Jump to content

nata

Korisnik
  • Broj objava

    17
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Mislim da zavisi od kolektivnog ugovora u vašoj firmi. U firmi u kojoj ja radim naknada se dobiva nakon tri mjeseca neprekidnog bolovanja, ali samo jednom u godini dana. Slijedeće godine se opet stječe pravo.
  2. Možete. Ja sam iz Splita i kod mene je to išlo na način da sam fotokopirala nalaze (po slobodnoj procjeni, da pokažu tijek bolesti) i otišla na Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Tamo sam ispunila Zahtjev za utvrđivanje stupnja tjelesnog oštećenja, mislim da sam trebala kupit i nešto taksenih maraka (ne sjećam se koliko)i priložila sve s kopijama nalaza. U roku cca mjesec dana sam dobila rješenje o postojanju tjelesnog oštećenja od 80%. To je bilo prošli mjesec. Kako sam u radnom odnosu, a bolest nije dobivena na poslu, odbili su mi pravo na naknadu. Kod mene se radi o išćašenju kukova od rođenja. Bez obzira što nemam pravo na naknadu, ostvarujem pravo na niz drugih povlastica. Probajte kod HZMO. Za detalje o pravima pogledajte na stranicama Hrvatskog saveza udruga tjelesnih invalida (www.hsuti.hr)
  3. Bilo bi vam dobro obratiti se Hrvatskom savezu udruga tjelesnih invalida. Po svim županijama imaju predstavništva, ali kako ne znam odakle ste, kontaktirajte njih pa će vas oni dalje uputiti. Njihova mail adresa je hsuti@zg.t-com.hr ili savez@hsuti.hr. Na internetu ih možete naći na www.hsuti.hr. Tamo ćete naći i mini katalog prava za invalide. Tel. je 01/4812-004. Za početak znam da gospođa ima pravo na trajno oslobađanje od plaćanja participacije, ali i niz drugih pogodnosti (za prijevoz, zatim za automobil ukoliko je slucajno na njeno ime)... Sretno
  4. Pridružujem se ovoj temi, jer su me zbunili odgovori. Naime, i sama imam situaciju da idem na umjetne oplodnje i da ću, pretpostavljam, morati ići na komplikacije u trudnoći. Jesam li dobro razumjela da je max. iznos naknade 4.250 kn? Zar nije usvojen zakon po kojem naknada u tom periodu i u prvih 6 mj. nakon poroda iznosi prosjek plaće zadnjih 6. mj., odnosno da više nije limitiran?
  5. Molim za pomoc. U 10 mj. prosle godine predala sam zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za nadogradnju potkrovlja (krov postoji, ali treba malo dignut zidove i preuredit prostor). Napravili smo projekt. Zbog velike količine zahtjeva, moj predmet jos nije uzet u obradu. Prije mjesec dana sam od HZMO dobila rješenje o postojanju tjelesnog oštećenje od 80%. U Zakonu o gradnji (članak 116) sam procitala da su osobe s tim stupnjem invalidnosti oslobođene od izdavanja građevinske dozvole za rekonstrukciju građevine. Piše da je riječ o uporabljivoj građevini... Zanima me da li bi se taj zakon mogao odnositi i na moj slučaj, odnosno gdje da se raspitam o tome. Moj arhitekt mi nije znao dati odgovor... Da li bi to značilo i izuzeće od plaćanja komunalne i vodne naknade koje su nužne za izdavanje građevinske? Unaprijed zahvaljujem.
  6. Sorry, trudila sam se bit jasna, ali kako to nije moje "podrucje", ocito i nisam bas uspjela. Ipak, prema vasem odgovoru (a i onome sta sam citala po forumu u slucajevima drugih ljudi) cini mi se da su ostavinska iza oca i ona iza majke dvije odvojene stvari koje ce dalje paralelno vodit. Jesam li u pravu? Pokusat cu bit malo jasnija i konkretnija. Otac je na nagovor jednog djeteta, kucu i okucnicu ostavio zeni. Dvoje djece su se slozili s tim, ali je trece djete to na ostavinskoj osporilo (taj treci sin vec par godina ne razgovara s roditeljima ni s bracom). Drugo dvoje djece i majka su bili spremni da tom trecem daju njegov nuzni dio (bez obzira na njegovu nebrigu o roditeljima), ali je on i dalje insistirao na sudu, bez da tocno kaze sta u stvari zeli. U toj situaciji je prije mjesec dana umrla i majka. Znaci, slucaj oko podjele imovine iza oca nije rijesen, a majka kojoj je trebalo sve pripast je umrla. Mislili smo da se time ponistava ostavinska iza oca, ali mi se sad cini da ce se ta ostavinska provest do kraja, s tim da ce njegova imovina ici na tri dijela, njegovoj djeci, a da ce se na ostavinskoj iza majke rjesavati samo njen "cisti dio". U ovoj situaciji kuca i okucnica nece biti dio diobe iza majke. Jesam li dobro shvatila? Ako vam za odgovor treba jos koji podatak, kojeg sam ja opet izostavila, molim da me pitate, pa cu vam pokusat objasnit.
  7. Molim da mi se za odgovor jave i oni koji nisu bas 100% sigurni, ali bar nesto znaju o tome. Naime, stvar se jos nije makla s gore navedene tocke... Molm pomoc!
  8. Molim Vas da mi pomognete sa savjetom, ili me bar uputite na neku adresu u Splitu na koju mogu zatražiti pomoc. Naime, otac je prije smrti dao izjavu pred javnim biljeznikom da nakon njegove smrti sve ostavlja svojoj supruzi. Jedno od troje djece se nije slozilo s tim i slucaj je zavrsio na sudu. Stranke su uzele odvjetnike da ih zastupaju. Prije par dana je umrla i majka, a da se imovinski dio nakon oca jos nije rijesio. O toj situaciji smo obavijestili svoj odvjetnika s ciljem da mu platimo njegov rad, ali i da obustavimo daljni postupak do ostavinske rasprave iza majke. Medjutim, cini nam se da odvjetnik oteze situaciju... Moje pitanje je da li s ovom novom situacijom prestaje prethodni postupak ili se on ipak i dalje nastavlja i po kojoj osnovi??? Mozemo li mi otkazati nasem odvjetniku? Prilicno smo zbunjeni tom novonastalom situacijom, a odvjetnik nam se ne posvecuje dovoljno da nam sve potanko objasni, a naravno njegovi troskovi i dalje rastu. Molim za pomoc!!!
  9. Postovani, moj djed je prije svoje smrti sastavio Ugovor o darovanju kojim svoju imovinu prepisuje na svoju suprugu, moju baku. Oni imaju troje djece, od kojih je jedno par godina prije djedove smrti odlucio da s njima vise nece imati nikakve kontakte, te su se drugo dvoje djece zajednicki nastavili brinuti o roditeljima. Nedavno je dijete koje se "odreklo" roditelja podnijelo tužbu za pokretanje postupka radi utvrdjivanja nistavnosti navedenog ugovora. Njegov djecji dio mu nitko ne osporava i ostali sudionici su mu spremni dati taj dio, bez obzira na proslost. Medjutim on ne prisaje na to, nego ide dalje s tuzbom. Nije mi jasno sta on moze dobiti ukoliko se stvarno taj Ugovor i ponisti? Moze li uopce dobiti ista vise od djecjeg dijela? Ne mozemo dokuciti njegove namjere. Napominjem da se radi o malom mjestu gdje svatko svakog zna, pa pretpostavljam da mu bas nece biti lako pobiti Ugovor ili? Ako netko zna odgovor, molim Vas da mi sta hitnije odgovorite, jer nas rokovi sustizu.... Unaprijed zahvaljujem.
  10. Zivim u Splitu i ubrzo se spremam podnijeti zahtjev za izdavanje gradjevinske dozvole. Muci me koliko ce me doci svi izdaci vezani za njeno dobivanje. Znam da treba platiti prikljucak struje, vode..., ali nista tocno. Na internetskim stranicama nisam uspjela doci do iznosa naknada. Radi se o nadogradnji (potkrovlje, cca 90 m2) obiteljske kuce. Katovi ispod, naravno, imaju sve prikljucke, pa nece trebati nista dovlaciti, ili kako se to vec kaze. Ukoliko netko zna priblizne iznose, ili bar gdje bi mogla pogledati o kojim se cijenama radi, molim da mi pomogne.
  11. Stan je dio obiteljske kuce, u Splitu. Moram provjerit vlasnicki list i da li u njemu sta pise. Hvala na informaciji.
  12. Obitelj moga muza je u fazi podjele imovine. Za jedan stan su cisti vlasnicki papiri, ali ne znamo da li je izvrseno i etaziranje ili ne. Vlasnicki list je dobiven prije cca 20 godina, pa pretpostavljam da onda etaziranje nije bilo uvijet za dobivanje vlasnickog lista. Moje pitanje je gdje mogu provjeriti da li je za neku nekretninu izvrseno etaziranje? Unaprijed zahvaljujem.
  13. Iskreno zahvaljujem na pojasnjenju. Sad mi je malo jasnije. Naravno, kako to i biva, situacija se dodatno komplicira. Naime, lokacijska je izdana prije 6 ili 8 godina (produzivana je na razno - razne nacine) i to na nacin da uopce nije izradjen idejni projekt, nego je predan samo vanjski nacrt kuce. Kako je to uspjelo, nemam pojma. Naime, cijeli proces podjele imovine se vec dugo vodi i sad smo u pricu "uletili" suprug i ja. Cini mi se da se dosta stvari ispreskakalo i da ce sad trebat stvari ispravljat i "placat" stare dugove. E sad, s obzirom da ne postoji idejni projekt, Žup. ured nece imat s cim usporedjivat stanje. Cini mi se da je jedini put unajmit arhitekta koji ce stvar dovesti od pocetka do kraja?! Toliko me sve "sludilo" da se mislim postoji li banka koja ne trazi hipoteku kao osiguranje kredita, pa onda nakon izgradnje potkrovlja, sve etazirati?!
  14. Hvala na odgovoru. Moram priznat da me ovo sta sam procitala obeshrabrilo... Vec smo jednom zvali i platili geodete da izvrse parcelizaciju terena i uskladili to u katastru. Sad kao da moramo ponovo ici u cijeli postupak? Sto se tice potkrovlja, za njega imamo trenutno samo lokacijsku dozvolu. Kroz nekih pola godine cemo tek predati zahtjev za gradjevinsku. Znaci, nikako ne mozemo vec pocet graditi. Tu je jos i problem kredita, odnosno hipoteke. Hipoteku cemo morati dici na jedan od postojecih katova, a da bi to bilo moguce, taj kat mora biti etaziran.... A sta da kazem? Za nekoga tko je van te struke, sve mi je ovo jako komplicirano.
  15. Sta se tice kamatnih stopa, nisam sigurna tko ima najnizu, ali se trenutno RBA reklamira s dosta povoljnom kamatom. Ne znam da li mislite dici stambeni ili nenamjenski kredit (s obzirom na hipoteku)? Ja sam nedavno digla nenamjenski kredit u ZABI i to bez jamaca!! Uvjet je da se dio sredstava ulozi u njihov investicijski fond i onda vam ne trebaju jamci. Meni se ta varijanta jako svidjela. Mozda imaju takvu mogucnost i kod stambenih kredita?!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija