Jump to content

krester

Korisnik
  • Broj objava

    418
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    7

krester je na 30. svibnja 2017 zadnji put osvojio dan.

Posjetitelji rado čitaju što krester objavi!

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

Postignuća

  1. Postoji obaveza prijave u RPO (registar poreznih obveznika) neovisno što je ova nagrada oslobođena od oporezivanja porezom na dohodak (čl. 8. Zakona). Uz prijavu u RPO dostavlja se vjerodostojna dokumentacija kao dokaz primitka nagrade oslobođene od oporezivanja. Plaćeni porez na dohodak u inozemestvu je konačno plaćeni porez koji se ne može uračunati kao godišnji kjonačni porez u tuzemstvu. Vidi čl. 93. st. 6. Pravilnika o porezu na dohodak
  2. primjereno je da ovo ugovor o djelu. podnosi se JOPPD tijekom godine. plaća se samo MIO (oslobođeno ZO). Upis u RPO. ako se plaća porez i u USA tada se može fakultativno prijaviti i INO DOH s potvrdom IRS o plaćenom porezu u USA radi djelomičnog uračunavanja. je li to prikriveni nesamostalni rad usporediti s čl. 32.a-32.k Pravilnika o porezu na dohodak.
  3. može se biti vanjski suradnik temeljem ugovora o djelu. Osoba ili obavlja drugu djelatnost (umjesto drugog dohotka: oporezivanje na izvoru od strane isplatitelja) ili je obrtnik. Obrtnik može plaćati porez na dohodak od samostalne djelatnosti temeljem ostvarenog dohotka (primici minus izdaci) ili paušalno. Rizik kod paušalnog oporezivanja je u tome da porezna uprava to može osporavati npr. u slučaju da obrtnik radi isključivo samo za jednog naručitelja kao prikrivreni nesamostalni rad (korištenje poreznih pogodnosti protivno svrsi zakona). U slučaju druge djelatnosti i obrta postoji obveza izdavanja računa.
  4. prema Općem poreznom zakonu iz 2016. rok zastare prava poreznog tijela na utvrđivanje porezne obveze općenito (ovdje: porez na promet nekretnina) je šest godina od nastanka oporezivog događaja (datum darovanja)
  5. Porez na dohodak od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka plaća se ako se dionice budu prodane u roku kraćem od 2 godine od dana stjecanja (upis vlasničke pozicije kod SKDD sukladno Zakonu o tržištu kapitala, dan kada prvi puta može se raspolagati dionicama). Nakon proteka roka od 24 mjeseca držanja dionica u vlasništvu nema obveze plaćanja poreza. Ako su dionice d.d. uvrštene na aktivnom tržištu kapitala tada se postignute cijene tih dionica uzimaju u obzir neovisno obujmu i periodičnosti trgovanja.
  6. za drugi dohodak primljen iz inozemstva nema obveze obračuna doprinosa za zdravstveno osiguranje. Plaćaju se doprinosi za mirovinska osiguranja (1. i 2. stup). Vidi čl. 112. st. 1. i čl. 113. st. 2. Zakona o doprinosa podnosi se obrazac RPO (1. puta) i JOPPD. U RPO navedi Izrael. Ovisno o ugovou Fiverr može biti agent/zaatupnik https://www.fiverr.com/business/terms_of_service 4.6.Invoice. Invoices for purchases made by Team Members will be issued in the name of the Client.
  7. prodaja osobne imovine, izvan poduzetničke sfere fizičke osobe, oslobođena je od oporezivanja porezom na dohodak prema odredbi članak 8. stavak 2. točka 4. Zakona o porezu na dohodak. Drvo u trupcima nije otpad, posebna imovina iz odredbe članka 59. Zakona.
  8. pitanje je koliko je dugo vremena stan bio u vlasništvu vaših roditelja i jeste li vam stan služio za stanovanje. ako je kumulativno prošlo više od tri godine ili ako vam je stan služio za stanovanje, tada niste obveznik plaćanja poreza na dohodak od imovine i imovinski prava temeljem poreznog rješenja. vidi odredbe članka 27. Zakona o porezu na dohodak
  9. da. porez se plaća sukladno odredbi članka 8. stavak 1. zakona o porezu na promet nekretnina
  10. Nemate pravo na oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina kod kupnje sestrinog stana jer ste imali nekretninu značajnije vrijednosti u vlasništvu prije kupnje. ovo proizlazi iz odredbe članka 11.a stavak 1. točka 4.1. i stavak 2. Zakona o porezu na promet nekretnina. Iznimno, ako je darovani stan površinom manji za više od 10m2 od sestrinog stana tada ostvarujete pravo na porezno oslobođenje. Ne plaćate porez na dohodak od imovine i imovinskih prava (čl. 27. st 9. Zakona o porezu na dohodadak), ako je darovani stan bio u vlasništvu vaših roditelja dulje od 3 godine od dana kada ćete ga prodati
  11. ne trebate platiti porez na promet nekretnina jer vlasništvo nad pripadajućim dijelom zemljišta po etažiranju (koja vama pripada) nije promjenjeno
  12. odredbe članka 54., 56., 78. ,79. i 82. Općeg poreznog zakona
  13. prekršaj je nastao. možete podijeti žalbu protiv naloga tražeći minimalno propisanu kaznu. ako postoji interni akt (pravilnik o radu, ugovor o radu) kojim je određeno da blagajnik solidarno odgovora za manjak i prekršajne kazne tada možete potraživati nadoknadu od njega.
  14. to je zakup poslovnog prostora. fizička osoba, zakupdavac, obveznik je plaćanja poreza na dohodak od imovine i imovinskih prava sukladno odredbama članka 27. Zakona o porezu na dohodak. Neovisno što je zakupnina nije ugovorena, Porezna uprava zakupdavca traži plaćanje poreza na dohodak od imovine. Porezna osnovica je usporediva zakupnina na područuju gdje se nekretnina nalazi. Rizik plaćanja poreza postoji. Plaćanje režija je varijabilna komponenta zakupnine jer je zakupnina sve ono što zakupnik plaća zakupodavcu. Ugovorite zakupinu u visini režijskih troškova i da porez snosi zakupnik. Zakupodavac treba obvezno prijaviti ugovor Poreznoj upravi.
  15. članak 3. točka 2. Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom Ne, jer udruga kao pravna osoba osnovama po Zakonu o udrugama nije obveznik poreza na dobit.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija