Jump to content

DAMIR444

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Prošle godine sam zbog promjene firme imao pauzu u radnom odnosu u 5 i 6 mjesecu, te me za te mjesece porezna uprava traži da uplatim poreze i doprinose na ime "poduzetničke plaće" jer sam prijavljen u sustav poreza na dobit.Napominjem da sam dobio IP obrazac od strane firme koju sam napustio 2007 godine, a koja mi je za te mjesece obračunala plaću i platila sva davanja iz i na plaću (mada ne znam po kojoj osnovi). Jesam li dužan platiti davanja iako su ona za te mjesece već plaćena. Zahvaljujem na odgovoru.
  2. Pravomočnom sudskom presudom 2000 godine druga strana mi je dužna namiriti dug od 62.000 kuna od čega sam dražbom uspio naplatiti 13.000 dok je ostatak duga ostao otvoren jer druga strana nije imala više nikakove imovine na svoje ime, već je sve stajalo na suprugu. Imam li još uvijek pravo na potraživanje i kako, te mogu li tražiti naplatu ovrhom od supruge ili njene imovine? Zahvaljujem na odgovoru.
  3. Trebate se prijaviti u RPO tj, registar poreznih obveznika čime imate pravo na bruto isplatu svojih honorara, kao što imate i pravo na priznavanje troškova koji su u svezi sa obavljanjem djelatnosti prema ugovoru o djelu.Ovdje vam ulaze svi kućni troškovi ako posao obavljate kod kuće do visine od 30 % plaćenih troškova (struja,grijanje,telefon,oglasi i sl.)kao i pravo na dnevnice i trošak službenog puta korištenjem vlastitog automobila od 2kn po prijeđenom kilometru.Što se tiće sustava PDV-a čim prijeđete godišnji prihod od 85.000 vi ste obveznik njegovog plaćanja i fakturirat ćete svoje usluge uvećane za PDV koji ćete po obvezi i platiti ali ćete ga i dobiti.Preporučam prijavu u RPO jer vam se honorar ne umanjuje za poreze i doprinose, već dobijate bruto koji po poreznoj prijavi postaje i neto isplata jer imate pravo na korištenje troškova koje možete prikazati vrlo visokim korištenjem osobnog vozila za službeni put koji si sami odobravate.
  4. Sa 1.1.2008. kao fizička osoba postao sam obveznik poreza na dobit na vlastiti zahtjev, no u svibnju i lipnju bio sam nezaposlen i za te mjesece porezna uprava traži da se obračunaju i plate porezi i doprinosi na plaću i iz plaće, iako ona nije isplaćena. Imaju li na to pravo ? Zahvaljujem na odgovoru.
  5. Radim u društvu za zastupanje u osiguranju i potpisao sam ugovor o radu ali i ugovor o djelu.Od obračunate provizije po ugovoru o djelu konstantno mi se svaki mjesec odbija iiznos za bruto plaću po ugovoru o radu.Ima li poslodavac na to pravo , a ako ne po kojem članu kojeg zakona i kome da se obratim za pomoć. Na inspekciji rada su mi rekli da to nije njihov posao jer zakon o radu ne poznaje pojam ugovora o djelu.Isto tako nije mi isplaćena provizija po ugovoru o djelu za veljaču i ožujak kao i plaća po ugovoru o radu za ožujak niti su mi uručene platne liste kao ni obračuni provizije, Molim savjet
  6. KOME NASLOVITI PRIJAVU HANFI ZA DRUŠTVO ZA ZASTUPANJE KOJE ZASTUPA DVA OSIGURAVAJUĆA DRUŠTVA IZ DOMENE ŽIVOTNIH OSIGURANJA I JE LI MOGUĆE TO UČINITI PUTEM INTERNETA ?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija