Jump to content

stela2

Korisnik
  • Broj objava

    22
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. živim sa kćerkom i zetom u zajedničkom domaćinstvu i plaćamo pretplatu na ime zeta. ja imam svoj stan (vlasništvo) koji sam neko vrijeme iznajmljivala, no već duže vrijeme je prazan. kćer je odjavila rtv pretplatu sa opaskom da u tom stanu više nitko ne živi. jednom mjesečno kćer ode u taj prazan stan da ga prozrači, prekontrolira i uzme račune. tako se je tamo zatekla kad je pozvonio kontrolor za pretplatu. rekla mu je da tu nitko ne živi, no on je zapisao da je zatekao nekoga u stanu. molim da me savjetujete što mi je raditi ako dobijemo račun za plaćati pretplatu. obzirom mi, kao zajedničko domaćinstvo već plaćamo jednu pretplatu, da li moramo plaćati još jednu? kako hrt-u dokazati gore navedeno?
  2. Molim savjet. U slučaju poslovno uvjetovanog otkaza (dogovorno) imam li pravo na otkazni rok i da li za taj period imam pravo na plaću? Molim hitan savjet!
  3. hvala na odgovoru, iako to znam. Mene zanima šta kaže zakon, mogu li me protivno mojoj volji, prisiliti na mirovinu? žena sam, imam 58 godina starosti, a stažom premašujem onaj minimum od 15 god. i to puno! dakle, ako ja ne želim, mogu li me prisliliti da odem? Lijepo molim odgovor, jer se sad počelo tjerati ljude, i koji žele i koji ne žele. Inače je to renomirana tvrtka od cca 500 ljudi, privatizirana i gazda misli da može što hoće. Moram znati, da bih znala kako s njim eventualno pregovarati.
  4. u firmi se sprema reorganizacija u smislu otkaza zaposlenicima koji imaju uvjete za mirovinu. ja imam punih 36 godina kod istog poslodavca i mislim da će mi ponuditi otkaz. da li me mogu prisiliti da odem, obzirom imam prvi uvjet? kolika je zakonska otpremnina u mom slučaju, odnosno ako pristanem? Čula sam da me nemogu prisiliti na mirovinu, ako ja to ne želim. šta kaže zakon?
  5. Kod istog poslodavca radim na neodređeno već 34 godine. Neki dan donijeli su odluku da nam svima smanje plaću za 10 % (od brutto iznosa)kako bi "lakše prebrodili krizu u firmi". Nakon odluke, šefovi sektora nosili su popis na koji smo se svi trebali potpisom usuglasiti sa odlukom. Ja nisam htjela potpisati. Da li poslodavac ima pravo smanjiti mi plaću za tih "spasonosnih" 10 % ako nisam potpisala suglasnost?
  6. Prijatelj mi je na bolovanju već tri mjeseca, a nije dobio ni kune plaćenog. Navodno mu je firma propala, pa su ga prebacili u drugu (jedna je na muža, a druga na ženu). No, kako je on doma jer čeka operaciju, nezna šta napraviti. Kome se obratiti, obzirom sumnja da će mu u firmi bilo što htjeti reći (jer i ta je na klimavim nogama - radi se o maloj građevinskoj firmi). Molim savjet kome da se obrati.
  7. zar je moguće da nitko nezna odgovor na moje pitanje? Pa zar sam prva i jedina u našoj državi sa ovakvim problemom? Dajte ljudi, pomozite!!!!
  8. Ja trenutno koristim porodiljni. Dana 1.6. završava mi prvih šest mjeseci korištenja. Suprug mi radi ali nije prijavljen (ima obečanje da će ga prijaviti). Zanima me da li je istina da bi ja trebala početi raditi nakon šest mjeseci, odnosno prekinuti porodiljni obzirom na "nezaposlenost" mog supruga? Već sam sad u panici zbog te situacije (dojim i namjeravam što duže). Molim da mi netko (tko zna) odgovori, jer me to neznanje i nedoumica izluđuje već sad. Hvala unaprijed.
  9. Moja prijateljica ima vozačku kao mladi vozač. Ovog ljeta joj je istekla i treba je promijeniti u vozačku bez dobnog ograničenja. No, to i nije tako jednostavno kako se čini. Naime, ona je liječnički za vozački radila u DZ u Zaprešiću. Sada nastaju problemi. Provjereno u DZ, u policiji u Zaprešiću i u policiji u Zagrebu: mora raditi novi liječnički jer je liječnik kod kojeg je prvi puta radila - završio u zatvoru pod optužbom da je lažirao mnoga svoja rješenja o pregledima. Kad je pitala u policiji u Zaprešiću, onda je gospođa načelnica rekla neka bude sretna da nije na "popisu" i da nije doma dobila nikakvu obavijest. Jer su oni koji su kupovali liječničke svjedodžbe (pretpostavljam da se radi o svim drugim osim za vozački) na popisu. Što to znači - to zna samo policija. No, obzirom je moja prijateljica mlada, nije joj problem ponoviti liječnički, ali joj je veliki problem cijena od cca 400,00 kn (koliko košta liječnički). Ima li ikakve zakonske osnove da ne plati ponovo platiti taj famozni pregled?
  10. Da li sudac smije, kad ustanovi da u prekršajnoj prijavi ima nelogičnosti, tražiti da policija promijeni, odnosno usaglasi svoju prijavu ili bi trebao odbaciti je kao neistinitu, neuvjerljivu ili tako nešto. Trebala bi znati kako ću napisati žalbu, odnosno odbranu. Hvala u naprijed.
  11. U prigovoru sam pisala o netočnim navodima, odnosno o izmišljenim navodima, što bi i totalni nepismeni laik uvidio, jer je sve bilo u kontradikciji. Muka mi je od suda i takvog suca koji me (ženu od 55 godina) ne želi saslušati, odnosno akceptirati moje izlaganje. Šta da radim? Nemam takvih iskustava, bez obzira na svoj 35-o godišnji vozački staž. Mogu li svoju odbranu poslati pismeno umjesto osobnog dolaska na sud? Tako će valjda pročitati što pišem.
  12. Da li sudac ima pravo vratiti prijavu za prekršaj nazad u policijsku stanicu, jer je i sam uočio da u toj prijavi pišu tri različita dana počinjenja prekršaja i isto tako i tri različita vremena. I to ne samo da je vratio na ispravljanje, nego je i nazvao i naložio da to promijene, odnosno usklade datume. Kad sam dobila doma takvu prijavu, odnosno rješenje o prekršaju, na dnu je pisalo pravo žalbe nadležnom prekršajnom sudu putem policijske postaje, što sam napravila u roku. No dobila sam poziv na sud i sudac mi je odmah rekao da se žalba odbija jer da sam trebala osobno otići u postaju i tamo načelniku izjaviti žalbu (što je u suprotnosti sa onim što piše na prijavi - tješenju. Ročište je odgodio do momenta kad dobije ispravljenu prijavu, ponovo me zove na ročište. Koja su moja prava?
  13. Ispričavam se kaj se nisam prije javila, ali su me ukučani prestrašili da bi mogla dobiti otkaz ako netko skuži da ja to pišem. Joj, šta da radim? U ugovoru mi piše 40 satni radni tjedan i ništa drugo. Firma ima više od 20 zaposlenih, a da li je potpisnik kakvog kolektivnog ugovora nitko od nas nezna, jer nemamo pravo ništa pitati niti znati. Uz put rečeno - još nisam dobila ovjerene papire za kredit. Da li mi temeljem ovog kaj znam i kaj sam napisala može netko nešto savjetovati, osim da dam otkaz (što bih najradije napravila, ali je jako teško naći posao i trpim kao i moje kolegice)!!!!!
  14. Imam 23 godine i već 4 godine radim u jednom butiku u velikom trgovačkom centru (na neodređeno). Mislim da se ovo što svakodnevno proživljavamo ja i moje kolegice zove mobbing. Radi se o slijedećem: 1. Prisiljene smo raditi 12 sati dnevno bez spomena o priznavanju i plaćanju prekovremenih sati, 2. Rad subotom i nedjeljom (čak i noću u vrijeme sniženja) 3. Korištenje godišnjeg odmora uz obavezno odrađivanje istog, odnosno nakon povratka sa godišnjeg, moramo odrađivati toliko dana koliko smo koristile i to od 9 do 21 h. (opet naravno bez plaćanja) 4. Nikad neznamo kad ćemo raditi, da li do podne, da li poslije podne ili cijeli dan, a da ne govorim o vikendima za koje isto tako ništa neznamo nego tek u petak navečer. 5. Komunikacija sa šefom (novo postavljenim 25 godišnjakom) svodi se na : "ja sam šef, ja određujem pravila i izvolite ih se pridržavati ili otkaz! 6. Šef si uzima takvo pravo da čak i kad smo slobodne, nazove i naredi da moramo doći ranije. To je bio slučaj samnom kad sam imala dogovoren liječnički pregled (na koji se inače dugo čeka) i šef me je nazvao i rekao da izvolim doći dva sata ranije i da ga ne zanima što ja imam dogovoren pregled....strašno! 7. Prije 3 tjedna sam predala papire od banke da mi se u upravi ovjere da bih mogla realizirati kredit i do dana današnjeg ih nisam dobila natrag, a niti kakvu povratnu informaciju. "Drznula" sam se i pitala šefa da li mi je donio ovjerene papire (jer nitko nesmije kontaktirati sa upravom osim njega), a on je samo odgovorio: "ne" 8. Neki me je dan izvijestio da će mi skinuti plaću za 500,00 kuna jer sam otišla na pauzu (u kafić u trg.centru) I tako bih mogla nabrajati još puno toga, ali bojim se da onaj tko će čitati neće imati živaca za tako veliku temu, ali meni "gori pod nogama" jer ako se pobunim odmah prijeti otkazom. Još samo moram napisati da su kolegice koje su dale ili dobile otkaz prijavljivale Inspekciji rada, oni su došli a mi koje smo ostale raditi nismo smjele potvrditi navode iz prijave. Sve mi to izgleda da pomoći nema i da treba bježati "glavom bez obzira". Ali kuda? Molim savjet!!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija