Jump to content

Predvodnici


Popularni sadržaj

Prikazan je najviše praćeni sadržaj od 15.05.2018 u svim područjima

 1. 3 bodova
  Jedino ako se radnik svojevoljno, u pisanom obliku, odrekne otkaznog roka.
 2. 3 bodova
  Hvala na savjetu. Pristedjeli ste mi puno koraka i živaca. Sve sam danas riješila bez ponovnog pokretanja postupka. Hvala jos jednom.
 3. 3 bodova
  I sam bijah toga razmišljanja s određenom dozom sumnje jer sam znao o čemu se radi (otok), pa se bez uvida u posjedovni list ta sumnja odnosila na moguću totalnu zbrku tamo. Pa nešto takovo i je u pitanju. Dakle, građevina se nalazi na dvije čestice, nazovimo ih 10/1 i 10/2. Čestica 10/1 je ova na kojoj je ucrtan dio građevine u operat (označena crveno na DOF-2011) a druga je 10/2 na kojoj se nalazi ostatak građevine koje nema ucrtane u operatu. Ukupna površina građevine na obje čestice (i obje čestice) je cca 47 m2. I sad dolazimo do super zanimljive situacije. U posjedovnom listu za česticu 10/1 se navodi da je to ŠTALA i da ima 51 m2, te da je upisan u posjedovni list 1/1 korisnik Pnau. U istom PL se navodi i čestica (lijevo od ove dvije, nazovimo je 10/3) kao PROLAZ od 397 m2 isto 1/1 korisnika Pnau iako je vidljvo da na toj čestici postoje ucrtane dvije građevine (veća i manja). U PL za česticu 10/2 na kojoj se nalazi dio građevine koji nije ucrtan u operat, se navodi da je to kuća od 78 m2 ali su upisana dva suvlasnika od kojih ni jedan nije korisnik Pnau. Sve tri navedene čestice su sa zvjezdicom, što znaći da predstavljaju česticu zgrade. Pa kad se vratimo na ZK izvadak, vidim da sam u brzini pogriješio, da, građevina (KUĆA) je navedena na dvije čestice, ali dio na čestici 10/1 a drugi dio na 10/3 koja ovdje nije PROLAZ od 397 m2 nego samo KUĆA. Obje isto tako označene kao čest.ZGR. Ukratko, stanje da se , pa nije ni čudo da im je trebalo 4 mj da izdaju uvjerenje. Iako bi za samo uvjerenje trebalo jednostavno utvrditi da se građevina nalazi na navedenim čest., predmnjevam da je uvid u operat te PL i njih skomirao. Pa baš i mene zanima što su iskemijali te spominje li se i druga čestica ili samo ovih 19 m2.
 4. 2 bodova
  drot13

  Selidba prije rastave

  Ne, ne može ju prijaviti samo zato jer je otišla i ne, ne mora ostati živjeti s njim do okončanja rastave. Oko djeteta se moraju dogovoriti (s kim će biti i kako će viđati drugog roditelja). Na ovom linku imaš formalne detalje.
 5. 2 bodova
  mutavi

  zk izvadak - vlastovnica

  ne 1/1, vlasnik je ovaj
 6. 2 bodova
  mutavi

  Podizanje ograde

  u pravilu s unutarnje strane međe.
 7. 2 bodova
  atomic95

  Rad Dorha

  Još jednom, DORH sigurno neće raditi takve greške da daju zapisničarima da dižu optužnice ili slično. Optužnicu protiv vas diže Općinsko državno odvjetništvo u čije je ime podiže zamjenica u tom odvjetništvu, a savjetnica je ovlaštena poduzimati one korake za koje je zamjenica ovlasti. Također, po slovu zakona, tu optužnicu na suđenju je u mogućnosti zastupati i savjetnica, jer je maksimalna kazna zatvora koja se može izreći pet godina. Tužitelj je svakako ODO kao institucija. I na to tako gledajte. Tko je u potpisu, manje je za vas bitno. Čitajte ono iznad. Što se roka tiče, optužnica se podiže u roku od 6 mjeseci od zaprimanja kaznene prijave.
 8. 2 bodova
  OK ako nema svjedoka, jer je to onda besmisleno, ali ako ti netko da reg. oznaku počinitelja, nema prepreka za naplatu štete od njega. A zašto bi ju zaustavljao? Vidio, zapisao tablice i rekao vlasniku kad je došao. Najnormalnija stvar. Ona je stvarno bila tada tamo? Ako nije kažnjavana, uz ovakvu obranu postoji velika vjerojatnost da zaštitna mjera bude ukinuta. U tom slučaju se ne dovodi u pitanje parkiranje tog drugog vozila niti oštećenja na njemu, a niti opravdanost policijskog i sudskog postupanja. Skrivljena smrt pješaka u prometu je kazneno djelo, tako da nije usporedivo s ovim slučajem.
 9. 2 bodova
  Do sada nije bio spomenut razlog takvog postupanja tog roditelja niti je itko to pitao. Tučnjave među djecom nisu bezazlena stvar i ne može ih se lakonski pripisivati isključivo kućnom odgoju. Roditelj smatra kako škola mora to spriječiti i tu je načelno u pravu. Metode kojima taj roditelj to želi postići, po vašem opisivanju, nisu u redu. Zato su i bile sugestije ako izražava agresiju, pozovete policiju i to bi se riješilo brzo s tim roditeljem.Ne zbog nekog "pendrečenja", nego zato što ti ljudi imaju iskustvo pristupa i rješavanja međuljudskih problema.Doduše i pozivanje policije bi bilo dozivanje "teškog topništva" ako niste to prvo riješili s pedagogom i ravnateljem. Vi se postavite puno odlučnije i prema roditeljima i , što je važnije, prema djeci. Težak je to posao i sveti poziv.
 10. 2 bodova
  drot13

  Ovrha na nekretninu

  Nekretnina nije tvoja i nju ne mogu dirati, ali mogu doći ovršiti tvoje stvari u njoj.
 11. 2 bodova
  A i možete zatražiti policijsku intervenciju kada se to neposredno događa, tj. kad on galami u školi.
 12. 2 bodova
  G-man

  doseljeni Romi

  Žalite se ministarstvu nadležnom za poslove socijalne skrbi da konkretan Centar ne radi svoj posao. Svi jako dobro znamo i zašto ne rade svoj posao u ovom konkretnom slučaju, ali ako to velite javno, titulirat će vas rasistom, ksenofobom, fašistom i sl. Iako biste rekli istinu - dvostruki standardi. Osim ovog što je Ruby navela, ne vidim neku drugu adresu kojoj biste se mogli obratiti, već da jednostavno budete uporni i ama baš svaki put kad se desi krađa, zovite policiju, a ako su djeca u pitanju, podnosite prijave i Centru i ministarstvu.
 13. 2 bodova
  G-man

  Ponavljanje suđenja

  Radi se o "starom" ZKP-u (NN 1997. pa do 2006.), čl. 367. st. 2. - "Bitna povreda odredaba kaznenog postupka postoji ako se presuda temelji na dokazu iz članka 9. stavka 2. (nezakonit dokaz) ovoga Zakona." U načelu ne, ali ako je optužnica faktički temeljena na nezakonitom dokazu (a to mi se čini u ovom slučaju), onda doktrinom plodova otrovne voćke (ilivam domino efektom), "padaju" i svi dokazi za koje se saznalo iz takvog nezakonitog dokaza i na kraju nemate ništa čime biste uspjeli dokazati djelo koje ste optužili, pa je logičan i mudar korak odustanak od optužbe i posljedično obustava postupka ili tzv. formalna presuda (zavisi u kojoj fazi se odustalo od optužbe).
 14. 2 bodova
  Željac047

  Ovrha VIP

  Točno su Vam rekli, u FINI nemožete direktnom uplatom platiti dugovanje, već uplatom u banci koji se preusmjeruje na račun ovrhovoditelja i, naravno, troškove FINE za vođenje ovrhe.
 15. 2 bodova
  Nemože, pokrenite postupak utvrđivanja i podjelu zajedničke stečevine (razvidno je da kuća i sve ostalo potječe iz Vašeg zajedničkog rada i ulaganja), primjenom odrednica Obiteljskog zakona koji se primjenjuje na imovinsko-pravne odnose kao i kod bračne zajednice, sva zajednička stečevina se dijeli popola, pola Vama, pola nevjenčanoj supruzi...
 16. 2 bodova
  bobo3

  VIPnet - ovrha - zastara?

  glitteranne, Zastara za račune za mobitel nastupa nakon godine dana. Ako dobijete ovrhu koja je pokrenuta nakon tog roka, moći ćete uložiti prigovor zastare. Nemojte priznati dug (npr. plaćanjem bilo kojeg iznosa) jer onda zastara ne vrijedi... U međuvremenu, promijenite operatera...
 17. 2 bodova
  prof

  Kada ću steći pravo na mirovinu

  Poštovani Care, podsjećam Vas: 1.Vrijeme provedeno u Domovinskom ratu računa se svima dvostruko, 12/24 prilikom izračuna ukupnog mirovinskog staža potrebnog za izračun svih mirovina. 2.Vrijeme provedeno u Domovinskom ratu računa se svima 12/12 samo za raniji odlazak u starosnu mirovinu po Zakonu o hrvatskim braniteljima, trenutno prije 65. godine. 3.Vrijeme provedeno u Domovinskom ratu računa se za DVO i PS individualno 12/14, 12/15, 12/16 i 12/18, ovisno o ustrojbenom mjestu na kojem su bili zaposleni za raniji odlazak u starosnu mirovinu po općem propisu – ZOMO, trenutno smanjenje je od 65.g. i 4.Vrijeme provedeno na radnim mjestima kao zaposlenici DVO i PS nakon Domovinskog rata računa se individualno 12/14, 12/15, 12/16 i 12/18, ovisno o ustrojbenom mjestu na kojem su bili postavljeni samo za raniji odlazak u starosnu mirovinu po općem propisu – ZOMO, trenutno smanjenje je od 65.g. Za 16.g. rada na poslovima sa beneficiranim stažom od 12/16 ostvarili ste pravo na smanjivanje dobne granice za odlazak u starosnu mirovinu po općem propisu (ZOMO) za 4. godine. Trenutno je to smanjivanje od 65.g. života ali Vama će se tih 4.g. smanjivati od godine prema Zakonu koji tada bude važeći. Prema sadašnjem Zakonu dobna granica se ne smanjuje za odlazak u prijevremenu starosnu mirovinu sa 60.g. Priznavanje prava na starosnu mirovinu po trenutno važećem Zakonu o hrvatskim braniteljima ostvarujete prije 65.g. ovisno o broju dana borbenog sektora. Zašto niste napunili 20.g. kao PS, da jeste, imali bi pravo i na starosnu mirovinu po Zakonu o mirovinskom osiguranju DVO i PS. Lijep pozdrav
 18. 2 bodova
  Spitfire

  Očevid indentifikacije nekretnine.

  Zakon o državnoj izmjeri i katastru nekretnina. Ne, prema onomu kako ste opisali. Naveli ste da je čestica formirana 60-tih, dakle već je rađena u Gauss-Kruegerovoj projekciji pa bi se to onda odnosilo na st.1 (razlika od 5% a najviše do 500m2). No to se odnosi na postupno osnivanje katastra nekretnina prevođenjem čestica iz katastra zemljišta. Dakle, odnosi se na poslove katastra te ne vidim kako bi se primjenilo na "fulanje" zbog lošeg sjećanja jednog od tužitelja.
 19. 2 bodova
  Spitfire

  Prodaja nekretnine

  Što u prijevodu znaći da bi kći naknadno platila porez na promet nekretnina prema spomenutom zakonu i odredbama na koje se osvrnula Ruby. (6) Porez na promet nekretnina iz stavka 1. ovoga članka, kojeg je građanin bio oslobođen, plaća se naknadno ako u roku od 3 godine od dana stjecanja: 1. građanin otuđi ili iznajmi nekretninu u cijelosti ili djelomično, 2. građanin ili njegov bračni drug odjave prebivalište, ne borave ili prijave promjenu adrese stanovanja, 3. Porezna uprava naknadno utvrdi da nisu ispunjeni uvjeti za porezno oslobođenje. (7) Otuđenjem nekretnine u smislu točke 1. stavka 6. ovoga članka ne smatra se ako nekretninu za koju je građanin na temelju stavka 1. ovoga članka ostvario pravo na oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina stječe bračni drug ili dijete građanina nasljeđivanjem ili darovanjem. U tom slučaju novi stjecatelj stupa u položaj pravnog sljednika glede zabrane otuđenja nekretnine, s time da se rok zabrane otuđenja računa od kada je prednik stekao nekretninu.
 20. 2 bodova
  Porezna utvrđuje porez iz isprave o stjecanju (4%) ako je ukupan iznos naknade koju daje ili isplaćuje stjecatelj približno jednak cijenama koje se postižu ili se mogu postići na tržištu. Budući je u njenom slučaju prihvaćen iznos iz ugovora, nema osnove za žalbu te je izvjesno da će takva žalba negativno proći u Ministarstvu financija. Stranka može odustati od žalbe sve do otpreme rješenja o žalbi.
 21. 2 bodova
  OT u Tbr. 7. toč. 2 kaže da se jednokratna nagrada od 200 bodova isplaćuje u sporovima radi razvoda ili poništaja braka (2.000,00 kn + PDV). Privremena mjera po Tbr. 8 toč. 2 je 1.000,00 kn. Po mom tumačenju, Tbr. 7. toč. 2 kaže "bez obzira koliko radnji poduzeo u postupku", a i sastav privremene mjere je radnja, pa bi privremena mjera trebala biti obuhvaćena jednokratnom nagradom, no znam da su tumačenja različita.
 22. 2 bodova
  Ruby_Danderfluff

  Prodaja nekretnine

  To je sad novi odnos kojim se zasniva porezna obveza, na darovanje između potomaka i predaka u uspravnoj liniji se također ne plaća porez. Ali kužim da Vi ne pitate to; ne, samo ako je darovanje učinjeno bračnom drugu ili djetetu u roku od 3 godine se neće morati vratiti porezna olakšica.
 23. 2 bodova
  Potočnica

  ugovor o radu

  https://www.zakon.hr/z/75/Zakon-o-obveznim-odnosima Članak 247 kaže "Ugovor je sklopljen kada su se ugovorne strane suglasile o bitnim sastojcima ugovora". Može li vaš poslodavac, bez vašeg potpisa dokazati da ste se usoglasili oko promjene? Evo malo objašnjenja http://klinika.pravo.unizg.hr/content/novine-i-aktualna-pitanja-iz-radnih-odnosa-2017 https://burza.com.hr/portal/izmjene-ugovora-o-radu/7010
 24. 2 bodova
  Potočnica

  ugovor o radu

  Nije važeči. Ugovori se ne mogu jednostrano mijenjati.
 25. 2 bodova
  drot13

  Krada u hervisu

  Mogu, ali najvjerojatnije neće. Ako će i dalje to raditi, onda budu.
 26. 2 bodova
  Ne bi raspravljao jer solemnizirani sporazum predstavlja ovršnu ispravu kao što je i sudska presuda pa ne postoji pravni interers vođenja parnice. Odbacio bi tužbu kao nedopuštenu.
 27. 2 bodova
  bovu

  Darovanje kuće pod kreditom

  nemože kuća biti pod kreditom. može biti hipoteka na kući ili fiducija koji se brišu otplatom kredita. hipoteka- moguća promjena vlasnik(hipoteka prati nekretninu a ne vlasnika). ali za promjenu dužnika potrebna je suglasnist hipotekarnig vjerovnika. fiducija- nema primjene vlasnika (do otplate duga i brisanje fiducije).
 28. 2 bodova
  bovu

  Obiteljska mirovina

  samo nužni nasljednici mogu osporavat taj brak (ako se vjenčaju). nema djece pa nema ni nužnih nasljednika.
 29. 2 bodova
  wrritteer

  Tko je kriv

  Ovaj koji izlazi sa parkirališta uključuje se u promet i mora propustiti sva ostala vozila. Opet ovisi kuda ga je udario, točno od iza, bočno,malo bočno, u ugao....ima li svjedoka, nema, tko će što reći itd... Svaka nezgoda je priča za sebe, ovdje fali detalja. Čekamo još koje mišljenje
 30. 2 bodova
  Već smo iznad utvrdili da može. No, što se tiće ucrtavanja, zakonski imate rok od 30 dana prijaviti svaku nastalu promjenu koja utječe na podatke u katastru nekretnina. Dakle, nakon dobivanja uporabne dozvole u roku 30 dana bi trebali uz odgovarajući elaborat za evidentiranje predati i uporabnu nakon čega će se nastale promjene provesti kroz katastar i ZK.
 31. 2 bodova
  Tako je, tada ne morate ništa ovjeravati. Ali ako ste došli dati punomoć, što ne biste mogli ostati na ročištu pa se sami zastupati, koliko sam shvatila, Vi ne možete pristupiti sudu iz zdravstvenih razloga?
 32. 2 bodova
  Štovani, dobro razmislite o otvaranju obrta. To ljudima prvo padne na pamet. Postoji j.d.o.o. tzv. jednostavni d.o.o. Imao sam obrt i napravio sam kardinalnu gresku. Otvorio sam obrt u svom stanu i poceo radit bez trzista. Ukoliko nemate uhodan posao pojest ce vas najam i troskovi koji vam krecu od prvog dana. Dobro se raspitajte. Dok sam ja imao obrt tu je bila progresivna stopa poreza koja ide i preko 35% ovisno o prometu. Nadalje jamcite svom svojom imovinom (tako je bilo prije sad nisam siguran) dok u isto vrijeme npr. ako obrt obavljate u kući ne mozete okrecit kucu i stavit u trosak. Takodjer razni troskovi kao obrtna komora, spomenicka renta, pausal poreza na dohodak, zdravstveno i mirovinsko itd. itd. Sve to dolazi na naplatu kao urica. Ako imate vezani obrt onda ako cete prodavati proizvod morate uposlit trgovca ne mozete sami. J.d.o.o. s druge strane ima fiksnu stopu poreza, ali se ne vodi jednostavno knjigovodstvo nego kao za d.o.o. Medjutim i to tzv. jednostavno ispadne komplicirano ovisno cime se bavite. Ako ne vodite sami knjige onda vam je svejedno da li je dvojno knjigovodstvo ili jednostavno. Otvorite j.d.o.o. i siroko ga registrirate za sve moguce i nemoguće sto mislite da bi ikada mogli raditi. Poslije je doregistracija skupa. Djelatnike u prodaji mozete uzeti po volji ne moraju bit trgovci. Imadoh obrt i vise ga nikada ne bih otvorio, ako nista onda samo zbog progresivne porezne stope. Opceniti savjet: ako ne trebate velika ulaganja pocnite kao hobi. Na malo pa vidite kako ide. Otvaranje u tudjem stanu ne preporucam jer se vlasnik lagano predomisli ili proda stan, a promjena sjedista kosta vremena i novca i papirologije. Mozda vam je lakse sjediste stavit u svom nekom prostoru, a u iznajmljenom otvorite izdvojeni pogon. Što se tice poticaja samozaposljavanja pogledajte oglasne ploce na birou. Pune su oglasa za povrat sredstava za samozaposljavanje jer nisu namjenski utrosena. S kamatama naravno i pod prijetnjom ovrhe. Dakle prije otvaranja posjetite sve sluzbe koje mozete i dobro se informirajte pogotovo ako ste naoruzani samo dobrom voljom. Znam, hocu, mogu ce vas odvesti gdje i mene svojedobno, a to je u propast, ako niste dovoljno potkozeni i ako nemate trziste ili osiguran plasman.
 33. 2 bodova
  bovu

  Zatvaranje kredita iz depozita

  i depozit je vlasništvo ostavitelja. nemorate otvrarati novu ostavinsku raspravu. od javnog bilježnika tražite dopunu rješenja za naknadno pronađenu imovinu. pogledaj jb tarifu. dali imate ugovor o depozitu? dali na depozit teku kamate (očito ne dok banka nije za prebijanje)?
 34. 2 bodova
  Matrix

  Odlazak u mirovinu

  Legalis portal inače svojim pravilima poziva sve koji u njegovim forumima objavljuju, a naročito one koji odgovaraju na pojedina pravna pitanja, da svoja mišljenja iznose u najboljoj vjeri i sa isključivom namjerom pomaganja osobama koje su ta pitanja postavila. Legalis portal vjeruje da su svi odgovori na postavljena pitanja odgovoreni u najboljoj vjeri, i prema najboljem znanju osoba koje su te odgovore sastavile i objavile,a osobnog sam mišljenja da ste Vi prof jedan od tih.
 35. 2 bodova
  prof

  Odlazak u mirovinu

  Zato i postoji Legalis, za pravilno informiranje.
 36. 1 bod
  Spitfire

  Podizanje ograde

  Postoje dvije vrste ograde (vidi čl.101 i 102 Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima), zajednička i vlastita. U ovom slučaju govorima o vlastitoj i ona se postavlja ne na među nego pored iste na dijelu vlastite nekretnine. Ako bi se radilo o zajedničkoj koja se postavlja na među, trebala bi i vaša suglasnost te prava i obveze za korištenje i održavanje iste snose suvlasnici (on i vi) u jednakim omjerima.
 37. 1 bod
  Za sve ubuduće koji se nađu u slićnim situacijama : Kada vam se osoba predstavi kao inkasator HRT-a, ODMAH s istom osobom prekinite kontakt! Zatvorite vtata bez pozdrava! Nikakva potpisivanja ili ustupanja istim osobama na uvid svoje osobne podatke. Nemaju nikakve zakonske ovlasti od bilo koga išta dobtiti, odnosno bilo kakve osobne podatke koje traže ili ulaziti u stanove i kuće! Ako im pak date osobne podatke ili potpis, HRT-a čete se riješiti jedino i to možda samo putem sudske parnice.
 38. 1 bod
  Sanela, Ne znam u kakvim si odnosima s strucnom sluzbom skole, Ali ako dolazi samo tebi, a ne njima mozda se radi o nekoj namjestaljci i spletkama. Ako je neki covjek tako agresivan, onda bi napadao i strucnu sluzbu, a ne samo Vas
 39. 1 bod
  drot13

  Ovrha na nekretninu

  Ne, suprug ne odgovara za tvoje dugove, nemaš brige.
 40. 1 bod
  I to bez obzira tko na kraju "bude vozač"...
 41. 1 bod
  Potočnica

  otkaz i godišnji odmor

  Razmjerni GO se računa puni GO:12 mjeseci x mjeseseci koliko ste za poslodavca radili. Pretpostavljam da je vam je puni GO kod trenutnog poslodavca 22 dana, znaći 22:12x5= 9 dana. Ispada da ste kod starog poslodavca iskoristili sav godišnji na koji kod njega imate pravo. Ovaj jedan dan više poslodavac nema pravo tražiti povrat u bilo kakvom obliku. Kod novog poslodavca imat ćete pravo na drugi dio GO, s obzirom da ne znam detalje ( koliko bi bio puni GO, hoće li doći do prekida radnog odnosa...) neću računati, ali sad imate formulu, pa možete i sami kada bude potrebno i kada budete znali detalje.
 42. 1 bod
  Provjerit će te i znat će da imaš zabranu. Kazne su ogromne, ne isplati se.
 43. 1 bod
  drot13

  Registracija na krivu adresu

  Pismeno, preporučeno s povratnicom, ih obavijestiti o uočenom i upozoriti da u roku od 15 dana isprave grešku te upozoriti da ćete u protivnom obavijestiti ured državne uprave i poduzeti daljnje pravne korake.
 44. 1 bod
  drot13

  Godisnji odmor - uskracivanje

  Ako imate obrazac za godišnji, ispuniš ga i urudžbiraš 3 dana prije. Ako nemate, možeš sam napisati par riječi i urudžbirati, da ne bi bilo da nisi rekao na vrijeme.
 45. 1 bod
  Ruby_Danderfluff

  Preotvaranje glavne rasprave

  Onda ćete na ročištu saznati što je posrijedi.
 46. 1 bod
  Matrix

  solemnizacija sporazuma

  Sukladno odredbama čl. 54. Zakona o javnom bilježništvu, javnobilježnički akt je ovršna isprava ako ispunjava sljedeće uvjete: - ako je u njemu utvrđena određena obveza na činidbu o kojoj se stranke mogu nagoditi i - ako sadrži izjavu obveznika o tome da se na temelju tog akta može, radi ostvarenja dužne činidbe, a nakon dospjelosti obveze, neposredno provesti prisilna ovrha. Kad se ugovore ova dva uvjeta nastaje klauzula exequendi - ovršna klauzula na temelju koje vjerovnk može osigurati svoje tražbine s učinkom neposredne ovrhe na imovini dužnika i to odmah po dospijeću i neplaćanju tražbine. U vašem slučaju privatna isprava koja također ispunjava ove uvjete, a koju je javni bilježnik potvrdio (solemnizirao), ima isti učinak odnosno smatra se ovršnom ispravom, a za slučaj da u privatnoj ispravi nije utvrđena obveza na činidbu ili je pak izjava o tome nejasna, takvu izjavu na zahtjev obveznika može unijeti i javni bilježnik. Nakon toga obveznik treba staviti svoj potpis i privatna isprava se solemnizira te se na taj način toj privatnoj ispravi daje svojstvo ovršne isprave.
 47. 1 bod
  Matrix

  Nasljedstvo

  Koliko se može uočiti da je korisnica milja52 več dobila konkretni ugovor. Pošast bivših republika ex-yu,kad se u večini slučajeva oranice,ledine i šume kupovale bez provođenja ugovora kroz zemljišne knjige,a što je naknadno za posljedicu proizvelo ogroman broj sudskih postupaka u svrhu sređivanja stanja u katastru i zemljišnim knjigama.
 48. 1 bod
  felixx

  Ozljeđivanje lopova i objava snimke

  Ako objavljujete takvu snimku, neka bude popraćena objavom da se mole svi koji prepoznaju počinitelja da to dojave vama ili policiji. Dakle, ne nešto u smislu - ' 'vidite ove pokvarene lopine, takve bi trebalo .....' (nešto im zlo napraviti). Tako vas nitko ne može tužiti za klevetu ili poticanje na nasilje, nego je svrha objave isključivo pronalaženje krivca. A efekat na počinitelje je otprilike isti. Zašto ne napraviti tako da nakon minutu-dvije vožnje jednostavno automatilka prekine dovod goriva? Doduše, to je za automobile vrlo učinkovito (ukradeni auto ostane na prometnici u noći, i kradljivac će ga ostaviti) , dok bi ukradeni skuter mogao počinitelj odgurati. Ako stavite blokadu kotača, osim što možete odgovarati za ozlijedu počinitelja, može se dogodti da vam slupa skuter. Uzmite u obzir da i vi ili netko kome ćete posuditi skuter može jednom zaboraviti isključiti tu automatiku, pa i sami nastradate.
 49. 1 bod
  Spitfire

  Uporabna dozvola za kuće prije 1968.

  Malo se preklopismo , no nema veze. Samo da dodam da će podnositelj zahtjeva biti u obvezi plaćanja pristojbe (koja iznosi 700-njak kn), ili će biti oslobođen iste ukoliko priloži potvrdu op priznatom statusu HRVI.
 50. 1 bod
  Spitfire

  Uporabna dozvola za kuće prije 1968.

  Nije potrebno i može. Suvlasnici će eventualno saznati za predani zahtjev za izdavanje iste pri izlasku referenta na teren. Može.
Ovaj popis predvodnika je postavljen na Zagreb/GMT+02:00
×