Jump to content

Anemona13

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Nije upitna naknada za JB (znam da je max 2500 + ostatak troškova) ali ovdje se radi o tome da ona na svakoj raspravi (do sad ih je ukupno bilo 5) nudi svog prijatelja odvjetnika "koji će sve brzo riješiti" i naplatiti postotak od vrijednosti ostavine (znam da je postotak za prometno pravo za odvjetnika bio 15%) pa nam ni na kraj pameti nije dati 15% ostavine odvjetniku-njenom prijatelju (ako se i tu uzima po prešutnom dogovoru isto)..ma mislim da nam je dosta tih gluposti sa hrvatskim pravosuđem, jednostavno će se čovjek obratiti svom veleposlanstvu pa ako treba i napraviti međunarodni skandal. Hvala na odgovorima.
  2. Ne,živi roditelj ima sredstava za život, pa samo dom plaća svaki mjesec 3700kn + nekretnine koje su i dalje u njegovom vlasništvu. Dužnost socijalne radnice u njegovom slučaju je čisto formalna, odnosno ona je tamo neka vrsta pravnika u domu i ona je tražila da se pošalje službeni zahtjev da se uzme nasljednička izjava od strane javnog bilježnika iz mjesta u kojem je smješten dom jer njeno objašnjenje je da ne može samo netko doći u dom i službeno uzeti nasljedničku izjavu (ovo mi isto nije jasno)... Znači, nužni nasljednik ako ne želi dati nasljedničku izjavu ne treba nasljediti svoj dio jer naglašavam ponovno on ima i više nego dovoljna sredstva za život.... Mislim da je u našenm slučaju problematična samo JB koja stalno nudi svog prijatelja koji je odvjetnik koji će to sve srediti jako brzo (spomenula je da će si tarifu naplatiti prema vrijednosti ostavine koja je JAKO velika)...to zapravo dosta vuće na pokušaj iznude mita da bi ona stvar riješila. Da li je rad JB nadležno ministarstvo pravosuđa? Da li bi oni uopće shavltili ovo kao pokušaj iznude mita jer naravno ona samo usmeno nudi svog prijatelja..nemamo snimljenih dokaza...
  3. Nakon smrti jednog bračnog druga(nisu imali djece) provedena je ostavinska za nekretnine u inozemstvu (u državi u kojoj su živjeli) i jedinim nasljednikom je proglašen drugi bračni drug (iako umrla ima živog jednog roditelja)...za nekretnine u Hrv je pokrenuta nova rasprava kod javnog bilježnika koja traje već 7 mjeseci (nikada nismo dobili informaciju u kojem roku rasprava treba biti završena iako u zakonu lijepo piše: Članak 243. (1) Povjereni postupak provođenja ostavinske rasprave javni je bilježnik dužan provesti u roku koji mu sud za to odredi računajući od dana primitka predmeta.) E sad, JB ignorira postojanje oporuke i završeni postupak u inozemstvu i inzistira na nužnom nasljedniku (s kojim umrla nije bila u nikakvom kontaktu 15 godina niti je on u bilo kojem obliku ikada sudjelovao u stvaranju imovine supružnika)..na primjedbu o postojanju zakona: Nužni nasljednici Članak 69. (2) Ostaviteljevi roditelji, posvojitelji i ostali predci nužni su nasljednici samo ako su trajno nesposobni za rad i nemaju nužnih sredstava za život. (živi roditelj ima veliku penziju i svoje nekretnine) javna bilježnica samo šuti (pa zar svaka budala u Hrvatskoj može tumačiti zakon na svoj način ) i ne završava postupak. Dosta nam je više plačanja njenih rasprava koje se vrte u krug jer ona ne obavlja svoj posao (nije još ni poslala zahtjev da se uzme nasljednička izjava od roditelja jer on zbog bolesti (obične staračke, kosti) ne želi putovati u drugi grad udaljen 500kn od mjesta di živi..ona jednostavno stalno zakazuje nove rasprave i čeka da se on pojavi)(inače on je smješten u starački dom i već su i socijalna radnica iz doma i ravnateljica slale obavijest da JB koja vodi raspravu zatraži službeno ad se uzme izjava i sve će biti obavljeno u roku par dana...ali ništa) Zanima me da li imamo osnove za izuzeće JB zbog: Članak 241. Djelokrug javnog bilježnika (2) Sud može iz važnih razloga uvijek oduzeti javnom bilježniku daljnje provođenje ostavinske rasprave koje mu je povjereno i raspravu sam provesti ili povjeriti drugom javnom bilježniku. (3) Važni razlozi iz stavka 2. ovoga članka primjerice jesu: nemogućnost javnog bilježnika da zbog bolesti ili kojega drugog razloga obavlja posao, očito zanemarivanje zakonskih obveza od strane javnog bilježnika ili drugi važni razlozi po ocjeni suda.
  4. nastavno na temu...šta se dešava u slučaju ako roditelji nisu živi, ali je živ jedan bračni ili izvanbračni drug preminulog roditelja, da li u tom slučaju dio umrlog oca nasljeđuje maćeha?
  5. Pozdrav, Molim vas za pomoć...slučaj je slijedeči...nakon smrti supruge (hrv državljanstvo) muž(njemačko državljanstvo) je nasljednik (nemaju djece). Ostavinska rasprava je pokrenuta u Njemačkoj i završila je, riješenje treba stići ovih dana. Da li je potrebno pokretati i posebno ostavinsku raspravu za nekretninu u Hrvatskoj (jer je on jedini nasljednik i ta nekretnina je naravno ušla u popis njihove imovine na već održanoj raspravi)? Ako nije da li on treba imati prijevod ostavinskog riješenja (na hrv jezik) u trenutku kad ide mijenjat vlasnički list u gruntovnici i sve ostale stavri kao što su promjene na računima za vodu, struju? Da li to kod nas radi suski tumač i da li je dovoljno ili još treba i neka potvrda od javnog bilježnika? Hvala na odgovoru!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija