bod
  Željac047

  Razvod braka tuzbom

  Ma nemate se što zahvaljivati Još samo da Vam malo pojasnim ovo poboldano, što se tiče presude i ročišta za objavu presude, dakle, sudac je dužan na zadnjem ročištu (na ročištu kada je zaključena glavna rasprava) objaviti datum održavanja ročište za objavu presude, ako neka stranka u postupku nije prisutna tom ročištu (kada je objavljen datum ročište za objavu presude), ona će se o održavanju iste obavjestiti pismenim putem. Ročište na kojem se presuda objavljuje održati će se neovisno jesu li stranke uredno obavještene i bile prisutne istom, a stranci koja je pristupila ročištu uručiti će se ovjereni prijepis presude, dok će se stranci koja nije bila prisutna, a uredno je obavještena o održavanju istog, smatrati da joj je presuda dostavljena na dan održavanja ročišta i neće joj se dostavljati prijepis presude, tj. isti može osobno preuzeti u prostorijama suda, ali joj rok za žalbu počinje teći sa danom održavanja ročišta za objavu presude, sud će presudu istaknuti na internetskoj stranici e-oglasnoj ploči sudova i mora biti istaknuta osam dana od dana održavanja ročišta za objavu presude, kako bi je stranka koja nije bila prisutna ročištu za objavu presude, i na taj način mogla preuzeti. Stranki koja nije bilo uredno obavještena o datumu održavanja ročišta za objavu presude, sud će presudu dostaviti sukladno ZPP, Zakona o dotavi pismena, dakle pismenim putem, a ako je ne primi (odbija isl.) ista se stavlja na oglasnu ploču suda, te protekom određenog vremena, ista postaje pravomoćna. Sve Vam je ovo opisano u čl. 335. Zakona o parničnom postupku (ZPP-a) Sretno i držite se...!
 21. 1 bod
  sivko

  Poziv na razgovor u policiju

  Naravno jer ga trebaju. DO je vjerovatno dalo nalog policiji da ispitaju osumljičenika.Kad će ga pozvati ovisi i o "bolesti".
 22. 1 bod
  sivko

  Dvojno drzavljanstvo

  Da se zahtjev za ponovno stjecanje. http://stari.mup.hr/main.aspx?id=39 i čl.15 https://www.zakon.hr/z/446/Zakon-o-hrvatskom-državljanstvu
 23. 1 bod
  Wanksta

  zastara ovrhe na osnovu zaduznice

  Ovrhovoditelj može prekinuti rok zastare promjenom sredstva ovrhe, ali mora navesti predmet ovrhe. Pošto vi nemate imovinu to nije u mogućnosti i smatram da bi zadužnica zastarjela s rokom, znači ne može se više sudski tražiti da morate nešto platiti. Ako je tražbina zastarjela ni nasljednik ne može odgovarati za dug, samo se treba pozvati na zastaru. Finu možete telefonom preko oiba kontaktirati ili mailom.
 24. 1 bod
  Uvedi te, Supruga u Obrt, kao Partnera (kad htjedne te, on može izači iz obrta) Vi se odmaraj te, a on neka radi. Pošto ste ga več uveli u posao, neka još uči, od viška glava ne boli.
 25. 1 bod
  frenki zg

  ortakluk

  Slabo ste >definirali< pitanje. >Ortakluk<, kao vrsta Pravnog ili Fizičkog Subjekta, je moguč i u Trg. Društvima - Obrtima, Zadrugama. Niste, napisali, vrstu - Pravni Subjekt, koji vam je ostao Dužan.? Ali, tko god bio, Vi pokreče te Ovrhu na osnovu - Vjerodostojnog Dokumenta, - Računa ili Ugovora, a Isti glasi na određeni Pravni Subjekt, koji ima - Jednog ili više Vlasnika. Vama su dovoljni i potrebni , Osnovni podaci, koje ima te na Računu ili Ugovoru.
 26. 1 bod
  Poštovani, skrbnik može otuđiti (prodati, darovati) ili opteretiti štićenikove nekretnine, otuđiti njegove pokretnine ili raspolagati njegovim imovinskim pravima, međutim, skrbnik u pravilu ne može opteretiti ili otuđiti više od dvije trećine ukupne štićenikove imovine. Iznimke su moguće samo ukoliko doista ne postoje alternative i svakako uz prethodno odobrenje CZSS. Dakle, Vi kao sadašnji skrbnik svog oca, imate pravo znati s čime raspolaže Vaš otac (Vaš štićenik) i s time su Vas bili dužni upoznati djelatnici CZSS prilikom donošenja rješenja s kojim ste Vi određeni kao (novi) skrbnik, a ako nisu, svakako ih pismenim putem zatražite da Vam to dostave... Ako nešto primjetite da je rađeno van naprijed navedenog (neke nezakonite radnje na štetu skrbnika, tj. Vašeg oca), protivno njegovim interesima, imate pravo zatražiti očitovanje od CZSS, pa i podnijeti kaznenu prijavu protiv bivše skrbnice radi nezakonitog raspolaganja i upravljanja imovinom Vašeg oca, jer se, među svim skrbničkim odlukama, najviše donose odluke vezane uz raspolaganje imovinom štićenika, a koje često nisu u skladu sa interesima štićenika (zlouporabe se) i često pripadaju području kaznenog prava.. Što se tiče uzimanja, kako navodite, toga što je preostalo, niko to ne može uzeti bez Vas kao skrbnika, naravno, ako ste rješenjem imenovani skrbniikom.. Dakle, pismenim putem zatražite njihovo očitovanje (naravno preporučeno sa povratnicom), a ako ne postupe po vašem pisanom zahtjevu, obratite se nadležnom Ministarstvu... Sretno..!
 27. 1 bod
  Često se nađete u nedoumici, kad čujete, da je netko Prodao Trg. Društvo, koje je u Blokadi. Trenutna , ili Duža Financijska Blokada nekog Trg. Društva, za Dobrog poznavatelja, Trgovačkog i Financijskog Prava, ne znači da to Društvo nije dobro. Da,pače - može se radi ti o vrlo kvalitetnom Društvu, pa i uz to i da nema ni Materijalne Imovine - Nekretnina. Blokada jednog Društva, na iznos od.npr. - 1.mil. Kuna, u trajanju od preko 1 ili 2 Godine, ako se o tom Društvu redovito Knjigovodstveno vodi računa, a to Društvo, ima Sudsko Potraživanje, bar - 50%-Veče od , trenutnog Dugovanja, Dugoročno može postati, Likvidno i Solventno Društvo. Osnovno je, da Vi , ili Vaš Knjigovodstveni servis, budete u toku sa Finom i Trg. Sudom, da vam Firmu ne >brišu<, jer je - Blokirana duže od - 120. - Dana. Na svako Riješenje - Trg. Suda, koje ne dobivate na Vašu Kućnu Adresu niti na Adresu Sjedišta Firme, več ono bude objavljeno na Stranicama Vašeg - Trg. Suda., svaka >Zainteresirana< Strana ima pravo Žalbe. Tko je i tko može biti >Zaineresirana < Strana..? Svi Vjerovnici, i Vi kao Osnivač. - U, to se ubraja i Ministarstvo Financija.- Ako ste Dužni, a imaju saznanja da imate Sudski postupak u kojem potraživate iznos koji zadovoljava pokrivanja Duga, i saznanje, da če te Sudski Spor i dobiti. Samo, tu Osnivač ili >zainteresirana< strana, mora biti svjesna Dugotrajnosti Sudskih postupaka. Kad, dobije te Prvostupanjsku Presudu, u velikom broju, Suprotna Strana če uložiti Žalbu na VTS (Viši Trgovački Sud ), a kod nas je jedan Veliki problem. Trgovački Sudovi postoje, u večini Večih Gradova, a VTS - je jedan, i čekanje odluke, po Žalbi, u prosjeku je oko 5 Godina. Kad dobije te Prvostupanjsku Presudu, od tog dana, vam teku i Kamate na Dosuđeni iznos - troškovi postupka, i kamate na trošak postupka, do naplate. Rijetko, u nekim slučajevima, Sudovi Dosuđuju - Vrijeme, kad je Dug i nastao., pa po tome spomente, kamate teku od, dana nana nastanka Duga, a Troškovi od dana Presude. Evo, da malo razbijemo >Famu<, oko toga, zašto je netko, Kupio ili Preuzeo Trg. Društvo u Blokadi, a sami znate, da to Društvo nema nikakvu - Nekretninu, Strojeve, Hale, itd. - Kupio je zato, jer je i POTRAŽIVANJE Imovina, a Bivšem Vlasniku se nije dalo, godinama Sudovati, ili nije za to imao Financijskih Sredstava. Samo, kad se u ton >upušta te< ,, mora te biti >dalekovid<,, da vam se ne desi, da imate i Drugostupanjsku Presudu,, Ali ju nema te od koga Naplatiti. Ili je Društvo -Dužnik, u međuvremenu - >Propalo< ili je Stvarno, Propalo, jer ima više načina >PROPADANJA< Pozdrav. Frenki
 28. 1 bod
  Sve, stoji kako je napisano, uz jedan mali dodatak. Ako , bivši vlasnik, ima (firma ) skrivenih obaveza, a one zadiru u prevaru u gospodarskom poslovanju, ni jedan Oštečenik, neče pokrenuti Kaznenu prijavu, protiv novog vlasnika i nove odgovorne osobe več protiv onoga, tko je Robu ili Uslugu Naručio , to jest, onoga ko je bio Odgovorna osoba u vrijeme zaključivanja - ne plačene Obaveze. Jer, svaki Odvjetnik, ili Oštečeni, se drži Dokaza, koji datira iz tog vremena, a Firma je, u međuvremenu mogla promjenit i 5 vlasnika.
 29. 1 bod
  drot13

  Pomoc plizzz

  Ništa ne plaćaš do kraja.
 30. 1 bod
  U, samom Startu, ste nejasno definirali pitanje i nejasno definrali svoj Status. 1.) Kupljen Lokal - od osobe koja je do tada bila u - Najmu... 2.) Bivši vlasnik iznajmio , drugom. 3.) Mene izbacili van 4.) Kako da dođem do svojih stvari. 5.) Lokal bio u Dugovima - 6.) Kupila ga na - prevaru..prodavatelja... Šta, da se Pametno napiše,, a da vam to bude korisno..? Morate, jasno definirati, - Koja je vaša uloga - Kupili - znači - Vlasništvo Kupili samo inventar, a u lokal ušli kao Najmoprimac. Meni,i pored ovoliko odgovora, nije jasan Vaš - Status..? Niko vas ne može Prevariti - Ako mu to vi ne Dozvoli te..! Koliko sam uspio shvatiti - Vama je ovo prvi put, da se bavite Poduzetništvom., kad vam je netko čak uspio Prodati i Ime Lokala,,- (da, je Ime i zaštičeno, kod - D.Z.Z.I Vlasništvo - ništa ne vrijedi, ako nema svoj rejting, bar u vašem Gradu,, da ne idemo dalje ) Dali ste vi - Kupili poslovni prostor - Cafe- bar ili ste ušli u Najam , sa Obavezom Otkupa Inventara...? To, što vam je Firma u Stečaju, ne znači nužno da ne možete otvoriti drugu Firmu,, Nije uvjek - nužno , da je Stečaj prouzrokovan Vašom krivnjom, to če na kraju Stečajnog postupka Stečajni Upravitelj ,da ustanovi, i o tome če izvjestiti Stečajnog Suca. Vjerujem, da vam ova moja opaska nije baš >sjela<, ali, to je Istina ,a istini se mora pogledati u Oči,. mogao sam i ja ,, pisati - Srceparajuči Odgovor, , isti onakav , kakv je vama dao Prodavatelj,,kad vam je uspio utrpati lokal pod dugovima - Ali, to mi nije cilj, radije se i Naljuti te, ali če te u buduče biti puno oprezniji. poz. fenki
 31. 1 bod
  ninanana

  Njega -bračni drugovi

  Kad mi je suprug imao infarkt, imala sam pravo biti na bolovanju zbog njega (mislim da skoro mjesec dana). On je bio nezaposlen, a ja zaposlena u HR. Sve je regulirao moj dr opće prakse. Oni to znaju. Dobila sam uredno doznake od njega za njegu bolesne osobe.
 32. 1 bod
  Spitfire

  Ugovor o najmu

  Zakon o obveznim odnosima propisuje da ugovor može biti sklopljen u bilo kojem obliku ako zakonom nije propisano drugačije. ZOO kao i Zakon o najmu stanova propisuju da mora biti u pisanom obliku. Niti jedan drugi zakon ne propisuje obvezu ovjere, kao npr. što Zakon o zemljišnim knjigama propisuje da na ugovoru o kupoprodaji mora biti ovjeren potpis onoga čije se pravo prenosi kupoprodajom na drugog da bi se to moglo provesti u ZK iako ZOO propisuje isto tako samo pisani oblik.
 33. 1 bod
  Ako imaš zabranu za B, ne smiješ upravljati kombinacijom BE, a isto vrijedi za slučaj C i CE.
 34. 1 bod
  prof

  usporedni izračun mirovina

  Dragi moj Sky, Ne znaju oni bolje ali ja ih vježbam pa će se popraviti.
 35. 1 bod
  Borbena7

  zastara ovrhe na osnovu zaduznice

  Ovdje vrijedi da nema zastare za postupke blokade računa koje provodi Fina, pa se ni nema što prekidati. Na temelju te zadužnice se mogu pokušati namiriti na nekom drugom predmetu i sredstvu ovrhe, i tako do potpunog namirenja. Recimo, oni već sada ukoliko je otplata spora ili nikakva, mogu povući zadužnicu sa Fine i predložiti promjenu predmeta i sredstva ovrhe.
 36. 1 bod
  Ruby_Danderfluff

  Njega -bračni drugovi

  Privremena nesposobnost za rad radi njege člana obitelji - supružnika (bračnog, izvanbračnog, životnog partnera i neformalnog životnog partnera) Pravo na naknadu plaće za vrijeme privremene nesposobnosti za rad radi njege osigurane osobe – supružnika ili životnog partnera odnosno neformalnog životnog partnera s kojim osiguranik živi u zajedničkom kućanstvu traje za svaku utvrđenu bolest najviše do 20 dana. Naknada plaće iznosi 70% od osnovice za naknadu. Od prvog dana obračunava ju i isplaćuje poslodavac, na teret sredstava HZZO-a, s time ne može iznositi više od 4.257,28 kuna. Pravo na naknadu plaće ne pripada osiguraniku za vrijeme dok se nalazi na godišnjem odmoru, odnosno plaćenom dopustu. Ovo, mislite? Vi niste zdravstveno osigurana osoba u RH? Čini mi se da onda supruga ne bi imala pravo na bolovanje radi Vaše njege, ali možda griješim, postavite upit prema HZZO-u.
 37. 1 bod
  Ruby_Danderfluff

  otpremnina

  Kad bude otvoren stečaj, trgovački sud će donijeti rješenje o otvaranju stečaja, koje će biti objavljeno na stečajnim objavama na e-oglasnoj ploči. U rješenju će sve pisati kome i u kojem roku morate podnijeti prijavu tražbina (stečajnom upravitelju, obično u roku od 2 mjeseca ili 3 mjeseca od otvaranja stečaja). Podnosi se pisano, preporučeno poštom.
 38. 1 bod
  Ruby_Danderfluff

  Razvod braka tuzbom

  Možete prijaviti policiji kazneno djelo neovlaštene upotrebe tuđe pokretne stvari, to bi trebala učiniti kći koja je punoljetna, s obzirom da je ona oštećena kaznenim djelom. Tada policija postupa dalje sama, i nadam se da će suprug nakon posjeta policije svojevoljno vratiti vozilo. Ako to ne učini, može se tražiti u kaznenom postupku da mu sud to naloži (kao posebna obveza, ili dodatni uvjet uz uvjetnu osudu), ili, kao što kaže Željac, dodatno pokrenuti građansku parnicu radi povrata pokretnine u posjed vlasnice, što opet mora kći, jer je punoljetna.
 39. 1 bod
  Ruby_Danderfluff

  ustavna tuzba

  Premješteno u odgovarajući PF Kazneno pravo s obzirom da se radi o žalbi na rješenje o određivanju ili produljenju istražnog zatvora. Općenito se može reći da žalbe budu prihvaćene ili odbijene ovisno o valjanosti razloga koji su u njima navedeni. Dakle, ako je suprugu istražni zatvor određen zbog bojazni od ponavljanja kaznenog djela ili zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, tada ako ti razlozi još uvijek egzistiraju, žalba će biti odbijena. No ako su svjedoci ispitani i više nema bojazni od ponavljanja kaznenog djela, onda bi žalba mogla biti i prihvaćena. Također, svi razlozi za istražni zatvor su navedeni u Zakonu o kaznenom postupku, čl. 123.: Članak 123. (1) Istražni zatvor se može odrediti ako postoji osnovana sumnja da je određena osoba počinila kazneno djelo i ako: 1) je u bijegu ili osobite okolnosti upućuju na opasnost da će pobjeći (krije se, ne može se utvrditi njezina istovjetnost i slično), 2) osobite okolnosti upućuju na opasnost da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za kazneni postupak ili da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, vještake, sudionike ili prikrivače, 3) osobite okolnosti upućuju na opasnost da će ponoviti kazneno djelo ili da će dovršiti pokušano kazneno djelo, ili da će počiniti teže kazneno djelo za koje je prema zakonu moguće izreći kaznu zatvora od pet godina ili težu kaznu, kojim prijeti, 4) je istražni zatvor nužan zbog posebno teških okolnosti počinjenja kaznenog djela za koje je propisana kazna dugotrajnog zatvora, 5) okrivljenik koji je uredno pozvan izbjegava doći na raspravu.
 40. 1 bod
  Borbena7

  Amex

  Podmirujte dug kako možete, ukoliko dođe do rješenja o ovrsi, tada samo uložite prigovor ukoliko tražbina iz rješenja o ovrsi ne bude ažurirana sa Vašim uplatama. Ukoliko ovo bude radilo odvjetničko društvo, vjerujem da će stanje biti ažurirano. Ukoliko ne bude, prigovorom tražite da sud obustavi ovrhu određenu rješenjem o ovrsi za taj podmireni iznos.
 41. 1 bod
  Željac047

  Djeca i alimentacija

  Kažem, kao punoljetna osoba, može, no, opetovano iznosim miśljanje da to ona neće učiniti, najbolje bi Vam bilo sjesti sa njom, dogovoriti se i, naravno, sve staviti "na papir" kako Vas više ne bi mogla zezati i tražiti sve više i više, jer i ta mogućnost postoji, da ne rečem, jedna vrsta "ucjene",...
 42. 1 bod
  Slažem se, ali, pošto još nije donesena nikakva sudska odluka o roditeljskoj skrbi, a niti je postignut bilo kakav sporazum roditelja koji su oboje zainteresirani da djeca žive sa njima, što će biti ako sud donese odluku da djeca žive sa ocem, a majci se, primjenom čl. 310. ObZ, odredi plaćanje uzdržavanja..?
Ovaj popis predvodnika je postavljen na Zagreb/GMT+02:00
×