Jump to content

Predvodnici


Popularni sadržaj

Prikazan je najviše praćeni sadržaj od 16.05.2019 u svim područjima

 1. 2 bodova
  LjuboZG

  Zamjena parkirnog mjesta

  Najvjerojatnije je vaše parkirno mjesto upisano kao pripadak vašeg stana i susjedovo garažno parkirno mjesto kao pripadak njegovog stana još prilikom etažiranja zgrade. Dakle, jedini potpuno siguran način da parkirna mjesta ''zamijenite'' jest da se radi ponovno etažiranje cijele zgrade i da se susjedovo parkirno mjesto upiše kao pripadak vašeg stana i vaše kao pripadak njegovog stana, ali to vam je potpuno neisplativo raditi. Vi sa susjedom možete potpisati ugovor kojim ćete zamijeniti parkirna mjesta, ali taj ugovor će vezati samo vas i nije trajno rješenje, budući da se takvim ugovorom ne možete niti vi upisati kao vlasnik njegovog parkirnog mjesta niti on kao vlasnik vašeg parkirnog mjesta.
 2. 2 bodova
  1) sastavit ćete darovni ugovor koji ćete potpisati i vi i dijete prije nego dođete u Hrvatsku. Napominjem da u ugovor morate staviti odredbu da obdarenik stupa u posjed nekretnine odmah po sklapanju ugovora, inače bi ugovor trebao biti solemniziran 2) sastavit ćete prijedlog za uknjižbu prava vlasništva temeljem tog istog ugovora koji će vaše dijete potpisati prije nego dođete u Hrvatsku 3) kada dođete u Hrvatsku, vi ćete kao darovatelj kod javnog bilježnika ovjeriti svoj potpis na ugovoru koji ste ranije potpisali i nakon toga predati prijedlog za uknjižbu (koji je obdarenik potpisao prije vašeg dolaska u Hrvatsku) na gruntovnicu. Moram napomenuti da je ovo što sam napisao izvedivo na način na koji sam napisao jedino i isključivo ako je dijete hrvatski državljanin s prijavljenom adresom prebivališta u Republici Hrvatskoj. Naime, ako se radi o stranom državljaninu (izvan područja EU) postoji mogućnost da je potrebno dodatno odobrenje za stjecanje prava vlasništva. Ako dijete nema prebivalište na području RH gruntovnica će Vas vjerojatno tražiti da imenujete punomoćnika za primanje pismena u RH. U oba slučaja je sve i dalje izvedivo, ali uz dodatne radnje.
 3. 2 bodova
  prof

  Udaljenost od međe

  Poštovani sljivan, -nastavak gradnje MORATE raditi po novom projektu (ili starom), to jest po onom za koji ishoditi novu građevinsku dozvolu. -uplaćeni doprinosi za projekt po staroj građevinskoj dozvoli prenose se na projekt po novoj građevinskoj dozvoli -obaveza plaćanja doprinosa je eventualno samo za dio kubikaže koji bude veći po novom projektu. Lijep pozdrav
 4. 2 bodova
  mutavi

  Udaljenost od međe

  Kako je izdano rješenje o izvedenom stanju, objekt je legalan, onakav kakav jest, trenutno izveden. Za nastavak gradnje ishodavati građevinsku dozvolu. Što se tiče "suglasnosti" ona nije potrebna, već tijelo graditeljstva mora udovoljiti čl. 115. st.2 Zakona o gradnji.
 5. 2 bodova
  sivko

