Jump to content

Logo2.jpg.df467c50602ed1173e41130f1129f825.jpg   XXXI. REDOVNO SAVJETOVANJE " AKTUALNOSTI KAZNENOG PRAVA U SVJETLU ODLUKA USTAVNOG SUDA REPUBLIKE HRVATSKE"

Hrvatsko udruženje za kaznene znanosti i praksu od 6. do 8. prosinca 2018. održava svoje 31. redovno savjetovanje pod nazivom "Aktualnosti kaznenog prava u svjetlu odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske". Savjetovanje će se ove godine održati u Remisens Premium Hotelu Kvarner.

Program savjetovanja, prijavnicu, kontakte, kao i druge detalje vezane uz Savjetovanje, možete preuzeti u dokumentu: Program - Opatija 2018.

gonzo-stari

Korisnik
 • Broj objava

  168
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  3

gonzo-stari je zadnji put osvojio dan listopad 15

gonzo-stari objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

1 pratitelj

O gonzo-stari

 • Rang
  Iskusan

Nedavni posjetitelji profila

3664 pregleda profila
 1. stručna procjena hrvi

  U najnižoj braniteljskoj je mirovini kao što je i napisao. Svima koji imaju status branitelja i idu u mirovinu po ZOMO, a ta mirovina je manja od najniže braniteljske mirovine, priznaje se pravo na najnižu braniteljsku mirovinu. Piše da je dobio dodatak od 500 kuna kao branitelj što znači da ima oko 1300 dana borbenog sektora. 1300x0,39=507 kn. Iz toga se da iščitati da nije otišao u mirovinu po ZOPHB u cijelosti i da nema određen omjer invalidnosti. A i da ima, opet ga čeka nova procjena od strane ovlaštenog vještaka ZOSI-ja jer mu ne može referent odrediti omjer. Neka napiše po kojem zakonu je otišao, koliko ima godina života i radnog staža, prosječnu plaću, pa će dobiti sve relevantne informacije. Najgore kad netko napiše jedan podatak i onda očekuje da mu se na osnovu tog jednog podatka daju informacije koje ovise o mnogo više podataka.
 2. stručna procjena hrvi

  Kompa, krivo govoriš. Lokvica je otišao u mirovinu po ZOMO i priznali su mu najnižu braniteljsku mirovinu jer mu je mirovina po ZOMO manja od najniže btaniteljske. S obzirom da je stekao status HRVI, mijenjaju se neke činjenice tako da mora obnoviti postupak i mora ići na pronovnu procjenu radne sposobnosti koju mora pokrenuti doktor opće prakse. Jer ako samo dostavi rješenje o statusu HRVI u HZMO nikome neće biti jasno što on zapravo hoće, tko će mu odrediti omjer uzroka nesposobnosti za rad osim vještaka iz ZOSI-ja. Mora uz svu dokumentaciju navesti da traži da mu se prizna pravo na invalidsku mirovinu po ZOPHB zbog stjecanja statusa HRVI. Druga stvar bi bila da je imao izračun mirovine sa već određenim uzrocima, ali bez statusa HRVI, što on nema.
 3. Dragovoljački dodatak

  Zato sam i napisao "čak i više" jer ako bi išao po novom zakonu u mirovinu, morao bi imati minimalno 960 dana borbenog sektora i status dragovoljca pa bi tek tada dosegnuo povećanje od 30%. Ne znam koliko ima dana borbenog sektora jer ako ima malo dana onda je dobio "i više" jer će budući dragovoljci s malo staža u obrani RH nepovoljnije proći u odnosu na umirovljene prema prijašnjem zakonu
 4. Dragovoljački dodatak

  Pogledaj si rješenje o mirovini. Sve si ti to već dobio, čak i više jer od 1.1.2019 više nema 30% za dragovoljca koji ima 101 dan u obrani RH. Maksimalno što može dobiti za to je 12% povećanje.
 5. Dragovoljački dodatak

  Čuje se svašta po kuloarima. Branitelj u mirovini je širok pojam. Kakva mirovina, minimalna braniteljska, po ZOMO ili po ZOPHB, status HRVI. Mnogo je tu pitanja i još više odgovora.
 6. obiteljska mirovina

  Najbolje otići u najbliži ured HZMO i tamo će dobiti sve informacije. Što se tiče podizanja mirovine ili novčanih sredstava s računa, može podići ako smatra da poslije neće biti problema. Za ovaj mjesec će nasljednicima biti isplaćena zaostala mirovina tek po rješenju o nasljeđivanju koje dostavlja u HZMO.
 7. obiteljska mirovina

  Činjenica smrti se prijavljuje matičnom uredu u kojem se vodi umrla osoba i tamo se prijavljuju pokretnine i nekretnine te novčana sredstva na računima. Isto tako se nose primjerci smrtnog lista u HZMO i HZZO. Nakon ostavinske rasprave se u ostavini određuju nasljednici i oni po tom rješenju nasljeđuju sve nekretnine i pokretnine kao i novčana sredstva. Kroz sve će vas voditi javni bilježnik koji će biti određen za vođenje postupka. Mirovinu pokojnog oca možete podignuti ako ima sredstava na računu, ako ima više nasljednika to ne biste smjeli raditi do okončanja ostavinske rasprave. Pošto mirovinsko isplaćuje mirovinu i za onaj mjesec u kojem je osoba umrla ona će vam biti, (ako već nije) isplaćena poslije ostavinske rasprave umanjena za porez. Ako podignete cijelu mirovinu računajte na povrat sredstava prema mirovinskom. U banku nemate što ići jer nemate rješenje o nasljeđivanju, nego tek po okončanju postupka. Ovo sve pišem iz vlastitog iskustva.
 8. Priznavanje HRVI

  Čekaš toliko dugo dok ga ne dobiješ.
 9. Slobodna Dalmacija Vlast je sama sebi skočila u grlo donošenjem raznih Zakona i sad su u problemu jer je poznato da je EK u stvari vlada Europske unije. Parlamentarni izbori su u jesen 2020 tako da se do tada ništa neće dogoditi jer treba sačuvati vlast, a donošenjem ovog Zakona o pravima HB se u stvari osiguralo biračko tijelo. Većina postupaka koji započnu po novom Zakonu će se razvući tako da će mnogi neriješeni statusi dočekati i izbore, a onda nema smisla mijenjati vlast jer ... Ali nakon toga se može računati na određenja smanjena ili će se, pošto je to vruć krumpir stanje održavati dok ide ide. S obzirom na kakvom je putu država i kakva je općenito gospodarska situacija ne isključujem mogućnost u skoroj budućnosti traženje pomoći MMF-a. U tom slučaju sve promjene i rezovi će biti lako izvedeni jer će vlast reći: mora se, takva je direktiva MMF-a, ili ćemo rezati ili mirovina neće biti. Briga moja prešla na drugoga. Nama je uvijek netko drugi kriv. Ili druga solucija. Može se promijeniti vlast pa zavladaju ovi iz populističkih stranaka koji nemaju pojma kako država funkcionira nego sve love na galamu, Editirao moderator
 10. Krivo tumaite obojica. 50% mirovine vam je priznato po posebnim uvjetima prema ZOPHB pošto je izračunata za 40 godina staža zbog "ozljede ili bolesti na radu", a drugih 50% je opet priznato po godinama staža i uplatama u mirovinski fond. Radni staž za policiju, pripadnike gardijskih brigada je vezan uz Zakon o pravima iz mirovinskog oiguranja za DVO, PS i OSO koji je poseban Zakon. Taj radni staž je beneficiran i izračun za taj dio je povećan ovisno o broju dana provedenih u obrani RH tako da i taj dio spada pod posebne uvjete. Sve mirovine koje su priznate nekim posebnim Zakonima i propisima koji nisu navedeni u ZOMO su mirovine ostvarene prema posebnim uvjetima.
 11. izračun mirovine

  Ako si već u mirovini i upisuješ podatke iz rješenja u tablicu, normalno je da tablica neće pokazati iznos koji je u rješenju jer se ne poklapaju koeficijenti koji su vrijedili u trenutku umirovljenja. Svake godine se mijenja AVM, osnovica za čin i ustrojbeno mjesto, kao i prododani radni staž koji je onda bio veći nego danas. Da bi dobio izračun koji je tada vrijedio trebao bi upisati podatke koji su vrijedili na datum umirovljenja. Ako hoćeš izračun mirovine s uvjetima koji danas vrijede - Upiši sve podatke koji se traže: - datum rođenja - proizvoljni datum umirovljenja npr: 1.2.2019 - radni staž koji imaš bez pridodanog (piše ti u rješenju) -čin -omjer - broj dana borbenog sektora i dobiti ćeš izračun koji vrijedi na dan 1.2.2019 i vidjeti ćeš izračun svih vrsta mirovina
 12. usporedni izračun mirovina

  Ovo je teško pitanje jer sve ovisi o masi podataka koje treba znati. U svakom slučaju ako Vam priznaju status HRVI, mirovina se izračunava po drugim odredbama ZOPHB koja imate u tablici. Ako vam je ta mirovina povoljnija imate pravo na priznavanje isplate te mirovine. U tom slučaju gubite pravo na 50 lp po danu borbenog sektora. Budući da ste u minimalnoj braniteljskoj mirovini, nemate što izgubiti, ali poigrajte se s podacima iz tablice i sve će vam biti jasnije. Tražene podatke imate jer ste već u mirovini.
 13. Imam li pravo na najnižu braniteljsku mirovinu?

  Status dragovoljca ovisi o broju dana koje ti spominješ. Do 15.1.1992. tko ima 100 dana provedenih u obrani RH ima status dragovoljca.
 14. Priznavanje HRVI

  Hipotetski, PLP ti da 20%, onda to ide na drugostupanjsku i oni tu odluku potvrde ili napišu da imaš manje od 20%. Ali, po tvom pisanju ti vjerojatno imaš informaciju da te PLP odbilo.
 15. Izračun mirovine po ZOPHB - tablica

  Molim @drota13 da obriše ovu temu jer je tablica dodana u temu koju je pokrenuo @prof tako da sada nema potrebe za ovom tablicom nego je sve na jednom mjestu, izračun je za sve vrste mirovina.
×