Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Najaktivniji članovi


Popularni sadržaj

Prikazan je najviše praćeni sadržaj o 07.02.2019 u svim područjima

 1. 2 bodova
  Poštovani, Da postoji mogućnost a čak je za preporučiti takvo postupanje.
 2. 2 bodova
  Premješteno u odgovarajući PF. Ako je majka upisana u zemljišnu knjigu kao suvlasnica, ona svojim suvlasničkim dijelom može samostalno raspolagati, pa ga može i darovati.
 3. 2 bodova
  Može bez stručne spreme, upišite šifru 14.19-Proizvodnja ostale odjeće i pribora za odjeću-proizvodnja odjeće za dojenčad i malu djecu.... Mislim da može biti i domaća radinost.
 4. 2 bodova
  prof

  Legalizacija kuće

  Poštovani Spitfire, 1.Oprostite na ometanju Vašeg večernjeg mira, mojim neznanjem. 2.Iskreno zahvaljujem na prosvjetljenju. 3.Ono za Velebit je bila samo šala. 4.Objekt moje obitelji stvarno je građen 80.-tih godina uz Rješenje o građenju (ili tako nekako, nije mi u blizini) bez ikakvog projekta a za ishođenje kategorizacije za bavljenje iznajmljivanjem apartmana uvjetovano je ishodovanje uporabne dozvole, koju smo lako dobili. 5.Ponovo iskrene isprike. Lijep pozdrav
 5. 2 bodova
  Ured državne uprave, ZOPP obrazac.
 6. 1 bod
  https://www.zakon.hr/z/1017/Zakon-o-zaštiti-neobjavljenih-informacija-s-tržišnom-vrijednosti Ovaj zakon definira što je poslovna tajna, općenito govoreći. Po toj osnovi plaća nije poslovna tajna, jer ne udovoljava uvjetu da ima tržišnu vrijednost. Moguće je i da je plaća poslovna tajna ako je nekim aktom FINE definirano da je to poslovna tajna. Navodi li FINA po kojoj zakonskoj osnovi tvrdi da je to poslovna tajna?
 7. 1 bod
  Imate vjerojatno u ugovoru načine na koje možete raskinuti ugovor o posredovanju u prometu nekretnina, a ja Vam posebno skrećem pozornost na čl. 17. Zakona o posredovanju u prometu nekretninama, ugovor može prestati istekom vremena na koje je sklopljen ili otkazom bilo koje od ugovornih strana.
 8. 1 bod
  Ruby_Danderfluff

  Razvrgavanje suvlasništva

  Pošaljite sudu na broj predmeta koji je naznačen u gornjem desnom kutu da ste otkazali punomoć odvjetniku, i da povlačite prijedlog za razvrgnuće suvlasništva. Vlastoručno potpišite na dnu i odnesite na sud koji vodi predmet.
 9. 1 bod
  Predugovor nije potrebno ovjeravati. Sve što glede forme vrijedi za ugovor, po mom mišljenju vrijedi i za predugovor.
 10. 1 bod
  Ruby_Danderfluff

  Zamjena kuće za dugovanja

  Založno pravo na kući znači samo da je Vaš dug osiguran tom imovinom, tom kućom. Ali Vaš dug ostaje Vaš dug, ne prelazi na kupce kuće. Vi nemate nikakve garancije da će oni to podmiriti i kako i koliko će podmiriti, a ja bih, iskreno, bila sumnjičava prema onima koji olako pristaju podmirivati tuđe dugove. Radije dogovorite da ćete povećati kupovninu za kuću, podmiriti od kupoprodajne cijene dugove i ishoditi njima brisovna očitovanja, a oni onda neka se pobrinu da se ta založna prava i obrišu.
 11. 1 bod
  Poštovani Nordic, da, Vidite primjere skoro svih naših banaka, dio trgovačkih lanaca, proizvodnih pogona,turističkih objekata (hoteli, marine) i osiguravajućih društava. Ako je prostor interesantan (zadarska županija) već imate i direktora. Lijep pozdrav
 12. 1 bod
  drot13

  Vožnja pod utjecajem alkohola

  Više nema obavijesti, malo su to sad zakomplicirali. Ako ćeš se žaliti, nema još ni pravomoćnosti ni izvršnosti. Kada dobiješ presudu Visokog prekršajnog suda, koja je konačna, onda ćeš na policiji provjeriti izvršnost i saznati kada ti mjera počinje. Uglavnom, ako ćeš se žaliti, voziš dalje normalno.
 13. 1 bod
  EU izbori su odličan pokazatelj za iduće parlamentarne izbore . Kako završe oni tako će i parlamentarni. Zato je to bitno.
 14. 1 bod
  mobiliziranidragovoljacZNG

  HRVI novi zakon

  Ovo je crni humor, ne znam dal bi plakao ili se smijao, dobro da nisu uzeli u komisiju i neku čistačicu iz mirovinskog pošto su se i one nagledale PTSP-ovaca pa imaju iskustva ! ha,ha,ha
 15. 1 bod
  prof

  Članak 6 ili članak 6a

  Poštovani Gillet, Želim Vas podsjetiti da kao korisnik mirovine po članku 6. imate mogućnost biranja: 1. rad 8. sati dnevno /puna plaća/ i korištenje 1/2 iznosa mirovine po članku 6. 2.rad 4. sati dnevno /pola plaće/ i korištenje punog iznosa mirovine po članku 6. Treba vidjeti što kaže matematika, ali ako ste u prilici i ako je povoljna plaća dobro je raditi svih 8. sati dnevno, brže se skuplja mirovinski staž. Mirovinski staž i prosječni vrijednosni bod određuju budući iznos Vaše mirovine na koje Vi možete utjecati. Lijep pozdrav
 16. 1 bod
  Spitfire

  Legalizacija kuće

  ..uh..poštovani Prof, kakve '80 i Velebit? Sjećam se Velebita samo '94-e.. Da ne ulazim u raspravu što se kada i za što izdavalo, jer mi se neda, čisto ću vam samo citirati zakonske odredbe bivšeg Zakona o prostornom uređenju i gradnji prije nego je razdvojen na Zakon o prostornom uređenju, Zakon o građevinskoj indspekciji i Zakon o gradnji koji je na snazi od 01.01.2014. kada je izbačena lokacijska skoro za sve (mada i prema prošlom zakonu u ovome slučaju nije bila potrebna), te sve što je bilo potrebno za klasičnu gradnju ob.kuća itd. svedeno pod građevinsku dozvolu. Zakon o prostornom uređenju i gradnji (NN 76/07, 38/09, 55/11, 90/11, 50/12, 55/12, 80/13) čl.209 (1) Građenju zgrade čija građevinska (bruto) površina nije veća od 400 m i zgrade za obavljanje isključivo poljoprivrednih djelatnosti čija građevinska (bruto) površina nije veća od 600 m, može se pristupiti na temelju pravomoćnog rješenja o uvjetima građenja.
 17. 1 bod
  prof

  Najam nekretnine

  Poštovani tinoxy, Ponešto znam o ovoj problematici, imam iskustva u radu jdoo (doo) i fizičkih osoba, vlasnika objekta koji se iznajmljuje jdoo (doo). Nema pravne zapreke za znalce ali lako je otići u stranputicu prava i knjigovodstva. Preporuka: -sve što sa sadašnjim spoznajama mislite da je benefit radeći preko firme, može se riješiti i kao fizička osoba jednostavnije. -fizička osoba može iznajmljivati do 20. kreveta i zaraditi do 299.999 kn izvan sustava PDV a trošak po krevetu (porez + boravišna pristojba) je cca 600 kn. -sve to bez knjigovođe, bez otvaranja jdoo, posebno problematično zatvaranje jdoo, poslovođe, poslovnice i voditelja poslovnice. Lijep pozdrav
 18. 1 bod
  Pozdrav! Hvala na odgovoru. U međuvremenu sam zatražila novo vjestacenje zbog obezvrijeđenja zemljista- nakon planiranog infrastrukturnog zahvata parcela bi mi ostala građevinski neupotrebljiva- i prije odluke novog vjestaka koji je obavio ocevid dobila obavijest da odustaju od te trase.😃Nadam se da je to sad rijeseno iako nisam dobila nista pismeno. Pozdrav
 19. 1 bod
  Poštovani, Tele operateri ne mogu raditi kako ih je volja i postavljati bazne stanice na tuđem zemljištu bez suglasnosti i dogovora s vlasnikom tog zemljišta. Spominjete da su čestice u suvlasništvu. Moguće je da su neki od vlasnika dali suglasnost da se postavi bazna stanica na takvom zemljištu i da su sklopili nekakav ugovor s tele operatorom, te da im tele operater u veličini njihovog suvlasničkog dijela isplaćuje naknadu/najamninu i sl. Imao sam takav slučaj s poslovnim prostorom koji je također bio u nesređenom suvlasništvu nasljednika. No dok se nasljednici nisu javili zakupniku, zakupninu im nije plaćao, jer se pravdao nesređenim stanjem u ZK i starim upisima, ali prostor je uživao. Stoga sam mišljenja da se svakako trebate raspitati. Za postavu bazne stanice potrebno je ishoditi lokacijsku dozvolu od županijskog UDU-a. Uzmite broj čestice i odite pitati dal je za istu izdana kakva dozvola. Ponesite vlasnički list sa sobom. Ako je izdana dozvola, tada tražite uvid u taj predmet jer ste Vi suvlasnik te čestice i imate pravni interes za uvid u spis. Nakon uvida u dokumentaciju iz spisa vjerojatno ćete otkriti mnoge zanimljive stvari. Eto, nadam se da sam Vam barem malo pomogao. Lp.
 20. 1 bod
  G-man

  sudjenje bez osnove

  Smatram da neće biti problema sa angažiranjem branitelja budući branitelj i sud te DORH nisu baš "kolege" u smislu da bi to utjecalo na mogućnost obrane. U protivnom, po ovoj logici, nijedan optuženik ne bi nikad uspio angažirati branitelja, jer se kao nitko "ne bi htio miješati" ili zamjerati "kolegama". Raspitajte se malo tko je u vašem kraju ili okruženju dobar kaznenjak i dogovorite sastanak.
 21. 1 bod
  Sa olakšanjem javljam da su iz EOS-a nazvali i rekli da je potrebno još samo doplatiti kamate (koje sam zaboravio uračunati pri prethodnoj uplati). Štoviše, pitali su me da li ću ja obustavljati dalji postupak kod JB ili će to oni učiniti (što sam im prepustio). Puno hvala svima koji su se angažirali oko pravnih savjeta, a pogotovo @Borbena7, po čijim sam uputama postupio. Sve u svemu, rijetko suvisao i izuzetno koristan forum, koji nudi veoma stručnu pomoć uz obilje dobre volje. Čestitke i hvala!
 22. 1 bod
  Ukoliko Vrhovni sud odbaci reviziju kao nedopuštenu,rok za postupak pred Ustavnim sudom je prošao,no ukoliko pak isti o reviziji odluči meritorno pa reviziju odbije kao neosnovanu,imate mogućnost zatražiti zaštitu pred Ustavnim sudom.
 23. 1 bod
  sevo

  Bjanko zaduznica i mjenica

  Poštovana, Koliko sam shvatio Vaš potpis na zadužnici je ovjeren 09.06.2009 godine. Rok zastare zadužnice kao ovršne isprave iznosi 10 godina. To u Vašem slučaju znači da ako se predmetne zadužnice ne podnesu Fini na naplatu do 09.06.2019. godine, po istima naplata više ne bi bila moguća. Sud na zastaru ne pazi po službenoj dužnosti, no čini mi se da Fina pazi i naplatu po takvoj zadužnici ne provodi. Doduše, postoji i drugo mišljenje, po kojem zastara ovakve zadužnice nastupa za 3 godine, jer da potpis na njoj nije solemniziran kako je to previđeno po izmjenama i dopunama Ovršnog zakona iz 2011. godine (promjena forme pravnog posla), već samo obično ovjeren na istoj. Moram Vam priznati da nisam pobornik ovakvog pravnog shvaćanja, ali isto je prošlo na više prvostupanjskih sudova u Istri, te je vjerovnik bio odbijen sa svojim zahtjevom za naplatu. Za mjenicu vrijedi rok od 10 godina. No ona je jako opterećena formom i ako svi elementi nisu pravilno ispunjeni istovremeno s njenim izdavanjem i ako dužnik nije izdao ovlaštenje vjerovniku da ih popuni u njeno ime (to ovjaštenje ja nikad nisam vidio), one nisu valjane, već su štoviše iste ništave (protivne prisilnom propisu, a zakon ne predviđa drugu sankciju; ima sudske prakse o tome). Ako ništa od ovog ne upali, tada ostaje prijedlog osnovom članka 210. Ovršnog zakona i usporedo s time tužba za ništavost, jer pravni posao nikad nije realiziran. Eto, nadam se da sam Vam barem malo pomogao. Lp.
 24. 1 bod
  S obzirom da postoje dva različita tumačenja Ministarstva gospodarstva za prodaju putem interneta vlastitih proizvoda možda bi bilo najbolje da uputite upit na info@mingo.hr (obrazložite da proizvodite proizvode i da ih želite prodati putem interneta i to samo svoje proizvode ne tuđe i da li Vam trebaju MTU). Javite nam kako ste prošli ako nije problem.
 25. 1 bod
  Ja bih, ne samo vama, nego i svima ostalima, a poglavito pravnicima, ili specijalistima javne uprave, preporučio, da iz poštovanja prema sebi, a i prema studiju kojeg upisuju, za početak znaju što upisuju i o čemu govore. Poslijediplomski studij športskog prava na Pravnom fakultetu u Splitu nije poslijediplomski stručni studij, jer takvo nešto uopće ne postoji. Dakle, poslijediplomski stručni studij ne postoji, radi se o poslijediplomskom specijalističkom sveučilišnom studiju, a završetkom istoga dobiva se titula sveučilišni specijalist športskog prava, odnosno univ. spec. Spomenuti studij uz diplomirane pravnike mogu upisati i specijalisti javne uprave. Elaborat studija vam je dostupan na web stranici fakulteta i tamo je u detalje opisano o čemu se radi. Također, isti traje dvije godine, odnosno 4 semestra i stječe se 120 ECTS bodova. Upisuje se kad bude raspisan natječaj na web stranici fakulteta. Detaljnije ; http://www.pravst.unist.hr/program.php?p=0&s=51
Ovaj popis predvodnika je postavljen na Zagreb/GMT+02:00
×