Jump to content

ZokiPoki

Korisnik
  • Broj objava

    14
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Puno puta sam čuo od poduzetnika da NIKAD ne traže povrat PDV-a od države, već naštimavaju troškove tako da uvijek imaju barem malo PDV-a za platiti čak i kad bi imali osnova tražiti povrat. Kad tražiš povrat PDV-a od države, najčešće dobiješ inspekciju na vrata, tako kažu. Znam da zvuči glupo, ali takva smo država..
  2. Otići odvjetniku ili javnom bilježniku. Šalu na stranu, to je prekomplicirana stvar da bi se mogla ovako na forumu riješiti. Najbolje je da stvar date u ruke stručnjacima. BTW, neka me netko ispravi ako griješim, ali nije moguće "preregistrirati" d.. u obrt. Možete eventualno zatvoriti d.., otvoriti obrt pa onda putem ugovora definirati da je obrt pravni slijednik. Ali nekakvo formalno preregistriranje mislim da nije moguće jer su obrt i d.. dva potpuno različita oblika društva.
  3. Zašto ne bi moglo? Bitno je da nađeš dobrog bilježnika koji ima iskustva u trgovačkom pravu i koji će ti pripremiti dobar ugovor, a još je bitnije da se prisjetiš da li si i gdje nekad prije možda ostavio svoju mjenicu, zadužnicu ili neki drugi osobni instrument osiguranja za tvrtku. Često banke i slični traže od direktora da kao dodatni instrument osiguranja recimo za kreditnu karticu, revolving kredit i slično traže mjenice ili zadužnice direktora. Vodi računa da to sve povučeš, zatvoriš, da ne bi bilo.. Mada, osobno, nije mi jasno zašto bi netko htio kupiti takvu firmu, jedino da ti njemu platiš umjesto on tebi - a i to je valjda legitimno i legalno.
  4. Pozdrav svima! Pročitao sam sve threadove u kojima se govori o tome kakav je status nezaposlene osobe koja je član uprave nekog d.., i sve je jasno. Znam da član uprave ako je nezaposlen i po niti jednoj drugoj osnovi ne uplaćuje doprinose dužan je osigurati se kao samostalni osiguranik ili prijaviti se u radni odnos. Međutim, jedna specifična stvar me muči. Može li se društvenim ugovorom definirati da ja, iako sam nezaposlen, budem član uprave nekog društva ili čak predsjednik uprave ALI izričito bez naknade - volonterski, pa da se time stekne uvjet da ipak ne moram obračunavati i uplaćivati to osiguranje i doprinose? Hvala svima unaprijed
  5. Pozdrav i molim pomoć! Tvrtka koju sam osnovao i bio jedini član uprave ostala je dužna za najam poslovnog prostora, jer je posao s ovom krizom jednostavno propao. Ponudio sam pismeno najmodavcu da mu ustupim kompletnu imovinu, a imali smo i usmeni dogovor da će mi priznati sva ulaganja u prostor. Ulaganja sam im dokumentirao i dostavio sve račune. Moja ulaganja skupa s preostalim namještajem bi pokrila dugovanje, kad bi to oni željeli prihvatiti. Kod sklapanja ugovora sam se potpisao kao jamac-platac i dao im osobnu mjenicu, i sad mi prijete ovrhom. Ne žele priznati ulaganja jer je dogovor bio usmeni, ne žele imovinu tvrtke (namještaj, police, robu) već očito žele mene osobno goniti. Imam li šansu izbjeći naplatu ako pokrenu ovrhu? Nezaposlen sam, živim sa suprugom u stanu koji je upisan na nju, i ona otplaćuje ratu kredita pa je stan pod hipotekom. Supruga ima i jednu malu klijet. Jedino što imam na svoje ime je manjinski udio u jednoj drugoj tvrtki koja nema veze s poslovanjem prve. Može li se ovrha izvršiti nad stanom i klijeti koji su vlasništvo supruge, ili na pokretninama koje se nalaze u stanu (namještaj, tv, računalo). Može li se ovrha izvršiti nad ovim mojim udjelom u drugoj tvrtki?? Hvala svima i iskreno molim za mišljenje!
  6. Pozdrav, imam jednu specifičnu situaciju. Prije više godina sam bio suvlasnik i direktor d.. te smo u jednoj banci podigli business Mastercard karticu. Karticu smo uredno koristili, do trenutka kad sam firmu prodao drugoj osobi, koja je kod kupoprodaje firme kod javnog bilježnika izjavom preuzela svu imovinu, obveze i potraživanja. Predao sam mu i karticu, odnosno kartica koja je glasila na moje ime je poništena a njemu je banka izdala drugu, no očito vezano za isti ugovor. Problem je u tome što sam ja kod potpisivanja ugovora za karticu upisan kao jamac, jer su to tražili od mene kao direktora. Sad je novi vlasnik/direktor stvorio neki dug po toj kartici, i ja sam od banke dopio opomenu o tom dugovanju u kojoj piše da će se u slučaju nepodmirenja obveze poduzeti mjere naplate prema meni. Mogu li se kako izvući iz toga?
  7. Kao fizička osoba sam izvršio kratkoročnu pozajmicu jednoj zadruzi. Transakcija je obavljena preko banke i može se dokazati. Kako se radi o zadruzi moga prijatelja, ja sam ga voljan još pričekati koliko je potrebno jer nije mogao vratiti u dogovorenom roku, a on mi je zauzvrat spreman to garantirati zadužnicom. E, kako sad da to izvedem? Mogu li to potraživanje prebaciti na svoju firmu na neki način tako da njegova zadruga duguje mojoj firmi i onda korigiramo ugovor koji uključuje i njegovu zadužnicu? Hvala svima na savjetima i pomoći!
  8. Imam još neke nedoumice. Imamo internet bankarstvo, koje glasi na mene jer sam trenutno direktor. Kakva je situacija ako nešto treba platiti u međuvremenu dok novi vlasnik ne prebaci sve te accounte na sebe, i slično? Malo me sve to zbunjuje
  9. Novi vlasnik kupuje 100% udio u društvu i postaje jedini direktor. Samo bih razjasnio još jedno - moja odgovornost prestaje s trenutkom podnošenja prijave registru trgovačkog suda ILI tek onda kad sud izda rješenje o promjeni? Hvala unaprijed!
  10. Pozdrav svima, planiram prodati tvrtku i imam kupca s kojim pregovaram. Čisto me, radi mirnog sna, zanima postoji li ikakva moja odgovornost za eventualna djela koja budući vlasnik može napraviti jednom kad preuzme stvari u svoje ruke? Znači ako nagomila neke dugove, nekoga prevari itd. Može li se mene teretiti kako? Hvala na pomoći!
  11. Porezni inspektori u nadzoru ustvrdili su nam da smo, unajmljujući web server u inozemstvu, morali obračunati PDV od 22% po ulaznoj fakturi i platiti ga, te ga na kraju mjeseca vratiti kroz pretporez. Taj stav su citirali iz mišljenja porezne uprave, i iako se to samo po sebi meni čini suludom birokracijom ajde, nije problem to raditi. Ništa ne košta. No. Oni su zaključili da ćemo, pošto smo mi to propustili napraviti za godinu koju nadziru, sada trebati obračunati kompletan PDV na fakture za cijelu godinu, platiti ga i tražiti povrat istog na kraju mjeseca. Čak ni to ne bi bilo problem samo po sebi, no izračunali su da ćemo na sve to trebati platiti i zatezne kamate! Što sada napraviti? Mogu li mi obračunati zatezne kamate na dug koji uopće ne postoji, jer kako mi nismo obračunali PDV tako ga nismo ni odbili kao predporez. Ni ušlo ni izašlo, i porezna ne potražuje ništa od nas, a hoće kamate. Imam li osnove, dok je još u procesu i nije finalno, tražiti da sve ostane na upozorenju i uputi kako ustrojiti knjigovodstvo u tekućoj godini i nadalje, te da odustanu od potraživanja kamata ako dug defacto ni ne postoji?
  12. Thanks. Da li to onda trebamo i ubuduće raditi "po defaultu" za svaki račun koji dobijemo, ili samo u slučaju da ovakvi organi to zatraže od nas?
  13. Imamo u firmi porezni nadzor, i kako dosta radimo s inozemstvom ulazne fakture dobivamo na engleskom, njemačkom ili francuskom jeziku. Neke ugovore s tim dobavljačima smo također potpisali na stranom jeziku. Sad inspektori od nas traže da sve te fakture i ugovore prevedemo kod ovlaštenog sudskog tumača na hrvatski jezik, o našem trošku. Da li je to utemeljen zahtjev?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija