Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Najaktivniji članovi


Popularni sadržaj

Prikazan je najviše praćeni sadržaj o 18.05.2019 u svim područjima

 1. 2 bodova
  Krajnje oprezno u konkretnom slučaju, kao prvo Vi se ne možete odreći u korist svog sina jer on nije vaš sunasljednik. E sad dolazimo do pravnih koraka na koje morate obratiti pozornost,naime prema odredbama čl. 130 st.1 ZN vi se možete odreći nasljedstva, no prema stavku 2 istog članka, takvo odricanje se proteže i na vaše potomke ukoliko jasno i nedvosmisleno ne izjavite "da se odričete isključivo u svoje ime", znači ako treba da javnom bilježniku dodatno narodnim jezikom objasnite vašu želju da želite odricanje na način da umjesto vas u položaj nasljednika stupe vaši potomci. Napomena:ukoliko pored sina imate još djece, imajte na umu da će glede navedenog oni svi biti nasljednici, no jasno da i oni imaju pravo dati svoje nasljedničke izjave.
 2. 1 bod
  Matrix

  jedna pravna stvar-2 presude

  U obvezi ste platiti dug po obe odluke. Ovo iz razloga što je na prvostupanjsku odluku koja je već bila u korist tužitelja, žalba podnešena samo s njegove strane, pa je jasno da se presuda/rješenje nije mogla nikako preinačiti na njegovu štetu (vidi čl. 374 ZPP), slijedom čega odlukom u drugom stupnju uopće nije potrebno potvrđivati prvostupanjskju odluku jer se njena osnovanost nije ni ispitivala. Naime, prema odredbama čl.365 ZPP drugostupanjski sud ispituje prvostupanjsku odluku u onom dijelu koji se pobija žalbom, što u konkretnom slučaju znači da se tužitelj ne može žaliti na dio odluke u kojem mu je udovoljeno, več isključivo u dijelu u kojem nije ishodio pozitivnu odluku i upravo je žalba usmjerena na taj dio, a koja je prema odluci drugostupanjskog suda djelomično osnovana, zbog čega je svojom odlukom djelomično preinačio prvostupanjsku odluku i na več dosuđeni novčani iznos po toj odluci dosudio daljnji parnični trošak.
 3. 1 bod
  drot13

  Uhvatili su me sa Marihuanom

  Ne znam što bih ti rekao, ali nemam dojam da su to ozbiljno shvatili. Da su mislili ići na kazneno djelo, onda bi i ovu pronađenu drogu uklopili u tu prijavu, ne bi te gonili prekršajno. S druge strane, da su mislili ići samo na prekršajno, ne bi ti uzimali mobitel... Nisu pogriješili jer može i odvojeno, ali nije uobičajeno da se takvi postupci razdvajaju. U kuću si ih pustio ili su nabavljali nalog?
 4. 1 bod
  drot13

  Uhvatili su me sa Marihuanom

  Sudu je bitno samo to da si posjedovao, ali sigurno će te pitati od kuda ti. Ako su ti uzeli mobitel i imaš takve poruke unutra, onda to još nije gotovo. Poruke mogu koristiti protiv tebe, ali će ispitivati i one s kojima si komunicirao, pa će i njihove izjave biti dokaz. Ako će imati dokaze da si nabavljao, onda te mogu tužiti i za prodaju (ako si prodavao) ili za omogućavanje (ako si samo davao bez da si uzimao novac), a to će biti kazneni postupak i malo složeniji i konkretniji od ovog. U tom slučaju će ti trebati odvjetnik.
 5. 1 bod
  drot13

  Uhvatili su me sa Marihuanom

  Super za tebe, jer su išli na prekršaj, a ne na kazneno djelo. Na nalog pišeš prigovor (najbolje bez izjašnjavanja o krivnji) i čekaš sud. Imaš na ovom linku ukratko o prigovorima, a vidi ovaj podforum sa sličnim situacijama.
 6. 1 bod
  drot13

  Uhvatili su me sa Marihuanom

  Osim potvrde i zapisnika o privremenom oduzimanju predmeta, koje si još papire dobio?
 7. 0 bodova
  drot13

  Uhvatili su me sa Marihuanom

  Ako krene sudski postupak, i mobitel i novce mogu držati godinama.
Ovaj popis predvodnika je postavljen na Zagreb/GMT+02:00
×