Jump to content

paskual

Korisnik
  • Broj objava

    60
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je paskual objavio

  1. A koja je tompropisana sirina ili profil.
  2. Nisam neki strucnjak ali ako ste si dobri mislim da se moze i samo na temelju tabularne isprave. Dakle on tebi izjavljuje da nije vlasnik te parcele.
  3. Molim pomoc. Dakle opcina je na zahtjev susjeda pokrenula uknjizbu nerazvrstane ceste.ista je u naravi bila put na moju a i susjedne parcele.ogradjen je bio sa obije strane zivicom jer su onuda susjedi vodili zivotinje na ispasu. U cijeloj duzini taj put prolazi preko moje parccele u vlasnistvu 1/1. Opcina me ubjedjuje da oni imaju se pravo uknjizit na taj put bez naknade po zakono o nerazvrstanim cestama. Osobno niti ne zelim prijecit tu uknjzbu jer su stvarno susjedi onuda prolazili ali to je bio put cca. Sirine 2m oni sad iskrcili zivicu sa obje strane i napravili cestu cca 4-5 m sirine na sto sam ja pitao opcinu da mi plati razliku za te metre sto njima ne pada napamet. Dao sam primjedbu na geodetsku elaborat. A danas sam dobio rijesenje od suda da se udovoljva uknjizba s pravom prmjedbe od 15 dana. Sada me vise zanima dali se mogu zalit pravno koliko sam gledao te bitke zavrsavaju u korist jls. Ali posto ce se za nekpliko dana usvojit novi zakon o poljoprivredi koji brani parcelizacije poljoprivrednih povrsina bili bi tim uspio postic nesto ako se zalim. Unaprijed hvala.
  4. Radim preko agencije za zapošljavanje. I vezano za naknadu za prijevoz uveli su od prošlog mjeseca da sko si više od jednog dana na bolovanju skidajj naknadu za 30 %. Dali to ima zakonskog uporišta.
  5. Neznam što vam nije jasno.da nisam bio po rasporedu na radu dobio bi punu plaču za taj dan .ovako sam bio bolestanni fobio manje.samo me zanima dali je to po zakonu točno ili ne.
  6. Nisam našao sličan upit.uglavnom bip sam bolestna na praznik po rasporedu sam trebao radit. Poslodavc mi je ispatio plaču za taj dan umanjeno kao bolovanje a ne kao praznik.dali je to u redu.da sam radio bi dobio 100% više a ovako 30 % manje a da sam bio slobodan 100%.di je tu pravica.
  7. Dakle moji susjedi su postavili tik do mog zida ovaj betonski cilindar koji im služi kao upojni bunar kišnice, moja zgrada kameni zid je niža od njihovog vrta za cca 1 metar te je taj metar sa njihove strane nasipan sa zemljom.KAo što se na slici vidi ja sam ostatak zgrade izolirao dok smo bili još u dobrim odnosima, to jest dok su oni imali potreba nas kada su renovirali kuču i služili se našom zgradom za žbukat svoju (inače su slovenci). Kad su završili sa radovima završili smo i na sudu. S obzirom da se nesuglasice sa raznim dopisima i priječenjem prolaza nastavljaju iskreno predmetno problem bimi poslužio kao protuteža. Naime dio zida koji je do tog cilindra nisam izolirao jer smo si bili dobri i tamo nije bilo nasipano pa nije curila voda kroz zid. Sad zbog tog cilindra ne mogu ni izolirat zid niti ga ožbukat. Štovoše oni su i betonirali ga na moj zid. Molim da mi se navede zakon ili članak kojim ih mogu tražit da uklone taj cilindar jer moram izvršit prekopotrebne radove izolacije ili žbukanja zida. Te po kojem zakonu se mogu služit njihovom parcelom za izvođenje radova pošto je zid na međi.
  8. Poštovani, molim info trenutno tražim geometre vezano za jednu parcelizaciju a ujedno bi volio da mi oznaći međe jedne zgrade, s obzirom da je u istri trenutno nać geometra lutrije te e svi odbijaju jer su prebukirani a posao je mali, molim informacije od onih koji znaju da me savjetuju dok geometar sve ne izvidi. imam zgradu sa ravnim krovom sazidanu početkom prošlog stolječa blizu ili na međi prema susjedima, nikad nismo imali problema dok susjednu nisu kupili slovenci. Gornji ravni krov prelazi zidove za cca 20-25 cm kao zabat ( vidi sliku) dali se računa za među površina ispod zabata ili zidovi, dobio sam opriječna mišljenja. Isto je i sa suprotne strane. Čisto me isteresira jer su sa suprotne strane ti novi vlasnici počeli postavljat neke cijevi u zemlju ispod tog mog zabata, tik do mog zida. A ljudski se sa njima ne može popričat, odmah prijete sudovima.
  9. molim info, naime živimo u malom selu koje je zabačeno od glavne ceste, nekolicina nas ima neregistrirane automobile kojima se služimo kao prijevozno sredstvo na njivu i sa njive, isto tako večina nas ima neregistrirane traktore. s obzirom da smo dobili nove susjede u selu koji se prave pametni došli smo preko prijatelja do informacije da su nas prijavili prometnoj policiji da se vozima sa neregistriranim autima i traktorima. svi mi znamo da smo u prekršaju ali eto vozimo se po lokalnim bijelim cestama di nema žive duše, koristimo ih za ič s njive i na njivu, lov za ič na čeku i nazad i sl, desetlječima to tako funkcionira i nitko nikog nije gnjavio do dolaska novih susjeda. sada več par dana kruži policija po selu i gleda ta vozila porkiranima po našim dvorištima. zanima me sad kakve ovlasti imaju policajci znam da u dvorište nesmije, kako se tretira: asfaltirana cesta u selu; kako makadamski put; dali me smije zaustavit na njivi; što ako pobjegnem i ne me uhvati (zna da je vozilo bilo u mom dvorištu ali me nije uhvatio na djelu, inače auto je odjeavljeno a niti nije bilo moje); kakve su kazne
  10. Milim info dobiosam ponuda za ić radit u jedan call centar, na razgovoru su mim ponudili rad na 4,6 ili 8sati dnevno. S obzirom da imam iskustva sa takvim radom za početam sam izabrao rad na 6 sati dnevno. Budući poslodavac mi je napomenu da je bruto mjesečna plača 5000kn ili 3950 neto, s obzirom da ču ja radit na 6 sati dnevno kaže da če me svejedno prijavit kao na 8 ali da ču plaču dobivat sukladno odrađenim satima, dakle 40 sati mjesecno manje. Sad me zanima dali ja sa takvim ugovorom podliježem nekim dodatni penalizacijama u vidu poreza prireza, mirovinskog. Računicom neto plače ispada da je satnica 25 kuna sat to jest za 120 asti 3000 kn. Da li če mi zbog takvog ugovora plača bit dodatno umanjena. Hvala
  11. ja sam imao sličan slučaj di je na jednoj pravoj međnoj crti on počeo stavljat ogradu te je u jednom djelu išao ravno pa najednom počeo ići ukoso. mi nismo bili u dobrim odnosima pa je rekao da mu je tako mjernik označio ja nisam imao druge nego zvat svog mjernika koji je utvrdio da su isto tako počeli krivo tako da je u početku on išao nekih pola metra u svoje a sad kad je krenuo u koso je išao pola metra u moje. tako da u biti nitko nije oštečen, i tada smo se nekim čudom dogovorili da ostane tako di sam mu ja izašao u susret da ne ruši ogradu ali mjernički nije točna međa, i još ružno izgleda. a vjerujte mi bolje to riješit kako spada jer naknadno če to bit njegovo ako se vi ne budite može se pozvat na institut dosjelosti jer mu nitko nije priječio da pravi ogradu i koristi taj teren pogotovo ako vam je negdje di bi vam tih 70 cm jedno moglo bit od potrebe dali za gradnju ili nešto drugo
  12. eko su mjerili su napravili elaborat te su vam ga morali dat na potpisivanje da se slažete sa njihom mjerom.A ako ih je susjed samo zvao da označe medju bez elaborata tada ste opet imali mogučnost primjedbe ali dogovorno sa susjedom. treća mogučnost vama je da zovete i platite vaše mjernike da vam označe medju i naprave eleborat pa na potpis susjedu ako se slaže.
  13. poštovani svi neznam dali to spada tu ali molim mišljenje. Živim u starom naselju u selu di su večinom kuče u nizu sa nadovezanim kučama (istacima van niza). e sad na kraju jednog takvog niza susjedi (stranci planiraju obnovit staju) a ja imam kuču do njihove(ispupčenu iz niza) to jest međa njegove staje i moje kuče čine SLOVO L kuče nam se dodiruju pod pravim kutom te on ima malo dvorište do moje kuče. Ja prema njegovom dvorištu nemam niti jedan otvor jer je građeno na međi ali sad oni želi napravit natrivenu lođu u potkrovlju sa otvorom usmjerenim na moju kuću i moje dvorište koje je ispred moje kuče.Bio sam baš danas na poziv građevinske da dam mišljenje te sam prigovorio da se ne slažem da premješta postoječe prozore i otvara nove koji imaju direktan pogled na moje na udaljenosti manjoj od15cm (u praksi on ce sa lođe moć pristupit na moj krov). Na to sam dobio odgovor da pravilo od tri metra i otvaranje novih otvora na vrijedi ako međa nije nasuprotna (u paraleli) smjeru otvaranja otvora. Šte me je u potpunosti iznenadilo i smatram da me pokušao izmuljat. molim pomoč ako znate nešto o tome. Hvala
  14. pravno ne mogu pomoč aili iz iskustva pošto sam vodio puno gradilišta znam da je gradnja na međi moguča uz susjedovo pismeno dopuštenje s time da zgrada nema otvore prema tim susjedima.E sada usmeni dogovor malo kada vrijijedi a pogotavo kad su u pitanju treča lica "on je meni rekao". Ja bi vam preporučio da idete kod bilježnika i sa susjedom dogovorite pismeni sporazum da če on vama i svim budučim vlasnicima dozvolit nadogradnju na njegovu kuču. pa ako novi vlasnici budu htjeli njima na volju, e sada osobno da sam ja vaš susjed ja na to nebi pristao jer sa vama je vjerovatno u dobrim odnosima a sa novim susjedima ko zna šta može dobit pa da mu uni budu vezani na kuću. Smatram da bez nečeg na papiru on čak i sada vama može uskratit da mu se vežete na kuću.
  15. oprostite što upadam , ali ja imam upravo suprotnu situaciju pa ako netko tko se razumije rasvjetli i moju dilemu.Naime ja i susjedi imamo kuču u nizu i jedini prilaz do nje je asfavtirana ceta koja je na privatnoj parceli. S obzirom da nemam druge mogučnosti do kuče tražio sam od općina da reguliraju pravno tu cestu. rekli da se teba radit detaljan plan urbanizacije ali da oni nemaju ni novca ni namjeru na to trošit. te me obavijestili da vlasnik tog zemljišta nema pravo niti mi priječit niti zatvarat predmetni put jer je on tamo od uvijek samo da nije pravno reguliran. S obzirom da su vlasnici tog puta trenutno sloveci s kojima svi susjedi imaju problema bojimo se da če oni nekoko nam stvarat probleme
  16. POštovani molim pomoč, naime majka ima otvoren opg i susjed koji nije mogao obrađivat svoju zemlju (stariji invalid) dao je majci sa ugovorom o plodouživanju svoju zemlju na 10 godina kako bi ona stekla prava na poticaje i koristila tu zemlju. Nažalost taj susjed je tragično preminuo nakon 20 dana od potpisivanja ugovora, s obzirom da se išlo na povjerenje mi nismo upisivali teret u zk na te parcele. Dali je sada to moguće, ostavinska rasprava nije sprovedena a svu svoju imovinu je ostavio trečoj nesrodnoj osobi ( advokatu). S obzirom da je ta treča osaba po saznanjima naumila sve rasprodat kako možemo mi zastit svoja prava koja nam je pokojnik ostavio. Hvala
  17. Ona se preudala za njegova oca.ali to je bilo 1948 nevjerujem da ga je formalno posvoila.
  18. Pitanje priminuo covjek prividno bez nasljednika.objasnjenje priminuli je imao macehu a nema nasljednika zenu ni djece.iza oca preminulog nije ostao nitko iza prave majke umrla pri porodu daljni rod.iza macehe isto neki necaci i sestre.tko naslijedjuje po majci pravoj ili po macehi
  19. sazidaj to čim prije, pa ako im se ni sviđa neka te tužu, iz susjedovog primjera znam da je tako najbolje, susjedu prolaze neki slovenci kroz njegovo dvorište več 7 godina i vuću se po sudo a imaju prilaz sa druge strane. Sadac mu je jednom rakao zašto niste kad ste vidijeli kakvi su sazidali odmah zid. več 7 godine nebi imali mogućnost prolaza a vi biste štitili svoje. avako dok god se sude oni uporno prolaze preko dvorišta a to im ide u prilog
  20. prethodni post nije točan. znam jer imam iskustva u tome. dakle potrebno vam je dokument nači čete ga na internetu ugovor o davanju zemlje na plodouživanje. radim to svake godine kada dajem svoju zemlju majci na plodouživanje jer je ona nositelj opg-a (vodite računa da ne piše ugovor na davanje zemlje na korištenje bez naknade-taj više ne vrijedi mora pisat na plodouživanje). Vlasnik zemljišta ovjeri kod bilježnika i to je to. Što se financijske prirode tiće neznam koji je dogovor sa tim gospodinom imajte u vidu da ako koristi tu zemlju kao livadu da če dobit na temelju poticaja oko 2000 kn po hektaru ako obrađuje i više pa si vi vidite dali vam se isplati davat to besplatno. Isto tako možete vi otvorit opg a on da obrađuje vašu zemlju a vi ubirete poticaje.
  21. iz vlastitog iskustva znam da ako su oni to koristili kao prolaz nekad davno ili ponekad večinom sudski to i dokažu i sud im udovolji prolaz na vaš teret.
  22. imam i ja pitanje na tragu ovog. Poslije smrti mog djeda na ostavinskoj raspravi djelila se obiteska kuča na baku i troje djece. Obiteljki je bilo dogovoreno da se kuča podjeli uređeni stan da ostane baki a po smrti dvijema kčerkama, dok neuređeni stan u prizemlju ostane sinu tojest bratu. S obzirom da sin živi sa bakom u uređenom stanju več 30 godina dogovoreno je bilo da če on uredit prizemni stan i da če se s obitelji preselit u razumnom roku. E sad kad je bila rasprava baka je zaboravila napomenut da sinu daje 1/2 kuče u naravi prizemni stan dok uređeni ostavlja sebi (pošto su ga napravili ona i djed). Te sada kuča je podjeljena pola pola bez određenih napomena. S obzirom da je razumni rok prestao sin nije ni počeo uređivat stan niti izgleda da planira, bake je zdravstveno sve lošije te me zanima kako če ič podjela nakon njene smrti uz pretpostavku da če napravit ugovor o uzdržavanju prema kčerkama za svoju polovicu kuče. isto nas zanima dali ona sad može u ugovoru napomenut da ostavlja uređeni stan njima pošto su ga ona i djed napravili dok je sin bio još dijete.
  23. Molim pojašnjenje, susjed (navodno njemac niti ga poznajem niti sam ga ikad vidio) koji ima kuču do moje poljoprivredne parcele posloa mi je preko masengera sljedeče: " Postovani, radi se o tome da na Vasem zemljistu, a skroz uz ogradu moje kuce ima previse suhog, divljeg raslinja i veliki je rizik od zapaljenja ili nedaj boze pozara tijekom ljetnih mjeseci. Moje osiguranje ne pokriva eventualne stete ukoliko se dogode sa Vase strane, te Vas molim da nas zasitite od eventualnih nezeljenih i vrlo opasnih situacija koje se mogu dogoditi zbog neodrzavanja Vaseg zemljista. Ujedno problem su zmije i ostale stetocine koje sa Vaseg zemljista pronalaze put prema nasoj kuci. Potrebno je pocistiti suho raslinje (propisano Zakonom o poljoprivrednom zemljistu NN 39/2013 i 48/2015.) a sve do granice koja ugrozava moju kucu i sigurnost moje obitelji a to znaci min 3m do ograde mog posjeda. Ukoliko ste sukladni to odraditi, a sve do 30. aprila 2019. Nadamo se razumnoj suradnji ponajvise radi sigurnosti i dobrih odnosa. " E sada ja niti živim tamo niti sam samostavni vlasnik to sam naslijedio i ja sam samo večinski suvlasnik te parcela. pOšto je to daleko od mene i nisam u mogučnosti to održavat a pokušaji da dam parcelu u zakop neuspjeli neznam koliko je istinito to što gore navodi moj susjed, nisam naišau u zakonu na takvu odredbu, ako neko zna članak da me uputi. znam da je moja parcela ograđena suhozidom dali je taj susjed prema meni napravio neki zid ili ogradu neznam jer nisam bio tamo godinama niti sam znao da je kuču kupio prije njega ju je sazidala neka gospodja koja me tražila potpis kao susjeda prije gradnje. Kao osoba ja ga shvacam i razumijem i da mi je to blizu ja bi to sam obavio ali mi se nesviđa ton i način na koji mi se obratio prijeteči zakonima. Ja bi mu ponudio da ako mu smeta neka slobodno počisti pošto ja nisam u mogučnosti, ali mislim da s obzirom na ton poruke isto neče proč. Nadalje zman da po zakonu o vlasništvu raslinje koje prelazi među 8stabla i sl. susjed smije posječ i zadrzat ono što se nadvisi nad njegovim, ali neznam od kud mu ta 3 metra od mođe stvarno u zakono o poljoprivrednom zemljištu nisam naišao na takvu odredbu. nadalje moram naglasit da je ista parcela trenutno registrirana u arkodu kao privremeno nepoljoprivredna jer je obrasla, naznam možda ima nekog uporišta i u tome. Zahvalan na svako pojašnjenje
  24. Vodimo spor oko prava vlasnistva.na temelju dokaza i osjelosti opcinski sud je donio presudu u nasu korist. Protustranka se zalila.proslo od tada vec dvije godine.zanima me sto moze odlucit zupanijski sud i ako bude preinake presude u korist protustranke sta onda.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija