Jump to content

sompompir

Korisnik
 • Broj objava

  20
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Jurisdikcija/nadležnost

  "U svakom slučaju, nadležnost i pravni interes u pravilu izviru iz zakona, pa se ne moraju posebno dokazivati." Drugim riječima, zakon vrijedi jer tako piše u zakonu (primjer cirkularnog zaključivanja par exellence) Problem kod toga je da bilo tko može napisati na papir bilo što i tvrditi da je to zakon koji vrijedi za sve. Kad to napravi "običan" građanin svatko shvaća da je to ludost. Ali kad to naprave državni službenici to se odjednom ne smije preispitivati. I to se smatra poštenim? Prilično neuvjerljivo za bilo koga sa dva grama mozga, bez uvrede...
 2. Može li mi netko ukratko objasniti kako je zakonski regulirano pitanje njege o roditelju koji je dementan? Osoba koja mora pružati 24 satnu njegu svom roditelju nije u stanju zadržati građanski posao, pa gubi uzvor prihoda. S druge strane, smještaj u domu je rijetkima dostupan kako zbog cijene tako i zbog popunjenosti domova. Postoje li možda kakve zakonske olakšice u ovakvim slučajevima?
 3. Jurisdikcija/nadležnost

  Hvala i oprostite na "kraćem" čekanju na moj odgovor. Pokušat ću malo bolje objasniti svoje razmišljanje. U nekim slučajevima svatko od nas ima nadležnost djelovati, kao na pr. spriječiti kradljivca, silovatelja, nasilika i slično. Pretpostavljam da se od građana u takvim slučajevima ne traži pismeni dokaz o nadležnosti. No ne može svatko, na pr. pisati i naplaćivati kazne za prometne prekršaje ili posjedovanje droge, zar ne? Moje je pitanje: što dokazuje nadležnost u takvim slučajevima i treba li se ona dokazati na sudu? Može li tuženik tražiti tužitelja dokaz o nadležnosti, kao način obrane?
 4. Pas bez nadzora

  Jedna obitelj u bližem susjedstvu ima psa terijera koji povremeno pobjegne ili ga oni puste da hoda naseljem bez nadzora i bez brnjice. Nikad nisam vidio da tog psa itko izvodi u šetnju. Ponekad laje i cvili satima, često u doba kad ljudi spavaju. Neki dan je našao rupu u živici, ušao u moje dvorište i zaklao koku koju sam imao kao ljubimca. I prije toga sam zatekao tog istog psa kako ubija mačiće po susjedstvu. Ne očekujem odštete niti bih se upuštao u sudske sporove, samo bih molio da me neko posavjetuje kako da tome stanem na kraj. Kome se žaliti, kome prijaviti? Hvala!
 5. Jurisdikcija/nadležnost

  Teško mi je naći odgovor na ovo pitanje pomoću tražilice, pa molim da mi netko upućen odgovori ovdje. Radi se o pitanju nadležnosti u slučajevima koji ne spadaju u ugovorno pravo, jer ugovorom obje strane dobrovoljo prihvaćaju arbitražu treće strane u slučaju spora. Dakle, što je točno potrebno da bi se utvrdila nadležnost suda? Imaju li sudovi nadležnost nad svim osobama na području Republike Hrvatske, te treba li se ona dokazati od strane tužiteljstva ili se podrazumijeva?
×