Jump to content

kikenzi

Korisnik
  • Broj objava

    32
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Zoki, svakako imaš pravo. Zapravo se ovisi od studenta, npr. ako si poližio pravosudni, onda nakon takvog učenja, Barbićevu knjigu čitaš kao štivo za razonodu. Barem je kod mene imalo takav efekt. Ali svakako, ako ti je gradivo relativno "staro", onda te ni predavanja nisi u stanju pratiti, tako da ti ne koristi biti na njima. Osobno, studiji mi se sviđa, ima hrpa gradiva, mada smatram da je polaganje ispita dosta lakše nego na dodiplomskom. Mada, možda mi se samo tako čini.
  2. Kao student predemtnog studija, mogu vam kazati da predavanja nisu obvezna za pristup ispitu. Mada smatram da to nije studentima nekakav hendikep, jer se ode na konzultacije kod profesora. Konzultacije kod profesora su obično nekakva rasprava o određenom problemu (temi), te ako se i profesoru učini ista zanimljivom onda možeš na istu temu napisati seminarski rad. Nakon seminarskog rada (prihvaćenog), porazgovarate o načinu ispita, dakle na što se bazirati na već poznatoj literaturi. Ja sam se osobno iznenadio, nije kao na preddiplomskom, dosta je zanimljivije a i ispiti su tako koncipirani da se sada sve to ne polaže ponovo, nego se pretpostavlja da znate, a razgovarate o određenim temama. Nadam se da sam pomogao.
  3. pogodio si! u 95% slučajeva se radi o ovrhama! onih ostalih 5% slučajeva ti je gruntovnica! znam par kolega, jeftina radna snaga u odnosu na broj predmeta (ovrha)!
  4. kikenzi

    Diana Vojković

    ako je to ona za koju mislim da je (supruga) - nemoj! ne bih sada o razlozima, ali rađe - NE.
  5. Po onome što sam ja čuo, navodno "expert" za pravne poslove dobije svoj ormar od cca 700 ovrha, i onda radi po njima. kolege kažu da su međuljudski odnosi na nikakvoj razini. međutim, većina njih ti izdrži 2 godine zbog reference i onda se skuplje "prodaju". navodno da je posao jednoličan i da nema baš tu nekog raznolikog pravničkog posla.
  6. Mislim da se kreće oko 9.000 - 9.500 kuna. ispod 9.000 nikako nije!
  7. mislim da će se upisivati specijalistički studij za sve polaznike, a što je i logično s obzirom da uvjeti za upis doktorski studij nude opciju upisa i za studente koji su završili specijalistički studij.
  8. Imate li možda u digitalnom obliku stari Zakon o osnovnim vlasničkopravnim odnosima?? ukolio imate, molim na mail (kikenzi@gmail.com)!
  9. ne znam kako misliš da nema ustavne osnove donošenja. po tome tumačenju su svi prijašnji zakoni o prostornom uređenju i zakoni o gradnji protustavni. temeljem čega bi se uređivao prostor i gradilo?? urbana komasacija je potrebna, to je nakakv kvazi institut izvlaštenja. smatram da je potreban zbog stanja izgrađenosti kakvog imamo danas. samogranju, ne prohibira, zapravo je i liberalizira ako misliš na objekte do 400 m2 BRP-a, što je dosta za obiteljsku kuču. takve objekte je danas lakše graditi nego po prošlom zakonu (nemaš građevinsku i uporabnu dozvolu). normalno ne pojeftinjuje gradnju u Zagrebu, ali u drugim područjima je dosta lakše pripremiti se za gradnju. nigdje nema socijale u granji, objekt se mora sagraditi sukladno pravilima igre, ali troškovi gradnje od komunalnog doprinosa, subvencije kamata na kredite i ostalo je nešto što se rješava drugim propisima. u ove tri kategorije koje si naveo, ne vidim ni jednu koja je u suprotnosti s ustavom. meni je ovaj novi zakon o prekršajima takva lakrdija koja ne da je kontra ustava, nego s zdravom pameću. raditi zakon na pomogneš pravosuđu koje je u katastrofalnom stanju na uštrb građana. katastrofa.
  10. da specijalistički, ali se možeš upisati u 5. semestar znanstvenog ukoliko ispuniš uvjete koji su ti navedeni na webu za znanstveni postdiplomski za taj studij. ne znam za građansko i obiteljsko.
  11. 16.01.2008. godine izlazi natječaj u novinama. na stranici pravnog faksa već je objavljen, pod specijalističke postdiplomske studije!
  12. i meni isto. poslao sam ti privat poruku. pošalji na kikenzi@gmail.com hvala
  13. dakle i ti si dobio mail s faxa!!? prijava za upis - pismo kojim se prijavljuješ, ništa posebno. izjava o jeziku - naravno da ne treba ovjera. diploma i prijepis - svakako ovjereni. testiranje jezika se ne provodi. Onda se vidimo na prvom semestru!!??
  14. Bok! S presudom nemaš problema, ja sam u torbi imao jedno stotinjak presuda razvrstane po predmetu spora odnosno vrsti kaznenog djela i zakone. Ali na kraju ti ni to ne treba, gledaš po spisu (kazneno) i pišeš obrazloženje, moraš znat što sve napisati u obrazloženju i onda po spisu. Za građansku presudu isto tako, nekakva naknada štete, smetanje posjeda ili slično, zapravo mi nisu ni trebale te presude. Važno je da ih imaš i da ih pročitaš i to svaku bar dva puta. za učenje, uzeo sam godišnji, 15ak dana prije ispita, a cijelo vrijeme prije godišnjeg sam doma učio do 3 sata u jutro, tako da sam zbog posla ispit spremao jedno 3 mjeseca. Najvažnije, nikakve skripte, zaboravi to! Striktno po zakonima, naprimjer Ustav i organizaciju pravosudja, upravno i radno, građansko i trgovačko (to možda mao čitati u knjizi s faksa), jedino kazneno knjizi s faksa i obvezatno komentar KZa od Ane Garačić. Pitanja su ti vrlo važna da znaš što se zapravo pita, to ti dosta pomaže. Nikakvu protekciju odnosno diskriminaciju nisam imao glede toga što sam iz privrede. Pita te samo gdje si zaposlen. A ispitivači su tako senilni odnosno u nekom svom filmu tako da su sada postavili ispred osoba koje odgovaraju pločice s imenom i prezimenom kandidata, jer ti ta ekipa niti prezime ne mogu zapamtiti. Što se tiće uvjeta, najavljene su izmjene zakona odnosno donošenje posebnog zakona o pravosudnom ispitu, kojim bi se to podrobnije uredilo. Sad je samo pitanje kad ti stječeš uvjet za pravosudni, jer će valjda i taj zakon imati neki vocati legis, u kojem bi mogla eventualno prijaviti ispit po starim uvjetima. eto, toliko, ako ti još nešto treba javi!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija