Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Najaktivniji članovi


Popularni sadržaj

Prikazan je najviše praćeni sadržaj od 20.07.2019 u svim područjima

 1. 2 bodova
  sivko

  Kleveta određene javne grupe ljudi

  Mogu ga tužit i pri tome moraju dokazat da nisu lopovi. Da su htjeli tužili bi ga.Čim je štampao majice pomogao je hrvatskom gospodarstvu.
 2. 2 bodova
  sivko

  Državljanstvo i promena prezimena

  Do mjesec dana. https://www.udu-obz.hr/index.php/451/54-54/113-113
 3. 2 bodova
  atomic95

  Teške tjelesne ozljede

  Ako je policija podnijela kaznenu prijavu, povlačenja nema, tto se progoni po službenoj dužnosti. Ali situacija koju opisujete, svakako može ići u prilog počinitelju da prođe sa slabijom kaznom.
 4. 2 bodova
  Ne bih rekao da nitko ne zna, nego prije da kolege smatraju kako se radi o trivijalnoj stvari. U principu državni službenik za (skoro) bilo kakav drugi izvor prihoda tehnički treba suglasnost čelnika tijela, pa čak i ako se radi o 300 kn za izbore ili nešto slično. Postavlja se pitanje što će se dogoditi ako zaradi tih 300 kn bez prethodne suglasnosti. U tom slučaju kadrovska služba tog tijela, ako raspolaže tim informacijama može iste proslijediti onome tko je neposredno nadređeni tom službeniku 'prekršitelju', kako bi ovaj procijenio ima li tu elemenata za stegovnu odgovornost. Možda najbolje možete sami odgovoriti na takvo pitanje na način da se stavite u poziciju tog nadređenog, otvorite propise i odlučujete. Prvo: Članak 33. (1) Državni službenik može izvan redovitoga radnog vremena, po prethodno pribavljenom odobrenju čelnika državnog tijela, obavljati poslove ili pružati usluge pravnoj ili fizičkoj osobi, samo ako nad tim djelatnostima, odnosno nad radom te fizičke ili pravne osobe, državno tijelo u kojemu je u službi ne obavlja nadzor ili ako takav rad nije zabranjen posebnim zakonom, te ne predstavlja sukob interesa ili prepreku za uredno obavljanje redovitih zadataka niti šteti ugledu državne službe. (2) Odobrenje iz stavka 1. ovoga članka nije potrebno za objavljivanje stručnih članaka i drugih autorskih publikacija, odnosno obavljanje poslova povremenog predavača na stručnim seminarima i savjetovanjima. (3) O zahtjevu državnog službenika za davanje odobrenja iz stavka 1. ovoga članka čelnik državnog tijela odlučuje rješenjem. Nadalje, ako odlučite da je isti kriv prema članku 33, trebate pokrenuti postupak za tešku povredu (jer se ne može pronaći odgovarajuća laka povreda) službene dužnosti iz članka 99. Zakona o državnim službenicima. Iz navedenog proizlazi da bi kazna za obavljanje takvog posla bez suglasnosti bila neusporedivo teža i ozbiljnija od koristi koju je službenik pribavio kršenjem propisa, pa bi bilo neprimjereno i neekonomično pokretati takav postupak. Teško da bi Službenički sud mogao presuditi protiv službenika u navedenom slučaju.
 5. 2 bodova
  Borbena7

  Ovrha

  Ako banka utvrdi da su primanja koja su izuzeta od ovrhe uplaćena na račun na kojem se provodi postupak ovrhe (redovan račun ovršenika), a ne na poseban (zaštićeni) račun ovršenika, o tome će obavijestiti Finu kako bi se navedena primanja prenijela na poseban (zaštićeni) račun ovršenika. Ako ovršenik nema otvoren poseban (zaštićeni) račun, a primanja koja su izuzeta od ovrhe su uplaćena na račun na kojem se provodi postupak ovrhe (redovan račun ovršenika), banka će o istome obavijestiti Finu. Uz to banka će obavijestiti i ovršenika o potrebi otvaranja posebnog (zaštićenog) računa. Ovršenik treba u roku od 8 dana od dana kada je Fina zaprimila obavijest banke, dostaviti u Finu Obavijest iz čl. 212. st. 1. Ovršnog zakona. Ovršenik uz to treba dostaviti u Finu i Potvrdu uplatitelja o uplati i iznosu sredstava izuzetih od ovrhe.
 6. 2 bodova
  Presvetli, ne grijesis. U mojoj opcini udruga oboljelih od PTSP-a koja broji 11 clanova (birano drustvo, samo dvojica imaju invalidnost na osnovi PTSP-a dok ostali tek to "ganjaju") dobija 9000 kn godisnje. Dok, ovo nije usporedjivanje ni vrijedjanje, udruga ribica veterana DR-a dobija 1000 kn a broji oko 60 clanova. Dakle, nema zakona, nema limita... nema smisla. Tko je dobar sa nacelnikom i jos ako je rodbinski povezan, taj je na konju, ostali su pokraj magarca.
 7. 2 bodova
  pitanje.pitanje

  razvod i kredit

  Hvala Vam puno Borbena. Ovaj forum i Vi koji nama koji ne znamo pravo pomažete je blago.
 8. 2 bodova
  Kompa

  Trajno-Privremeno hrvi

  U pravu si za ove četnike. To je užas da za njih imaju a za naše dečke nemaju. Znam za takve slučajeve. Jadno od državne politike, ne samo ove nego svih do sada.
 9. 2 bodova
  sivko

  ogreban auto

  Nema tu nikakvog kaznenog zakona ni kaznene prijave.Radi se o prekršaju iz čl.176 https://www.zakon.hr/z/78/Zakon-o-sigurnosti-prometa-na-cestama. Policija će sad napisat prekr.nalog po gornjem članku na koji se može izjavit žalba i tražit saslušanje kod suca (prije presude) ili će napisat optužni projedlog po istom članku pa se ide direktno na sud dat izjavu. To je to i nema drugih makinacija,spominjanja daruvaraca i gostiju lokala jer se time sudac može samo rasp...dit pa slijedi debela kazna.
 10. 2 bodova
  Skywalker007

  Trajno-Privremeno hrvi

  Da prema uredbi o metodologijama vještačenja stoji do 3 godine privremeno, ali je stav braniteljskih udruga da se onim braniteljima koji su u kumuliranim mirovina prema zakonu o braniteljima a koji nemaju HRVI s dugotrajnim liječenjem od 10 do 15 godina da pravo da ostvare trajno HRVI nakon 2 komisije tj. dvije godine. Samim time njima se ništa ne povećava mirovina nego će dobiti naknadu za invalidnost i dopunsko zdravstveno osiguranje. Znači oni mogu dati na novi izračun ali protekom 10-15 godina izgubili su puno pridodanog staža pa smatram da nema baš nekog povećanja nego se samo daje satisfakcija braniteljima koji nisu imali HRVI da sad imaju. I ja sam u postupku na I stupanjskoj 30% na II manje od 20, ali sam otišao u starosnu mirovinu s 41 staža prema čl. 6 zakona o DVO i PS a ova mirovina s HRVI bi mi bila neznatno veća s obzirom da imam status dragovoljca 1800 dana bs, specijalna policija, 41 godina staža i viši pol. narednik-bojnik. Pa ako bude bude jer sam zbog bolesti morao napustiti službu ali da nisam bolestan bio bi i dalje u službi s 8500 kn plaće i radio bi dok me mogu trpiti
 11. 2 bodova
  Kompa

  Trajno-Privremeno hrvi

  To su za sada samo još uvijek želje. Osobno nisam za tako nešto jer i sam sam išao 3 puta pred komisiju za hrvi vezano za ptsp. 3 puta i to u razmaku od oko 1.5 godine od komisije do komisije. Tako da je prošlo i više od 5 godina , a ne samo 3 godine dok nisam dobio 30% hrvi trajno. Zašto bi im se sada smanjilo na 2 puta da izađu pred prvostupanjsku komisiju.?
 12. 2 bodova
  Nije realno, šanse su minimalne. Puno je vjerojatnija novčana kazna.
 13. 2 bodova
  Ma jasno, predmnjeva je oboriva, ovo je bilo više pojašnjenje onog što ovlašćuje na popis pokretnina.
 14. 2 bodova
  Zbog pokrenutog ovršnog postupka nema govora o tome da ne bi smjeli prelaziti granicu ili da bi Vam se mogli oduzimati dokumenti. Ako idete autom u odnosu na kojega je pokrenut ovršni postupak, tada je sud u odnosu na taj auto upisao zabilježbu ovrhe i s tim autom ne možete raspolagati u smislu da ga prodate ženi ili bilo kome drugome, jer je u odnosu na njega pokrenut ovršni postupak i on je predmet ovrhe tj. bit će prodan na dražbi. Također, postoji mogućnost da Vam se takav auto i oduzme, jer je sud po donošenju rješenja o ovrsi i zabilježbi tereta pri Mup-u donio zaključak u kojemu se nalaže ovršeniku da u roku od 8 dana od dostave zaključka (može biti dostavljen i putem oglasne ploče ukoliko ne predižete redovno poštu) preda vozilo, a ako ovršenik ne postupi tako vozilo će biti oduzeto na bilo kojem mjestu na kojem se ono zatekne.
 15. 2 bodova
  mutavi

  gradnja-potrebna dokumenta/dizvole

  Iako nisam najbolje iščitao Vaš slučaj, Kada građevinska dozvola bude pravomoćna, sa njom odlazite u katastar i podnosite da se provede parcelacija prema geodetskom projektu. Pretpostavljam zbog provedene parcelacije kao što sam gore naveo.
 16. 2 bodova
  Onda ovo što Željac kaže.
 17. 1 bod
  Invalidsko mjesto bi trebalo biti označeno i vertikalnom i horizontalnom signalizacijom, ali pitanje je kakva je praksa lokalnog suda. U svakom slučaju, nemoj ignorirati ostavljenu obavijest, nego dostavi podatke, pa piši prigovor na prekršajni nalog u smislu da mjesta nisu pravilno označena.
 18. 1 bod
 19. 1 bod
  Kriva informacija i to debelo.Možeš bit upisan samo u knjigu državljana. Onda bi mogao po tome da si potomak iseljenika a ne po pripadnosti hrvatskom narodu.
 20. 1 bod
  Ništa od toga. Od rođenja imaš mk državljanstvo po majci te navodiš da si Srbin i nemaš dokumenata kojima bi dokazao suprotno.
 21. 1 bod
  sivko

  Državljanstvo/boravak

  Ako je austrijski državljan prije isteka kratkotrajnog boravka od 3 mjeseca ode u policiju i prijavi boravak.
 22. 1 bod
  U tom slučaju ovo ne možete napraviti. Možete ovjeriti izjavu između Vas i roditelja, gdje se Vi obvezujete dozvoliti im upis u suvlasništvo po otplati kredita, na način da su do tada dužni uplatiti određeni broj rata kredita i u točnom određenom omjeru. To bi bila isprava koju bi oni mogli koristiti u slučaju spora s Vama po otplati kredita.
 23. 1 bod
  sivko

  NALET NA ŽIVOTINJU

  Treba se žalit jer nije bitno da li je divljač pronađena.Napisali su na kraju tako jer je očito da nema tragova kočenja,ali ih u određenim situacijama ni ne mora bit. Neću u detalje zašto su kraj tako napisali.
 24. 1 bod
  Mario137

  porezni nadzor

  Koliko se sjećam, radi se o kamatama koje vlasnik zaračunava firmi i koje su normalne visine, tako da ne vidim zašto bi se zakačili za to. Vjerojatno bi se zakačili da je obratno, tj da je firma dala pozajmicu vlasniku. Ali možete probati to maknuti sa konta pozajmice na financijske izdatke, nije nešto posebno bitno. Što se ovog drugog dijela tiče, možete pokušati promijeniti - jedini način da se to utvrdi je usporedba bilance predane na Poreznu i te ispravljene bilance, a uopće ne vjerujem da će uspoređivati stavku po stavku. Ako to nema utjecaja na prihode i rashode te godine, relativno je svejedno hoćete li sami ispravljati ili će vam oni to naložiti kroz zapisnik. Prilikom prodaje dugotrajne imovine trebalo bi isknjižiti nabavnu vrijednost i (eventualni) ispravak vrijednosti, inače u aktivi bilance stoji vrijednost dijela nekretnine kojom firma više ne raspolaže. Kako se radi o maloj privatnoj firmi, ne vidim tu nekakav poseban problem, ali trebalo bi ispraviti.
 25. 1 bod
  Citirano je u smislu Zakona o porezu na promet nekretnina, no u konkretnom slučaju je u pitanju Zakon o porezu na dohodak Od dana nabavke stvari, odnosno od dana sklopljene kupoprodaje. u roku dvije godine, vidi odredbe. čl.58 st. 2
 26. 1 bod
  Tanjamak

  KREDIT I OVRHA

  Htjela sam Vam samo zahvatili na savjetu. Kontaktirala sam naš Odjel za obračun plaća i već će mi na ovoj plaći smanjiti rate koje mi skidju s plaće.
 27. 1 bod
  Mario137

  Iznos plaće-Ugovor o radu

  Zapravo, ako je to sve što je navedeno u vezi visine plaće, bez dodatnih referenci na koeficijente, Pravlink o radu, Kolektivni ugovor i nešto slično, onda taj ugovor ne sadržava bitne elemente: https://www.moj-posao.net/Savjet/70362/Ugovori-o-radu-sadrzaj-ugovora-o-radu/9/ Ugovor o radu mora sadržavati uglavke o: 1. strankama te njihovom prebivalištu, odnosno sjedištu 2. mjestu rada, a ako ne postoji stalno ili glavno mjesto rada, onda napomenu da se rad obavlja na različitim mjestima 3. nazivu, naravi ili vrsti rada na koji se zaposlenik zapošljava ili kratak popis ili opis poslova 4. danu otpočinjanja rada 5. očekivanom trajanju ugovora, u slučaju ugovora o radu na određeno vrijeme 6. trajanju plaćenoga godišnjeg odmora na koji radnik ima pravo, a u slučaju kad se takav podatak ne može dati u vrijeme sklapanja ugovora, odnosno izdavanja potvrde, načinu određivanja trajanja toga odmora 7. otkaznim rokovima kojih se mora pridržavati radnik, odnosno poslodavac, a u slučaju kad se takav podatak ne može dati u vrijeme sklapanja ugovora, odnosno izdavanja potvrde, načinu određivanja otkaznih rokova 8. osnovnoj plaći, dodacima na plaću te razdobljima isplate primanja 9. trajanju redovitog radnog dana ili tjedna Umjesto uglavaka iz točke 6., 7., 8. i 9. može se uputiti na odgovarajuće zakone, druge propise, kolektivne ugovore ili pravilnike o radu koji uređuju ta pitanja. Poslodavac čini prekršaj ako sklopi ugovor o radu koji ne sadrži propisane podatke. Ugovorom o radu posebno dobro mora biti riješeno pitanje plaće te poslova koje će radnik obavljati, jer to može izazvati sporove, osobito što se i radi o najvažnijim elementima ugovora o radu. Plaća treba u ugovoru o radu biti određena (u određenom iznosu) ili odrediva (npr. u visini prosjećne neto plaće u Hrvatskoj) ili ugovor treba uputiti na kolektivni ugovor ili pravilnik kojim se plaća regulira. Ako plaća nije određena ugovorom o radu niti kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu, poslodavac je radniku dužan isplatiti primjerenu plaću, pod čime se smatra plaća koja se redovito plaća za jednaki rad, a ako takvu plaću nije moguće utvrditi, onda plaća koju odredi sud prema okolnostima slučaja. Plaća će biti neodređena kada u ugovoru o radu o plaći ništa ne piše, a nema niti kolektivnog ugovora niti pravilnika o radu. Međutim, plaća će također biti neodređena ako u ugovoru u radu piše da plaću određuje samostalno poslodavac (npr. na temelju rezultata poslovanja i sl.). To proizlazi iz odredbe članka 462. Zakona o obveznim odnosima, a koji se temeljem članka 6. Zakona o radu primjenjuje i na ugovore o radu. Dakle, u ugovornom odnosu kao što je i radni odnos, jedna ugovorna strana ne može imati pravo samostalno određivati cijenu rada. Iz navedenih razloga, u ugovoru o radu uvijek bi trebala biti ugovorena plaća, odnosno barem elementi za izračuvanje plaće. Ugovaranje što jasnije plaće u ugovoru o radu trebalo bi biti u obostranom interesu - i poslodavca i radnika jer time ugovor postaje jasan te se smanjuje mogućnost spora.
 28. 1 bod
  Mario137

  porezni nadzor

  Ovdje se radi o potencijalnom poreznom riziku. Kada se prodaje dugotrajna imovina, uvijek je pametno imati procjenu tržišne vrijednosti konkretne nekretnine, upravo zbog ovog razloga. Prvo pitanje će biti zašto je prodajna cijena gotovo identična nabavnoj (što se vjerojatno može obrazložiti), a drugo pitanje je kome je prodan taj dio nekretnine. Ne bi se smjelo raditi o povezanoj osobi, jer to izaziva dodatne provjere. Ne vidim u kojem smislu bi mogli biti sporni režijski troškovi, ali ovo što poduzeće nije imalo drugi promet, svaku transakciju stavlja pod povećalo, jer se postavlja pitanje svrhe postojanja poduzeća. To što amortizacija nije korištena je dobro. Ako je vlasnik izvršio pozajmicu poduzeću, onda nije potrebno obračunavati kamatu. Naravno, trebao bi postojati ugovor o pozajmici u kojem bi trebao biti definiran rok otplate i (eventualna) kamata, ali to sada nije toliko bitno. Kamata od najmanje 3% ( od 1/1/2019 2%) mora postojati kada se radi o obratnoj transakciji - kada je firma dala pozajmicu vlasniku - u tom slučaju povoljnija kamata od zakonske je dohodak u naravi vlasnika firme. S druge strane, kada vlasnik posuđuje novac firmi, onda on može ili ne mora obračunavati kamatu. Uglavnom, nema zakonske obveze za takvo nešto, tu nema poreznog rizika.
 29. 1 bod
  mutavi

  Podjela čestice

  Nakon provedbe parcelacije i dobivanja novog broja katastarske čestice, potrebno je sklopiti pravni posao na osnovu kojeg će se provesti uknjižba prava vlasništva u gruntovnici. Je.
 30. 1 bod
  Zakonom o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama propisano je da stranka koja se nija odazvala pozivu za uvid u spis, ne može zbog toga tražiti obnovu postupka.
 31. 1 bod
  drot13

  Snimanje policijskih službenika

  Na javnom mjestu nije zabranjeno snimanje policijskih postupanja. Nemam ti konkretne linkove, ali imam prakse i mišljenja AZOP-a prema kojima je snimanje dozvoljeno kao način kontrole rada policajaca, ali objavljivanje takvih snimki nije dozvoljeno radi zaštite osobnih podataka (ako se zamagle lica i dr. identifikacijski podaci, onda bi to bilo ok). Mogu ti zabraniti snimanje radi zaštite osobnih podataka (ako snimaš postupanje prema drugim osobama, pogotovo maloljetnicima) i radi zaštite dostojanstva ljudi (osobni primjer kada smo branili snimanje pijanca koji leži na tlu i povraća dok smo čekali hitnu, a prolaznicima je to baš bilo zanimljivo za snimiti), jer bi se tu u slučaju neke kasnije žalbe/tužbe vagalo između tvog prava na snimanje i njegovog prava na intimu. Da ne kompliciramo i širimo priču, ako snimaš uobičajeno postupanje (legitimiranje, kontrola prometa, intervencije...) prema sebi, dozvoljeno je, ali moraš ih upozoriti da snimaš.
 32. 1 bod
  Borbena7

  Prisilna naplata

  Možda Vam je jednostavnije kontaktirati ODO i usmenim putem zatražiti podatke o ovršnoj ispravi putem koje ste blokirani, nego radi blokade dolaziti u RH.
 33. 1 bod
  sivko

  Zabrana ulaska u zemlje eu

  Kad DORH smatra da ćeš pobjeći.Sve zavisi kakvo je djelo napravljeno.
 34. 1 bod
  Ako je na ćirilici mora.
 35. 1 bod
  Pa sve ovisi o infrastrukturi. Neko ima veće sudnice, neko manje, nekad se prekršaji sude u većim sudnicama nego kazneno djelo, uglavnom, tu nema pravila. A što se pitanja tiče, sud ne zanima od kud ti, jesi davao kome, jesi dialo, sud ne istražuje, već presuđuje u konkretnom slučaju na temelju dokaza, iskaza svjedoka, priznanja i činjeničnog stanja iz optužnog prijedloga. Sud razmatra već postojeće činjenice i utvrđuje nove vezano uz osnov sumnje oko počinjenje prekršaja. Ništa okolo ih neće zanimati. Prirodno je da to policiju zanima, kako bi prikupili operativna saznanja od tebe da bi u budućnosti znali kuda će usmjeravati svoja istražna dijelovanja. Na sudu možeš "lagati", odnosno usmjeravati svoju obranu u kojem god smjeru želiš, laž na sudu u svojstvu okrivljenika nije kažnjiva ni otegotna, sud će ionako procijeniti sam govoriš li istinu, a za laganje nema sankcije. Lagati ne smiju samo svjedoci, vještaci itd
 36. 1 bod
  Znaci da ste si dali informativno izracunati mirovinu koliki vam je PVB u tom izracunu a koliki radni staz u decimalnom obliku Pretpostavljam da je taj informativbi izracun na datum 21.09.2019.god.
 37. 1 bod
  Spitfire

  Pojas novi zakon

  Vozač i putnici tijekom vožnje u motornom vozilu na sjedalima na kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi, dužni su koristiti pojas na način koji je odredio proizvođač sigurnosnog pojasa.
 38. 1 bod
  Ako ste u posjedu bilance i RDG (barem ona izvješća objavljena javno GFI na web stranici FINA-e) objavite ih bez osnovnih podataka o firmi (naziv, adresa, OIB i dr) pa mogu reći nešto..
 39. 1 bod
  To se odnosi samo na one koji nisu sastavni dio nerazvrstane ili druge ceste. A nerazvrstane ceste su ceste koje se koriste za promet vozilima i koje svatko može slobodno koristiti na način i pod uvjetima određenim Zakonom i drugim propisima, a koje nisu razvrstane kao javne ceste u smislu zakona kojim se uređuju ceste.
 40. 1 bod
  Svakako vam je potreban ovl.geodet jer se nakon izdavanja rješenja o izvedenom stanju radi elaborat za evidentiranje građevine u katastru da prijavnim listom za ZK. Da li će se moći parcelirati na dvije čestice sa dva objekta, dvojim. Prije će se desiti da svaka legalizirana građevina dobije svoju česticu (česticu zgrade), no to će vam najbolje pojasniti u upravnom odjelu za prost. uređenje i gradnju kao i ovl.geodet uvidom gdje se točno nalaze te što u tome pogledu kažu odredbe za provođenje prostornog plana.
 41. 1 bod
  sivko

  Minimalna prekrsajna kazna

  Ne plaćaš ništa sada.
 42. 1 bod
  U biti bi se ovdje radilo o definiciji građevinskog zemljišta -građevinsko zemljište je zemljište unutar granica građevinskog područja te zemljište izvan građevinskog područja obuhvaćeno građevnom česticom na kojoj je izgrađena građevina. te poradi ovoga zadnjega građevine u ovakovim slučajevima, kojima je izdano rješenje o izvedenom stanju a van su građevinskog područja dobijaju svoju česticu, tj. česticu zgrade (sa *). I tu je stvar jasna, ispod zgrade je građevno zemljište a samo zgrada na građevnoj čestici. Je li korisnik to zaboravio spomenuti, ne zna da je tako u katastru ili čak moguće da to nije tako napravljeno, u to ne bih ulazio. No, praksa je onakova kako je navedoh te bi prema tome vrijedio i prvi odgovor, ali svakako vrijedi i savjet poštovanog korisnika Mutavog oko raspitivanja u upravnom odjelu. Iako me strah da ni tamo nećete dobiti po vas zadovoljavjući odgovor. Na kraju krajeva nema nikakove zapreke za postavljanjem ovoga:
 43. 1 bod
  mutavi

  gradnja-potrebna dokumenta/dizvole

  15 dana od dana zadnjeg primitka građevinske dozvole. Nakon što prođe uvid, dozvola će se izdati. Dostavlja se vama te strankama koje su izvršile uvid u spis predmeta. Kada zadnja stranka u postupku primi GD, od toga dana jos 15 dana se čeka pravomoćnost ukoliko ne bude žalbe. Nadalje, ukoliko stranke ne izvrše uvdi u spis, njima se GD dostavlja na putem oglasne ploče u trajanju od 8 dana. Nakon proteka tih osam dana, još treba čekati 15 dana pravomoćnost. Postoji mogućnost da se sve stranke u postupku odreknu prava na žalbu pa tako građevinska može biti pravomoćna na dan kada se da izjava o odricanju prava na žalbu. Ne bi trebalo trajati dugo, jer geodetski projekt "stoji" u katastru i čeka pravomoćnu GD da se provede. Rok je propisan ZUP-m i iznosi 30 dana. Kada se provede katastar automatizmom šalje jedan prijavni list u gruntovnicu i već su vidljive promjene u vlasničkom listu.
 44. 1 bod
  Mario137

  porezni nadzor

  Ako je pretporez malo korišten, onda se malo PDV-a može i utvrditi u nadzoru, tj mora biti proporcionalno. S druge strane, te fluktuacije u troškovima mogu biti indicija (ali po meni ne i dokaz) za utvrđivanje poreza na dohodak od izuzimanja, odnosno skrivenu isplatu dobiti. Teoretski mogu utvrditi to nešto malo PDV-a, osporiti sve te troškove kao porezno nepriznate po osnovi dobiti i uvećati gubitak i pokušati utvrditi porez na dohodak od izuzimanja, ali ne vjerujem da će se to dogoditi, jer je riječ o relativno zahtjevnoj stvari za izvođenje dokaza, a koja ima malu šansu za prolaz na drugom stupnju, odnosno Upravnom sudu.
 45. 1 bod
  malicovjek

  Pravo na HZZ naknadu

  1.) https://hzz-helpdesk.kadei.cloud/113616-Korisnica-sam-novčane-naknade-a-imam-mogućnost-za-honorarni-posao-zanima-me-koliko-je-zakonom-dopušten-iznos-uz-primanje-novčane-naknade 2.) Prestanak radnog odnosa. Kada i gdje se prijaviti na obvezno zdravstveno osiguranje? Nakon prestanka radnog odnosa (nebitno o razlogu prestanka radnog odnosa) potrebno se javiti u roku od 30 dana nadležnom regionalnom uredu odnosno područnoj službi HZZO-a (u pravilu prema mjestu prebivališta, odnosno boravka osobe, iako je svaki regionalni ured odnosno područna služba HZZO-a obvezan zaprimiti i provesti prijavu).
 46. 1 bod
  Mario137

  Koliki porez % trebam platit?

  Ako je tako, zaista je u pitanju djelatnost. Porezna vam se neće puno zamarati sa savjetima koji optimiziraju poreznu obvezu, to im nije sfera interesa niti to uopće znaju. Koji porezni tretman odabrati će ovisiti o tome o kojim se iznosima radi i koliko često će se ponavljati. Lako je obračunati drugi dohodak iz inozemstva, ali nije baš povoljno.
 47. 1 bod
 48. 1 bod
  gala385

  rok za dobivanje papira nakon otkaza

  HZMO, potvrda o stažu/zaposlenju na e-građanin....
 49. 1 bod
  Željac047

  Obiteljski dom, ulaganje?

  Jedinu mogućnost koju vidim je prepisivanje kuće sa roditelja, kao vlasnika, na Vas temeljem nekog ugovora između Vas i roditelja (Ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju isl.)
 50. 1 bod
  bruto iznos i kamate do dana otvaranja stečajnog postupka.
Ovaj popis predvodnika je postavljen na Zagreb/GMT+02:00
×