  Zabrana ulaska u zemlje eu

  Samo vratit. Zabranabi bila da te kontroliraju unutar schengena ili na izlazu iz njega a da zabrana postoji.
 6. 2 bodova
  Podneskom se obratite sudu koji je donio odluku o plaćanju Vašeg uzdržavanja u predmetu (upišite broj predmeta u kojem je odluka donesena), kojim podneskom izvjestite sud da su se promjenile okolnosti na način da ste završili školovanje i zaposlili se, te da više nemate pravo na uzdržavanje i da se, temeljem toga, otac oslobodi daljnjeg plaćanja uzdržavanja...kao dokaz priložite potvrdu o zaposlenju.
 7. 2 bodova
  Preko ljeta ne radi nitko osim budala poput tajnika i računovođe za 500 kuna manju plaću od učitelja, obzirom da svi učitelji idu oko 8.7. na godišnji i do tad su obavljene podjele svjedodžbi i dopunska nastava.... Vas će najvjerojatnije ponovno uzeti na 60 dana pa raspisati natječaj u listopadu. Ako Vas nešto buni, pravilo je da zamjena ne smije raditi ukoliko osoba koju mijenja koristi godišnji, I TO PREKO PRAZNIKA kako MZO ne bi plaćalo osobu na godišnjem i zamjenu, dakle 2 osobe. Inače, osobno u ugovor stavljam odredbu "i traje do povratka xxx na rad"....ovo što je Vaš tajnik stavio je neobično, pogotovo jer ste razrednik koliko sam shvatio i nema potrebe ako osoba koju mijenjate ne koristi godišnji, odnosno istu plaća HZZO, a ne MZO. Nema nikakve zapreke da budete u radnom odnosu preko ljeta ako je osoba koju mijenjate na rodiljnom/roditeljskom opustu, međutim, tako Vam je sročen ugovor....
 8. 2 bodova
  sivko

  Uhvatili su me sa Marihuanom

  Možeš otići pitat za mobitel pa će ti odmah i reći hoće li bit kaznenog postupka.
 9. 2 bodova
  Ministarstvo ne financira zamjene osoba koje koriste porodiljni ukoliko iste s 1.7. koriste godišnji odmor. Dakle zamjena ne može preko ljeta biti u radnom odnosu ako osoba koju zamjenjuje ode na godišnji....ravnatelj je u pravu. Ako Vam tako stoji u ugovoru koji ste POTPISALI, nemate apsolutno nikakve pravne osnove.
 10. 2 bodova
  Krajnje oprezno u konkretnom slučaju, kao prvo Vi se ne možete odreći u korist svog sina jer on nije vaš sunasljednik. E sad dolazimo do pravnih koraka na koje morate obratiti pozornost,naime prema odredbama čl. 130 st.1 ZN vi se možete odreći nasljedstva, no prema stavku 2 istog članka, takvo odricanje se proteže i na vaše potomke ukoliko jasno i nedvosmisleno ne izjavite "da se odričete isključivo u svoje ime", znači ako treba da javnom bilježniku dodatno narodnim jezikom objasnite vašu želju da želite odricanje na način da umjesto vas u položaj nasljednika stupe vaši potomci. Napomena:ukoliko pored sina imate još djece, imajte na umu da će glede navedenog oni svi biti nasljednici, no jasno da i oni imaju pravo dati svoje nasljedničke izjave.
 11. 2 bodova
  Imate pravo na 4 tjedna godišnjeg. Tjedan se sastoji od radnih i od slobodnih dana, što znači da vaših tjedan dana godišnjeg mogu biti 3 dana GO + 4 slobodna dana (što je 12 dana godišnjeg za 4 tjedna), mogu biti 5 dana GO + 2 slobodna dana (što je 20 dana godišnjeg), a mogu biti i 6 dana GO + 1 slobodan dan (što je onda 24 dana godišnjeg). Sve u svemu, razlike nema, stvar je u tome da ako imate manje dana godišnjeg, onda srazmjerno imate više slobodnih dana i obrnuto.
 12. 2 bodova
  Potočnica

  Godišnji odmor

  Radnik ima pravo na12 dana razmjernog godišnjeg odmora - računa se do zadnjeg dana radnog odnosa.
 13. 1 bod
  verona2

  BRAČNA STEČEVINA

  Zanimljivo... Jeste li za tih 20god i sami koristili placeno? Grijali ste se i sami..koristili struju..vodu..ili bi vi sami da ste bili zivjeli u mraku bez struje grijanja? Mislite li joj naplatiti i sta je pojela ako je slucajno kupljen koji kruh od sredstava te najamnine? Da ne duljim razumijete na sta ciljam.. Vasa supruga sve te godine nije bila podstanar..niti "crni putnik" na brodu..bila je vas supruznik..dakle u bracnoj zajednici u kojoj se podrazumijeva međusobno uzdrzavanje..za vrijeme dok ta zajednica traje.. Cak i da je zivjela odvojeno od vas a vi placali rezije to ne biste mogli dobiti sad natrag jednostavno zato jer ste u to vrijeme bili u bracnoj zajednici.
 14. 1 bod
  1) sin ima pravo na nužni dio koji iznosi jednu polovicu vrijednosti onoga što bi dobio kao zakonski nasljednik (da nema oporuke). 2) pravo na tužbu radi utvrđivanja očinstva ograničeno je strogim zakonskim rokovima. U ovom slučaju, nepriznato dijete ostavitelja može takvu tužbu podnijeti ukoliko je mlađe od 25 godina i to u roku od godinu dana od smrti ostavitelja ili šest mjeseci od pravomoćnosti rješenja o nasljeđivanju (čl. 383. i 386. Obiteljskog zakona) Tužba se podnosi protiv ostaviteljevih nasljednika. 3) Nužni dio potomaka i bračnog druga iznosi 1/2 onoga što bi dobili kao zakonski nasljednici, a ostalih nužnih nasljednika (ako ih ima) 1/3 onoga što bi dobili kao nužni nasljednici. Pogledajte odredbe čl. 69.-70. Zakona o nasljeđivanju.
 15. 1 bod
  Naknada za neiskorišteni godišnji odmor Članak 82. (1) U slučaju prestanka ugovora o radu poslodavac je dužan radniku koji nije iskoristio godišnji odmor isplatiti naknadu umjesto korištenja godišnjeg odmora. (2) Naknada iz stavka 1. ovoga članka određuje se razmjerno broju dana neiskorištenoga godišnjeg odmora.
 16. 1 bod
  gala385

  E radna knjižica

  Neke djelatnosti kao recimo školstvo su ranije imale kao puno radno vrijeme službeno navedeno 7 sati dnevno a ne 8, te se računalo kao puno RV. Radi li se o tome kod Vas? Piše li Vam u zadnjoj kućici (trajanje staža) kod odnosa od 22.01.1996. - 30.06.2002.. išta? Ako se radi o nepunom odnosno pogrešci bilo bi prazno.
 17. 1 bod
  Prema čl. 54. Zakona o tržištu rada, pravo na novčanu naknadu pripada nezaposlenoj osobi u određenom vremenskom trajanju s obzirom na ostvareni sveukupni radni staž.
 18. 1 bod
  Borbena7

  Stecajni postupak

  U tom slučaju na raspolaganju je obični stečajni postupak (ne jednostavni postupak stečaja potrošača).
 19. 1 bod
  Zakon kaže najmanje 9 mjeseci rada u zadnja 24 mjeseca, ne specificirajući pritom da to vrijeme mora biti ostvareno kod jednog poslodavca. Stoga, po mom mišljenju, u vašem slučaju, gleda se ukupni radni odnos.
 20. 1 bod
  Željac047

  Zbrka oko alimentacije

  Nemate na čemu zahvaljivati, nemate se čega plašiti, jer se borite za prava djece, naše budućnosti...lijepi Vam pozdrav i svako dobro..!
 21. 1 bod
  Matrix

  Kupnja zemljišta

  Vidi odredbe čl. 9 st. 1 i čl. 10 st. 3 i 4 Zakona o zemljišnim knjigama
 22. 1 bod
  Pravilnik o vezanim i povlaštenim obrtima NN 42/08
 23. 1 bod
  sivko

  Zabrana ulaska u zemlje eu

  Dobro ti je rekla.
 24. 1 bod
  LjuboZG

  VIP-net prevario skoro 400 ljudi??

  VIP je samo promijenio tvrtku (samo ime) u A1 Hrvatska. Dakle, uopće se ne radi o pravnom sljedništvu, već je to i dalje isto društvo koje se više ne zove VIPnet nego A1 Hrvatska. OIB je isti, sjedište je isto i poslovna adresa je i dalje ista. O pravnom sljedništvu u pravilu govorimo kada dolazi do pripajanja, spajanja, odvajanja ili razdvajanja društava, što se ovdje nije dogodilo. Samo je promijenjena tvrtka (odnosno ime). Ovrhovoditelj (odnosno, sada tužitelj) je o tome trebao obavijestiti sud, a ako to i nije učinio, može i na sljedećem ročištu. Vas o tome nitko nije trebao službeno obavijestiti, budući da se i dalje radi o istom trgovačkom društvu i sva prava i obveze koje ste imali prema VIPnet-u postoje i dalje prema A1 Hrvatska.
 25. 1 bod
  Jedna bitna napomena.. naveo si da si sada u inozemstvu preporucujem ti da primas pozive (ukucani) i da se odazoves na rasprave jer ukoliko ignoriras izdat ce ti tjeralicui bit ces u zatvoru do 30 dana. to što si na radu u inozemstvu nije opravdanje za nedolazak na sud ,mozda i je ali onda obavijesti sud prije rasprave da se nalazis u inozemstvu.
 26. 1 bod
  Mislim da neče iči na kazneni postupak,ali ja to samo mislim po mojem saznanju, iskustvu. Jer bitno je da nije veča količina primjer vise od cca 10-15 grama i nema vage. Da su ti kojem slučajem našli vagu automatski (večina slucajeva)bi odgovaro kazneno.. inače za drogu njezinu preprodaju i prodaju u zadnjih godina idu isključivo mjere pračenja pa onda uhočenja.. skoro pa sto posto sam uvjeren da je to to.. prekršajno češ odgovarat,ali njima je bitno da te sad imaju u dosjeu stoga pokušaj u budučnosti da se odmaknes od konzumacije kao i od prodaje,preprodaje i tzv: “sređivanja” paketa grama i slično..
 27. 1 bod
  U redu, hocu. Ja cu vas izvjestit nakon zavrsenog rocista pa da vidimo jesmo bili u pravu. Hvala vam svima od srca.
 28. 1 bod
  Iskorištavanjem povjerenja odnosno zlouporabom (neovlaštenim korištenjem) povjerenog ključa. Napravite sve kako ste i sami naveli ovdje i nema straha od bezuvjetnog zatvora. Ići će uvjetna osuda, moja procjena 8-10 mjeseci uvjetno na 1-2 godine. Kada optuženik prizna djelo, onda se postupak maksimalno pojednostavnjuje, pa je izvjesno da bude sve i gotovo na prvoj raspravi.
 29. 1 bod
  G-man

  Uhvatili su me sa Marihuanom

  Mogu itekako, jer čak i da ste prijateljima to dali bez novčane naknade, počinili ste kazneno djelo. U svakom slučaju, treba pričekati ishod ovoga, osobno smatram da će ići i kazneni postupak budući su ove poruke prilično jasan dokaz kaznenog djela.
 30. 1 bod
  Dakle, kao što sam i napisao, jedan tjedan GO-a ste iskoristili (6 dana), ostaju 4 tjedna odnosno 24 dana GO-a.
 31. 1 bod
  Može trajati i sat vremena.Sve priznaš,izjaviš kajanje i kažeš sve o povratu novca (uz pismene dokaze).I da si časno i pošteno došao iz Njemačke na raspravu,da tamo radiš,da ćeš se uskoro oženit...Ne bi trebalo ni da DO previše pili oko kazne.
 32. 1 bod
  Ok, sve jasno. Najbitnije je da vratiš novac jer ti to ide u prilog, a mislim da nema šanse da dobiješ bezuvjetnu zatvorsku kaznu.
 33. 1 bod
  Ponesi na ročište sve dokaze da si lovu vratio tj.da vraćaš.Sve drugo ćeš isto ispričat sucu i tražit uvjetnu kaznu.
 34. 1 bod
  drot13

  Uhvatili su me sa Marihuanom

  Ne znam što bih ti rekao, ali nemam dojam da su to ozbiljno shvatili. Da su mislili ići na kazneno djelo, onda bi i ovu pronađenu drogu uklopili u tu prijavu, ne bi te gonili prekršajno. S druge strane, da su mislili ići samo na prekršajno, ne bi ti uzimali mobitel... Nisu pogriješili jer može i odvojeno, ali nije uobičajeno da se takvi postupci razdvajaju. U kuću si ih pustio ili su nabavljali nalog?
 35. 1 bod
  drot13

  Uhvatili su me sa Marihuanom

  Sudu je bitno samo to da si posjedovao, ali sigurno će te pitati od kuda ti. Ako su ti uzeli mobitel i imaš takve poruke unutra, onda to još nije gotovo. Poruke mogu koristiti protiv tebe, ali će ispitivati i one s kojima si komunicirao, pa će i njihove izjave biti dokaz. Ako će imati dokaze da si nabavljao, onda te mogu tužiti i za prodaju (ako si prodavao) ili za omogućavanje (ako si samo davao bez da si uzimao novac), a to će biti kazneni postupak i malo složeniji i konkretniji od ovog. U tom slučaju će ti trebati odvjetnik.
 36. 1 bod
  Željac047

  ODO

  Meni je malo nejasno kako Vam u Rješenju o odbačaju ne piše da imate pravo preuzeti privatni kazneni progon, tj. da sami možete podnesti tužbu protiv počinitelja kaznenog djela i to u roku od osam dana od primitka rješenja o odbačaju... Inače, više kaznenu prijavu za navedena KD nemožete nikome podnijeti, već preuzeti privatni progon protiv počinitelja, kao privatni tužitelj ustati Tužbom protiv počinitelja radi počinjenja navedenih KD koju predajede nadležnom Općinskom sudu zajedno sa dokazima na kojima temeljite tužbu..
 37. 1 bod
  arya_

  Odvjetnički vježbenik

  Ruby, sada postoje dvije vrste sufinanciranja od strane HZZ-a. Prva je uvođenje u pripravništvo gdje HZZ snosi polovinu troškova bruto plaće na period od godinu dana, a ova o kojoj sam pričala, i koju odvjetnici više preferiraju (sad znam i zašto) je stručno osposobljavanje za rad i ona može biti odobrena od 12-24 mjeseca. Osim plaće, Zavod vrši uplatu obveznih doprinosa mirovinskom i zdravstvenom osiguranju. U normalnom nekom svitu, taj odvjetnik bi ti na tu placu jos nadoda koju kunu iz svog dzepa jer realno, sa placom od 3000kn da zivis sam, kao podstanar (racunajuci da nemas svoj stan, kao sto vecina i nema), mozes podmirit jedino stan i rezije (ako i to, s obziron na enormni porast cijena iznajmljivanja stanova). Al ajde, s obzirom da jos zivim sa svojima, meni je ovo bilo dovoljno. Ma da i naidem na nekoga pa da mi kaze (zanemarivsi sad ovu mjeru HZZa) ''Slusaj, nisam te u mogucnosti isplacivat, evo ti, bubam 500kn misecno da imas za prijevoz, al naucit cu te svemu sta znam'', bilo bi posteno i iskreno s njegove strane. I sta se tice te prijave, ponavljan, nema smisla jer se ne moze dokazati. Isto ka sta ne mozes dokazat da na nekom natječaju za drzavnu sluzbu se zna unaprijed tko ce dobiti posao, a oni te uredno zovu na razgovor, sve testove prodes, dolazis na 45. krug natjecaja itd i sl. Pocet cu stat isprid faksa i tirat ove nove brucose da ga ne upisuju dileci im brosure po istinitom dogadaju ''Patnje mladog pravnika''
 38. 1 bod
  Borbena7

  Zaštićeni račun

  Od ovrhe će biti izuzet iznos od 4.158,00 kn. Nema načina da izbjegnete podmirenje duga, jer teško da će se poslodavac izlagati odgovornosti radi Vašeg duga. Fina će odblokirati račun kada namiri sve što joj je dostavljeno na naplatu, i kada namiri svoje troškove.
 39. 1 bod
  Željac047

  Zbrka oko alimentacije

  To bi bilo najbolje i najjednostavnije rješenje i za Vas i za oca djeteta i za dijete, ako je ikako moguće Sretno još jednom.!
 40. 1 bod
  fmolly

  USKLAĐIVANJE ZK I KATASTRA ???

  Katastar bi Vam trebao poslati Zaključak. Ali po novom zakonu, vi ste po Zaključku dužni dostaviti dokaz o vlasništvu iliti izvadak iz zk. S obzirom da niste vlasnik, katastar preuzima podatke iz zk i Vas briše. Ali opet, trebali bi biti obaviješteni Zaključkom. Kako god, Vi morate krenut sređivati vlasništvo.
 41. 1 bod
  sivko

  Zabrana ulaska u zemlje eu

  Ako je istekla zabrana možeš putovat.
 42. 1 bod
  G-man

  ODO

  Možete li napisati što vam stoji u rješenju o odbačaju kaznene prijave u dijelu koji se tiče pouke o pravima oštećenika?
 43. 1 bod
  G-man

  Krađa

  Ukoliko vas se tereti za krađu, ona je obzirom na vrijednost od 700,00 kn tzv. sitna, a u tom slučaju DORH-a nema u igri, već bi dotična trgovina sama treba poduzeti kazneni progon protiv vas. Hoće li oni to i učiniti, pitanje je, posebice glede toga hoće li ta slavina na kraju biti pronađena, jer je zametnuta ili ju je netko drugi uzeo.
 44. 1 bod
  G-man

  Kako se zastititi?

  Prva greška vam je što niste sa vlasnikom stana porazgovarali nakon prekida prijateljstva. Mirno, hladno, staloženo ispričali svoju stranu priče i dali mu do znanja da će druga strana priče biti drugačija i da znate da u tom "srazu priča" vi gubite zbog subjektivnih razloga, ali da jednostavno više ne želite biti u nekom čudnom položaju uslijed novonastalih okolnosti, pa pitate njega kako on želi razriješiti predmet najma. U svakom slučaju, kako ste odlučili sami iseliti, moja sugestija je da prekinete svaki kontakt s "prijateljicom", a pitanje oko stana rješavate direktno sa vlasnikom. Poruke "prijateljice" u kojima vas ucjenjuje obavezno zadržati za slučaj da poželi ostvariti svoje prijetnje.
 45. 1 bod
  G-man

  tajno snimanje razgovora mobitelom

  Po mom mišljenju, ovdje bi zakonit bio onaj dio snimke nakon najave da se razgovor snima. Neki naši korisnici ovdje su već naveli recentniju sudsku praksu, gdje se kod prijetnje snimka priznala kao zakonit dokaz, pa je teško decidirano tvrditi kako bi to prošlo u konkretnom predmetu. U svakom slučaju, kao što Ruby navodi, na poziv suda ćete se morati odazvati, u protivnom riskirate privođenje po policiji, što vam ne bih sugerirao.
 46. 1 bod
  sivko

  Pretres stana

  Mora potpisati sudac.A svjedoci su potpisali zapisnik.A ako si mislio da negdje postoji napisano "ime" osobe koja im je "dala" tu informaciju o skuteru i drogi,nema ga.
 47. 1 bod
  Spitfire

  Višestruko ugovaranje otuđenja

  Zašto bi se tu radilo samo o posuđenoj stvari. U konkretnom slučaju C je sklopio pravni posao radi stjecanja prava vlasništva s posjednikom A koji više nije ovlašten s njom tako pravno raspolagati.
 48. 1 bod
  Ruby_Danderfluff

  Kako se zastititi?

  Prestanite kontaktirati s tom osobom, a sav kontakt koji ste ostvarili sačuvajte (screenshotovi) kao dokaz za eventualni postupak. Ovo što govorite zvuči nelogično, jer ne znam zašto bi Vaša prijateljica za svog oca utjerivala veću stanarinu?
 49. 1 bod
  Ako je riječ o kaznenom djelu koji je sestra počinila prema pacijentici (uvreda, kleveta, prijetnje i sl.), onda nemate izbora hoćete li ili nećete biti svjedok, na poziv suda se morate odazvati.
 50. 1 bod
  Oni su izvršili registraciju vozila, makar po važećoj uputi Centra za vozila Hrvatske nisu smjeli izvršiti registraciju vozila sve dok Vi ne dostavite original inozemnog prometnog dokumenta ili dok MUP ne odobri registraciju vozila. S obzirom da Vi sada imate registriran auto, STP ne može samo tako poništiti registraciju Vašeg vozila. Zatražite od stanice da postupe po okružnici broj 3801-01/2018 i da zatraže odobrenje od MUP-a. Za to je potrebno da imate barem kopiju inozemnog prometnog dokumenta. Ako kopiju nemate, morat ćete u nekoj PU/PP prijaviti gubitak, i s tom potvrdom otići na tehnički pregled. Naglašavam ponovo, uopće Vam nisu niti smjeli registrirati auto bez originalne njemačke prometne. Ali s obzirom da su oni napravili propust neka se oni sada i potrude da ga isprave. Ako Vas budu maltretirali s glupostima obratite se direktno Centru za vozila Hrvatske i tražite da Vas spoje u pododjel za registraciju i tehnički pregled.
Ovaj popis predvodnika je postavljen na Zagreb/GMT+02:00
×