Jump to content

CheKirac

Korisnik
 • Broj objava

  366
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

Sve što je CheKirac objavio

 1. Prosječno povećanje mirovina će biti oko 60 kn, a to znači povećanje od oko 2, 4 % otprilike.
 2. hrvi obnova postupka

  Poštovani prijatelju koliko sam shvatio ti imaš trajno riješenje o HRVI i vjerovatno konzumiraš mirovinu po zakonu o HRB.Kako si ostvario to pravo neznam ali znam da svake 2 god. imaš pravo na obnovu postupka ukoliko je došlo do pogoršanja bolesti ili nastanka drugih bolesti vezanih uz osnovnu bolest po kojoj si umirovnjen iliti tkz. komorbiditeta što ti mora specijalist doktor u nalazima i napisati.Dakle pogoršanje, bolnica, i novi nalazi i to je to. ako prođeš prođeš ako ne ostaje ti ista mirovina koju si i imao bez tog stavljanja na led ili privremeno kako kažeš, ako ne govorim točno neka me drugi isprave.
 3. Molim upućene u ovu problemsatiku da mi odgovore a to prof, vjerovatno zna točno: Da li RVI koji su ostvarili pravo na mirovinu pa starom zakonu , imaju pravo na dodatak po danu sudjelovanja u borbenom sektoru od 0,49kn po novom zakonu o HBDR. Pitam zato što mi neki pojedinci tvrde da imaju to pravo a ja tvrdim suprotno, da se to po novom zakonu odnosu samo na branitelje koji su ostvarili minimalnu braniteljsku mirovinu. Molim hitni odgovor!! Hvala najljepša!
 4. Dodatak borbenom sektoru po danu

  hvala prof.predobro i jako hitno
 5. Da ne bude nedoumica i da se ne prepucavate izgleda da je istina slijedeća te je Mister-X u pravu citiram članak sa interneta: je u rujnu prošle godine. Odlukom Vlade RH prestala se primjenjivati odredba članka 3.a Zakona, dakle umanjenje mirovina većih od 5.000 kuna za 10 deset posto, no odredbe o umanjenju mirovina većih od 3.500 kuna za 10 posto, pojašnjavaju iz HZMO-a, i dalje su na snazi. Neće imati manje nego prije usklađenja Pojednostavljeno, povlaštene mirovine veće od 3.500 kuna smanjivane su jedanput za deset posto, dok su one veće od 5.000 kuna smanjivane dvaput, što je ukinuto pa su zapravo svima mirovine smanjenje jedanput. Novim usklađenjem mirovina dogodilo se da su pojedini umirovljenici prvi put prešli limit od 3.500 kuna, za koje je umanjenje od deset posto i dalje na snazi pa su one sada umanjene do propisanog limita kako ne bi podlijegali umanjenju od deset posto. Stoga njihova mirovina nije manja nego prije umanjenja, ali nije ni veća za puno usklađenje.
 6. Ponovno sam bio u bolnici 21 dan na Rebru. Dijagnoza F62,0, F29.Pitanje za one koji znadu donekle približan odgovor. Da li ići ponovo na invalidsku za povećanje invalidnosti sad imam 30% i drugo da li ići na promjenu uzroka zbog pogoršanja , prije dijagnoza f 43.1 sada F62 odnos rat /mir 70/30.Molim što precizniji odgovor i dali je možda netko već bio u sličnoj situaciji? Hvala najljepša i pozdrav svim braniteljima ma gdje bili!! Možda prof. da proba odgovoriti ?
 7. Novo vještačenje

  imam opću i riješeno stambeno pitanje , samo me interesira da li ići na povećanje invalidosti i omjera rat/mir.ŠDa li krećem ponovo izpočetka ili ne.
 8. Liječničko povjerenstvo

  Dragi prijatelju Spitfire, prijatelj Ljubuški je možda imao sreće sa nadležnim povjerenstvom da su mu odmah odredili omjer rat/mir 30/70, i to je ok. Što se tiče ovog drugog dijela da će mu povećati još za 10% omjer treba svakako imati od svog doktora ispunjen obrazac IN-1, nove nalaze iz kojih se vidi da je došlo do promjene osnovne bolesti PTSP sa novim posljedicama pogoršanja a nije PTSP sa dijagnozom F 43.1 nego sa dijagnozom F62,0 što je posljedica oboljenja uslijed ratnih stradanja usljed katastrofičnog događaja.Tada bi eventualno mogao ići na pogoršanje te možda dobiti i veći omjer od 30/70.Dakle obavezno bolničko liječenje od najmanje 21 dan i promjena dijagnoze sa zadržavanjem prijašnje ali i ostalih bolesti koje su eventualno nastale kao posljedica sudjelovanja u DR-u što treba potkrijepiti nalazima specijaliste.
 9. Dragi Petre i ja sam imao skoro isti slučaj a volio bih da ti se tvoj zahtjev riješi pozitivno i u što kraćem roku.Naveo si da imaš RVI 30% trajno, te da si u profesionalnoj mirovini.Čini mi se da treba postojati opća nesposobnost za rad a ako si u profesionalnoj onda imaš preostalu radnu sposobnost.Zašto nisi išao dalje sa lječenjem neznam ali trebao si sve dok ne dobiješ opću nesposobnost za rad.Volio bih da nisam u pravu.To ćeš vidjeti uskoro kakav odgovor ćeš dobiti.Sretan ti Uskrs kao i svima u tvojoj obitelji!!
 10. obnova postupka

  Dragi forumaši, prijatelji prije postavljanja nove teme (e baš sad se sjetio) želim svim Braniteljima Sretnu i uspješnu Novu godinu, također i njihovim obiteljima sa što manje stresa a što više para u đepu. A sad pitanje: Krenuo sam u obnovu postupka PTSP da se razumijemo, sa novim nalazima i dokumentacijom koje fala bogu ima barem 10 kila.Prije toga bio sam u bolnici KBC Rebro gdje sam odradio i novi psiho test. F62 F43.1 F41.1 F60.3 F29 in obs (tako piše) Pitanje:Ima li netko da je išao na obnovu postupka i prošao, koliko se dugo čeka,i kakve su mi šanse da povećam rat-mir.Papire mi je pisao doktor opće prakse sa ne baš velikim iskustvom (stažista).Molim vašu procjenu iskusnih lavova.Hvala unaprijed!!
 11. Dodjela dionica HRVI

  Pravo na ustupanje dionica Pravo na dionice imaju hrvatski ratni vojni invalidi Domovinskog rata ovisno o stupnju oštećenja organizma i članovi obitelji smrtno stradaloga, odnosno zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata koji pravo na dionice bez naplate nisu ostvarili na temelju Zakona o privatizaciji, i to: HRVI iz Domovinskog rata s 20 posto oštećenja organizma dionice u nominalnoj vrijednosti od 18.400 kuna To je nominalna vrijednost dionica koju možeš dobiti, druga je stvar koliko one stvarno vrijede na tržištu i koju ćeš cijenu moći ostvariti.Jedino što vrijedi je ova dionica Peveca ostalo je jako nepovoljno i treba čekati barem godinu , ako se što ne promjeni onda i to prodati.To je moje mišljenje nije nagovaranje.
 12. Hrvi pogorsanje invalidnost

  Slažem se s tobom, možda čitajući na brzinu nisam dobro shvatio, inače bio sam dva puta na vještačenju da podignem omjer na 40% ali oba dva puta glatko odbijeno.Možda i bolje u neku ruku,ne ispalti se toliko uložiti niti živaca onoliko koliko je još ostalo za nekih 100tinjak kuna.Nemam više šta kod njih tražiti.Sretno svima!!
 13. Hrvi pogorsanje invalidnost

  Dragi moj buda 2 baš me nisi uvjerio previše oko automatizma onih 40% na onovu bolesti PTSP.Bio sam kod renomiranog psihijatra nihovo tummačenje je shizofrenija, a to što piše u opisu dijagnoze koju si pročitao na webu je okači mačku o rep.Oni to tumače onako kako sam napisao.
 14. Hrvi pogorsanje invalidnost

  to je po meni nelogično da se automatizmom podiže invalidnost no i da je tako znaš li što znači toh tvojih 40%.To je za sada najveći postotak koji možeš ostvariti na osnovu bolesti PTSP.To je jedna stvar a druga automatski povlači za sobom i objašnjenje koji su to bolesnici, shizofreničari, i to bez poslovne sposobnosti. Jako gadan status za par kuna.
 15. Liječničko povjerenstvo

  Sa privremenim riješenjem nema dodjela dionica, riješenje mora biti za stalno!!
 16. Opći propis ZOMO

  Poštovani petar2013,pretpostavljam da si 1990 god. bio u rezervnom sastavu policije a poslije zbog potrebe prebačen u postrojbe HV-a.Ovo što pišeš da si počeo u Domovinskom ratu u MUP-u a postao invalid u HV-u ne može biti istina.Ako si obolio ili ranjen onda si RVI u statusu svog vremenskog učestvovanja u DR-u.Da si bio ranjen vjerovatno bi već ostvario invalidsku mirovinu.Po starom zakonu o HB svi koji su počeli u rezervnom sastavu policije bez obzira kada su naredbom prebačeni u HV pri određivanju statusa HRVI i pripadajučeg čina uzima se za HRVI povoljniji odnos kod dodjele počasnoog čina a to je dva čina više od čina koji bi ostvarili kao da ste umirovljeni iz postrojbi HV-a.Moje mišljenje je da bi morali ostvariti čin višeg policijskog narednika što odgovara činu stožernog narednika i temeljem toga Vam se treba odrediti i mirovina.E sad pitanje je kakav će sadržaj i upute biti na ovaj zakon o pravima HB .
 17. Postavljam pitanje onima koji možda nešto znadu o ovoj temi, a ono je sadržano u sljedećem članku:
 18. Nisam siguran da je članak kojeg sam objavio išao u smijeru da napravi što veću konfuziju među braniteljskom populacijom koja je na ovakove objave jako osjetljiva.Ako je istina da pravilnik o provedbi zakona o Hrv. braniteljima bude donesen ili objavljen 18.02.2018. god. a bude po nas nepovoljan ili na bilo koji način diskriminirajući što se tiče prava naših supruga i djece nakon smrti također me interesira isto što je napisao i PrEsVeTli u svom postu. Nije mi jasna nikako odredba u zakonu koja govori o pravima udovica i djece umrlih Hrv. branitelja. Molio bih one koji imaju više saznanja da nam malo pojasne stručnije tu tematiku.
 19. Novi zakon ministra Medveda

  Odi u ured Državne uprave za branitelje u općini pa pitaj referenta, ali mislim da ne.
 20. Novi zakon ministra Medveda

  Dragi prijatelju,ja sam siguran da su svi koji su ranjeni i oni koji su mogli ostvarili pravo kao HRVI po toj osnovi,a to što kažeš si u pravu.Svi oni koji su u postupku ostvarenja prava za PTSP jer jedino je to i ostalo kao mogućnost za dobivanje HRVI statusa možeš računati da će bar 1/3 biti odbijena nažalost što zanemarivanjem liječenja, što neznanjem ili neupučenošću da će se zakon mijenjati.Nisu svi znali pa ni oni koji su bili blizu informacija da će se moći podnjeti zahtjev za prizanvanje prava po osnovi bolesti.Bio bih sretan da svi oni koji su stvarno obolili ostvare svoja prava koja su zaslužili.
 21. Novi zakon ministra Medveda

  Kolega da ne ulazimo u meritum cijelog zakona ili pojedinog njegovog članka ovo što ste napisali crvenom bojom to ste mogli učiniti i dosad, jednostavno sa bolničkog liječenja sa novim dijagnozama otići na komisiju za utvrđivanje novog postotka invalidnosti ili postotka povećanja mirovine u odnosu rat-mir., dakle ništa novo.Ovo plavom bojom ste u pravu to je politička odluka i tu se nema što dodati.
 22. Novi zakon ministra Medveda

  Ništa od toga se neće ostvariti, ovo je samo ispravak u dijelu najniže braniteljske mirovine, dodavanje prava 100% RVI, RVI HVO,i priznavanje prava određenim skupinama koje su bile po nekoj osnovi učesnici u DR-u.Kad dođe 01.01.2019. god. i prva isplata mirovine za taj mjesec budemo se čuli dragi kolega.Do tada uživajte čitajući Zakon i naravno ostale podzakonske akte i uredbe koje će poslije ovoga uslijediti a biti će jako važne za inplementaciju pojedinih prava.Sretno!!
 23. Novi zakon ministra Medveda

  Članak 202. HRVI iz Domovinskog rata kojima je status priznat po osnovi bolesti nakon stupanja na snagu ovoga Zakona, pravo na invalidsku mirovinu iz članka 30. ovoga Zakona mogu ostvariti najranije počevši od 1. siječnja 2019. godine. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ako vam nije potrebno objašnjenje a nije vam jasno zašto i čemu pojedina odredba zakona glasi baš tako a ne onako kako bi vi željeli ja Vam ne mogu pomoći kao niti onima koji smatraju da će dobtiti povećanja mirovine u popriličnim iznosima.Zato dobro pročitajte članak 202. Članak 217. Člankom se određuje rok u kojem se odredbe Uredbe o metodologijama vještačenja trebaju uskladiti s odredbama ovoga Zakona. lp
 24. Novi zakon ministra Medveda

  Dragi kolega odite na vlada.hr i ili sabor.hr pa pročitajte amandmane , lp
 25. Novi zakon ministra Medveda

  Članak 34. (1) Utvrđivanje vrijednosnog boda za određivanje invalidske mirovine iz članka 31. ovoga Zakona određuje se prema ustrojbenom mjestu odnosno zvanju HRVI iz Domovinskog rata ili osobnom činu u godini koja prethodi godini u kojoj se ostvaruje pravo na mirovinu, i to prema sljedećim osnovicama: Činovi i ustrojbena mjesta Osnovice Vojnik 93.830,24 Pozornik 99.706,06 Razvodnik (zastavnik HRM) 106.738,44 Skupnik 94.860,67 Zapovjednik desetine 112.654.87 Zapovjednik voda 119.633,79 Zapovjednik satnije 143.565,69 Zamjenik zapovjednika bojne 157.526,74 Zapovjednik bojne 173.474,93 Zamjenik zapovjednika brigade 189.422,05 Zapovjednik brigade 189.422,05 Desetnik 108.524.58 Vodnik 116.321,23 Stožerni vodnik 117.118,65 Narednik 117.118,65 Nadnarednik 117.785,65 Stožerni narednik 121.621,96 16 Časnički namjesnik 135.658,93 Zastavnik 115436,17 Poručnik (poručnik korvete) 119.633,79 Natporučnik (poručnik fregate) 129.604,61 Satnik (poručnik bojnog broda) 143.576,03 Bojnik (kapetan korvete) 157.526,74 Pukovnik (kapetan fregate) 173.474,93 Brigadir (kapetan bojnog broda) 189.422,05 Stožerni brigadir (komodor) 205.369,15 Brigadni general (komodor) 205.369,15 Zapovjednik zbornog mjesta 173.474,93 Zapovjednik zbornog područja 221.335,51 General bojnik (kontraadmiral) 221.335,51 General pukovnik (viceadmiral) 227.313,93 General zbora (admiral) 233.292,38 Zapovjednik obrane grada 173.474,93 Stožerni general (stožerni admiral) 239.270,80 (2) Osnovica za utvrđivanje vrijednosnog boda za određivanje mirovine iz članka 31. ovoga Zakona, u slučaju kada ustrojbeno mjesto nije navedeno u stavku 1. ovoga članka određuje se prema plaći koju je hrvatski branitelj iz Domovinskog rata, odnosno HRVI iz Domovinskog rata primao prema osobnom činu, zvanju, odnosno ustrojbenoj dužnosti u trenutku razvojačenja, odnosno stradavanja, ovisno o tome što je za njega povoljnije. (3) Osnovice iz stavka 1. ovoga članka usklađuju se početkom svake kalendarske godine s rastom prosječne plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u prethodnoj godini. (4) Odnos policijskih zvanja prema činovima i ustrojbenim mjestima iz stavka 1. ovoga članka propisuje pravilnikom ministar nadležan za unutarnje poslove uz prethodno mišljenje ministra. Članak 35. Hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata, pripadniku borbenog sektora, koji ostvari pravo na invalidsku mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, osobni bod povećava se ovisno o vremenu provedenom u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u borbenom sektoru, i to: hrvatskom branitelju do 30 dana 0,5% hrvatskom branitelju od 31 do 60 dana 1% hrvatskom branitelju od 61 do 90 dana 1,5% hrvatskom branitelju od 91 do 120 dana 2% hrvatskom branitelju od 121 do 150 dana 3% 17 hrvatskom branitelju od 151 do 180 dana 4% hrvatskom branitelju od 181 do 210 dana 5% hrvatskom branitelju od 211 do 240 dana 6% hrvatskom branitelju od 241 do 270 dana 7% hrvatskom branitelju od 271 do 300 dana 8% hrvatskom branitelju od 301 do 330 dana 9% hrvatskom branitelju od 331 do 360 dana 10% hrvatskom branitelju od 361 do 480 dana 12% hrvatskom branitelju od 481 do 600 dana 14% hrvatskom branitelju od 601 do 720 dana 16% hrvatskom branitelju od 721 do 840 dana 18% hrvatskom branitelju od 841 do 960 dana 20% hrvatskom branitelju od 961 do 1080 dana 22% hrvatskom branitelju od 1081 do 1200 dana 24% hrvatskom branitelju od 1201 do 1320 dana 26% hrvatskom branitelju od 1321 do1440 dana 28% hrvatskom branitelju od 1441 i više dana 30% hrvatskom branitelju dragovoljcu - ovisno o broju dana sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske na postotak predviđen za određeni broj dana dodaje se 10% Sad to primjenite retroaktivno na sve branitelje koji su HRVI ,što mislite da li država ima toliki novac u Mirovinskom fondu ili u proračunu za 2018. god. predviđen za ta povečanja.Pogledajte podrobno osnovice za obračun mirovina i još postotke o povećanju za provedeno vrijeme u borbenom sektoru.Neću više odgovarati, imate zakon i čitajte. lp.
×