Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Najaktivniji članovi


Popularni sadržaj

Prikazan je najviše praćeni sadržaj o 11.02.2019 u svim područjima

 1. 2 bodova
  prof

  branitelji novi zakon

  Poštovani zc, Upravo kako Vam je i napisao cijenjeni malicovjek, prvi mogući odlazak u starosnu mirovinu je temeljem Zakona o mirovinskom osiguranju - ZOMO, opći propis za otprilike 2.g. Podsjećam Vas ako bi radili i nakon toga još 5.g. ostvarili bi maksimalni dodatni bonus na iznos starosne mirovine po ZOMO od 20,40 %. Kad bi radili do 63.g. ostvarili bi veći iznos starosne mirovine za više od 35. % od mirovine ostvarene sa 58.g., razmislite. Svaki puni mjesec rada nakon ostvarenog uvjeta za starosnu mirovinu po ZOMO nagrađuje se od strane HZMO sa uvećanjem od 0,34 % (bonus) na normalni izračun starosne mirovine po ZOMO. Lijep pozdrav
 2. 1 bod
  Borbena7

  NEPOVREDIVOST DOMA

  Da bi uopće sudski ovršitelj izašao na uredovanje mora zaključak sa datumom i vremenom uredovanja dostaviti, kako ovrhovoditelju, tako i ovršeniku. Bez uredne dostave ovog zaključka, sudski ovršitelj ne izlazi na uredovanje.
 3. 1 bod
  Borbena7

  NEPOVREDIVOST DOMA

  Problem je što ste kao ovršenik pasivni. Nije nužno da ste na dan zakazanog uredovanja prisutni, ali nitko Vas ne spriječava da se pismeno očitujete sudu. Vezano za kršenje Ustav, pogledajte čl. 144 Ovršnog zakona, tako da nema govora o nezakonitom postupanju.
 4. 1 bod
  Mislim da je posljednjim izmjenama porezna stopa sa 4 ℅ umanjena na 3℅
 5. 1 bod
  prof

  Mirovina

  Poštovani Valincici, Temeljem Vaše objave (ako je sve točno) u starosnu mirovinu možete najprije 03.10.2020.g. kad navršite 60.g. i najmanje 41.g. efektivnog radnog staža. Koliko dugo godina ste proveli na dužnostima sa beneficiranim stažem od 12/14 ? Lijep pozdrav PS Taj staž se ne zbraja tako kako mislite.
 6. 1 bod
  Hvala Vam na informacijama i odgovorima, pomogli ste da se upoznam bolje sa situacijom u kojoj se nalazim i u kojoj ću se skoro pa sigurno naći u budućnosti. Srdačan pozdrav, cijenim trud i znanje koje pružate korisnicima. Sve pohvale.
 7. 1 bod
  Ako još uvijek ne plaća, možete ponovno podići kaznenu prijavu, da, međutim, bojim se da to neće na njega djelovati poučno, ako ga ni odsluženje zatvorske kazne nije dovelo pameti.
 8. 1 bod
  Kupujete li stan sredstvima kredita ili vlastitim sredstvima? Neovisno o tome, možete staviti predbilježbu upisa prava vlasništva umjesto hipoteke, tako će trećima koji izvrše uvid u zemljišnu knjigu biti vidljivo da je stan već prodan.
 9. 1 bod
  Ruby_Danderfluff

  Izdvojeni predmeti

  U čemu je fora - ovo prvo je bio prekršajni postupak, prekršajni sudovi su postali dio općinskih sudova od 01.01.2019. godine.
 10. 1 bod
  Za istaći je kako etažni elaborat ne treba predavati sudu jer on nije isprava koja je temelj upisa. Na temelju EE izdaje se potvrda nadležnog upravnog tijela da određeni stan ili druga prostorija u određenoj zgradi na određenoj čestici, može činiti/predstavljati samostalnu uporabnu cijelnu. Podatak o suvlasničkom udijelu nalazi se u pisanoj suglasnosti za uspostavu prava vlasništva (očitovanje volje, međuvlasnički ugovor, ugovor o etažnom vlaništvu i dr. nazivi). Suglasnost za upis moraju dati svi vlasnici nekretnine koji su upisani u zemljišnu knjigu. Ukoliko je dogovor nemoguće postići, moguće je pokrenuti neke druge postupke razvrgnuća suvlasništva (civlino, razvrgnuće suvlasništva nekretnine etažiranjem...)
 11. 1 bod
  Borbena7

  Ovrha - Diners

  Možete mail, pa ako ne bude odgovora za dan-dva, onda Vam opet ostaje telefon kao opcija.
 12. 1 bod
  malicovjek

  branitelji novi zakon

  Po svemu sudeci postovani ce raditi jos 2 godine i sa 58 godina uz pomoc 7 godina staza osiguranja s povecanim trajanjem otici u starosnu mirovinu i imat ce ukupno sa vremenom provedenim u DR 39 godina i 3 mjeseca radnog staza.
 13. 1 bod
  prof

  branitelji novi zakon

  Poštovani zc, Postoje tri zakona (ako ste DVO i PS) po kojima možete ostvariti pravo na priznavanje starosne mirovine: 1. opći propis ZOMO - Zakon o mirovinskom osiguranju, 2. Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i 3. Zakon omirovinskom osiguranju DVO i PS Za svaki od njih postoje uvjeti (različiti za svaki zakon) za ostvarivanje prava na priznavanje starosne mirovine, pa i vremena početka korištenja iste. Također za svaki od njih postoje različite formule za izračun starosne mirovine, temeljem čega su i iznosi starosnih mirovina različiti po svakom zakonu. Nije mi jasno što Vam od toga nije jasno ? Lijep pozdrav
 14. 1 bod
  ne samo to, jednom ti bolesti u komorbiditetu s ptsp-om budu otežavajuća okolnost na procjeni komisije, pa ti tako odbiju iste kao uzročno-posljedičnu vezu s ratom i odrede invalidnost kao civilnu. u drugom slučaju, kada predaš dokumentaciju očišćenu od takvih bolesti (navedena psorijaza, visok tlak, gastritis, čirevi, anksioznost, depresija...), odbiju te jer sam ptsp im i nije neka invalidnost kad nemaš razvijenu psihosomatiku. a jedino što cijene kao dokaz da imaš ptsp je ako se ubiješ.
 15. 1 bod
  sivko

  Nepodignuta osobna

  Sudu putem te PP.Nema kazne za nepodignitu osobnu.Rok je 90 dana za podizanje.Prekršaj postoji ako u roku 15 dana od promjene prebivališta nije dan zahtjev za novom iskaznicom.
 16. 1 bod
  Poštovanje, dobila sam očitovanje Ministarstva turizma u svezi pitanja je li dozvoljeno izvoditi glazbu u fast foodu, i prilično sam zbunjena. Naime, kažu kako je glazba u živo pravilnikom predviđena u noćnom baru, noćnom klubu i disko klubu. Dodaju da se smije u caffe baru izvoditi glazba u živo ako se provedu mjere zaštite od buke, iako pravilnikom nije navedeno da caffe bar ima glazbu u živo. Za fast food kažu; "Mišljenja smo da se u objektu brze prehrane (fast food), koji nije predviđen za duži boravak gostiju, već za brzo usluživanje jednostavnih jela namijenjenih brzoj konzumaciji, ne može izvoditi glazba u živo". Znači, iako u pravilniku piše gdje je predviđena glazba u živo, Ministarstvo turizma i u caffe baru dopušta glazbu u živo - iako se glazba u živo u praksi izvodi dosta iznad 65dB koji su dozvoljeni u kafiću. U fast foodu pak kažu da se ne smije, ali samo zato jer po njima gosti tu ne borave dugo. Znači glazbu ugođaja/glazbu u živo moramo slušati duže? Ispada da mogućnost izvođenja glazbe u živo ovisi o duljini boravka gostiju. Je li to što su rekli na razini pravne službe jednog ministarstva?
 17. 1 bod
  Borbena7

  Ovrha - Diners

  Ovrha nije ugodna, ali nije ni tako strašna. Kad ih budete zvali, budite pri tome određeni, na način da navedete iznose i datume s kojima ih se obvezujete uplatiti.
 18. 1 bod
  drot13

  Nepodignuta osobna

  U kojem obliku si dobio kaznu? Ako je prekršajni nalog, na njega se možeš žaliti. Ako je protekao zakonski rok, prekršaj je počinjen bez obzira što si to kasnije riješio.
 19. 1 bod
  sevo

  promjena osobnih podataka

  Poštovani, Navedeno ne predstavlja nikakav problem. Svakako je dobro da promjenite adresu upisanu u gruntovnici, ako ona više nije važeća. Izvadite povijesno uvjerenje o prebivalištu na MUP-u (kao razlog navedite prijavu poreza na dohodak pa ćete uštediti 40 kn biljega, uvjerenje ćete dobiti besplatno) i s njime u gruntovnicu predajte prijedlog za ispravak adrese stanovanja (50,00 kn biljega). Problem riješen i Vi ste na miru. Eto, nadam se da sam Vam pomogao. Lp.
 20. 1 bod
  Borbena7

  Ovrha - Diners

  Jednostavno rečeno, pravilo ne postoji. Kako skupite novce, tako uplaćujte. Što više uplata, to bolje jer im to pravi problem za uređenje ovršnog prijedloga.
 21. 1 bod
  U svojoj odluci broj Rev. 1090/11-2 od 5.10.2011., VSRH ističe kako je u slučaju sklapanja braka djeteta, obveza roditelja za uzdržavanjem „postala supsidijarnom obvezom, jer se pravo na uzdržavanje od bračnog druga ostvaruje prije uzdržavanja od srodnika, bez obzira na to radi li se o uzdržavanju maloljetne ili punoljetne osobe koja je sklopila brak“. Stoga, po mom mišljnenju, odgovor na vaše pitanje ovisi o tome ima li bračni drug djeteta sredstva i mogućnosti da ga uzdržava.
 22. 1 bod
  Borbena7

  Ovrha - Diners

  Diners je dao punomoć odvjetničkom društvu i neće se upuštati u pregovaranje mimo njih. Prvo zovite odvjetničko društvo, pa ako Vas oni iz nekog razloga upute na Diners onda zovite njih, ali sam mišljenja da ćete direktno sa punomoćnikom moći dogovoriti način otplate.
 23. 1 bod
  Borbena7

  Ovrha - Diners

  Nema ovdje pravila u postupanju. Trebate ih kontaktirati i vidjeti koliko su Vam raspoloženi izaći u susret, a ukoliko uplatite dio, tad taj njihov pripremljeni prijedlog za ovrhu neće odgovarati stvarnom stanju, pa imate mogućnost osporavati ga prigovorom.
 24. 1 bod
  Borbena7

  Ovrha - Diners

  Nemate razloga za paniku. Kontaktirajte odvjetničko društvo od kojega ste dobili opomenu i predložite im sukladno svojim mogućnostima otplatu tog duga. Nije ni njima u interesu čekati red za naplatu, ukoliko se mogu sporazumno naplatiti.
 25. 1 bod
  prof

  usporedni izračun mirovina

  Dragi moj Sky, Ne znaju oni bolje ali ja ih vježbam pa će se popraviti.
Ovaj popis predvodnika je postavljen na Zagreb/GMT+02:00
×