Jump to content

investitor

Korisnik
  • Broj objava

    24
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Postignuća

  1. Molio bih upućene da mi odgovore : tko je trenutno najveći živući autoritet na polju nasljednog-ostavinskog prava u Hrvatskoj? Želio bih od takve osobe dobiti odgovor na određena pitanja i eventualno ga citirati u postupku koji sam pokrenuo. Unaprijed se zahvaljujem.
  2. Gosp. Novak, u mom slučaju, njegova sadašnja supruga je mlađa više od 20 god. U svakom slučaju hvala na odgovoru, a vašu zadnju rečenicu nema potrebe komentirati.
  3. Čekamo zajedno odgovor. I ja sam pročitao svašta, meni se nameće odgovor da je takvim ugovorom moguće to izvesti. Razum mi govori da je to suludo, jer je „prirodno“da se supruga skrbi o svom mužu i da takav odnos ne može biti predmet ugovor,a koji ima za posljedicu, naknadu u imovini. Ne želim nagađati, stoga molim zaista nekog tko je upućen, da nam odgovori na postavljeno pitanje. Unaprijed hvala.
  4. Da li je valjan ugovor o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju sa svojom suprugom? P.s. Otac ne želi da njegova djeca iz prvog braka budu njegovi nasljednici, čak niti nasljednici nužnog dijela. Da li je moguće eventualni takav ugovor pobiti s obzirom da se radi o ugovoru sa njegovom suprugom?
  5. Nisam bio dovoljno jasan u pitanju, pa da pojasnim: Nisam mislio da ONI sklope ugovo s nekom trećom stranom, nego da li je moguće da ON sklopi ugovor sa svojom zakonitom ženom (mačehom) u svrhu da djeca ne dobiju ni nužni dio, već sve mačeha? Još jedno malo pojašnjenje: da li je moguće da suprug sklopi sa svojom trenutnom suprugom ugovor kojim bi se ona obvezala doživotno/dosmrtno ga uzdržavati? Naravno da bi to bilo učinjeno u svrhu već navedenu u prethodnom postu.
  6. Molim za pojašnjenje: Kako se u takvim situacijama tretira zemljište koje je njegov otac (moj djed) darovao nominalno (u papirima) njemu i novac koji je opet nominalno daraovao njemu...za razliku što mi djeca smatramo da je djed to daravao njima za izgradnju obiteljske kuće? Kakav je, uzmimo najnepogodniju verziju za nas, tretman darova koje je otac primio od djeda (svog oca) za vrijeme trajanja bračne zajednice?
  7. Nisam bio dovoljno jasan u pitanju, pa da pojasnim: Nisam mislio da ONI sklope ugovo s nekom trećom stranom, nego da li je moguće da ON sklopi ugovor sa svojom zakonitom ženom (mačehom) u svrhu da djeca dobiju niti nužni dio, već sve mačeha?
  8. Molim za mišljenje onih koji znaju i imaju iskustva sa sličnim situacijama: Sinovi tuže oca nakon majčine smrti u cilju utvrđivanja majčinog suvlasništva u obiteljskoj kući koja je izgrađena za vrijeme njihovog braka (njezinog života). Otac (tuženik) priznaje majčino suvlasništvo ¼ kuće iz slijedećih razloga: Kuća je izgrađena na zemljištu koji je njegov otac darovao njemu u svrhu gradnje obiteljske kuće (p.s. roditelji su već bili u braku i imali jednog sina). Pored toga djed daruje ocu iznos novca koji je služio kao polog za dobivanje kredita kojim je započeta gradnje kuće. On smatra da su to darovi njegovog oca NJEMU. Dok za pomoć majčinih roditelja (zidarski radovi, i sl.) smatra da su to darovi NJIMA. Uz to napominjem da su oboje za vrijeme života bili stalno zaposleni, te da je majka pored službenog posla nosila ve ostale obveze koje život i odgoj djece podrazumijevaju. Naravno otac to osporava i tvrdi da je i on podjednako sudjelovao u tome. Molim one upućene da iznesu svoje mišljenje ili iskustva kako sud vrednuje rad i doprinos žene u ovakvim ili sličnim situacijama. Hvala
  9. Prije pokretanja tužbe potrebno je uplatiti sudsku pristojbu na tužbu. Kakva je praksa da li pristojbu plaća tužitelj ili odvjetnički ured koji ga zastupa ili je to stvar dogovora? Puno hvala na brzom odgovoru.
  10. U obiteljskoj kući (etežiranoj ) postoji stan od 110m2, koji se želimo podijeliti na dva manja. Molim one koji znaju da me upute koje su radnje potrebne da sve bude provedeno u skaldu sa zakonom, da li se tu radi o etažiranju, da li je potrebno novo etažiranje cijele kuće ili je dovoljno samo predmetnog stana, naravno koliki su troškovi potrebnih radnji. Hvala
  11. Kako postupiti akko se odvjetnik ne javlja na tel, ne može ga se uloviti niti za glavu niti za rep kako bi se dogovorio sastanak? Poštom?
  12. Molim uputu kako se odvjetniku otkazuje punomoć za zastupanje. Predmet je u tijeku. 1. Da li treba napraviti pismenu izjavu kojoj se odvjetniku ukida punomoć, 2. Da li odvjetnik treba – mora potpisati izjavu kojom potvrđuje da je primio otkaz punomoći. 3. Da li je ex. odvjetnik dužan predati svoju dokumentaciju- spis o predmet. 4. Da li je dužan uputiti novog odvjetnika u predmet. 5. Da li je potrebno obavijestiti sud o promjeni odvjetnika, tko to radi. Molim hitan odgovor.
  13. Molim da Marija 1495 ili nekog drugog tko ima volje i znanja da objavi šprancu požurnice. p.s. zadnju raspravu sam imao prije godinu dana, od tada ni pisma ni čestitke sa suda
  14. Osvježavam ovo pitanje, jer nas ima još sa sl. situacijama: Kod mene je situacija da se ostavinska rasprava razvukla, od prošle rasprave prošla je cca 1 god. Suprotna strana bezbrižno iznajmljuje nekretninu i ubire zaradu, koju će vjerojatno kasnije u eventualnom rješenju o nasljeđivanju osporavati ili znatno umanjiti. Suprotnoj strani je u interesu da se rješenje donese što kasnije i na tome, po svemu sudeći, uspješno radi. Upućeni molimo Vaš odgovor.
  15. Molim iskusne da mi odgovore da li odvjetnik može djelovati na Sud u smislu učestalosti ročišta i brzine donošenja rješenja? Naime, zastupa me odvjetnik koji ima stav da je Sud prezatrpan predmetima i smatra da sa svojim aktivnijim pristupom (požurivanjem Suda) ne bi ubrzao sazivanje rasprava. Mada dotični, svoju aktivnost i angažman nije pokazao ni prilikom rasprava koje su do sada održane. Molim iskren odgovor na postavljeno pitanje.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija