Jump to content

lexjadertina

Korisnik
  • Broj objava

    52
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je lexjadertina objavio

  1. lexjadertina

    nezaposlenost

    Ja sam eto imao sreću pa sam uspio steći uvjet polaganje pravosudnog ispita, ali eto, nažalost, zapelo mi i ne ide. Pokušao sam pronaći posao, međutim jednostavno posla nema. Ono malo slobodnih mjesta što je na tržištu rada, ograničeno je imanjem položenog pravosudnog ispita i od 3-5 godina iskustva u struci. Ja nemam niti jedno, a nadam se da ću ipak uspjeti položiti taj ispiti jednog dana. Vidim se se razglaba o tome kako nema radnih mjesta. Nažalost to je surova činjenica, a za to je kriv sustav u cijelini. Naime, Hrvatska je siromašna zemlja i zemlja koja se polagano razvija. Toj zemlji nisu potrebne vojske ekonomista, pravnika, sociologa, psihologa i slčinoh "društvenjaka" već su joj potrebni lječnici, pomorci, inžinjeri, informatičari i slično. Ali ne kolege moje drage. Mi već godinama upisujemo samo nove tisuće ekonimista, pravnika i ostalih nepotrebnih zanimanja. Kako to riješiti? Naravno nikoga se ne može prisiliti da nešto studira što ne želi, ali se može ipak onemogućiti da studira što "želi". Dva su načina. Prvi je da se uvede plaćanje fakulteta. Ipak u Hrvatskoj se studira gotovo besplatno. Čak i oni koji plaćaju školarine plaćuju je u iznosu koji sebi mogu priuštiti i socijalni slučajevi. Dakle, povisiti školarine pa neka studiraju samo bogati i ono koji nemamju mogućnosti, ali su pametni pa će dobiti stipendiju. Osobno nisam baš za ovaj drastičan sustav, zato bi predložio sljedeće: U Hrvatskoj postoje 4 Pravna fakulteta i na njih se svake godine upisuje preko 2000 novih studenata. Neka samo 1/4 ikada završi taj fakulet, dolazimo do brojke od 500 dipl. pravnika po generaciji, a što je barem 5 puta više nego što ovoj siromašnoj zemlji treba. Usporedimo to s fakultetom Arhitekture. Postoje samo dva - Zagreb i Split i upisuju samo 140 ljudi godišnje. Čim se završi (nitko te ne pita da li si studirao 5 ili 10 godina i koliki ti je prosjek) dobijaš posao i najmanje 6000 kuna početničke plaće. Mislim da se iz ovoga da isčitati što je i nama pravnicima potrebno. A potrebno nam je max. 400 novo upisanih brucoša svake godine. Međutim, tada bi Pravni fakulteti - ti rasadnici nepotrebnih kadrova - ostati bez milijuna kuna koje svake godine studenti uplaćuju na njihove račune. Država je pokušala na neki način nedavno stati na kraj toj hiperprodukciji nepotrebnih "intelektualaca", ali odmah se akademska zajednica pobunila da se time dira u neovisnost školstva.
  2. sorry, nisam te mislio uvrijediti. Samo sam htio reći da si napravila veliku pogrešku, ali da se nadam da će sve proći ok. Vjeruj mi i ja sam napravio nešto slično da me sram uopće mapisati što sam napravio
  3. Ako te to tješi i ja sam napravi jednu veliku pogrešku u jednoj od presuda, pa isto molim Boga da to neće biti presudno. Znaš i sama da je tvoja greška velika ako se igramo suda. To je čista apsolutno bitna povreda odredaba materijalnog prava, ali nadam se da te neće rušiti "samo" radi toga.
  4. indubioproreo i prolaznica, molim jedan Vaš iskren odgovor. Zanima me zašto niste ODMAH nadležnim osobama koje su nas čuvale dok smo pisali presude prijavili ako ste primjetili da netko ima presude i da iz njih prepisuje? Hvala!
  5. Ovo je uoće glupo da se govori o nekakvom možebitnom prepisivanju ispita. I da je netko, a ja bogami nisam ni itko oko mene, imao presudu kakva mu korist? Ma koji bi majmun prepisao cijelu presudu? Nadalje, pravosudni ispit kao i pravni fakultet u cijelini nemaju veze ni s kvalitetom pravničkog kadra ni s ničim vezanim uz to. Istina je da nemamo svi iste startne pozicije, ali to je uvijek bilo i biti će. Onaj tko je bliže oltaru čuje misu najbolje. Kako uopće komentirati jednake uvjete na pravosudnom ispitu kada dio kandidata u Dežmanovu putuje tramvajem cca pola sata ili se lijepo doveze autom za nekih 10 minuta voženje iz npr. Novog Zagreba, a netko mora putovati nekoliko sati vlakom, autobusom ili čak i zrakoplovom. Nadalje, netko odgovara KPP-KP kod Raše, a netko kod Ane Garačić. Naravno šansa da netko tko odgovara kod Garačićke pa da prođe je jako mala, kao i šansa da padne kod Raše. Dakle, nemojte molim Vas govoriti o pravosudnom ispitu kao mjerilu znanja ili kao nekakvom filteru u kojem se odvajaju kvalitetni od nekvalitetnih. Svi mi trebamo imati jednake prilike pokazati se na radnome mjestu, a ne da nam fileteri budu ispitivači koji su se taj dan digli na lijevu ili desnu nogu, 50 nasumice izvučenih pitanja na pravosudnom ispitu ili 3 predmeta iz kojih početnici moraju napisati pametnu presudu kao da su suci sa 15 godina prakse.
  6. Sva tri slučaja su bila jednostavna za donijeti odluku i za obrazložiti, ali nije bilo dovoljno vremena za pisanje kaznene i građanske presude. Uhodani suci ovakve presude pišu najmanje 2-3 dana. Uvjeti pisanja su bili tako-tako. Ja sam se opskrbio hranom i vodom tako da sam barem u tome uživao. Hvala Bogu mjehur mi je dobar pa sam samo 1-2 izlazio na WC u tijeku svakog dana. Najviše me ipak oduševila ekipa kolegica i kolega oko mene. Svi su izrazito srdačni i pomoći će ti i bez da ih pitaš. Nadam se da ovo neću morati sve ponoviti u studenome
  7. Nego načuh ja da u Hrvatskoj fali dosta pastira, a plaćaju ih dobro. Čak 5000 kuna mjesečno. Pa eto, možda prekvalifikacija i ne bi bila loša
  8. Pretpostavljam da tražite posao jer vam treba novac. Vjerujte mi nitko vam ne bi toliko malo platio kao odvjetnik. Učite što više možete, a posao potražite negdje preko student servisa.
  9. Mislim da bi je mogli tužiti zbog nanošenja psihičke boli koju vam je prouzročila time što se traži vaša platna lista. Znate ono, niste nakon toga mogli spavati, imate problema s koncetracijom na poslu i slično. Nađite dobrog psihijatra koji će vam to potvrditi (napisati). A za kredit. Hm. Dakle njih dvoje su zajedno digli nenamjenski kredit, pretpostavljam? Novac je potrošen, a vraćeno je svega nekoliko rata. Sada se kredit otplaćuje vašimj novcem koliko sam ja shvatio. Mislim da u ovom slučaju svakako imate pravo tražiti od njegove bivše žene da otplati svoj dio kredita. Ali mislim da vaš dečko mora podignuti tužbu pošto je krediti dignut dok su bili u braku, a vjerojatno su krediti digli zajedno. Da li je ona sudužnik?
  10. Upravo kao što je rekao i canis. Uz još jedan savjet. Vaš dečko neka svaku lipu alimentacije uplaćuje na račun bivše žene ili koji je već račun dogovoren i neka obvezatno čuva svaku uplatnicu (najmanje 5 godina). Tako u svakom slučaju može dokazivati da je izvršavao svoju obvezu. Imao sam sličan slučaj kada je muškarac dobronamjerno davao novac "na ruke". Na kraju je bivša žena nagovorila djecu da izjave da im ništa nije davao i sada mora unatrag dati alimentaciju.
  11. Jel možete navesti o kakvom se poslu radi, te koji su bili uvjeti za primanje na posao. Također što piše zašto vi niste primljeni, odnosno koje je obrazloženje zašto je primljena ta druga osoba. Trebalo bi biti neko obrazloženje.
  12. Iskreno preporučam da sve vrijeme koje imaš namijeniš učenju i da što prije diplomiraš. Kada diplomiraš onda traži posao, naravno u struci. A ovako da ideš kod nekog odvjetnika nećeš ništa naučiti, a neće biti ni plaćena.
  13. Mislim da Vam u odbijenici piše gdje i kome se žaliti. Mislim da žalbom nećete postići ništa. Samo Vas mogu "zapamtiti". Puno je bolje da zovete novinare iz nekog od većih dnevnih glasila, npr. Jutarnji list. Novina se svi boje
  14. Ne budi luda. Idi na sud. Neki bi ubili da su na tvom mjestu
  15. Bilo bi lijepo kada bi sve bilo po zakonu. Ali kada ne primiš plaću 6 mjeseci, a predmet ti je na sudu, a dođe ti uplatnica za platiti 2000 kuna struje, koje ti nemaš od čega platiti. Hoće li HEP (odnosno država, jer je HEP u vlasništvu države) pričekati da se donese pravomoćna presuda i da se obično u takvim slučajevima obavi ovrha. Neće! Da ti dijete plače gladno, a ti nemaš 7 kuna za kupiti kruh, a neki ti gad duguje 20.000 kuna koje si pošteno zaradio radeći kod njega, što bi napravio?
  16. obično se na "razgovor" ide bez prisutnosti svjedoka.
  17. Eto kolega Floki je još to podrobnije objasnio. Zna se mali služiti Zakonom o sudovima
  18. Kako poslodavac može dokazati da mu je netko prijetio? Većina njih su ipak papci koji se prestraše čim vide ispred sebe malo jaču mušku osobu. I tko je uopće spominjao prijetnje. Ja sam samo rekao da neka muška osoba treba ići "razgovarati" s poslodavcem.
  19. Žalosno, ali jedino učinkovito sredstvo u borbi protiv takvog organiziranog kriminala. Ako bude tužila poslodavca, možda uspije dobiti te novce za nekih 5 godina, a pretpostavljam da njoj ti novci trebaju odmah.
  20. Draga marija ja sam napisao da suci početnici imaju 8.000 kuna. A znaš koliko godina muke treba da postaneš sudac. Najprije dvije godine pripravništva s plaćom od 4.000 kune (to je najniža pripravnička plaća u RH za osobe s VSS). Nakon toga (članak 74. Zakona o sudovima)slijedio najmanje od dvije - četri godine titule sudskog savjetnika sa 6.000 kuna i tek nakon toga postaješ sudac prekršajnog, trgovačkog ili općinskog suda sa 8.000 kuna. Dakle u najbolju ruku tek nakon četri godine rada postaješ sudac. U drugim strukama u 4 godine možeš postati i direktor firme. A što se tiče liječnika, svaka im čast na human poslu koji rade i na muci koju prožive dok steknu diplomu, ali nekima od njih plaća ni ne treba s obzirom na ono koliko uzimaju sa strane. Naravno čast iznimkama.
  21. Pretpostavljam da je radno mjesto u nekakvoj trgovini ili ugostiteljskom objektu? Ako je, takvo radno mjesto možete naći ponovno gdje hoćete. Slažem se djelomično s Flokijem da odete na godišnji, ako vam ga on uopće da, te da nakon toga krenete u "akciju". I dalje stojim da je najbolji onaj spomenuti "razgovor". Tužite li ga, načekati će te se.
  22. Gledajte, nažalost moj vasm savjet neće biti pravni, ali je jedini učinkovit s ljudima poput vašeg poslodavca. Imate li možda dečka, brata ili oca? Mislim da je najbolje da on ide "popričati" s vašim poslodavcem. To je nažalost u našoj državi jedino učinkovito!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija