Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Spinn

Korisnik
 • Broj objava

  160
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Radnik ima priznato pravo na rad s polovicom punog radnog vremena po osnovi njege djeteta s težim smetnjama i ustao je zahtjevom da mu se odobri nekoliko mjeseci neplaćenog dopusta iz razloga što će dijete boraviti u bolnici u drugom gradu. Postoji li kakva prepreka za donošenje takve odluke, uzevši u obzir da HZZO takvom radniku isplaćuje naknadu za polovicu radnog vremena?
 2. Bilježnik kaže da neće moći izdati rješenje, ali kako mu još nije ni dostavljen prijedlog, prihvatio je mailom poslan ispravak oznake adrese ovršenika. Još jednom, zahvale Ruby i Borbena na odgovorima.
 3. Zahvaljujem na brzom odgovoru. Zvati ću bilježnika da vidim jeli već izdao rješenje.
 4. Prijedlog za ovrhu je otišao javnom bilježniku s navedenom adresom na kojoj ovršenik posluje i na kojoj zaprima račune. No, u sudskom registru je kao jedina adresa navedena druga. U slučaju da prijedlog postane pravomoćan, hoće li kriva adresa biti prepreka provedbi ovrhe?
 5. Borbena7, hvala Vam na brzom i konciznom odgovoru. Prijedlog i prigovor sam sastavio, te danas šaljem. Kako nigdje na dokumentaciji koju sam preuzeo iz FINA-e se ne vidi koji sud je objavio ROO, po činjenici da je Javni bilježnik iz Trogira donio ROO, pretpostaviti ću da je sud u pitanju Općinski sud u Splitu, Stalna služba u Trogiru.
 6. Sudu na čijoj oglasnoj ploči je objavljeno ROO? Jer riječ je o ROO na temelju vjerodostojne isprave.
 7. Da, prva dostava je otišla na prebivalište, i to u trenutku dok nisam imao prijavljeno boravište. Ali nažalost, u poštanski sandučić mi nije stigla u vrijeme dok sam bio na toj adresi. Nakon 30 dana, ponovljena je dostava, također na adresu prebivališta. A boravište je već bilo prijavljeno. Žalio bih se na činjenicu da je vozilo temeljem punomoći koristila druga osoba (imam ovjerenu punomoć), ili podredno na troškove postupka koji su nastali, a ne bi da sam zaprimio Rješenje o ovrsi.
 8. Dana 07.02.2019 godine sam prijavio promjenu boravišta pri MUP-u. Boravak na istoj adresi sam imao i od 9/2017 do 9/2018, pa kako je navedeno, ponovno nakon 2/2019. Rješenje o ovrsi radi naplate kazne parkinga je bilježnik donio 29.01.2019 godine. Poslan mi je na adresu prebivališta, na kojoj nije mogao biti uručen, ponovljena je dostava na istu adresu te je po tome Rješenje objavljeno na oglasnoj ploči i postalo je pravomoćno. Radi kazne od 100-tinjak kn, naplaćeno mi je cca. 1.200,00. Imam li ikakvu osnovu za žalbu, jer boravak je službeno prijavljen 8 dana nakon što je Javni bilježnik donio rješenje? Ima li bilježnik obvezu, sukladno čl. 8. st. 5. Ovršnog zakona, provjeriti prijavljen boravak u slučaju neuspjele dostave?
 9. Zahvaljujem na brzom i kvalitetnom odgovoru.
 10. Ukoliko je osnovano više sindikata pri istom poslodavcu, a koji nisu suglasni u nastupu prema poslodavcu, koji sindikat ima legitimitet sklopiti kolektivni ugovor?
 11. Rodiljni dopust, naknada

  S evidentinm kašnjenjem, zahvaljujem Ruby.
 12. Jubilarna nagrada

  Valjalo bi vidjeti točnu odredbu KU. Uglavnom detaljnije propisuju što se smatra relevantnim stažem. Ovako, na prvu, nema logike da se priznaje staž kod drugog poslodavca, jer jubilarna nagrada je vid nagrade za vjernost poslodavcu, ne nagrada za dužinu staža, tj. općenitog radnog iskustva radnika. Dodatak na plaću od 0,5 % koji je jako često određen u Kolektivnim ugovorima u RH, služi tome, nagrađivanju radnika s dužim stažem.
 13. Koliko znam, konkretnih problema nije bilo. U pitanju je tih i miran radnik, bez puno kontakta s kolegama. Psiholog je došao do inicijalnog zaključka na osnovu redovitog razgovora s njim, nakon čega je samostalno inicirao nekoliko razgovora s radnikom.
 14. Kolege se boje da nemaju nikakvo pravo narediti zaposleniku stručni pregled i da se to može smatrati mobbingom. Dok ja smatram da sukladno ZOR-u koji dozvoljava poslodavcu o svom trošku poslati radnika na liječnički pregled, nema nikakvih problema s donošenjem takve odluke, pogotovo što je povod odluci mišljenje psihologa (dakle ne psihijatar, ali svejedno osobe školovane prepoznati određene znakove psihičkih smetnji) koji stoji iza tog mišljenja.
 15. Možda nije idealan podforum, pa unaprijed isprike ukoliko postoji adekvatan. Psiholog, zaposlen kod istog poslodavca kao i zaposlenik kod kojeg je utvrdio potencijalno opasno ponašanje (prijetnja samoubojstvom, po mišljenju psihologa postoji osnova za konkretnije liječenje) je to svoje mišljenje dostavio poslodavcu. Poslodavac je mišljenja da se ne može reagirati dok taj zaposlenik ne počini kakav čin kojim bi dao osnovu za postupanje policiji prema njemu, a koja policija bi dalje trebala reagirati na njegovu potencijalnu psihičku bolest i eventualnu opasnost za sebe i okolinu. Moje mišljenje je bitno drugačije, sumnja psihologa, dakle osobe školovane za prepoznati takve indicije, bi ipak bila valjana osnova za nekakvo daljnje postupanje. No, nemam iskustva sa sličnim postupcima pa me zanima sljedeće: ukoliko osoba ne pristane svojevoljno podvrgnuti se psihijatrijskoj procjeni (poslodavac je imao slučaj gdje je jedna zaposlenica pristala na pregled stručnjaka u kojem su utvrđeni određeni problemi i osoba je hospitalizirana na nekoliko mjeseci. Po prestanku hospitalizacije je vraćena na posao uz dogovor redovitih razgovora s "kućnim" psihologom), koji su koraci, tj. kojim tijelima bi se poslodavac trebao obratiti?
×