Jump to content

Perma

Korisnik
  • Broj objava

    30
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Prije godinu dana smo zakupniku otkazali zakup poslovnog prostora zbog neplačanja zakupnine. Nakon otkaznog roka zakupnik ne želi izači iz poslovnog prostora i onda pokrečemo postupak radi deložacije i namirenja duga pred općinskim sudom u splitu. Nakon gotovo 10 mjeseci još nije održano ročište i nemamo nikakvu informaciju kad će biti. Zakupnik se i dalje nalazi u poslovnom prostoru i svakog mjeseca trpimo veliku materijalnu štetu. Požurnica je odavno poslana ali čini se da nema nikakvog učinka. U međuvrmenu sam vidio da su na sudu kod istog sudca održana ročišta koja imaju veći redni broj od našega, pa pretpostavljam da su i tužbe predane nakon naše. Jesam li u pravu i što općenito napraviti u ovakvoj situaciji?
  2. Ne razumijem potpuno. Nije ovršna isprava. Tj. nije javni bilježnik radio otkaz i dobio potpis zakupnika na otkazu. Otkaz je zakupodavac jednostrano ovjerio kod javnog bilježnika zbog neplačanja zakupnine. Zakupnik ne želi napustiti prostor. Postoji li ikakva opcija osim suda (dugotrajan postupak) da se zakupnika "izbaci" iz prostora?
  3. Šta napraviti kada se zakupniku zbog neplačanja zakupnine (a ne plača ni režije) kod javnog bilježnika otkaže ugovor o zakupu, a on ne želi napustiti prostor? Dali postoji ijedno brzo i efikasno riješenje (zakonsko) osim dugotrajnog sudskog postupka?
  4. Pozdrav, Zamolio bih da mi odgovorite dali se pri otkazu ugovora u zakupu zakupodavac mora pridržavat otkazno roka koji je naveden u ugovoru (mjesec dana), ako se ugovor otkazuje zbog neplačanja zakupnine (više mjeseci)? Pitam jer je primjerice u zakonu o obveznim odnosima kod zakupu poslovnog prostora navedeno da zakupodavac može dati otkaz i bez davanja otkaznog roka u slučaju korištenja koje je protivno ugovoru. Ili primjerice isti taj zakon kod >najma< navodi da se otkaz može dati i bez davanja otkaznog roka ako nije plačana najamnina. Primjerice članak 27. zakona o zakupu poslovnog prostora navodi da "Zakupodavac može otkazati ugovor o zakupu u svako doba, bez obzira na ugovorne ili zakonske odredbe o trajanju zakupa ako: 2. zakupnik ne plati dospjelu zakupninu u roku od petnaest dana od dana priopćenja pisane opomene zakupodavca. Zanima me dali se to "bez obzira na ugovorne ili zakonske odredbe" odnosi i na otkazni rok? Koji bi točno trebao biti postupak otkaza? Hvala
  5. Zahvaljujem. Ako iskrsne još koje pitanje pitat ću.
  6. Još bi molila odgovor na ovo. Dali je u ugovoru dozvoljeno napisat iznos zakupnine u eurima? Naravno nakon toga slijedi ona stavka: protuvrijednost u kunama na dan uplate po srednjem tečaju HNB. E sad s obzirom da je tečaj eura promjenjiv, kako će porezna uprava onda odredit iznos poreza? Zahvaljujem.
  7. Perma

    t-Mobile

    Bolje platit na vrijeme jer osim glavnice i kamata morat će se platit i troškovi postupka.
  8. Zahvaljujem na odgovoru. Smatram da je bitno navest u ugovoru koliku zakupninu prima svaki od suvlasnika kako bi porezna mogla svakom suvlasniku odredit porez na dohodak. Pretpostavljam da će porezna to odrediti prema stavci u ugovoru gdje će se napisat koliki dio zakupa prima svaki zakupodavac? Hvala
  9. Perma

    t-Mobile

    Nije isteko ugovor nego ugovorno razdoblje. Ti si i dalje pretplatnik sve dok ne podneseš zahtjev za prekid pretplatničkog odnosa. Dakle pretplata je išla i dalje nakon šta je isteklo ugovorno razdoblje ako ti nisi prekinula pretplanički odnos. Neznanje te ne lišava odgovornosti. Ukoliko ne platiš oni će pokrenut postupak kako bi naplatili dugovanje.
  10. Posebno me zanima kako definirati da zakupnik plača dio ugovorene zakupnine ponaosob svakom zakupodavcu razmjerno suvlasničkom udjelu između ostaloga i zbog razloga plačanja poreza. Može li članak ugovora glasiti ovako: Mjesečna zakupnina za poslovni prostor iz ovog ugovora iznosi ... Eura (slovima: ...), protuvrijednost u kunama na dan uplate po srednjem tečaju HNB. Zakupnik će ugovorenu zakupninu plačati u dva dijela, svakom zakupodavcu ponaosob razmjerno njihovim suvlasničkim udjelima u poslovnom prostoru iz ovog ugovora, i to: Zakupodavcu "x1" 2/5 (slovima: dvije petine) ugovorene zakupnine odnosno .... Eura (slovima: .....), protuvrijednost u kunama na dan uplate po srednjem tečaju HNB. Zakupodavcu "x2" 3/5 (slovima: tri petine) ugovorene mjesečne najamnine odnosno .... Eura (slovima ....eura), protuvrijednost u kunama na dan uplate po srednjem tečaju HNB. Zakupnik se obvezuje zakupninu plačati unaprijed, prvoga u mjesecu za tekući mjesec.
  11. Molio bih ako bi mi netko mogao napisati ili pokazati primjer kako bi trebao izgledati ugovor o davanju u zakup poslovnog prostora u kojem su suvlasnici nekretnine 2 osobe. Hvala
  12. Perma

    t-Mobile

    Nakon isteka od 24 mjeseca istekla je tvoja ugovorna obveza, ali ti si i dalje nastavio biti pretplatnik t-mobilea samo bez ugovorne obveze. Ako si želio prekinit pretplatnički odnos sa danom prestanka ugovora trebao si prije isteka ugovora otići do t-mobile centra i podnjeti zahtjev za prestanak pretplatničkog odnosa. S obzirom da to nisi napravio u međuvremenu su ti na naplatu dolazili novi računi (pretplata) i dolazit će ti sve dok ne podneseš zahtjev za prestanak pretplatničkog odnosa. Oni ti mogu napravit ovrhu nad dijelom plače, tj. ne samo do mogu nego će to sigurno i napravit ako u međuvremenu ne podmiriš dug.
  13. Zahvlajujem na odgovorima. zzz_zzz: Meni je sve jasno i od prije ovo šta ste napisali. Oko toga nema spora. Burn: Dakle ja odvjetniku moram platit puni iznos prema računu koji mi on podnese, bez obzira šta je sud odlučio da su priznati troškovi parnice upola manji (nakon prijeboja sa troškovima tuženika s obzirom da je uspjeh bio 70%). Dakle na više mjesta sam pronašao podatak prema kojem sam shvatio (dali ispravno ili ne neznam) da sam odvjetniku dužan platiti onoliki iznos koliko sud dosudi u konačnici nakon prijeboja. Upravo zato šta se po internetu piše svašta, zanima me dali to je istina tj. po zakonu. ********** Druga strana, tuženik, (imam informacije) nije svome odvjetniku platila puni iznos, nego također samo iznos u postotku u kojem je uspila u sporu, 30% cijelog iznosa. ********** Dakle bitno mi je da informaciju koji mi napišete je 100% točna i po zakonu. Evo i jedan citat sa forum.hr-a Obratiti pozornost na "jer što je manji uspjeh u sporu" pa do kraja.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija