Jump to content

mila_mala

Korisnik
  • Broj objava

    15
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Ukoliko to dijete pokrene postupak za utvrđivanje očinstva i ono se utvrdi ili ga otac prizna tada postaje nasljednik očeva dijela vaše stečevine. Ovaj postupak može pokrenuti i nakon očeve smrti.
  2. Mislim da nikako. Ne može se raspolagati budućom imovinom. No kad sestra umre, ako nema supruga i djece, opet je nasljeđujete vi i vaši roditelji. Ali ukoliko ima supruga i djecu, ona se ne može odreći njihovog prava na nasljedstvo.
  3. 1. porez na nasljeđenu nekretninu je 0% ukoliko nasljeđujete od svoje majke 2. Ukoliko napravite ugovor kojom majčinom smrću sve postaje vaše brat nema pravo na nužni dio jer ona praktički više nakon svoje smrti nema imovine koju bi ostavila, no takav ugovor se može osporavati 3. nasljeđene nekretnine, pa makar u trenutku nasljeđivanja bili u braku nisu dio bračne stečevine
  4. Apsolutno ima. Dijete je nasljednik bez obzira na brak svojih roditelja. Spada u prvi nasljedni red sa sadašnjom očevom suprugom. Ukoliko je imovina samo očeva dijeli je sa suprugom oca i drugom očevom djecom, ukoliko ih ima. Ukoliko je nasljedstvo bračna stečevina u nasljedstvo ulazi samo očev dio koji se onda dijeli kao što sam prethodno rekla.
  5. U mojoj zgradi nekoliko je stanara prije 10 godina protupravno sebi zagradilo djelove hodnika i tavana. Navodno se oko toga vodila/vodi neka parnica. No sada, naravno, etažiranje ne može biti provedeno zbog istog i GSKG nudi suvlasnicima koji su zauzeli zajedničke prostorije otkup istih po cijeni od 500 eura po kvadratu jer "je tolika bila cijena izrade kvadrata 1991". Ukoliko se suvlasnici koji su zauzeli ne slože s otkupom sve moraju vratiti u prvotno stanje. 1. nejasno mi je kako nešto što su ukrali sada mogu legalizirati? 2. kako po tako niskoj cijeni iz 1991. koja je sad valjda 4x veća? 3. zašto ostali suvlasnici ne moraju dati suglasnost za otkup? Cijela situacija mi je smiješna jer je jeftinije zagraditi pa legalizirati hodnik/tavan/podrum nego kupiti veći stan. GSKG uvjerava suvlasnike da će na račun sjesti oko 30 000 eura i da je to super, no uvjerena sam da to tvrde iz vlastite koristi jer zgradi toliki novac nije ni potreban jer nema velikih investicija
  6. Kada matičar zabilježi činjenicu smrti obavijest o istoj se šalje nadležnom općinskom sudu koji po službenoj dužnosti pokreće ostavinski postupak i određuje ročište te poziva nasljednike. Ako nije bilo oporuke i ako se niste na ročištu dogovorili što je čija sedmina tada ste svi vlasnici po sedminu svega iz ostavinske mase. Morate se podijeliti dogovorno među sobom da bi znali što je čije. Vi mi morali znati što je sve bilo u vlasništvu vaše majke, a ako je riječ o nekretninama tada se može saznati uvidom u zemljišne knjige. Vaša baka te braća i sestre nisu zakonski nasljednici već bračni drug vaše majke u trenutku smrti i njena djeca.
  7. To što živite u Njemačkoj nije važno. Važno je da se zna gdje ste da vam se može poslati poziv na ostavinsku. Uglavnom, ako oporuke nema sve se dijeli između vas i sestre po pola (ako je mama živa na trećine). Ako je oporučno sve ostavljeno vašoj sestri imate pravo na nužni dio, dakle pola od ovoga što sam gore spomenula što je 1/4, odnosno 1/6. Za ostvarivanje prava na nužni dio se morate upustiti u sudski postupak.
  8. Dragi svi, imam jedno teorijsko-praktično pitanje, naime, zanima da li bi bila valjana oporučna odredba kojom ostavitelj sve ostavlja jednom nasljedniku te navodi točno što će se dodijeliti drugim nasljednicima kao nužni dio ako oni budu zahtijevali nužni dio. Npr. ostavljam svom sinu dvije kuće i automobil. Ako moja kćer bude tražila nužni dio određujem da je to pola jedne kuće. ZN govori nešto o određivanju nužnog dijela, ali nisam sigurna da li je to primjenjivo na oporuku.
  9. Iz osobnog iskustva ti mogu reći da već 2 godine radim na ugovor o dijelu i redovni sam student. Nema problema, ne možeš izgubiti prava, osim ako je ugovor o radu. I ovako, s ugovorom o djelu možeš prijaviti povrat poreza, ja sam prošle godine dobila pozamašan povrat jer ti na ugovor o djelu nitko nikad ne odbije osobni odbitak na koji imaš pravo.
  10. Nemaju potpisa, nemaju moje IP adrese, ADSL su mi otvorili na adresi na kojoj ne živim već 10 godina, kod mojih roditelja koji imaju dial up i nikad nisu instalirali ADSL. Napominjem da ta telefonska linija glasni na mog djeda.
  11. Hvala na odgovoru. Tcomu sam dosad poslala 4 prigovora. Među ostalim i mailom i preporučeno poštom. Također sam sve prijavila na policiji jer sumnjam da je došlo do krađe mojih podataka. Tcom bi se i dalje naplatio makar nije sporno da ja nisam sklopila ugovor jer mi nisu nikad ni instalirali adsl router. Oni tvrde da je netko online registracijom sklopio ugovor, no meni nije jasno gdje je onda otišao papiranti ugovor koji uvijek poslije pošalju, jer meni sigurno nije.
  12. Molila bih vas pomoć oko spora koji imam s Tcom-om. Od 4. mjeseca mi stižu računi za Max ADSL koji nisam otvorila. Na moje ime, s mojim podacima. U nekoliko navrata su mi u službi za korisnike rekli da račune ignoriram jer da je neka greška, no nakon početnih 49 lipa počelo je stizati po 100 kn. Pisala sam puste prigovore na koje mi nitko nije pošteno odgovorio. Prijavila sam sve policiji, no ni oni se još ne javljaju. Tcom uopće nije dao odgovor ni objašnjenje na cijelu situaciju da bi na kraju sad počeli slati opomene pred pokretanje ovrhe. Znam da mogu prigovoriti ukoliko oni pokrenu ovrhu i pokrenuti parnicu, no zanima me mogu li ja tužiti Tcom zbog štete koju su mi nanijeli zbog svog manjkavog sigurnosnog sustava. Hvala! :tuzan:
  13. Dida je 1981. godine prodao neku zemlju, ali nikad mu nije isplaćen dio cijene u iznosu 100 000 jugoslavenskih dinara. Danas se frajer na tu zemlju ne može uknjižiti pa bi on to ipak platio. Kako sad preračunam tih 100 000? Ako uzmem ondašnji tečaj, to je oko 19 500 kn. Odnosno, koliki je sad taj njegov dug kad uračunam inflaciju i zatezne kamate? Thx svima!
  14. Znam da su svi već prevrtili ovu temu, ali molila bih za savjet jer nisam pametna što mi je činiti. Redovni sam student (ostvarila sam u prošloj godini preko SC-a puno manje od 50 000 kn) i korisnik obiteljske mirovine koja iznosi oko 1000 kn. Svojoj mami ne mogu biti olakšica zbog tih primanja i znam da se ona ne navode u poreznoj prijavi. Stvar je u tome što sam preko ugovora o djelu primala honorare kroz prošlu godinu u iznosu od 20 ak tisuća kuna netto. Izračunala sam da bih na to mogla dobiti povrat, ali ne znam smijem li to prijavljivati s obzirom na obiteljsku mirovinu i to da zdravstveno imam preko mame. Mamu je također strah jer je predala papire za utvrđivanje tatinog invaliditeta u domovinskom ratu ... Hvala svima!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija