Jump to content

jelena78

Korisnik
  • Broj objava

    27
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Postignuća

  1. Lijepo molim za savjet. Nedavno sam se rastala od supruga i željela bi vratiti svoje staro prezime. Do sada sam imala duplo (svoje staro i njegovo). Medjutim djeca imaju njegovo prezime. Zanima me šta mislite da li bi zbog toga što bi djeca i ja imali različito prezime bilo kakvih problema?
  2. Pročitala sam taj zakon o poreznim karticama, ali nije mi logično da djeca, makar jedno, budu na njegovoj poreznoj kartici kad oni ne žive s njim. Zar nebi poreznu olakšicu trebala imati osoba koja se najviše brine o njima? Još jedno pitanje. U sudskoj presudi piše da sam ja zz (pretpostavljam zakonski zastupnik). Da li to znači da ja mogu bez suglasnosti bivšeg supružnika donosit neke odluke?
  3. Hvala na savjetu. Znači, nije neka razlika između toga da se ja sada žalim na presudu ili da se žalim tek kada bivši suprug podigne žalbu? (moj odvjetnik je rekao da će bolje izgledati ako se i ja žalim zato da mi ne smanje iznos, što meni iskreno, nema smisla). Zanima me još i koliko će otprilike trajati cijela ta priča oko žaljenja? Jer ja, između ostalog, želim djecu čim prije prebaciti na svoju poreznu karticu, a za to mi navodno treba pravomoćna presuda. A nju se dobiva tek nakon žaljenja.
  4. Dragi moji, već ste mi puno pomogli u mojoj borbi oko što bezbolnijeg i bržeg razvoda. Nakon 14 mjeseci donesena je sudska presuda koja u principu meni i djeci odgovara. Moj bivši će se na nju sigurno žaliti (oko dijela s visinom alimentacije). Moj odvjetnik mi je savjetovao da se i ja žalim, jer će inače ispasti da je meni u redu, a njemu ne, pa postoji mogućnost da će mi ju sniziti. Tražena alimentacija je bila 3000kn za dvoje djece (njegova plaća je oko 12000, a mi smo podstanari), dobila sam 2600kn. Do sada sam bila zadovoljna sa savjetima svog odvjetnika, ali molim i za vaše mišljenje. Da li to ima smisla? Meni je već dosta natezanja po sudu, ali isto tako ako je to potrebno (jer je ipak u pitanju budućnost djece), nastavit ću s tim. Unaprijed hvala.
  5. Da li netko zna nešto o pravima djece u školi? Da li postoji neki zakon kako je pravno regulirano boravljenje djece u dnevnom boravku. Naime, kćer je proje 2 tjedna krenula u prvi razred u OŠ Samobor i upisana je u dnevni boravak, ali to više sliči na cirkus. Jedna učiteljica na 30-ero djece dobi od 1.-4. razreda, nenapisane zadaće, učiteljica ih mora ostavljati same jer dežura i na drugom katu za vrijeme tog boravka. Pa kaže da se oni stariji brinu za mlađe ?!?! Ravnateljica je užasna i ne znam kako ćemo mi roditelji moć išta napraviti (sazvali smo sastanak s njom). Da li postoji neko pravo da nam pomogne. Mislili smo predložit dodatnu učiteljicu, ako već nema dodatnog prostora.
  6. zahvaljujem na odgovoru. Pročitala sam tekst o naknadi plaće za vrijeme bolovanja. Možete li mi samo objasniti što znači ovo: "Naknada plaće pripada osiguraniku u visini propisanoj Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju i općim aktima Zavoda, pod uvjetom da ima ostvaren uvjet prethodnog osiguranja. Prethodno osiguranje je status osiguranika u obveznom zdravstvenom osiguranju najmanje 12 mjeseci neprekidno ili 18 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine na temelju radnog odnosa ili obavljanja gospodarske djelatnosti, odnosno obavljanja profesionalne djelatnosti samostalno u obliku zanimanja. Osiguraniku koji ne ispunjava uvjet prethodnog osiguranja naknada plaće, za sve vrijeme trajanja bolovanja, pripada u iznosu od 25% od proračunske osnovice, odnosno 831,50 kuna, osim u slučaju korištenja prava na obvezni rodiljni dopust i prava na bolovanje zbog rane, ozljede ili bolesti koja je neposredna posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu." Da li to znači da ću dobiti samo 831,50 kuna s obzirom da nemam 12 mjeseci staža? A niti 18 u zadnje 2 godine
  7. Da li netko zna kolika bi mi bila plaća za vrijeme bolovanja ako imam plaću 5000kn, a radim 7 mjeseci?
  8. Radila sam samo u ovoj firmi(do sada 6 mj.) i prije toga još 2 mjeseca u drugoj. Plaća mi je 5000kn.
  9. U privatnoj firmi (10zaposlenih) radim 6 mjeseci. Nakon probnog roka, dobila sam ugovor na određeno vrijeme u trajanju od 6 mj. koji mi ističe 5.8.ove godine. Ne znam dal će mi ga produžit, niti mi je to važno jer namjeravam na jesen promjeniti posao. Međutim, 9.6. idem na operaciju koljena uz koju se veže i bolovanje u trajanju od 2 mj. Zanima me da li mi mogu u to vrijeme dati otkaz (znam da ne mogu zbog bolovanja, ali bi možda mogli izmisliti nešto drugo)? Šef je izuzetno nepošten i zao čovjek. Zato mu još nisam ni rekla za operaciju. Da li me pravo štiti u tom vremenu bolovanja? Koliku plaću dobivam u tom vremenu?
  10. Iselio iz zajedničke UNAJMLJENE kuće. Djeca su zbrinuta u potpunosti. Prošla sam sumnje da bi ih on mogao dobiti zbog njegovog sve goreg ponašanja isto kao i dječjih želja. Taj dio uopće više nije upitan. Pitam za limenu kantu zato što je to trenutno aktualna i nesređena stvar, a vi ako možete pomognite savjetom u vezi toga, a ne u vezi mog postavljanja prema drugim stvarima (djecom, kućom)za koje nisam pitala, pa prema tome niti pojašnjavala situaciju.
  11. Nemamo ništa osim tog auta. A kad bi se to moglo sudski riješiti? Zar će biti sazvano posebno ročište za raspodjelu zajedničke imovine (a imovina je samo taj auto)?
  12. Itekako me je mučilo to što je želio djecu kod sebe, ali sam s vremenom shvatila kako je to nemoguće, pa se ne brinem toliko zbog toga zahtjeva, više zbog posljedica; njegove mržnje jer neće dobiti to što želi. A za auto se moram boriti jer djeci i meni treba. On mije dao 2 opcije. 1. Da ja 1.7. sredim i registriram auto, pa će ga on prodati i podijeliti novce pola-pola. S time da bi ja potrošila točno toliko novaca da ga sredim i registriram, koliko bi i dobila kad ga on proda. Tako da nema smisla gnjaviti se s tim i trošiti vrijeme(kojega nemam). 2. Da ga dam njemu da ga on sredi i registrira i onda proda i ostavi sve novce sebi. Ja sam razmišljala da ga ipak sredim i pokušam na sudu pokazati da auto ostave meni (kako smo se mi i dogovorili kad je on odlazio, jedan njemu, jedan meni) jer treba meni i djeci. Da li je to moguće? Ili sam ga mislila voziti pa makar i bez registracije dok se ne riješi pola-pola. (E onda će stvarno 'puno' vrijediti). Šta vi mislite? U svakom slučaju ću napraviti ono sa bilježnikom ako ročište bude poslije 1.7.
  13. U braku je stečen auto koji je na suprugovo ime, sada vrijedi oko 10000kn. Auto je dao meni (i djeci) na korištenje, ali ga želi uzeti. U tijeku je brakorazvodna parnica, koja se odužila jer je dao zahtjev za povjeru djece sebi. On sad auto hoće prodati i uzeti sve novce sebi. Da li to može ili ja imam pravo na pola? On je odselio iz zajedničke kuće u 8.mj.prošle godine, pa pretpostavljam da bi se razvod trebao riješit ovo ljeto.
  14. Nisam se dobro izrazila. To previše nije značilo da je nekome previše biti s djecom (jer to nikad nije previše), nego da djeca loše reagiraju kad su dugo kod njega. A tome je tako iz drugih razloga koje nisam ovdje navodila. Može na pm. Inače, ja sam pobornik toga da djeca maksimalno viđaju roditelja s kojim ne žive ako je on u redu. Moji su maleni, njima to treba. Ali nije sve tako kako bi htjeli i ne ovisi sve o nama.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija