Jump to content

zis

Korisnik
  • Broj objava

    56
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    2

Sve što je zis objavio

  1. Poštovani gmail, na Presudi imate broj presude. Nazovite Upravni sud pri kojem se vodio postupak (pisarnicu), i zamolite informaciju da li je na tu Presudu uložena žalba, te da li je protekao rok za žalbu.. Najjednostavnije i najbrže, a sve ćete znati. Lp
  2. Poštovani gmail, drago mi je da je ovaj dio završio pozitivno za Vas. Ne izjedajte se razmišljanjima tipa "što će biti". Malo i uživajte. Lp
  3. Poštovani gmail, u prethodnoj objavi ste naveli da je to bilo posljednje ročište i da slijedi objava Presude. To bi pak trebalo značiti da više nema dokaznih radnji, a sudac ima dovoljno elemenata za donošenje presude. Pogledajte što piše u Zapisniku s tog ročišta. Lp
  4. Poštovani gmail, tužena strana se mogla o nalazu vještaka očitovati, jer ga je vjerojatno i prije ovog ročišta dobila u pisanom obliku. Ne trebate se opterećivati "preširokim" razmišljanjem. Ako je ovo zadnje raspravno ročište, onda slijedi ročište na kojem se čita presuda (ako nije pročitana na zadnjem ročištu). U tom slučaju ćete najkasnije po isteku roka za žalbu znati da li je Ministarstvo suglasno, ili se postupak seli na Visoki upravni sud zbog njihove žalbe. Moje "životno" iskustvo je: Kad upravna tijela izgube spor, idu naprijed dok god postoji žalba kao pravni lijek. Možda ovo nije utješno, ali je realno moguće. Isprika ako se čini da sam malo grub, a želim Vam da se ovaj scenarij ipak ne ostvari. Pozdrav!
  5. Poštovani gmail, Sud će na ročištu saslušati i usmeno izlaganje vještaka, a tužena strana će se očitovati o Nalazu vještaka. To očitovanje bi i Vi trebali dobiti. Sud se može prikloniti ili Nalazu koji pobijate Tužbom, ili Nalazu i mišljenju sudskog vještaka. Ako se prihvati mišljenje sudskog vještaka (a ono je u Vašu "korist"), Sud će tuženom tijelu izdati upute kako postupiti nakon što Presuda postane pravomoćna. Za očekivati je da će se tuženik žaliti, a onda Vam slijedi čekanje okončanje postupka pred Visokim upravnim sudom. Druga mogućnost je da će Upravni sud Presudom riješiti stvar (ne znam da li ste to tražili u tužbi i koja je šira priroda spora) i u tom slučaju tuženik (nakon pravomoćnosti Presude) izdaje Rješenje o priznavanju traženog prava ili sl. I nakon ove solucije će se tuženik vjerojatno žaliti, kao što je prethodno navedeno. Treća mogućnost je da Sud presudi u korist tuženika, a u tom slučaju je izvjesno da ćete se Vi žaliti Visokom upravnom sudu. Puno sreće i LP.
  6. Poštovani finika, nema elemenata za ljutnju, niti ima potrebe. Svaka informacija ili stav je uvijek dobro došao i samo tako se može izaći na pravi trag. Slažem se što se tiče vještačenih omjera. Odavno je (uz možda poneke izuzetke) prošlo vrijeme kada su oni bili realniji. Danas je nepisano "pravilo", kao što je naveo poštovani Skywalker007, koliki je postotak invalidnosti, toliki je udio rata u sveukupnom omjeru. Potpuno razumijem one koji ne pokreću tužbe, a poznato im je daljnje postupanje. 7-8 mjeseci za prvostupanjski postupak, žalba i daljnjih 7-8 mjeseci, tužba Upravnom sudu i čekanje više od jedne godine. Bez obzira na presudu Upravnog suda jedna strana će se žaliti i to može na Visokom upravnom sudu biti riješeno i za dvije godine. Dodati još 6 mjeseci za raznorazna kolanja dokumentacije. Kad to zbrojimo (rokovi rješavanja su orijentacioni i promjenjivi) i zamislimo branitelja u 60-tim godinama, svaki se zapita o doživljenju okončanja postupka (pa još ako nije povoljan ishod) i prisiljen je "uzeti" što je "ponuđeno". Svakako, manji gubitak živaca i zdravlja. Neću dalje... Lijep pozdrav.
  7. Prema mojem shvaćanju, koje ne mora biti točno, svima koji već imaju ostvarenu invalidsku mirovinu po općem propisu (propisi HZMO), po dobivanju Rješenja o mirovini i početkom isplate mirovine (nakon isteka roka za žalbu) ne mogu po proteku istog roka ulagati žalbu na to isto Rješenje. Odnosno, mogu, ali... Isto tako je i s podizanjem tužbe. Tužba je moguća nakon uložene Žalbe na prvostupanjsko Rješenje i donošenja drugostupanjskog Rješenja, ali pod uvjetom da je pravodobna. Tužba je dakle protiv drugostupanjskog Rješenja. Dočim se prima mirovina, za pretpostaviti je kako je i ovaj rok istekao. Svi oni koji su u invalidskoj mirovini po općem propisu, a stekli su naknadno trajni status HRVI, mogu (pojednostavljeno) zatražiti novi izračun mirovine i isplatu povoljnije. U tom slučaju slijedi i novo vještačenje za određivanje odnosa rat/mir (kolokvijalni izraz), a potom i novo Rješenje HZMO. Nastojao sam ne ići izvan okvira objave poštovanog finika.
  8. Poštovani Sonny, navedeni odnos ne određuje HZMO, nego Zavod za vještačenje nakon (za tu svrhu) provedenog postupka vještačenja. HZMO samo donosi Rješenje temeljem rezultata vještačenja (Nalaza i mišljenja), a sukladno svrsi za koju je isto provedeno.
  9. Korak prema imenovanju liječničkih vijeća: https://branitelji.gov.hr/UserDocsImages//dokumenti//JAVNI POZIV 11.11.2021..pdf
  10. U NN 118/2021 objavljen je novi PRAVILNIK O NAČINU IMENOVANJA I METODOLOGIJI RADA LIJEČNIČKIH VIJEĆA U POSTUPKU OSTVARIVANJA PRAVA HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA I ČLANOVA NJIHOVIH OBITELJI. https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2021_11_118_2025.html Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
  11. Na stranici e-Savjetovanja se zatvara savjetovanje o PRAVILNIKU O NAČINU IMENOVANJA I METODOLOGIJI RADA LIJEČNIČKIH VIJEĆA U POSTUPKU OSTVARIVANJA PRAVA HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA I ČLANOVA NJIHOVIH OBITELJI https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=17583
  12. Ako ste dokument zatražili od službenika za informiranje, uz dobru formulaciju, morali bi dobiti kopiju Pravilnika. Međutim, uvijek ima onaj "ali", pa iako nije zakonit.
  13. ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O HRVATSKIM BRANITELJIMA IZ DOMOVINSKOG RATA I ČLANOVIMA NJIHOVIH OBITELJI https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2021_07_84_1556.html Objavljeno danas u Narodnim novinama NN 84/2021.
  14. Kratka informacija sa stranica Sabora: Zakon je donesen na 7. sjednici Hrvatskoga sabora, 15. srpnja 2021. (91 glas "za", 8 "protiv", 30 "suzdržanih"). Opaska: Ovaj Zakon stupa na snagu osmoga dana od dana objave u „Narodnim novinama“.
  15. Na današnjoj sjednici Vlade RH, pod točkom 4. bio je i Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji https://vlada.gov.hr/sjednice/63-sjednica-vlade-republike-hrvatske-32347/32347
  16. Poštovani gmail, u postupcima "druge strane" u sudskom postupku ne treba tražiti logiku. Protivljenje je njihovo procesno pravo i oni su ga iskoristili. Iako je Sud odbio Vaš prijedlog za vještačenje, Vi ste dobili spor. Ako budete ponovno išli s upravnom tužbom, u dogovoru s Vašom odvjetnicom, razmotrite mogućnost i tražite u Tužbi da Upravni sud sam riješi stvar. Opet zatražite vještačenje po sudskom vještaku. Odluka je dalje na sudu, a na Vama da dobro obrazložite svoje zahtjeve. Pozdrav.
  17. Poštovani gmail, nepovezano ću navesti nekoliko natuknica vezano uz Vašu objavu, a Vi ih "stavite na pravo mjesto", jer ste jedino Vi upućeni u Vaš predmet. Pogledajte kako glasi Presuda Upravnog suda, kakvo je njegovo pravno shvaćanje predmeta spora i koje je naputke dao tijelu vještačenja. U postupku donošenja novog Rješenja, tijelo vještačenja je vezano stavom i uputama Upravnog suda. Iz Vaše objave se može zaključiti da je Sud vratio predmet na ponovno odlučivanje. Pretpostavljam da je ponovljeno prvostupanjsko vještačenje, a Rješenja dobivate nakon revizije njihovog nalaza i mišljenja. Malobrojnima je poznato da, ukoliko imate prigovor na nalaz koji Vam je Vještak usmeno priopćio, možete odmah izraziti prigovor i tražiti da se taj prigovor unese u obrazac koji se na vještačenju ispunjava i koji potpisujete. Na taj način se već revizijskom tijelu iskazuje "svoj stav", o kojem se oni očituju. Na taj način se i prije eventualne žalbe na Rješenje ukazuje na neslaganje s nalazom i mišljenjem Vijeća vještaka. Kad dobijete Rješenje, dobro pogledajte uputu o pravnom lijeku. Ukoliko niste zadovoljni nalazom, tamo će biti navedeno što morate poduzeti i kojoj instanci se obratiti. Budući da već imate priznat invaliditet s osnove PTSP-a, u daljnjim postupcima prilažete samo novu dokumentaciju. Svi, pa tako i Vi, koji traže procjenu za "novo" (do tada ne razmatrano) oboljenje ili povredu, moraju uz nalaze priložiti i kopiju zdravstvenog kartona! Kao što je naveo kolega buda2, Upravni sud je pravno tijelo koje se samo ne upušta u ocjenu stupnja invalidnosti. U Tužbi (ako do nje dođe) možete zatražiti vještačenje po neovisnom sudskom vještaku kojeg odredi Sud. Ukoliko Upravni sud Vaš prijedlog prihvati, imenovati će sudskog vještaka i dati mu naputak i rok u kome mora završiti vještačenje. Plaćate predujam na račun suda, a znam da je jedno slično svojevremeno bilo cca 2.000 kn. Na ročištu zatražite naknadu troškova, a ako pravomoćno dobijete spor tuženik će Vam refundirati troškove koje ste zatražili. Sud će dalje "odvagnuti" sve činjenice... Nakon što je ustanovljen ZOSI kao jedinstveno tijelo vještačenja, stavovi Upravnih sudova su se korigirali sukladno novom stavu Ustavnog suda. Evo linka na kojem možete pronaći nešto više o tome: https://www.edusinfo.hr/DailyContent/Topical.aspx?id=36939 Nadam se da će Vam ponešto od ovoga pomoći i razbistriti situaciju. Ako nešto od napisanog ima manjkavosti forumska zajednica će me, nadam se, korigirati ili nadopuniti. Srdačan pozdrav.
  18. Poštovani zoranp, sportskim rječnikom rečeno, ovo Vam je poziv za kvalifikacije. Nakon dostavljene tražene dokumentacije i Uputnice C1, pozvati će Vas u KBC Osijek, da stručno povjerenstvo procijeni je li nastanak bolesti za koju tražite priznavanje statusa u uzročno posljedičnoj vezi s Vašim sudjelovanjem u Domovinskom ratu. Ako procjena to potvrdi, Vaš predmet se vraća u nadležni Ured državne uprave i upućuje na postupak prvostupanjskog vještačenja u ZOSI (Zavod za vještačenje). Teško je jednoznačno odgovoriti na pitanje koliko se čeka. To Vam mogu reći samo osobe koje su nedavno u istoj ustanovi bile na stručnoj procijeni. Srdačan pozdrav i sretno!
  19. Poštovani Gmail, Drago mi je da ste pronašli početnu točku problema. Daljnji tijek postupka ima svoje zakonitosti, barem na papiru, a postupanje je podložno Presudi. Ako je daljnji postupak kod HZMO, ako nemate, razmislite da se registrirate za korištenje sustava e-građani. Između ostalog, tamo ćete moći pratiti kada je predmet zaprimljen u HZMO, te daljnje kretanje Vašeg predmeta. Pozdrav!
  20. Poštovani Gmail, Najjednostavnije je da počnete od citirane informacije. Nazovite sudsku pisarnicu Upravnog suda u Osijeku (ili prođite osobno), navedite im broj Vašeg predmeta ( UsI-?????? ) i pitajte da li je spis vraćen nadležnom tijelu na čije Rješenje ste uložili tužbu. Ako je vraćen, zatražite informaciju kada je vraćen. Ako stvarno nije, znadete i sami što treba pitati. 🙂 Srdačan pozdrav!
  21. Poštovani scvrtil6, 09.12.2020. Vam je obavljeno prvostupanjsko vještačenje po Vijeću vještaka. Nakon prvostupanjskog vještačenja predmet podliježe reviziji, koju obavlja Vijeće viših vještaka. Vijeće viših vještaka se u postupku revizije može suglasiti s mišljenjem Vijeća vještaka, a može ga i izmijeniti. Može korigirati postotak na više ili niže, te ocjenu trajno izmijeniti u privremeno (teoretski može i obratno, ali je malo vjerojatno 😀). U prvostupanjskom postupku je obvezna nazočnost osobe koja se vještači. Na web stranici Zavoda za vještačenje je bila objavljena informacija u periodu u kojem se zbog pandemije i u svezi s njom, nisu osobe pozivale da budu nazočne vještačenju. Vještačenje je obavljano temeljem medicinske dokumentacije. Revizija se obavlja u nazočnosti osobe koja se vještači samo ako Vijeće viših vještaka procijeni da je to potrebno, ili u slučaju da je u prvom stupnju (Vijeće vještaka) invalidnost ocijenjena s 80 % do 100 %. Nakon revizije predmet se vraća nadležnom tijelu kojem ste i podnesli Zahtjev, u županiju (citiram Vas). To tijelo će donesti Rješenje temeljem revizijskog nalaza i dostaviti Vam ga na kućnu adresu preporučenom poštom s povratnicom. Mislim da bi to bilo to. Srdačan pozdrav!
  22. Npr. ja...😃 Status branitelja imam od 1990. godine, detalji nebitni. Nisam bio djelatna osoba, niti pripadnik NZ.
  23. Obzirom na ono što je zoranp naveo, a činjenica je da u vrijeme stradavanja nije imao status branitelja, moguće je da je status HRVI stekao kao osoba koja je sudjelovala u oružanoj akciji zaštite ustavnog poretka, ili obrane Republike Hrvatske, ili u povodu te akcije. Tome odgovara ranjavanje u NZ. Već dosta dugo je propisano da branitelj stradavanjem (ili oboljenjem) može ostvariti status HRVI, ili prava HRVI. Status HRVI imaju osobe sa statusom branitelja, a prava HRVI osobe koje u vrijeme stradavanja nisu imale status branitelja, ali su postupale po nalogu tijela državne vlasti i stradali u radnji u svezi obrane suvereniteta RH. Točne definicije se mogu pronaći u odgovarajućem Zakonu. Možda u postupku rješavanja zahtijeva zoranp, mirovinsko polazi od pretpostavke da on ima prava HRVI s obzirom na okolnosti stradavanja. Osoba koja ima prava HRVI, sukladno regulativi, nema pravo na mirovinu po posebnom propisu (kolokvijalno, braniteljsku), nego samo po općem propisu ("standardnu"). Stoga bi prije svega trebalo razmotriti mogućnost obnove postupka za priznavanje statusa HRVI, ako su ispunjene sve pretpostavke, a tek onda zahtjev za mirovinu po posebnom propisu. Ovu mogućnost može razjasniti "ured za branitelje" na lokalnom nivou. Možda griješim. Ako da, isprika svima na objavi (pisana je u dobroj namjeri), a admin je može slobodno obrisati da ne zbunjuje.
  24. Poštovani gospodine Zorane, Pogledajte u Rješenje iz 1994. godine. U njemu bi trebalo pisati temeljem kojeg propisa i kojeg članka tog propisa ste stekli status HRVI. Srdačan pozdrav.
  25. Nisam želio napraviti predugačku lamentaciju u objavi i taj dio sam spomenuo načelno i naveo: "ovisno o razini odobrenja". U pravu ste, no da netko i zatraži naš pristanak...tko će ga odbiti!? No, u zdravstvenom kartonu je evidentiran određeni podatak, a u priloženoj dokumentaciji nedostaje nalaz? Vještaci izuzetno detaljno razrađuju dostavljenu dokumentaciju. Svježe osobno iskustvo.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija