Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Najaktivniji članovi


Popularni sadržaj

Prikazan je najviše praćeni sadržaj od 19.08.2019 u svim područjima

 1. 2 bodova
  Borbena7

  Darovni ugovor-molim pomoć

  Po sili zakona dolazi do promjene na strani dužnika, jer teret prati nekretninu, a ne vlasnika. Ništa ne treba posebno navoditi, jer su zk javne i smatra se da su svi upoznati sa stanjem u njima. Ne treba, ali može osporavati ovaj pravni posao zbog prava na svoj dio.
 2. 2 bodova
  sivko

  usporedni izračun mirovina

  Poštovani prof što reći osim svaka čast majstore.👍🍺 Od 1.4. u mirovini ( kraj radnog odnosa),jučer pismo od hzmo-a. Izračun 5787- po či.9a--kosoričinih 10% (dugo nam poživila jaco),bruto za isplatu 4779 kn. Inače (po zahtjevu za mirovinu) 53 g 7 mj života, radni staž 33 g 3 mj, mirovinski szaž 48 g 3 mj.,vrijednosni bod 1.2463.
 3. 2 bodova
  PDV ID broj se u praksi izdaje odmah, na licu mjesta. Uz ispravno popunjen obrazac P-PDV postupak traje oko 2 minute zajedno s printanjem, potpisivanjem, pečatiranjem i osobnim uručenjem rješenja i to kad se radi o sporom službeniku. Inače bi ga trebalo izdati u roku od 8 dana. Nemam pojma zašto je u Vašem slučaju zapelo, ali te stvari morate rješavati osobno na licu mjesta, ne predajom na protokol ili poštom. To može negdje stajati iz trivijalnog razloga (godišnji odmor, bolovanje i sl). Inače, po EU uputama, PDV ID brojevi ne bi se smjeli davati olako, nego bi odjeli za kontrolu PDV-a i procjenu gospodarske snage trebali po zahtjevu odmah izaći na teren i utvrditi kako se radi o opravdanom zahtjevu. Naime, olako dodjeljeni PDV ID brojevi (posebno firmama) su osnovni uvjet međunarodnih kružnih prijevara PDV-a kojim EU gubi više od 100 milijardi € godišnje. Međutim, kod nas (više) ne postoje ti odjeli, PDV ID brojevi se dodjeljuju kako sam napisao. Mislim da je razlog jednostavan - netko je na godišnjem (ili je obrazac krivo popunjen pa ga morate poporaviti), morate poći tamo i požuriti stvar.
 4. 2 bodova
  Borbena7

  Ugovor o kupoprodaji nekretnine

  Naravno da mogu, tada na ugovornoj strani kupca ima više osoba. Moguće je i obrnuto, kada je nekretnina u suvlasništvu, pa na ugovornoj strani prodavatelja ima više osoba.
 5. 1 bod
  Borbena7

  stečaj potrošača

  Da, vidim. Mišljenja sam da je osobi u interesu što prije ubrzati ovaj postupak, jer joj ide u prilog činjenica da joj je sada još uvijek primanje opterećeno ovrhom tj. da nema raspoloživih sredstava za trenutno podmirenje duga, a ovakvo stanje dovodi do otvaranje i istovremeno zaključenja jednostavnog stečajnog postupka nad imovinom potrošača.
 6. 1 bod
  Borbena7

  stečaj potrošača

  Mišljenja sam, da bi trebali provjeriti na e-oglasnoj ploči, da li su pozvani vjerovnici potrošača da u roku od 45 dana od objave oglasa obavijeste sud o imovini potrošača koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa u slučaju da jednostavni postupak stečaja potrošača bude otvoren. Ukoliko ovaj oglas još nije objavljen, tada bi trebalo napisati sudu požurnicu za postupanje u predmetnom spisu. Ukoliko na ovaj oglas vjerovnici potrošača ne obavijeste sud o postojanju imovine koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa, a s obzirom na to ispunjene zakonske pretpostavke za otvaranje jednostavnog postupka stečaja nad imovinom potrošača, te da je na ovakav način utvrđena vrijednost imovine potrošača koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa manja od 10.000,00 kn, utvrđuje se da postoje uvjeti za otvaranje i istovremeno zaključenje jednostavnog stečajnog postupka nad imovinom potrošača. I nakon toga sud oslobađa potrošača od preostalih obveza.
 7. 1 bod
  Ginko72

  Prijava MUP-u od strane liječnika

  Ima nas puno branitelja ispod 50, ali bolest ne pita. Eto, to i mene čeka, iako nakon skoro dvije godine bolovanja čudim se da me nije prije doktorica prijavila. Tražili su me iz Mup-a u petak na adresi prebivališta da mi uruče poziv, ali me nisu našli jer sam na adresi boravišta tj.bliže bolnici. Slijedi mi izvanredni liječnički, a nakon toga min.3 mjeseca uzimanje vozačke. Kao profesionalni vozač sa B,C,D kat. vjerojatno C i D kat., više neću dobiti natrag. Dijagnoze: F62, F 43.1, F 45, I25.2, I21.0, I10, I25.3, Z95.5, Neuraligia intercostalies lat.sin.recid., Insuff posturales. Terapija mi je nakon dužeg vremena pogođena, i pijem 8-11 tableta dnevno, zavisno kako se osjećam. Čekam u ponedjeljak da mi uruče taj poziv, a nema šanse da prođem liječnički na medicini rada. Naravno, kad to sve obavim, napisat ću kako je završilo.
 8. 1 bod
  OVi ste prvi zahtjev slovo D. https://gov.hr/moja-uprava/drzavljanstvo-i-isprave/hrvatsko-drzavljanstvo/stjecanje-hrvatskog-drzavljanstva/1719 znači po čl.16 https://www.zakon.hr/z/446/Zakon-o-hrvatskom-državljanstvu
 9. 1 bod
  Borbena7

  stečaj potrošača

  Zato što kada potrošač ima stalna novčana primanja može očekivati da će mu sud naložiti da u roku od 12. mjeseci (računa se od pravomoćnosti rješenja o otvaranju jednostavnog postupka stečaja potrošača) uplaćuje na račun suda određeni iznos tog svog stalnog novčanog primanja, a sve radi namirenja vjerovnika.
 10. 1 bod
  Domaća radinost može prodavati svoje proizvode samo kod kuće.
 11. 1 bod
  fkrjdj

  Preljub supruge - molimo savjet

  Borbena7, puno hvala na savjetima i informacijama!
 12. 1 bod
  Matrix

  Poništenje darovanja

  Ukoliko daruje bratu, da.
 13. 1 bod
  sivko

  vožnja auta sa stranom vozačkom

  I moraš imat RH vozačku.I moraš vozit vozilo RH tablica.
 14. 1 bod
  Uh, nism znao da nisi u braku, ali zato će ti ostati više da se sam počastiš. Živ sam ja i ne baš najzdraviji ali nije ništa zbog čega bih se trebao brinuti. Vozim motor, auto, ali godine uzimaju svoje pa, malo samotrljantivio. Sve je u redu glede mene, a nadam se da si i ti dobro. Kupi si nekakav motor, dok si single i pazi kako voziš. Živ, Zdrav i veseo bio ratniče ! BTW, vježbaj malo gađanje i pucanje iz puške ili pištolja jer i kod tebe (nadam se da ne) godine uzimaju "danak". LP iz Valpovštine
 15. 1 bod
  Pa di si ti legendo Mrljavac ? Već sam se zabrinuo da te nema ovdje. Baš je lijepo ponovo vidjeti tvoj post. Kako si ono " rekao ", stisnem enter i kaj onda 😂 ? ( vrlo blizu si bio sa izračunom, vrlo blizu 😉, imam zericu koju kn više ). Živ i zdrav ti meni legendo bio i 100 godina još poživio. Kada si nađem ženu , zovem te u svatove. Do tada sam slobodan strelac. A kaj se tiče cuge i vožnje, znaš kako se kaže : " Ako sam lud, nisam glup ." Još jednom Mrljo, legendo pozdrav ! 🙂
 16. 1 bod
  Pozdrav ekipi. Najavljeno je povećanje aktualne vrijednosti mirovine 2,44 posto u rujnu 2019. Dakle, Kompa, lako je za izačunati - ako ti je mirovina cca 5.915 kuna ("odokativno"), satniče, na to dodaš plus (+) 2,44% i, idemo lagano. U kalkulator upiši 5.915+2,44% i stisneš "enter ili tipku "jednako", dolje u kutu kaklulatora i, eto ti mirovine za ubudućih 6 mjeseci, a to bi (hipotetski) iznosilo oko 6000,15 kuna. Dobit ćeš zaostatke pa će sa povećanjem biti oko 4oo i nešto kuna. Znači, mirovina ti je oko 6000, 50 kuna. Taman da obitelj za ove zaostatke odvedeš na laganu večericu (pohani som, pomfit i salata te boca polukvalitetnog vina, a djeci nešto bezalkoholno). Ovo je hipotetski izračun jer nije mirovina u svakog branitelja ista. Pozdra ekipi i sretno. Pazite na zdravlje i "Živjeli". Upozorenje tebi Kompa. Ako upravljaš vozilom, ostavi se alkohola jer su kazne drastično povećane. Tvoja ljepša polovica smije smazati cijelu litru, a svi se vežite u vozilu i polako vozite. Sretno Vama i svim ostalim braniteljima
 17. 1 bod
  Borbena7

  stečaj potrošača

  Ovo je vrlo bitno. Do kada je osoba zaposlena i postoje li šanse za produljenjem radnog odnosa?
 18. 1 bod
  prof

  Izračun radnog staža

  66.35 x 1,0244 = 67,97 - trebala bi biti nova avm (aktualna vrijednost mirovine) od 01.07.2019.g.
 19. 1 bod
  Borbena7

  prodaja stana

  Može se prodati, jer imate pravo na razvrgavanje suvlasništva. Međutim, svakako je povoljnija opcija da sami prodajete, a ne da Vam sud prodaje.
 20. 1 bod
  Borbena7

  prodaja stana

  Ukoliko se ne možete dogovoriti, sud dijeli nekretnine geometrijski. Ali ako geometrijska dioba nije moguća bez da se znatno umanji vrijednost nekretnine, sud određuje civilnu diobu nekretnine tj. donosi odluku da se nekretnina proda, a dobiveni iznos podijeli suvlasnicima razmjerno njihovim suvlasničkim dijelovima.
 21. 1 bod
  Jana11

  Podjela imovine nakon rastave braka

  Zahvaljujem na odgovoru
 22. 1 bod
  gala385

  Godisnji odmor

  26 bi trebao biti posljednji dan godišnjeg odmora.
 23. 1 bod
  atomic95

  Snimanje policijskih službenika

  A u konkretnom slučaju je policajac u krivu. Jedino što je građanin trebao napraviti bez opiranja je postupanje po zapovijedi policajca. A snimat može. A da je građanin pametniji, poslušao bi policajca, prošao bi rampu, stao bi sa strane. Pokušao je platiti novcem, a on je neopravdano odbijen. Sva moć policajca u konkretnom slučaju bila bi u legitimiranju i hvala i doviđenja. Jer nije prekršaj nikakve vrste plaćati službenom valutom. A i u ovom slučaju građanin vjerojatno nije na nikakav način sankcioniran, osim što je riskirao provođenje jer nije slušao zapovijedi
 24. 1 bod
  Borbena7

  Ostavinska rasprava

  ZK odjel suda po službenoj dužnosti provodi upis pravomoćnog rješenja u zk. Vi ćete biti upisani kao vlasnik. A sada je dalje na Vama da odlučite na koji način želite svoj dio prenijeti na sina.
 25. 1 bod
  Borbena7

  Tužba zbog veće alimentacije

  Koliko godina imaju djeca i koliko plaća za koje dijete?
 26. 1 bod
  Mario137

  Doo

  Izvedivo je da svi programiraju iz vlastitog doma. Za tu djelatnost ne morate imati fizički prostor, ali morate imati adresu sjedišta firme. Upravo za takve svrhe može se za par stotina kuna mjesečno iznajmiti tzv virtualni ured, gdje dobijete fizičku adresu sjedišta, odnosno adresu rada firme, telefonski broj, poštanski sandučić itd. Međutim, nije loše razmotriti opciju registracije firme na Vašu adresu. Tu je potreban ugovor o zakupu između Vas kao fizičke osobe i (j)doo-a. Prednost toga je što firma plaća Vama, tj. to je jedan od najjeftnijih zakonitih načina da novac iz firme završava u Vašem džepu (i Vaših partnera, naravno). Drugi načini su isplata plaće (što kod vas ispočetka neće biti) i isplata dobiti (čega će, nadamo se, biti). Nema zapreke da sve 3 osobe rade programiranje za svoju firmu bez obzira što su drugdje zaposleni na puno radno vrijeme. Vaša firma ne mora imati zaposlene. Ovo je neko vrijeme bilo sporno, ali Ustavni sud je negdje oko 2000. godine odlučio da se firme ne može 'prisiliti' da imaju zaposlenike.
 27. 1 bod
  2,44 % ! Ja sam napisao 1,8 %. Drago mi je da sam pogrijšio. Očekuje se da će u petak ili najkasnije sljedeći ponedjeljak upravo vijeće HZMO-a donijeti odluku o povećanju mirovina za 2,44 posto, za koliko će od rujna porasti mirovine.Pročitajte više na: https://m.vecernji.hr/vijesti/mirovine-ce-od-rujna-rasti-1-8-ili-44-kune-1339807 - m.vecernji.hr
 28. 1 bod
  Kompa

  priznavanje hrvi

  Dodaju se, odnosno povećavaju koeficijenti plus još ako si iz mupa, dobiješ i dva zvanja više. Evo meni je , prva mirovina ( po onim prastarim zakonima ), bez rvi statusa i to jos dok sam imao prof nesposobnost bila nekih 800 kn niža, odnosno kada su u mirovinskom na osnovu statusa rvi, ukomponirali te vece koeficjente i dva viša zvanja povisila se za nekih 800 kn, s time da je i dalje ostala prof nesposobnost. Za isto sam samo u hzmo poslao potvrdu o hrvi statusu i zatražio novi izračun mirovine. Kasnije oko godinu dana išao sam na ponovna vještačenja u hzmo gdje su mi odredili opcu nesposobnost i veći omjer vezano za rat. Tada mi je mirovina ponovo narasla za koju kn.
 29. 1 bod
  Prema popisu vezanih i povlaštenih obrta to je slobodan obrt ali vam vjerojatno treba dozvola Hrvatskih šuma za obavljanje tog posla ako će te sijeći drva na državnom zemljištu. Možete navesti neke djelatnosti koje nužno ne moraju biti vezane uz šumu samo pazite da te djelatnosti ne zahtijevaju povlasticu ili stručnu osobu osposobljenu za taj posao (npr. računovodstvena djelatnost morate imati završenu SSS za ekonomista). Tu vam se nalazi popis vezanih i povlaštenih obrta. http://www.uoz.hr/pdf/popis_vezanih_i_povlastenih_obrta.pdf
 30. 1 bod
  Mister-X

  Zračna puška - nasljeđe

  građani predaju i oružje (pištolj,puška) dobrovoljno bez kazne... pogotovo ako poslušaš drota
 31. 1 bod
  Mario137

  POVRAT POREZA

  Povrat poreza za 2018 godinu vrši se automatizmom kroz tzv 'poseban postupak' za građane. Trebate poći u nadležnu ispostavu i vidjeti imate li pravo ili ne. Nema smisla da to sada računamo kad je to tamo gotov podatak iz kompjutera, bez mogućnosti pogreške. Može se i izračunati, ali dali ste premalo podataka, pa je daleko jednostavnije da pođete tamo ili da pošaljete upit: https://www.porezna-uprava.hr/kontakti/Stranice/Pišite-nam.aspx
 32. 1 bod
  Mario137

  Preraspodjela poreza na dohodak

  Obrazac se zove ZPP-DOH i predajete ga sljedeće godine, najkasnije do kraja veljače. Putem njega možete vršiti preraspodjelu osobnog odbitka za 2019 godinu: https://www.porezna-uprava.hr/HR_obrasci/Documents/POREZ NA DOHODAK/ZPP-DOH.pdf Podnijet ćete 2 obrasca, za Vas i supruga. Referenti u nadležnoj ispostavi bi Vam trebali pomoći oko ispravnog popunjanja, ali nije teško.
 33. 1 bod
  drot13

  Rent a car scamm

  Maknuo sam ti naziv i link, a radi se o našoj firmi (odeš na njihovu stranicu i impresum, skroz na dnu). Pošalješ (pisano s povratnicom) im zahtjev da vrate novac u nekom roku (npr. 2 tjedna) ili ćeš tužiti za naknadu štete, podnijeti kaznenu prijavu radi prijevare, prijaviti državnom inspektoratu i dr.
 34. 1 bod
  Invalidsko mjesto bi trebalo biti označeno i vertikalnom i horizontalnom signalizacijom, ali pitanje je kakva je praksa lokalnog suda. U svakom slučaju, nemoj ignorirati ostavljenu obavijest, nego dostavi podatke, pa piši prigovor na prekršajni nalog u smislu da mjesta nisu pravilno označena.
 35. 1 bod
  sivko

  BIH vozačka, RH reg. oznake

  Da nisi imao boravišnu iskaznicu i osobnu za stranca? Ako imaš boravišnu tj.odobren boravak u roku 1 godine moraš zamjeniti BiH vozačku za hrvatsku.
 36. 1 bod
  sivko

  Kleveta određene javne grupe ljudi

  Mogu ga tužit i pri tome moraju dokazat da nisu lopovi. Da su htjeli tužili bi ga.Čim je štampao majice pomogao je hrvatskom gospodarstvu.
 37. 1 bod
  sivko

  Darovni ugovor-automobil

  Tko kaže da se mora odmah registrirat?Napravite ugovor i na tehničkom platite taksu a registrirat će ga kad ga popravi.
 38. 1 bod
  drot13

  Snimanje policijskih službenika

  Ne može samo reći, mora i evidentirati, a i to samo za prekršaje s fiksnom kaznom do 1000 kn bez drugih predviđenih sankcija. Nekad je postojao posebni obrazac za pismeno (3 listića od kojih 1. ide prekršitelju, 2. u evidenciju, a 3. ostaje u bloku), a posebni za usmeno upozorenje (2 listića od kojih 1. ide u evidenciju, a 2. ostaje u bloku), dok sada i jedno i drugo ide na ovaj prvi princip, samo što u slučaju usmenog upozorenja ne daješ 1. listić prekršitelju, nego i 1. i 2. idu u evidenciju. Ne znam koliko se uopće izriču usmena, kad je na isti obrazac, pa je lakše dati čovjeku njegov primjerak...
 39. 1 bod
  drot13

  Snimanje policijskih službenika

  Vlasnik/korisnik prostora smije snimati kao da je na javnom mjestu (nije mu zabranjeno), isto uz upozorenje. Nema neke konkretne i jedinstvene sudske prakse, a u slučajevima u kojima sam vidio mišljenja AZOP-a nisu pokretani nikakvi sudski postupci. Prikrivenim snimanjem možeš počiniti kazneno djelo, a i takva snimka se ne može kasnije koristiti u nikakvom postupku, tako da ne može poslužiti niti za kontrolu rada. Ne razvlačiš, ta situacija je uvijek problem. Policajac smije snimati službenim uređajima, također uz upozorenje da se snima, ali snimke ne smije uzimati na privatne medije niti objavljivati. Svojim ne smije snimati niti objavljivati. Ali i tu praksa govori svašta, s obzirom da je jedan koji je objavljivao fotografije pretrage na sudu oslobođen... Sudska praksa nam je baš svakakva.
 40. 1 bod
  Matrix

  Poništenje darovanja

  Raskid je nemoguć jer je ugovor ispunjen. Otvorite link i utvrdite da li u vašem slučaju postoji osnov za opoziv darovanja
 41. 1 bod
  Poštovani, Također i ja kao i korisnica Addy555 svakako preporučam da se žalite protiv prekršajnih naloga koje stižu iz Fine. U prigovoru napišite da istog osporavate u cijelosti iz svih razloga navedenih u članku 237. st.1. prekršajnog zakona. Nadalje navedite da nisu uzete u obzir sve okolnosti slučaja ponajprije vaša dosadašnja nekažnjavanost za koju kao dokaz predlažete uvid u prekršajne evidencije. Dodajte i neke svoje razloge za koje smatrate da su relevantni (lošu poslovnu situaciju, loše imovinske prilike i sl.). Na kraju predložite sudu da izrečenu kaznu ublaži primjenom članka 43. Prekršajnog zakona za primjenu kojeg su se u vašem konkretnom slučaju ispunile zakonske pretpostavke. MarijanV, podnošenje ostavke na mjesto direktora je najbrilijantijna ideja koju ste mogli imati u ovom slučaju! Upravo ta činjenica Vas u potpunosti oslobađa bilo kakve kazne i odgovornosti od dana podnošenja ostavke, te ne možete biti pozvan na odgovornost niti kažnjen za bilo što nakon dana podnošenja ostavke (!). Naravno, sve pod uvjetom da je Vaš potpis na ostavci ovjeren kod javnog bilježnika i dostavljen osnivaču (skupštini) na znanje putem pošte preporučeno s povratnicom. Podnošenje ostavke u ovakvim i sličnim situacijama svima preporučam!!! Naime, sukladno članku 424.a. st.1. Zakona o trgovačkim društvima (NN NN 111/93, 34/99, 121/99, 52/00, 118/03, 107/07, 146/08, 137/09, 125/11, 152/11, 111/12, 68/13, 110/15), predsjednik i član uprave mogu dati ostavku, za njihovu ostavku nije potrebna odluka u društvu, te ta odluka djeluje od dana kada je izjavljena društvu. Sukladno stavku 2. istog članka ostavka iz stavka 1. ovoga članka izjavljuje se u pisanom obliku skupštini društva. Sukladno članku 425. st. 4. istog zakona upis promjene člana uprave u sudski registar deklaratorne je naravi. Znači uopće nisu potrebne nikakve promjene u sudskom registru nakon podnošenja ostavke, jer je konstitutivan trenutak podnošenja ostavke, a ne upis u registar! Upravo zbog toga, smatram da niste počinili prekršajno djelo koje Vam se stavlja na teret, jer od dana podnošenja ostavke više ne obnašte dužnost člana uprave tj. odgovorne osobe trgovačkog društva, pa time nakon navedenog dana ne snosite više prava, obveze ni odgovornosti povezane s tom funkcijom. Time su se ispunile pretpostavke za donošenje presude kojim se oslobađate krivnje u prekršajnom postupku. Glede brisanja društva po službenoj dužnosti nakon što 3 godine ne predaje izvješća, iz osobnog iskustva mogu reći da taj sustav funkcionira, no treba imati ipak malo strpljenja, jer to ne ide odmah nakon 20.04. treće godine. Naime, trgovačkom sudu ipak treba malo vremena da to obradi, jer takvih društava ima desetke tisuća na svakom trgovačkom sudu. Ako su istekle 3 godine, vrlo je vjerojatno da će društvo biti brisano uskoro, možda čak i dok ovaj prekršajni postupak bude u tijeku. Stoga svakako provjeravajte sudski registar. Glede likvidacije društva, nju ne preporučam nikome, već upućujem na link o toj temi: http://legalis.hr/topic/99056-zatvaranje-jdoo-bez-poslovnog-računa/ Evo, nadam se da sam Vam barem malo pomogao. Lp.
 42. 0 bodova
  sivko

  Članstvo Hrvatske u Europskoj uniji

  Naravno da je članica.
 43. -1 bodova
  facuk

  Izračun radnog staža

  Imam opet pitanje. Znači, kad se ode u prijevremenu mirovinu sa penalizacijom od 18%, dal to umanjenje je trajno (do smrti?) ili se ukida kad se dostignu godine (65)?. I još jedno. AVM je dosad bila 66,35 kn, a sad čitam da je uz povečanje neznam~2% ispadne manje od 66,35%. Kako to??? Hvala.
Ovaj popis predvodnika je postavljen na Zagreb/GMT+02:00
×