Jump to content

Najaktivniji članovi


Popularni sadržaj

Prikazan je najviše praćeni sadržaj od 18.12.2019 u svim područjima

 1. 6 bodova
  Željac047

  SRETNA NOVA 2020.

  Svim administratorima, moderatorima i njihovim bližnjima, svim korisnicima ovog divnog portala i njihovim obiteljima želim sve najbolje u Novoj 2020. godini...!!!
 2. 4 bodova
  Spitfire

  Darovni ugovor

  2 (dvije) godine, Zakon o porezu na dohodak čl.58
 3. 4 bodova
  Ovako kao što ste vi naveli ne jer nema smisla. Ako već idete na to da kupite prije nešto uskladite stanje onda napišite stanje kako je u vlasničkom listu jer će u gruntovnici provjeravati stanje sa vlasničkim listom (a ako imate dvije kvadrature sumljam da će htjeti provesti kupoprodaju u zemljišnim knjigama i poslati će vas na usklađivanje stanja). Za usklađivanje stanja ukoliko je jedan vlasnik ne bi trebalo trajati dugo jer nema potrebne za nikakvim dodatnim papirima, potvrdama. Uvijek možete napisati požurnicu. Ukratko možete kupiti parcelu s ovakvim stanjem ali prepišite kvadraturu iz vlasničkog lista.
 4. 3 bodova
  Očito je da pokušavaju naplatiti nepostojeći dug generiran iz njihove knjigovodstvene evidencije u kojoj su računali zatezne kamate i na dio koji ste ovrhom na Fini otplatili pa tako pokušavaju dva puta naplatiti isti dug. Dakle, ja bih na vašem mjestu ustrajao na činjenici da je dug otplaćen i da ne postoji, ni glavnični dio a ni zatezne kamate. Razgovarajte što kraće kako ne biste nehotice priznali takav nepostojeći dug i uputite ih da svoje potraživanje pokušaju naplatiti prisilnim putem što će rezultirati sudskim postupkom kad prigovorite na eventualno JB rješenje. Recite im i da će zbog svoje tvrdoglavosti imati i znatne sudske troškove. Dokumentaciju koju imate a spomenuli ste obavijesti od banke ne morate im dostavljati, ali kažite da ćete im rado to predočiti na sudu ako ustraju u nezakonitoj naplati! Realno, radi se o sistemu APP (ako prođe, prođe) i do pokušaja prisilne naplate vjerojatno neće doći, ali budite oprezni!
 5. 3 bodova
  Spitfire

  darovni ugovor i kupnja nekretnine

  Kao i u prethodnom postu moram reagirati čisto da budemo točni. Dakle, radi se o 2 (dvije) godine i stopa je 24%.
 6. 3 bodova
  Vi za caffe bar imate stručne spreme i previše, jer za kafić je dovoljan poslužitelj jela i pića, a vi imate završeno više od toga8čl. 10. zakona o obrtu): (1) Vezane obrte mogu obavljati i osobe s odgovarajućim visokim obrazovanjem, odnosno osobe s obrazovanjem višim od propisanog Pravilnikom iz članka 6. stavka 2. ovoga Zakona.
 7. 3 bodova
  BRKICA00

  Osnivanje d.o.o.

  1. Ne morate plaćati dodate doprinose ukoliko vam je plaća kod drugog poslodavca veća od minimalne direktorske osnovice. Ne morate se prijavljivati u svoj d.o.o. niti d.o.o. mora imati zaposlene (odluka Vrhovnog suda). 2. Sustav ima nekih sitnih manjkavosti u pogledu funkcionalnosti ali općenito imam dobar dojam. Svakako preporučam start jer je daleko bolje to nego da hodate po uredima jsl i nadležnih tijela. Ne vidim zašto biste radili to na klasičan način osim eventualno što vama paše da se osnivanje razduži zbog vremena do početka rada. Što se tiče banke ne znam taj dio kako je riješen ali znam da možete kasnije prebaciti u drugu banku (treba pitati da li može se samo uplatiti temeljni kapital u PBZ-u, a da kasnije oni prebace novce sa prolaznog njihovog računa na račun u drugoj banci. Vodite računa o jednoj sitnici; morate imati vjerodajnicu 4 razine (osobna) tako da ako nemate nabavite čitač kartica (50 kn u pošti), kodove za aktivaciju (meni je prošlo s kodovima koji su stari 2 godine ali tek iz 4. puta) i naravno osobnu sa čipom ako nemate. 3. Proći će to ime vrlo vjerojatno jer prvo nije isti pravni oblik, drugo to vam ovisi o volji sudca da li hoće ili neće odobrit, treće ime je postalo slobodno kad je ugašen subjekt (makar nije to ni bitno jer svaka firma ima drugi oib i mbs) 4. Nema nikakvoga utjecaja vrijeme osnivanja tako da možete i dan prije isplate otvoriti firmu. Makar uzmite jedno 4 dana prije ako nešto zapne da imate vremena odraditi ako će te ići preko starta. Ukoliko će te ići klasično komotno računajte na dva tjedna vremenskog okvira da obavite sve što trebate. D.O.O. nema mogućnost stavljanja u mirovanje kao obrt. Jedino od troškova što imate i što morate plaćati sebi jest najam prostora (ne pokušavajte dati besplatno prosotr na korištenje ili za kunu jer će te morati plaćati porez od najma po procjeni PU), oslobođeni ste plaćanja naknade HGK, možda naknadi TZ ovisno o djelatnosti koju će te registrirati, knjigovođu jer se njemu plaća na mjesečnoj bazi osim ako nije drugačije dogovoreno. 5. Treba imati MTU jer je riječ o skladištenju. Jedini način da to zaobiđete i to spada u kategoriju app da registiriate veletrgovinu u tranzitu.
 8. 3 bodova
  Od ove godine porez na promet nekretnina je 3 %.
 9. 3 bodova
  drot13

  Stupici za parking

  Nema elemenata kaznenog djela, samo prijaviti komunalcima da uklone (oni to mogu prekršajno sankcionirati, treba vidjeti u lokalnoj odluci o komunalnom redu).
 10. 3 bodova
  Na FININIM i stranicama porezne. To u Hrvatskoj ne postoji i neće tako skoro. Sve informacije čini mi se da ćete saznati iz novina prije nego sa stranica institucija.
 11. 3 bodova
  Na citirani stav upućuju odredbe čl. 11 st. 5.ZZK
 12. 3 bodova
  Da bi ostvarili temeljnu Austrijsku mirovinu morate imati 65 godina starosti i 180 mjeseci uplacenih doprinosa (15 godina). AT i HR imaju sporazum o socijalnom osiguranju i radni staz stecen u AT i HR se zbraja za ostvarenje uvjeta umirovljenja. Do godine dana staza ne priznaje se za mirovinu vec se taj staz onda automatski pribrojava radnom stazu u zemlji prebivalista (HR). Uvjet za starosno umirovljenje u HR je slicno kao u AT 65 godina i minimalno 15 godina staz. Npr. ako ste u AT radili i imate navrsenih cca 5 godina staz, a u HR ste radili i navrsili 11 godina radnog staza, ukupno imate 16 godina radnog staza i kad navrsite 65 godina starosti imate pravo na "starosnu mirovinu" ali razmjerni dio i iz AT i iz HR. Iz AT na razmjerni dio mirovine za navrsenih 5 godina staza na temelju uplacenih doprinosa za to razdoblje, a iz HR na razmjerni dio mirovine i uplacene doprinose za 11 godina radnog staza. Znaci primali bi razmjerni dio mirovine iz dva izvora. Drugi primjer, AT 5 godina radnog staza a u HR 31 godina radnog staza, zajedno 36 godina radnog staza, znaci da u HR imate uvjet za "prijevremnu starosnu mirovinu" 60 godina starosti i 35 godina radnog staza, u tom slucaju dobili bi razmjerni dio mirovinu iz HR za 31 godinu uplacenih doprinosa ali za razmjerni dio mirovine iz AT morali bi cekati dok ne napunite 65 godina zivota. Nadam se da sam vam uspio predociti kako bi to izgledalo.
 13. 2 bodova
  drot13

  Držanje životinja

  Sve to napisati u obliku dopisa i poslati ga svima (komunalci, veterinarska, policija), ali i udrugama koje se bave zaštitom životinja (jer se on očito ni prema svojoj životinji ne odnosi kako treba). Svatko od njih ne nešto napraviti, ali će i jedni druge odmah obavještavati o tome i tražiti odgovor što je poduzeto. Iako komunalci i policija (prekršaj je iz nadležnosti komunalnog redara, ali o njemu ga može obavijestiti i policija) mogu podnositi samo prijave za držanje psa bez nadzora, gdje kazne ovise o lokalnim propisima, komunalno redarstvo i veterinarska inspekcija mogu napraviti i nadzor na njim da se vidi u kakvim uvjetima drži životinju, je li zlostavljana, je li socijalizirana i sl., za što ne treba nikakva posljedica (posljedica je već i ovo što se sada događa, tj. držanje psa bez nadzora).
 14. 2 bodova
  vodovod1

  paušalni obrt

  1. to je slobodni obrt, ne treba nikakva škola 2. slobodni obrt građevina: 42 Gradnja građevina niskogradnje 43.11 Uklanjanje građevina 43.12 Pripremni radovi na gradilištu 4331 miontaža suhe gradnje 43.32 Ugradnja stolarije 43.39 Ostali završni građevinski radovi 43.99 Ostale specijalizirane građevinske djelatnosti, d. n. (bez armiračkih, izolacijskih, montaže skela) 43.29 Ostali građevinski instalacijski radovi(bez dizala, pokretnih stepenica i izolacijskh)
 15. 2 bodova
  Borbena7

  Nasljedstvo i hipoteka

  Hipoteka prati stan, a ne vlasnika, tako da svoje učinke ima u odnosu na tog novog vlasnika.
 16. 2 bodova
  Borbena7

  dugogdišnje ovrhe na fini

  Mislim da možete preskočiti pokušaj da napravite uvid u spis, jer su odavno protekli rokovi za čuvanje spisa. Možete direktno sudu dostaviti prigovor izvan roka u odnosu na to ovršnu ispravu i pri tome se pozovite na čl. 50. st. 1. toč. 7. Ovršnog zakona.
 17. 2 bodova
  Spitfire

  Kupovina nekretnine od potomka

  Može sa punomoći. Mora biti poslovno sposoban, a sama punomoć (ili punomoći) bi valjalo da bude baš za taj posao, dakle otuđenje tog (ili tih) dijelova suvlasništva. Potpisi opunomoćenika (suvlasnika) moraju biti ovjerovljeni kod JB, kao i opunomoćenika na ugovoru.
 18. 2 bodova
  Svakako napravite provjeru u MUP-u, te odjavite koga već želite odjaviti. Pri ovome Vam je dovoljan vlasnički list kao dokaz vlasništva na nekretnini. Zatim svim pošiljateljima te neželjene pošte pošaljite dopis da su te osobe odjavljene s Vaše adrese i da ne želite da Vas se više uznemirava s njihovom poštom, odnosno da imaju pravni interes da pri MUP-u utvrde stvarnu adresu tih osoba. Naravno, tom prigodom vratite im zaprimljenu poštu.
 19. 2 bodova
  Poštovani, ako se parnični postupak prekine zbog prethodnog pitanja (npr. dok se ne rješi neki drugi predmet) navedeno određuje sud koji vodi postupak rješenjem protiv koje je moguća žalba. Znači u vašem predmetu je potrebno da parnični sud koji vodi postupak donese takvo rješenje i time odlučuje o zahtjevu protustranke o prekidu postupka. Ako nebi udovoljilo se zahtjevu protustranke, sud bi odbio takav prijedlog. Lp!
 20. 2 bodova
  Poštovani, da bi navedeno vrijedilo, poslodavac je obvezan plaćati ugovorenu nagnadu za vrijeme ugovorne zabrane natjecanja. U protivnom ne vrijedi. Također, plaća radnika mora biti viša od prosjeće plaće u RH da bi se moglo primjenjivati na radnika. Lp!
 21. 2 bodova
  Matrix

  Darovni ugovor

  Citirali ste drugi odgovor u temi pod linkom, no glede pitanja roka od dvije godine je pisano u prvom.
 22. 2 bodova
  I samo da ne bi bilo zabune, ne odričete se nasljedstva u korist brata, nego se odričete (tj. ne prihvaćate) i točka.
 23. 2 bodova
  Zagabria

  Kome se obratiti?

  Obratila sam se Vladi RH putem maila, i rekla da sam nezadovoljna tumačenjem pravilnika od strane Ministarstva Turizma, jer je mišljenje koje daju pravno neutemeljeno i nebulozno, te pitala kojoj se višoj instanci mogu obratiti za tumačenje zakona. Moj mail su proslijedili ministarstvu pravosuđa i zatražili od njih da mi odgovore a Vladu RH da stave u kopiju odgovora.
 24. 2 bodova
  Obzirom da vi niste suduznici kredita, banka od vas ne moze traziti placanje istog, a u slucaju smrti supruga, samo ako vas sin prihvati nasljedstvo (bilo pokretnine ili nekretnine oca), tada nasljedjuje i dugove. S druge strane, ukoliko se razvodite, obzirom da je u pitanju vanbracna zajednica, vi necete imati formalni postupak razvoda, medjutim vas dvoje kao supruznici mozete pokrenuti parnicu podjele imovine kao bracne stecevine u kojoj moze biti postavljen i zahtjev za diobom dugovanja po kreditu. Ukoliko u takvoj parnici sud presudi da ste solidarni duznici po kreditu, tada mozete ocekivati i da banka postavi svoj zahtjev prema vama.
 25. 2 bodova
  Ne valja ti niti ne dati podatke niti ne platiti kaznu. Ja nisam imao situaciju da sam klisao od njih, ali me snimila kamera i bez obzira što sam platio kaznu morao sam dostaviti i podatke o vozaču. Ako nemaš prekršaja od prije, oni ti ne mogu prišiti nešto drugo da je bilo, napiši svoje podatke da si vozio. Kada ti dođe rješenje sa kaznom piši na njega prigovor na sud i tamo navedi da je situacija bila takva da nisi na vrijeme primjetio policijske službenike. Oni prečesto znaju biti zaklonjeni iza drugih vozila, iza razno raznih ograda, živica, zgrada da se ne vide pa i to navedeni da nisu bili dovoljno uočljivi u to doba noći bez obzira na reflektirajuće prsluke koje nose. Navedi da nisu išli za tobom te da nisi mogao znati u datom trenutku da žele baš tebe zaustaviti. Napiši da nisi kažnjavan ako nisi, navedi da radiš za skromnu plaću, da prehranjuješ obitelj. Sve to da li je istina ili nije ti nitko najvjerovatnije neće provjeravati i ako ti je prvi puta možda prođeš uz pola kazne od 3000 kuna i bez da ti uzmu vozačku. U žalbi nemoj pisati da ti je žao i te spike, to ostavi za sud. Velika šansa ti je da će policijski službenik ako se i pojavi na sudu doći nakon pitaj Boga koliko vremena, a u međuvremenu će zaustaviti još podosta razno raznih vozača i vozačica i neće se baš najbolje sjećati XY noći i auta koji je prošao a nije stao. Dakako da će on to imati evidentirano da je tvoj auto bio i ti logički kad će tako pisati u podacima danima MUP-u ali neće moći preuvjerljivo svjedočiti na sudu protiv tebe. Na sudu budi pokoran, drži se priče da ih nisi mogao primjetiti na vrijeme, da nisu bili dovoljno uočljivi po mraku unatoč reflektirajućim prslucima, da ti nije bila namjera bježati, da nisu išli za tobom i to ponavljaj mala plaća, prehranjuješ obitelj, plaćaš kredit za školovanje, stvori o sebi sliku kao o savjesnom građaninu koji poštuje zakone i koji nije imao namjeru već je bio splet okolnosti. Uglavnom sretno.
 26. 2 bodova
  Piše se ona presuda kojom je izrečena kazna čije se objedinjavanje traži, u ovom slučaju to je presuda suda prvog stupnja, a onda se u zagradu može staviti "koja presuda je potvrđena presudom višeg suda broj K-XY/201X od datuma tog i tog".
 27. 2 bodova
  Primjenjuje se br. 1. Vama nije prestao radni odnos kod sadašnjeg poslodavca. Razmjerni dio se daje u 2 slučaja, prestanak radnog odnosa i rad kraći od 6 mjeseci. Bez ulaženja u razna tumačenja jer su odredbe namjerno napisane retardirano.....ako Vas buni ovo drugo, novi poslodavac nema veze s GO koji ste ostvarili kod bivšeg poslodavca. Tako da realno možete imati razmjerni dio kod bivšeg i puni kod novog za ISTU godinu. Ministarstvo rada. Iako imate tone tumačenja kada upišete "pravo na puni godišnji odmor".
 28. 2 bodova
  G-man

  Ugriz psa

  Bojim se da će doprinos ovdje biti vrlo visok što posljedično smanjuje visinu odštete, pa imajući na umu da ozljeda nije teške naravi, postavlja se pitanje isplativosti. Jasno, odluka je samo vaša.
 29. 2 bodova
  Borbena7

  Ugriz psa

  Možete privatnom tužbom ići prema vlasniku pasa kao vlasniku opasne stvari. Svakako ne savjetujem da se sami upuštate u sastavljanje iste, osim ako raspolažete sa pravnim znanjem. Uspjeh u sporu tj. visina odštete bi ovisila o procjeni sudskog vještak (medicinske struke), odnosno o tome koliko bi on utvrdio da ste pretrpjeli štete. Ne bih rekla da ste krivi, ali ste bili poprilično neoprezni. Bez obzira da li se bojite životinja ili ne, nikada se sa tuđim i nepoznatim psom ne stupa u kontakt bez prethodnog odobrenja vlasnika. Znači, trebali ste pitati, da li ga smijete pomaziti, a tek po odobrenju to i napraviti.
 30. 2 bodova
  sivko

  Vožnja mopeda bez vozačke

  Zavisi od suca.
 31. 2 bodova
  Da se to dogodi prvo biste morali nostrificirati/prevesti diplomu, pa nakon toga biste se mogli prijaviti na HZZ. Ukoliko imate hrv. svjedodžbu iz osnovne škole možete se s njim prijaviti ali će vam onda nuditi nkv poslovne.
 32. 2 bodova
  Ruby_Danderfluff

  SRETNA NOVA 2020.

  Sve najbolje, svima svega!
 33. 2 bodova
  BRKICA00

  Prijava poreza

  Za vas je poslodavac obavio prijavu poreza na dohodak kroz JOPPD obrazac tako vi ne morate ništa prijavljivati.
 34. 2 bodova
  Antonio144

  PKK - tumačenje

  Zvao sam ih. Rekli su mi da moram uplatiti 495.09 kn (ne znam od kuda 0.09 lipa). To sam uplatio i miran sam valjda. Radio sam u Zagrebu i tih 635,38 kn je povrat poreza što su mi isplatiti početkom godine. Sada mi je jasnije (Mada ne znam od kuda 9 lipa haha). Zahvaljujem.
 35. 2 bodova
  Trebali biste Vi imati prisutnog vještaka i mjeriti razinu buke u trenutku kada se ona događa, te utvrditi to vještačenjem, a onda nalaz vještaka predati bilo uz prijavu, odnosno uz tužbu. To je jedini način, po mom mišljenju, a taj dokaz je, iako se radi o vještaku koji je plaćen od jedne strane, teško opovrgnuti. Svjedoci isto tako, ako ih imate.
 36. 2 bodova
  tonybaraba

  Rasprava iznova

  Hvala g- man.Nedostajali ste.
 37. 2 bodova
  Spitfire

  PRODAJA STANA

  Zakon o obveznim odnosima navodi da prodavatelj ne odgovara za nedostatke ako su u trenutku sklapanja ugovora bili poznati kupcu ili mu nisu mogli ostati nepoznati. Prema tome odredbe čl.402 navedenog zakona uređuju pitanje nedostataka za koje prodavatelj ne odgovara sa stajališta znanja kupca. Neznanje pozornog kupca je pretpostavka prodavateljeve odgovornosti za nedostatke, dok su kupčevo znanje za nedostatke ili njegova nepozornost okolnosti koje isključuju prodavateljevu odgovornost. Neznanje mora postojati u trenutku sklapanja ugovora, a ako bi kupac saznao za nedostatke poslije perfekcije ugovora prodavatelj bi za njih odgovarao i to je ono prema čemu bi eventualno mogao tražiti smanjenje cijene a isto bi kupac morao dokazati u eventualnoj parnici. Tako prema navedenome u vašim objavama ja baš i ne vidim uspjeh u tome.
 38. 2 bodova
  malicovjek

  Ponuda novog ugovora

  Ako ne potpisete novi ugovor o radu na snazi ostaje i dalje stari ugovor o radu, kako to poslodavcu nece odgovarati donjet ce odluku o "Otkaz ugovora o radu s ponudom izmjenjenog ugovora" (Clanak 123. ZOR-a) i vjerojatno vam ponuditi taj isti novi ugovor koji vam je vec nudio, ako ga u roku 8 dana ne potpisete (taj novi ugovor) automatski vam nastupa otkazni rok koji mora biti naveden u odluci "Otkaz ugovora o radu s ponudom izmjenjenog ugovora", isto tako mora biti navedena i klauzula o otpremnini sa datumom isplate iste. Ovakvim otkazom imate sva prava na burzi.
 39. 2 bodova
  Poligraf ni pod kakvim okolnostima nije dokazno sredstvo koje će sud prihvatiti niti cijeniti. "Privatni poligraf" je bacanje novaca na nešto s čime možeš obrisati rit.
 40. 2 bodova
  Potrebno je angažirati geodeta da napravi elaborat za usklađivanje katastra i gruntovnice i da napravi novu izmjeru katastarske čestice koja će se unijeti zemljišne knjige. Nakon toga ide normalna procedura; sklapanje ugovora i ovjera, isplata, izdavanje tabularne izjave i uknjižba. Možete i vi sada vjerojatno kupiti parcelu samo radi vas je bolje odraditi odmah usklađivanje kako biste imali čiste papire odmah.
 41. 2 bodova
  Postovani mozete PVB saznati i sami preko stranica HZMO-a. ali morate imati "log" i "pass" iz FINE: "za izracuna mirovine buducem umirovljeniku trebaju se znati njegov "prosjecni vrjednosni bodovi" za sve godine njegovog radnog staza, ako ste vec u FINI izvadili "log i pass", onda se preko e-gradjani mozete dati izracunati mirovinu na stranicama HZMO-a, ako nemate "log i pass" za e-gradjani, prvo otidjite u najblizu FINU i prema postupku navedenom u linku to obavite. Ako jos nemate uvjet za neku od mirovina „prijevremena starosna mirovina“ ili „starosna mirovina“ a takodjer ako imate uvjet za „starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika“, postavite kod izracuna uvjet na „mirovinu bez uvjeta“. "
 42. 2 bodova
  gala385

  Božićnica pitanje

  Navedeno se regulira dodacima TKU za službenike i namještenike u javnim službama i KU za državne službenike i namještenike. Navedeno uplaćuje resorno Ministarstvo putem COP-a. Ne može poslodavac raspolagati tim sredstvima. Svugdje je 1.250,00 za ovu godinu. Možda ima netko pametniji ovdje...
 43. 2 bodova
  Naravno da može ostati u sudskom registru (postoji dosta tvrtki bez zaposlenih) samo pazite da su namirena davanja prema državi (komora i slično). Što se tiče zaposlenja u obrtu i to je moguće. Na kraju godine PU će donijeti rješenje u kojem će biti navedeni potrebni podatci za plaćanje uplatite i gotovo.
 44. 2 bodova
  Nakon 15 mjeseci, dobio sam rješenje i ono je pozitivno. :)))) Nikakvu nadopunu nisu zahtjevali. Suta idem po rješenje i u dalju proceduru. Sretno svima koji čekaju.
 45. 2 bodova
  Postovani Mario, za vas je mjerodavno ono sto pise u braniteljskom zakonu "ZOHBDR-u" clanak 49. citiram: "Pravo na najnižu mirovinu Članak 49. (1) Korisniku invalidske ili obiteljske mirovine koji dijelom ili u cijelosti ispunjava uvjete za ostvarivanje prava na mirovinu prema odredbama ovoga Zakona, a mirovina mu je manja od najniže mirovine, odredit će se najniža mirovina prema stavcima 5. i 6. ovoga članka, uz uvjet iz stavka 4. ovoga članka. (2) Korisniku prijevremene starosne, starosne za dugogodišnjeg osiguranika, starosne ili invalidske mirovine, hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata, kao i korisniku obiteljske mirovine nakon smrti hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata koji ispunjava uvjete za ostvarivanje mirovine prema ovom Zakonu ili Zakonu o mirovinskom osiguranju, a mirovina mu je manja od najniže mirovine, odredit će se najniža mirovina prema stavcima 5. i 6. ovoga članka, uz uvjet iz stavka 4. ovoga članka. (3) Iznimno od stavaka 1. i 2. ovoga članka, hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata koji je navršio životnu dob iz članka 26. ovoga Zakona, a ne ispunjava uvjete za starosnu mirovinu prema ovome Zakonu ni prema Zakonu o mirovinskom osiguranju te nije stekao uvjete za neku drugu mirovinu u sustavu obveznog mirovinskog osiguranja generacijske solidarnosti, pripada pravo na mirovinu u visini najniže mirovine određene prema stavcima 5. i 6. ovoga članka, uz uvjet iz stavka 4. ovoga članka. (4) Najniža mirovina pripada korisniku mirovine iz stavka 1. ovoga članka, osobama iz stavka 2. ovoga članka i hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata iz stavka 3. ovoga članka ako oni odnosno osobe na temelju kojih izvode pravo na najnižu mirovinu imaju priznato sudjelovanje u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u najmanjem trajanju od 100 dana u borbenom sektoru. (5) Najniža mirovina određuje se od osnovice koja iznosi 45% prosječne netoplaće po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske u 2016. godini, a prema podacima Državnog zavoda za statistiku. (6) Osnovica iz stavka 5. ovoga članka povećava se za 0,015% od utvrđene proračunske osnovice predviđene propisom kojim se regulira izvršavanje državnog proračuna Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: proračunska osnovica) za svaki dan sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u borbenom sektoru." Kao sto vam je napisao postovani prof, mirno spavajte, jer kao sto pisete imate uskoro ispunjene uvjete koji su navedeni u boldanom dijelu . Kad ste rodjeni, tocan datum.
 46. 1 bod
  Matrix

  Darovni ugovor

  Kako je več rečeno, rok od dvije godine, no vrlo bitno je tumačenje od kad se računa rok, u jednoj od tema se pisalo o konkretnoj stvari.
 47. 1 bod
  drot13

  Krađa

  Policija nije napisala prijavu, nego su samo evidentirali krađu, a trgovina može sama tužiti ako želi. U pravilu ne tuže ako je roba neoštećena vraćena, a ako će joj se ponavljati, može se dogoditi da uđe u zonu kaznenog djela po službenoj dužnosti, pa ju tuži i policija. što se tiče potvrde o nekažnjavanju i drugim evidencijama, i dalje je čista.
 48. 1 bod
  sivko

  Krivo navedeni članak zakona

  Možeš tu "grešku" koristit na sudu koji će dati nalog na se to ispravi pa će nalog bit valjan.
 49. 1 bod
  Imate pravo na prigovor u roku od 8 dana, a isti ima smisla samo ukoliko možete dokazati da ispostavljene usluge nikada niste koristili, odnosno da su ti računi izdan, iako nemaju nikakve veze sa uslugom koja je bila Vama pružena ili ako ste te usluge podmirili i imate potvrde o uplati. Najbolje je da se obratite OD ovrhovoditelja da Vam daju više informacija o ispostavljenim računima.
 50. 1 bod
  policiju u takvom slučaju zanima samo prekoračenje brzine
Ovaj popis predvodnika je postavljen na Zagreb/GMT+01:00
×