Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Marja

Korisnik
 • Broj objava

  10
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Sredstva zajedničke pričuve

  Ne, ne mislim na poslove izvanredne uprave. Upravitelj mi je rekao da u praksi imaju slučajeve gdje su se suvlasnici dogovorili i npr plaćaju servisiranje plinskih bojlera po stanovima (posebnim dijelovima) iz sredstava pričuve. I da se tako mogu dogovoriti međusobno za bilo što što nije nužno i zajedničko vlasništvo. Zato sam malo zbunjena jer zakon kaže jedno, Upravitelj kaže drugo, a ja sam na sredini jer moram suvlasnicima transparentno izložiti opcije i mogućnosti. Hvala puno na pomoći, pogledat ću pa se javim
 2. Sredstva zajedničke pričuve

  Da, pod vlasnikom mislim na (zemljišno-knjižnog) vlasnika stana i parking mjesta (posebnog dijela), a koji je ujedno kao i mi ostali, suvlasnik u određenom omjeru zajedničkih dijelova. Sve jasno - ukoliko se na posebnom dijelu nekretnine nalazi zajednička infrastruktura, popravci se mogu izvršiti sredstvima zajedničke pričuve. Za sve ostalo odgovoran je vlasnik. Također imam informaciju da se radovi na posebnim dijelovima mogu namirivati sredstvima zajedničke pričuve ako tako odluče suvlasnici. Treba li se tako nešto regulirati Međuvlasničkim ugovorom i koliko je % potpisa potrebno skupiti (ili se postotak potrebnih potpisa može proizvoljno odrediti u Međuvlasničkom ugovoru)? Što na to kaže zakon?
 3. Sredstva zajedničke pričuve

  Ne. Nije bilo klizišta. Zgrada je na ravnom terenu i u bližoj i daljoj okolici nema klizišta. U jednom trenutku se na samo jednom mjestu, na početku parkinga, otvorila rupa (odokativno 50 - 60 cm dubine) koju je vlasnik zatrpao. Koliko se vidjelo, u rupi nije bilo nikakvih cijevi, a sama pozicija rupe je prilično udaljena od temelja zgrade. Sada se postavlja pitanje tko je dužan snositi popravak ako se tako nešto ponovno dogodi. Predstavnik sam suvlasnika pa želim ostalim suvlasnicima transparentno objasniti što kaže zakon po tom pitanju. Hvala na trudu
 4. Sredstva zajedničke pričuve

  Hvala. U konkretnom slučaju nema nikakvih zajedničkih instalacija ukopanih u zemlju. Hipotetski, ukoliko se radi o nečemu na što vlasnik svojim postupanjem nije mogao utjecati (klizište, odron, upojni bunar ispod parknog mjesta), mogu li se i onda popravci vršiti sredstvima zajedničke pričuve?
 5. Sredstva zajedničke pričuve

  Npr. zatrpavanje rupe na (privatnom) parking mjestu
 6. Molila bih pojašnjenje... Mogu li se sredstva zajedničke pričuve koristiti za popravke na posebnim dijelovima nekretnine koji su kao takvi i navedeni u vlasničkom listu (npr. vrt, parking...)? Hvala na odgovoru.
×