Jump to content

Our Picks

Top content from across the community, hand-picked by us.

Pozdrav svima,

Molila bih savjet iz vlastitog iskustva ili/i pravnog. Znači otac djeteta je iznio na Centru za socijalnu skrb netočan iznos plaće i prema tablici plaća manji iznos od predviđenog. Ni Centar ni sud nisu provjeravali točnost njegovih navoda te je presuda postala pravomoćna (moja greška što nisam na vrijeme reagirala ali bila sam tada u totalno drugom svijetu). Vidim da se spominje neki postupak za novo utvrđivanje iznosa alimentacije i Primjer tužbe pa bih molila da mi se proslijedi na PP i opiše procedura. Da li je to tužba u pravom smislu riječi sa ročištem ili samo predajem u pisarnicu te sud provjeri i donese novu odluku? Spominju se dokazi? Zar ne bi trebao sud, s obzirom da ima ovlasti utvrditi pravi iznos plaće?

Ne želim uplitati/plaćati odvjetnika pa bih voljela sama riješiti. 

Unaprijed hvala.

Postovani, namjeravam da putujem sa svojom maloljetnom djecom u Bosnu, djeca su rodjena i Francuskoj posbeduju bosanski pasos i francuski dokument za putovanje. Imamo isto prezime. Da li je potrebna punomoc moga supriga da djeca predju sa mnom slovensku i hrvatsku granicu. Hvala puno na odgovoru 

Pozdrav svima,

Molila bih savjet iz vlastitog iskustva ili/i pravnog. Znači otac djeteta je iznio na Centru za socijalnu skrb netočan iznos plaće i prema tablici plaća manji iznos od predviđenog. Ni Centar ni sud nisu provjeravali točnost njegovih navoda te je presuda postala pravomoćna (moja greška što nisam na vrijeme reagirala ali bila sam tada u totalno drugom svijetu). Vidim da se spominje neki postupak za novo utvrđivanje iznosa alimentacije i Primjer tužbe pa bih molila da mi se proslijedi na PP i opiše procedura. Da li je to tužba u pravom smislu riječi sa ročištem ili samo predajem u pisarnicu te sud provjeri i donese novu odluku? Spominju se dokazi? Zar ne bi trebao sud, s obzirom da ima ovlasti utvrditi pravi iznos plaće?

Ne želim uplitati/plaćati odvjetnika pa bih voljela sama riješiti. 

Unaprijed hvala.

Poštovani,

nadam se da će mi netko znati odgovoriti. Dakle, 23.05.2019 sporazumnim otkazom koji sam ja tražila završava radni odnos u jednoj firmi u kojoj sam bez prekida radila godinu dana, a u drugoj počinje 24.05. Novi poslodavac mi do danas 04.07. nije isplatio ništa, pa razmišljam o izvanrednom otkazu zbog neisplate plaće, jer sve su šanse da plaće neće ni biti. Zanima me imam li pravo na naknadu za nezaposlene? Naknadu za nezaposlene koristila sam prije 3 godine, od tada sam s prekidima od nekoliko dana uvijek bila zaposlena.

Hvala unaprijed!
  • 7 odgovora

hvala mnogo, MENE USTVARI NAJVAŽNIJE I NAJBITNIJE INTERESUJE : Koliko vremena mora ili treba ili NE MORA PROĆI između prve i druge prijave,pogotovo ako je prvi poslodavac započeo proceduru prijvljivanja i potpisan je ugovor o radu,a nakon 11 dana rada poslodavac odlučuje radniku iz BiH dati sporazumni otkaz jer kao nije zadovoljio na probnom radu?????????????   

Jer ovo se dešava upravo.........  .... .. .. .... Radnika u mup za dozvolu boravka i rada prijavljuje novi (drugi po redu) poslodavac i predaje dokumente, zatim stranac dolazi da potpiše dozvolu i da preuzme primjerak prijave i sa nadom da počinje raditi. MEĐUTIM, odjednom upravo, i neozbiljnim ponašanjem (tako je shvaćem činovnik mup-a) činovnik saopštava da radnik ne može dobiti dozvolu JER mora proći minimum 6 mjeseci između dvije prijave... A u ovom slučaju je  ZVANIČNO prošlo tek 14 dana.iako je prošlo 1 mjesec + 14 dana jer se radnik nije odjavio a vrati se u BiH pa je čekao da istekne zakonska mogućnost za žalbu.

AKO NEKO RAZUMIJE NEKA ME UPUTI I POJASNI MI OVO.

Da li mora proći 6 mjeseci ili se može preći na drugi posao kod novog poslodavca bez nekih predugih čekanja ili penala ???????????????????''''''''' 

JAVITE ŠTO HITNIJE

Slicna situacija. Imam pravomocnu presudu o ovrsi sa datumom pravomocnosti 30.06.2009. od Gradjanskog suda u ZG.Nakon toga datuma nista nije naplaceno i mijesec dana prije apsolutne zastare pokrenuta je ovrha po ovrsnom zakonu trenutno vazecem i od strane Handzekovica .Da li imam pravo se pozvati na apsolutnu zastaru koja bi trebala nastupiti za koji dan. Radilo se o kreditu na auto kojim je djelom bio otplacen i radi gubitka posla rba je prodala duh Croatia osigoranju. Croatia osiguranje predaje na sud i od tad je i presuda na koju se pozivam. Rba i CO mi nikada nisu predali Knjizicu vozila, ja auto ne mogu registrirati vec 10 god, propada i nema nikakve vrijednosti. U ovom slucaju ja imam dvostruku ovrhu i na auto i na sva nocana sredstva a presuda je po ovrsnom zakonu od 2009 god. Molim pomoc !!!

pozz trebala bi pomoc,

muz je bio u njemackoj od 29.1 do 14.6 i od 26.3 do 2.6 tj 86 dana , i sad u julu planiramo na more na 7 dana, hoce li nam pravit probleme na granici

UGOVOR O ZAJMU
sklopljen dana …... godine između:
Ime, prezime, adresa, MBG - zajmoprimac
i
Ime, prezime, adresa, MBG - zajmodavac
Stranke su se sporazumjele kako slijedi:
Članak 1.
Zajmodavac daje zajmoprimcu zajam od ……..kn (……………), a zajmoprimac potvrđuje primitaktog iznosa potpisom ovog ugovora.
Članak 2.
Zajmoprimac se obvezuje vratitiukupni iznos zajma u najdužem periodu od ……dana, odnosno dodatum, godine.
Članak 3.
U slučaju spora nadležan je općinski sud u (mjestu sklapanjaugovora).
Ćlanak 4.
Ovaj ugovor sastavljen je u tri istovjetna primjeraka od kojih je za zajmodavca jedan i za zajmoprimca jedan za javnog bilježnika.
U………... godine
Zajmoprimac:
ime I prezime Zajmodavac:
ime I prezime
(nezaboravite ovjeru)

A ako vidiv da sam imala pecat od 2017 strah me je🙁zbog male a imam sve svoje dokomente

A ako vidiv da sam imala pecat od 2017 strah me je🙁zbog male a imam sve svoje dokomente jel cu dobijem opet shengen zabranu za Eu?

A ako vidiv da sam imala pecat od 2017 strah me je🙁zbog male a imam sve svoje dokomente

Dobri ljudi, također se pridružujem molbi kolegice za pitanja i eventualne skripte. Također, neka novija iskustva bi pomogla. Ovaj forum za jb ispit kao da je zamro...  Molio bih i materijale za pisani dio ispita na mail htnet@net.hr . Hvala unaprijed 👍

Poštovani. Ne znam jesam li pogodila temu.evo jedno pitanje da sad ne lutam. Naime danas sam dobila opomenu 2.od PBZ  da platim minus na računu od 4.800.kn.a račun mi je inače blokiran evo već godinu dana i imam zaštićeni u istoj banci.I sad mi prijete ne platim li u roku 8.dana.da će se naplaćivati sa zaštićenog računa. Pa kako se mogu naplaćivati sa zaštićenog ako je zaštićen? Molim odgovor?Stvarno mi je hitno. Hvala!

To znači manje od 20 posto.Nema invalidnosti.

 

 

Hvala svima na info. Pošto nisam previše inclined otvarati obrt ili išta (ali ako budem morao, budem) koliko sam upućen ispada da je autorski ugovor najisplativiji oblik, ako se ovo uopće može okarakterizirati kao autorsko djelo. Da li postoji ikakav način u kojem ja platim porez i prirez na tu svoju isplatu i to je to, bez obveze plaćanja doprinosa kad sam osiguran već po drugoj osnovi, tj poslodavac mi već uplaćuje doprinose. Znam da je ovo tipično hrvatsko pitanje, ali nebulozno mi je platiti tu količinu poreza i doprinosa na dodatni rad, pa me samo zanimaju koje su mi, legalne, opcije? Unaprijed hvala svima.

Pozdrav gospodine Sivko, ako bi mi mogli pomoći bio bi vam zahvalan .

dobio sam zabranu 6 mjeseci u HR i ona vazi ua čitavu EU.. djevojka mi je trudna i živi u Austriji i treba da se porodi prije isteka moje zabrane policajka koja mi je pisala zabranu mi je rekla kako mogu ići na Srbiju pa madzarsku da oni nemaju uvid u to zanima me da li je to tačno ?I ako ne da li po isteku iste mogu bez problema putovati ponovo? Hvala unaprijed na pomoći 

Pozdrav gospodine Sivko, ako bi mi mogli pomoći bio bi vam zahvalan .

dobio sam zabranu 6 mjeseci u HR i ona vazi ua čitavu EU.. djevojka mi je trudna i živi u Austriji i treba da se porodi prije isteka moje zabrane policajka koja mi je pisala zabranu mi je rekla kako mogu ići na Srbiju pa madzarsku da oni nemaju uvid u to zanima me da li je to tačno i da li bi mogao proći.Ako ne da li po isteku iste mogu bez problema putovati ? Hvala unaprijed na pomoći 

Poštovani molim savjet za najbrže/najpovoljnije rješenje imovinsko pravnih odnosa.

Situacija je sljedeća:

Na čestici zemlje na kojoj planiram izgraditi kuću ZK ulošku zavedeni su:

1.moja baka (davno umrla)

2.moj pok. otac (iza njega ja, brat i sestre kao nasljednici temeljem rj. iz 2007.g. ali nije zavedeno u ZK)

3. brat moga djeda, odnosno njegovi nasljednici, koji se zbog nesređenih knjiga vode na toj čestici (također neki umrli)

Moj brat i sestre složni su da se čestica stavi na moje ime. Što se tiče djedovih srodnika, navedena čestica je u našem posjedu i oni se slažu da se ja zavedem kao vlasnik, također zbog nesređenih zemljišnih knjiga postoje čestice koje su u njihovom posjedu ali se i mi vodimo kao suvlasnici.

Molim savjet za rješavanje navedene problematike, koja je procedura?

Unaprijed Hvala

 
  • 2 odgovora

Ovako znači moj dečko i ja smo prekinuli nakon 9 godina veze, imamo dijete od 8 mj prekid se dogodio prije mjesec i pol on radi u Norveškoj  svaka dva  tjedna dolazi doma na tjedan dana.Zivi sa svojom novom djevojkom mene zanima kakav on ima prava da dijete odvede kod sebe doma?On dolazi tu kod mene vidat dijete i ja bi da ju nastavi samo tu vidati iz nekih određenih razloga.

Vi, u biti, ovdje govorite prije o delegaciji suda, no koliko imam saznanja, ona se zbog ovakvih razloga nikad ne odobrava.

Iako zakon ističe da se može tražiti izuzeće samo u odnosu na pojedinog suca, to se može izigrati i faktički postići ovo što tražite (primjerice, to je učinjeno u jednom od predmeta bivšeg premijera), a to znači da biste morali tražiti izuzeće poimenično navedenog svakog suca i predsjednika suda na općinskom sudu pred kojim je u tijeku vaš predmet, kao i izuzeće predsjednika županijskog suda, koji bi trebao odlučivati o zahtjevu za izuzeće predsjednika općinskog suda. Ali, jedna bitna napomena - morali biste navesti i učiniti vjerojatnima razloge zbog kojih tražite izuzeće u odnosu na svakog suca, a to je lakše reći, nego učiniti (ne računam ovdje copy-paste pristup).

Glede vaših navoda, ističem vam mogućnost da na kraju svakog iskaza zahtijevate da se u zapisnik unesu vaše primjedbe u odnosu na iskaz pojedinog svjedoka glede sadržaja onog što je stvarno rekao i interpretacije iskaza od strane suca. Ako sudac to ne želi učiniti, onda tražiti da se to unese u zapisnik i tu onda možete tražiti izuzeće.

kazneno djelo  je pocinjeno 2008 god , nakon vise stupnjeva presuda ( oslobadajucih i osudujucih ) 2014 god donesena je pravomocna osudujuca presuda , kazne zatvora u trajanju 1 godine za kd.pronevjere uz uvjet podmirenja ostetnog zahtjeva, 

zanima me zastara za navedeno djelo , s obzirom da je djelo napravljeno  po starom zakonu , a presuda donesena u novom zakonu , dali netko mi moze kratko i jasno odgovoriti kada nastupa zastara za izvrsenje kazne , za ovrhu ostetnog zahtjeva , jer citajuci zakone nista iskreno u konacnici ne razumijem , jer se uporno vrti novi zakon stari zakon ,,

Molim pomoc konkretnu informaciju 

Hvala unaprijed 
  • 6 odgovora

Pitam za naknadnu prijavu zato sto su u tom  Ntl marketu bile kamere .Pa sam mislila da moze na temelju snimke ak se predomisli prijavit me za par dana jel je rekla da ona moze mene prijavit kad hoce da sve ima snimljeno.A zivim sa roditeljima pa ne bi da mi pokuca policija na vrata

Imate pravo raskinuti ugovor. Kontaktirajte najmodavca i po njegovoj reakciji ćete vidjeti što dalje poduzimati.

Poštovni molim pomoć/savjet,

moja teta (od tate sestra) želi mi darovnim ugovorom ostaviti svoj dio koji je naslijedila nakon djedove smrti. Ja  također imam suvlasništvo nad istim nekretninama/česticama koje je naslijedio moj otac, a nakon njegove smrti i ja. Također koristim te nekretnine.

Zanima me jesam li u ovom slučaju oslobođen poreza na nekretnine (suvlasnički dio) koji dobijem od tete darovnim ugovorom.

Hvala
  • 1 odgovor

Sličan problem sa ostalim ovdje.Iznajmili smo stan tročlanoj obitelji sa jednim punoljetnim djetetom.Ugovor nismo sklopili.Nakon velikog nagomilavanja dugova stanarine i računa nekoliko puta smo zatražili da odu i dali razuman rok usmeno i preko poruka.Na nekoliko poruka imamo da su i sami najavili i obećali odlazak određenim datumima međutim to se nije dogodilo.Bez našeg znanja i bez pitanja su promjenili bravu na ulaznim vratima i nakon nekoliko upita da nam se da kopija ključa su se oglušili.Pošto nismo mogli ući u svoj stan zamjenili smo bravu i ne puštamo ih više u stan.Zadržali smo neke njihove stvari unutra dok nam ne podmire bar 40% svih dugovanja.Zauzvrat nam prijete policijom,tužbom,da će provaliti u stan da ćemo mi njima još platiti.Istina na kraju ćemo morati i platiti velike dugove računa.Eto ukratko.Molim savjet da li imamo šanse da nas se ne smatra kriminalcima na sudu pošto smo nekoliko puta dali rok za iseljenje koji nije poštivan i izlazili u susret do iznemoglosti zbog neplaćanja a vraća nam se tako bezobzirno i bahato.Uglavnom imamo u mobitelima većinu vidljivo u porukama.Hvala.

×