Jump to content

crnka-26

Korisnik
  • Broj objava

    15
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Ja imam ovaj problem, ali ne svojom krivicom nego krivicom zaposlenih u poreznoj. Kada sam zatvarala obrt platila sam sve što je bilo potrebno, dobila potvrde da nemam nikakvih dugovanja, da bi kada sam tražila upis staža oni rekli da mi ne mogu upisati staž budući da nisam uplatila doprinose za koje sam trebala dobivati uplatnice, koje nikada nisam dobila, a isto tako i mirovinsko je dobilo od porezne dopis da sam ja čista. Ovi u mirovinskom pak tvrde da nisam i da moram otići u poreznu da to rješim, no ja sada nemam mogućnosti za to rješiti jer kada sam imala novaca i tražila sve rješiti nisam imala šta, po poreznoj. Koja su moja prava?
  2. Zanimame da li kod parničnih sporova kada jedna strana koja "nije znala" da nasljedstvo postoji osporava rješenje o nasljeđivanju, mora i može biti podvrgnuta DNK analizi i da li to sud uopće dozvoljava u takvoj vrsti sporova? Naime, postoje dokumenti iz kojih se jasno vidi da je dotična osoba nasljednik, no svjedoci iznose činjenice koji to opovrgavaju. Dakle, ja sam stranka u parnici koju je pokrenula upravo ta osoba koja je "sumnjivog podrijetla" koja "nije znala" da nasljedstvo postoji, odnosno, saznala je upravo od mene i prije nego je pokrenuta ostavinska rasprava, no čekala je da se donese rješenje o nasljeđivanju i postane pravomoćno, pa sada odjednom naknadno putem parnice traži svoje potpuno pravo na pronađenim nekretninama. Ja sam u toj ostavniskoj raspravi bila tek jedan od naslijedika i naslijedila sam jako minoran dio nekretnine, koji ima gotovo nikakvu vrijednost. Stranka koja je pokrenula parnični postupak u tužbi jasno navodi da je od mene i saznala za ovu nekretninu te da sam baš ja predložila da se javi da to rješimo kada je bilo vrijeme u ostavinskoj raspravi, istovremeno me navodi i kao jednog od tuženika. Sada mene zanimame na koji se način mogu osloboditi ovih nepotrebnih troškova jer se i tako tog svog djela želim odreći u korist tužitelja budući da vrijedi manje nego što bi mi bili troškovi? Hvala!
  3. Imam jedno pitanje pa ako je netko upoznat molim za savjet. Naime, imam 4 godine radnog iskustva i to: administracija jedne državne ustanove, potom u jednom knjigovodstvu i slično. Dio tog radnog staža određen je za vrijeme studija ekonomija koji sam studirala uz rad, dok sam rad u knjigovodstvu (radim na poslu sss) započela nakon završetka fakulteta. Budući da je bio objavljenj natječaj u HGK meni je rečeno da bi ja morala odraditi pripravnički staž jer nemam iskustva u struci?! Da li je to zaista tako? Da li osoba koja je završila izvanredno studij ekonomije i ima radnog iskustva opet mora raditi kao pripravnik?
  4. Oni su već naumili uskratiti pravo na žalbu i pregled u dokumentaciju osobe koja je primljena na to radno mjesto, da li je to uopće moguće (kaže jedna osoba koja radi na tom sudu na višoj poziciji da je) i po kojem zakonu ako me možete uputiti na isti?
  5. Mene zanima sljedeće. Naime, član moje obitelji, hrvatski branitelj koji ispunjava sve uvjete čak i više od toga, prijavio se na natječaj za posao pri jednom sudu. Iz pouzdanih izvora znam da kada odaberu zaposlenika, od kojih će vjerojatno biti dijete roditelja koji već radi na tom sudu, NEĆE BITI PRAVA NA ŽALBU NITI UVIDA U DOKUMENTACIJU OSOBE PRIMLJENE NA TO RADNO MJESTO! Po kojem je zakonu moguće da se kod zapošljavanja osobe u državnu ustanovu uskrate ova dva prava: pravo na žalbu i pravo na uvid u dokumentaciju? Što se može napraviti kako bi se ostvarila svoja prava prednosti pri zapošljavanju i po spolu i kao hrv. branitelj, naravno, uz ispunjavanje svih uvjeta? Hvala unaprijed, nadam se da netko može pomoći!
  6. Molila bi odgovor. Što u slučaju kada je žena trudna tek nekoliko tjedana i u radnom odnosu na određeno vrijeme (godinu dana) i to odrađuje kao vježbenički staž. Budući da će otići na komplikacije što će biti sa radnim odnosom, da li odrađuje preostalo vrijeme do godine dana kada se vrati sa porodiljnog ili radni odnos automatski prestaje kada protekne godina dana od potpisivanja ugovora o radu na određeno? Hvala na odgovoru!
  7. Hvala vam puno!!!! Na žalost ili možda na sreću, kako se gleda, nije riječ o nekretnini već o automobilu. Znači ja bi joj prvo mogla poslati pismenu opomenu, a nakon toga kaznenu prijavu, a paralelno sa time odštetni zahtjev i tužbu za zabilježbu potraživanja na automobilu? Mogu li to sama ili moram angažirati odvjetnika? Budući da mi je financijska situacija više nego očajna! Hvala još jednom!
  8. ... tako više ne ide - hitno molim za pomoć! Situacija je sljedeća. Jamac sam osobi koja je fiktivno zaposlena u poduzeću svoga supruga, dakle, samo prima plaću a nema dana radnoga staža. Na žalost, riječ je o neurednom platiši koji je jako dugu plaćao rate kredita sa zakašnjenjem i nakon mnogobrojnih opomena, te je stoga prije nepune godine dana banka odlučila meni sjesti na plaću i cijeli iznos kredita ja plaćam, tako da mi od plaća ostane samo sitniš od kojeg ne mogu prehraniti sebe a kamoli svoju obitelj. Dužnik mi jako, jako, jako rijetko da samo najmanji postotak rate tako da mi je do ovog trenutku već jako puno dužan. Ja više tako ne mogu, molim, govorim, zovem ali u prazno, jer dužnik jednostavno je navikao na takav stil življenja, a nitko nema sluha za osobe koje su u situaciji u kojoj sam ja. Jednostavno, sa tom osobom se ništa ne može dogovoriti i rješiti, a ja više nemam niti strpljenja a niti mogućnosti ni zdravlja za plaćanje tuđeg luksuza, pa me zanima što mogu napraviti kako bi sigurno riješila ovu svoju situaciju??? Ovako više ne ide, na rubu sam sloma živica! Hvala svima na odgovoru i pomoći!!!
  9. Nemoguće da baš nitko ništa ne zna?! :tuzan:
  10. To bi značilo da recimo ove godine kada je ta osnovica oko 2900kn iznos naknade se umanjuje za cca 550kn koliko iznose doprinosi za MIO, pa se meni isplaćuje oko 2350kn naknade za vrijeme porodiljnog? A kako se u slučaju zapošljavanja kod drugog poslodavca u stalni radni odnos ali na nepuno radno vrijeme (recimo 40 sati mjesečno) računa naknada za porodiljni prvih 6 mjeseci života djeteta? Hvala!!!
  11. Pozdrav! Zanimame kako se računa naknada za komplikacije u trudnoći te potom porodiljna naknada za majke vlasnice obrta koje doprinose plačaju u paušalnom iznosu na zakonom utvrđenu osnovicu? Osim toga zanimame da li se promjena poslodavca, dakle bez prekida (do danas sam radila tu a od sutra počinjem drugdje) smatra prekidom, budući da je važno imati 12 mjeseci neprekidnog staža za 100% naknade prvih 6mj. djeteta. Očekujem vaš odgovor! Hvala!!!
  12. To i namjeravam, ali ipak ta dugovanja moram podmiriti, a nisam u situaciji...
  13. Mene muči jedan pravni problem i ne znam da li sam na pravome mjesto da me savjetujete, ali probati ću i nadam se da ćete mi uspjeti pomoći. Prije godinu dana radila sam tretman trajne šminke gdje je došlo do trajnih oštečenja tj. ožiljka na licu. Odvjetnik kojem sam se obratila za pomoć čim se to dogodilo i dok sam još krvarila, a sve nakon što sam bila u Udruzi za zaštitu potrošača koja me na tog odvjetnika i indirektno uputila, brzo me uvjerio kako mi taj slučaj svakako možemo dobiti i praktički mi je pokupio novac. Iako nije velika cifra u pitanju (500 kuna) umjesto da me savjetovao da sačekamo i vidimo kako će biti kroz par mjeseci, on je iskoristio razdoblje u kojem sam još imala ranu na licu i bila jako emotivno ranjiva te podnio tužbu i zatražio naknadu štete od cca 2000 eura. Nakon nekoliko mjeseci moje stanje se popravilo, te mi je odvjetnik savjetovao da se povućem jer da su šanse da dobijem praktički nikakve, ali ja bi u tom slučaju morala platiti sve troškove, a nisam u takvoj financijskoj situciji da to mogu. Tražila sam od njega da zatražimo nagodbu, što je on navodno i učinio (ja nisam vidjela dokumente koji na to ukazuju), međutim, kako je svota koju su oni ponudili bila jako mala (4 puta od one koju smo tražili), on ju je odbio bez da je mene savjetovao. Potom, kada je bila zakazana rasprava nije me obavijestio, tako da se ja nisam pojavila jer nisam znala, ali je on dobio troškove da bi potom meni otkazao svoju punomoć, te me u slučaju ako postupak zavši nagodbom ne traži ništa, a ako nastavim sa postupkom traži me još dio troškova. Nije mi krivo sto sam mu dala tih 500kn, ali doveo me u jednu losu poziciju u kojoj se nalazim sama i bez icije pomoci. Ja se sada nalazim u lošoj situaciji, jer mi se stanje znatno popravilo, mada mali ožiljak će uvijek biti (znači mogla bi izgubiti u ovome postupku), imam samo troškove koje moram platiti ako odustanem od slučaja, nemam više odvjetnika, ako ponovo tražim nagodbu moram sve sama obavljati, a opet ako nastavim sa procesom troškovi vještaka i ostali troškovi iznositi će još barem 5 tisuća kuna. Ne mogu zaboraviti ni troškove koje moram refundirati drugoj strani. Nisam pametna što da činim, najrađe bi odustala od svega, ali nemam odakle sve te troškove platiti! Ispričavam se na dugačkoj priči i nadam se da ćete mi barem malo uspjeti pomoći! Od srca se zahvaljujem!
  14. Zanimame da li vlasnica obrta a ujedno i jedina zaposlena u obrtu koji od svojih početaka posluje sa gubitkom plaća doprinose kao da posluje sa dobitkom? Obrt nije u sustavu PDV-a i obveznik je poreza na dohodak. Ukoliko sve isto plaća kao da posluje sa dobitkom, a pretpostavljam da plaća, molim Vas neki savjet kako da to plaćanje na legalan način izbjegnem (ako je ikako moguće) s obzirom da nemam odakle platiti doprinose za mirovinsko i zdrvstveno, a isto tako ne želim problema sa dražavom. Da li bi pomoglo stavljanje obrta u mirovanje? Da napomenem da poslujem svega pola godine. Zahvaljujem na odgovoru!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija