Jump to content

MZ

Korisnik
  • Broj objava

    31
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Postignuća

  1. Otac bi mogao dati izjavu pred nadležnim matičnim uredom(matičarem) da priznaje očinstvo i priložiti suglasnost svog djeteta za takvo priznanje. Matičar će nakon toga zatražiti da se i majka pozitivno oćituje o takvom priznanju u roku 60 dana. Ali pošto je ona pokojna, matičar će uputiti oca da može pokrenuti sudski postupak za utvrđivanje očinstva.Dakle, otac bi trebao odmah pokrenuti na sudu parnicu za utvrđivanje očinstva, ali ako postoje neki problemi sa sutkinjom, mislim da je izjava pred matičarem alternativni i dulji put ali koji u krajnjem vodi do istog rezultata. Očinstvo se uvijek kao krajnje rješenje može priznati i oporukom.
  2. Očinstvo se utvrđuje pokretanjem parnice za utvrđivanje očinstva pred sudom i zahtjevom za medicinsko vještačenje, a dijete se može DNK testirati odmah po rođenju.
  3. Mislim da je ovo najčešće pitanje u vezi ovrhe na legalisu i puno puta je već na njega odgovoreno. Ali evo ga; nakon očito neuspjelih pokušaja da se ovrha uruči poštom na ruke dužniku, izvješena je na oglasnoj ploći suda i stekla je svojstvo ovršnosti i pravomoćnosti na temelju čega je ovrhovoditelj skinuo sredstva sa računa d..-a.
  4. Koliko razumijem radi se o sporazumnom raskidu ugovora. Sa kojim datumom stupa na snagu? Predpostavljam da"imam sve papire i ugovore da sam radio do tog i tog datuma i da mi nije isplačeno za taj mjesec"znači da ste u veljači još bili u radnom odnosu. Članak 91.Zakona o radu 1) Prilikom isplate plaće, naknade plaće i otpremnine poslodavac je dužan radniku uručiti obračun iz kojeg je vidljivo kako je utvrđen iznos plaće, naknade plaće i otpremnine. (2) Poslodavac koji na dan dospjelosti ne isplati plaću, naknadu plaće ili otpremninu ili ih ne isplati u cijelosti, dužan je do kraja mjeseca u kojem je dospjela isplata plaće, naknade plaća ili otpremnine radniku uručiti obračun iznosa koje je bio dužan isplatiti. (3) Obračuni iz stavka 2. ovoga članka su ovršne isprave. Obratite se poslodavcu sa zahtjevom pod st.2 čl 91. Po zakonu su poslodavci dužni uručiti radniku obračun neisplaćenog djela ili cjele plaće. A ako u konačnici ne isplate, možete se na temelju te ovršne isprave obratiti sudu.I niti slučajno ne odustati od plaće koja je pošteno i teško zarađena.
  5. Da, i meni je to čudno, znam dosta ljudi koji se godinama kilave sa diplomom, ali moram priznati da niti jedan od njih isto već godinama nije kročio na faks. Možda ih čeka iznenađenje? Probati ću doći do informacija. Možda je vaša prijateljica trebala ponovo upisati ta tri ispita pošto ih nije položila, pa je tu razlika u statusima.O kojem je faksu riječ? Možda se odgovor može naći u statutu fakulteta? Zanima me što su joj u referadi rekli kao razlog gubitka statusa.
  6. Može. Ali mali savjet;za ugovor o djelu je karakteristično da se plaća ostvareni rezultat, i to je temeljna razlika između ugovora o djelu i ugovora o radu. Ukoliko očekivani rezultat nije ostvaren poslodavac vam ne mora platiti ništa. Predlažem da sa poslodavcem sklopite ugovor o radu na određeno vrijeme. Bolje za vas jer ste plaćeni po satnici, bolje za poslodavca jer u tom slučaju plaća manji porez i doprinose. Kod ugovora o djelu porez i doprinosi iznose čak i više od 100% onoga što dobijete na ruke.
  7. Vjerojatno nije zamrznula svoj status na vrijeme. Znam da u slučaju izvanrednog studiranja jedna godina traje dvije. Ako se školarina ne uplati nakon isteka roka od dvije godine, gubi se status studenta.U slučaju redovnog studiranja školarina se uplaćuje svake godine, osim ako se ne studira na teret ministarstva. Ali i takvi studenti su se dužni svake godine upisati u višu godinu studija ili gube status.
  8. Po zakonu o porezu na promet nekretnina čl.11.st9., smatra se da je za jednu osobu optimalno do 50m2 stambenog prostora. Dakle sve što je iznad toga naša država smatra da je luksuz. U vašem slućaju platit ćete samo porez za samo 15m2(razlika 65m2-50m2), pod uvjetom da ne posjedujete niti jednu drugu nekretninu osim stana od 40m2. Pogledajte si Zakon o porezu na promet nekretnina, cijeli čl 11.
  9. Najjvažnija informacija je za šta su računi?
  10. 65m2 se odnosi na dvije osobe, ali kako navodi Zakon o porezu na promet nekretnina to mogu biti samo članovi uže obitelji. Ionako ćete platiti samo porez na razliku u kvadraturi.
  11. Prva nekretnina je uvijek oslobođena plaćanja poreza. Možda je djelatnica u poreznoj mislila na slučaj kad prodate jednom stan i kupite veći jer nije vjerojatno da ćete kupiti opet stan od 29 kvadrata(u polovici ili individualno)pa onda plaćate porez na razliku u kvadraturi.
  12. A onda će oni opet tražiti povrat od vas za vaše uzdržavanje. Članak 213.OZ-a Punoljetno dijete je dužno uzdržavati roditelja koji nije sposoban za rad, a nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine
  13. Suglasnost stanara nije potrebna ali je potrebna suglasnost nadležnog komunalnog tjela. Ne može si nitko samovoljno postavljati vodomjere bez dozvole komunalnog poduzeća. Ako postoje tehnički uvjeti da se odvojite od ostatka zgrade(mreža, cjevi, vodomjer na vidviljvom mjestu idr.) ne mogu vam odbiti zahtjev.
  14. Prema Obiteljskom zakonu učinci izvanbračne zajednice primjenjuju se i na životnu zajednicu neudane žene i neoženjenog muškarca koji ne žive u drugoj izvanbračnoj zajednici, a koja traje najmanje tri godine ili kraće ako je u njoj rođeno zajedničko dijete.Također Izvanbračna zajednica žene i muškarca koja ispunjava te pretpostavke stvara imovinskopravne učinke na koje se na odgovarajući način primjenjuju odredbe tog Zakona o imovinskim odnosima bračnih drugova.To znači da su bračni drugovi u jednakim dijelovima suvlasnici u bračnoj stečevini, ako nisu drukčije ugovorili.Bračnim ugovorom mogu se urediti imovinskopravni odnosi na postojećoj ili budućoj imovini.Sklopite sa partnerom ugovor koji se sklapa u pisanom obliku, a potpisi moraju biti ovjereni, dakle kod javnog bilježnika. Iz vaših navoda ne može se isčitati koliko ste dugo sa partnerom, ali ako živite dulje od tri godine zajedno u izvanbračnoj zajednici stan koji vaš partner kupuje biti ću pola i vaše vlasništvo bili vi upisani ili ne jer vas već štiti zakon. Jedino što ćete to jednog dana nedaj bože prilikom podjele imovine morati prvo dokazivati tj tražiti da vas se upiše kao suvlasnika da bi se uopće mogli podjeliti.
  15. Članak 40.Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći Besplatnu pravnu pomoć prema odredbama ovog Zakona mogu pružati odvjetnici i udruge registrirane za pružanje pravne pomoći. Pravni fakulteti putem pravnih klinika mogu pružati besplatnu pravnu pomoć prema odredbama ovog Zakona, a u skladu s posebnim propisima. * * * Besplatnu pravnu pomoć već dulje vrijeme pružaju ili pomažu osigurati razne nevladine udruge. Tako u Centru za ljudska prava možete dobiti savjet o besplatnoj pomoći vezano za povredu ljudskih prava, ženska grupa b.a.b.e., i Autonomna ženska kuća mogu vam pomoći oko pravne pomoći za žrtve obiteljskog nasilja, i td. Ovisi što vam treba. Mnogo nevladinih udruga surađuje sa pravnom strukom izvan nevladina sektora i sigurno vas mogu uputitina pravo mjesto. Detaljnije Informacije vjerojatno možete dobiti i u Ministarstvu pravosuđa.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija