Jump to content

Najaktivniji članovi


Popularni sadržaj

Prikazan je najviše praćeni sadržaj od 18.09.2019 u svim područjima

 1. 3 bodova
  penava

  Podatci za upis u klub

  Stupanjem Opce uredbe o zastiti podataka imas pravo znati na koji nacin se tvoji osobni podaci razmjenjuju i s kime, ovakva formulacija "s drugim subjektima" je nedovoljna. Svaka privatna i pravna osoba koja obradjuje podatke mora voditi tzv. "registar registara" (poglavlje IV, clanak 30 OUZP) i u svakom trenutku znati gdje i na koji nacin se podaci obradjuju, cesto se radi o tzv. informacijskim uslugama "u oblaku" gdje se osobni podaci prenose trecoj strani, izvrsitelju obrade. U takvim slucajevima mora postojati ugovo sa izvrsiteljem (poglavlje IV, clanak 28 OUZP). Pitaj u klubu tko su ti "drugi subjekti". U tvoje ime ne mogu raditi ono sto zele, samo ono na sto si dao pristanak.
 2. 3 bodova
  Gringo

  oduzeto djete majci

  Pročitao sam na stotine presuda u postupcima obiteljsko-pravne zaštite. S posebnom pozornošću pratim obrazloženja istih i zaista nakon nekih bi mi dobro došlo jačanje tijela i uma uz jogu. Moram priznati da još nikada nisam pročitao ovo što vi tvrdite i samim time to je jako zanimljivo za mene. Volio bi pročitati obrazloženje te presude i naročito mišljenje Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba. Ako ste sigurni u ovo što tvrdite, anonimizirajte presudu, pošaljite mi je u inbox, nisu mi bitna imena, bitno mi je samo naziv suda koji je donio takvu presudu. Za desetak dana imam sastanak sa ministrom pravosuđa također u vezi jedne presude obiteljsko-pravne zaštite i mogao bi mu pokazati vašu.
 3. 3 bodova
  malicovjek

  Pitanje mirovina

  Postovana Marica, Na vase trazenje izracunao sam Vam i mirovine na datum 31.12.2023.god. kad bi napunili 65 godina, 6 mjeseci i 20 dana zivota te otisli u punu starosnu mirovinu prema prijedlogu izmjena mirovinskog zakona ZOMO-a koju predlazu vladajuci, a stupio bi na snagu sa 01.01.2020.god. U zutom djelu tablice nalazi se izracun "prijevremene starosne mirovine" uz penalizacuju za prijevremeno umirovljenje, dok se u plavom djelu tablice nalazi izracuni na datum 11.06.2021.god kad punite uvjet za "starosnu mirovinu" po prijelaznom periodu za zene, a na datum 31.12.2023.god. za punu "starosnu mirovinu" uz dodatak za duzi rad nakon 63 godine i 8 mjeseci kad imate pravo na "starosnu mirovinu" po prijelaznom periodu za zene.
 4. 2 bodova
  Također bi trebao dobiti otpremninu od Mup-a pošto vidim da su priznali ozljedu na radu prema ZAKON O POLICIJI Članak 21. Policijskom službeniku kojem prestaje državna služba radi stjecanja prava na invalidsku mirovinu zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti, pripada pravo na neto iznos otpremnine u visini prosječne mjesečne neto plaće isplaćene po zaposlenom u pravnim osobama u Republici Hrvatskoj utvrđenoj od strane Državnog zavoda za statistiku, a za razdoblje siječanj-kolovoz prethodne godine, uvećane 12 puta. Policijskom službeniku kojem, sukladno posebnom propisu, prestaje državna služba radi stjecanja prava na starosnu mirovinu pripada pravo na neto iznos otpremnine u visini prosječne mjesečne neto plaće isplaćene po zaposlenom u pravnim osobama u Republici Hrvatskoj utvrđenoj od strane Državnog zavoda za statistiku, a za razdoblje siječanj-kolovoz prethodne godine, uvećane 10 puta. Nemojte zaboraviti kad dobije rješenje da ga MUP šalje u mirovinu predati zahtjev u njegovoj PP /PU za isplatu godišnjeg odmora koji nije koristio jer je jedan dan godišnjeg oko 200 kn zavisi o prosječnim plaćama dok je kolega radio. Također ako ga HZMO bude slao profesionalnu invalidsku mirovinu obavezno se žaliti te tražiti opću nesposobnost jer je mirovina dosta veća a primat će 100% plaće prosjek zadnja 3 mjeseca dok je radio sve dok HZMO ne riješi žalbu. Ako se sjetim još nečega napisat ću vam a kolegi želim brzi oporavak.
 5. 2 bodova
  Spitfire

  Zalba na rjesenje

  Kako protiv rješenja AZOP-a nije moguća žalba ali je moguće pokrenuti upravni spor, mislili ste valjda na pokretanje spora. Prema Zakonu o upravnim sporovima tužba nema odgodni učinak, osim kad je to zakonom propisano. Nadalje, sud može odlučiti da tužba ima odgodni učinak ako bi se izvršenjem pojedinačne odluke ili upravnog ugovora tužitelju nanijela šteta koja bi se teško mogla popraviti, ako zakonom nije propisano da žalba ne odgađa izvršenje pojedinačne odluke, a odgoda nije protivna javnom interesu. Zakon o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka propisuje u čl.35 u kojem slučaju nezadovoljna stranka može od nadležnog upravnog suda tražiti odgodu izvršenja. Ako e radi o bilo kojem drugom slučaju a nije propisano da žalba ne odgađa izvršenje moguće je zatražiti od nadležnog suda da tužba ima odgodni učinak.
 6. 2 bodova
  Dobivanjem rijesenja za mirovinu sa 01.09. imate tocno izracunati radni staz na dan 31.08.2019.god., ako vam fali malo vise od 7 mjeseci onda uplacujte produzeno osiguranje najmanje 8 mjeseci od 01.09.2019.god. do 30.04.2020.god., za dalje nemate potrebe uplacivati, a ako bas hocete biti ziher ukljucite jos i mjesec svibanj.
 7. 2 bodova
  A ne mogu nikoga obavijestit o odluci ako nemaju zahtjev.
 8. 2 bodova
  Ruby, ne slažem se da potrebe djece mogu samo rasti, a ne se i smanjivati. Naime, evo ja dobila presudu kojom sudac odbija tužbeni zahtjev za povećanjem iznosa uzdržavanja za troje djece unatoč tome što su 4 godine stariji, a iz razloga što su prije išli u vrtić, cca 900 kn mjesečno, čuvanja razna 1500 kn mjesečno, a sad idu u školu i radne bilježnice i udžbenici su im besplatni, trećem djetetu je i kuhinja besplatna, samo jedno dijete ide na izvan školske aktivnosti i slično. Nije sve baš crno bijelo, puno previše faktora je tu u igri.
 9. 2 bodova
  Nasljednička izjava ne može biti uvjetovana. Ili daš ili ne daš!
 10. 2 bodova
  Naravno da se može žalit ako je do sada nekažnjavana.Priznat mora a i objasnit će kako je došlo do nezgode.Sad ne plaća troškove nego će joj sud dosuditi troškove suda uvećane za tih 100 kn.Može tražit i da je sud sasluša.I od te dosuđene kazne platit će 2/3.
 11. 2 bodova
  drot13

  Viđanje djeteta

  U ovom slučaju nema elemenata prekršaja niti kaznenog djela. Policija takvu prijavu zaprima kao događaj i o tome obavještava nadležni CZSS.
 12. 2 bodova
  sivko

  Kasko osiguranje

  Kod kaska je bit i da vozač nije alkoholiziran. Ali sudovi kažu drugačije (treba pročitat presude) https://revijahak.hr/2019/06/29/sudska-odluka-niste-duzni-osigurati-vlastito-testiranje-zbog-naplate-kasko-osiguranja/
 13. 2 bodova
  sivko

  Prekovremeni sati

  A prije suda pismeno od poslodavca tražit da izvrši proračun sati i iste plati pa ako ne isplati onda ma sud.I da u ugovoru piše 48 sati tjedno opet je 8 prekovremenih.
 14. 2 bodova
  sivko

  molim za pomoc-"pljacka"

  Tebi očito nije jasno što ti se napiše.Poligraf nije dokaz na sudu ili bilo čemu i nitko nije dužan ići na testiranje.A i nema kriminalističkog istraživanja dok se ne prijavi kazneno djelo policiji.I sa privatnim detektivima nitko ne mora razgovarat. Love nema a i tebe nitko ne tereti.Kraj priče.
 15. 2 bodova
  Razumijem Vašu ogorčenost, dobro sam pročitao sve što ste napisali. Moj savjet jest: nemojte biti brzopleti, nemojte da napravite nešto čime vas druga strana može prekršajno prijaviti (odnosno da stvarno postoji osnovana sumnja). Najbolje jest ovo što Vam je napisala Ruby_Danderfluff (prijaviti centru za socijalnu skrb). Jednom, negdje, nekako Vam to može itekako pomoći. Mislim da je dobro što ste joj napisali poruku u kojoj tražite odgovorno ponašanje prema djetetu, no pazite da Vas ljutnja ne ponese.
 16. 2 bodova
  One

  oštećenje automobila

  Koliko sam razumio post, postoje poruke koje mogu posluziti kao dokaz priznanja krivice? Cini mi se da je odnos vec narusen, i da se radi o meni , tuzio bih ga. Nazalost, Ruby_Danderfluff je u pravu sto se tice trajanja postpuka.
 17. 2 bodova
  A i zašto šalješ takve poruke kad ti je jasno kako to može završiti? Eventualna zabrana pristupa bivšoj (u slučaju da do toga dođe) ne negira tvoje pravo na viđanje djeteta, samo ćete to morati organizirati preko treće osobe (netko tko će od nje preuzeti dijete i dati ju tebi i obrnuto). P.S.: Što se tiče prekršajne odgovornosti, može biti prekršajne odgovornosti i osuđujuće presude (nesposobna, neorganizirana, neuredna, škrta...).
 18. 2 bodova
  po ovom što sam pročitao nema prekršajne odgovornosi Zakona o zaštiti nasilja u obitelji
 19. 2 bodova
  Niste shvatili, pravno gledajući svi dugovi (u ovom slučaju režijski) nastali nakon smrti vašeg brata su dugovi nasljednika,no ako se isti dugovi/računi plaćaju od bilo koga, to je jasno da nećete plaćati dvostruko. Niko Vam nije rekao da platite nešto što je već plaćeno, već da sva prava i obveze prelaze na vas u trenutku smrti brata, a tko je ispunio vašu obvezu je stvar koja vjerovnika puno ne zanima. Ostavina umrle osobe po sili zakona prema odredbi čl. 135. Zakona o nasljeđivanju (“Narodne novine”, br. 52/71 i 47/78 - dalje: ZN) prelazi na nasljednike u času njezine smrti ( istovjetno sa čl. 129 važećeg ZN) , pa nasljednici svoja prava mogu ostvarivati odmah poslije smrti ostavitelja, a nisu dužni čekati donošenje rješenja o nasljeđivanju.” Vrhovni sud Republike Hrvatske, Rev 615/98, od 16. I. 2002. Obavijestite najmoprimca o nastaloj situaciji, odnosno o činjenici smrti vašeg brata i da ste vi njegova nasljednica. Može novi ugovor o najmu ili pak anex postojećem.
 20. 2 bodova
  malicovjek

  Datum odlaska u mirovinu

  Postovana prema najavama mirovinskog ministra u medijima mjenjat ce se i sistem penalizacije prijevremenih mirovina. Pa tako po novim izmjenama penalizacija od 0,3% po mjesecu prijevremenog umirovljenja prije navrsenih potrebnih godina zivota za starosnu mirovinu smanjuje sa na 0,2% od 01.01.2020.god. Stoga vam je u interesu da ipak sa datumom 15.12.2019.god. ne zatrazite odlazak u prijevremenu starosnu mirovinu vec da to zatrazite kasnije u sljedecoj 2020.god. Konkretno ako bi to bio datum 31.01.2020.god penalizacija po sadasanjim propisima iznosila bi za nedostajucih 13 mjeseci 3,9%, a po novom prijedlogu izmjena bilo bi vam 1,3% manje znaci 2,6%. I sam jos napomena kod pretpostavljenog informativnog izracuna vase otpremnine: " Kad se 8500 kn pomnozi sa 15 godina rada i od toga oduzme neoporezivi dio otpremnine ispada da je oporezivi dio otprilike cca 30000 kn (8500 x 15 = 127500 kn) neoporezivi dio je (6500 x 15 = 97500 kn) kad se od ukupne otpremnine oduzme neoporeziva otpremnina (127500 – 97500 = 30000 kn) znaci 30000 kn se racuna u ukupni primitak bruto place u 2019.god. " Zaboravio sam kod tog izracuna koristiti i koeficijen od 1,3 na koji vi imate pravo po "Odluka o visini otpremnine državnim službenicima i namještenicima" jer potrebne godine za odlazak u starosnu mirovinu navrsavate u 2023.god.
 21. 2 bodova
  malicovjek

  Datum odlaska u mirovinu

  Ako vam se za obracun otpremnine uzima staz od 2004.god. znaci za zadnjih 15 godina onda bi to otprilike ovako utjecalo na izracun mirovine ako zahtjev za umirovljenje predate u 2020.god. kako bi vam i 2019.god usla u izracun mirovine Prema dostupnim podacima iz vasih prijasnjih postova i vaseg prijasnjeg izracuna mirovine na dan 31.12.2019.god. koji sam vam vec prije informativno izracunao. - - sa 15.12.2019.god. imate 39 godina, 1 mjesec i 14 dana radnog staza - - sa 2018.god imate ukupni VB – vrijednosni bod 39,6317 za sve godine rada - - PVB – prosjecni vrijednosni bod vam iznosi 1,0389, zavrsno sa 2018.god. Iz gore navedenih podataka moze se informativno pretpostaviti: Iz navedenog VB za sve godine rada i PVB-a da vam bi vasa prosjecna bruto placa za 9 do 11 mjesec 2019.god. iznosila cca 8500 kn. Kad se 8500 kn pomnozi sa 15 godina rada i od toga oduzme neoporezivi dio otpremnine ispada da je oporezivi dio otprilike cca 30000 kn (8500 x 15 = 127500 kn) neoporezivi dio je (6500 x 15 = 97500 kn) kad se od ukupne otpremnine oduzme neoporeziva otpremnina (127500 – 97500 = 30000 kn) znaci 30000 kn se racuna u ukupni primitak bruto place u 2019.god. Ako vam je mjesecna bruto placa 8500 kn onda bi za 2019.god ukupno zaradili cca 102000 kn a kad se na to doda jos oporezivi dio otpremnine onda je to ukupno 132000 kn. VB se racuna tako da se vasa bruto placa podjeli sa prosjecnom bruto placom RH. U 2018.god. ona je u RH iznosila 101376 kn, za pretpostaviti je da ce otprilike takva biti i u 2019.god. Kad se usporede vasa bruto place za 2019.god i bruto RH (132000/101376 = 1,3021) to je vas VB za 2019.god. Kad se sad VB za 2019.god doda VB-u za sve godine rada do 2019.god dobije se ukupni VB (39,6317 + 1,3021 = 40,9338) koji se podjeli sa svim godinama rada zavrsno sa 15.12.2019.god. (40,9338/39,1464 = 1,0456) znaci sada je sa 15.12.2019.god. PVB - 1,0456. Na temelju svega navedenog moze se napravati informativni izracun vase mirovine sa 31.01.2020.god. Nazalost morate znati da vam se mijenja odnos penalizacij pa vam sa 3% sa krajem 2019.god raste na 3,9% na pocetku 2020.god., jer vam se mijenjaju potrebne godine za odlazak u starosnu mirovinu na 62 godine i 8 mjeseci, a vama bi onda nedostajalo 13 mjeseci (13 x 0,3% = 3,9% penalizacije). Na temelju donjeg izracuna (ako sam uspio priblizno informativno pretpostaviti gore navedene iznose vase bruto place u 2019.god. pa time i iznos isplacene otpremnine), ispada da bi izracun vase mirovine sa 31.01.2020.god. bio za vas nesto nepovoljnije (par kuna), nego da ste u mirovinu otisli sa 31.12.2019.god.
 22. 2 bodova
  Mario137

  dvostruko oporezivanje

  Vrlo mi je teško reći bez da znam kako je češki poslodavac postupao i kakav je uopće vaš ugovor s njim. Nesamostalni rad za društvo sa sjedištem u drugoj državi članici EU je malo specifično. Postoje ugovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i ugovori o socijalnom osiguranju, a postoje i pravila EU o postupanju na zajedničkom tržištu, sve to može biti važnije od općih principa koje sam naveo. Pokušajte pročitati ovo: https://www.porezna-uprava.hr/obrazac_joppd/Documents/EU poslodavci za internet.pdf i usporediti sa svojom situacijom, pa onda možemo nešto zaključiti.
 23. 1 bod
  Ruby_Danderfluff

  Smetanje posjeda

  Nažalost, ako izbaci njezine stvari, što prepostavljam da želite da Vam kažem da je dopušteno i da smije (nije i ne smije), odgovarala bi za štetu koja bi time teti nastala. Ako joj kaže ili je upozori da će joj naplatiti skladištenje, onda će to možda ponukati tetu da uzme svoje stvari, a u protivnom zaobilaznim putem, kći može i prodati te stvari kako bi namirila naknadu za skladištenje. Može joj poslati dopis da oslobodi njezinu nekretninu od stvari i da ih iseli, ako teta ne reagira ili ako se protivi, možda i po odvjetniku.
 24. 1 bod
  Ako ste ušli u sustav PDV-a po sili zakona jer ste prešli porezni prag, onda do 15.01. iduće godine nakon što ste ponovno ostvarili manje prihode, možete podnijeti zahtjev za izlazak iz sustava PDV-a. Ako ste u sustav PDV-a ušli dobrovoljno, tada je preduvjet i da ste tri godine u sustavu PDV-a.
 25. 1 bod
  Borbena7

  Stecajni postupak

  Ako se suglasite ili ako se jednostavno oglušite na poziv Fine, učinak za pokretanje jednostavnog postupka stečaj potrošač je posve jednak tj. postupak se pokreće jer se šutnja smatra pristankom. Međutim, ako se pismeno očitujete da ste suglasni, tada imate mogućnost potvrditi da predlažete da se jednostavni postupak stečaja potrošača provede i u odnosu na vjerovnike koji su povukli svoje osnove za plaćanje. Tako da bi možda ipak bilo bolje pismeno se očitovati da ste suglasni s pokretanjem postupka.
 26. 1 bod
  Po meni, možete tražiti, a poslodavac ima razloga da Vas odbije, jer skriviti otkaz ne znači samo svojim skrivljenim ponašanjem uzrokovati otkaz, nego i dati otkaz, pa time prouzročiti isti.
 27. 1 bod
  Ako se radi o povremenoj djelatnosti koja se obavlja radi ispunjavanja svrhe ili cilja s kojim je udruga osnovana, a koji prihodi ne prelaze 70.000,00 kn, po meni to ne bi potpadalo pod gospodarske djelatnosti i ne bi podlijegalo prijavi PU.
 28. 1 bod
  I svjedočanstvo zaštitara je dokaz, a radi se o prekršajnom postupku koji je jednostavniji od ovih koji ti padaju na pamet. Što se tiče Rijeke, po čl. 58. st. 1., kažnjiv po čl. 78. Odluke o komunalnom redu možeš biti sankcioniran za ispijanje alkohola na javnom mjestu, možeš i prvi put kod zaticanja i ne moraš biti alkoholiziran (kažnjivo je samo ispijanje, bez obzira na alkoholiziranost).
 29. 1 bod
  Mišljenja sam da stanarsko pravo samo po sebi nije nasljedno, osim situacije kad je nositelj takvog prava sklopio ugovor o otkupu stana
 30. 1 bod
  Predali ste zahtjev za mirovinom (kojeg tocno datuma) i sad bi odustali, nema nekog odredjenog roka ako niste jos dobili mirovinsko rjesenje otidjite tamo gdje ste predali zahtjev i recite da bi zahtjev povukli. Kako ste pokrenuli placanje produzenjo osiguranje tako ga mozete i prekinuti odlaskom tamo gdje ste ga i pokrenuli svojom izjavom da ga vise ne zelite placati.
 31. 1 bod
  malicovjek

  Izračun radnog staža

  Tocno, ovo se odnosi na sve zene koje su rodile ili usvojile djecu a u primjeni je od 01.01.2019.god. po novom ZOMO-u, znaci za one koje su u mirovinu otisle nakon 01.01.2019.god. i one koje ce tek ici u mirovinu. Vasoj supruzi kad preda zahtjev za mirovinu na postojeci staz dodat ce se za dvoje rodjene djece (2 x 6 mjeseci = 12 mjeseci) 1 godina radnog staza i mirovina ce joj se obracunati sa jednom godinom staza vise.
 32. 1 bod
  Na što ste točno mislili kada kažete da je odustala od zajedničke roditeljske skrbi?
 33. 1 bod
 34. 1 bod
  sivko

  ODVIKAVANJE MARIHUANA

  Dobit ćeš novčanu kaznu.
 35. 1 bod
  Ovo što nazivate ˝pomoć za onkološke bolesnike˝ je zapravo doplatak za pomoć i njegu. Ukoliko je priznat u punom iznosu onda je to 600,00 kn, a ako je priznat u smanjenom iznosu onda je to 420,00 kn. Ovo pravo se ostvaruje na način da trebate predati zahtjev nadležnom CZSS i uz zahtjev prilažete svu potrebnu dokumentaciju s kojom raspolažete, a koja vam ide u prilog ostvarenja ovog prava. Potom Vas pozivaju na Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, a gdje se zapravo određuje težina Vašeg invaliditeta, može biti teški ili teži. Dalje postupanje ovisi ovom mišljenju, odnosno da li kao podnositelj zahtjeva ostvarujete ili ne ostvarujete pravo na doplatak za pomoć i njegu. Zakonom je propisano da se pravo na doplatak za pomoć i njegu priznaje osobi koja ne može sama udovoljiti osnovnim životnim potrebama i zbog čega joj je potrebna pomoć druge osobe (npr. za nabavu, kuhanje, čišćenje stambenog prostora itd). Međutim, Zakon ne priznaje ovo pravo osobama koje koji imaju sklopljen ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju, zatim osobama koje imaju drugi stan ili kuću (osim onoga u kojemu stanuju) ili osobama koje imaju poslovni prostor koji se ne koristi za registriranu djelatnost, pa zatim ne priznaje ako prosječni mjesečni prihod samca prelazi iznos od 1250,00 kn ili ako prosječni mjesečni prihod članova kućanstva prelazi iznos od 1000,00 kn i to 3 mjeseca prije podnošenja zahtjeva, pa ne priznaje ni osobi koja već dobiva osobnu invalidninu… A ako se vještačenjem utvrdi teži invaliditet, pravo na doplatak priznaje se neovisno o imovinskom i prihodovnom cenzusu, kojeg sam navela prethodno u ovoj objavi. Ovisi zbog čega ste blokirani. Naime, čl. 173. Ovršnog zakona jasno kaže da se ovrha na primanju invalida po osnovi novčane naknade za tjelesno oštećenje i doplatak za tuđu pomoć i njegu može provesti, ali samo radi naplate tražbine po osnovi zakonskoga uzdržavanja, naknade štete nastale zbog narušenja zdravlja ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti i naknade štete za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti davatelja uzdržavanja, i to do iznosa od jedne polovice toga primanja. Ukoliko se ne radi o blokadi Vašeg računa po ovim osnovama, tada je ovakav oblik primanja izuzet od ovrhe.
 36. 1 bod
  U tom slučaju niste uopće dužni platiti porez. Zakon kaže da se otuđenje nekretnina ne oporezuje ako je vezano za nasljeđivanje (koje je inače oslobođeno oporezivanja). Pogledajte ovo mišljenje Porezne uprave: https://www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Lists/mislenje33/Display.aspx?id=18094
 37. 1 bod
  Ruby_Danderfluff

  Kasko osiguranje

  Bit će Vam potrebni opći uvjeti od kasko osiguranja. Ja kužim da je njima potrebno doznati koji su uzroci prometne nezgode, ali isto tako im to i ne bi trebalo biti bitno jer se radi o kasko osiguranju, koje plaćate upravo za tu svrhu. Podnesite odštetni zahtjev, kad/ako Vas odbiju, pisat ćete prigovor, nema druge.
 38. 1 bod
  MaricaK

  Pitanje mirovina

  Sve drugo je na meni, moram odlučiti sama sa sobom. Vama svaka čast! Hvala puno !
 39. 1 bod
  One

  oduzeto djete majci

  Nikad nikome dijete nije oduzeto zbog takvih banalnih razloga! Ako mozete kopirati tu obrazlozenje suda bez osobnih podataka, mogli bi vam tocno odgovoriti na pitanje, ali napominjem, sigurno nije zbog toga. Iz iskustva znam da stranke oko takvih predmeta uvijek izvrcu istinu, i ako ista , onda je sud preblag i daje se previse sansi a sve na stetu dijeteta zbog kojeg je ovaj zakon i pisan.
 40. 1 bod
  Mario137

  Odjava uzdržavanog člana

  Porezna uprava raspolaže tim podatkom, ali on nije aktivan parametar kod automatske obrade podataka kod godišnjeg obračuna. Program ga obuhvaća samo ako se podnese JOPPD obrazac. Naravno, postoji mogućnost da netko pogleda stanje ž-r uzdržavanog člana, ali referenti rijetko provjeravaju automatski generirane obračune. Kako je ovdje riječ o inozemnom uplatitelju, vaš uzdržavani član je taj koji treba platiti porez i MO i uplatiti obveze i tek tada bi vi automatizmom dobili rješenje da morate platiti porez, a uzdržavani član bi imao povrat uplaćenog poreza (ali ne i MO). Tako da neto iznos za uplatu s vaše strane ne bi bio velik. Nema ni kazni niti kamata. Porez se utvrđuje na godišnjoj razini. Ispravno je da uzdržavani član obračuna i uplati porez i MO kao drugi dohodak iz inozemstva, podnese jOPPD obrazac, on će dobiti iznos uplaćenog poreza kao povrat, a vi ćete imati za uplatu (vjerojatno veći iznos od ovoga za povrat).
 41. 1 bod
  Mario137

  Porez na kuće za odmor

  To je onaj problem koji sam vidio i na svom iskustvu. Postoji trend da prvostupanjska tijela u potpunosti ignoriraju preporuke i shvaćanje drugog stupnja i/ili Upravnog suda i uvijek rješavaju po svom. To upravni postupak čini beskonačnim. U praksi se nikada ne koristi pravo meritornog rješavanja od strane višeg stupnja i nije mi poznata nijedna tehnika koja bi okončala ovakav cirkus ako je prvi stupanj dovoljno uporan....
 42. 1 bod
  Može biti da će dvorište i parkirna mjesta biti etažirani kao pripatci pojedinih etažnih cjelina. Ako nije tako, sve ostalo čini zajedničko vlasništvo svih etažnih samovlasnika, kojim svi oni zajedno upravljaju. Koliko znam, dovoljno je banci dostaviti dokaz da je etažiranje u tijeku, te se može odobriti kredit na temelju toga, iako to, dakako, ovisi o internim pravilima svake banke.
 43. 1 bod
  Mario137

  Studentski investicijski fond

  Prvo da vas pohvalim, ideja je izvanredna. Ne postoji bolji način učenja. Osim tih milijun kuna, postoji cijeli niz formalnih i logičkih zapreka da osnujete 'pravi' investicijski fond. Regulativa investicijskih fondova, koju provodi HANFA podrazumijeva da se radi o djelatnosti koja upravlja tuđim uloženim sredstvima od osoba koje očekuju očuvanje imovine, odnosno povrat investicije, dakle, s profitom kao jednim od ciljeva. To kod vas nije slučaj jer vi želite osnovati fond koji bi radio pravim novcem za edukacijske i neprofitne svrhe. Tako da udruga zaista jest pravo rješenje. Mislim da nema nikakve zapreke da udruga sudjeluje na financijskom tržištu. Naravno, sve to morate precizirati u statutu udruge na način kako ste to gore formulirali, tako da ste mirni i s te strane. Zbog prirode vašeg pothvata, dakle, edukacija i neprofitna djelatnost - predlažem osnivanje udruge. Ne morate biti zabrinuti zbog toga. Što se tiče samih udruga, one smiju obavljati gospodarsku djelatnost - pitanje je samo poreznog tretmana. Naime, ako udruga obavlja djelatnost koja na tržištu konkurira onim subjektima koji već plaćaju porez na dobit, onda je i udruga obveznik poreza na dobit. To ne znači da udruga ne smije raditi, samo da treba plaćati taj porez. Međutim, sama djelatnost investicijskog fonda nije oporeziva porezom na dobit (vaši "konkurenti"), pa nema nikakve osnove niti da vaša udruga bude tretirana kao obveznik poreza na dobit. Osim toga, eventualni višak prihoda nad rashodima nećete koristiti za isplatu članovima udruge, nego će se koristiti dalje u neprofitne svrhe i za pokrivanje tekućih rashoda. Kao udruga, vodit ćete poslovne knjige prema Zakonu o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija i prema posebnom kontnom planu. Predlažem da vas netko uvede u to, a kasnije da sami nastavite voditi poslovne knjige i podnositi financijska izvješća, jer je to važan dio učenja, ništa manje bitan od same djelatnosti investicijskog fonda. Dakle, imat ćete istovremeno vođenje poslovnih knjiga kao udruga, gdje bilježite sve poslovne promjene, a samu djelatnost fonda vodit ćete sami, recimo, u excelu, kao neke pomoćne knjige. To je djelatnost fonda, a udruga je, možemo reći, društvo za upravljanje investicijskim fondom. Malo bacite oko na ogledne primjere kako izgledaju bilance (BIL-NPF) i 'RDG' (PR-RAS-NPF) za udruge, a kako izgledaju ogledni primjeri vođenja knjiga za investicijski fond. Ako uspijete to realizirati (osnivanje udruge, kupnja i prodaja vrijednosnih papira, vođenje knjiga udruge, vođenje evidencije fonda) neovisno o rezultatu poslovanja) naučit ćete više nego na svim ostalim kolegijima na fakultetu, odnosno, to vam je pravi mali MBA za realne financije.
 44. 1 bod
  Kako Vam je već odgovoreno, također sam mišljenja da ste u pravu. Naime, jasno je navedeno da nezaposlena osoba ne može ostvariti novčanu naknadu, ako joj je radni odnos odnosno služba prestala: 1. zbog toga što je otkazala radni odnos odnosno službu, osim u slučaju izvanrednog otkaza ugovora o radu uzrokovanog ponašanjem poslodavca, 2. pisanim sporazumom o prestanku radnog odnosa odnosno službe, 3. sudskom nagodbom kojom je utvrđen prestanak radnog odnosa, 4. zbog toga što nije zadovoljila na probnom radu ili nije zadovoljila tijekom pripravničkog, odnosno vježbeničkog staža, odnosno nije u propisanom roku položila stručni ispit koji je posebnim propisom utvrđen kao uvjet za nastavak rada, 5. redovnim otkazom uvjetovanim skrivljenim ponašanjem radnika ili izvanrednim otkazom zbog teške povrede radne obveze odnosno službene dužnosti ili prestankom službe po sili zakona zbog razloga uvjetovanih ponašanjem službenika, 6. zbog izdržavanja kazne zatvora duže od tri mjeseca; a ništa od navedenog nije bilo kod Vas u pitanju, tako da je pogrešno njihovo tumačenje promjene koje je nastupila u radnom odnosu kao prekid radnog odnosa.
 45. 1 bod
  Borbena7

  Viđanje djeteta

  Vi u postupku iznesete svoje razloge i pri tome ih argumentirate, a sud je taj koji donosi konačnu odluku upravo na temelju Vašim iskaza i dokaza. Bivša se ne mora slagati sa sudskom odlukom, ali mora postupati po njoj. Tako neka bude i od sada tj. ukažite bivšoj da poštuje odluku vezano za preuzimanje, a sat da ćete sudski urediti sukladno svojim mogućnostima.
 46. 1 bod
  Borbena7

  Viđanje djeteta

  Naravno da ste dužni poštivati sudsku odluku. Ukoliko se ne možete dogovoriti da u pravilu umjesto u 16.30h dolazite u 18.30h, onda trebate tražiti izmjenu sudske odluke u tom pogledu. Zapravo, u postupku ste to već trebali napomenuti, pa do ovakve neprovedive sudske odluke ne bi ni došlo. Dijete ne odlučuje kada želi kući već morate i ovdje poštivati odluku suda.
 47. 1 bod
  Matrix

  ugovori

  Može, što će reći da na strani davatelja uzdržavanja imamo dvije osobe. Jel mislite na ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju?
 48. 1 bod
  Po mom mišljenju, Vi ne posredujete u prometu nekretninama, te Vam ne bi bila potrebna licenca za to, obavljate uslugu. Svakako s vlasnicima apartmana i stanova regulirajte i pitanje eventualnih šteta koje bi nastale zbog toga što ste Vi u posjedu ključeva, odnosno kod dovođenja i odvođenja gostiju (provalne krađe, štete zbog ostavljenih otvorenih prozora i slično).
 49. 1 bod
  Podnesete pismeni zahtjev u slobodnoj formi i pozovete se na članak 17 stavak 5 Zakona o porezu na dohodak. Taj članak vam ex lege jamči najmanje jednaku raspodjelu porezne olakšice, sve ostalo je stvar dogovora.
 50. 1 bod
  Očigledno nitko nije uložio žalbu da mu je uskraćeno pravo na nesmetano razgledavanje nekretnine, a na koje ima pravo prema Ovršnom zakonu.
Ovaj popis predvodnika je postavljen na Zagreb/GMT+02:00
×