Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

gesaugen

Korisnik
 • Broj objava

  104
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. https://aleksandar-hatzivelkos.from.hr/novi-oblik-pljacke/ A1 je jednostrano odlučio povećati mjesečni račun za 20kn te ako se korisnik ne slaže nude mogućnost raskida ugovora. Mene zanima što ako ja ne želim rskinuti ugovor ali niti ne pristajem na njihovo jednostrano pocećanje potraživanja jer smo već vezani ugovorom u kojem je dogovorena cijena naše suradnje Obzirom da se ne radi nikakav aneks ugovoru s kojim se korisnik treba složiti i potpisati ga, da li je uopće legalno da oni potražuju od korisnika dodatnih 20kn za koje se on nije izričito složio da pristaje?
 2. Mirovina je prihod???

  Pa to je prestrašno da penzioneri sami trebaju raditi nekakve računice kako bi dobili maksimum dodatne zarade a da im se ne dira mirovina i to uz ovoliku državnu upravu... No i dalje mislim da je to super kretenizam da se mirovina tretira kao dohodak u istom rangu kao i prihod od rada i da povećanje dohodka uzrokuje smanjenje mirovine
 3. Mirovina je prihod???

  Znači ako je mirovina veća od 3.800kn, na nju se plaća porez i prirez? Ako je ovo gore istina, da li bi prijava prebivališta u mjestu s recimo 0% prireza uzrokovala da se dobije više mirovine?
 4. https://www.mojevrijeme.hr/magazin/2019/05/umirovljenica-se-zaposlila-na-pola-radnog-vremena-sokirala-se-kad-je-stigla-prva-placa/?utm_source=Midas&utm_medium=Widget&utm_campaign=Razmjena%2bprometa Prema članku i HZMO-u ispada da je mirovina prihod? Kako je moguće da mirovina povećava mjesečni dohodak i time može uzrokovati prelazak 3.800 kuna na koje mora se platiti porez na dohodak i prirez? Nije li logično da se mirovina ne miješa sa dodatnom zaradom te da ako umirovljenik ima i, npr, 4000kn mirovine te zaradi 3.700kn bruto, svejedno ne plaća porez i prirez?
 5. Maltretiranje porukama i lažne optužbe

  mene bivša u komunikaciji 1:1 optužuje da sam ju psihički i seksualno maltretirao i iskrneo se bojim da će to kad tad ići prijaviti kao i sve nebuloze do sada (npr. kad me je prijavila za ekonomsko nasilje u obitelji jer sma zaključavao kuhinju i vešeraj da ne odnese frižider iz stana u svoj novi stan koji je namješten i to sam optužen i sad čekam rješenje na žalbu). Sve u svemu, svi u sustavu skaču na njene nebuloze i bojim se da bi me mogla prijaviti ako će izgubiti skrbništvo čisto da mi napakosti a ovo užasno sudstvo da me proglasi krivim na temelju "odlučnog iskaza svjedokinje" (na temelju čega sma osuđen kao ekonomski nasilnik iako nije bilo dokaza da sam uistinu i zaključvao prostorije već samo njen iskaz) Htio bih ju preduhitriti o optužiti za maltretiranje pa ako ona odluči tužiti mene bar bih imao veće šanse ukazati da me već maltretira godinama s time i da to nema veze s realnošću pogotovo jer je psihički bolesnik
 6. Već mi godinu dana traje sapunica s rastavom braka i bivša koristi ama baš svaku mogućnost i manjkavost sustava protiv mene. No ono što me posebno ubija je što mi svako toliko krene slati SMS poruke u kojima me optužuje za "psihičko i seksualno zlostavljanje", obično nakon kad joj kažem da nije napravila nešto za našu kćer pa to koristi kao svoju obranu i skretanje teme. Obzirom da ju nikad nisam seksualno zlostvljao, dapače, seks nam je u braku bio rijedak (jednom u dva mjeseca) a s njom ne živim već godinu dana, takve poruke me strašno iritiraju pogotovo jer sve žene u sustavu, bilo u CZSS-u, bilo sutkinje, itekako šute i pozorno slušaju kad ona krene govoriti takve laži. Zanima me da li mi se isplati podizati prijavu protiv nje na temelju SMS poruka u kojima me maltretira i vrijeđa na takav način i da li takvu prijavu podižem u policijskoj postaji i to ide po službenoj dužnosti ili moram podići privatnu tužbu?
 7. Prigovor na kaznu za nepoštivanje suda

  bio sam, nisam to rekao, bila je napikirana na mene i dala mi opomenu samo što sam izdahnuo kroz nos glasnije zbog fasciniranosti lažima koje iznosi bivša... ma katastrofa. I na moj upit zašto se dopušta bivšoj da iznosi stvari koje nemaju veze sa slučajem a meni se ne dopušta da pitam na temelju čega to tvrdi mi je odbrusila "da li ja to dovodim u pitanje rad suda?" moje slijedeće pitanje je: na koji način se pokreće disciplinski postupak radi neprofesionalnog i izrazito pristranog načina rada sudca?
 8. Prigovor na kaznu za nepoštivanje suda

  Nisam još drapnut nego procjenjujem moguću štetu. Imam ročište kod iste sutkinje koja me je u procesu protiv bivše supruge osudila bez dokaza za ono zbog čega ja sada tužim suprugu i obzirom da je naklona supruzi iz meni nekog nepoznatog razloga (pretpostavljam opće prisutna ženska frustracija) sam joj želio reći da sam duboko razočaran u njezinu prisebnost u našem slučaju te odluku da osudu donese na temelju emocija i procjene karaktera umjesto na temelju činjenica, te da sam fasciniran što je unatoč ne postojanju dokaza kao i mojoj čistoj prekršajnoj i kriminalnoj prošlosti te izrazito uzronom vladanju i življenju odlučila me penalizirati s najvišom novčanom kaznom kao da sam nepopravljivi ponavljač prijestupa, da ju može biti sram jer financijsku štetu koju mi je nanjela je uzrokovala da nisam imao novaca djetetu priskrbiti stvari koje sam obećao te d ame je dovela da sam jedan mjesec morao doslovce skupljati kovanice po kući da bih kupio kruh i preživio par dana do plaće. Iako neću vrijeđati već samo iznijeti komentar na njen nikakav rad, vjerujem da kakva je isfrustrirana ko*etina bi mi mogla spičiti kaznu čisto radi ega pa se želim pripremiti.
 9. Da li se može kako osporiti kazna za nepoštivanje suda i ako da - kako?
 10. Ekonomsko nasilje zbog zaključavajna prostorija u stanu

  hvala na savjetu. Htio sam pravobraniteljici opisati sve što mi se događa da vidi cijelu sliku no nisam računao da će reagirati kao i svi do sada u sustavu - secirati stvar što ju se ne tiče a izignorirati dio koji ju se tiče. Kao što rekoh, poslao sam joj dopunu gdje sam skrenuo pozornost na postupanje policije Savjet sam dobio od neutralne muške osobe koji to gleda iz prve ruke. Savjet nije bio ni zlo namjeran ni dobro namjeran već realan, ono što on vidi da dešava. Gadi mi se što u ovoj državi za svaku pa čak i najbanalniju pravdu moraš se boriti do mjere da malte ne ideš rušiti državu kako bi se išta pomaknulo s mrtve točke
 11. Ekonomsko nasilje zbog zaključavajna prostorija u stanu

  Kontaktirao sam pravobraniteljicu. U odgovoru je obrazložila da to ne spada pod njeno djelovanje i to da ne može komentirati sudske odluke i ako se ne slažem s postupanjem sutkinje da se obratim Min. pravosuđa a ako postoji problem psihičkom maltretiranja djeteta da se obratim Pravobraniteljici za djecu. Također je izignorirala postupanje policije koja nije podigla prekršajnu prijavu kada sam ja prijavio suprugu za odnošenje stvari iz stana 21.3. ali je podigla prijavu kad aje supruga prijavila mene 28.3 radi zaključavanja stana. Skrenuo sam pravobraniteljici pozornost na to i zamolio da se očituje po tom pitanju Također sam dobio informacije iz prve ruke od osobe koja radi dugo na sudu, da ovo s čime se borim je bolje da sam se predao i potpisao sve i prihvatio optužbe nego da se borim jer su "sve sutkinje takve" (da će gledati izaći u susret ženama ma koliko god žena bila u krivu u cijelom slučaju) te da toj osobi nije poznato da je i jedan muški uspio u takvom procesu dokazati da je žrtva. Zato sam odlučio probati skinuti sa sebe stigmu donešenih presuda za nasilje koje ne drže vodu ali i ne probavati više izboriti se za skrbništvo jer je to očito unaprijed izgubljena bitka u ovoj nakaradnoj državi. Dijete će mi odrastati uz psihički nestabilnu osobu, nadam se neoštećeno, jer ne mogu ništa učiniti oko toga.
 12. Ekonomsko nasilje zbog zaključavajna prostorija u stanu

  Saga se nastavlja Obzirom da je uskoro bivša supruga uzimala stvari iz stana, zbog čega sam bio prisiljen poduzeti gornje akcije zbog kojih sam i nepravomoćno osuđen, odlučio sam vratiti istom mjerom i tužiti nju jer za razliku od mene, ona jest počinila djelo ekonomskog nasilja odnjevši stvari iz stana na lokaciju kojoj ja nemam pristup što je i izjavila na sudu i što je i ušlo u zapisnik Prijavu je napisao moj odvjetnik, pozvao se na zapisnik gdje je priznala kako je uzela stvari i na moju prijavu policji iz 3. mjeseca u kojoj sam naveo dio stvari koje je uzela (gdje na tu prijavu policija nije postupila podizanjem prekršajne prijave dok na njenu jest) Sve u svemu, prijava sudu je došla istoj sutkinji koja me osudila i koja je, čudna li čuda, odlučila vratiti prijavu na dopunu jer se kao ne vidi točno što je prekršaj i tko ga je i kad učinio. Napominjem, prijavu je pisao moj odvjetnik sa svojim timom, dakle itekako je sve napisano u njoj! Evo sad dopunjuju... Jednostavno sam fasciniran našim sudstvom! Imam sumnju da je sutkinja pristrana iz nekog razloga (možda je na neki način povezana s majkom od bivše koja je doktorica) jer je ovo presmiješno koliko pogoduje bivšoj na temelju isključivo njenog iskaza te ignorira dokaze i izajve sjedoka. Mogu li ju ikako maknuti od mog slučaja i/ili sankcionirati takvo ponašanje?
 13. Ekonomsko nasilje zbog zaključavajna prostorija u stanu

  Da, žalit ću se, odvjetnik piše žalbu...
 14. Želim podjeliti s vama horor Hrv. pravosuđa koji proživljavam: Razvodim se od supruge, razlog je neslaganje. Nije bilo fizičkog nasilja a puklo je zbog njenog psihičkog maltretiranja mene i našeg djeteta. Imamo zajednički stan. Supruga se svojevoljno odselila iz stana kod svojih roditelja. Tokom ožujka kad je sve krenulo, dok bih bio na poslu, supruga je dolazila u stan i odnosila stvari iz stana. Odnjela je praktički sve što je mogla, sve svoje stvari i robu, kao i slike (njene su, ne osporavam) a od zajedničkog tipa tv stolić, laptop, bicikl, sušilicu za veš, posteljinu, čak i WC papir i sredstva za čišćenje. Ogolila je stan. Zbog toga sam krenuo zaključavati spavaću sobu, kuhinju, vešeraj i svoju radnu sobu kako nebi iznijela krevet i madrac, perilicu za veš, perilicu za suđe, frižider i pećnicu. Napominjem, ona je otišla živjeti kod roditelja, dakle tamo ima sve potrebno za život i njeni nisu sirotinja niti pod razno niti im trebaju stvari koje je odnijela. Ostale su otključane djetetova soba, dnevni boravak, kupaona i WC. Obzirom da ja ne želim da ona dobije skrbništvo jer maltretira dijete, prijavila me za ekonomsko nasilje što ide po službenoj dužnosti te navodi da sam zaključavao stan na točne datume 6 i 13.3. a to je prijavila 28.3. Policija nije izašla na teren, već uzima prijavu od nje u stanici. Dakle ne postoji niti jedan dokaz da sam na te datume zaključavao prostorije osim njene tvrdnje. Ja sam ju prijavio policiji 21.3. zbog odnošenja stvari, dakle tjedan dana prije neg je ona prijavila mene no policija nije podignula tužbu protiv nje tada dok tjedan dana kasnije podiže tužbu protiv mene. Kreće suđenje i ja tvrdim da nisam zaključavao na te datume prostorije već da sam počeo zaključavati nakon što je supruga odnijela stvari i to na dan prijave supruge policiji, 23.3. Supruga iznosi sudu da uistinu je iznosila stvari i to kod svojih roditelja no tvrdi da je odnosila samo stvari koje su njene i stvari koje su joj nužne za život te da je ostavila polovicu stvari u stanu (polovica u stilu odnjela je sušilicu a ostavila perilicu (do koje nije mogla doći)). Nije uspjela na ikoji način utvrditi da su prostorije bile zaključavane, čak i kad je iznosila sušilicu navodi da je samo pričala radnicima koji su ju iznosili da je sve zaključano ali im nije pokazala. Dakle niti jednim dokazom ne uspijeva potkrijepiti da su na navedene datume prostorije bile zaključane. I onda sud donese presudu da sam kriv i navodi u obrazloženju da: "svoj zaključak sud zvodi iz jasnog i okolonosnog iskaza oštećenice koja u cjelosti i okolnosno navodi sve bitne detalje vezano za iznošenje stvari i datume" te "da su joj to stvari koje su joj potrebne za svakodnevni život, jer je napustila njihovu bračnu zajednicu i odselila se kod roditelja" (sušilica je očito itekako bitna za svakodnevni život...), te onda uskače sam sebi u usta i iznosi "tako da oštećenica nije mogla nesmetano doći do dijela njihove imovine već samo ući u stan" (nakon što je odnijela sve stvari koje je mogla sama iznijeti iz stana), te meni osobno vrh sudstva u vidu rečenice "na sva pitanja obrane okrivljenika oštećenica odgovara odlučno i jasno, čim samo dodatno potkrepljuje svoj iskaz, što i ponavljna tijekom suočenja svojim stavom i načinom iskazivanja u kojem je po govoru tijela i mirna i emotivna, plače tijekom suočenja, ali na jasan način traži zaštitu sustava" te "sud tijekom postupka nije pronašao niti jedan dokaz niti razlog temeljem kojih bi posumnjao u vjerodostojnost njenog iskaza" Dakle, u ovoj državi ako si žensko i ako plačeš onda možeš što želiš jer je sud očito ne zainteresiran za dokaze i dokazivanje, već je bitno kako se tko ponaša, a ona se ponaša tako da je uzela pravdu u svoje ruke jer joj se ne čeka rješenje brakorazvodne parnice u kojoj će sud odrediti čije je što od imovine, kao što ja, naivac, čekam, već je preuzela pravdu u svoje ruke i suznih očiju me maltretira a pravosuđe to gleda bagonaklono. Posljedično sam osuđeni nasilnik u obitelji i to će se itekako koristiti protiv mene u brakorazvodnoj parnici Katastrofa
 15. Useljenje u nekretninu s dvojnim vlasništvom

  Može pomoć oko prvog pitanja?
×