Jump to content

brtve

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Da li mi netko može odgovoriti: 1. koliki može biti max iznos pričuve ukoliko postoji nužna opravka krova, a nema dovoljno sredstava u pričuvi? Da li teoretski nadpolovična većina može donijeti odluku da to bude i 10.000 kn i više mjesečno ? Postoji li neko ograničenje visine izdvajanja? 2. Da li je točno da pravo izjašnjavanja ima samo vlasnik koji je uknjižen u zemljišnim knjigama i što ako tu situacija nije sređena ? Da li predstavnik stanara može biti netko tko nije uknjižen u zemljišnim knjigama i ako je njegov glas bitan za prevagu natpolovične većine? Molim ako netko zna odgovor na oba pitanja i ako me može uputiti na točne odredbe zakona koje reguliraju ova 2 pitanja. Hvala
  2. Molim da li mi netko može stručno odgovoriti na neka pitanja: 1. Ukoliko plaćam pričuvu da li sam dužan mimo pričuve još dodatno plačati i čistačicu ili se to može namiriti iz pričuve ? 2. Da li odluka o uzimanju čistačice treba biti donesena većinom ili moraju biti suglasni SVI STANARI ? 3. S obzirom da se čistačice plaćaju "na crno" i zapravo POVEĆAVAJU IZNOS ZAKONOM UTVRĐENE PRIČUVE, da li tada postoji OBVEZA da se ona plaća jer zapravo omoguće manipulaciju gotovim novcem na način da predstavnik stanara naplaćuje iznos za čiišćenje koji ne mora odgovarati stvarnom iznosu, a to nitko ne može kontrolirati. 4. Da li sam dužan plaćati čistačicu za čišćenje stubišta, a imam poseban ulaz ? Zahvalan sam ukoliko mi netko može stručno i argumentirano odgovoriti i uputiti me točno na konkretne odredbe važećih propisa vezano na gore navedeno.
  3. Lutjena je napisao: Primjenjuje se Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. Vi ste kao suvlasnik zgrade dužni plaćati pričuvu, a iz pričuve se plaća i održavanje zgrade, u što spada i čišćenje. Dakle, morate plaćati osobu koja čisti zgradu. Kažete da želite sami čistiti svoje pripadajuće dijelove. To je u većini zgrada nemoguće, jer vaš pripadajući dio nije samo onaj ispred vašeg stana već i hodnici kojima prolazite, stepenice, lift, ulaz u zgradu... Pa, zar mislite sve to čistiti? Ako niste zadovoljni sadašnjom čistačicom, iznesite prigovor na sastanku suvlasnika. ..ali što ukoliko ja imam zaseban ulaz, i ne koristim zajednički hodnik...zašto moram plaćati nešto što ja ne koristim ????
  4. Da li je ikakvim zakonom ili aktom utvrđeno da postoji obveza plaćanja čistačice u zgradi ??? Što ukoliko netko nije voljan platiti ili kaže da će sam čistiti svoj pripadajući dio ? Može li se njegov dio obveze naplatiti iz pričuve i koji to zakon utvrđuje ?
  5. Da li mi netko može odgovoriti na slijedeće: u zgradi su 4 stana, i do sada nismo plačali pričuvu niti bili u nikakvom stambenom fondu. Na inicijativu jednog stanara sazvan je sastanak na kojem nije bio prisutan jedan stanar i od nas troje prisutnih, dvoje je zaključilo s obzirom da oni zajedno u vlasničkom dijelu zgrade imaju većinu u odnosu na nas dvoje preostalih, s time da u zemljišnim knjigama nisu unešeni pravi vlasnici, da sve odluke koje oni donesu imaju pravnu važnost bez obzira što jedan nije prisutan, a drugi je protiv. Pa su tako oni utvrdili da će oni zgradu uključiti u jedan od stambenih fondova, da će s njim zaključiti ugovor bez obzira što jedan nije prisutan, a drugi nije za. Takodjer donose odluku da čišćenje stubišta moraju plaćati sva 4 stanara, iako jedan stanar ima svoj zaseban ulaz, a zajedničko stubište koristi samo za ulazak u podrum, a drugi stanar tu više ne živi (stan je prazan). Takodjer se od nas traži da sudjelujemo u trošku popravka krova iako je jedan stanar protiv. Da li kod popravka krova stanari sudjeljuju u podmrivanju troška ovisno o udjelu u zgradi bez obzira tko živi u potkrovlju ili prizemlju i što sa stanarom koji nema sredstava za popravak ili nije suglasan ? Da li ja moram potpisati suvlasnički ugovor i što u slučaju ukoliko ga ne potpišem ?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija