Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Najaktivniji članovi


Popularni sadržaj

Prikazan je najviše praćeni sadržaj od 20.07.2019 u Objave

 1. 2 bodova
  sivko

  Kleveta određene javne grupe ljudi

  Mogu ga tužit i pri tome moraju dokazat da nisu lopovi. Da su htjeli tužili bi ga.Čim je štampao majice pomogao je hrvatskom gospodarstvu.
 2. 2 bodova
  sivko

  Državljanstvo i promena prezimena

  Do mjesec dana. https://www.udu-obz.hr/index.php/451/54-54/113-113
 3. 2 bodova
  atomic95

  Teške tjelesne ozljede

  Ako je policija podnijela kaznenu prijavu, povlačenja nema, tto se progoni po službenoj dužnosti. Ali situacija koju opisujete, svakako može ići u prilog počinitelju da prođe sa slabijom kaznom.
 4. 2 bodova
  Ne bih rekao da nitko ne zna, nego prije da kolege smatraju kako se radi o trivijalnoj stvari. U principu državni službenik za (skoro) bilo kakav drugi izvor prihoda tehnički treba suglasnost čelnika tijela, pa čak i ako se radi o 300 kn za izbore ili nešto slično. Postavlja se pitanje što će se dogoditi ako zaradi tih 300 kn bez prethodne suglasnosti. U tom slučaju kadrovska služba tog tijela, ako raspolaže tim informacijama može iste proslijediti onome tko je neposredno nadređeni tom službeniku 'prekršitelju', kako bi ovaj procijenio ima li tu elemenata za stegovnu odgovornost. Možda najbolje možete sami odgovoriti na takvo pitanje na način da se stavite u poziciju tog nadređenog, otvorite propise i odlučujete. Prvo: Članak 33. (1) Državni službenik može izvan redovitoga radnog vremena, po prethodno pribavljenom odobrenju čelnika državnog tijela, obavljati poslove ili pružati usluge pravnoj ili fizičkoj osobi, samo ako nad tim djelatnostima, odnosno nad radom te fizičke ili pravne osobe, državno tijelo u kojemu je u službi ne obavlja nadzor ili ako takav rad nije zabranjen posebnim zakonom, te ne predstavlja sukob interesa ili prepreku za uredno obavljanje redovitih zadataka niti šteti ugledu državne službe. (2) Odobrenje iz stavka 1. ovoga članka nije potrebno za objavljivanje stručnih članaka i drugih autorskih publikacija, odnosno obavljanje poslova povremenog predavača na stručnim seminarima i savjetovanjima. (3) O zahtjevu državnog službenika za davanje odobrenja iz stavka 1. ovoga članka čelnik državnog tijela odlučuje rješenjem. Nadalje, ako odlučite da je isti kriv prema članku 33, trebate pokrenuti postupak za tešku povredu (jer se ne može pronaći odgovarajuća laka povreda) službene dužnosti iz članka 99. Zakona o državnim službenicima. Iz navedenog proizlazi da bi kazna za obavljanje takvog posla bez suglasnosti bila neusporedivo teža i ozbiljnija od koristi koju je službenik pribavio kršenjem propisa, pa bi bilo neprimjereno i neekonomično pokretati takav postupak. Teško da bi Službenički sud mogao presuditi protiv službenika u navedenom slučaju.
 5. 2 bodova
  Borbena7

  Ovrha

  Ako banka utvrdi da su primanja koja su izuzeta od ovrhe uplaćena na račun na kojem se provodi postupak ovrhe (redovan račun ovršenika), a ne na poseban (zaštićeni) račun ovršenika, o tome će obavijestiti Finu kako bi se navedena primanja prenijela na poseban (zaštićeni) račun ovršenika. Ako ovršenik nema otvoren poseban (zaštićeni) račun, a primanja koja su izuzeta od ovrhe su uplaćena na račun na kojem se provodi postupak ovrhe (redovan račun ovršenika), banka će o istome obavijestiti Finu. Uz to banka će obavijestiti i ovršenika o potrebi otvaranja posebnog (zaštićenog) računa. Ovršenik treba u roku od 8 dana od dana kada je Fina zaprimila obavijest banke, dostaviti u Finu Obavijest iz čl. 212. st. 1. Ovršnog zakona. Ovršenik uz to treba dostaviti u Finu i Potvrdu uplatitelja o uplati i iznosu sredstava izuzetih od ovrhe.
 6. 2 bodova
  Presvetli, ne grijesis. U mojoj opcini udruga oboljelih od PTSP-a koja broji 11 clanova (birano drustvo, samo dvojica imaju invalidnost na osnovi PTSP-a dok ostali tek to "ganjaju") dobija 9000 kn godisnje. Dok, ovo nije usporedjivanje ni vrijedjanje, udruga ribica veterana DR-a dobija 1000 kn a broji oko 60 clanova. Dakle, nema zakona, nema limita... nema smisla. Tko je dobar sa nacelnikom i jos ako je rodbinski povezan, taj je na konju, ostali su pokraj magarca.
 7. 2 bodova
  pitanje.pitanje

  razvod i kredit

  Hvala Vam puno Borbena. Ovaj forum i Vi koji nama koji ne znamo pravo pomažete je blago.
 8. 2 bodova
  Kompa

  Trajno-Privremeno hrvi

  U pravu si za ove četnike. To je užas da za njih imaju a za naše dečke nemaju. Znam za takve slučajeve. Jadno od državne politike, ne samo ove nego svih do sada.
 9. 2 bodova
  sivko

  ogreban auto

  Nema tu nikakvog kaznenog zakona ni kaznene prijave.Radi se o prekršaju iz čl.176 https://www.zakon.hr/z/78/Zakon-o-sigurnosti-prometa-na-cestama. Policija će sad napisat prekr.nalog po gornjem članku na koji se može izjavit žalba i tražit saslušanje kod suca (prije presude) ili će napisat optužni projedlog po istom članku pa se ide direktno na sud dat izjavu. To je to i nema drugih makinacija,spominjanja daruvaraca i gostiju lokala jer se time sudac može samo rasp...dit pa slijedi debela kazna.
 10. 2 bodova
  Skywalker007

  Trajno-Privremeno hrvi

  Da prema uredbi o metodologijama vještačenja stoji do 3 godine privremeno, ali je stav braniteljskih udruga da se onim braniteljima koji su u kumuliranim mirovina prema zakonu o braniteljima a koji nemaju HRVI s dugotrajnim liječenjem od 10 do 15 godina da pravo da ostvare trajno HRVI nakon 2 komisije tj. dvije godine. Samim time njima se ništa ne povećava mirovina nego će dobiti naknadu za invalidnost i dopunsko zdravstveno osiguranje. Znači oni mogu dati na novi izračun ali protekom 10-15 godina izgubili su puno pridodanog staža pa smatram da nema baš nekog povećanja nego se samo daje satisfakcija braniteljima koji nisu imali HRVI da sad imaju. I ja sam u postupku na I stupanjskoj 30% na II manje od 20, ali sam otišao u starosnu mirovinu s 41 staža prema čl. 6 zakona o DVO i PS a ova mirovina s HRVI bi mi bila neznatno veća s obzirom da imam status dragovoljca 1800 dana bs, specijalna policija, 41 godina staža i viši pol. narednik-bojnik. Pa ako bude bude jer sam zbog bolesti morao napustiti službu ali da nisam bolestan bio bi i dalje u službi s 8500 kn plaće i radio bi dok me mogu trpiti
 11. 2 bodova
  Kompa

  Trajno-Privremeno hrvi

  To su za sada samo još uvijek želje. Osobno nisam za tako nešto jer i sam sam išao 3 puta pred komisiju za hrvi vezano za ptsp. 3 puta i to u razmaku od oko 1.5 godine od komisije do komisije. Tako da je prošlo i više od 5 godina , a ne samo 3 godine dok nisam dobio 30% hrvi trajno. Zašto bi im se sada smanjilo na 2 puta da izađu pred prvostupanjsku komisiju.?
 12. 2 bodova
  Nije realno, šanse su minimalne. Puno je vjerojatnija novčana kazna.
 13. 2 bodova
  Ma jasno, predmnjeva je oboriva, ovo je bilo više pojašnjenje onog što ovlašćuje na popis pokretnina.
 14. 2 bodova
  Zbog pokrenutog ovršnog postupka nema govora o tome da ne bi smjeli prelaziti granicu ili da bi Vam se mogli oduzimati dokumenti. Ako idete autom u odnosu na kojega je pokrenut ovršni postupak, tada je sud u odnosu na taj auto upisao zabilježbu ovrhe i s tim autom ne možete raspolagati u smislu da ga prodate ženi ili bilo kome drugome, jer je u odnosu na njega pokrenut ovršni postupak i on je predmet ovrhe tj. bit će prodan na dražbi. Također, postoji mogućnost da Vam se takav auto i oduzme, jer je sud po donošenju rješenja o ovrsi i zabilježbi tereta pri Mup-u donio zaključak u kojemu se nalaže ovršeniku da u roku od 8 dana od dostave zaključka (može biti dostavljen i putem oglasne ploče ukoliko ne predižete redovno poštu) preda vozilo, a ako ovršenik ne postupi tako vozilo će biti oduzeto na bilo kojem mjestu na kojem se ono zatekne.
 15. 2 bodova
  mutavi

  gradnja-potrebna dokumenta/dizvole

  Iako nisam najbolje iščitao Vaš slučaj, Kada građevinska dozvola bude pravomoćna, sa njom odlazite u katastar i podnosite da se provede parcelacija prema geodetskom projektu. Pretpostavljam zbog provedene parcelacije kao što sam gore naveo.
 16. 2 bodova
  Onda ovo što Željac kaže.
 17. 1 bod
  sivko

  NALET NA ŽIVOTINJU

  Sad sam vidio da se nema dodatno plaćanje za životinje. Zadnji stavak https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/udarili-ste-autom-zivotinju-evo-tko-je-kriv-20140120
 18. 1 bod
  Hrvatske ceste su nadležne za usklađivanje rada semafora. Oni to ne rade baš odokativno nego mjerenjem prometa na određenom raskrižju. Nekad se može ubaciti ljetni i zimski način rada, obzirom na različitu prolaznost vozila iz određenih smjerova. Nisam baš čuo da su reagirali na pojedinca, ali svakako ne košta uputiti mail pa...
 19. 1 bod
  U tom slučaju nema povrata poreza za Vas. Ukoliko na tom zemljištu u vlastitoj režiji namjeravate graditi kuću sa stanovima za prodaju, planirajte to vrlo oprezno, jer u tom slučaju podliježete porezu na dohodak od otuđenja nekretnina koji se plaća po stopi od 25% na razliku između nabavne i prodajne cijene svake nekretnine (stana). Navedeni porez ne plaćate jedino ukoliko, nakon što stanovi budu gotovi (datum uporabne dozvole) pričekate 2 godine prije prodaje ili ako ste u nekom od tih stanova živjeli.
 20. 1 bod
  Tako je. Izračun je 20/12 * 6 mjeseci rada = 10 dana GO i to na dan 31.12.2019. Za sada imate 20/12 * 1 mjesec rada = 1,66 što se zaokružuje na 2 dana GO. Poslodavac odlučuje kada će Vam omogućiti godišnji odmor, može Vam dati svih 10 dana odmah ako je očekivano da ćete raditi cijelu godinu ili Vam dati nekoliko dana sad, no obvezan je omogućiti Vam korištenje tih 10 dana najkasnije do 30.06.2020.
 21. 1 bod
  sivko

  Privremeni boravak u rh i radna dozvola

  Imaš na 3 ili 6 mjeseci i takvo važenje i mora bit. Da li će netko gledat u dan nemam pojma.
 22. 1 bod
  Borbena7

  Pravo na naknadu HZZ nakon otkaza

  Upravo tako. Prethodni radni staž se ne računa, jer je radni odnos prestao krivnjom radnika. Osnovicu za utvrđivanje visine novčane naknade za osobu kojoj je prestao radni odnos čini prosjek brutoplaće ostvaren u tromjesečnom razdoblju koje je prethodilo prestanku radnog odnosa odnosno službe. Novčana naknada za prvih 90 dana korištenja iznosi 60 %, a za preostalo vrijeme korištenja 30 % od utvrđene osnovice. Novčana naknada pripada nezaposlenoj osobi u trajanju od: 1. 90 dana ako je provela na radu od devet mjeseci do dvije godine 2. 120 dana ako je provela na radu više od dvije godine 3. 150 dana ako je provela na radu više od tri godine 4. 180 dana ako je provela na radu više od četiri godine 5. 210 dana ako je provela na radu više od pet godina 6. 240 dana ako je provela na radu više od šest godina 7. 270 dana ako je provela na radu više od sedam godina 8. 300 dana ako je provela na radu više od osam godina 9. 330 dana ako je provela na radu više od devet godina 10. 360 dana ako je provela na radu više od deset godina 11. 390 dana ako je provela na radu više od 15 godina 12. 420 dana ako je provela na radu više od 20 godina i 13. 450 dana ako je provela na radu više od 25 godina. 14. Nezaposlena osoba koja je provela na radu više od 32 godine i kojoj nedostaje do pet godina do ispunjenja uvjeta dobne granice za stjecanje prava na starosnu mirovinu ima pravo na novčanu naknadu sve do ponovnog zaposlenja.
 23. 1 bod
  sivko

  Državljanstvo i promena prezimena

  Treba dat zahtjev za promjenu prezimena i priložit to rješenje.Nakon promjene rješavat sve vezano za državljanstvo.
 24. 1 bod
  drot13

  Snimanje policijskih službenika

  Postoji, 90 dana.
 25. 1 bod
  Borbena7

  Prisilna naplata

  Onda pođite na Finu i tražite kopiju te ovršnu ispravu putem koje je izvršene blokada. To bi Vam trebalo biti dostatno da možete vidjeti o kakvom dugu se radi.
 26. 1 bod
  Ako je na ćirilici mora.
 27. 1 bod
  Borbena7

  Pojas novi zakon

  U ovom slučaju kazna i dalje ide na prekršitelja osobno.
 28. 1 bod
  Svakako vam je potreban ovl.geodet jer se nakon izdavanja rješenja o izvedenom stanju radi elaborat za evidentiranje građevine u katastru da prijavnim listom za ZK. Da li će se moći parcelirati na dvije čestice sa dva objekta, dvojim. Prije će se desiti da svaka legalizirana građevina dobije svoju česticu (česticu zgrade), no to će vam najbolje pojasniti u upravnom odjelu za prost. uređenje i gradnju kao i ovl.geodet uvidom gdje se točno nalaze te što u tome pogledu kažu odredbe za provođenje prostornog plana.
 29. 1 bod
  sivko

  Psihosocijalni tretman zbog marihuane

  Kad te pozovu ne odlaziš na tretmane a oni će javit sudu koji će preinačit kaznu u novčanu.
 30. 1 bod
  Evo jedan od korisnih linkova za tu temu Ako i dalje bude nejasnoća, slobodno pitajte.
 31. 1 bod
  sa podmirivanje dugova se slažem i tu mislim da kod nikoga nema dvojbi da li dug treba plaćati ili ne.....ali ovršni zakon je sasvim druga priča...on može biti napisan da naplati dug sa što manjim posljedicama za duznika,ali može biti napisan i da dodatno bezrazložno ukopa dužnika još više (ima dosta primjera koji to dokazuju).....ajmo sad malo ostaviti dužnika po strani......koja je logika dobrog ovršnog zakona koja npr. meni dođe ovršiti za pokretninu jer je recimo teleoperater dao mom sinu mobitel na pretplatu bez ikakve provjere sposobnosti i sad taj isti vjerovnik ima pravo meni pljeniti imovinu ,odnosno ja moram dokazivati ni kriv ni dužan porijeklo svoje pokretnine.... meni je logika da ovrhovoditelj mora imati dobar argument da je nečija pokretnina baš od dužnika ,a ne da zakon predviđa da je sve dužnikovo........ tako kaže zakon.....odete kod odvjetnika i pitate nešto oko ovršnog zakona,a on kaže....ćuj,nisam baš nešto upućen u to,ja se bavim kaznenim pravom pitaj nekog drugog....tako da o običnim građanima koji moraju poznavati sve moguće zakone i koji se skoro non stop mijenjaju je nepotrebno obrazlagati...... zakon mora biti jednostavan,razumljiv pošten i logičan pa običan građanin bez poznavanja zakona će imati puno manje problema ...
 32. 1 bod
  Auto koji bi supruga kupila i koji bi glasio na njeno ime, ne bi mogao biti predmet ovrhe za namirenje Vašeg duga, jer ovršenik za svoj dug odgovara samo sa svojom imovinom. Moji odgovori su malo precizniji u pogledu ove teme.
 33. 1 bod
  Ista stvar, nema zabrane kretanja.
 34. 1 bod
  malicovjek

  Porezna olakšica na djecu

  Tocno i to je po zakonu, skidanjem djece sa porezne kartice promjenio vam se osobni odbitak a time i visina porezna osnovica a onda i visina isplaceneog iznosa place.
 35. 1 bod
  Mario137

  Porezna olakšica na djecu

  Ne znam jesam li Vas uspio dobro razumjeti, ali ako Vam je plaća ugovorena u neto iznosu, kako vam je onda sada smanjena bez da je ugovor promijenjen? Neto plaća mora biti ili fiksno određena ili odrediva prema nekim parametrima. Po meni, inače, ugovaranje plaće u neto iznosu nije zakonito, jer onda nikakve osobne porezne olakšice i poticaji za radnike nemaju smisla, ali Ministarstvo rada i mirovinskog sustava se ne slaže samnom: https://www.mrms.hr/pitanje/ugovaranje-place-u-neto-iznosu/
 36. 1 bod
  Mario137

  Darovni ugovor porez

  Ide automatizmom, tj. javni bilježnik/sudovi imaju obvezu prijave, ako je ovjereno kod javnog bilježnika, ili ako je došlo do izmjene vlasništva pred Sudom ili drugim javnopravnim tijelima, prema člancima 18. i 19. Zakona o porezu na promet nekretnina. A da li je samo darovanje oporezivo, ovisi o konkretnoj situaciji.
 37. 1 bod
  Evo da napišem samo ishod prethodno opisane situacije...možda se jednom netko nađe u sličnoj poziciji pa mu bude od koristi. Problem sam riješio tako što sam kontaktirao kolegu koji živi u austriji i zamolio ga da mi ispita da li ja mogu doći do novih knjižica bez vlasnika vozila (imam kupoprodajni). Odgovor je bio da mogu ali moram doći u austriju u osiguranje da mi naprave nove ili mogu napisati punomoć na kolegu pa mi on to obavi. Tako je i bilo, napisao sam punomoć na hrvatskom i austrijskom jeziku, potpisao i poslao mu poštom, on je napravio nove knjižice na osnovu kupoprodajnog ugovora i punomoći te mi ih dostavio poštom. Danas sam dobio knjižicu i tablicu te je time ova "agonija" završena. Cijela stvar me je koštala 1400 kn (homologacija,registracija i unos priključnog vozila)
 38. 1 bod
  BRKICA00

  Zamjena stare vozačke novom

  Iskreno ne znam zašto se dobili na 5 godina ako nemate ograničenja kao što ste naveli. Na 5 godina dobivaju profesionalci ali oni po isteku tih 5 godina moraju proći liječnički i obnoviti kod 95 tako da su vam omogućili možda kraće razdoblje ukoliko poželite profesionalno se baviti vožnjom. Poznanik koji je išao u prometnu položio je c kategoriju ali nije upisao kod 95 i dobio je na 10 godina tako da ovisi ili o godinama ili o nekome (slično sa putovnicom do 21. 5 godina vrijedi, a nakon 21. 10 godina vrijedi).
 39. 1 bod
  Vi možete otvoriti obrt. Za djelatnost 96.04.01-masaža tijela nije potreban majstorski ispit nego kurs u obrtničkoj komori, a Vi imate puno više od toga što se traži pa se može primijeniti ovaj stavak Zakona o obrtu: Članak 10. (1) Vezane obrte mogu obavljati i osobe s odgovarajućim visokim obrazovanjem, odnosno osobe s obrazovanjem višim od propisanog Pravilnikom iz članka 6. stavka 2. ovoga Zakona.
 40. 1 bod
  Sada imate privremeni boravak. Kada nakon proteka tog boravka /2 godine/ podnesete zahtjev za stalni boravak /prije toga sklopiti brak sa Hr državljaninom/ i isti vam se odobri imate mogućnost zatražiti državljanstvo nakon proteka od 5 godina računajući od dana odobrenja stalnog boravka.
 41. 1 bod
  Ne. Prenijeti se može samo godišnji odmor iz prethodne godine u sljedeću. Dakle god. za 2019. najkasnije do kraja 2020.
 42. 1 bod
  Poštovani, imate krivo mišljenje, u Pravu nemate "klin se klinom izbija", tj. ako jedna strana ne poštuje obveze koje proizlaze iz nekog pravnog akta, netreba niti druga...nema toga, za to postoje institucije Pravne države koje su dužne reagirati, naravno, kad ih se upozori na to (podnese prijava isl.) No, iz Vašeg posta je razvidno da su oni sastavili Plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi nad mlt. djetetom (čl. 106. ObZ), ali ga, sukladno čl. 107. ObZ, nisu dostavili, u izvanparničnom postupku, sudu na provjeru i odobravanja kako bi isti stekao svojstvo ovršne isprave (obvezujući za oboje), dakle, oni sami moraju primjenom čl. 107. Obiteljskog zakona, ne CZSS, dostaviti sastavljeni i potpisani Plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi sudu na provjeru i odobravanje kako bi isti dobio svojstvo ovršne isprave (obvezavajući za obadvoje)...
 43. 1 bod
  Pogledajte da li bi Vas zadovoljilo: 74.90-ostale stručne i tehničke djelatnosti 70.22-savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljnjem 62.01-računalno programiranje 71.20 inženejrstvo i s njim povezano tehničko savjetovanje, osim u području građevine i geodezije detaljne opise djelatnosti možete vidjeti ako ukucate na google: NKD 2007 s objašnjenjima
 44. 1 bod
  Ništa se nije promijenilo: i dalje je djelatnost 74.20-videosnimanja važnih događaja slobodni obrt-ne treba nikakva škola, a 74.20.01-Fotografske djelatnosti je vezani obrt za koji treba fotograf sa sss(trogodišnja škola) ili fotografski dizajner (četverogodišnja), a naravno može i majstorski ispit(ali ne mora, ako imate majstorski možete zapošljavati naučnike)
 45. 1 bod
  Suvlasnik ste na 40% nekretnine u cijelosti. Vlasnički list koji se temelji na pravomoćnom rješenju o nasljeđivanju.
 46. 1 bod
  Mario137

  Prodaja svojih stvari

  Možete prodati, prodaja osobne imovine nije oporeziva. Neće vas nitko pitati za to.
 47. 1 bod
  Matrix

  Prodaja kredita

  U konkretnom slučaju je sklopljenim pravnim poslom nastupila promjena isključivo glede vjerovnika, što če reči da novi vjerovnik u svrhu naplate tražbine može poduzimati sve pravne radnje koje je mogao i njegov prethodnik.
 48. 1 bod
  Dodao bih samo da ako primate i/ili pružate usluge iz EU morate se upisati kao mali obveznik PDV-a, a to će kod vas biti slučaj, jer se namjeravate oglašavati, kupovati softver i druge stvari koje su oporezive PDV-om prema mjestu sjedišta primatelja usluge. Prag stjecanja za vas nema baš veze, jer ćete daleko prije dočekati upis u VIES po ovoj drugoj osnovi primanja/obavljanja usluga u EU. Ako kupujete softver od neke firme u EU oni vam ne mogu zaračunati svoj PDV ako ste u VIES bazi, a morate biti. Kad vam netko izda račun sa klauzulom 'reverse charge' to znači da na vas prebacuje obvezu prijavljivanja i plaćanja PDV-a i da nisu zaračunali PDV svoje zemlje. Za treće zemlje (netko bi se mogao uvrijediti na 'zemlje trećeg svijeta ) vrijedi isto kao i u EU, samo što nema korištenja PDV-ID broja odnosno VIES baze.
 49. 1 bod
  Mario137

  porezni nadzor

  Plaća u naravi može biti ako je taj vlasnik/ direktor zaposlen u firmi odnosno kao inače prima plaću, ako nije, morat će ići porez na dohodak od kapitala po osnovi izuzimanja. Što se PDV-a tiče, treba obračunati PDV na vlastitu potrošnju na tržišnu vrijednost usluge koju je koristio vlasnik.
 50. 1 bod
  Poštovani, Također i ja kao i korisnica Addy555 svakako preporučam da se žalite protiv prekršajnih naloga koje stižu iz Fine. U prigovoru napišite da istog osporavate u cijelosti iz svih razloga navedenih u članku 237. st.1. prekršajnog zakona. Nadalje navedite da nisu uzete u obzir sve okolnosti slučaja ponajprije vaša dosadašnja nekažnjavanost za koju kao dokaz predlažete uvid u prekršajne evidencije. Dodajte i neke svoje razloge za koje smatrate da su relevantni (lošu poslovnu situaciju, loše imovinske prilike i sl.). Na kraju predložite sudu da izrečenu kaznu ublaži primjenom članka 43. Prekršajnog zakona za primjenu kojeg su se u vašem konkretnom slučaju ispunile zakonske pretpostavke. MarijanV, podnošenje ostavke na mjesto direktora je najbrilijantijna ideja koju ste mogli imati u ovom slučaju! Upravo ta činjenica Vas u potpunosti oslobađa bilo kakve kazne i odgovornosti od dana podnošenja ostavke, te ne možete biti pozvan na odgovornost niti kažnjen za bilo što nakon dana podnošenja ostavke (!). Naravno, sve pod uvjetom da je Vaš potpis na ostavci ovjeren kod javnog bilježnika i dostavljen osnivaču (skupštini) na znanje putem pošte preporučeno s povratnicom. Podnošenje ostavke u ovakvim i sličnim situacijama svima preporučam!!! Naime, sukladno članku 424.a. st.1. Zakona o trgovačkim društvima (NN NN 111/93, 34/99, 121/99, 52/00, 118/03, 107/07, 146/08, 137/09, 125/11, 152/11, 111/12, 68/13, 110/15), predsjednik i član uprave mogu dati ostavku, za njihovu ostavku nije potrebna odluka u društvu, te ta odluka djeluje od dana kada je izjavljena društvu. Sukladno stavku 2. istog članka ostavka iz stavka 1. ovoga članka izjavljuje se u pisanom obliku skupštini društva. Sukladno članku 425. st. 4. istog zakona upis promjene člana uprave u sudski registar deklaratorne je naravi. Znači uopće nisu potrebne nikakve promjene u sudskom registru nakon podnošenja ostavke, jer je konstitutivan trenutak podnošenja ostavke, a ne upis u registar! Upravo zbog toga, smatram da niste počinili prekršajno djelo koje Vam se stavlja na teret, jer od dana podnošenja ostavke više ne obnašte dužnost člana uprave tj. odgovorne osobe trgovačkog društva, pa time nakon navedenog dana ne snosite više prava, obveze ni odgovornosti povezane s tom funkcijom. Time su se ispunile pretpostavke za donošenje presude kojim se oslobađate krivnje u prekršajnom postupku. Glede brisanja društva po službenoj dužnosti nakon što 3 godine ne predaje izvješća, iz osobnog iskustva mogu reći da taj sustav funkcionira, no treba imati ipak malo strpljenja, jer to ne ide odmah nakon 20.04. treće godine. Naime, trgovačkom sudu ipak treba malo vremena da to obradi, jer takvih društava ima desetke tisuća na svakom trgovačkom sudu. Ako su istekle 3 godine, vrlo je vjerojatno da će društvo biti brisano uskoro, možda čak i dok ovaj prekršajni postupak bude u tijeku. Stoga svakako provjeravajte sudski registar. Glede likvidacije društva, nju ne preporučam nikome, već upućujem na link o toj temi: http://legalis.hr/topic/99056-zatvaranje-jdoo-bez-poslovnog-računa/ Evo, nadam se da sam Vam barem malo pomogao. Lp.
Ovaj popis predvodnika je postavljen na Zagreb/GMT+02:00
×