Jump to content

bovu

Korisnik
 • Broj objava

  10847
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  53
 1. ako nemaš imovine nemaš ni nasljednika. nemaju šta nalijediti. ako bi i naslijedili neki mali iznos mirovine mogu se odreći nasljedstva pa nisu nasljednici. nasljednici odgovaraju za dugove ostavitelja do vrijednosti naslijeđene imovine.
 2. Struja.

  dali je otac bio vlasnik stana ili nositelj stanarskog prava (zaštičeni najmoprimac)? ko je sve živio u stanu od 2004. do 2009.? Zato nisi reagirao prema HEP-u kad su stizali računi za struju na tvoje ime ? za troškove napravljene zbog korištenja stana odgovara vlasnik stana osim ako ugovorom tu obvezu ne prenese na korisnika.
 3. Darovni ugovor ili doživotno uzdrržavanje?

  za sva ulaganja u kuću koja je u vlasništvu oca traži potpisanu izjavu koliko si sredstava uložio u kuću. po onome što si napisao imam dojam da bi te htjeli izigrati. više ne ulaži bez dokaza o ulaganju ili pismene izjave vlasnika (popisane i pisane rukom ili ovjerene kod jb.). nakon mamine smrti možeš pokrenuti ostavinsku raspravu (iza mame) i tražit nužni dio. sestre su dobile kući darovanjem. ako nisi dobio nužni dio od majke (dar u novcu nekretnini) darovanjem samo sestrama povređen je tvoj nužni dio. isto vrijedi i iza oca za sestre (ako ti otac daruje kuću u koju si ulagao) osim ako kuću dobiješ ugovorom o dosmrtnom / doživotnom uzdržavanju.
 4. Podjela imovine

  za svako ulaganje tvojih roditelja u kuću treba postojati dokaz ili nepristrani svjedoci. bilo bi puno bolje da su ti darovali novac (pismena potvrda.potpisana) za kupovinu potrebnog materijala.
 5. Razvod braka tuzbom

  dali ste napravili ugovor o podjeli bračne stečevine? nije mi jasno zašto se novac dobiven prodajom kuće dijeli na 4 djela. dijeli se samo između bračnih partnera. bilo bi puno bolje podnijeti tužbu za utvrđivanje i podjelu bračne stečevine. tada sud sve riješi i ako se dogovorite. sumnjiva mi je kupnja stana čiji radovi kasne. zašto niste podijelili novac od prodaje kuće pa sami kupovali stan po svojoj volji ? ako nema 1/2 novca od prodaje kuće ja bi podnio tužbu za utvrđivanje i podjelu bračne stečevine i to prije potpisivanja razvoda braka (sporazumni razvod braka?). stan bi mogao biti bračna stečevina (kupljen novcem od prodaje zajedničke imovine i dok traje brak. nedovoljno potrebnih informacija.
 6. Zabrana posjeta osobi u privatnom staračkom domu

  zabrana posjeta je moguća u slučaju epidemije, psihičkom bolesniku ako bi posjeta uticala na bolest. uzdržavatelj nije staratelj pa da može zabraniti posjete korisniku doma. uzdržavatelj je jedna strana iz ugovornog odnosa (ugovor o doživotnom / dosmrtnom uzdržavanju). ugovor bi trebao biti upisan u sudu. ako znate gdje se nalazi nekretnina i broj kč. tada i u e-izvatku možete provjeriti o kakvom ugovoru se radi ili informacija u gruntovnici.
 7. Plaćanje odvoženja komunalnog otpada

  zakon o kućnom otpadu nije nepravedan ni nepošten ali ga radi svoje zarade iskrivljuju. zakon se temelji na Europskoj direktivi koja predviđa da onečiščivač plaća. koliko otpada predaš toliko i platiš. zakon ne određeje neko paušal ili fiksnu naknadu. nju određuje lokalna samouprava (mafija) pravilnicima koji nisu usklađeni sa zakonom. ako nisi potpiso ugovor za odvoz kućnog otpada (ili primio kantu za kućni otpad) nisi dužan ni platiti uslugu. ugovor mogu potpisati vlasnici kuće ili korisnik ako ima ugovor o najmu. bilo bi poželjno da te zastupa stručna osoba (odvjetnik). dogovori se za plaćanje. da se naplati od tužitelja.
 8. bolje da ti prigovor piše stručna osoba (odvjetnik). dogovori se o plaćanju.
 9. Pitanje vezano za stan

  a)ne. iz stana vas može udaljiti samo vlasnik. ili ako dođe do ovrhe sud. b)dug star 20 godina je u zastari. osim ako je pokrenuta ovrha i upisana hipoteka na stanu. dug za komunalne usluge (struja, voda, plin,telefon,rtv pristojba) zastarjeva za godinu dana. ako je u roku od godinu dana pokrenuta ovrha i donešeno pravomoćno rješenje zastara je 10 godina. dug za komunalnu i vodnu naknadu zastarjeva za 3 godine a apsolutna zastara je za 6 godina. provjeri dali je na stan upisana hipoteka u visini duga.
 10. Preseljenje sa djetetom iz inozemstva

  zašto bi se vračala u Hrvatsku. bolje mogućnosti za njen posai i za djete postoje u Njemačkoj. neka traži uzdržavanje za dijete i sebe dok je nezaposlena. za sva postuopanja pred Njemačkim sudom traži prevodioca. godinu dana a nije svladala osnove ?
 11. Uzdržavanje punoljetnog djeteta

  tužbom traži uzdržavanje. student si i imaš pravo na uzdržavanje od oba roditelja. traži uzdržavanje za 5 godina unatrag (od dana podnošenja tube + kamate. potraži besplatnu pravnu pomoć u mjestu boravka.
 12. Uzdržavanje roditelja

  izjasinite se da je radio u švicarskoj i čeka mirovinu. ima sredstava za život. majka će možda izgubiti pravo na socijalnu naknadu.
 13. Razvod braka

  ako zemljište glasi na suprugu ono je njena osobna imovina (kao i ono što se nalazi na zemljištu). možeš tražit isplatu ulaganja ako imaš račune ili svjedoke za navedeno. kredit je bračna stečevina pa se djeli ali treba podnijeti tužbu za utvrđivanje i podjelu bračne stečevine. trebao si tražit da ti daruje 1/2 građevinskog zemljišta na kom je kuća.
 14. Neplacanje alimentacije

  fina ovrši račun. ako na računu nema novca nećeš ništa ni dobiti. poslodavac mu možada daje plaću na ruke. ako ima stalan posao podnesi prijedlog za ovrhu na plaću. imaš ovršnu ispravu. imaš pravo na besplatnu pravnu pomoć (korisnici prava na alimentzaciju). obrati se u državnu upravu.
 15. Kupovina stana u vanbracnoj zajednica

  samo uplata na karticu može se smatrati darom. ili povratom duga. u opis plaćanja obvezno navesti da plaćate 1/2 rate kredita.
×