Jump to content

ejovrh

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Postoje argumenti da bi se zastara trebala smatrati institutom materijalnog prava, ali postoje i oni prema kojim je zastara institut procesnog prava. Znate li stajalište sudske prakse u RH po ovom pitanju. Postoji li neka presuda ili mišljenje Vrhovnog suda o ovom pitanju ili neki dobar članak o tome, po mogućnosti na internetu. Hvala.
  2. ejovrh

    zakon o udrugama

    Jedan od razloga za prestanak postojanja udruge je i to ako su njezina tijela izvan mandata. S obzirom da je u statutu udruge sigurno određen mandat tijela, pogledaj statut pa ćeš znati da li bi udruga trebala prestati postojati. Ako to prijaviš mislim da bi se moralo donijeti rješenje o "gašenju" udruge i brisanju iz registra. Ovo je samo moje mišljenje jer nikad nisam imao iskustva s tim. U statutima udruga u pravilu je određeno da se redovna skupština održava jednom godišnje, ali to ne mora nužno biti tako.
  3. I ove akademske godine, 11. po redu, Pravni fakultet u Rijeci ima tim za 16. Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot koji se održava od 02. do 09. travnja u Beču. Svi zainteresirani najnovije vijesti of šesteročlanoj ekipi mogu pronaći na ovoj adresi http://www.pravri.hr/hr/mootvis/vijesti.html Također mi ćemo vas u ovoj temi obavještavati o svim važnijim novostima. P.S. S obzirom da smo još u fazi prikupljanja financijskih sredstava svi zainteresirani za sponzoriranje mogu nam se javiti na mail adresu moot-vienna@pravri.hr
  4. Pregledao sam prethodne teme, ali nisam pronašao ono što mene interesira i zato otvaram novu temu. Moja situacija je slijedeća. Nakon smrti mog djeda provedena je ostavinska rasprava prema kojoj je njegova kuća podjeljena između njegove dvoje djece, moje mame i njezinog brata i to tako a je ona dobila prizemlje kuće, a on kat. U međuvremenu moj stric je umro te su ga naslijedili njegova žena i djeca. Ništa od tih ostavinskih postupaka nije upisano u zemljišne knjige te je po zemljišnim knjigama vlasnik moj pokojni djed. S obzirom da imamo određenih problema sa strinom i ja planiram početi živjeti u toj kući sa svojom curom htio bih da upišem u zemljišne knjige vlasništvo koje imam moja mama. Zanima kako se to radi. Kako da ja sa pravomoćnim rješenjem o nasljeđivanju upišem mamino vlasništvo nad djelom kuće. Druga stvar koja me zanima je da li je činjenica što je u samom rješenju o nasljeđivanju određeno da moja mama dobiva prizemlje kuće, a njezin brat kat dovoljno da se kuća etažira ili je potrebno sklapati poseban sporazum o etažiranju? Hvala vam na odgovorima.
  5. Pa ispada da nije. Imaš li ti kakvo mišljenje o tome? Inače ovo je bila tema debate koja je bila održana na pravnom fakultetu u Rijeci, pa me je zanimalo što drugi misle o tome, ali eto očito ne misle ništa
  6. Pa zar nitko nema nikakvo mišljenje o ovome. Možda pitanje nije dovoljno jasno. Da li osobu koja je diplomirani pravnik kada se nalazi u svojstvu stranke u građanskom postupku sud treba smatrati neukom strankom te joj eventualno pomoći?
  7. Imam jedno pitanje za vas. Da li bi se pravnik trebao smatrati neukom strankom u postupku ili ne?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija