Jump to content

Kajman

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. To mi je sada jasnije. Ocito grad nije mogao odgovoriti drukcije. No situacija je takva da se radi o podrucju gdje je 100% objekata nelegalno, a ja jedini trazim uvjete gradnje, znaci krecem od nule. Tako ce se barem 20 objekata u tom podrucju sada legalizirati bez trazenja sluznosti za taj potok - put i pri tome ce neki izbjeci placanje i vise od 100.000 kuna, a ja koji trazim dozvolu legalno cu na kraju morati platiti sluznost, vjerojatno jedini! POstoji li neki pravni lijek za ovu apsurdnu situaciju diskriminacije legalnih graditelja gdje se od mene trazi sve, a od nelegalnih nista. Ili se treba pomiriti s cinjenicom da je to tako...
  2. Najbolje da nastavim ovdje jer se moje pitanje tiče ove situacije. Naime, postavio sam pitanje uredu za gradnju da li oni mogu zatražiti služnost javnog vodnog dobra (a mogu ga po propisima dobiti besplatno) te na osnovu dobivene služnosti za grad, izdati mi uvjete gradnje, tj. odobriti gradnju. Dobio sam odgovor da sluznost puta treba glasiti na mene kao trazitelja uvjeta za gradnju, a da nije dovoljno da grad, kao izdavatelj uvjeta, dobije sluznost. Da li je to tocno? Zar nije svejedno tko trazi i dobija sluznost puta, ja kao investitor, ili grad koji na kraju izdaje uvjete za gradnju?
  3. Pročitao sam ovo http://www.legalis.hr/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=503332648&forum=24 ali moram priznati da mi jos uvijek nisu jasne sve mogućnosti... Čini se kao najjednostavnije platiti izmještanje, ali da li se i kojim putem može tražiti neko obeštećenje s obzirom da bi HEP trebao imati ugovor o služnosti i za te stare vodove?
  4. Dakle situacija je sljedeca. Predao sam zahtjev za izdavanje rjesenja o gradnji za obiteljsku kucu. Preko parcele prolazi zracni vod 10 kV i u svom trenutnom polozaju je preblizu planiranom objektu (2-3 metra). Na mojoj parceli nema stupa nego samo zica, stupovi su na 2 susjedne parcele s obje strane. U HEP-u kazu da je najbolje rjesenje vod poloziti u zemlju u dijelu u kojem prolazi preko moje parcele. Naravno, o mom trosku i njihovoj izvedbi sto zahtijeva poprilicna sredstva. Moje pitanje je koja su moja prava? Da li imam pravo traziti izmjestanje voda o njihovom trosku, da li mogu traziti neku naknadu za prolaz tog voda preko moje cestice (jer sigurno za to nemaju dozvolu, to je tu tko zna od kada...) ili neku drugu naknadu poput besplatnog prikljucka ili sl.? Koje bi bilo najbrze i najelegantnije rjesenje? Zahvaljujem na svakom savjetu!
  5. Molim ako netko ima iskustva po ovom pitanju da mi pomogne. ) Situacija: U procesu sam ishođenja rješenja o uvjetima građenja za obiteljsku kuću. Pristupni put parceli je u naravi izgrađen preko potoka (javno vodno dobro), a grad je čak otkupio komade susjednih parcela kako bi put dobio potrebnu sirinu. Naravno, grad nije ishodio niti lokacijsku dozvolu nego je samo asfaltirao put. Za dobiti dozvolu rekli su mi da moram sklopiti ugovor o sluznosti za koristenje "potoka" kao pristupnog puta. Pravilnik kaže: Visina naknade za pravo služnosti na javnom vodnom dobru utvrđuje se u jednokratnom iznosu kako slijedi: 1. za služnost puta: – područje Grada Zagreba i zaštićenog obalnog područja mora – 100,00 kn/m², – ostala područja – 50,00 kn/m², Prevedeno u kune to znači da ću morati platiti 20.000 kuna (200 kvadrata unutar ZOP). To isto će morati napraviti i susjedi. Meni se čini suludo da ćemo mi svi platiti više od 100.000 kuna za nešto što je Grad trebao i vjerojatno će kad-tad riješiti. Međutim, pravilnik također kaže: Jedinice područne (regionalne) i lokalne samouprave, kao i pravne osobe kojima su jedinice područne (regionalne) i lokalne samouprave većinski udjeličar ili dioničar, odnosno osnivač s većinskim pravom odlučivanja, ne plaćaju naknadu iz točaka V. i VI. ove Odluke pod uvjetom da one ne naplaćuju naknadu za pravo služnosti, odnosno pravo građenja regulacijskih i zaštitnih vodnih građevina i građevina osnovne melioracijske odvodnje u vlasništvu Republike Hrvatske, u istoj površini. Nisam siguran da razumijem što ovo gore točno znači. Postoji li način da Grad zatraži i dobije služnost za pravo puta preko tog potoka bez naknade? Imate li kakav pametan savjet ili ću morati iskeširati... Unaprijed hvala na odgovoru.
  6. Meni je isto logicno da prvo ide parcelacija - formiranje 2 nove cestice i onda tek rjesenje o uvjetima gradnje za svaku posebno. Medjutim, vise ljudi, ukljucujuci predstojnika odjela za prostorno uredjenje mi je reklo da prvo trazim rjesenje za uvjete gradnje i na osnovu toga da se radi parcelacijski elaborat. Zato sam i postavio pitanje jer sam dobio 2 kontradiktorne informacije, a nitko mi ne zna tocno reci postupak.
  7. Puno hvala na savjetima! Radi se o tome da je to područje već izgrađeno, ali ilegalno. Postoje ceste i barem 20 obiteljskih kuća, međutim nijedna nema dozvolu. Stupanjem na snagu UPU oni će vjerojatno dobiti dozvole. Inače u Odjelu za prostorno uređenje nisu od velike pomoći... Rekli su mi da predam zahtjev za Rjesenje o uvjetima gradnje pa mi možda i daju te uvjete odmah kad se donese UPU. Dakle koliko sam shvatio postupak bi isao ovako: 1. Predajem zahtjev za rjesenje o uvjetima gradnje i paralelno izrađujem parcelacijski elaborat 2. Nakon dobivanja rjesenja o uvjetima gradnje za moju kucu predajem to rjesenje i parcelacijski elaborat na katastar i obavlja se parcelacija. Za ovaj drugi dio cestice nije potrebno traziti posebno uvjete za gradnju jer za nju vrijedi moje rjesenje o uvjetima gradnje. Jedna stvar mi nije jasna ovdje. Kada trazim rjesenje o uvjetima gradnje - tko je investitor? Je li mogu ja traziti uvjete gradnje za svoju kucu samo koja ce biti u buducnosti nakon parcelacije na svojoj parceli, buduci da parcela ima dva suvlasnika. Mora li i ovaj drugi suvlasnik tu imati neku funkciju, prije nego je parcelacija obavljena? Uf, koja komplikacija.
  8. Imam jednu veliku molbu. Ako mi netko moze dati tocno objasnjenje sto raditi u mom slucaju, jer do sada nisam dobio isto misljenje od dvije osobe. Znam da su propisi cesto u koliziji i zbunjujuci, ali nije moguce da ne postoji JEDNO tocno rjesenje problema! Znam, u Hrvatskoj smo.. Ukratko: Vlasnik sam 1/2 parcele u podrucju grada Kastela, gradjevna zona. UPU je u procesu donosenja. Vlasnik druge polovice parcele i ja zelimo izgraditi obiteljske kuce. Pitanje 1: Da li treba prije trazenja uvjeta za gradnju (po donosenju UPU) obaviti parcelaciju i kako? Odgovor iz Odjela za prostorno uredjenje: Ne mozete obaviti parcelaciju prije. MOrate traziti uvjete gradnje kao zajednicki investitori za 2 kuce i na osnovu dobivenih uvjeta za gradnju napravite parcelacijski elaborat. Moje pitanje: Sto ako ja zelim prije izgraditi kucu, a suvlasnik kasnije? Kakva je procedura? Da li je moguce prvo ipak obaviti parcelaciju pa da svatko gradi na svojoj parceli kada i kako hoce? Pitanje 2: UPU za navedenu zonu je prema odredbama GUPa trebao biti gotov prije pola godine, a ne vidi se jos uvijek rok do kada ce se donijeti. Grad Kastela izgleda nije donio zabranu da se izdaju uvjeti gradnje dok se ne donese UPU. Da li to znaci da se sada mogu dobiti uvjeti gradnje buduci da je istekao rok po kojem se treba donijeti UPU ili to oni mogu jednostavno odugovlaciti koliko zele? vidi raspravu ovdje - http://www.legalis.hr/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=8443&forum=36 Zahvajujem na svim misljenjima, pozdrav!
  9. Postoji li ikakva zapreka da kupim stan od majke putem kredita? Pri tome mislim na zakone ili na interna pravila banke (konkretno Zagrebacke). Hvala na odgovorima!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija